Új hozzászólás Aktív témák
-
ABE
őstag
Ha jól értelmezem, el kell távolítani a csavarját, le kell szedni a billentyűzetet, és utána ki lehet tolni.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
Barett 50cal #5117 üzenetére
Integrált a videokártya, nem cserélhető. A notebook alaplapok általában eléggé típus specifikusak, így annak a cseréje se lehetséges, mert nem fogsz találni bele másikat. A processzor általában cserélhető, ha jól tudom a tiédben Pentium M740 van. Ennek a helyére a legerősebb betehető a 2.13 Ghz-es Pentium M770 és a 2.26 Ghz-es Pentium M780. Ezeket szinte lehetetlen felhajtani, az alig gyorsabb M750-esből van itt fent egy az aprók között 8e-ért, de szerintem nem éri meg a csere...
-
ABE
őstag
válasz
Barett 50cal #5112 üzenetére
Ha 915GM a chipset, akkor tudtommal csak 2Gb megy bele maximum, az is 2x1Gb felállásban. A max. támogatott sebesség pedig 533Mhz, tehát ennyire "lefojtva" fognak menni a 667-es memóriák.
-
ABE
őstag
válasz
Barett 50cal #5109 üzenetére
Gyárilag asszem 400-as memóriával adták, de a chipset támogatja tudtommal az 533-as memóriákat is (összesen 2x1Gb-ot). Annyi gond van mindössze, hogy valószínűleg már csak használtan lehet szerezni 400-as vagy 533-as modulokat. De szerintem a 667-est is elfogadja, én most cseréltem le a szintén 915GM chipsettel rendelkező notimban a memóriákat olyanokra, és simán megy vele.
Ha érdekel, van eladó 2x512Mb memóriám.
A HDD bővítéssel nem szokott gond lenni, azt kell megnézni, hogy milyen csatolója van (szerintem a tiéd már SATA). Töltsd le az EVEREST próbaverziót, az tutira megmondja.
Medcomp
Sajnos nincs most ötletem, talán ITT vagy ITT próbálj még kérdezősködni. Windows 7 nekem bejött, már egy hónapja használom, de még csak béta állapotú. Szerintem jobb a Vistánál, bár igazság szerint nekem azzal sem volt gondom.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
Medcomp #5101 üzenetére
Valószínűleg driver probléma lesz, ugyanis ez a modellszámú L40 csak Vista támogatást kap hivatalosan. Amit kipróbálásra tudok javasolni, hogy töltsd le az Intel honlapjáról azt a chipset drivert, ami kicsomagolható (tehát nem az exe, hanem a zip fájlt). Miután kitömörítetted, az eszközkezelőben az USB és az alaplapi vezérlőkhöz próbáld meg manuálisan hozzárendelni a drivert, hogy az adott mappában keresse az illesztőprogramot. Hirtelen más nem jut eszembe sajnos...
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
davidoff01 #5099 üzenetére
A Solid Edge még egy sokkal gyengébb Intel GMA950-es kártyán is elfut egész normálisan egy jó procival, inkább akkor lehet probléma a VGA-val, ha nagyon sok alkatrészt kell megjeleníteni. De szerintem ennek a gépnek a teljesítménye simán elegendő.
-
ABE
őstag
Úgy emlékszem, hogy másnak is volt már itt ilyen gondja, hogy kevesebb pontot adott a 3DMark, mint amit várt, de sajnos nem tudom már, hogy mi volt a megoldás, ha egyáltalán volt. De az szinte biztos, hogy ilyen miatt nem fogják garanciában fogadni a gépet... Mintha olyasmit is olvastam volna, hogy Vista alatt jobban szerepel az X3100?
Melyik 3DMark-ot próbáltad egyébként?
N-vidi-A
Szerintem reális hőmérséklet, nálam az 1.86-os Pentium M az IBM T43-ban megy alapon 50 fok környékén.
Tvox
Ha AMD-s a gép, akkor tuti nem Intel chipset van benne, valami ATI-AMD típus lesz a nyerő. Próbáld ki a CPU-Z nevű programot, ez pontosan megmondja a chipset típusát. Tuti, hogy rossz SATA drivert integráltál a lemezbe.
Ha egy programnál meg van határozva, hogy mekkora felbontásban tud futni, azt nem tudod felülbírálni. Ha nem natív felbontásban fut a cucc, akkor lesz életlen a kép.
Nem lehet, hogy a programbeállításokhoz azért nem férsz hozzá, mert valami jogosultság hiányzik hozzá? Power Saver külön elérhető, meg a Control Center is elvileg... Minden driver rendesen fel van rakva?
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
icezozo #5023 üzenetére
Azért óvatosan vele, mert a túlzásba vitt próbálkozásoktól akár csökkenhet is az üzemidő (saját tapasztalat).
