Új hozzászólás Aktív témák

  • Ijk

    nagyúr

    Gondoltam írok egy kis tapasztalatot:
    Ugye lassan két éve felújítottam 56nm2-es 3. emeleti lakást, gáz bent volt és megtartottam, régi konvektorokat lecseréltem öntöttvas FÉG-ekre. A két szobába pedig bekerült 1-1 Fujitsu klíma (ASYG12LLCE). Átmeneti időszakban klímáztam eddig, decembertől február végéig konvektor ment. A klímáról annyit hogy teszi a dolgát rendesen, de komfortérzetre a konvektor számomra jóval kellemesebb. Azért amikor elkezd dolgozni a kompresszor az számomra nem alvás kompatibilis, tehát csak nappal megy, még hűtésnél is. Konvektor ellenben néma, ekkora lakásban a fogyasztás teljesen korrekt, kellemes sugárzó hőt ad, nincs légmozgás. Nem elhanyagolható szempont a kevés karbantartás igény, jóval hosszabb élettartam, nincs tálcafűtés probléma, kondenzvíz elvezetés. Összességében örülök hogy nem dobtam ki a gázfűtést, és így tulajdonképp két lábon áll a dolog.
    Azért írtam ezt le mert akinek esetleg bent van a gáz, nagyon fontolja meg komfort szempontból hogy érdemes-e kidobni.

    Azonban jön a köv. fázis, szeretnénk valamikor kertesházat, az építkezést sem vetem el. Itt azért számomra kérdéses a dolog, és érdemes lenne kalkulációknak utánanézni. Ugyanis ha nincs bekötve gáz az sokat változtat a helyzeten. Egy kazánnak kialakított helység, kémény önmagában akár több milliós költség, erre jön a gázbekötés, gázterv, mérőóra kialakítás, gépészeti tervezés, és azért még van ugye éves szinten 10-13 ezres alapdíj is.
    Namost nem tudok konkrét számokat, de valószínűleg egy komplett gépészet árából be lehetne tenni 3 minőségi klímát és kiegészítésre villanyradiátorokat, ami nekem az éjszakai rásegítést megoldaná. Amortizációja valószínűleg nagyobb összeg lenne, fogyasztás már nem biztos, de mindenesetre érdekes lenne egy ilyen kalkuláció mivel azt látom új építésű házaknál még mindig szinte kizárólag gázt kötnek be. Nyilván a használati melegvíz bojlerrel azért drágább még vezérelt áramról is, tehát ezzel is számolni kell.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

Új hozzászólás Aktív témák