Új hozzászólás Aktív témák

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #21951 üzenetére

    Ryzen és az Intel procik között. Ryzen van raktáron, Intel meg nincs.

    Eddig ez sok helyen fordítva volt, bár lehet csak a mobil verzióknál?

    Ha mondjuk a következő modellbe beleraknának egy SD835-öt, akkor az már bőven használható lenne és jó pár éves HW. Meglátjuk mi lesz ebből, lehet hogy tényleg semmi és marad ilyen hobbicuccnak. De legalább van.

    Rengeteg olyan hasznos kütyü van, de csak azért, hogy legyen egy ilyenem is, nem tuti, hogy venni fogok. :N

    Ha tippelnem kéne akkor azt mondanám, hogy a használatban lévő Winek túlnyomó többsége gyártói kulccsal jött, és csak egy töredékre került fel warez.

    Eléggé megváltozott ez, gondolom amiatt, hogy a gépekhez kötik, mert ha az usertől függene, még mindig rossz lenne az arány.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #21953 üzenetére

    mivel az a mindset, hogy processzor = Intel,

    Ezt még én is tudom, mennyivel jobb a Ryzen egyazon kategóriában. Igaz régen is minfdig AMD-m volt desktop eszközökben legalábbis.

    Tényleg. Én múltkor nézegettem ezeket az okos otthon kütyüket, minden van. Redőnyt, függönyt, kvfőzőt, meg mindent is lehet vezérelni. Csak mire összeállítod a szettet.... egy rendes nyaralás árát el lehet rá költeni.

    Egyrészt nem olcsó, másrészt szerintem ha elmúlna az újdonság varázsa, úgysem foglalkoznál a managelésével. Azért totál automatikusra meg mindent nem lehet belőni.
    A múltkor vett Xiaomi Air Purifiernek is villog a wifijele, hogy hangoljam be, de talán jó lesz ez anélkül is. Egy eszköz amúgy most is ott figyel a Mi Home-ban, de azt se tudom hol van.

    Nem tudom. Meg azért szerintem az is segített, hogy a W10 elfogadja a W7 és W8.1 kulcsokat.

    Persze, már amennyire ezek jellemzően jogtiszták voltak! :D Még most is lehet régi kulcsokkal aktiválni. Egyszer tényleg letesztelem ezt, van kulcs a HP aksija alatt.

    [ Szerkesztve ]

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz ubyegon2 #21950 üzenetére

    Azt meg tudjuk tőle, hogy DE-ket nem tudunk minimalistán használni.... :N Én azért nem adnám fel a helyedben.

    De hamarosan.... :D

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • zoltanz

    nagyúr

    Aki még gondolkodó punkocska volt sztem: Paracelsus ezoterikus, asztrológus alkimista. Az orvostudományban materalizmust összekötötte az idealizmussal. Csak jóra használta nem mint a nácik a techno-mágiát.

    [ Szerkesztve ]

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #21955 üzenetére

    Nem voltak jogtiszták, de nem igazán törődött ezzel a MS.

    Nem igazán innen jön a bevételük, viszont legalább a penetration megmarad.

    Ezért nem vettem még semmit. Egyedül egy lámpán gondolkodtam, mert az talán tud hasznos is lenni, de igazából... az is csak vicces meg kb. 3 percig érdekes.

    Vannak valóban hasznos kütyük is wifi connecttel, de ha nem rendszeresen használja a user, akkor úgysem wifiről vezérli. A lámpával én is szemezek egy ideje. :K

    Hiába magyarázzuk nekik, hogy most Intel nem lesz még egy darabig.

    Sose értettem, miért nem hallgatnak a hozzáértőbbre a döntéshozók, hiszen ezért tartják őket. :F

    (#21956) Apollyon

    PoP laptopot veszel? Nem rosszak ezek, OS is elég jó játékosoknak, ahogy olvasom.

    [ Szerkesztve ]

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz ubyegon2 #21958 üzenetére

    Nem veszek semmit. :P Csak a benne lévő DE (gnome?) tud némi tilingot, hátha átkerül majd xfce-be is jobban kiforrottabban.))

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Apollyon #21959 üzenetére

    Nem veszek semmit.

    Éreztem is, hogy logikátlan volt a kérdésem a thread alapján, de épp két kutyafutta között voltam. :)
    Sajna XFCE-ben csak úgy lesz komolyabb fejlesztés ilyen irányba, ha egy PoP-hoz hasonló csapat felkarolja.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #21960 üzenetére

    Ezzel most az a gond, hogy ez a beszerzés egy nagyobb projekt egyik téglája. Tehát ameddig ez nincs kész, addig áll az egész.

    Ó, akkor egész sokáig állni fog, ha minden komponens beszerzése ilyen nyűgös!

    A nyomtató az egyetlen olyan wifis kütyü aminek tényleg láttam eddig értelmét. Mást még tényleg nem nagyon találtam amire azt mondanám, hogy ez mindennapos használatra jó lenne.
    Nyomtatás valóban régóta jól szuperál wifisen, bár ez más ilyen szempontból, mert itt is helyben vagy, csak nincsenek kábelek, smarthome-nál meg jellemzően nem otthon vagy.

    Szerencsére azért a W7 lassan már eltűnik. Nagyon lassan.

    Lassan, mivel még az XP-nek kéne kikopnia előbb. De lehet az tovább marad, mint a W7.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #21963 üzenetére

    De az látszik, hogy a HO mennyire felborította a piacot.

    Az tuti, a HO képes eszközökből annyit adtak el 4-5 *-ös áron, mint máskor 5 év alatt. Főleg szutyok webkamerákat, minap láttam, hogy 10eft nagykeráron volt venn régebben, most 85eft ugyanaz. :Y Ugye kereslet van.

    Persze. Az irodában is wifis van és kifejezetten szeretem, hogy nem kell kábellel meg mindennel szórakozni, hanem elég a telefonról nyomni egy gombot.

    Ez minden pénzt megér valóban, én is a vezetéknélküliséget csípem nagyon mindenhol, a fenét érdekli, hogy mosógépet, mikrót meg minden szart be tudok-e távolról kapcsolgatni. Meg hogy a hűtő nem küld rendelést neten a kifogyott anyagokból. ;] Belegondolok, hogy végre kifogy valami, amitől már herótom van és két nap múlva csenget a futár, hogy meghozta újra a karton akármit.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #21965 üzenetére

    Ugyan ez igaz kb. minden perifériára is. Meg laptopra, tabletre, mindre (is).

    Naná! Legalább ez az iparág és kereskedelmével foglalkozók nem mennek tönkre. ;)

    A hűtőm meg csak ne automatizálja magát, majd én szépen belerakom amit akarok, nem kell neki magát okosnak gondolnia.

    Nehéz elképzelni, hogy ezt kisháztartás szinten valaki használja is. Mondjuk egy spéci sör vagy borhűtő az más lenne. :D

  • Frawly

    veterán

    válasz #20749568 #21953 üzenetére

    A prociknál fordítva emlékszel, Intel van raktáron, AMD nincs. De még a procik a legkisebb, a GPU-k ára szállt el, mint kiderült, nem csak a koronacirkusz miatt, hanem sok elkeseredett ember elkezdett bányászni újra kriptovalutákat, és 2-3×-ra mentek el az árak. Azt most nagyon sajnálom, aki most akar normális gépet összerakni, főleg, ha játszani akar. Valóban még a Win10 ára lesz a legkisebb gondja, meg hogy Intelt kell vennie a tervezett Ryzen helyett.

    A Win10 valóban megeszi a mai napig a Win7, Win8, Win8.1 kulcsokat, de ez egy szürke opció, mert elvileg már lejárt az ingyenes frissítési időszak. Nem hivatalosan viszont az MS hagyja, mert neki is érdeke, hogy a régi Windows verziókról jöjjenek le az emberek, hogy ne kelljen támogatni.

    P.S.: kriptobányászathoz hozzátenném, hogy egy átlagosabb GPU-val napi fél-másfél dollárt hoz a konyhára. Na, abból aztán nagyon meg fognak gazdagodni, remélem elköltik patikára.

    Valamint nem tudom ki ez a Frawly, de abban nem téved, hogy DE-t minimalistán használni nem lehet.

    #21956 Apollyon: hát, szerintem mind a Gnome, mind a Pop OS külön-külön is gusztustalanul néz ki, együtt meg aztán ihajj. De az dicséretes, hogy Gnome-ban megoldották a tiling-ot, persze ettől még nem lesz minimalista. Ezek a system76-os laptopok meg nem rosszak, de iszonyat drágák szerintem, főleg, hogy csak hekkelt Clevo laptopok, és egy ingyenes disztrót használnak, ez nem ér annyi felárat, majdnem Macbook árában megy.

    Pop OS-t meg nem szeretem. Ötvözi mindazt, ami ótvar. Ubuntu-alapú bloatságot, a Gnome lebutultságát, az ocsmány industrial grafikus témát. Mert pl. az Elementary OS, és Mint Cinnamon is Ubuntu-alapú bloat, de legalább kinéznek valahogy. Vagy egy Solus, ami szintén jól meg van csinálva külsőre, és még nem is Ubuntu-származék (bár ez visszaüt, mert a tárolójában nem sok csomag van).

    Ezt a PopOS-t senkinek nem ajánlom, aki Ubuntu-vonalat akar, az tegyen fel Mintet vagy Ubuntut.

  • zoltanz

    nagyúr

    Nemrég konvertáltam egy scan-nelt doksit Ocr (kereshető, idézhető) formátumra 800 oldal Pdf (még nem is erős tömörítés mint a pcr, mobi) az Amd A8 procin azért negyed órát izzadt rajta. Online oldalak fizetősek vagy csak 1-2 oldalt készítenek díjemntesen sajna.

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #21967 üzenetére

    No erre meg mintha eltünt volna a válaszom......nagy veszteség! ;]

    Tök jól hangzik, de a gyakorlatban nincs értelme. Oké, tfh kifogy a tej. Mire az megjön addigra háromszor elmentem és vettem.

    Jujjjj, ez nagyon nem jó! Attól arcidegzsábát kapok, ha valami kifogy, de a gép sem akkor rendel ám, ezért okos device, adott egység fogyasztási mutatója alapján pontosan tudja, mikor kell rendelnie. Már csak az hiányzik, hogy MZ/X módszerével jöjjenek a pótlások. (ablak persze időben kinyitva)

  • zoltanz

    nagyúr

    válasz Sweet Lou 6 #21970 üzenetére

    Fizetős Windozos sajna ABBYY FineReader de teljesen magyar, és honosított szövegfelismerő. Linux-os nemtudom van e ilyen, szerencsére nem sűrűn kell azért.

    [ Szerkesztve ]

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #21973 üzenetére

    Ugye, sose tudni mikor ejti fogva valami a zemberfiját! :N De akkor most egyedül vagy gyerkőcök asszonnyal hagynak punnyadni? Bele fogsz dögleni az unalomba, cipóra aludhatod a képed! Hiányozni fog hajnal 2-kor a gyerek nyekergése! ;] No igen és a sör is kifogy, mert kiaszarnakkellsmartdevice!?

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #21975 üzenetére

    De melózni azt meg kell.

    Ammeg millen karantén már? ;] Vagy ezt a munkát gondolom mindegy honnan végzed. :D pompommicsoda.... :P

    REWE szállít ki? Aham, akkor megúsztad.

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #21977 üzenetére

    Félig. Most majd meg lesz oldva itthonról.

    No majd most kiderül mit ér a pompomlány távolról! :D

    Egyébként megkértem volna a szomszédot.

    Ismael vehet alkoholt csak nem ihatja meg?

  • zoltanz

    nagyúr

    Szintén zenész? Persze. :N

    Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz #20749568 #21979 üzenetére

    Ismael vehet alkoholt csak nem ihatja meg?

    Jól van, csak a multikulti megapolisra gondoltam, hogy legalább egyik szomszéd nem echte germán, mármint rajtad kívül. Szóval poen lett volna. ;] (rejtett migráncsolás na)

    (#21980) zoltanz

    Te rockzenész vagyol?

    [ Szarkesztve ]

    [ Szerkesztve ]

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz Frawly #21968 üzenetére

    Gnome-ot valamikor 2014 körül láttam élőben utoljára, valamikor akkortájt, amikor még debian 7-et használtam.
    Erről a pop_os-ről meg eme laptopgyártó által hallottam először és utoljára, de igazából nem is érdekelt ez a része, mindössze megragadtam annál, hogy system76 = linux compatibility, meg full openszósz. A Clevo-ról is csak ebben a videóban hallottam először...

    Jah, lehet, hogy drága, de szépen össze van rakva, meg legalább intelnél kikapcsolták a ME-t. Anno csak azt néztem ennél a gyártónál, hogy linux, azt kész. Ugyanis amikor lehet, a szoftverhez veszem a hardvert, nem pedig fordítva.)

    Egyébként desktop gép rúlz, ha meg már laptop, akkor olyat vennék, ami rizsás, de passzívan hűtött... ilyen szerintem meg nem nagyon van.)

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • válasz zoltanz #21969 üzenetére

    Az egyik legjobb OCR alkalmazások mind opensourceok. A motor ez: [link]
    És erre van kismillió GUI: https://tesseract-ocr.github.io/tessdoc/User-Projects-%E2%80%93-3rdParty.html [link]
    Kiválóan tudnak magyarul, ha ez érdem. És a legtöbb utána rányom egy helyesírásellenőrzőt is. Gondolom nem meglepő, de az is opensource.

    Tegnap még működött...

  • Frawly

    veterán

    válasz Apollyon #21982 üzenetére

    Annyit nem ad hozzá a full opensource laptop, hogy annyival drágább legyen. Ma már a legtöbb laptop teljesen Linux kompatiblis, annyi, hogy lehetőleg kerülni kell az dedikált NV GPU-s laptopokat, meg olyanokat, amikben túl egzotikus Wi-Fi modul van. Az utóbbi 10-15 évben gyártott laptopok 99,99%-án jól megy a Linux, ami esetleg nem is megy, pl. egy-két Wi-Fi modul meg NV GPU, ahhoz is felrakhatók driverek, speciális billentyűket is be lehet állítani, ha nem működnének (multimédia, hangerő, stb., pl. xev - xbindkeys). Így meg ami nagy ritkán nem működik, és tényleg működésre se lehet bírni, az maximum apróság, ujjlenyomat-olvasó (sokat nem ér biztonságilag amúgy sem), egy-két beépített webkamera (minőségük általában fos, meg biztonsági kockázat, a legtöbb ember csak leragasztgatja), de ez is nagyon ritkán fordul elő.

    Az ME engem is zavar, de egyrészt ez ma már minden prociban benne van, AMD-kben is már évek óta (csak máshogy hívják), és amúgy sem lehet megnyugtatóan kikapcsolni, mert lehet a BIOS azt mondja, hogy ki van kapcsolva, de te nem tudsz róla 100%-osan meggyőződni, hogy tényleg így van-e.

    Hardvert én is a Linuxhoz veszek évek óta. Eleve olyan hardverelemet nem veszek, amihez nincs Linux driver, de még azt is figyelembe szoktam venni, hogy lehetőleg olyan driver hajtsa, ami a mainstream kernelekben default benne szokott lenni és nem kell hozzá külön KMS kernelmodulokat fordítgatni minden kernelfrissítéskor, meg lehetőleg legyen támogatása BSD-ken is. Windows only hardver már nagyon régóta kizárva. Alkalmazásoknál is csak olyat igyekszek használni, ami tényleg multiplatformos, nyílt szabványos, lehetőleg CLI/TUI, plain text alapú, keyboard driven, lehetőleg vim-modális (vagy beállítható erre), stb..

    Egyébként amiben a PopOS tényleg jó, az a felhasználóbarátság, most néztem róla egy videót. Nagyon rámentek a hülyebiztosságra, eleve NV driverek integrálva vannak, már a weboldal az NV-s változatot kínálja fel, ha érzékeli a gépen, meg nagyon jól van dokumentálva az oldalukon, hogy melyiket töltsed, screenshotokkal illusztrálva, hogy Etcher-rel hogy kell USB-re kiírni. A telepítő is nagyon hülyebiztos, mindenre kétszer rákérdez, lehet tesztelni az épp telepítendő feature-t (pl. billkiosztás, partíciókiosztás), induláskor is a felhasználólétrehozáskor még egyszer végigmegy billentyűzet, képernyő beállításain, pont az olyan lámerek kedvéért, akik az installer elején ész nélkül next-next-finishre rángtak rá, és nem figyelték mit kérdez, mi van kiírva, hogy az install végén ők se rohanjanak a fórumra sírni, hogy jajj, nem jó a nyelv, nem jó a billentyűzetkiosztás. Tehát tényleg úgy van megcsinálva, hogy atom lámerbiztos. Ebben még a Mintet is veri, pedig az is jól van megcsinálva ebből a szempontból.

    Annyi, hogy bloat, de nem bloatabb, mint az Ubuntu meg a Mint. Leginkább csak ronda, egy rondán átskinezett Ubuntu. Nekem sose tetszett. Ennek ellenére elismerem, hogy ha valakinek a Mint vagy Elementary nem jön be, akkor a legfelhasználóbarátabb disztrók között jobb alternatíva, mint a stock gnome-os Ubuntu meg a Zorin.

    Egyébként meg most már így 2020-as évekre minden olyan egyben eladott gépre előtelepítve kéne legyen Linuxnak, amire nem vettek meg előtelepített Windowst. Ilyen FreeDOS, meg túl régen frissített custom distróknak nincs értelme (pl. az eee PC-ken MeGUI), alapból valami frissebb mainstream Linuxnak kéne rajta lennie. Az emberek 99%-a persze úgyis azonnal felpattintja helyette a Windowst (vagy valami másik disztrót), de egyrészt amíg nem tudják valakivel felrakatni, vagy USB-re kiírni, vagy letölteni a Win10 iso-t, addig tudják használni és tesztelni a gépet Linuxszal, meg egy jó marketingpont, hogy ha a gyártó eleve Linuxszal szállítja, akkor a Linux kompatibilitás is jó, ez a felhasználónak is megnyugtató lenne, hogy ha később szüksége van Linuxra, akkor a gép támogatja. Jót tenne a Linux terjedésének és a Windows monopóliumának leépítésére is jó lenne, a gyártóknak pedig nem kerülne sokba. Sokkal jobb lenne, mint ami most van, hogy mindenre Win10 van előtelepítve, az is szigoróan egy csomó blaot, spyware szeméttel jön előtelepítve, ami meg nem, azon vagy nincs OS, vagy semmire nem használható FreeDOS van rajta, csak olyan alapon, hogy legyen valami OS.

  • Frawly

    veterán

    válasz lionhearted #21983 üzenetére

    Ha opensource meg ingyenes, akkor az már jó nem lehet. Olcsó húsnak híg a leve. Csak a drága, prémium szoffer lehet jó, ami mögött céges terméktámogatás van. Különben is ilyen Linuxot meg baromságokat csak a szegények használnak, akiknek nincs pénzük Win10-re, meg Macre. Szóval az nem is ember, aki nem Macet vagy Win10-et használ, és arra is csak fizetős szoftvert érdemes telepíteni, azt is lehetőleg warezben, feltelepíteni mindent, vírusirtó, extra internet security csomag, MS Office, AutoCAD, Photoshop, Lightroom, Premier Pro, hátha majd egyszer kell. Tömöríteni is csak a WinRAR jó, annak a legszebbek az ikonja, de még lehetőleg CD-n is meg kell rendelni, hogy vész esetén meglegyen. Meg drága, meg érték, legyen már akkor fent minden, növeli a gép értékét, meg legalább a tárhely és a memória van valamire használva, nem csak áll kihasználatlanul. A Linux desktop éve nem jött még el, arra még sokáig várni kell. Kinek van Linuxot megtanulni ideje amúgy is? Felesleges időpocsékolás, nem marad rá idő olyan produktív tevékenységek mellett, mint a Facebook, Twitter, YouTube, Netflix, meg netes pornó. Ahogy mondani szokták az idő pénz, és beszél, mivel a pénz is. A linuxos opensource mozgalmisták könnyen elfeledkeznek róla, hogy van, akinek van élete is a gépen kívül, és nekik a számítógép csak egy eszköz, nem cél!

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz Apollyon #21982 üzenetére

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • Frawly

    veterán

    válasz Apollyon #21988 üzenetére

    Mert miért LOL? Szerintem egy korrekt, tárgyilagos review, aminek kezdők hasznát vehetik. Ha a korábbi hozzászólásodra célzol, hogy rég nem láttál Gnome-ot, akkor ja, csúnya, előre felkészítettelek erre. Bár 2014 óta nem változott, mióta dobták a Gnome2-őt, és Gtk3 alapon Gnome3 van, azóta kb. ugyanúgy néz ki, max. 1-2 dologban butították, webesítették a pluginjeit, hol megvonták, hol hozzáadták az asztali ikontámogatást, kicsit flat-osították a gombok dizájnját, stb., magyarán csak kisebb dolgokban változott.