Amit én ajánlok pontosan:
- Töltsd fel teljesen az akksit kikapcsolt állapotban. A legjobb, ha egész éjszakán át megy a töltés.
- Kapcsold be a gépet, állítsd az energiasémát "mindig bekapcsolva" profilra (ne menjen a gép készenlétbe, ne kapcsoljon ki a vinyó és a képernyő, ne legyen képernyővédő sem). A kritikus szintet állítsd a lehető legalacsonyabbra: ha lehúzod 0%-ra a csúszkát, és közben nyomsz egy entert, akkor nem ugrik vissza 1%-ra a minimum megengedett szint.
- Merítsd le az akksit teljesen, hogy magától kikapcsoljon a gép, de közben ne használd a cuccost, ne menjen a háttérben semmi (így konstans terhelést kap).
- Kikapcsolt állapotban töltsd fel teljesen az akkut (itt szintén a legjobb egy egész éjszakás töltés).
Ha ezt követed, akkor rosszat elvileg nem tehetsz az akksival. Tulajdonképpen elég lenne addig tölteni a gépet, amíg a töltést jelző LED ki nem alszik, de mégis azt tapasztaltam, hogy jobb eredményt ad, ha a kalibrálás előtt és után is hosszan (8-10 órát) töltődik.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
gergson #5020 üzenetére
A fejtisztításhoz egy puha, nem szöszölődő kendő kell, barátnőm notiján tudtam így segíteni.
Az akksi kalibrálásra hirtelen ezt tudnám javasolni: [link] Egy próbát megér, de 2 éves gép akksijával nem tud csodát tenni. Van egy egyszerű módszer, hogy megnézd, tényleg a kalibrálás hiányzik-e. Az energiagazdálkodási beállításoknál állítsd be, hogy a kritikus akkumulátor töltöttségnél ne csináljon semmit a gép (vedd ki a pipát). Ilyenkor 0% alá fog menni a töltöttség, és ha sokáig fut még a gép így, akkor csak az elektronikának hiányzik a kalibrálás.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
gergson #5015 üzenetére
Szia!
A bekapcsoló gombbal, vagy pedig szoftveresen nem tudod kikapcsolni a gépet? Ha az előbbi, akkor alaplap- vagy kontakt hiba lesz. Ha az utóbbi, akkor meg kellene egy új Windows (a Sysfader nem válaszol hibaüzenet talán emiatt van). Milyen Windows-t használsz, és mikor lett telepítve? Alaplap, memóriák és HDD mivel lettek letesztelve? Memória tesztelésére a Memtest86, HDD-hez pedig a Sentinel ajánlott, viszont alaplapot nem vágom, hogy miként tudtad letesztelni.
De egyébként az is elképzelhető, hogy ha két memória modul van a gépben, akkor csak meg kell próbálni őket megcserélni, okozott már nekem is problémát a sorrend.
A DVD meghajtód hogyan halt meg? Mert ha csak nem olvassa rendesen a lemezeket, akkor egy fejtisztítás is segíthet. Akksinál néha szokott segíteni a kalibrálás, bár ilyen korukra el szoktak halni, ha sokat vannak használva.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
garaizs #4936 üzenetére
Igen, a 3.10-es BIOS 10 fokkal emeli meg a határt, ahol bekapcsol a hűtés. Ha nincs különösebb okod a frissítésre, akkor felesleges az újat felrakni, én csak a hűtésben tapasztaltam változásokat: jobban engedi felmelegedni a procit, viszont ritkábban kapcsol be a venti. Ízlés kérdése, hogy kinek melyik felel meg jobban. Mellesleg van egy Power Saver-es kis trükk, amivel állandó fordulatszámú pörgésre kényszeríthető a ventilátor, így halk is marad, és le is hűti a gépet.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
Ylgram1 #4908 üzenetére
Bocsánat, elszúrtam, rosszat írtam, mert a tiédben Celeron M380 van, és annak asszem más a lábkiosztása.
Amúgy is ez lenne a frissebb lista Yonah magos procik alá: [link], és M380-nal szerelt géphez meg talán ez a HSZ érvényes: [link]
Szerintem sikeresen megkevertelek, úgyhogy ITT vagy ITT próbálkozz még, hátha lesz valaki, aki nem olyan zizi módon segít, mint én.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
Ylgram1 #4903 üzenetére
Tájékoztató Xpress 200M-hez Remélem a te gépedre is érvényes.
Rysy
Milyen drivereket és segédprogramokat raktál fel?
Power Saver néha hibával indul az első telepítés után, ilyenkor újra kell rakni. Billentyűzethez a Hotkey Utility kell szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
eliana88 #4891 üzenetére
Olvasd el ezt, és kövesd a leírást: [link]
Az Intel 965-ös SATA drivert kell integrálnod a telepítőlemezbe, és utána menni fog a telepítés. A válasz a kérdésedre: az XP egy régi oprendszer, nem tartalmazza a SATA drivereket, ezért nem kúszik fel a gépre.
Ha így sem megy, akkor kérdezz nyugodtan, de szerintem sikerülni fog a leírás alapján.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
firewolf #4882 üzenetére
Elvileg a Power Saver segítségével lehet állítani a hűtési módon. Már másnál is volt probléma, hogy nem akart feltelepülni a VAP, de nem emlékszem, hogy mi lett a megoldás. Pontosan hogyan választottad ki a Toshiba honlapján a letöltések között (nyelv, modellszám)? Próbálj meg INNEN letölteni belőle egy angol nyelvű verziót, hátha... A másik lehetőség még esetleg a BIOS frissítése. Egyelőre ezek az ötleteim vannak, de jó lenne hallani A300 tulajok tanácsát és tapasztalatait.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
firewolf #4879 üzenetére
Pontosan mi a géped típusszáma? Milyen oprendszert használsz? Value Added Package fel van rakva? Power Saver hogyan van beállítva? Melyik BIOS van fent? Mióta van ez a jelenség?
Most úgy általánosságban jegyzem meg: Könyörgöm, aki segítségre szorul, az a lehető legrészletesebben írja le a körülményeket, hogy ne kelljen állandóan visszakérdezni! Lehet, hogy valaki egyből meg tudja adni a választ, de nagyon megkönnyíti az ötletelést, ha minden infót elmondtok. Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
fulcrumakos #4863 üzenetére
Lehet egyszerűbb lenne egy univerzális tápot venned.
-
ABE
őstag
válasz
FullGas #4844 üzenetére
XP-t nem letöltesz, hanem megveszed szépen a boltban
A driver integrálása itt van leírva: Hogyan telepítsünk Windows XP-t notebookra? Az egyedüli változás az lehet, hogy esetleg más driver való a géphez, mint ami a topicban linkelve van. Majd az L300 tulajok elmondják, hogy melyik SATA drivert használták...
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
hugobossi #4835 üzenetére
Elsőként azt kéne tisztázni, hogy mióta áll fent a hiba. Amióta megvan a gép? Vagy valamihez köthető a hiba? Csak videó lejátszásakor jelentkezik a probléma? Milyen fejlesztések voltak a gépen? Oprendszerhez van-e köze a hibának? VGA driverből melyik verzió van fent?
Elnézést a sok kérdésért, de nekem ennyi kell, hogy el tudjak kezdeni gondolkodni.[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
malisonX #4831 üzenetére
Azért én kíváncsi lennék, hogy spyduck hány zsanérhibás A200-ast látott... Továbbmegyek: nem csak attól lesz tartós valami, mert atomstabil. Sok esetben egy konstrukció élettartama attól nőhet meg, hogy a dinamikus terhelésből (pl. a mozgatás miatti lötyögésből) származó erőhatásokat fel tudja venni a konstrukció, és nem az anyagot fárasztja a kritikus pontokon. Tervezéskor tulajdonképpen kompromisszumot kötnek: mekkora helyet foglalhat a zsanér, mennyire legyen könnyű nyitni, mennyire nyílhat ki, stb. Egyik gyártó így oldja meg a dolgot, a másik meg amúgy. Egyébként a zsanér nem elreped, hanem törik. A burkolata repedhet, de a mozgatásért felelős zsanér teljesen tönkremenni fog. Röviden ennyi a véleményem.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
hugobossi #4830 üzenetére
Lehet, hogy szoftveres hiba, én legalábbis erre gyanakodnék legelőször. Próbáld ki ezt a lejátszót: KMPlayer Ennek saját codecjei vannak, ha ezzel is jelentkezik a hiba, akkor szerintem a videovezérlő körül kell keresni a hibát. Ha ezzel okés, akkor a codec pack (vagy a lejátszó) okozza a galibát. Esetleg még annyit tégy meg, hogy valami egyszerűbb 3D-s játékot próbálj ki, hogy ott van-e gond.
-
ABE
őstag
válasz
hugobossi #4828 üzenetére
Codec pack van fent? Milyen lejátszót használsz?
malisonX
Igen, egy Toshiba L30-ról volt szó benne, illetve a mostani HP nc4400-ról, amire lecseréltem. Nem a zsanértörésről szólt a cikk, csak megemlítettem, hogy utána cseréltem le a gépet. Megjegyzem, hogy amióta követem a Toshiba topicot, egyedül nálam fordult elő zsanértörés. Ez szerintem nem rossz statisztika.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
zsoltke #4824 üzenetére
"az én a200-asomon egy 24 centis zsanér van"
Azért ne tévesszünk meg másokat, így néz ki az A200 zsanérja: [link]
Igaz, felülre eléggé elnyúlik, de a középen lévő rész az nem zsanér.
malisonX
A zsanér, vagy a zsanér burkolata reped meg? Nem mindegy. Csak azért kérdem, mert szerintem itt általában sok félreértés van, mert a zsanér műanyag burkolatát szokták azonosítani magával a fém zsanérral.
Szerk:
Én anno írtam L30 zsanértörésről Logouton, de azóta már töröltem az írást.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
Csinálj egy SATA driverrel integrált telepítőlemezt, az a legegyszerűbb megoldás.
zsoltke
Szerintem csak új billentyűzetet lehet kapni egyben, nem nagyon hiszem, hogy külön ilyet forgalmaznának. Vagy próbálj meg szerezni egy bontott billentyűzetet, és azt operáld szét. A Toshibák hivatalos forgalmazója a Technotrade, esetleg próbáld őket felhívni.
-
ABE
őstag
Nem biztos, hogy az L300-nál utólag fel lehet rakni a SATA drivert. Az újabb szériákkal van ilyen gond sajnos...
Szerk:
Az újabb szériákon állítólag egy új típusú BIOS van, és elvileg ez okozza a gondot. A megoldás a Vista, vagy pedig nLite segítségével lehet a drivert integrálni a telepítő CD-be, azt elfogadja a gép.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
Miért nincs driver CD? Talán ezzel is ösztönzik arra a használókat, hogy ne a régi drivereket telepítsék, hanem szerezzék be a legújabbakat. Vistát telepítve meg mindegy is, mert a rendszer gyakorlatilag mindent felismer magától. Az AHCI-ról csak annyit, hogy ugyanígy lehetne azt is mondani, hogy miért ne legyen alapból engedélyezve, mert más meg Vistát akar felrakni. Egyébként ha visszaolvasol, L300-as géppel már volt itt probléma, hogy az XP nagyon lassú volt, ha a SATA mód nem volt engedélyezve.
anri-ur
Részemről passz.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
Szerintem próbálkozz meg ezekkel:
Hálózatokról alaposan - mélyvíz
Otthoni hálózat és internet megosztás
Úgy tűnik, hogy a problémád nem Toshiba specifikus, szerintem hamarabb kapsz megoldást a fenti topicok valamelyikében.
Főleg az első topicot ajánlom, a másodikat inkább akkor, ha gondolkodsz router beszerzésén.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
Igen, nagy valószínűséggel ott van a gond.
Tehát a lényeg, hogy azt kéne valahogy megoldani, hogy ne USB-n keresztül csatlakozzanak, hanem UTP kábellel legyen kapcsolat a géped hálókártyája és az UPC-s modem között.
Amúgy szerintem gondolkodj el egy router beszerzésén, 6000-ért már kapsz WLAN-os Tp-Link routert (megbízható és olcsó). Azt egyszer beállítod, és nincs több vesződés a kábelekkel és a kapcsolattal.
polonic
Szerintem ideje belinkelnünk a hálózattal foglalkozó topicokat, én kezdek tanácstalan lenni.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
polonic #4778 üzenetére
Miután a modem és a gép össze lett kötve (csak) UTP kábellel, akkor még nincsen rendes hálózati kapcsolat, de az UPC regisztrációs oldala már elérhető. Itt kell megadni asszem a gép vagy a router MAC címét, és ezután működnie kell a netnek. A vezérlőpultnál a hálózati kapcsolatoknál emlékeim szerint minden IP beállítást automatán kell hagyni. A kérdés bennem továbbra is az, hogy a LAN kártya ikonjánál mi jelenik meg, érzékeli-e a kábel bedugását, vagy ilyesmi...
A gondom az egésszel, hogy a hálózati beállításokat alapszinten ismerem csak, és nem tudom így távolról, hogy az adott gépen mi van beállítva eddig. Ezért is írtam, hogy "átadom az ügyet".
Lehet, hogy a kérdést inkább az egyik hálózatokkal foglalkozó topicban tudnák megválaszolni.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
Itt valami nem tiszta. A modem elvileg csak egy hálózati kábellel kell összekötve legyen a géppel, USB csak a firmware frissítésre kell, nem? Nálunk is UPC modem van, de még sosem dugtam rá a gépet USB kábellel, csak egy szimpla hálókábellel csatlakoznak, telepíteni sem kellett egyáltalán.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
anri-ur #4763 üzenetére
A csatorna abból a szempontból lehet érdekes, hogy melyiken sugároznak sokan. A legelterjedtebb emlékeim szerint a 6-os és a 10-es, ezek szoktak alapbeállítások lenni a routereken. Viszont a Tomato firmware tud csatornákat vizsgálni, és megnézni, hogy melyik mennyire telített. Próbáld ki egy olyanon, ami üres (pl. 4-es üres szokott lenni). Elméletileg elképzelhető emiatt probléma, de mondjuk szerintem annyira nem valószínű, WLAN kártyát én sosem állítgattam, csak a routert. De próba cseresznye, hátha...
Amúgy van az ilyen problémáknak külön topic, próbálj ott is rákérdezni:
Router gondok
Linksys topic -
ABE
őstag
válasz
anri-ur #4761 üzenetére
Hmm, én is ilyen routert használok pont ezzel a Tomato verzióval, és nincs gond vele. Akkor valószínűleg ez a lehetőség kilőve, ha csak nincs valami nagyon félreállítva ott. PSAGGE-hez asszem nincs új BIOS, tehát az is esélytelen, marad a driver frissítés kipróbálása. Egyébként nincs véletlenül a WLAN kezelőben több preferált hálózat is megadva, ami bezavarhatja a kapcsolódást?
-
ABE
őstag
válasz
anri-ur #4758 üzenetére
Több notebookkal és hálózattal is volt már dolgom, de sosem volt még gondom a Windows saját WLAN kezelőjével, mire a Windows feláll, mindig van kapcsolat. Eddig csak driver vagy router hibával talákoztam, szóval amit javasolni tudok, hogy a routernél próbáld meg frissíteni a firmware-t (ha van újabb), illetve próbálj ki egy másik verziószámú WLAN drivert. A legbiztosabb persze az lenne, ha a gépet ki tudnád próbálni egy másik hálózaton, llletve egy másik gépet rá tudnál engedni a te hálózatodra, így lehetne lokalizálni a hibát. Egyébként milyen routered van? Milyen oprendszert használsz, és milyen verziószámú BIOS van fent? A géped modellszáma ugye PSAGGE?
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
-
ABE
őstag
válasz
Donki Hóte #4744 üzenetére
SATA csatolójú 2,5"-os HDD kell bele.
-
ABE
őstag
válasz
hympyke #4722 üzenetére
A letöltési oldalon minden driver mellett van egy rövid angol magyarázat, hogy mire jó az adott cucc. Legalább azt áruld el, hogy eddig miket raktál fel, hogy ki lehessen találni, mi is hiányzik pontosan. A WLAN és LAN esetén végig kell próbálni az összes drivert, amelyiket engedi felrakni, az lesz a jó. Én valószínűsítem, hogy Realtek hálózati vezérlők vannak a gében. Ha viszont a Vista alapból felismerte ezeket az eszközöket, akkor lényegében felesleges frissíteni a drivert, és az eszközkezelőben meg tudod nézni a pontos típust.
-
-
ABE
őstag
válasz
firewolf #4706 üzenetére
Az ITT található fájlból az i965 mappában található drivereket integráltad be?
Vista vagy más oprendszer ment már a gépen? A Windows XP-d milyen pontosan?
A chipset típusát egyébként a CPU-Z nevű programmal tudod pontosan megnézni. Az interneten sajnos gyakran lehet belefutni téves infókba, szóval ez a biztos.
[ Szerkesztve ]
-
-
ABE
őstag
User manualt innen le tudod tölteni: [link]
MSN-nél nem lehet, hogy az adatátviteli sebesség alacsony? Amit meg lehet próbálni, hogy pl. a webcam és a hangkártya driverét frissíted a Toshiba honlapján lévő driverekkel: [link]
De ha egyébként elfogadható a géped sebessége, és csak videohívásnál van gond, akkor én inkább a lassú netre gyanakodnék. Van itt a fórumon MSN topic is, tegyél ott is egy próbát, hátha tudnak erre a problémára okosat mondani: [link]
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
Nézd meg a CPU-Z nevű programmal, hogy pontosan milyen chipset van a gépben. Ha GM965, akkor támogatja a dual channelt. Az én gépemben két egyforma paraméterű, de különböző márkájú memória van, és az Intel 945-ös chipset tudja kezelni őket dualban. Szerintem a 965-ös chipsetnek sincs ezzel gondja, én a helyedben nem feltétlenül vennék két új modult. Az is kérdéses, hogy ténylegesen mekkora gyorsulást lehet érezni a single channelhez képest.
Satellite
Köszi az infót![ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
Satellite #4689 üzenetére
Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni.
Érdekes, hogy az L300 szériánál nem működik ez a módszer.
Az is fura, hogy jelentős teljesítmény csökkenés van akkor, ha a SATA mód nincs engedélyezve, holott más gépeken ez nem szokott problémát okozni.
Ez az "Insyde-BIOS" egyébként mit takar?
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
Fuckfarts #4679 üzenetére
Valószínűleg egy nagyobb porcica eltömítette a szellőzőjáratot, és emiatt nem tud megszabadulni a gép a meleg levegőtől. Próbálj meg a ventilátor nyílásánál belefújni párszor a gépbe, hogy fellazuljon a kosz, majd tartsd oda a porszívó csövét, és szívd ki vele a szmötyit. Ha szerencséd van, akkor nem tömődött el nagyon, és szétszerelés nélkül is meg tudod szabadítani a kosztól.
Sz.Balazs
Hivatalos driverek a Toshiba honlapján vannak, én azokat ajánlom. Úgy tudom, hogy egyelőre nem igazán van 64 bites támogatás az A300 szériához. Elképzelhető, hogy netről össze lehet vadászni valahogy a 64 bites drivereket, de a kérdés az, hogy van-e értelme. Ha különösebb indoka nincsen, hogy a 32 bites rendszerről áttérjél, akkor én a helyedben nem szenvednék ilyennel.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
anri-ur #4674 üzenetére
Ha egyik fedél alatt sincsen, akkor valószínűleg a billentyűzet alatt férhető hozzá. Ehhez akkor a billentyűzetet tartó csavarokat kellene eltávolítani, plusz lehet, hogy fogja még egy takarófedél is felül a billentyűzetet, amit szintén ki kell szedni. Sajnos ezt a gépet nem ismerem annyira, inkább azt tanácsolom, hogy ne szedd szét, ha működik most rendesen.
-
ABE
őstag
válasz
Satellite #4673 üzenetére
Igen, sikerült már két HP notin is megoldani a dolgot, de a módszernek működnie kell szerintem más gépen is. Leírom bővebben, hátha mást is érdekel:
Először a chipsetnek megfelelő SATA drivert kell leszedni (én az Intel honlapról származó Matrix Storage Managerből nyertem ki), majd be kell menni az eszközkezelőbe, és a merevlemez vezérlőnek manuálisan meg kell adni azt a drivert, ami pontosan a gépben lévő típusú vezérlőhöz tartozik. Itt asszem szól a rendszer, hogy nem kompatibilis a driver, de tovább kell nyomni, felmegy az. A lényeg, hogy a vezérlőhöz pontosan passzoló drivert válaszd ki a listából. Utána újra kell indítani a gépet, de irány a BIOS, mielőtt még a Windows elkezdene betölteni. Itt átállítod a SATA módot, és ezután már be kell töltenie a Windows-nak kékhalál nélkül.
Szóval az egész trükk lényege annyi, hogy az új driver csak újraindítás után "aktiválódik", és közben állítod át a SATA módot. Én leginkább azt tudom elképzelni, hogy nem a megfelelő drivert rendelted hozzá, és azért van kékhalál.
-
ABE
őstag
válasz
toshiba300 #4669 üzenetére
Nem lehet, hogy esetleg a TouchPad On/Off Utility zavart be, nincs azzal letiltva a cucc? Igazság szerint végigjártad azt, amit ilyenkor meg lehet próbálni, de érdekes, hogy BIOS-ban letiltva találtad a cuccot, pedig gondolom addig működött rendesen. BIOS frissítésed nem volt előtte véletlenül? A Toshiba oldalán 5.00-ás verziójú a legújabb, esetleg azt még meg lehet próbálni frissíteni, de elképzelhető, hogy a hardver hibásodott meg.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
A multimédiás gombokhoz asszem' a Common Module kell. A VGA-nál szerintem nem a driver hibás, amit inkább el tudok képzelni, hogy a chipset driver nincs felrakva, vagy pedig egyéb szoftveres (pl. codec) probléma van. Próbáld ki a KMPlayer nevű lejátszót, hogy azzal is szakadozik-e a film.
meggájver
Mi lassú a rendszeren? A betöltés, a fájl műveletek, a játékok, vagy mi? Pontosan melyik típusú L300-asod van? Minden szükséges driver fel van telepítve?
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
Elképzelhető, hogy az operációs rendszer alapból tartalmazza a legtöbb szükséges drivert. Itt nézd a drivereket: [link]
Nem kell a pontos típust kiválasztani, csak annyit jelölj ki, hogy Archívum/Satellite/Satellite 40xx/Satellite 4090, majd jelöld ki, hogy a Windows 2000-hez való drivereket listázza. Ezeket kell felraknod elvileg, hogy minden funkció működjön rendesen. A géphez adott CD-t szerintem nem nagyon fogsz már találni. -
ABE
őstag
válasz
takacsim #4644 üzenetére
Még a Windows feltelepítése előtt kell beállítani, és nem utána. Azért kellett SATA drivert integrálni, hogy AHCI (SATA native) módban felmenjen az oprendszer.
rrita
Milyen oprendszert használsz? Netről tuti le lehet tölteni a szükséges drivereket. Gondolom chipset és VGA driverre lenne szükséged elsősorban. Egyébként a Toshiba honlapján a letöltések között van archívum rész, ott kerestél már drivert?
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
anri-ur #4637 üzenetére
Elvileg elképzelhető, hogy valahogy kicsit elmozdult, és kontakt probléma van. Barátnőm FuSi gépén pl. az egyik memóriarögzítő pöcök volt rossz, és nem maradt meg benne rendesen a modul. Elvileg egy fedél (2 csavar) eltávolítása után hozzá tudsz férni a WiFi kártyához, és meg tudod sasolni, hogy mi a helyzet odabent.
-
ABE
őstag
Egyik oldalán a pöcköket be kell akasztani két kis "kampó" alá, a másik oldalát meg ezután csak le kell nyomni. De ha már kipattintottad a billentyűt, akkor látni fogod, hogy van rögzítve. Ha van gyakorlatod benne, akkor 5 másodperc, ha először csinálod, akkor talán 1 perc is elmegy vele (nálam legalábbis ez volt).
-
ABE
őstag
Alá kell nyúlni egy késsel vagy laposfejű csavarhúzóval az egyik oldalán, és kicsit meg kell nyomni felfelé, ezután kipattan az egyik oldala, és onnantól adja magát. Próbáld először a jobb oldalon, ha ott nem pattan ki könnyen, akkor a billentyű bal oldalán kell próbálkozni. Egyébként nehéz letörni, mert előbb pattan ki, mintsem megsérülne az anyag.
-
ABE
őstag
Szerintem a garanciális csere szinte kizárt, hiszen a jelenség nem befolyásolja a működést, és ugye "kopó" alkatrészről van szó. Ha jófejek, akkor átveszik tisztításra, de inkább azt javaslom, hogy egy keményszőrű (festő)ecsettel nyúlj a billentyűk alá, és próbáld kitisztítani. Ha ez sem segít, akkor pattintsd ki a billentyűt, és úgy tisztítsd meg, majd rakd vissza. Az is elképzelhető, hogy a gomb egyik rögzítőfüle kipattant, és azért csikorog.
-
ABE
őstag
válasz
Nemesys #4619 üzenetére
Azok a kábelek a WiFi vezetékei. Ha nincsenek bekötve, akkor vélhetően nincs WiFi kártya a gépben. Szerintem ez az az L30 széria, ami akciós volt anno, és kispórolták belőle ezt-azt. A gépben sima SATA vinyó van tudtommal, tapasztalatok szerint a gép az 533-as modulokkal tökéletesen működik, általában a 667-es darabokkal sincs gondja, de a 800-as már sok neki.
-
ABE
őstag
válasz
takacsim #4613 üzenetére
Hali!
Az én gépemnél az eszközkezelőben pl. az IDE vezérlőknél 3 cucc van. Ezek közül csak az egyik inteles vezérlőhöz lehet hozzárendelni a drivert (most így fejből nem tudom, hogy nálad pontosan mi a neve). Ha hozzárendeled, akkor a pontos típust kell megadni, mert asszem' egy driveren belül is van több variáció. Elvileg nem szabadna problémát okozzon az utólagos driver hozzáadás, csak pontosan kell megadni (nálam működött).
BIOS-ban csak akkor szabad átállítani a SATA módot, ha már sikeresen hozzárendelted a drivert, mert egyébként tényleg kékhalált kapsz. Fontos, hogy közvetlenül a driver frissítése után indítsd újra a gépet, és azonnal állítsd át a BIOS-ban az opciót.
Ha mégsem jutsz dűlőre, akkor a legjobb megoldás tényleg az, ha a telepítőlemezbe integrálsz SATA drivert. Azzal már eleve úgy kell telepíteni a Windows-t, hogy a SATA engedélyezve van.
-
ABE
őstag
válasz
takacsim #4611 üzenetére
Töltsd le a megfelelő SATA drivert, majd rendeld hozzá a merevlemez vezérlőhöz. Ezután indítsd újra a gépet, SATA módot azonnal állítsd át BIOS-ban, indítsd el megint a Windowst, és kész is.
Driver: [link]
Ezt ki kell csomagolni, és az i965 mappában lévő cuccot kell hozzárendelni a vezérlőhöz. -
ABE
őstag
Ha csak kikapcsolt AHCI-vel települ a Windows, akkor lehet, hogy nem a megfelelő SATA driver van integrálva a telepítőlemezbe. Egyébként nem probléma, ha így tetted fel az oprendszert, nem lesz lassabb (észrevehetően).
Én az alábbi driver telepítési sorrendet ajánlom:
1. Chipset
2. VGA driver
3. KB835220 és KB888111 (Microsoft UAC) hotfixek
4. Hangkártya
5. Common Module
6. ControlsEzután tetszőleges sorrendben jöhet a többi driver (WLAN, LAN, Modem, Touchpad, Bluetooth, Card Reader, Webcam, Power Saver).
-
ABE
őstag
A kb835221 és a kb888111 (ez elvileg az UAA) hotfixeket érdemes felrakni először, utána jöhet a hangkártya drivere. Tehát amiket eddig letöltöttél, azok megfelelőek. Kártyaolvasóhoz a Flash Media Driver-t kell leszedni a Toshiba oldaláról.
nfol
Örülök, ha van több aktív segítőkész fórumtárs!
Az én "szerepem" maximum az, hogy pörgősebbé tegyem ezt a topicot.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
Szerintem a gépedben szabványos meghajtó van. A belső méretek egyezni szoktak, igazából a fedőlap formájában van különbség bizonyos márkáknál. Ha kinéztél valamilyen meghajtót, akkor hasonlítsd össze, hogy a külseje ugyanaz-e, de szerintem egy típusfüggetlen meghajtó jó bele.
-
ABE
őstag
USB-nek alapból működnie kell, már XP telepítése alatt is "él". Külön USB driver nincsen, esetleg próbáld meg a chipset drivert újrarakni, hátha. Mellesleg milyen Service Pack van a Windows-on? Mert ha nem SP2 vagy SP3, akkor tudok ilyen problémát elképzelni.
BIOS-t frissíteni nem nehéz, tulajdonképpen automatikus az egész. Amire ügyelni kell, hogy a megfelelő verziót töltsd le, és a frissítés alatt benne legyen a feltöltött akksi a gépben. Előfordulhat, hogy valami hiba folytán (háttérben valami program bezavar, vagy rossz a kicsomagolt file, ilyesmi..) nem lesz jó a frissítés, ilyenkor csak a szerviz tud segíteni. Ha nincs különösebb okod a frissítésre, akkor inkább hagyd fent a régit, bár ehhez a modellhez van külön XP-s BIOS, és akkor lesz teljesértékű a gép. Ellenőrizd le, hogy neked melyik verziószámú van fent.
-
ABE
őstag
válasz
tejesember78 #4469 üzenetére
Ment PÜ!
-
ABE
őstag
válasz
tejesember78 #4467 üzenetére
Én látatlanban azt tippelem, hogy valami gányolt XP-vel próbálkoztak, és ezért jött elő ilyen vírusirtásos üzenet. Eredeti SP2-es vagy SP3-as telepítőlemezt (integrált SATA meghajtóval) kellene kipróbálni, másnak is felment ilyen gépre az XP.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
tejesember78 #4464 üzenetére
Drivert innen tudsz letölteni: [link]
A mondandód második felét viszont nem tudom értelmezni.
[ Szerkesztve ]
-
ABE
őstag
válasz
j.maitner #4461 üzenetére
Szerintem nincs lehetőség rá (vagy talán szerviz tud segíteni?
). Az A200 sorozat különböző kiépítésekkel került forgalomba, viszont költséghatékonyság miatt ezek alapvetően azonos felépítéssel rendelkeznek, és csak "apróságokban" térnek el. Szerintem pont ez az a pont, ahol a magasabb felszereltségű gépektől eltér a te notid, és emiatt nem rakható bele második vinyó.
-
ABE
őstag
válasz
Sanyesz. #4457 üzenetére
Valószínűleg a gépet egyes piacokra más WiFi kártyával is szállítják, ezért van fent a Toshiba oldalán több driver és szoftver. Viszont ettől még a Realtek kártyához nem fog működni az Intel vagy az Atheros program. Hogy szoftveresen miért nem működik a WiFi kikapcsolás, azt sajnos nem tudom, de szerintem újratelepítés nem segít, marad a hardveres kapcsoló.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Új CAPTIVA Gamer Tervező Laptop 17" -50% Bivaly i5-13500H 6Mag 64GB/2TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Lenovo Ideapad 320 : I3-6006U /// 4GB DDR4 /// 128GB SSD /// Windows 10
- Új HP OMEN Gamer Tervező Laptop 16,1" -40% i5-13420H 8Mag 16/512 RTX 4050 6GB FHD 144Hz!
- Lenovo ThinkPad T470 : I5-7300U / 8GB DDR4 / 512GB M.2 / Full HD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FULL HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ALIENWARE M15 R7 15.6" FHD 165Hz i7-12700H 32GB DDR5 1TB RTX3070Ti 8GB
- Microsoft Surface Laptop 7th Edition - Snapdragon X Plus / 16GB RAM / 512GB SSD / Copilot+ PC - ÚJ!
- A LEGOLCSÓBBAN! BESZÁMTÁS VAN! Lenovo Legion 7, Ryzen7, RTX3080 16GB vRAM, 32GB RAM, 16" 2K kijelző
- Asus Vivobook 15.6 FHD, Ryzen 5 4600H, 8GB, 512GB SSD, WIN11 home, 3 év gari
- ASUS ExpertBook, 14.0" i5-1135G7, 8GB + 256 SSD, 3 év gari
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest