Új hozzászólás Aktív témák

  • nobeige

    tag

    válasz hunspikey #15442 üzenetére

    Az IR a visszamaradt elektromos töltés miatt van, a beégés pedig a foszfor elhasználódása miatt, vagyis nem ugyanaz technikailag. A visszamaradt elektromos töltés miatti derengés plusz fényerőt jelent egy adott helyen, míg a beégés helye halványabb a környezeténél.

    Vegyük az általad hozott példát. Bekapcsolás után megjelenik valamilyen logo egy rövid időre, majd fekete képernyő jön. A logo halványan derengve látszik a fekete képernyőn. Ez a IR.

    Ugyanez a jelenség van akkor is, ha egy szélesvásznú filmet (alul-felül fekete csíkkal) néztél meg, majd a film vége után közvetlenül fekete képet jelenítesz meg. A képernyőnek az a része, ahol a film ment, halványan világítani fog, esetleg ha feliratos volt a film és a felirat az alsó fekete sávra esett, akkor a felirat helyén is lehet egy határozatlan alakú világos folt.
    A kép helyén látható egyenletes derengés amiatt van, hogy átlagos mozgókép tartalmat feltételezve a kép által lefedett terület nagyjából egyformán van gerjesztve, ha elég hosszú a film.
    A felirat felhőszerű nyoma annak köszönhető, hogy változó szöveget elegendően hosszú időn keresztül megjelenítve nagyjából egyenletes lesz a gerjesztés az érintett képernyő területen.

    Tegyük fel, hogy az imént lejátszott alsó-felső fekete csíkos filmben még volt egy klassz tömör világos logó is. Nagy valószínűséggel a kép helyén derengő részben a logo is valamennyire látható lesz (erősebben fog derengeni), mivel folyamatosan és erősen volt gerjesztve azon a helyen a képernyő.

    Ez még mindig csak IR.

    Adott esetben az IR nem csak teljesen fekete képernyőn látszhat, hanem műsor alatt is.

    Viszont gyorsan vagy esetleg kicsit lassabban, de a változó képtartalom miatt a lokális töltés többlet megszűnik, belesimul a környezetébe.
    Ezért szokták mondani, hogy ha a képen nem látsz semmit, akkor nem kell törődni vele.

    Hogyan tudunk ebből beégést csinálni? Például úgy, hogy ezt a példaként felhozott filmünket egymás után kétszázszor megnézzük. (Közben semmi más nem megy a tévén!) Nem az IR miatt, hanem az egyenetlen foszfor felhasználás miatt a tortúra végén ha egy kellően világos képet rakunk ki, akkor a legkevésbé világos rész a filmben található logo helyén lesz és a legvilágosabb pedig az alsó és a felső csík lesz.
    Ha pechünk van, akkor ez szemmel is látható lesz. Beégett a nyavalyás!
    Ezt a beégést nem nagyon lehet visszafordítani, legfeljebb ha ezek után már csak teljes képernyős anyagokat nézünk, amiben nincs ott az a nyomorult logo sem, akkor idővel, esetleg, nagyjából hozzáöregedik a foszfor a többi helyen, de legalábbis valamennyit csökken a fényerőkülönbség. (Ne feledjük, hogy a plazma képernyő fényereje csökken, ahogy egyre többet használjuk.)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák