Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ijk
nagyúr
válasz Strezi #47422 üzenetére
"Fűtés-Hűtés, Melegvíz készítés:
központi talajszondás, hőszivattyús fűtési-hűtési rendszer mennyezeti, ill. részben padló hőleadó felületekkel, szobánkénti szabályozással, egyedi fűtési-hűtési hőmennyiség méréssel központi hőszivattyús melegvízkészítési rendszer, frissvíz modullal (nincs melegvíz tartály, nincs pangó víz!"
Mi a baj a mennyezeti hűtéssel, ha jól tudom az az eljárás passzív hőátadásos rendszernél?DamianB: 650-700k/nm2
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Van itt szondás hőszivattyús rendszerekben jártas?
Most épül egy lakópark, amit talajszondás rendszerrel, padló-mennyezeti hűtés/fűtéssel látnak el. Bevallom laikusként elég szkeptikus vagyok hogy a terület ahova telepíteni tudják a szondákat arányaiban elég-e ekkora ingatlanhoz. Nyilván műszaki dokumentáció nélkül elég nehéz ezt megmondani, csak nekem az arányokkal van alapvető kétségem./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Gondoltam írok egy kis tapasztalatot:
Ugye lassan két éve felújítottam 56nm2-es 3. emeleti lakást, gáz bent volt és megtartottam, régi konvektorokat lecseréltem öntöttvas FÉG-ekre. A két szobába pedig bekerült 1-1 Fujitsu klíma (ASYG12LLCE). Átmeneti időszakban klímáztam eddig, decembertől február végéig konvektor ment. A klímáról annyit hogy teszi a dolgát rendesen, de komfortérzetre a konvektor számomra jóval kellemesebb. Azért amikor elkezd dolgozni a kompresszor az számomra nem alvás kompatibilis, tehát csak nappal megy, még hűtésnél is. Konvektor ellenben néma, ekkora lakásban a fogyasztás teljesen korrekt, kellemes sugárzó hőt ad, nincs légmozgás. Nem elhanyagolható szempont a kevés karbantartás igény, jóval hosszabb élettartam, nincs tálcafűtés probléma, kondenzvíz elvezetés. Összességében örülök hogy nem dobtam ki a gázfűtést, és így tulajdonképp két lábon áll a dolog.
Azért írtam ezt le mert akinek esetleg bent van a gáz, nagyon fontolja meg komfort szempontból hogy érdemes-e kidobni.Azonban jön a köv. fázis, szeretnénk valamikor kertesházat, az építkezést sem vetem el. Itt azért számomra kérdéses a dolog, és érdemes lenne kalkulációknak utánanézni. Ugyanis ha nincs bekötve gáz az sokat változtat a helyzeten. Egy kazánnak kialakított helység, kémény önmagában akár több milliós költség, erre jön a gázbekötés, gázterv, mérőóra kialakítás, gépészeti tervezés, és azért még van ugye éves szinten 10-13 ezres alapdíj is.
Namost nem tudok konkrét számokat, de valószínűleg egy komplett gépészet árából be lehetne tenni 3 minőségi klímát és kiegészítésre villanyradiátorokat, ami nekem az éjszakai rásegítést megoldaná. Amortizációja valószínűleg nagyobb összeg lenne, fogyasztás már nem biztos, de mindenesetre érdekes lenne egy ilyen kalkuláció mivel azt látom új építésű házaknál még mindig szinte kizárólag gázt kötnek be. Nyilván a használati melegvíz bojlerrel azért drágább még vezérelt áramról is, tehát ezzel is számolni kell./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Be lehet állítani valahogy a ASYG 12 LLCE típusú légkondikat hogy folyamatosan menjen a ventilátora hűtés üzemmódban is, és ne kapcsoljon le amikor nem hűt?
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
-
Ijk
nagyúr
Már mire értve a panaszt?
Szerintem zajra szinte irreleváns, esetleg akinek van összehasonlítási alapja, bár már azt is megkérdőjelezem ha nem tökugyanarra a bakra, ugyanúgy szerelik be.
A zajkérdés annyira emberfüggő, relatív, hogy nem lehet belőle statisztikát készíteni. De én pl. a légmozgást sem tolerálom, ezért maradt a konvektor. Persze a hidegnél vagy a forróságnál még mindig jobb a folyamatos szél, de ha van választás akkor más alternatívát keresek./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Ezekről a termosztátos csaptelepekről mi a tapasztalat? Gopndolom átfolyós melegítő után van inkább értelme, nekem sima villanybojler lesz.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz LanyUs #28240 üzenetére
Fűtés kalkulátorral elég jól lehet számolgatni.
Szerintem a villany csak akkor jöhet szóba ha 5 éven belül nem eladni akarod, hanem lebontani az épületet. Illetve ha valami nyaraló ahova kell évi pár nap fűtés is amikor ott vagy./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Chaser #28233 üzenetére
Megfelelően méretezett fűtéssel nem lesz hideg messzebb sem, legfeljebb nem 35 fok mint közvetlen mellette. Sokszor inkább a hőszigetelés hiánya miatt volt probléma a konvektor, amit tekergettek össze-vissza. Teljesen jó a konvektor, de a parapet a homlokzaton csúnya. Meg azért egy kondenzációs kazán több száz lakás esetén már jelentősen sokat spórolhat. Egyénileg nem térül meg a beruházás.
Nálunk lépcsőházanként 14 lakás, tömbönként 64, a tömbök egymáshoz 20m-re, ha kiabálnak visszhangzik a két tömb közötti tér. Képzeld el ha lakásonként 2 db kültési, két tömb között 128 db, többségében olcsó kínai kültéri elkezd -5-ben darálni, ott mi lenne.
Nem való társasházba egyedi fűtés./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Chaser #28231 üzenetére
Vettem öntöttvas égésterű konvektorokat, zéró hangjuk van, még a belobbanást sem hallom. Nekem sokkal kellemesebb a sugárzó hő, teljesen zajtalanul. A klímát nemrég tették fel, tesztelve volt, nem mondom hogy elviselhetetlen a kültéri, de azért lehet hallani.
Egyelőre úgy gondoltam a pluszokban megy majd a klíma, a keményebb téli időszakokban meg a konvektor. Jövőre már lesz konkrét tapasztalatom is.
Klíma jó fűtésileg ilyen régi házakba, én inkább az esztétikáról beszélek. Meg a zaj sem elhanyagolható ha már 15-20 lakás kültérije darál egyszerre./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Chaser #28229 üzenetére
Ezekkel a régi házakkal a baj van csak. Óriási beruházás korszerűsíteni, soha nem fizetik ki az ottlakók. Azért lássuk be az sem épp ideális megoldás amikor teleakasztanak kültéri egységekkel egy háztömböt, mindegyik lakásnál másik berendezés, mindenhol máshogy felkókányolva, a pisáló csövek meg ágaskodnak össze-vissza. Cirkózni kis lakásoknál nem érdemes, konvektor meg sehogy nem jó, inkább egyfajta kényszer.
Ezeknek a házaknak egy központi kazán kellene, ideálisabb esetben egy központi hőszivattyú. De ezt senki nem fogja megfizetni, egyedül pedig felújításnál meg vagy lőve, mert nincs optimális megoldás.
Én is végigcsináltam, jobb híján maradt a klíma-konvektor (parapetes) kombó.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz lallern #28222 üzenetére
Van valami alaprajzod? Külső fali parapet van esetleg?
H-tarifa évi 10k-t spórol neked kb. 100 ezer plusz azért nem semmi egy villanyóra felrakásért, őrület.
Kondenzációs kazán meg az életben nem térül meg ekkora lakáson.Nekem mindig nagy kérdés hogy a klíma kültérijét mennyire tolerálják, mert mindnek van hangja, főleg társasház falán magasan. Ez a legnagyobb kérdés klímás fűtésnél szerintem. Másik a kondenzvíz elvezetés, legtöbb helyen már nem engedik kivezetni a vizet.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Nem értem mi lenne a probléma török gyártással. Van egy adott cég, adott minőségügyi előírásokkal, adott technológiával, adott gyártósori berendezésekkel. Innentől kezdve tökmindegy hogy Japánban vagy pl. Bangladesben hajlítják a lemezeket és csavarozzák össze a gépet.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz Chaser #28067 üzenetére
Sajnos 3 minőségi klíma sem olcsó mulatság. És szerintem a radiatoros fűtésnek még mindig a legjobb a komforterzete. Rezsi talán minimálisan drágább.
Klíma előnye hogy lehet hűteni, ha nincs gáz akkor nem kell bekotni. Ellenben melegviz ellátáshoz bojlerezni kell. Talán a beruhazas is alacsonyabb, bár ez sokmindentol függ.
Szerintem legfontosabb kérdés hogy tolerálja-e a klímás fűtés diszkomfortjait, mint a zaj, és a legaramlas. Ideális esetben ki kellene próbálni legalább 1-2 héten keresztül, de ugye ez nem igazán megvalosithato. Utána tovább lehet lépni a kalkulaciora./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz LanyUs #28063 üzenetére
Sajnos akkor falba és mennyezetbe csovezett höszivattyus rendszer mehet csak, de iszonyat költséges. Ott ugye nincs legaramlat.
Én sem nagyon bírom a mozgó levegőt, ezért sem erőltettem annyira a legkondis fűtést, inkább kicserelem a régi konvektorokat új öntöttvasra./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz AssAssynn #27515 üzenetére
Akkor marad a villanyradiátor. Lehet hogy infrapanel felé húznék, fontosabb hogy a hőérzeted jobb legyen amikor otthon vagy mint hogy tartsd a 20 fokot a szobában, ami azért át is fog fűteni a hideg részek felé.
De erről majd valaki tapasztaltabb segít, ugazából a kérdés már csak az milyen elektromos radiátort vegyél./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz AssAssynn #27512 üzenetére
Csak azt tudom javasolni hogy költözz el. Itt a te kezed kötve van, nyilvánvaló hogy a tulaj nem akar beruházni, érdeke sem kapcsolódik hozzá, te fizeted az albérletet így is úgy is, a plusz rezsit megint csak te fogod kifizetni.
De ha megengedné hogy felszerelj akár egy klímát is, akkor is bolond lennél más tulajdonát a saját költségeden felújítani.
Sajnos ha mardsz itt kényelmes, hosszútávú megoldást nem fogsz találni. Villanyradiátor esetleg arra jó hogy ha van külön kis szobád ott beállítod 19-20 fokra és legalább te nem fagysz meg, és talán a villanyszámla sem szökik az egekbe, beruházást tekintve sem egy nagy összeg. De a teljes ház fűtését felejtsd el villannyal.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz AssAssynn #27508 üzenetére
Gáz nincs, vagy bekötési lehetőség? Nekem most első körben egy vegyestüzelésű vagy gázkazánra csere jut eszembe. Villanyradiátort felejtsd el 120nm2-re, kiegészítőnek még jó lenne, de szerintem akkor még annyit sem fűtenének fával. Hogy számokat írjak, lenne kb. évi 600 ezer a villyanyradiátoros fűtés, 250 ezer a gázkazán.
Másik opció egy levegő-víz hőszivattyús rendszer lenne, de elég komoly beruházási költségei vannak, majd hozzáértő mond egy kb. árat, de az megállna éves 150 ezres villannyal ha kértek H-tarifát.
Amit át kell gondolnod hogy kérsz ajánlatot gázbekötésre, kazánnal (szvsz ez lenne a legolcsóbb ha van elérhető gáz), kérsz ajánlatot hőszivattyús rendszerre és mérlegelsz. Ha nics gáz akkor az utóbbi marad. Villanyradiátor akkor éri meg ha mondjuk 5 év múlva eladjátok vagy ledózeroljátok az egészet.Mondjuk ha klímát nem tehetsz fel akkor ezeket sem tudod megcsinálni, akkor meg marad az elektromos radiátor. De én előbb elköltöznék mint hogy évi 600 ezret fizessek fűtésre, vagy beidomítanám az ottlévőket a fatüzelésre.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz AssAssynn #27501 üzenetére
Mekkora ház, milyen felosztással? Időszakosan vagy rendszeresen kell fűteni, tehát ott laknak is? Milyen az elektromos vezetékrendszer? Gáz nincs bekötve egyáltalán? Telekhatáron sincs gáz? Milyen a hőszigetelés? Mekkora és milyen falazat? Mennyi időre tervezel oda? Mi a maximális beruházási összeg?
Milyen a jelenlegi fatüzelő berendezés? Csak mert tüzifával még kb úgy 5x olcsóbb fűteni mint elektromos árammal, és ha az nem ér semmit akkor a kérdés miért nem? Valami kis vaskályha van egy helységben? Vagy annyira rossz a szigetelés, nyílászárók hogy azért nem ér semmit? Csak mert akkor a gatyád ráfizeted az elektromos rezsire.
És persze a klíma sem fog semmit érni ha szar a szigetelésed. Megveszed több százezerért, millióért a készülékeket aztán darálnak éjjel-nappal és még meleg sem lesz sosem.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
-
Ijk
nagyúr
válasz jeriko2 #27375 üzenetére
Csak egy kérdés. Még egy jó adag gyűjtögetéssel komplett hőszivattyús rendszer?
Gázt nem fogjátok két légkondival felszámolni, melegvíz ellátás max bojlerről megy. Mire beklímázzátok a teljes házat 5-6 téliesített splittel abból már lehet hogy kijön egy víz-víz, vagy levegő-víz rendszer./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz farkassamu #27316 üzenetére
Elég sokat jártam mostanában körül a klíma témát, nem vagyok szakember, de eddigi tudásanyagból az jött át hogy lehetőleg két klímával fűtsd a két szobát. Nem gondolom hogy át fog majd szökni a meleg azon az ajtón, lesz ott hőmérséklet különbség rendesen. Talán légárammal lehet picit játszani, de kétlem hogy jelentős mennyiségű meleg levegőt át tudsz fújni. Szerintem számolhatsz akár 4-5 fokos különbséggel is a két szoba között, ami azt jelenti hogy ha beállítod az egy szem beltérit 22 fokra, a másik szobában lesz jó esetben 18 mikor lekapcsol. Ha pedig ott 22 fokot akarsz, a nagy helységet be kell fűtened vagy 26-ra. Persze lehet hogy kisebb lesz a különbség, de lehet hogy még több is.
Én egy 3,5kW-ost tennék a nagyobba és egy 2,5kW-ost a 10nm2-re./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz netpok2 #27122 üzenetére
Az még hagyján hogy kell csőfűtés, de eleve lentebb lenne a kültéri az ablak alatt szerelhetőség miatt, tehát belső szivattyúra nem tudod rákötni, hacsak nem raksz be egy másikat úgy hogy kintről belejted a falon belülre a külön szivattyúnak, ami plusz egy fúrás, aztán plusz vésés a beltéri felé. Vagy a kültéribe rakom, ahol megint probléma a fagyás. Utána a másik szivattyúval közösítve el kellene vésni a konyhai vizes blokkig, úgyhogy útközben van a két helység között egy 30cm széles vasbeton gerenda.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Valószínűleg bukik a klímás temperálás is és csak hűtés marad, mert nem engedhetek ki a szabadba kondenzátumot a közös képviselő szerint. Még az erkélynél megoldom vödörrel, de másik oldalt a beltériből legfeljebb cseppvízszivattyú marad, mert bent biztos nem kerülgetek vizes vödröt.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Beszéltem most klímásokkal, kint voltak körülnézni. Eredetileg Fujitsu Fujitsu ASYG12LLCE/AOYG12LLC-re kértem ajánlatot, de azt mondták a 20 és 14 nm2-es szobára elég a 2,5kW is. Ugyebár első szempont majd a hűtés lesz, konvektorok vannak jó régiek (40 évesnél idősebbek) és párhuzamosan megpróbálkoznék a fűtéssel is, magyarul menne a konvektor is, de ha mégis behalnának, akkor ott a klíma és nem veszek másik konvektort. Fűtés nem gondolom hogy vészes lesz, eléggé körbe vagyok fűtve, most üres lakásban nulla fűtéssel szinte szobahőmérséklet van.
Igazából egy vállalkozóval akarom intézni a szerelést, beszerzést az esetleges garanciális problémák elkerülése végett.
A Fujitsu helyett Gree-t ajánlottak, mert az alkalmas fűtésre is. Mindkettőből a 2,5-2,7kW 510k körül lenne szereléssel a 2db.Igazából nehéz eldönteni mit is akarok. Leginkább konvektorokat megtartani a nagyon fagyos időkre, enyhéb, 0 és pluszos hőmérsékleten pedig lekapcsolom a konvektort vagy őrlángon hagyom és légkondival temperálok. Erre talán még egy H tarifával is bepróbálkoznék. Szóval a szempontok a stabil, megbízható és halk működés de nem extrém hidegben. Mivel társasház így a kültéri zaja sem elhanyagolható szempont lehetséges konfliktus forrást tekintve. Bent is szeretem a csendet.
Gari úgy láttam Gree-re 5 év, Fujitsu-ra 10. Melyik lenne optimálisabb ezekre az elvárásokra?/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
válasz asha07lcc #26659 üzenetére
Jelenleg nincs számítási adatom, mert felújítva lesz a lakás, aztán beköltözés. Vannak bent jó 40-50 éves konvektorok, működőképesek, de lehet inkább lecserélném és mivel valószínűleg klíma is kell gondoltam megejthető egyben.
Azok a parapetesek 400k/db, 1,2 millió csak a készülék + beszerelés. Ha a konvektorokat lecserélem 100k/db, 300k-ból megvan, minimális szereléssel mert a gázcsövek bent vannak ugye. 900 ezerből meg elég sokáig ki lehet fűteni konvektorral is. Néztem kalkulátorokat, konvektorral kb 80k az éves fűtés, légkondival, H tarifával 40. Ebből kalkulálva több mint 20 év alatt térülne meg, igaz azzal nem számolva hogy légkondi 1db legalább kell, de az megáll 200k-ból.
Most Mideánk van, de úgy kerreg a 4 éves kültérije hogy társasházban meglincselnének érte./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Rengeteg új családi házon szoktam klímát látni. Egyszerűen nem értem, hogy miért nem lehet úgy megtervezni, hogy ne kelljen beépíteni 4-5 légkondit. Mostanra már a falak hőszigetelését is kötelezővé tetteék, tehát nem lehet elviselhetetlen meleg sehol sem. Mi is 6 éve építettük a házunkat, nyáron áltakában 26 °C van, de maximum 28. Tudom a panelházakban a 30+ az már azért elviselhetetlen. Egyébként sokszor szembesülök azzal, hogy ahol légkondi van ott agyonhűtik a helységeket. Bemegyek 1-1 üzletbe és 23 foknál nem szokott melegebb lenni ( télen ugyanott 26-ra fűtenek be). Egyik nyáron elmentünk moziba, ahol nem lehetett több 20 °C-nál! Esküszöm már fáztam.
A legjobb az egyetemen történt télen. Ész nélkül fűtöttek ránk az előadóban, és amikor már olyan meleg volt hogy mindenki izzadt, bekapcsolták a klímát.
Szóval azt akarom ezzel mondani, hogy mostanság egyre inkább elmegyünk egy rossz irányba, felesleges pazarlásba. Normális házakat kellene tervezni végra, nem giccspalotákat 3 méteres panorámaablakkal. Komolyan mondom régebben, 100 évvel ezelőtt építették azokat a vályogházakat, olyan hőszigetelésük volt, hogy most a mérnökök csak vakarnák a fejüket, pedig ez a 21. század.
Elnézést a hosszú offért.
[Szerkesztve]/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Ijk
nagyúr
Most belegondolok ha minden lakásba légkondi lenne, bővíteni kellene paksot úgy 500%-kal.
Persze megértem én hogy 30 fokban nem lehet valami jól aludni, de az a baj hogy globális méretekben hosszútávon nem lesz ez jó megoldás. Mi hálisten 3 éve kertesben lakunk, itt azért hűvösebb van a lakáshoz képest 5 fokkal./人◕ ‿‿ ◕人\
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest