Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen RAM-ot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Monkey #39898 üzenetére
Én csak azt nem értem, hogy desktop kategóriában minek akarsz ECC rammal nyomulni.
ECC ramok Workstation (HEDT) és szerver kategóriába valók erőteljesen üzemeltetés-kritikus feladatkörökbe.
Desktop környezetben örülhetsz, ha a lap és a proci is hajlandó kezelni, de az érdemi lényeget nem tudják biztosítani.
Sokkal többre fogsz menni egy minőségi és megbízható lappal, jól beállított procival és Crucial ramokkal. 24/7-re IS.
--- Ja, meg "majom névvel" vagy "anyakulcs" és kakaska avatarral. Disszonáns az egész...
-
Monkey
tag
válasz
koko52 #39897 üzenetére
Jogos kérdés. Elvben az összes B550 és X570 chipkészlettel rendelkező Asus lap megy ecc rammal úgy, hogy az ecc funkció igazolhatóan működik is. Persze van még jónéhány gyártó, akinek van ilyen lapja. De ez nyilván nem hivatalosan supportált funkció.
Nekem ez azért lenne érdekes, mert nem akarom már hallgatni és kerülgetni itthon a HP Proliant DL380e G8-amat, viszont kell az ecc ram és a zfs fájlrendszer. És bízom benne, hogy van itt a fórumon olyan, akinek van ilyen működő konfigja.
-
Monkey
tag
-
Monkey
tag
Sziasztok!
Tudnátok B550-es Asus lapba Ryzen 7 5700G mellé ECC ramot javasolni?
-
fckdup01
tag
Sziasztok!
Jelenleg a PC-mben van egy G.SKILL 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16 Gaming series Aegis 2x8 GB
Ezt szeretném bővíteni, és érdekelne, hogy típusazonos, ugyanilyen 2x8 GB kit-tel menni fog szepen dual channelben?
Elore is koszi. -
Amilo02
aktív tag
Sziasztok.
Notebookba (i5-1135G7 verzió) szeretnék RAM-ot bővíteni.
Jelenleg egy forrasztott 4GB-os 3200MHz, és egy cserélhető 4GB 3200MHz ram van benne.
Két RAM között gondolkozok: [1.] vagy [2.]
A kérdésem az lenne, hogy ezek működnének a notebookomba dual channel-ben? -
Unteroff
aktív tag
Üdv!
Szeretnék RAM-ot bővíteni gépemben, hogy későbbiekben ez ne legyen gond.
Adott egy AMD Ryzen 5 3600 + GIGABYTE B450 AORUS ELITE + HyperX 16GB Fury DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16FB3K2/16 kombináció, ebbe szeretnék még plusz 16-ot. Pár játék szólt, hogy kevés a RAM (SC), de igazából csak nem szeretnék kifutni belőle.
Kérdésem, belerakhatom a fent ajánlott budget ramot, és vígan ellesznek egymással. Vagy érdemes kicserélnem a meglévőt is azonos típusúra? Vagy sok helyen olvasom, hogy érdemes inkább 2x16 ramot használnom. A fenti ramot már nem nagyon árusítják, ezért keresek másik típusút.
Vagy ha van valami más alternatíva, 16 gb ram kit 30 k körül tudtok ajánlani?
Előre is köszönöm a válaszokat.
-
M0RGI
őstag
Köszi mindenkinek, megfontolom.
Amúgy is cserélni akartam alaplapot és procit is, csak gondoltam így kevésbé fáj.
A procim Intel Core i5 3,5GHz dobozos Socket 1150 i5-4690K.
Megpróbálom másik topicban, ezt nem akarom offolni. -
M0RGI
őstag
Sziasztok!
Jelenleg (2X4GB) 1600MHz DDR3 RAM Corsair Vengeance Kit Blue memóriapárom van, melyet szeretnék 2x8GB-ra cserélni.
Az alaplapom egy Gigabyte GA-B85M-D2V:
Támogatott memóriatípusok DDR3-SDRAM
Memória bővítőhelyek száma 2
Memóriacsatornák Dual-channel
Memóriafeszültség 1.5 V
Nem ECCTámogatott memória
Órajelsebességi fokozatok 1333,1600 Mhz
Maximális belső memória 16 GBSzeretném a segítségeteket kérni, hogy mit válasszak, ami ajánlott és viszonylag olcsó (30e Ft környékén van)
Köszönöm!
-
MZsoltee
veterán
Gondold végig, hogy a 13% hátrány, amit az órajelek arányából szűrtél le (a valóságban nicns ennyi) a gyakorlatban szemmel látható előnyt jelent?
Egy példa: [link]
Egyszer próbáld megnézni úgy, hogy nem nézed a számokat. Látni fogod, hogy nem látsz különbséget.
Ha újat vennék akkor félreértés ne essék én is a gyorsabbat venném. De csak a csere kedvéért nem költenék pénzt, ha mennyiségben nem bővítenék. -
biker
nagyúr
válasz
MZsoltee #39878 üzenetére
"Ami érdekesebb az hogy az eredeti aegiseket miért kell cserélni. Szvsz minimális a különbség órajelben. Tehát egyik minimálisan lassabb 2*8GB-ot én nem cserélném gyorsabb 2*8-ra."
Jelenleg amin stabil az 2800MHz ami nem minimálisan hanem 13%-al lassabb a 3200Mhz-nél ami a proci max memória sebessége lenne. mivel 3000-en eleve nem megy, a gyári 2933-on meg fagy.
Ezért gondoltam cserélni, ez nem igazán ide való -
MZsoltee
veterán
válasz
arabus #39876 üzenetére
A memória mennyisége nem függ a vga-tol. Ettől függetlenül most még nem feltétlenül szükséges a 32gb.
Bár van ahol már jól jön most is. Pl én nem szoktam kikapcsolni a gépet és játékokon kívül semmiféle alkalmazást nem zárok be. Gyakran van a memória használat 16gb fölött. Egy Chrome 20 lappal, fajlkezelo, pár excel, VLC player. Illetve van olyan játék ha kevés is ami önmagában ki tud már most futni a 16-bol. Pl anno 1800.Ami érdekesebb az hogy az eredeti aegiseket miért kell cserélni. Szvsz minimális a különbség órajelben. Tehát egyik minimálisan lassabb 2*8GB-ot én nem cserélném gyorsabb 2*8-ra.
-
arabus
addikt
Akkor kezdjük előlről.
Ha 32gb kell akkor 2x16-ot vegyél mindenképp.
Ha egy RTX 3060-tól jobb vga-d van akkor érdemes lehet.
Ha ettől gyengébb 0 haszna van felesleges pénzkidobás főleg hogy az éven végérvényesen kifut,ha az AMD majd nagynehezen piacra dobja az új szériás platformját.
Én a te esetedben beállitanék 2800-hoz picit kisebb időzitést és használnám ami van.
DDR4-re költeni pluszban 55ezret semmi értelme.
3 max 10 fps különbség lenne.
Bár nem irják sehol de ha adsz a memóriának pluszban 0.03V feszt a bclk-t beállitod 102.90-re majdnem ott lesz mintha költenél rá egy csomót. -
biker
nagyúr
Üdv, szereztem egy használt gépet, és i5-11600K mellé sajnos G.Skill Aegis F4-3000C16D ramok vannak, amikről mint kiderült, hiába 3000-es, nem támogatja a 3000-et és 2933-on is kifagy, 2800-on megy csak
When used with 11th Gen Intel Core processors, DDR4-3000 is not supported. Your motherboard may automatically run DDR4-2933 when XMP is enabled.
Mit vegyek a procihoz, egy Asrock B560M pro4 lapba? 3200-on jó lenne használni -
koko52
nagyúr
A személyeskedést, sértegetést mellőzzük ha lehet! Vélemény nyilvánítás szabad, az ellenvélemény szintén. A kérdező pedig döntsön saját belátása és pénztárcája szerint!
-
arabus
addikt
válasz
4264adam #39858 üzenetére
Ha csak játszol igaz max 15 fps egy csúcs vga melett.
De ha lenne rá lehetőség(menne a prociddal)nem hiszem hogy te nem az ujabb gen-t vennéd.
Tudom hogy nem éri meg de ha nem lenne a ddr4-ből annyi legyártva az is drágább lenne már, csak épp szabadulnak tőle.
De ez eddig minden váltás során igy volt.
Egy év mulva már nevetsz azon hogy mennyit kardoskodtál ezen. -
4264adam
veterán
válasz
arabus #39857 üzenetére
Nem úgy értettem, hogy jobb hanem hogy a mutatója még nem a megéri fázisban van. Új jobb lesz de most még racionálisabb a DDR4 kiforrott gyártosokról érkező tömeg számban termelt Előző generáció mert olcsóbb és szinte a gaming szekcióban még nincs az újnak előnye ami érezhető lenne. 50k /120k költségről beszélünk. Hozza a dupla sebességet ? Serveren igen gamingben nem ez a teszt
-
arabus
addikt
-
-
arabus
addikt
válasz
4264adam #39852 üzenetére
Most ha nagyon érdekel ezek elég szemét memóriák.
Kb.senki sem használja őket aki valamit konyit hozzá.
Olcsók kicsit huzhatóak kész ennyi semmi nagy durr.
Ha már ddr4-ben gondolkodik még valaki akkor hynix Djr-t kell venni.
De hogy a ddr5 nem hozza az csak a te fejedben létező önvigasztalás. -
4264adam
veterán
válasz
Bile Demon #39851 üzenetére
1.45-1.48V
-
Bile Demon
őstag
válasz
4264adam #39850 üzenetére
"Ezek a memóriák mennek 3800-4000mhz-en CL15-16-ban, Cl14 3600Mhz-en sebességben"
Miyen feszültségen szokták tudni?Nekem ezt az időzítést tudják 3600-on 1.325V-al, 3666-on 1.34V-al.
1.35V hajtom, csak tudni akartam mennyire van kicentizve:
CL16 @ 3600-hoz min. 1.4V kell.
CL14, de még a CL15 is nagyon messze van... Talán 3200-on reális.3800MHz-n CL18 alá nemigen megy... ahhoz is min. TRCDRD 21-et igényel.
-
4264adam
veterán
válasz
pigatt #39848 üzenetére
Crucial 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16
Ezek a memóriák mennek 3800-4000mhz-en CL15-16-ban, Cl14 3600Mhz-en sebességben ugyanaz mint magasabb órajelen de rontott késleltetéssel. Ezek játékokra igazak nem szerveri körülményekre.
Megtörtént a DDR váltás de még kiforratlan, nem tudja hozni ugyanazt amit a DDR4 kifejlett gyártástechnológia vége felé.
-
törölt tag
-
Suprax5
csendes tag
Szisztok!
Ram választáshoz kérek tanácsot,
új géphez kellene választanom.
Munka 4K játék full hd, mennyiség 32GB, intel platform 1700.
ddr 4 vagy 5?
frekvencia cl kombó ?
Szeretem az arany közép utat, az az a jó ér értékarányt szoktam favorizálni.
Hosszú távra tervezek, jelenlegi gépem adatlapomon.
Kszönöm. -
törölt tag
Azt utálom, amikor a júzer 10 hsz.-t sem képes végig olvasni, pedig részletesen és szájbarágósan le van írva a megoldás. Én is leírtam többször.
Azt hiszem, hogy csatlakozom Alain Delonhoz, nekem is kell eutanázia, mert már véglegesen elegem lett az idióták társadalmából.
-
hiuuz
csendes tag
Sziasztok!
Meglévő 2x8Gb mellé vehetek még 2x8 ugyanolyat vagy inkább cseréljem 2x16-ra? -
törölt tag
" nem nagyon tuningoltam a mostani 3000-es G.Skill Aegiseket" --- Mert nem is lehet, max 3200/cl16-ot tudnak, de azt kőkeményen stabilan. Azok az SK Hynix memó csipek ennyit tudnak.
és kukulec : a Crucialok az igazi tuning ramok, a Micron gyártja szőröstül-bőröstül őket Micron e-die-jal, saját tervezésű nyákkal stb.
-
pohár
félisten
válasz
fudi2002 #39833 üzenetére
köszi, akkor ezt behúzom, és megcibálom a bajszát
igazából nem nagyon tuningoltam a mostani 3000-es G.Skill Aegiseket sem 8600K alatt, nem volt rá szükség... de itt megnézem, hogy mit tudnak, minimum 3600-ot kisajtolok belőlük
(és kb az egyetlen RAM a Corsair Vengeance LPX mellett, ami elfér a BQ! Dark Rock Pro 4 alatt
)
-
pohár
félisten
válasz
fudi2002 #39827 üzenetére
ez is tudhatja? nem szenvednék a 3600-os megtalálásával, már nem kapni a feketét sehol...
(és ez még olcsóbb is a pirostól, ami még kapható, 12600K és MSI MPG Z690 EDGE lenne a körítés)
-
törölt tag
válasz
kukulec #39829 üzenetére
2 verzió van:
1., eladod a jelenlegit és veszel egy 32GB (2x16GB) 3600/cl16 ram KITet pl. Crucial (amíg még van). Ez a preferált.
2., 2x8GB 3600/cl16-os ram KITet teszel a meglévőhöz és alacsonyabb órajelen fognak menni a 4 modul miatt. Ez a gyorsabb megoldás, de a ram beállítások megint sok időt fognak felemészteni.Mindkettő járható út. A 2. verziónál azonban azt is meg kell nézni hogy a modulok SR vagy DR szervezésűek, mert nem szerencsés keverni őket, továbbá működési frekvenciában és késleltetésben azonosak legyenek.
Milyen proci csücsül abban a Tomában? (Ez csak érdeklődés.
)
-
kukulec
őstag
hali, van egy MSI B450 Tomahawk Max alaplapom Kingston HyperX Fury 16GB (2*8) / 3600MHz CL17 memóriával. ezt szeretném 32 gb-ra emelni, de sehol sem találok pont ugyanilyen ramokat. mi ilyenkor a megoldás? el kell adnom ezt a kettőt és vennem tök újakat vagy betehetek az alaplaba más típusokat is?
-
KAMELOT
titán
válasz
danyboy1978 #39823 üzenetére
2x16gb 3600mhz Crucial, Trident
fudi2002: Köszi! Viper 2x16gb 3600mhz? Ez dual vagy single?
-
KAMELOT
titán
válasz
danyboy1978 #39821 üzenetére
Természetesen!
-
danyboy1978
csendes tag
Sziasztok!
Jelenleg 4x8GB Ramom van a gépbe. (Crucial 8GB KIT DDR4 3600MHz CL16)
Érdemes lenne lecserélnem 2x16-ra, akár ugyanerre a típusra?Alaplap: Gigabyte X570 AORUS ULTRA
CPU: Ryzen 5 5600XKöszi előre is.
-
KAMELOT
titán
Én kérdezek!
Crucial 32GB KIT DDR4 4400 MHz CL19 Ballistix Max
Ez a ram dual rankos?!?! -
Demokatona
tag
Sziasztok!
Az alaplapom MSI B360 Gaming Pro Carbon,Proci i7-9700.
HyperX 1x8 GB 2400 MHz és HyperX 2x4 GB 2400 MHz memória van benne.
Kérdésem ha az 1x8 gigásat lecserélem 2x4 GB 2400 MHz Corsairra mondjuk akkor gondolom menni fog a gép gond nélkül? -
Davidienko02
csendes tag
Üdvözlet
Gép vásárlásba összerakásba vagyok a főbb paraméterek
Msi Z590 a pro deszka
Intel i5 11600 kf
Értelem szerűen Zlap k proci tunning miatt egy hatásos de jó ár érték arányába illetve na kis rgb is szükségeltettik ! Az én kiszemeltem ő lenen :PNY XLR8 Gaming EPIC-X RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz MD16GK2D4320016XRGB
Valakinek tapasztalat tipp bármi !
Előre is köszönöm az észrevételeket meglátásokat ! -
törölt tag
Konkrétan az olcsó G.Skill-ekre gondoltam (pl. Aegis) amik SK Hynix csipekkel vannak szerelve. Ezek nem tuning ramok.
"Mert a legtöbb 3000-es CL16 Aegis boldogan megy 3200-on a saját időzítéseivel," --- Ez közismert tény, nekem 2018 nov. 3. óta így megy stabilan, röccenés nélkül."G.Ski
kkTridentZ B-DIE chipek a legjobb tuning RAM-ok pl..." --- A Samsung B-die és a Micron E-die (Crucial Ballistix --- fajtiszta Micron gyártmány) pozitív tulajdonságait pedig minden, a témában járatos személy ismeri. -
törölt tag
" Viszont olvastam a topikban [ebben a hsz-ben] ,hogy a mem vezérlőt is lehet állítani." --- Teljesen félreértetted.
A lényeg: ha a G.Skill ram KIT 3200/cl16-os, akkor XMP beállítással azon fog menni. G.Skill-ek nem tuningolhatóak a gyári XMP specifikáció fölé. A Crucial (pl. Ballistix) ramok pedig igen.
3600/cl16-os ram KIT-ek pörgősebbek és ezt AMD oldalon a B450/B550 lapok röhögve tudják.RAM és CPU beállításokért inkább fordulj a Zen3 topikhoz.
-
tomic
addikt
Sziasztok!
A meglévő konfigomban szeretnék ram fejlesztést és egy kis segítséget kérni a beállítás megértésében.
A konfigom Ryzen 5600x és egy 3200mhz CL16 G.Skill Flare 2x8GB ram.Mivel nem volt tudomásom arról,hogy miként érdemes kimaxolni az adott ramot a gépben így eddig a biosban belőttem a ram sebességét 3200-re és ez így szépen ment is. Viszont olvastam a topikban [ebben a hsz-ben] ,hogy a mem vezérlőt is lehet állítani.
Eddigi beállításommal a CPU-Z progiban kiírta,hogy FSB: Ram 1:2. Ez így ugye nem 1:1tehát nem a leggyorsabb ha jól értem.Kicsit kisérleteztem a biosban és az FCLK-t beállítottam 1600-ra a ramot 3200 és így a CPU-z 1:16 ír ki. Ha emeltem 1866-ra akkor is(ha jól emlékszem mert már másik gépnél vagyok).
Na itt bele is bonyolodtam.Szóval milyen ramot lenne célszerű vennem ha frissítésre adom a fejem,hogy a lehető legjobb teljesítményt hozzam ki a gépből és milyen beállítás mellett?
Ramban egyenlőre maradnék a 2x8gb mellett de ha már váltok akkor gyorsabbat szeretnék.Köszi a segítséget előre is.
-
jeni
félisten
nem minden memória kerül fel a QVL listába.
az említett Crucial jó az alaplapodba.
ha nem működik vagy nem stabil az lehet az adott kIT hibás,de nagyon kicsi a % -n az,hogy a lapoddal ne legyen kompatibilis.ú
amit néztél az RGB LED nélküli verzió. jelenleg az adott oldalon nem működik az adott alaplaphoz való lekérhető lista.
nálam is van egy olyan nem KIT-ben vett ,hanem két egyforma modulok ami(k)nem szerepelnek a gyártó listáján és hibátlanul megy az alaplapomban. -
Fjoe
tag
Sziasztok,
Asus Tuf Gaming B550M Plus laphoz keresnék memóriát, és ezt néztem ki:
Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz BL2K8G32C16U4B/R/W
Viszont az alaplap memória támogatásának oldalán ezt a Crucial típust nem találtam.
5600X proci lenne hozzá, az a kérdésem, hogy működhet-e stabilan ezzel a típusú Crucial rammal a konfig, vagy mindenképp ragaszkodni kell a memory QVL listához. -
Mayall
tag
Sziasztok!
Ti az Alzánál be szoktátok pipálni az azonnali cseregaranciát rendelésnél vagy egyébként is cserélik garanciaidőn belül a ramot?
Előre is köszönöm!
-
prime77
aktív tag
Szervusztok!
Megtudja mondani valaki, hogy mi a két ram között a különbség?
Ergo melyik a jobb?
Szimpla működésre gondolok, tehát nincsen húzva meg tuningolva a memória!Corsair CMK16GX4M1Z3200C16 - Corsair CM4X16GC3200C16K2E
Köszönöm előre is a válaszokat!
Ui: csak a feszültség érték lenne a különbség a két ram között?
gondolom minél alacsonyabb a Volt érték, annál jobban tuningolható a ram..........
Új hozzászólás Aktív témák
- Kingston 8GB DDR4 3200MHz laptop memória, KVR32S22S8/8
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- G.SKILL Trident Z5 RGB 32GB (2x16GB) DDR5 7200MHz
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.SKILL Trident Z5 RG 8000MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- LGA 2011 v3, 16 Gb ram 2x intel xeon 2680v3 24 mag 48 száll!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest