Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ivana #22008 üzenetére

    Nem értem, hogy egy htop3 hogy törne el bármilyen mobilhálózatot. A rollingot sem kell hegeszteni többet. Ez már rég mítosz, hogy van stabil meg nem stabil. Ez addig volt mérce, mikor még gyerekcipőben jártak a disztrók, kb. a 2000-es évek közepéig, a legtöbb akkor még instabil volt, és kiemelkedett néhány nagyobb disztró, Debian, Ubuntu, RHEL, stb., de ezek sem azért voltak stabilak, mert régi verziót használtak, hanem mert volt mögöttük elég fejlesztő (és közöttük összehangoltság, elvi szabályozottság), aki karbantartotta, volt a tárolókban elég csomag, rendszeres ütemterv szerint mentek a kiadások (és nem csak kedv szerint fejlesztették, mikor épp volt annak a maréknyi fejlesztőnek ideje rá), míg a kis disztrók instabilak voltak, mert nem volt elég fejlesztő, nem tudtak elég munkát beletenni, csak hobbialapon ment az egész. Na, most ez annyit változott, hogy már sok éve feljött az Arch-vonal, meg egy csomó másik független, és már semmivel nem instabilabbak, mint a korábban stabilnak magasztalt disztrók.

    #22009 lionhearted: a verziószámmal nem szoktam foglalkozni, nekem frissességmániám van, a verziószámot nem is nagyon kell néznem Archon. Inkább csak akkor sokkol, ha valami régi verziószámot látok. Már pedig szükségem van a legújabb verziókra, pl. kernel optimalizációk (proci, ütemező, GPU driver), mesa (főleg 3D-s alkalmazásokhoz, játékokhoz, Steam, Wine, Proton). Meg elég sok progit ki szoktam próbálni git-ről, innen, onnan forgatva, fordítási követelmények között szokott szerepelni nem egyszer, hogy ahhoz hogy leforduljon az adott szoftver, a legfrissebb dev csomagok kellenek. Meg csak úgy általában szeretem a legújabb feature-öket megkapni. Kezdő linuxos koromban én is Minttel és Ubuntuval kezdtem, és már akkor sok borsot tört az orrom alá, hogy nem ment ez-az, nem tudtam felrakni valamit, mert nem volt meg a kellően friss függősége. Persze a fórumjaik is tele vannak ilyen userekkel, hogy nyitják a topikot, hogy xy szoftver nem megy, amit kódból forgattak (vagy le sem fordul), vagy PPA-ból vagy egyébből raktak fel, és kiderül, hogy nincs meg valami friss verzió, vagy valami friss feature, mert túl régiek hozzá a verziók és általában ígérgetve is van, hogy na majd a következő kiadásban lesz támogatva, vagy még abban sem, ha pont a feature freeze hamarabb történik, aztán lehet várni állandóan valamit.

    Ami még az Archban nagyon jó a frissességen és a rolling frissülési rendszeren túlmenően: mindent upstream-vanilla állapotban tartanak, semmibe nem gányolnak bele saját patcheket, mint a Debian, Ubuntu, RHEL. Ahogy a fejlesztők kiadják az adott szoftvert, a tárolókba úgy kerül bele, mindenféle patch és saját mókolás nélkül, nem csak kernelnél, hanem mindennél így van. Így elég sok gányolás elkerülhető, és nagyobb fokú a kompatiblitás mindennel, mindenen azt értem, hogy olyan kódokkal is, amik nincsenek benne a tárolóban és forráskódból kell őket fordítani (azaz disztrón kívülről jön), pont azért, mert nem zavar be semmilyen spéci patch, semmilyen verziólemaradás, semmi.

    Igazából a hosszú támogatási idejű, konzervatív disztrókkal az a baj, hogy pont a Linux fejlődési vonalából marad ki miattuk az ember. Kicsit olyan ezeket használni, mintha nem is Linuxot használna valaki, hanem valami Linuxból forkolt zárt ökoszisztémás rendszert (és ennek a buborékjában lenne bezárva), és a zártat nem úgy értem, ahogy a MS, Apple esetében a zárt rendszert, zárt forráskódot, hanem úgy, hogy a Debian, Ubuntu, RHEL, stb. világában a régi verziók, verziófüggőségek, patch-ek miatt csak a disztró saját ökoszisztémájával vagy igazán kompatibilis, az épp aktuális (aktuális verziós) egész linuxos világgal, külső környezettel nem. Kicsit olyan, mintha nem is Linuxot használnál, hanem a Linuxnak egy régi, saját mintára átköltött árnyvilágában, másolatában lennél leragadva.

    És mielőtt még jönnél, hogy ez csak az én frissességi mániám, csak szólok, hogy vannak nálam hardcore-abb frissességmániások is, akik teljesen csak dev verziókat használnak, kernelből is csak RC-ket, pl. a phoronixos csóka ilyen. Mondjuk az már tényleg veszélyes, meg reszelésigényes napi szinten, mert ami annyira friss, hogy még csak dev kód tesztelése, azaz nem is aktuális legújabb verzió, hanem egy jövőbeli, na ott tényleg törhetnek el dolgok, bár gondolom meg lehet oldani azt is, csak többletreszelést igényel. Én is használok ilyen friss kódokat, de nem mindenből, csak pár alkalmazásból, azok jellemzően AUR-ból vannak telepítve, az AUR-os script, meg git tároló klónozása után pörgeti őket ki forráskódból, de a csomagjaimnak csak egy kicsi része ilyen, talán 3% se.

Új hozzászólás Aktív témák