-
GAMEPOD.hu
Ha szeretnél egy kis plusz teljesítményt kihozni olcsón a régi 775-ös alaplapodból tegyél bele 4 magos 771-es Xeon CPU-t.
Kérlek olvasd el a cikket és a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cynosure
csendes tag
válasz instantwater #2266 üzenetére
A gepemben egy X5460 van, tehat TDP szinten a legnagyobb (120W), orajel szinten kozel a legnagyobb ami elerheto. Mellette egy Radeon 7870XT, aminek a TDP -je 2x akkora minimum (emlekeim szerint 260-280W). Melegit rendesen, de a komplett gep 450W korul van max terhelesen, plusz a tap kb 15-20% -os vesztesege, legyen 550W, de akkor az azt jelenti, hogy valami nagyon durva jatekkal jatszom, es kozben a proci is valamit szamol a hatterben - leven ritka az a jatek ami 4 magot kihasznal. Na ezzel szamolva 1 ora jelenlegi piaci erteken (36-40 ft / kWh) ugy 20 forintra jon ki. Egy nap 480 forint, ha kepes lennek 24 orat jatszani. Nem vagyok ra kepes, napi 2-3 orat megy maximum a gepem csucsra jaratva, a tobbiben a VGA 20W korul fogyaszt, a CPU felgozon mondjuk 60 -at, tehat a teljes fogyasztas legyen 200W. Az kb 8 forint aramfogyasztas orankent.
Ha egy nap megy a gepem 12 orat amibol 9 -et dolgozok es 3 -at jatszok, akkor az 130-150 forint. Na ennel nem fog kevesebbet fogyasztani egy i7 jatek konfig sem ugyanilyen felhasznalas mellett, max masfelszer-ketszer ennyi FPS -t fog kipreselni magabol ugyanekkora fogyasztas mellett. Hozzateszem, a monitorokat es egyeb eszkozoket szandekosan nem szamoltam, hiszen az i7 sem kepes a kepet egyenesen az agyamba vetiteni, tehat monitor oda is kell.
Nekem ennyit meger, a procit 8k -ert vettem aliexpresszen kinabol, a core 2 konfigom pedig megvan 8-9 eve, de mondjuk az egeszet ossze lehetne vasarolni kb 60-80 ezerbol (a kilowattos modularis tap helyett egy 600W -os chieftec -kel szamolva, a masik dragabb cucc a gepben a 7870XT, az 25k volt hasznaltan, barati aron ev elejen).
A fenti 80 ezerbol ujan talan kijon mar egy core i alapu Celeron vagy Pentium konfig, 1-2 maggal, de az nevetseges. Mire hasonlo teljesitmenyt elersz mar 150k folott jarsz, egy i3 procival, de mindez azert total lenyegtelen, mert nem a 80W CPU TDP diferencia fogja a fogyasztasodat tekerni, hanem a 150-200-250W TDP -ju VGA -d, amit nem tudsz megkerulni ha jatszanal.
Alacsony TDP -ju proci settopboxokba, media centerekbe, allandoan futo hazi NAS -ba kell, mert amikor 24 oraban allando terhelesen valamit csinalnia kell ezeknek a gepeknek, ott 1) kijon ez a kulonbseg fogyasztasban, 2) fajlrendszert muvelni es mpeg2 -t hardveresen dekodolni nem kell teljesitmeny. 4/8 magos Atom vagy ARM erre van kitalalva 20W koruli TDP -vel.
A fenti szamokat termeszetesen lehet vitatni, en a sajat konfigombol indultam ki, az E/L xeonok ahogy irtak is fentebb kevesebbet fogyasztanak. Ugyanakkor hozzateszem azok fogyasztasa nem azert alacsonyabb hogy zold legyen a vilag, hanem azert, mert az 1U (nagyon lapos tepsi) rack szerverekben a processzornak kvazi passziv hutese van, a hazakat keresztbe fujo 4-6-8 aprocska ventillator kell hutson mindent, vinyoktol processzoron at a vezerlokig. Ezek a procik, foleg az L siman birja ezt, az X szeriat mar inkabb 2U hazakba raktak ahol nagyobb atfujo ventillatorok fernek el, es joval nagyobb hutoborda a procira (ott is kvazi passziv a CPU hutes ilyen tekintetben a legtobb esetben). Cserebe persze E/L xeonoknak alacsonyabb a teljesitmenyuk is egy picivel. Ugy ertem, termeszetesen alap orajelen.
-
kenand
veterán
Az előbb egy oldalt írtam, de bezáródott.... nincs kedvem leírni még egyszer...
Mi szeretjük a kihívásokat, és többet kihozni a régi dolgokból.
Ráadásul ez itt egy jó kis közösség, aki sokat segít a kezdőknek. Saját magam legalább 50 BIOS-t moddoltam olyanoknak akik nem boldogultak maguktól.De sok segítőkész fórumtag van.
És jó érzés segíteni másoknak...Másik cikkem így kezdődik:
Ha gépet csak garanciával vásárolsz, nem mersz a gépeden módosítani, nem neked való ez a cikk. Vásárolj akkor inkább boltban egy 1151-es alaplapot garanciával, Pentium/Core i3/i5 processzorral sokkal jobban fogsz járni.
Te így látod a dolgokat, semmi rossz sincs benne, de mi nem így érzünk....
L5638-as Xeonom húzva, 2.8Ghz-n , stressz teszt alatt 50W-nál kevesebbet fogyaszt, és pillanatok alatt végzett 80 Db 12 megapixeles kép retusálával.
Olcsó levetett táp, olcsó házban, más által levetett 4x2GB DDR3-as RAM... tökéletes.2.8 Ghz-n 6 maggal, stressz tesz alatt ennyit fogyaszt, nem gondolnám soknak...
Valószínűleg meg tudnék venni egy 1151-es lapot Corei 7-tel, de nem adnék rá annyi pénzt, ráadásul semmi kihívást sem éreznék abban, ha a boltban összeraknák...
(#2265) gold007
Köszönjük a g31/41 tuning tanácsot.
Ha tuning akkor p35/P45 javasolt, 10 000FT alatt hozzá lehet jutni iyen lapokhoz.[ Szerkesztve ]
-
Pécsi gyerek
addikt
Nem tudom kinek mi a szempontja leírom az enyémet.Először is,egy rakás xeon 80 wattos tpd-s.Ugyan ilyen quad procik 95 wattosak.Szóval 100 alatt vannak,húzva valamivel persze több.A másik szempont a csóróság.Ebben az országban had ne magyarázzam meg.Nekem pl volt egy gépem 1 magos celeronnal 1 gb rammal.Eladtam az 1 gb ramot vettem 4 et ez az akció 4500 pénz.Plusz most akarok venni egy xeont 5-8 ezer.Legyen kb 12 ezer az egész és egy jó videókártyával ugye egy elég jó kis cucc lesz othon.Videókártyát nem számolom mert az mindegyik gépbe kellet volna ugye.A poén hogy van egy két modern proci ami simán bekap ugyan úgy 80 watt körűl főleg amd.A lényege az egésznek magyarúl az hogy akinek van egy ilyen 775 ös lapja amibe mehet xeon az fillérekért akkora szintet léphet hogy az na.
Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo
-
Butcher82
senior tag
Az a TDP az esetek nagy részében 80 vagy 50 Watt, egyébként szeretjük hallgatni a villanyóra pörgését és közben látni az őserdök pusztulását. Ja, és éljen a retro. Dióhéjban ennyi.
***Go Ahead, Make My Day.*** Clint Eastwood óta szabadon.¯\_(ツ)_/¯
-
Smktrooper
senior tag
Alaplap 12500HUF (P45 22Watt)
Proci 7500HUF (E5430 80Watt+)
Ram 10000HUF (4x2GB 20Watt)
VGA 20000HUF (650TI OC 110Watt)
Táp 10000HUF (600Watt chieftec)
Server ház+Cooler 5000HUF (FujitsuEsprimowebserver)
Eizo monitor 1 7500HUF (L568-1280*1024 DVI 60Hz)
Eizo monitor 2 12000HUF (L885-1600*1200DVI 60Hz)Total: 84500HUF
18 hónap gyűjtögetés/kukázás pc bontóban; meg az élmény, hogy van egy Xeonod...
[ Szerkesztve ]
Reboot
-
Az E és L xeonokok ajánlottak amik 80 és 50w osak. Csak az X-es az ami 100w feletti de itt kevesebbnek van olyan. Húzva nyilván többet eszik.
De tegyük fel hogy többet eszik, kemény párszáz Ft max havonta, több év alatt talán kiadná a különbséget. Na még persze olcsó. Az 1366-osak még húzva igen erősek is.
Nekem hobbit is jelent, és különlegesnek is érzem, azaz én sokat költöttem rá, kb 70-be van a 2 proci, tyan lap meg 32gb ram. Táp kukázott, hűtők is részben, házam meg régről van.
De van i5 szint többszálon.Tegyük fel van valakinek egy régi 775-je ami már nem ér sokat. 10e egy e0 e5450 húzható 4ghzre, de már 6eft is van kisebb. 4x2gb ddr2 8-9eFt (inteles! ebay) és tessék van 20 alatt egy bövítés ami ha 4 mag ki van használva akkor legalább i3 szint. Jójó többet eszik de negyedébe kerül ha lapot is cserélni kell.
Ha valaki meg többszálazik akkor Amd 2x6 maggal 32gb rammal talán még táppal is van aprón 40-50 körül. 2x12 magosak is vannak...na de az játékra nem jó...
Levedlett szerverek is opciók, lehet egy procival használni, fbdimm filléres és az ecc reg is 2eFt 4gb darabja. Igaz barkacsolni kell de van sok szabvány atx méretű is. Nekem EATX van.
Játékra meg nagyon nagy részt videókártya számít. Szerencsére egyre több játék szereti a több magot és a dx12 is a procilimit csökkentésére készült. Nekem minden megy úgy ahogy szeretném. Az nem érdekel hogy 8+ éves a gépem fél bele ( a tápom 10+). Hangosnak sem hangos, kilós réz hűti. -
danzas007
csendes tag
Arra jó, hogy aki nem akar beleölni tízezreket (amilyen gépről most te beszélsz, és ha egy ilyen xeon szintű gépet nézünk mai hw-val akkor szerintem 40k alatt nem jönne ki, de lehet hogy még keveset mondtam. Főleg a gpu a nagy tényező, de azt most el lehetne hagyni szerintem) Felhúzva i3 prockókat lazán maga mögött hagyja, talán egy i5 szintet meg tud ütni 4+ ghz-en, de itt sem egy hi-end i5-re célzok. Aztán valaki gondol egyet, pár ezer forintért vesz egy E5XXX vagy X5XXX Xeon-t és voala. De DDR3 mellé ígéretesebb berakni mint DDR2 mellé. Aztán a 1366-as Xeon-ról szerintem ne is beszéljünk... elég komoly cucc. Köszönöm a sok tanácsot, majd a napokban ügyeskedem vele és leírom mire jutottam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mini HDMI - HDMI átalakitó,Multi-I/O kártya, Beépitő sinek,Intel procik, nyomtató kábel,stb
- PlayStation 5 Pro - Bontatlan - 3 év garancia
- Samsung 850 EVO MZ7LN250 256 GB. 100/92 %. Írt adat 17,40 TB
- Kingston FURY 64GB (2x32GB) KIT DDR4 3200MHz CL16 Beast Black - 10 év magyar bolti garival! -
- Samsung LU32J590
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest