Új hozzászólás Aktív témák

  • hegefe

    csendes tag

    válasz Kernel #3265 üzenetére

    Üdvözlet az uraknak. Folyamatosan követtem ezt a topikot, a nekem tetsző téma miatt.
    Köszönöm mindenkinek, aki eddig hozzászólt! Most venném a bátorságot, hogy egy kicsit én is reagáljak.

    Elhangzott: "Nem mindegy szerintem a generátorfeszültség sem, nekem 13,8 V-on 10 évig mentek akkuk." Ezzel a tapasztalással - vagy egy kicsit még alacsonyabb generátor töltő feszültséggel - kapcsolatban régebben komoly vita kerekedett itt. Ehhez bátorkodnék hozzászólni.

    Szerintem is a tapasztalat nagyon igaz. Már mint, hogy a 13,8 V körüli generátor töltőfeszültség a régi PbSb (Ólom-Antimon) technológiás akkuknak tökéletesen elég volt. Adott esetben több jót tett, mint rosszat.

    Az ok az, hogy a 14,4 V vízbontási határ csak az egy évnél fiatalabb hagyományos antimonos akkumulátorokra igaz, egy év után ez az érték csökken. Az élettartamuk során ez vízbontási határ csökkenés viszonylag gyorsan 14 V alatti érték is lehet.
    A 14,2 V körüli stabil generátor töltő feszültség káros következményei ez esetben nagyon dominánsak. Szerintem mindenkinek egyértelmű.

    Ezt a jellemző adottságú PbSb problémát úgy lehetne elkerülni, hogy az akku öregedésével arányosan csökkentenénk a generátor szabályzott feszültségét is, ami megoldhatatlan feladat.
    E probléma megoldására cserélték le az újabb technológiájú jármű indító akkukban a kemény ólom előállításához szükséges Antimon ötvözőt Kalcium-ra.
    (A kalcium fém ötvöző mechanikailag olyan kedvező, mint az antimon. De elektrokémia folyamatokkal szemben semleges - az antimon ötvöző meg nagyon nem az. A PbSn akku negatív elektródok a használati idő előrehaladtával az antimon pozitív ionjai miatt egyre jobban korrodálnak.)

    Ennek egyik áldásos hatása, hogy a kalciumos akkuknál a 14,4 V vízbontási határérték állandó, 4-6 éves idő során sem csökken 14 V alá.
    (Ellenben a tiszta kalciumos rendszer jóval nehezebben tűri a ciklizálást, a mélykisütést és a túltöltést.
    Ezért már jelen vannak napjainkban a hibrid rácsrendszerű akkuk is. Alacsony antimon tartalmú pozitív rács mellett a negatív rács PbCa ötvözet.)

    Ezeknek az új antimon mentes vagy csökkentett antimon ötvözetű akkuknak a max. 13,8 V generátor töltő feszültség egyértelműen hátrányos. Folyamatos alul töltést okoz. Jelentősen élettartamot rövidít, ha az időszakos töltési karbantartások elmaradnak.

    Szerintem tehát a 13,6-13,8 V-os generátor töltő feszültség elégségessége - mire elégséges téma még ennyire árnyalható.
    Főleg annak a fényében, hogy jelenleg is piacon vannak a hagyományos ólom-antimon ötvözésű zsák szeparátoros akkumulátorok. Amik belső ellenállása igen kicsi és kiváló az indító tulajdonságai vannak.
    Hogy ezek aztán hogyan öregednek napjainkban, egy külön jó téma lehetne. :)

Új hozzászólás Aktív témák