Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz Gabady #37992 üzenetére
Nekem haswellen (i3-4160 B85 lap) ventura még normálisan működött(polaris magos Radeon RX550-el), újabb verziókat nem próbáltam haswellen mert közben meglett az i3-12100 a B660-as lappal, ebbe került át az RX550, ezen most sonoma fut. A haswelles gépen jelenleg monterey van az igp miatt, kissé instabil az igp miatt. Ha van egy támogatott radeonod akkor akár szvsz ryzen-re is fel tudod applikálni, ha találsz a neten a lapodhoz vagy azzal azonos chipsetű laphoz(usb portokat mappelni kell!) OC efi-t.
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
válasz szuszinho #37985 üzenetére
Mire kellett állítnod végül a securebootmodel-t ? Az smbios-odnak megfelelőre állítottad a dortania guide szerint ?
Nekem sonoma-nál telepítés/frissítés idejére disabled-re kell tennem, különben a folyamat közben újraindulgat úgy hogy nem fejezte be a dolgát (ott marad a macos installer lehetőség az OC menüben).
Támogatott radeon szerintem csak akkor kell ha AppleTV-t akarsz nézni, vagy netán játszani(egyszerűbb játékokat lehet az igp is elvisz). AppleTV nem megy igp-n a drm hiánya miatt(feketeséget látsz a film helyett).-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
válasz szuszinho #37982 üzenetére
Az általam linkelt legfrisebb b460 efi-ben a securebootmodel eleve disableden van(ez lett volna a tippem h állítsd disabledre), nincs ötletem mi miatt indulhat újra. Az oc loggolás be van állítva, logfájlok keletkeznek az efi partíción ? Az oc logok átnézésén kívül más ötletem nincs.
[ Szerkesztve ]
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
válasz szuszinho #37980 üzenetére
Szerintem már csak OC-val érdemes próbálkozni.
Efi-k fellelhetőek a neten ilyen chpisetes lapokhoz ezeket találtam hirtelen:
Ez a legfrissebb(jún 11 2024): OpenCore Hackintosh for Asus PRIME B460M-A
ASUS TUF Gaming B460 Plus i5-10400 Opencore Hackintosh Build. (ez aug 10 2022-es)
ASUS B460 Strix ITX OpenCore EFI (ez márc 19 2022-es).
A legelsővel próbálkoznék az a legfrissebb készítésű, illetve próbálj a "lapod típusa opencore efi" szavakra keresni lehet hogy van kifejezetten a lapodhoz készült OC efi és akkor nem kell az usb portok mappelésével foglalkozni. Minden más esetben mappelned kell az usb portokat (egy pendriveot végigdugdosni az usb portokban, windows alá is van erre program, és windows alatt usb3 pendriveal is lehet csinálni, viszonylag egyszerűen mappelhetőek vele az usb3 portok is, generál egy kextet amit egy másik kext kíséretében be kell rakni az opencore-ba és aktiválni) Azthiszem ez az: https://github.com/USBToolBox/tool A topikban írtunk már erről a programról, keress rá.
Ha van működő usb mappelésed a lapodhoz akkor annak a kext-jét átemelheted másik OC efi-be, a megfelelő mappába másoláson túl ne felejtsd el aktiválni az OC konfigban.
Ha mappelned kell lehet hogy többször kell próbálkoznod a mappeléssel hogy minden működjön amit szeretnél(bill, egér stb). Az előre elkészített efi-kben a kext-eket lehetőleg cseréld a legfrissebbre, így nagyobb az esély a Sequoia futtatására. Lan odhoz való kext legyen az efi-ben és legyen aktiválva, h legyen neted. Szerintem a legelső linkemen levő efi-vel elég nagy eséllyel el kell hogy induljon a Sequoia, esetleg a bios beállításokon kell még valamit reszelni hozzá(a github oldalon írja a készítő hogy mit kell állítani).[ Szerkesztve ]
-
őstag
Nekem B660-on 12th-gen en fut Sonoma, támogatott radeon vga-val használom. Ha van a lapodhoz opencore efi, vagy azonos chipsetű másik laphoz való, akkor nem annyira nehéz beüzemelni. Usb portokat mappelned kell hogy működjenek macos alatt(erre van egy windows alatt is működő tool ami legenerálja a .kext-et), és a hálókártyádhoz nézned kell egy .kext-et hogy működjön. Ha találsz kifejezetten a lapodhoz való efi-t akkor elvileg pöcc-röff működnie kell szinte mindennek, legfeljebb kisebb kellemetlenségek lesznek, pl az előlapi usb3 portok nincsenek mappelve így nem működnek macos alatt(nálam ez a helyzet, de le*arom), lusta vagyok új portmap-et készíteni.
Olarila efi-vel is próbálkozhatsz, előtte mindenképp meg kell csinálni az usb port mappelésről a .kext-et és a lan-odhoz is .kext-et kell vadásznod, ezeket aztán bemásolod az opencore efi-ben a megfelelő helyre és élesíted a configban. Nekem elindult a rendszer olarila efi-vel is. Az usb portmap-et lehet többször is meg kell csinálnod mire jó lesz(mindent lát a macos amit kell, egeret billentyűt).[ Szerkesztve ]
-
őstag
"A Sapphire RX 550-ed az elvileg támogatott Baffin-core-ra hamisított ssdt-vel"
Nem kell neki hamis ssdt mert Polaris/Baffin magos, úgy tudom a lexa magos rx550 ekkel kell trükközni. Az RX550 a fő gépembe van ami 12 gen i3, sonoma megy rajta, a haswell meg a második gép azon megy monterey az igp miatt. OCLP-re gondoltam, de akkor minden frissítés előtt / után trükközni kellene. lehet vele szívás, amíg frissítik a monterey-t addig az marad a második gépen.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Milyen hátrányt jelent ha nincs NootRX, attól még böngészésre youtubozásra használható egy RX6400 alapú kártya ?
Van egy második gépem a tv alatt amolyam médialejátszó, most monterey megy rajta az i3 4160 igp-jével, a szokásos hibákkal(már megszoktam). Elég borsos árú (~50k)az rx6400 és jelenleg csak egy fajtát kapni(Sapphire Pulse RX 6400 4GB GDDR6), de még mindig ez a legolcsóbb radeon amivel elvileg megy a macOS ugye ? Megy vele normálisan egyáltalán ?[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz 1thousand977 #37928 üzenetére
A megoldásoddal műkodött az OTA frissítés kis fennakadással. Megcsináltam az OC beállításokat amiket írtál, elsőre a "Nem sikerült előkészíteni a szoftverfrissítést, kérjük próbálja újra" üzenetet kaptam mint a múltkor, de a második próbálkozás már sikeres volt, lement a frissítés.
-
őstag
Ma impulzusvásárlással vettem egy Trust Tyro FullHD webkamerát, 12.199 volt MM-ban. A Trust Trino HD nem tudott ráélesíteni a személyi igazolványra mert fixfókuszos. A Tyro autófókuszos és miniállvány jár hozzá(a Trino-hoz nincs állvány), ez is megy facetime-al, meg az autofókusz miatt alkalmasabb videó bankolásra, az igazolványok mutogatása végett. A gyártó oldala azt írja hogy csak inteles macOS-al működik
"Intel-based Mac with Mac OS X 10.15 (Catalina) or higher". Valaki megnézhetné hogy arm-es mac-en működik e.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz attilav2 #37936 üzenetére
Voltam a MM-ban, egy kisebb és egy nagyobb dobozban árulták a Trust Trino HD-t, a kisebb dobozon szerepelt a macos kompatibilitás, így azt vettem. Működik vele a FaceTime, hang is, kép is, hang bemenetet a webkamera mikrofonjára kell állítani és akkor a túloldalon hallanak. Uvc protokollt használ ez a webkamera a rendszer információ szerint, így szvsz bármilyen uvc protokollos webkamera jó facetime-ra.
-
őstag
Bármelyik webkamera kompatibilis a facetime-val, vagy válogatós ?
Nincs webkamerám, android telefon kamerájának használatát lehetővé tevő app-al próbálkoztam, de a facetime nem érzékelte, minden más igen(pl skype).
Pl ez az olcsó webkamera működne facetime-val ? Hmm.... A gyártó említi a macos kompatibilitást, lehet veszek egy ilyet, remélem nem fürdők be vele.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz attilav2 #37923 üzenetére
gibMacOS-el frissítettem most is,(sonoma 14.5-re 14.4.1-ről) de a dclive féle b660 aorus efi-vel nem ment végig a frissítés, az olarila alder lake efi megvan pendrive-on, azzal vittem végig a frissítést, utána visszaálltam a dclive aorus a b660 efi-re, amit használok, az ssdn egyelőre nem akarok efi-t cserélni.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Egy ideje már ezt csinálja a rendszer mikor frissíteni akarok:
Mitől lehet ez ?
Ezt az EFI-t használom, Asrock B660M HDV, RX550-el, ugyanennek a készítőnek a B660M-HDV EFI-jével újraindulgatások voltak, így váltottam a frissebb, más alaplaphoz, de ugyanahhoz a chipkészlethez való EFI-jére, ezzel már stabil a rendszer, csak az usb map-et kellett átvinnem az előző EFI-ből. Az előző EFI-vel is már ezt a hibát küldözgette frissítési próbálkozásokkor a rendszer. gibMacOS-sel tudok csak frissíteni jelenleg.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Lazika #37906 üzenetére
Avx2 lehet hogy kell(hogy rendesen működjön a grafikus gyorsítás), az meg ha jól tudom nincs a 3.gen-ben. Haswell refresh-től van avx2 azthiszem. Valahol azt olvastam hogy az avx2 hiányát OCLP(opencore legacy patcher)-rel meg lehet oldani.
Nekem i3 4160 igpu-ján fut monterey, de nincs benne sok köszönet, bele bele futok fagyásokba, igaz 15-30 perc várakozás után magához tér a rendszer(újra be kell jelentkezni). Főleg új program telepítésekor, új hardver csatlakoztatásakor van fagyás. Böngészés, youtube-ozás közben viszonylag stabil a rendszer. Erre számíts ha igpu-val használod. Legjobb lenne egy támogatott polaris magos radeon-t szerezned, úgy már teljesen stabil,(bár esetedben az avx2 hiánya okozhat meglepetéseket).[ Szerkesztve ]
-
őstag
Linux alatt, ha van elég memória, (16gb+ erősen ajánlott, 8gb-al nagyon nyögve nyelős lesz) a Quickemu qemu wrapperrel fel lehet húzni egy előre konfigurált macOS VM-et, aminek odadható a fizikai usb és meg lehet alatta íratni a telepítőt, lassú lesz de nekem működött. Így csináltam az első macOS telepítő pendrive-omat.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Nem volt köze a cpu-infonak a nem induláshoz, a biosban a clever access memory-t(rebar) kikapcsoltam és indult egyből a B660M-HDV-re optimalizált efi-vel a rendszer
A rebar-t ki akartam kapcsolni már korábban is, de nem ilyen néven hanem clever access memory-ként van a biosban, jobban kellett volna figyelnem a leírásra.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Lehet hogy azért nem indult el a B660M-HDV-re "optimalizált" efi-vel, mert aki készítette az i5-12400f-re szabta az efi-t, és abban vannak efficient magok, a 12100f-ben meg nincsenek ?
Az olarila féle efi meg lehet csak a P magokat használja, ezért működik ?-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Sikerült elindítanom a még korábban, haswell i3 4160, giga B85M-HD3-R1, -en telepített sinomát az új gépemen, ami i3-12100f, asrock b660m-hdv.
Ezzel az efi-vel https://olarila.com/files/OPENCORE1/EFI.OpenCore.Alder.Raptor.Lake.zip
Ezt kiegészítettem egy B660M-HDV-re készített -efi-ből vett usb map-el, https://github.com/dclive/B660M-HDV-i5-12400F-Hackintosh (usbports.kext) és a bluetoolfixup.kext-el h működjön a csr bt dongle-m.
Az Asrock B660M-HDV-re készült efi-vel nem indult el a sonoma, ellenben az általános raptor lake olarila efi-vel egyből elindult.
A vga nem változott, maradt az RX550.[ Szerkesztve ]
-
őstag
Gépet cseréltem 12. gen-re, windows 11 kompatibilitás miatt, 10.gen-t vagy régebbit nem akartam, hanem új garisat, megkerestem a legolcsóbb b660-as lapot, meg a legolcsóbb 12.gen i3-at, konfig az aláírásoman és az adatlapomon. Elég őreg már a haswell-es gép, féltem hogy tönkremegy alattam. Egyébként az előző haswell es konfigból kettő van, melóhelyről hoztam el selejtezésből(2x Giga B85M HD3 R4+2xi3 4160) az egyik még médialejátszó gépként szolgál a tv alatt, monterey-el(az igp miatt), szóval nem szakítottam teljesen a macOS-sel.
12.gen -re tényleg annyira nehéz efi-t fabrikálni ?
Találtam egy ilyet: https://github.com/luchina-gabriel/BASE-EFI-INTEL-DESKTOP-12THGEN-ALDER-LAKE kiindulási alapnak jó lehet ?
Arra is gondoltam hogy hagyom a fenébe macOS hekkelést az új gépre, veszek az új gépbe egy intel dg1 vga-t(legolcsóbb normális filmezős netezős vga, kínából rendelős) és a haswelles médialejátszó megkapja az rx550-t, akkor átrakhatom bele a sonoma-s ssd-t(amit itt van az új gépbe bekötetlenül). Bár kicsit tartok a dg1-től mert állítólag csak bizonyos lapokkal ad a biosban képet, és néha a biosba be kell mennem.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Legújabb tapasztalatom az iGPU-s "Mac mini"-vel hogy hiányosan működik a drm, leginkább csak a Chrome-ban megy. Nyitottam egy sweet.tv próbaidőszakot és a filmek a safariban az iGPU-s "Mac mini"-n nem indulnak el, csak teker a lejátszó. Míg Chrome alatt mennek a filmek. A fő gépemen az RX550-es "Mac Pro"-n mennek a sweet.tv filmek safariban is. Továbbá van egy drm teszt videó (a dortania drm fixing oldalán linkelve), ezt az RX550-es "Mac Pro" képpel hanggal lejátssza, míg az iGPU-s "Mac mini"-n csak hang van kép nincs. Az apple tv-s előzetesek simán mennek az RX550-es "Mac Pro"-n, míg az iGPU-s "Mac mini"-n épphogy csak bevillant a teljes képernyős lejátszás(fekete képpel), aztán eltűnt a dokk.
Próbálkoztam a Shikivga paraméterekkel, de nem jött be, azthiszem ezért:
DRM is broken for iGPU-only systemsThis could be fixed with Shiki (now WhateverGreen) til 10.12.2, but broke with 10.12.3, jobban el kellett volna olvasnom az oldalt
Mindegy nem a világ vége, safariban legalább működik a drm a médialejátszós "Mac mini"-n. A hackintosh-ozás szépségei[ Szerkesztve ]
-
őstag
Valamivel stabilabb lett de még mindig vannak fagyások, de kis odafigyeléssel, türelemmel a fagyások nagyrésze elkerülhető. Most macmini 8,1-re állítottam az smbiost iMac 17,1-en volt előtte, de ez sem szüntette meg a fagyásokat. A connector beállításokat is átmásoltam a linkelt fórumból, mert a franebuffer memória beállítások alkalmazása után nem ment át HDMI-n a hang. A connector beállításokon nem kellett módosítanom semmit, az első variációt másoltam be, és egyből lett HDMI hang.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
"nézd meg egy szövegszerkesztőben, hogy jók lettek-e az értékeid"
Igazad van, MacVim-ben megnéztem és tényleg nem jók az értékek, az OC auxiliary tools rossz értékeket írt be. Most bemásolom az általad megadott értékeket a szövegszerkesztővel.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
A fagyás sajnos nem szűnt meg, ha két Finder ablak van nyitva akkor egy idő után megfagy a rendszer, de ha várok kb 10 percet akkor kidob a bejelentkező képernyőhöz, újra belépve pedig ott a két Finder ablak, tudok másolni. Ezt más alkalmazásoknál is eljátszotta időnként hogy a fagyás után, ha hagytam, úgy tért magához egy idő után h kidobott a bejelentkezéshez, majd újra belépve használható volt az app. Ezt a régi igp beállításokkal is eljátszotta. Hát akkor nincs mit tenni, használom így, úgyis csak média lejátszásra szántam azt a gépet, a böngészők, kodi, vlc, fagyásmentesen működnek.
-
őstag
Na hát beraktam az értékeidet, viszont ebben az ASCII formában sem az OC Auxiliary tools, sem a ProperTree nem fogadta el, végül az OC Auxiliary tools ASCII-ról hexadecimálisra konvertáló funkcióját vettem igénybe az értékek beírásakor. A módosítások után bebootolt a rendszer, tehát valósak az értékek. Először a platform-id -t módosítottam, a fagyások ugyanúgy előjöttek, majd beírtam a többi értéket és úgy tűnik stabilabb lett, habár grafikai anomáliával még találkoztam, pl felcsatolt telepítő dmg-ben a telepítendő alkalmazás ikonja nem jelent meg csak a körvonala, a finder ikonja már megjelent ahová át kell húzni. Meg hát a dmg kicsit lassan jelenik meg, szóval a igp okozta fagyásoktól nem fogok megszabadulni teljesen érzésem szerint. De így első látásra stabilabbnak tűnik a rendszer az új igp paraméterekkel.
Itt egy kép a hexadecimálisra konvertált paraméterekről az OC toolsban:
Külső link a képhez-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Hozzáadtam még ezeket a platform és a device id alá:
framebuffer-patch-enable Data 01000000
framebuffer-stolenmem Data 00003001
framebuffer-fbmem Data 00009000
De nem segített.
Smiley kolléga régebben átküldött egy haswelles efi-t, az abban levő platform-id -vel is próbálkoztam(04001204) de végtelenül lassú rendszerbetöltés lett a vége, nem vártam ki, lelőttem. Maradtam az eredeti platform-id -nél, az legalább úgy ahogy működik. Most csak a platform-id és a device-id van beírva, és így próbálgatom. Egy idő után "bemelegszik" a rendszer és minden appot indít fagyás nélkül. Úgy látszik ez sajnos ilyen, ez az igp macOS alatt olyan mint a kutya vacsorája. Talán egy haswell i5-el működne rendesen.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Biosban megemeltem a videó memóriát egészen 1gb-ig,(probálkoztam fix 256mb-os és korlátlan dvmt beállítással, ami a dinamikus videómemóriát illeti) ha erre gondolsz, valamennyit segített, több alkalmazás indult el fagyás nélkül, de a többség még mindig fagyott, ilyen alapvető dolgok mint a safari, firefox, yt videók(bár 1x kifagyott lejátszás közben safari alatt) beállítások app legalább ment. De pl podcastek app már fagyott, a beépített szövegszerkesztő még elindult, de ha arrébbhúztam az ablakát instant fagyás. Ha alkalmazást próbáltam telepíteni akkor a felcsatolt dmg-ben az ikonok kép nélkül jelentek meg, és ha egyiket megpróbáltam a másikra ráhúzni(az alkalmazást belehúzni az apps mappába) fagyás. Ha az OC-ban való fb-mem megemelésre gondolsz azt nem tudom hol és hogyan kell.
RX550-el futtatva a monterey-t természetesen semmi probléma nem volt.Nem emlékszel hogy a 4600-hoz milyen AAPL,ig-platform-id -t és device-id -t használtál ?
Meg van még az a régi OC efi ?Hogy lehet 4k 60hz-re hekkelni a haswell igp-t az jól hangzik, talán windows és linux alatt is meg lehet valahogy csinálni, és akkor nem kell új médialejátszó konfigot vennem ha 4k-s tv-m lesz.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz attilav2 #37805 üzenetére
A fő gépembe is kipróbáltam a Monterey-t igp-vel, ugyanúgy fagyott. Nem valószínű hogy hardveres hiba lenne. Mindkét alaplap Giga B85M-HD3-R4, mindkettőben i3 4160-as proci van hd4400-as igp-vel. Ha az RX550-el futtatom akkor nem fagy a Monterey. Csatolom az OC igp-re vonatkozó beállításait. Külső link a képhez
-
őstag
Én ráfrissítettem a ventura-ra, sok adatom van az ssd-n, nem akartam/nem volt kedvem mindent lementeni. Miután a 13.6-os update-t felraktam felajánlotta a frissítést sonoma-ra, de nem tudta letölteni(pár mp után hibát írt ki hogy nem tudja teleíteni, ellenőrizzem az internet kapcsolatot(ami persze vígan működött). Végül gibMacOS-sel leszedtem a teljes sonoma végleges telepítőt, az installassistant.pkg-t feltelepítettem. A biztonság kedvéért az összefoglalóban írt módon(az elérési utak átírásával), készítettem sonoma telepítő pendriveot(64GB-os pendrive-ra, így elfért). Aztán az alkalmazások közül indítottam a sonoma telepítőt, simán lefrissült a ventura minden gond nélkül. Az én szempontomból annyi előnye mindenképp lett, hogy megszűntek a gép tétlen állapotában előforduló random újraindulások (a ventura szinte állandóan csinálta) nem tudtam mit tenni ellene, de a sonoma úgy tűnik megoldotta.
Csináltam egy monterey telepítőt a másik haswelles gépemre (csak igp van benne), gimbMacOS-sel leszedtem a 12.7-et és telepítő pendriveot csináltam az összefoglalós módszerrel. Nos hát eléggé instabil a monterey a hd4400 igp-vel futtatva, egyes alkalmazások elindulnak, míg mások csontrafagyasztják a rendszert, akármit csináltam nem tudtam urrá lenni a dolgon, a biosban 1gb-ra felvettem a videómemóriát, fix méretűre tettem a dvm-et,(128 majd 256mb val is próbálkoztam), kicsit javult a helyzet, nőtt a nem lefagyó alkalmazások köre, de teljesen meg nem oldódott a probléma.
Ha jól láttam kezelte az igp a grafikus gyorsítást, ablak összecsukás effekt, átlátszó dock működött. Az oc efi-ben felvettem a hd4400-hoz szükséges paramétereket a dortania alapján. Nem tudom hogy van e olyan módszer amivel stabilizálható igp-n a monterey. Időnként még grafikai hibákkal is találkoztam. A monterey-t áttéve a fő gépembe (ahol az rx550-van) már stabilan futott).
Két szinte ugyanolyan gépem van, mindkettő gigabyte b85m-hd3-r4, a média lejétszósba 8gb-ram, a fő gépbe 16gb ram van és rx550.[ Szerkesztve ]
-
őstag
Hát ez eléggé hardveres problémának tűnik(lilás kép). Nem lehet hogy kiszáradt a paszta és elégtelen a kártya hűtése ? Windows alatt is csinálja ? Megnézném windows alatt gpu tesztekkel, monitorozva a hőfokokat. Ha szerencséd van akkor csak újra kell pasztázni, ha meg nem akkor vga szerviz vagy gari.
-
őstag
Nem IGP-t használsz ? Lehet h amiatt van. RX550-nel eddig nem tapasztaltam problémát a telepitett rendszeren.
Talán egy megemlitendő dolog van, hogy recovery módban(a telepitő ugyebár indit egy kis mac rendszert), a safari csak fehérséget rakott ki a weboldalaknál, némely oldalaknál a cimsor látszott, az elemek akkor jelentek meg ha a weboldal felett köröztem az egérrel, és az éppen az egér alá eső elem megjelent amig felette volt a mutató. Szóval úgy tünik recovery módban a safari használhatatlan a sonoma beta telepitőben. Ellenben a feltelepitett rendszeren jól működik a safari.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Én is feltettem teszképpen a haswellemre a sonoma beta-t. A ventura-t meghagytam, a sonoma egy másik ssd-re került tiszta telepitéssel.
Bluetooth megy(CSR chipes), hang megy, egyelőre úgy tűnik minden működik. Az oc efi tökugyanaz amit ventura-hoz használok.
Külső link a képhez
A stabilitás lesz egy jó kérdés, majd az idő eldönti.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Gabady #37785 üzenetére
skylake procikat is dobták az intel hd5xx-ekkel együtt
Nekem haswellen megy a ventura, igaz rx550-et használok(polaris magost, macos kompatibilis, van ebből lexa magos, az nem jó macos-hez). Opció lehet egy olcsóbb mac kompatiblis radeon beszerzése.
Ja hogy hackbook, laptop lehet, akkor marad a fakeid trükközés
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Smiley #37640 üzenetére
Sajnos fizetős, nem költök rá, a macos egyébként csak hobbi. Végülis egyelőre jók az egyszerűbb íróprogramok, úgyis csak adat dvd-ket írok mostanában ahhoz elég a beépített finderes írás, és a burn app. Majd megírom win/linux alatt amihez komolyabb beállítások kellenek.
-
őstag
Kipróbáltam a MacOS beépített írási funkciót Ventura-n egy dvd-vel. Sok mindent nem lehet beállítani, az írási sebességet szerencsére igen. UDF formátumban írta meg a lemezt így windows alatt is olvasható volt.
Egy gyors keresés után találtam a burn opensource íróprogramot, ebben se lehet állítani sok mindent, a sebességet, meg pár dolgot, fájlrendszert igen, de pl az UDF verzióját már nem. De legalább jelzi az üres lemez méretét és az írásra bedobált fájlok méretét is kiírja, így előre látjuk ha nem fér rá a lemezre. Tudtok a windowsos ImgBurn-hoz hasonló app-ot MacOS-re ?
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Hama KW-600T touchpades billzetet próbáltam ki Ventura alatt, működött ahogy kellett, egy kivétellel: a "bal egérgomb" nem ébresztette a monitort készenléti állapotból, ehhez vissza kellett dugnom az egeret. Billzet leütésre egyébként nem ébred a kijelző macos alatt, csak a bal egérgombbal tudom ébreszteni. A tapipados billzetet nem a fő gépemhez, amin a macos van, hanem a médialejátszó gépemhez vettem, azon csak win meg Linux van.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz kleinguru #37619 üzenetére
Igen, kell a generált kext mellé az usbtoolbox.kext először én is ezen a banánhéjon csúsztam el, de aztán sikerült megértenem az angol leírást és az usbtoolbox.kext-el együtt már jó lett.
-
őstag
UsBToolBox-al csináltam a mappelést windows 11 alól. Csak az usb3-as pendriveot dugdostam végig minden portban. Először úgy generáltam a kextet hogy a nem használt portokat kivettem a listáról, a hátsó portok nem mentek, aztán újramappeltem és újrageneráltam úgy hogy nem vettem ki semelyik portot sem, minden működik, kivéve 1db előlapi usb3 portot, a másik előlapi usb3 működik(usb2 pendriveal is). Azt a portot ahol a bluetooth dongle van internal-ra állítottam, azóta működik rendesen a bluetooth ki/be kapcsolása(korábban elég sokszor a rendszerintegritás megsérülésére panaszkodott e műveletkor, utána csak oc nvram reset után lett újra használható a BT), shutdown előtt mindig kikapcsolom így nem villog éjszaka. Ewent EW1085R4 CSR BT stick. Van egy Asus USB BT400 stickem is, az akkor is világít ha kikapcsolom, átraktam a másik szobába levő gépbe, nem ott alszom így nem zavar éjszaka.
-
őstag
válasz Gabady #37558 üzenetére
Még pár éve próbáltam X4 860K/Asus A88X plus/Radeon HD6670 kombóra feltenni a MacOS-t, valami már akkor is elavultnak számító moddolt verzió felment, de nagyon instabil volt. Aztán váltottam vga-t(mert hd6670-nel Linux konzolon szürke volt a háttér fekete helyett) Rx550-re. Majd rá pár évre jött a melóhelyi selejtezés ahonnan szert tettem a jelenlegi haswell konfigra, többek közt a kisebb fogyasztás és a MacOS lehetősége miatt váltottam, nomeg a 2x4gb ramom át tudtam rakni.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz kushwavez #36059 üzenetére
HiDPI-hez most azt a scriptet használom amit linkeltél, de kipróbáltam egy programot ami ugyanúgy képes a HiDPI beállításokat előhozni: BetterDisplay
de ez nem teljesen ingyenes, 5 nap után ha minden igaz korlátozottan fog működni. A leírásban van egy kép miket kell bekattintgatni hogy elérhető legyen a HiDPI. Karácsony óta 2560x1440-es 27" monitorom van, kicsik lettek az alkalmazások / weboldalak szövegei ikonjai, kellett valami megoldás. Előtte egy 23" FHD monitort használtam ott nyilván nem volt ilyen gond-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
válasz Smiley #37496 üzenetére
Én az OC Auxiliary tools-al oldok meg mindent, konfigurálást, kextek meg az OC frissítését, eddig nem volt probléma. Nekem nem ér annyit az egész hogy manuálisan konfigoljak frissítsek, propertree-vel szenvedjek, igaz nem munkára használom a rendszert, csak hobbi, így ha egyszer csak nem indulna el nem tragédia. Van még Arch Linux meg win11 a gépen, szóval be vagyok biztosítva Ha ennyire belemélyednék mint te, akkor akár elérhetnék gyorsabb rendszerindítást, most elég lassan bootol a ventura, ez a beta óta így van, monterey gyorsabban betöltött ezen a gépen, de inkább nem nyúlok az efi-hez mert egyszer belőttem(az itteni összefoglaló és a dortania alapján), azóta működik, ha babrálom csak rosszabb lehet
-
őstag
Vettem egy Asus USB-BT400(broadcom chipes) bluetooth dongle-t, OOB megy ez is, akár az Ewent EW1085R4(CSR chipes), csak a bluetoolfixup kext kell. Viszont egy olcsó BT dongle-lal megszívtam: Gembird BTD-Mini5, rá van írva hogy CSR 4.0 de a linux kernel szerint hamis(klón) CSR chip van benne, se linux se macos alatt nem működik, windows alatt is csak nagy nehézségek árán(az esetek többségében nem sikerült a fejhallgatók párosítása, volt hogy nem is látta a fejest, visszavittem).
A BCRMPATCHRAM kext és függőségei nekem totál feleslegesnek tűnnek a BT400 tökéletesen működik nélküle. Ha a leírásnak megfelelően(ha jól értelmezem) berakom a BCRMPATRCHRAM3 kextet és a megfelelő kiegészítéseit(BrcmFirmwareData, BrcmBluetoothInjector)az OC efi-be, akkor a rendszer nagyon sokáig bootol és a BT letiltott állapotba kerül, ha a BCRMPATCHRAM-ot kikapcsolom akkor minden rendben.[ Szerkesztve ]
-
őstag
Van, mindegyik külön ssd-n külön EFI partícióval. Windows11,Arch linux,Ventura,(monterey is benn volt egy külön ssd-n, de kiszedtem, mert a ventura már elég stabil).
-
őstag
Vagy hol lehet ezt beállítani?(OpenCore SMBIOS)
Link Link2(Összefoglaló OC része) - az összefoglaló fő részét lásd az smbios kiválasztásához, majd az összefoglaló opencore részét a beállításhoz- és persze a dortania guide-t is érdemes átnézni.
Tipp: Próbáld meg a MacPro7,1 SMBIOS-t(Nekem azzal megy a Monterey/Ventura), nem integrált vga-s gépekhez tán ez az egyik legjobb, bár neked ryzened van ha jól látom, az bonyolíthat a helyzeten[ Szerkesztve ]
-
őstag
Nekem olyan érdekes problémám van, hogyha MacOS alatt csatolok egy EFI partíciót, vagy egy olyan pendriveot amin EFI mappa van, és ezután restartolok akkor igen sokáig a képernyőn marad a gigabyte logó, a linux pedig különféle hibaüzeneteket küld a sata eszközökkel kapcsolatban, illetve be sem bootol, vagy csak nehezen. Windowsnál nincs ilyen gond, de ott is megnövekszik kicsit az idítási idő. A problémát csak kikapcsolás és újra bekapcsolás oldja meg. Mind monterey-nél mind ventura-nál előjön. A ventura most elkezdte azt csinálni, de a monterey is csinálta ha jól emlékszem, ha efi partíció vagy mappa van vagy volt csatolva, akkor nem hajlandó a macos rebootolni, a felső menüsor eltűnik megáll itt a tudomány, a dock ottmarad szerencsére, ilyenkor indítok terminált majd sudo shutdown -h now -al kikapcsolom a gépet. Csak akkor csinálja ezt a gép ha MacOS alól piszkálok EFI partíciót. Igyekszem minél ritkábban MacOS alól piszkálni bármilyen EFI-t. Alaplapom az aláírásomban és az adatlapomon(inteles), lehet h ez a hiba ennek a gigabyte-nak a sajátossága ? Ti már találkoztatok ilyen hibával ?
[ Szerkesztve ]
-
őstag
"This version of Mac OS X is not supported on this platform"
Nem a MacOS verziójának megfelelő SMBIOS-t választottál az OpenCore bállításakor, valószínűleg ez áll e hibaüzenet hátterében. Olyan SMBIOS-t válassz ami támogatja azt a MacOS-t amit futtatni akarsz.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Letöltöd az App Store-ból a végleges Ventura-t(eltart egy darabig kb 12gb-t szed le), majd a téma összefoglalónak megfelelően megformázol egy legalább 16gb pendriveot. A ventura telepítőt így tudod rátenni: sudo '/Applications/Install macOS Ventura.app/Contents/Resources/createinstallmedia' --volume '/Volumes/Névtelen'
Itt a végleges ventura: App Store
Letöltés után el fog indulni a telepítő, de a dockon az ikonjára kattintva be lehet zárni.
Az újratelepítés előtt vettem egy usb3-as pendriveot(többek között a gyorsabb telepítés miatt is, meg azért is mert csak 2.0-ásaim vannak). Létrehoztam a telepítőt usb3-as portra dugva(valamivel gyorsabban végzett mint a 2.0-ás pendriveokkal). A biztonság kedvéért usb2-es portra dugva indítottam a telepítést, így is sacc/kb 10 perccel rövidebb volt a telepítési idő a 2.0-ás pendriveokhoz képest.
Nálad valószínűleg a 13.1 béta jött meg frissítésként, mikor még "13.0 végleges beta"-n voltam, a feedback assistant-ben már kinn volt a 13.1 beta release notes-e.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Sajnos nem úszható meg a végleges Ventura megjelenésével az újratelepítés. Már nagyon zavartak az idle állapotban előjövő restartok, már a monitor alvó állapotának tiltása sem segített. Elhatároztam hogy csinálok a végleges buildból Ventura telepítő pendriveot. Újra raktam ezzel a rendszert a nulláról. Feedback assistant már nincs, az idle állapotban előjövő restart úgy tűnik megszűnt. Tehát a béta a látszat ellenére mégsem frissül véglegesre. Le kell tölteni az áruházból a végleges Ventura-t és megcsinálni a telepítőt, majd a nulláról újra rakni.
-
őstag
válasz rsanya87 #37427 üzenetére
Ez a PAT patch kép a dortania guide-ből van ? Légyszi linkeld be az oldalt, lehet h én is átváltom a patch-et ha esetleg rossz a 3d(még nem próbáltam játékot, de lehet h kipróbálok valamit).
-
őstag
válasz kleinguru #37424 üzenetére
OC-val raktam fel a még a beta-t, ami azóta frissült véglegesre. Az idle állapottal(monitor lekapcsolás) van egy kis gond, korábbi hsz-ekben részleteztem, de van rá workaround. Lehet hogy csak az én haswell konfigomon jön elő a probléma.
A monterey-hez is érkezett frissítés, 12.6.1 (egy másik ssd-n fenn van az is).[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
őstag
Csak rövid ideig volt "Mac kompatibilis" a patriot ssd, a legutóbbi frissítések után letiltódott a trim, futtatnom kellett a trimforce enable-t. Egy hiba viszont továbbra sem oldódott meg, a stabil verzió második frissítése után sem, hogy idle állapotban egy idő után kikapcsol a gép, és ha bekapcsolom akkor hiba miatti újraindulásról értesít a rendszer. Az be van kapcsolva hogy kikapcsoló monitor mellett ne küldje sleep-be a gépet a rendszer, de ennek ellenére kikapcsol a gép teljesen. Már a beta alatt is fennált ez a hiba, amit a képernyőkímélő bekapcsolásával tudtam orvosolni. Lehet hogy a haswell nem tetszik neki, vagy az OC efi-n kellene valamit módosítani. Ettől a hibától eltekintve stabil a rendszer.
-
őstag
-
őstag
válasz attilav2 #37412 üzenetére
Vettem patriot p210 1 terás Sata ssd-t, a csomagolásán rajta van hogy Mac kompatibilis. Ventura telepítése után egyből aktivált volt a trim, nem kellett trimforce-t futtatni. Ha jól látom még is ékezett a végleges Ventura egy frissítés formájában 'Ventura 13.0' néven béta jelző nem volt mögötte, pedig elvileg a végleges csak 24-e körül jön.
-
őstag
-
őstag
válasz Traptor #37374 üzenetére
Nvidia-t azthiszem már nem támogat a monterey, hardveres gyorsításod nem lesz, lehet problémák lesznek az elemek kirajzolásával, videólejátszással, legalábbis több proci időt fog használni a grafikus megjelenítés. Javasolt egy támogatott AMD vga-t használni, ami az összefoglalóban javasol a van.
-
őstag
válasz Traptor #37370 üzenetére
Ha már ezzel sikerült felrakni akkor légyszi linkeld be ezt a Comet Lake EFI-t, melóhelyemen vannak 10. generációs Dell desktop gépek megpróbálom felrántani az egyikre a MacOS-t, ha megengedik
-
őstag
sudo systemsetup -getcomputersleep
Köszi, nem ismertem ezt a parancsot.
A --cask kapcsoló csak gui-s progikhoz jó, ha enélkül raksz fel brew-vel gui-s programot akkor valami eldugott mappába a fogja bepakolni a függőségeivel együtt és működésképtelen lesz Konzolos progit minden további nélkül fel lehet tenni a fenti kapcsoló nélkül, pl: yt-dlp, youtube-dl működni fog.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Szét lehet választani a monitor lekapcsolást és sleepet, csak teljesen máshol vannak a beállítások, mint az logikus lenne:
Más:
Ha a WX4100 techpowerup adatlapján legörgetsz a legaljáig akkor írja hogy a polaris családba tartozik.
Kipróbáltam a homebrew csomagkezelőt, ha azt akarjuk hogy úgy telepítsen egy alkalmazást hogy látsszon a finderben az appok között, és ne valami eldugott mappába telepítse, akkor a --cask kapcsolót kell alkalmazni. Pl: homebrew install --cask macvim[ Szerkesztve ]
-
őstag
A Polaris egy gyűjtőnév lehet, egy osztály, amibe különböző kódnevű vga-k tartoznak, szerintem. Az én RX550 em-re Polaris 21-ként hivatkozik windows alatt a gpu-z, de a linuxos lshw, lspci már Baffin-ként azonosítja.
A TechpowerUP konkrétan a Sapphire Pulse RX550 4gb VGA-mra Lexa magosként hivatkozik
a polarist csak generációként tünteti fel.
Úgyhogy attól még hogy a WX4100-ra Baffin magosként hivatkozik a wstore, az még egy polaris osztályú vga(ahogy az AMD hivatalos termékoldalán szerepel), tehát valószínű mennie kell MacOS-en.
Egyébként elérhető már a teljes hosszúságú hátlappal rendelkező WX4100 is 80€-ért, az ITX es rövidebb hátlapú meg 74€-ért. Ezek szerintem még 411ft-os €-vel számolva is barátinak mondhatók az itthoni bolti vga árakhoz képest.[ Szerkesztve ]
-
őstag
Nem választható szét a sleep és a képernyő kikapcsolása. Ha be van jelölve hogy idle-ben kapcsolja ki a képernyőt akkor sleep-be is megy, úgy tűnik nem lehet külön állítani. Kikapcsoltam hogy hálózati jelekre felébredjen, így stabilan sleepben marad.
-
őstag
Újraindulás nem volt, ezt megoldotta a tiszta telepítés. Viszont amikor a monitort kikapcsolja a rendszer akkor egyúttal készenléti állapotba is kapcsolja a gépet, amiből valamiért gyakran felébred. Akár a villany felkapcsolasara is Azt hozzátenném hogy a gépnek külön áramkör került kialakításra, saját kismegszakítóval, földelést bekötve. Ez egy 70-es évekbeli panel, sajnos megesnek az ilyen furcsaságok... A monterey egyszerűen kikapcsolta a képernyőt, készenléti (alvó) állapotba nem vitte a gépet. Jobb híján marad a monitor kikapcsolás tiltása és képernyő kímélő beállítása. Ha meg elmegyek hosszabb időre akkor én kapcsolom le a monitort. Egyébként a tiszta telepítéssel gyorsabb lett a Ventura.
-
őstag
Felraktam a Venturát tiszta telepítéssel egy tartalék ssd-mre az aláírásomban levő haswell vasra, ugyanazzal az OC 0.8.3-as EFI-vel mint amivel a Monterey-ről frissített belakott Ventura rendszerem megy. A telepítés simán ment, működik a rendszer tlac #37225 aggodalmai ellenére. Remélem a végleges is fog menni haswellen.
Arra kíváncsi leszek most is előjön e az idle állapotba lépéskori újraindulás.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Úgy tűnik hogy a monitor kikapcsolásának tiltása egyelőre megoldotta a problémát, azóta nem indult még újra, a képernyőkímélő kapcsol be és órákig ment akkor sem indult újra. Ez a beta hibája lehet valószínűleg, valami nem kóser a monitor energiatakarékosság kezelés terén.
Azért sajnálom hogy egy belakott stabil monterey-t elcsesztem a beta ventura-val, de a kiváncsiság nagy úr Újratelepíteni a monterey-t nincs kedvem, nagyon hosszadalmas egy macos telepítés, a beta egyelőre nem működik olyan szarul hogy rákényszerüljek. Kérdés hogy végleges verzióra frissíthető e, ha nem, akkor kénytelen leszek egy hosszadalmas tiszta telepítést eszközölni ha kijön a ventura.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Frissítettem a kexteket és az opencore-t is az OC Auxiliary tool-al a Ventura frissítés előtt.
Az AMD hivatalos termékoldal szerint polaris a WX4100, görgess az oldal aljára a specifikációkhoz. A wstore egyébként munkaállomásokba és szerverekbe szánt refurbished vga-kat árul, az amd instinct mi8 logout cikk fórumában már sokan leírták a tapasztalataikat erről a webshopról, olvasd át, és ha gondolod rendelj egy WX4100-at-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Az előbb elaltattam, visszatér altatásból rendben, ezt reggel is kipróbáltam. Mióta a 'monitor kikapcsolást tétlenség estén' kilőttem még nem indult újra, képernyőkímélőt állítottam be helyette. Bár nem tesz jót a monitornak ha nincs pihentetve, beégett már egy ideje, de főleg szürke háttérnél látszik, egyébként (még) nem zavaró. Várhatóan hamarosan monitort kell majd cserélnem, ami elég nagy kiadás lesz QHD vagy 4K-st akarok. A mostani 2013-as, megszolgálta az idejét.
-
őstag
válasz attilav2 #37331 üzenetére
A WX 4100 és 5100 szerepel az összefoglalóban, úgyhogy elvileg működniük kell macOS alatt. Mindkettő polaris alapúként szerepel az összefofoglalóban, de a wstore.sk-n a 4100 baffin alapúként van feltüntetve. Nem tudom elírás e. Jó lenne tudni valami biztosat a 4100 mac alatti működésével kapcsolatban, hiszen ez a jóval olcsóbbik kártya, ha valaki hackintosh alá keres olcsó vga-t. Az 5100 a wstore-on is polaris alapúként van feltüntetve, úgyhogy az nagyon valószínű h menni fog, de jóval drágább is.
Szerencsére én még a nagy áramelkedések előtt, pár éve vettem RX550-et
Tegnap délután megint spontán újraindult a Ventura, azt észrevettem hogy csak akkor restartol ha tétlen állapotban van a gép, azaz nem vagyok előtte, egy jóideje nem csinálok semmit. Van valami tippetek merre keressem a hibát? A kísérletképpen képernyő kikapcsolását letiltottam, helyette képernyőkímélőt állítottam be. A készenléti állapotba kerülés letiltását nem találtam a rendszerbeállításokban, feltételezem az is okozhatja a restartot hogy készenléti állapotba akarja rakni magát, de helyette restartot nyom.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
A Mac Pro Radeon Pro W sorozatú vga-kkal van szerelve. Ha a haswelleden futtatni akarod a ventura-t akkor akkor mi lenne ha vennél egy a Mac Pro-k ba szereltekhez nagyon hasonló Radeon Pro W-t ? A wstore.sk-n szerintem egészen jó áron mennek, ez a webshop egy logout cikkben szerepel ami radeon instinct mi8-ról szól. A legolcsóbb jelen pillanatban a Radeon Pro WX 4100 74€-ért, vagy eggyel erősebb is van Radeon Pro WX 5100 120€-ért. Kérdés ezek a konkrét kártyák mennek e Mac-en ezt jó lenne valahogy kideríteni.
-
őstag
A RestrictEvents.kext eltünteti a hibaüzenetet, ez a javítás legegyszerűbb módja.
Persze a lapon csak 2db foglalat van, tehát ez sem felel meg a valóságnak, de hibaüzenet legalább nincs[ Szerkesztve ]
-
őstag
Tudok majd frissíteni beta-ról a végleges Ventura-ra ? Vagy mindenképp tiszta telepítés kell ?
-
őstag
válasz ThuG4LifE #37278 üzenetére
Sikerült a frissítés Monterey 12.5-ről Ventura 13 Beta-ra, úgy ahogy írtad, nvram resetet kifelejtettem, de nem volt gond.
Tlac #37225: Az aláírásomban levő haswell konfigon úgy tűnik simán fut a Ventura.
Én is gibMacOS-t használtam a letöltéshez.[ Szerkesztve ]
-
őstag
Tudtok olcsó, facetime kompatibilis webkamerát ? Van egy nagyon régi logitech quickcam-em de sem a windows11 sem a macos nem ismeri fel, linux alatt is csak egy kamera teszter alkalmazással tudtam szóra bírni, böngészőkkel nem megy, úgyhogy ez felejtős. Felraktam az Iriun-t, összekapcsoltam a redmi note9 -emmel, van kép és hang, böngészőkben, skype-ban működik, de a facetime nem látja
-
őstag
Usbmap: nekem eddig még nem sikerült jól megcsinálni, a hátlapi portok nem mentek, aztán hagytam az egészet, haswell és monterey-el jól működik az usbinject-all. Az automatikus scriptel próbáltam legenerálni az usbmap-et, de ez a fenti eredménnyel zárult, pedig követtem az usbmap githubjan lévő leírást. Állítólag hackintool-al is le lehet valahogy generálni az usbmap-et csak nehezebb, jó lenne erről egy magyar leírás.
-
őstag
"nekem a haswell-es gépem kiesett"
Gondolom az integrált vga miatt esett ki, nem ? Nekem MacPro 2019 smbios-sal RX550-nel megy egy B85-ös lapon i3-4160-al a monterey, ha a MacPro 2019 kompatibilis a ventura-val akkor a ventura-nak elméletileg mennie kellene a konfigomon. Update előtt majd csinálok egy alapos mentést, és persze frissítem az OC-t. De addig várok az update-val míg végleges lesz a ventura.[ Szerkesztve ]
-
őstag
Csináltam egy Apple ID-t.
A facetime-ban csak első indításkor volt látható az az oldalsáv ahol kontaktokat lehet hozzáadni, most nem jelenik meg. Tényleg muszáj egy kamera a facetimehoz ?
Ja és sikeresen frissítettem Monterey 12.4-re[ Szerkesztve ]
-
őstag
Azthiszem megvan a megoldás a bluetooth problémámra(shutdownoláskor nem kapcsolt le a csr bluetooth dongle, tovább villogott). Rákerestem van e cli bluetooth kezelő mac alá (mint a linuxos bluetoothctl) és van! Itt: https://github.com/toy/blueutil
Egy funkció működik vele, a legfontosabb, a bluetooth dongle ki/bekapcsolása, a többi funkciója tapasztalatom szerint nem megy. De miután bekapcsoltam paranccsorból a dongle-t, akkor a grafikus kezelőfelülettel már működik. Nem akarom elkiabálni, remélem beválik ez a tool. Eddig csak oc nvram resettel tudtam megoldani a bluetooth problémát, pár nap használat után kiderül bevált e.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
válasz Regiee #37149 üzenetére
Belinkelnéd a #37133-ban említett leírásokat ? Hátha X4 860K-n is működnek lehet ha egyszer kedvem lesz megpróbálom rá felhekkelni a macos-t. Intelre nem volt kihívás feltenni.
-
őstag
válasz Regiee #37133 üzenetére
Korábban én is amd konfigot használtam x4 860k-t, de arra nem igazán sikerült felrakni macos-t, illetve egyszer felment valami régebbi verzió de fagyogatott. Aztán melóhelyi selejtezésből hozzám került egy giga b85m-hd3 r4 lap és egy i3-4160 erre viszonylag simán fel tudtam rakni a monterey-t. Esetleg próbáld meg linuxon a Quickemu-t, ezzel előre felkonfigurált qemu vm-ben tudod futtatni akár a monterey-t is, ez inkább csak a rendszerrel való ismerkedésre jó, nem igazán nevezhető gyorsnak.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
A rehabman féle 2018-asnál van frissebb usb-inject-all.kext, le kellene cserélni a linket az összefoglalóban.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Ha nem csinálom meg az usbmap-ot származik bármi hátrányom azon kívül hogy esetleg az usb3 eszközök nem fognak működni(ezt írta vki a topicban)?
A CSR8510-es dongle-m néha vacakol, pl akkor ha kikapcsolom a bluetooth-ot, akkor a legközelebbi rendszerindítás után néha nem engedi visszakapcsolni magát hanem hash eltérés miatt nyavajog és hogy emiatt rakjam újra a rendszert , egy OC nvram reset megoldja. Ha nem kapcsolom ki a bluetooth-t leállítás előtt akkor kikapcsolás után továbbra is villog a dongle, ilyet se windowsnál se linuxnál nem tapasztalok. Az usbmap elkészítése segít ezeken az anomáliákon ? Hogy tudom a legegyszerűbben megcsinálni az usbmap-ot?[ Szerkesztve ]
-
őstag
Átraktam az SB model-t j160-ra, simán bootolt és megjelent a 12.3.1 frissítési lehetőség
-
őstag
válasz kushwavez #36915 üzenetére
Egy leírés szerint a Hwtarget j160 az OC alatt a SB model j160 -ra állításával egyenlő, nekem viszont úgy nem bootolt be az OC, pedig lehet hogy ez a feltétele a frissíthetőségnek, még lehet h vissza kell térnem clover-re
-
őstag
Sajnos nem hozza létre automatikusan az EFI partíciót, akár törlést akár partícionálást választok. Linuxban fdisk -l -el ellenőriztem, nem hozott létre a Mac-es lemezen egyik esetben sem EFI-t. Ez a netes recovery hülyesége lehet, az offline telepítő létrehozta. Viszont ha Linux alatt cfdisk-el létrehozom (majd mkfs.fat -F32 -vel megformázom) az EFI partíciót akkor az a Mac-es lemezkezelős törlés után is megmarad. Azt csináltam hogy cfdisk -ben létrehoztam egy 512MB-os EFI-t, és a maradékon pedig egy 'Microsoft Basic Data' partíciót, mindkettőt fat32-re formáztam. A Mac lemezkezelő látta a ms Basic Data partíciót 'no name' néven (mivel labelt nem adtam meg) ezt engedte leformázni APFS-re. Aztán visszabootoltam linuxba és ellenőriztem fdisk -l -el, az EFI partíció ott volt a Mac lemezen(noha a Mac lemezkezelőben nem látszott) Mac telepítés után nyilván felcsatolható és bemásolható az OC efi, és felehetőleg az OC tools és a Clover Configurator fel tudják csatolni. Majd még egyszer nekirugaszkodok a telepítésnek és akkor kiderül hogy a Mac szabványos EFI-nek látja e a Linux alatt létrehozott partíciót.
Érdekesség hogy cfdisk-ben APFS partíciót is létre lehet hozni, csak kérdés hogy Linux alatt mivel formázom meg, bár a Mac lemezkezelő biztos megformázza.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Az is lehet hogy én bénáztam, ugyanis lehet hogy a partícionálást választottam a lemezkezelőben a törlés helyett telepítés előtt. Futok még egy kört ha lesz időm, elég hosszadalmas a netes telepítés. Debian volt előtte az ssd-n, cfdisk-el töröltem a partícióit és létrehoztam egy 'Microsoft Basic Data' partíciót, amit megformáztam fat32-re a mkfs.fat -al, hogy felismerje a Mac lemezkezelője és tudjon vele kezdeni valamit. Aztán a recoveryben a lemezkezelőben lehet h a partícionálást választottam a 'törlés' helyett, mert ki kellett választanom h APFS-t hozzon létre (nem ez volt alapból bejelölve), a törlés-nél meg eleve alapból felajánlja az APFS-t.
-
őstag
Telepítés előtt létre kellene hozni az EFI partíciót ? Az offline telepítő megcsinálta, lehet a netes recovery-s telepítő egyik hibája hogy nem csinál EFI-t.
Egyébként a Clover configurator EFI mount része nem ismeri fel az általam utólag létrehozott EFI partíciót(terminalból kell csatolni), amit a mac recovery lemezkezelőjével sima Msdos partícióként hoztam létre EFI névvel(EFI partíció lehetőség nem volt), de ettől még bootol róla a rendszer, felismeri az alaplap. Mindenestre kiderült amit sejtettem hogy Clover alól nem működik a netes telepítés, mások is panaszkodtak erre a topikban, sőt van olyan hsz ahol megemlíti vki hogy módosítottak valamit a Clover-en ami miatt nem működik a netes recovery telepítés, és állítólag a Clover készítője várja el a kextek készítőitől hogy ők módosítsák a hálókártyás kextjeiket a netes telepítés működése érdekében. Persze nem fogják mert már az OC a fő irány.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Egy másik ssd-mre kísérletképpen kipróbáltam a netes recovery-s telepítőt(a windowsos leírásban levő módszer) OpenCore-val. Hosszabb várakozás után fel is kúszott a rendszer,(mivel a netről töltötte le). A netes recovery-s telepítés Clover-ral nem ment. A telepítés végső szakaszában sokszor újraindulgatott és maradt a macOS Installer ikon az OC menüben, ez már gyanús lett, nyomtam egy OC nvram resetet és végre véglegesítődött a telepítés, elindult a rendszer. Viszont EFI partíciót nem csinált a telepítő!!! Ezt utólag hoztam létre az usb-s recovery alól.(Szerencsére át tudta méretezni az APFS kötetet) Lehetséges hogy a netes telepítő nem csinál EFI-t ? Érdekes....
-
őstag
Ha jól látom az adatlapodról neked csak integrált vga-d van. Lehet az nem tetszik a montereynek. Szerzel akár kölcsönbe egy kompatibilis radeont és ha azzal végigmegy a telepítés akkor megvan a megoldás, vagy a nehezebb út OC-re váltasz az összefoglaló és a dortania guide segítségével készítesz egy új efi-t,(Pl OC Auxiliary tools-al) és az integrált vga paramétereit beírod az OC konfigba, és akkor talán menni fog.
-
őstag
válasz Gabady #37053 üzenetére
Valóban, a space-re előjönnek ezek a menüpntok(Recovery, Nvram reset).
Az előbb nekem is megakasztotta valami pár percre a bootot, valami apfs-el kapcsolatos dolognál álldogált egy ideig. Lehet hogy az iStat Menus
hez volt köze(rendszergazdai joggal pakolgatott fel vmit), mert miután leszedtem és rebootoltam akkor már nem jelentkezett a probléma. Elég a Fanny Widget, ingyenes.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest