Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Több okból is kissé félve vetem fel ezt a témát (többek közt például pánikot sem szeretnék kelteni a tulajok és a leendő vásárlók közt), de furdall a kíváncsiság, így meg kell kérdeznem a 2012-es Panasonic PDP széria tulajdonosait (közülük is elsősorban a VT50E, abból is leginkább az 55”-os kivitel birtokosait a ma aktuális szoftver verzióval, de amúgy bárkit, akinél elérhetőek a Professional képmódok).

    Tapasztalt már bárki olyat, hogy a TV minden egyes képmódban a beígért mély feketét produkálja, viszont Professional 1-2 módokban (avagy ISF-Day/Night, attól függően hogy menüből vagy kalibráló szoftverrel nyitod meg őket) ez a duplájára emelkedik?

    Ugyanis tegnap mentem kalibráltni egy 55VT50E készüléket, amin már szemre látszott, hogy valami nem stimmel. Ezt követően pedig a műszeres mérések is igazolták, hogy minden (Dynamic, Normal, THX, Game, stb, tehát minden, ami nem Professional) ~0.01 cd/m^2 feketét produkál, viszont a Professional módot bárhova állítom (akár min/max contrast/brightness), stabilan ~0.23 cd/^-t mutat feketén.

    El sem akartam hinni, hisz ez egy lehelettel több is, mint a 2011-es G30 ~0.21 értéke, VT30-at pedig nem mértem még ugyan ezzel a műszerrel (ami ebben a tartományban is megbízható), de annak szemre kicsit még sötétebb volt a feketélye, mint a G30-nak. Illetve eddig egyetlen tesztoldal sem említett hasonlót. (Bár bennem ezt most érdekes fényt vet arra, hogy az AVForums miért sunnyogott a számokkal, de a HDTVtest.co.uk-s David elég alapos és szavahihető, így szerintem észrevette és jelezte volna...)

    Csináltam egy selftest-et is, mely szerint minden rendben van (legalább is a szotfver checksum stimmel és nem érzékel hardver hibát se), illetve ennek a futtatása egyben egy factory resettel is járt (szemben a 2011-es szériához, ahol ezt még külön kellett kérni másik billentyűkombóval -> csak szólok, hogy más már ne reseteljen vele véltlenül…), tehát biztos, hogy le lettek nullázva a munübeállítások.

    Nem egyedi hibának tűnik, hogy minden módban olyan mély a fekete, mint kell, és nincs semmi egyéb hibára utaló jel egyik módban sem (semmi szokatlan képzavar), épp csak Professional módban emelkedik meg a fekete, de az mindig egyformán.

    Mivel a kontraszt különbség elég látványos, így feleslegesnek is éreztem kalibrálni a Professional módot. Azt mondtam a tulajnak, hogy természetesen ingyen volt a „móka” és térjünk vissza a dologra, ha jön egy javított szoftver, vagy esetleg kiderül, hogy mégis egyéni baki és javítja a szerviz (ezért is lenne jó, ha többen megnéznék otthon a sajátjukat).

    Egyszerű kipróbálni: Sötét szobában tegyél ki egy fekete hátteret (de úgy is látszik, ha van néhány világosabb elem is a fal fekete háttér előtt), a menüben engedélyezd az advanced ISF opciókat, aztán lépegess oda-vissza a legalsó prof2 és a legfelső Dynamic (Kiemelt) képmódok közt. (Ha a lista alján még lefelé mész, akkor felugrik az elejére, így gyorsan lehet váltani köztük.)

    Kíváncsi vagyok az eredményekre, mert egyébként már THX módban is nagyon szép képe van a VT50-nek (tényleg javult a precizitás tavaly óta a VT30-hoz képest is), viszont mégis nagyon sajnálom ezt, mert ha semmi mást nem is, de legalább a gammát jó lenne közelebb tenni 2.4-hez, mert kicsit „lapos” a kép sötét szobában azzal, amit a THX produkál (nem gáz, de ezt azért nagyon hiányolnám).

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák