Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen RAM-ot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
jozsi252
veterán
válasz
KAMELOT #37869 üzenetére
"Ram... Régi ki, új be... Csókolom "
Meg is jött a RAM ma du. szerencsére hiba nélkül (kopp kopp kopp) sikerült a művelet, nem kellett mókolni semmivel, egyből felismerte.
Azért féltem nagyon mert régebben 2x4GB volt benne, 2 éve kb lett bővítve még 2x4GB-al, és akkor elég sokat szívtam, mert nem töltött be a win, csak felpörögtek a ventik, majd leálltak, és ezt így.. Aztán egyszer csak jó lett.Köszönöm a segítségeteket!
-
jozsi252
veterán
válasz
KAMELOT #37858 üzenetére
Az az igazság hogy olyan lapba megy bele a 3200MHz-es Corsair RAM ami H-s lap, és csak 2400MHz-ig tudja kezelni a ramokat. Szóval ebből a szempontból túl sok beállítani való nem lesz a BIOS-ba.
Próbálom megelőzni a "gondokat", aztán azért tudakolódtam hogyha valami van akkor mik a teendők. Jobb előtte utánajárni mint mikor szembesülök vele.
Találtam egy "ultimate" megoldást Asrock fórumán, gondolom ez akkor van ha nagyobb gebasz van, de ezzel a megoldással lehet a BIOS-t resetelni 100%-osan?1. Disconnect the system's power from the wall
2. Press and hold the power button for 10 seconds to be sure residual power is discharged
3. Place the "Clear CMOS" jumper in the clear position
4. Remove the CMOS battery
5. Leave the system in this state for 4 hours. 10 minutes is enough in most cases but if that yields no result then to be absolutely certain CMOS is clear I recommend 4 hours.
6. Place the "Clear CMOS" jumper back in its original position
7. Replace the CMOS battery
8. Power on the systemkoko52
Köszönöm szépen a segítséged ismét. Akkor nem csinálom meg csak ha valami gond lenne. Illetve hogy ne legyek teljesen buta hozzá.
A CMOS ha jól értelmezem egy olyan memória ami a BIOS beállításokat tárolja. És az
- elem kivételével megszűnik az áramellátása, így a memória hogy nem kap áramot elveszti a beállításokat, csak az alap settings marad meg ami bele van "égetve"?
- a PC kikapcsolt (kihúzott tápkábellel) állapotába pedig ha a jumpert használom akkor az áramkört zárom rövidre, aminek szintén az a hatása hogy nem kap áramot a memória, így a beállítások szintén törlődnek?Neten láttam több olyan videót ahol 2 tű volt csak a CMOS Clear-nél, itt "szokás" azt csinálni hogy egy csavarhúzót bedugok a 2 pin közé, és ezzel zárom rövidre.
Ahol meg 3 tű van, ott pedig a jumper zárja rövidre amikor a 2. illetve 3. pinre rakom rá?Remélem nem mentem el túlzottan offba.
Köszi!
Amúgy ezt sikerült megvenni 40 000ft-ért a konzolvilágnál. Szerintem jó vétel volt nagyon!
Corsair 32GB/3200MHz DDR-4 VENGEANCE LPX fekete (Kit 2db 16GB) (CMK32GX4M2B3200C16) memória -
jozsi252
veterán
válasz
koko52 #37854 üzenetére
Még lenne valami amit elfelejtettem megkérdezni. Miután a ramokat kicseréltem, még az első indítás előtt érdemes egy CMOS Clear-t csinálni?
"CLRMOS1 allows you to clear the data in CMOS. To clear and reset the system parameters to default setup, please turn off the computer and unplug the power cord from the power supply. After waiting for 15 seconds, use a jumper cap to short pin2 and pin3 on CLRMOS1 for 5 seconds. "Ha jól értelmezem akkor a számítógépet kikapcsolom, kihúzom a tápkábelt, várok 15 másodpercet, majd a jumpert 5 másodpercre átrakom az 1.2. pinről a 2.3. pinre és kész? Nem kell közbe elemet kivenni, vagy bekapcsoló gombot benyomni a gépen? Fórumba lehet olvasni olyat is hogy van aki az elemet veszi ki és úgy zárja rövidre a pineket, akkor csak az elemet veszi ki.
Elviekben amúgy az elem kivétel pár percre ugyanúgy reseteli a CMOS-t? -
jozsi252
veterán
Sziasztok
Van egy gép amibe megkértek hogy cseréljek már ramot. i7-7700 + H270 Pro 4 alaplap van benne. Ez a alaplap 2400MHz-ig kezeli a ramokat. Ettől függetlenül vehetek bele akár 3000MHz-es ramot, csak annyi lesz a különbség hogy 2400MHz-en fog menni és kész?
Alaplap csere is lesz a közeljövőben valamikor, viszont ram csere az nagyon kellene, mert a 16GB kevés.
Csak érdekel hogy számíthatok-e esetleg valami anomáliára amiatt hogy 2400 helyett 3000-es ramok lesznek benne. -
jozsi252
veterán
Sziasztok
Van egy H270 Pro4 alaplap amibe most 16GB RAM van. Viszont le kellene cserélni 32GB-ra. Az összefoglalóba le van írva hogy ajánlott a G.Skill Aegis. Na most ebből a következőt találtam.
[link] G.Skill Aegis 3000MHz 32GB - F4-3000C16D-32GISB
Szerintetek működhet ebbe az alaplapba? Tudom hogy H-s alaplap, illetve a benne lévő 7. gen i7-7700 proci csak 2400MHz-et kezel, de nem probléma. A fontos az lenne hogy 32GB legyen a RAM mérete.
Az nem lehet probléma hogy a lap 2400MHz-ig tud kezelni ramot, viszont ami belemenne az 3000MHz-es? Vagy ebből nem szokott gond lenni, csak annyi akkor hogy 2400MHz-en fog menni és kész? -
jozsi252
veterán
Sziasztok
Van egy H270 Pro4 + i7-7700 proci kombó, ebbe van 2db CMK8GX4M2A2400C16 Corsair Vengeance RAM, tehát 4x4GB.
A lehető legkisebb beruházás mellett szükséges lenne növelni a RAM mennyiségét pár GB-al. Szerintetek működőképes dolog lehet ha kiveszek 2db ramot, majd belerakok 2db CMK16GX4M2A2400C16 ramot? Ez ugye minden adatában megegyezik a benne lévő ramokkal, csak nem 2x4GB hanem 2x8GB.
Így lenne 24GB RAM a gépbe ami már elegendő lenne. Működőképes lehet szerintetek ez a megoldás? -
jozsi252
veterán
válasz
#24845312 #31111 üzenetére
Köszönöm a részletes válaszod! Így már akkor rendbe tettem a fejembe a dolgokat RAM terén. Új alaplap terén általában azokból a ramokból szoktam választani ami benne van a támogatási listába, de ez a H270-es lap ugye nem tuningra szánt alaplap, így nincs lehetőség arra hogy nagyobb órajellel rendelkező rammal tudjam használni, de legalább most már tudom hogy ennek ellenére nyugodtan bele mehet bármekkora, de csak annyival megy amennyit épp az adott generációs proci vezérlője enged maximálisan.
Illetve még egy kérdésem lenne ramokkal kapcsolatban. Jól tudom hogy az összes DDR4-es RAM 1.2V-os? Viszont minél jobban növelni akarjuk az órajelet, tehát 3500-5000MHz között már 1.35 1.5V-ot kell neki adni hogy elbírja gondolom. Vagy igazából annyi csak ilyenkor hogy természetesen egy erős Z-s lap + egy jó K-s proci mellé berakunk egy 4700MHz-es ramot, XMP profil be, és akkor ő saját magának lövi be a nagyobb feszt hogy mehessen 2666 alap órajel helyett, teszem azt 4700MHz-en?
Vagy ezeket a feszültség adatokat kézzel kell megadni és úgy próbálkozni hogy mit bír a ram?
Ezt csak úgy érdekességképpen kérdezem.
Gondolom a memóriavezérlők 1.2 illetve 1.35V-ot kibírnak biztonságosan, viszont DDR4-nél az 1.5V már határesetnek számít? -
jozsi252
veterán
válasz
#24845312 #31107 üzenetére
Akkor összességébe véve el lehet mondani hogy inteles alaplapoknál bele mehet a lapba bármekkora frekivel rendelkező RAM, viszont csak annyival fog menni amennyit a proci memória vezérlője megenged?
Amúgy látom ennél a H270 Pro4 Asrock lapnál hogy itt is van lehetőség az XMP profilra. A procit itt nem tudom tuningolni, viszont ennek ellenére be lehet állítani az XMP profilt, és akár 2666MHz-en is mehetnének a ramok az elméleti 2400MHz helyett?
Köszi!
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Van egy Asrock H270 Pro4 alaplap amiben most CORSAIR 8GB Vengeance LPX DDR4 2400MHz CL16 KIT CMK8GX4M2A2400C16R RAM van. Viszont szeretnénk bővíteni 16GB-ra. Na most ugyanez a RAM (2x4) nem nagyon van raktáron sehol.
Viszont találtam Corsair Vengeance LPX Black 3000MHz 16GB - CMK16GX4M1D3000C16 ramot. Elvileg a H270Pro4-nél az van hogy 2133/2400MHz-es ramokkal kompatibilis. De attól nyugodtan lehet használni 3000MHz-es ramokkal, csak ugyanúgy annyin megy amit a lap támogat? -
jozsi252
veterán
Sziasztok
Végül sok gondolkodás után nem éri meg a mostani 1155-ös lapba i7-es procit venni, inkább akkor csinálunk egy komplett cserét.
A kinézettek a következők lennének
- alaplap: ASRock H270 PRO4
- proci: Intel Core i7-7700
- ram: ??Na most a lap támogatási listájában ez a ram szerepel pl. CMK8GX4M2A2400C16. Ez ugye egy 8GB-os kit. Most egyelőre csak 8GB ram menne bele, köv hónapba még 8 menne bele. Szerintetek érdemes 2x4GB-ot most venni, vagy 1x8GB-os RAM-al is tökéletesen működne a konfig, majd 1 hónap múlva menne akkor dual-ba a másik 8GB-os RAM.
Az 1db 8GB-osnak ez a száma: CMK8GX4M1A2400C16A memória kompatibilitási listához mennyire fontos közel állni? Bár az 1db 8GB-os kit sincs fent a listába, de minden adat megegyezik, kivéve az hogy nem 4GB-os kerülne bele hanem 8GB-os.
-
jozsi252
veterán
A ramnál ittvan ez hogy Includes XMP performance profile szóval tartalmazza. Ezt gondolom a bios-ba kell majd aktiválni valahol a memória résznél? És ilyenkor gondolom felemeli magától a feszt így akkor 1600mhz-en is fog menni? valamint még a többi dolgot amit a profil tartalmaz azokat is felemeli magától mi?
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Van egy Gigabyte p67a-ud3-b3 gépem i5-2500-al meg 560ti-vel illetve 4gb ram van benne. Ami van ram azt eladom mindenképpen és akarok bele 8gb ramot, legalábbis annyi eléglenne szerintem.
Milyet érdemes venni szerintetek ehhez a géphez? Csakmert néztem
- CORSAIR 8192MB Vengeance DDR3 1600MHz CL9 KIT 15 környékén mozog
- KINGSTON 8192MB HyperX DDR3 1600MHz CL9 KIT ez 12 környékén van naggyából
Illetve mennyire kell betartani ezt a 1.5V-os határ ami sandy-s lapoknál van?
Új hozzászólás Aktív témák
- Kamerában erősíthet a Pixel 10
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Politika
- mefistofeles: OTP mobilbank Persely. Jó, de nem jó.....
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Leszámol a fekete képernyős hibákkal a GeForce driver gyorsjavítása
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest