Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kinder
senior tag
Nahát, véletlen a norvégok.
Ők kőgazdagok lettek a részvénycsomaggal, de a tulaj ne legyen az. -
judas13
addikt
Pedig megérdemelné azt a kis pénzt ez a valami.
"Aki nem hoz döntést, az hatalmas döntést hoz."
-
Alogonomus
őstag
Eleve az furcsa, hogy egy piaci szereplő szabályosan jóváhagyott tulajdonosi döntését milyen alapon törölheti el egy állami bíró arra hivatkozva, hogy az a cég sikeressége folytán idővel túl nagy összegű következménnyel jár már.
Legközelebb a részvény kibocsátásakor meghatározott részvényosztalék mértékét fogja utólag egy bíró átírni? Esetleg egy cég felsővezetésének megszavazott juttatásokat módosíthatja utólag egy bíró?
Ez a bírói döntés nagyon veszélyes, mert az USA jogi rendszere precedens alapú. -
Barret001
addikt
válasz bytesizelife #8 üzenetére
Majd kidobják,nem ez lesz az első
-
Cassi
senior tag
Musk egy szimpla részvényes a cégben kb. 13% részesedéssel. Ha a többi részvényes egyetért, ki is rúghatják a cégtől.
-
Fex
tag
válasz Alogonomus #9 üzenetére
HA már bírónál van az ügy, az azt jelenti, hogy valaki vagy valakik nem voltak elégedett(ek) a döntéssel...
"...Az emberi tényezőt minden rendszer működtetésébe bele kellene tervezni, mint egy olyan random hibagenerátort, ami mindenképpen működésbe lép, csak nem tudjuk, mikor, hogyan, miért és milyen kaotikus belső logika alapján...."
-
Shyciii
veterán
Nahát, véletlen a norvégok.
Ők kőgazdagok lettek a részvénycsomaggal, de a tulaj ne legyen az.Erős tévedésben vagy. A norvégok nem ettől lettek kőgazdagok. Ez a pénz "elhanyagolható" ahhoz képest, amit az olajjal nyernek. Annak a pénznek igen nagy részét ráadásul fel sem használják, hanem elrakják.
Amúgy meg egy embert és egy országot ne hasonlítsunk már össze, hogy kinek miért van szüksége pénzre. Ennél nagyobb baromságot még nem is hallottam... -
Shyciii
veterán
Apró bibi, hogy Musk maga a cég.
Nézz csak utána, hogy Musknak milyen "kicsi" a részesedése, és akkor többet nem fogod azt állítani, hogy Musk maga a cég.
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
Nevetségesek ezek a CEO-knak adott jutalmak. Sikeresen vezette a céget? Igen, de ez a feladata, a munkája, ahogy a gyártósori munkás is csak a munkáját végzi. Kaphat a cég sikeres vezetéséért bónuszt? Persze, de nem egy kisebb ország teljes GDP-jét (a világon csak 80-90 ország GDP-je magasabb ennél), több millió fő teljes munkájának értékét, egyszemélyben, csak mert sikeresen végezte a munkáját. (Közben a gyári munkások filléreket kapnak a sikerből, még érdekvédelmet sem enged nekik.) "Na de több kockázatot, felelősséget vállal, mint egy gyári munkás!" Milyen felelősséget? Ha rosszul vezeti a céget, kirúgják vagy nem hosszabbítják meg a szerződését - elmegy máshova CEO-nak, még ha kevesebbért is, de az addig felhalmozott vagyonával kevesebb napi megélhetési gondja lesz, mint egy gyári munkásnak.
Értem én, hogy díjazni kell az innovációt és cégeket sikerre vivő embereket, de ez a mérték már betegesen aránytalan. Nem vagyok szélsőbalos marxista, de ez a mérték még nálam is kicsapja a biztosítékot. Legrosszabb, hogy itt is a kommentelők többsége ezt védi.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
FireKeeper
nagyúr
pláne hogy ugye az még a jövő zenéje, mennyire vezette/vezeti sikerrel a céget, a cybertruck szerintem nagy blama, jönnek fel a kínai és legacy konkurenciák, valamint az EV-k iránti kereslet globálisan szaturálódni látszik, hibridek népszerűsége ezzel szemben nő.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
Reggie0
félisten
Mondjuk a gyari munkasoknak tul sok kozuk nincs a sikerhez. Amerikat sem a fedelkozi "rabszolgak" fedeztek fel, ugyanazt csinaltak, mintha a foldkozi tengeren ingaztak volna.
" Milyen felelősséget?"
Kint nem tudom, de itthon azert egy kicsit tobb felelosege van egy CEO-nak, minthogy ha hulyeseget csinal, akkor kirugjak. Pl. ha szandekos kart okoz, akkor vagyonaval felel, nem csak 3 havi fizuval, meg ilyenek.Amugy meg nem penzt kap, hanem reszvenyt. Az osszeg azert is ekkora, mert azota megtirplazodott a reszveny ara.
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
"Amerikat sem a fedelkozi "rabszolgak" fedeztek fel, ugyanazt csinaltak, mintha a foldkozi tengeren ingaztak volna."
A rabszolgák nélkül viszont még mindig a kikötőben ülne. És ne gályás rabszolgákhoz hasonlítsuk. Előző munkahelyemen egy nagy cégnél egy elég nagy projektet vittünk, a világ egyik legnagyobb cégének fejlesztettünk. Rohadt sok melót toltunk bele, rengeteg túlórát. Jött az éves céges beszámoló email, hogy milyen jól teljesítünk, 20% profitnövekedés. Nekem kellett írnom, hogy ez szép és jó, és akkor az éves béremeléssel mi lesz? Kaptam 0.6%-ot; a C-level management meg a bónuszokat.
"Kint nem tudom, de itthon azert egy kicsit tobb felelosege van egy CEO-nak, minthogy ha hulyeseget csinal, akkor kirugjak. Pl. ha szandekos kart okoz, akkor vagyonaval felel, nem csak 3 havi fizuval, meg ilyenek."
Ha büntetőjogi kategória, akkor a munkás is többel felel. De ha nem büntetőjogi kategória, hanem csak egy hibás döntés, felelt már valaki valamiért?
"Amugy meg nem penzt kap, hanem reszvenyt. Az osszeg azert is ekkora, mert azota megtirplazodott a reszveny ara."
Aha, szóval amúgy csak 20 milliárd dollár lenne, ami 110-120. leggazdagabb ország teljes GDP-je. Szeretném én is a fizetésem többszázszorosát kapni, csak azért, mert jól végeztem a munkámat...
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Reggie0
félisten
"A rabszolgák nélkül viszont még mindig a kikötőben ülne."
Nem ulne, mert mindig van masik. Az also szinteken levo tomegmunka igencsak helyettesitheto munkaerot jelent, ezert mindegy, hogy ki csinalja, sot meg az is, hogy mennyire. Ha egy cegnek triplajara emelkedik az ara, az nem azert van, mert a munkasok 24 oranyi munkat vegeznek 8 alatt, hanem ugyanugy 8-at, amiert annyi fizut adnak, mint 8 ora ugyanolyan munkaert.
"világ egyik legnagyobb cégének fejlesztettünk. "
Ok, de a fejlesztes az mas, mint a gyartosori munkas, ott mar sokkal nagyobb hanyadot tesz ki a hozzaadott ertek es a problemamegoldas, ami mar tenyleg hozzajarul a sikerhez."De ha nem büntetőjogi kategória, hanem csak egy hibás döntés, felelt már valaki valamiért?"
Passz, nem neztem utana ilyesminek, csak pl. a MT-ben olvastam." Szeretném én is a fizetésem többszázszorosát kapni, csak azért, mert jól végeztem a munkámat..."
Erre barmikor van lehetoseged, csak meg kell egyezned ebben a munkaltatoddal. Musk megtette es belementek. -
aktív tag
-
azbest
félisten
2018as megállapodásról van szó és a cég értékét megsokszorozta.
Azért ér ennyit a csomagja, mert megsorkszorozta a cég értékét. Ha rosszul vezette volna a céget és keveset érne, akkor most senkit sem zavarna hasonló árú kifizetés.
Ha rosszul vezette volna a céget és nem teljesítette volna a lehetetlennek mondott mérköldköveket, akkor most 0 dolcsit kapna.Másrész nem 56 milliárd dollárt kapna most sem, hanem mostani árfolyamon annyit érne a részvényszám, amit ő megvehet a korábbi kedvezményes áron (részvény opció!). Tehát még ő fog fizetni a teslának azért milliárdokat, hogy a csomagjához kibocsájtsanak új részvényt. Ami több év alatt történne, minimális mértékben "hígítva" a már kibocsátott többi részvény értékét.
Tehát a teslának gyakorlatilag nem kerül semmibe, ha musk lehívhatja a részvényopcióit. El sem adhatja utána még 5 évig a kedvezményesen vásárolt részvényeket.
-
azbest
félisten
2020-ban volt 5 for 1 és 2022-ben 3 for egy részvény split. Ezért figyelni kell, hogy mikor készült grafikont nézünk.
2018ban is 200-300 dolcsi volt 1 részvény [link] , viszont ha akkor volt 1 részvényed és megtartottad, akkor ma 15db ~180 dolcsis részvényed van.
Néha ennek a fordítottja is megesik. A kevésbé sikeres GOEV Canoo inc részvényén 1-for-23 reverse stock split történt márciusban. Azaz 23 részvényemből lett 1. Így visszamenőleg sokkal nagyobb értékűnek mutatják a múltban, a 23-as összevonás miatt, hogy egy grafikonon mutathassák.
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
válasz blackcoffee #29 üzenetére
Az mondjuk érdekelne, hogy mik azok a mutatók, amik alapján kijön az, hogy Jobs zseni, Musk meg sarlatán.
DRM is theft
-
Cassi
senior tag
A Tesla részvény ott tart, mint 2020. novemberében, a nagy szárnyalásnak vége. Ilyenkor kezdődik általában a pénz feletti marakodás.
-
nevemfel
senior tag
Elég busás összeg ez egy ~100mrd dollár nettó eszközértékkel bíró cégnél.
Rally against apathy draws small crowd
-
azbest
félisten
nem összeg, hanem részvény opció. Musk fog fizetni értük pénzt a teslának, ha lehívhatja.
Plusz még talán a névérték és a vásárlási összeg különbségét le is kell adóznia, megint világrekorder adóbefizetése lesz úgy, hogy pénzt nem kap, hanem részvénye lesz. 54% az adó rajta, hatalmas hiteleket kell majd felvennie, hogy megkaphassa. De nem egyben fogja, hanem több év alatt.
2021-ben is azért fizetett 11 milliárd adót, mert lehívta a 2012-beli megegyezés által kapott részvény opcióját és a régi részvényeiből eladott párat. [link]
Ha jól nézem a számokat, akkor Elon Musk fog 7 milliárd dollárt befizetni a Teslának a részvényekért (303,960,630 * 23.33).
Aztán talán nagyságrendileg 47 milliárddal többet érő lesz a részvény, amit vesz, ezért úgy 25 milliárd adót is be kell fizetnie. Vagy hát ezt majd akkor, amikor tényleg le is hívja, részletekben. A jelenlegi árfolyammal lenne ilyesmi egyben.
Szóval úgy 32 milliárdot be kell fizetnie azért, hogy 56 milliárd körüli névértékű részvényét megkapja. És 5 évig nem adhatja majd el a lehívás után őket.[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
csak ha eladható az opció és eladja, vagy amikor lehívja, mert akkor lesz a névérték és vásárlási érték miatt "jövedelme". Nem valószínű, hogy eladható opcióról lenne szó. Közben kiegészítettem némi matekkal a régebbi hasonló tranzakció alapján, de lehet nem pontos és persze a végső számok a valós lehíváskor jönnek ki gondolom.
Így utólag már én is jobban értem, hogy egyik projekten a dörzsöltebb kollégák miért inkább kp-t kértek és nem részvény opciót az ottani cégtől. Hiszen, ha nem úgy alakul a cég értéke, akkor lehet a lehívás és adó költsége többre jöhet ki, mitn az értéke. Vagy mire eladhatják, addigra lehet semmit sem ér már, de előtte csomó adót kifizettek érte. Nem tesla
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
Opció után akkor kell adózni, ha
1. eladod és így jövedelemre teszel szert
2. lehívod, és így a vételár és a piaci ár közötti különbség lesz az adóköteles jövedelemJellemzően minden tőzsdei műveletnél a jövedelmet adóztatják. Tehát ha van egy részvényed, ami növeli az értékét, akkor az érték-növekedés az nem adóköteles. Mert ha az lenne, akkor joggal követelhetnéd vissza a befizetett adódat akkor, ha csökkent a részvény értéke.
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
Az ilyen dolgozói részvény opciók általában tele vannak buktatókkal.
Az egyik probléma a "vesting period", ami azt jelenti, hogy ha te ebben a hónapban kapsz egy részvényt, azt majd x év múlva hívhatod le, és csak akkor, ha még ott dolgozol.A másik baj az, amikor nem tőzsdei cégek részvényopcióiról van szó. Részvényed bármilyen részvénytársaságban lehet, az egy másik kérdés, hogy el tudod-e adni azt a részvényt bárkinek?
-
Shadowbull
addikt
Nagyon helyes. Egészen durva zsarolás amit Musk művel.
Egyél hozzá kenyeret!
-
Reggie0
félisten
válasz Shadowbull #42 üzenetére
A szerzodes miota zsarolas? Amugy meg az volt az elso hibaja, hogy szavazati joggal jaro reszvenyeket bocsajtottak ki.
-
-
Reggie0
félisten
válasz Shadowbull #44 üzenetére
Hat, de ezen mi a zsarolas? Oda viszi a tudast ahol jobban reszesul belole, teljesen logikus. Ha nem tetszik a reszvenyeseknek, akkor megoldjak nelkule. Ezt alkunak hivjak.
[ Szerkesztve ]
-
Shadowbull
addikt
Ember, a részvényesek nem Musk csicskái, éppen fordítva. Musk a részvényesek alkalmazottja. Neki kutya kötelessége a Teslát a legjobb tudása szerint vezetni. Már eleve necces hogy párhuzamosan több nagy cégben is CEO, de az meg kurvagáz hogy még zsarolgat is.
Már rég ki kellett volna vágni a Tesla éléről BTW.Egyél hozzá kenyeret!
-
azbest
félisten
válasz Shadowbull #46 üzenetére
Teljesen érthető az álláspontod, hiszen neked az lenne jó, ha csődbe menne a tesla Úgy nem kéne félteni a benzines munkáltatódat
Egyébként 20% körüli részessedésre visszajön, ha másodjára is megszavazzák a részvényesek, hogy a 2018-as megállapodást betartják és nem lopják el a részvény opcióit.
Utána az elkövetkező időszakra vonatkozó vállalásai teljesülésére újabb opciós megállapodásról is lehte majd szavazni. Azzal elérheti a 25%-ot majd.A hosszútávú befektetők köszönik szépen a részvényeik és a cég értékének megsokszorozását.
[ Szerkesztve ]
-
Shadowbull
addikt
Aha.
Kisfiam, az én munkáltatóm több pénzt keres az EVvel is, mint a Tesla. Még hogy benzines. LOL.
De képzeld csak azt hogy mjndenki retteg Musktól meg a Teslától, és legyél továbbra is vak.
"hosszútávú befektetők köszönik szépen a részvényeik és a cég értékének megsokszorozását."
Úgy érted azok 2021 novemberben szálltak be, és a pénzük több mint a felét már elbukták? Ők biztos örülnek, igen.
[ Szerkesztve ]
Egyél hozzá kenyeret!
-
azbest
félisten
válasz Shadowbull #48 üzenetére
Ha olyan jól megy neki, akkor nyugadt lehetsz és nem kell folyamatosan fudot és köpköédést terjesztened.
A 2018as részvényesek a gyengébb napokon is 9x pénzüknél vannak.
-
szmörlock007
aktív tag
Nagyon helyes. Hamár annó megállapodtak erről, ez így korrekt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Ajándék Batman AS Játék+10e Ft Meta Kredit! Quest 3S 128 és 256GB 2 év cseregarancia
- AMD Ryzen 3 3200G // 4C/4T // 4GHz // AMD RX Vega 8 (4K RDY) // AM4+Box // -25 ezer újonnan jelenleg
- 2db WD Black 2TB 64mb cache 100/100, 100/99
- Lenovo Thinkpad T495,14",FHD,IPS,Ryzen PRO 3500U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN10
- Apple iPhone eszközök szoftverezése, jelkód levétele, szoftveres meghibásodások elhárítása.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen