Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    válasz zone #21141 üzenetére

    "Ha a Bibliában leírt Isten mégis létezne, én köszönöm, nem kérnék egy ilyen könyörtelen tömeggyilkosból."

    A Bibliában tényleg sokféle istenkép van. Harcias, könyörtelen, szerető. Vallástörténeten valami olyasmit tanultam, hogy kezdetben talán a háború istene volt a zsidók istene?
    Egy szülő nem-e zsarnok mikor a kisgyerekét aludni küldi, vagy tanulásra kényszeríti? Később pedig kislánya első udvarlóját legszívesebben nem-e gépkarabéllyal várná, csak hogy a fiú tudtára adja, hogy mi lesz vele, hogyha megbántja az ő királylányát? Ha pedig felnő nem-e fogja egyenrangúként szeretni? Vannak rossz szülők is.
    A Bibliában van olyan Isten is, aki elküldte egyszülött fiát, hogy megváltson minket. Aki feláldozta életét, hogy megváltson minket. Aki szétáradt, hogy ajándékaival (Bölcsesség, Értelem, Jótanács, Tudomány, Lelki erősség, Jámborság, Istenfélelem) megajándékozhasson.
    Az újszövetségben számtalan történet van, ami a szerető Istenről szól:
    Tékozló fiú esete
    Gazda és a napszámosok, mikor mindenkinek egyformán fizet, függetlenül attól, hogy a nap mely szakában álltak szolgálatba, és megkorholja azokat, akik ezt szóvá teszik. Mert az időszak a megtérés ideje az ember életében, a fizetség a mennyország, a korholás pedig annak szól, hogy miért baj az, hogy mást is szeret aki későn megtért? Mert ha választhattál volna, akkor te is inkább előbb kicsapongsz s csak a végén térsz meg?
    Búza története, mikor a gonosz gazt szór a búzamagok közé, és Isten azt mondja ki ne tépjétek, majd csak az aratáskor, mert nem eshet bántódása a búzaszemeknek.

    Számomra a példabeszédekben, és a magyarázataiban az a legnagyobb érték, hogy nem a szeretetre tanít, hanem a helyes szeretetre. Rávilágít arra, hogy bizonyos helyzeteket mennyire rosszul ítélünk meg. Minden történetben ott van valaki, aki az emberi logikát testesíti meg, és elmondja, hogy miért nincs igaza.

    A vallásnak sok hibája van. Nem kéne egy gyereknek olyat mondani, hogyha az apja részeges akkor a pokolra fog jutni. Ha a szülők nem akarják, nem kéne vallásra nevelni a gyereket, de meg kéne ismertetni a vallás értékeivel. Esetleg mint egy verset meg lehet még tanítani pár imát, azt számon lehet kérni, hogy megtanulta-e, de hogy mindennap imádkozik, vagy vasárnaponként megy-e misére már nem biztos. Az is jó kérdés, hogy miért akarja valaki a gyerekét egyházi iskolába járatni, ha nem hisz? Nem gondolja-e, hogy a jó teljesítmény és a vallás közt kapcsolat van? Hisz a tanuláshoz rend (Nem fegyelem, lehet játékos rend is) kell, ahhoz, hogy minél több tudást át lehessen adni, minél kevesebb fegyelmezéssel töltött idő árán.

Új hozzászólás Aktív témák