    Én nem szeretem, se a Gnome3-at, se a PopOS-t, ilyeneket nem használnék. Gnome3-at teszteltem egy ideig, azon kezdtem a Waylanddel ismerkedést. Alapvetően gondom nem volt vele, azt leszámítva, hogy rohadt keveset tud, nagyon keveset lehet rajta állítani, és elég ronda, primitív kinézetű, pluginek meg nem akartak menni rajta, mert állandóan eltörnek ilyen webes bizbasz és verziófüggés miatt, mert nem update-elik őket olyan gyakran, mint magát a Gnome-ot. Azért el lehetett vele lenni, de a tudása nem indokolta az extra erőforrásfoglalást, sok szempontból butább még egy pácika WM-nél is. Persze a Unity-nál egy-két fokkal jobb, meg a KDE5-nél kevesebb erőforrással is beéri, ha nincsenek az embernek nagy igényei, el lehet vele lenni, de nem zártam a szívembe. Ajánlani nem ajánlom senkinek, esetleg aki NV GPU használata mellett akar máris relatíve stabil Wayland-támogatást, abban jó. Nem is értem, hogy a legtöbb disztró miért tolja erősen ennyire. Ubuntut megértem, mert náluk az öltönyösnyakkendősök tablet/Mac fetisiszták, és a korábbi unity-s ízlésficamukhoz ez van még a legközelebb, így ezt megértem, de pl. Fedoráék mit esznek rajta, azt sose fogom megérteni.

    Ami engem sokkolt ezen a videón, mikor pár napja néztem, hogy Ubuntuék még mindig csak a 2.20-as htopnál tartanak, mikor már majd 2 éve kijött a 3.0.x, persze az is elérhető, de csak Snap formájában, ami egy vicc. Egyszerű lustaság és hanyagság, ne mondják már, hogy túl új meg instabil a htop, egy szög egyszerű, terminálos TUI alkalmazás, nincs nagyon, ami eltörne meg instabil lenne rajta. ncurses-en kívül nincs is függősége, egy pár KB-os kis progi, ezt még Snap-ba meg konténerbe sem érdemes csomagolni, erőforráspazarlás. Tényleg annyira alap progi, hogy forráskódból bármikor ki lehet pörgetni néhány másodperc alatt egy gyengébb gépen is.

  • Apollyon

    Korrektor

    válasz Frawly #21989 üzenetére

    Azért lol, mert a minap írtam hogy még nem igazán hallottam pop_os-ről, erre a Kenny srác másnap tol róla egy full review-t. Lehet ő is nézte Anthonyt.
    Nekem amúgy nincs ezzel gondom, még a csicskított gnome-mal sem (bár nem használnám), meg mint láthattad, ahhoz képest a tiling módja egész jó.

    Btw az xfce új, 4.16-os verziója is már full GTK3 (plusz corporate flat design), szóval nincs ezzel a gnome egyedül.

    Ubuntut meg szerintem nagyrészt casual userek használnak, gondolom nincs nagy igény náluk a htopra, se egyéb, nem GUI-s, terminálos programra, ezért is lehet régi verzió.

    Pláne linuxot eleve nagyon kevesen használnak windows és macos-hez képest, még úgy is, hogy összeadjuk az összes linuxost. Már vagy egy bő évtizede max 2-3% és stagnál.
    Most akkor gondolj bele, hogy ennek a töredék linux tábornak mekkora az a része, mint mi elitista gíkek és bambák, akik szerint a DE az bloat, meg úgy minden más, ami nem terminál. Egy szubkultúra szubkultúrája.

    Szerintem ha összegyűjtenénk a világ összes hobbi szinten wm-ező hasonló figuráját, elférnénk egy kisebb stadionban. Ehh, rossz példa, legyen akkor inkább egy brit vagy német metalkoncert. Szerintem mindenki kapna rá jegyet, és korlátlan sör is jutna.

    A linuxra szerintem amúgy az okosteló era is nagy csapást mérhetett, mert sokan akik gépeztek korábban, most beérik egy droidos telóval vagy eyephonnal, plusz max egy okostévé netflix-szel. Te is látod, UK-ban élsz, hogy mennyi minden szart a hülye telefonnal kell intézni.
    Sokan meg csak böngésznek meg faxbukoznak a telón, nem kell nekik ehhez gép, pláne olyan ergya laptop amiket ma gyártanak. Persze nyilván van piaca még az asztali gépeknek meg a notebookoknak is, csak a telefonokhoz képest durván leépültek, ha azt nézzük, a telefonok meg önmagukhoz képest mennyit fejlődtek.
    Na mindegy, a lényeg, hogy valszeg a "linux éve" mindig csak egy gúnyos jelző lesz mi meg oldschool ultrakonzervatív terminálhuszárok mint cirkuszi látványosság, hacsak a ms nem tol el valamit nagyon durván a windowsban.

    #1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

  • Frawly

    veterán

    válasz Apollyon #21990 üzenetére

    Az okostelóban igazad van, sok embernek nem kell gép sem. Az 1-3%-os linuxos részesedés szerintem kamu, az inkább jó 5-6% körül lehet. Ebből nem tudom mennyi a WM-esek aránya, de azért én linuxos-unixos oldalakon, videókon elég sok ilyen felhasználót látok, stadiont megtöltenének-e, azt nem tudom. Nehéz mérni, mert ők szívesen mutatják a desktopjukat, meg többet szólnak hozzá online oldalakon, így úgy tűnhet, hogy sokan vannak, közben meg csak lehet a leghangosabb kisebbség.

    Mikor még én használtam, a Gnome3 nem tudott tilingot. Mondjuk nem nyűgöz le, hogy 10 év kellett ahhoz, hogy belekerüljön ez a feature, ennek ellenére örülök, hogy bekerült, sose túl késő. Ha ilyen ütemben fejlődik, 10-20 év múlva talán használható is lesz, vagy legalább a Gnome2 szintjére sikerül visszajutni, amit egyébként szerettem anno. Egyszerű, hagyományos desktop volt, kis erőforrásigénnyel, olyan kicsivel, hogy a Mate sem tudja hozni, ami pedig a klónja.

    Xfce 4.13-14 is elég bloat lett, mióta Gtk3-as. Sajnos, pedig gyenge gépekre népszerű volt, most ők kereshettek másikat, az erős gépesek meg úgyis továbbra is Gnome-ot, KDE-t használnak, esetleg Budgie, Cinnamon, stb..

    Egyébként legkevesebb ember használja a Trinity, WindowMaker, stb. felületeket, mert ez sem nem menő DE, sem nem menő tiling WM, sem nem default disztrókban, így sokan nem ismerik, kevesen teszik fel, 1-2 retrós, aki még emlékszik ezekre.

    Kenny biztosan nézi Anthony-t, nem véletlen, hogy 1-2 nap múlva jött videója. Ugyanez volt, amikor dt csinált videót a Gemini-ről, 1-2 napra rá a Kenny és a többi linuxos youtuber is elkezdett róla videókat kiadni. De a legnagyobb meme-gyáros ebből a szempontból Luke Smith.

    [ Szerkesztve ]

  • Frawly

    veterán

    válasz Apollyon #21990 üzenetére

    Kimaradt: a htop valóban nem érdekli szerintem sem az ubuntusokat. Egyszerűen csak a grafikus programokra koncentrálnak, a htop-ot meg csak átemelték a debianosoktól, és nem vették észre, hogy túl régi. Egyszerűen csak érdektelenség, meg amit írtam: lustaság. Persze szerencsére a 3-as htopban nincsen sok újdonság, meg annyira húzó feature, csak elvi síkon szúrt szemet. Valahogy nem kicsit leestem a székről, mikor megláttam.

  • Rimuru

    veterán

    válasz Frawly #21992 üzenetére

    Miert olyan fontos a htop?
    1.5 evig nulla update volt hozza... ~fel eve jelent meg a 3-as ag (uj maintainerrel, stb), ennyi ido alatt egy uj ubuntu release nem erik meg te pedig mar az lts-ben is ezt varnad?

    Nincs benne semmi kiemelkedo valtozas ami miatt jobban rohanni kellene. Te melyik miatt valtanal? Lattad egyaltalan a changelogot? (en akkor neztem amikor a legutobb irtam itt rola)

    Vigyázat, csalok!

  • ubyegon2

    nagyúr

    válasz Rimuru #21993 üzenetére

    Passza+, 8 év örökkezdőségem alatt sose jutott eszembe ezt a nyamvadt htop-ot megnézni, nem valami régi verziót sóznak-e rám Ubuntuék középkori repoikkal.....de jó, hogy nem estem le én is a székről! ;] (talán a kanapéjon való vízszintes punnyadás az oka)

    Picsába, mennyi veszély leselkedik a userre, mikor azt hiszi, semmi gondja nem lehet már..... :N

  • Frawly

    veterán

    válasz Rimuru #21993 üzenetére

    Azért akadtam csak ki ezen, mert az ilyen apróságokból derül ki, hogy milyen tunyák. Kötve hiszem, hogy fél éve jött ki, volt az kettő is, ha nem hiszitek el, ellenőrzöm. Mint mondtam, sok újdonság nem volt benne, csak a lustaságra nagyon szép példa. Ez a stabilitás, meg LTS egy púder duma. A htop egy rohadt egyszerű valami, 253 KB-os egy szál bináris, egyetlen függősége a szintén pirinyó ncurses, C forrásból kb. 1-2 sec alatt lefordítható egy régi laptopon is.

    Ha még egy nagy komplett software suite lenne, mint a LibreOffice, vagy Blender, vagy hasonló, hogy annyira komplex és annyira sok függőséggel, hogy nem kockáztatják egyhamar a frissítést, nehogy valami függőség eltörjön, akkor még valahol ki is lehetne magyarázni, hogy szegénykék, óvatosak.

    Zavar, ha hülyének nézik a usert, ennyi. Egyszerűen elvi kérdés, most nem arról van szó, hogy mennyivel tud többet az új verzió, meg kinek van rá szüksége.

    @uby: örülök, hogy téged nem zavar, hogy hülyének néznek. Hidd el, engem annyira sem, nem véletlen nem használok nem csak Ubuntut, de semmit a Debian/Ubuntu vonaláról, még csak származékokat sem. És akkor te nem szoktad érteni, hogy miért ajánlok mindenkinek rollingot. Ezért. Azt tudnád mennyi ilyennel átvernek, nem csak a htop, ez csak egy ékes példa volt. Pont erre számítanak ők is, hogy nem nézed meg, mert nem értesz hozzá. Jó az a parasztnak, míg fut.

    Közben meg ez lenne a Linux egyik nagy előnye, hogy szakmai alapon fejlesztenek, és azonnal használhatod az új verziókat, nem kell egy nagy multicégre várni, míg ők eldöntik, mikor rentábilis új verziót fejleszteni, meg te mikor leszel érdemes az új verzióra, hanem mindjárt használhatod, ingyen. Akár aznap, hogy megjelent, senki jóváhagyására nem kell várni.

    Pl. az 5.11-es kernel a kiadása után kevesebb, mint 24 órával már megjött az Archba, igaz csak a Testing tárolóba, de teljesen jó, még 24 óra, és kiadják a stable tárolóban is. Ráadásul értelme is van feltenni, mert Ryzen procik CPU freki szabályzását rakták rendbe, ami eddig teljesítményvesztést okozott, és valóban gyorsabbnak is tűnik. És nem, nem törik el semmi. Ami eltörés, az legtöbbször nem bug, hanem feature, hogy nem őrizgetnek külsős KMS kernelmodulokkal meg zárt NV szutykokkal visszafelé kompatilibitást, és ezek nem lesznek kompatibilisek. Legtöbbször ilyenről van szó, mint valódi bugról.

  • válasz Frawly #21995 üzenetére

    Nem értem hogy lehet ezen ennyit vergődni. Szerintem mindenki tudja, hiszen neten elérhető információ, hogy Debian Importtal készül a nagyja az Ubuntunak.

    Stable Debianban nincs 3-as top, testingben itt a changelog
    2020.08.27. ekkor került bele a 3as upstream.

    Mit ad isten, pont ezen a napon került Githubon is kiadásra.

    Éééééés, érdekes módon (egyébként véletlenül pont ezen a napon volt feature freeze a 20.10-es ubiban), már a 3-as htop van bent a tárolójában Groovynak.

    Nyilvánvalóan igazad van, és mindenki téved, az Ubinak Debian nélkül illett volna előkeresnie az időgépet. Annyira szerencsétlen helyzet, amikor valós ismeret nélkül szapulsz.

    [ Szerkesztve ]

    Tegnap még működött...

  • Frawly

    veterán

    válasz lionhearted #21996 üzenetére

    Értem, akkor védjétek. Valóban jól van ez így. Arra bezzeg van elég energiájuk, hogy a Mir, Snap, spéci Store, Unity-téma, régen Unity/upstart (jó, ezek kiestek idővel), stb. szutykukat belereszeljék, arra nincs erőforrás, hogy akár csak alap CLI csomagoknál legalább ne millió éves verzió legyen benne. Mondom ezt ragozhatjuk, a gyökere a problémának a Debian-nál is szimpla lustaság, csak megtanulták eladni „stabilitás”, „LTS” buzzwordökkel, a fanok meg egyfajta Stockholm-szindrómaként még élvezik is, hogy szopatva vannak, vagy csak szimplán nem veszik észre, mert nem látják más disztrókon mi van. Persze sokat javultak ezen a téren, akár csak a 3-5 évvel ezelőtti szinthez képest, lehet ennek kéne örülni, nem a negatívumokat néznem, de mint a példa mutatja, még most se nőtték ezt ki teljesen.

    Ez, amiket írtok, ez akkor lenne érthető, ha 1:1-ben a Debian-tárolóit használnák, és csak egy kisebb magáncsapatról lenne szó, mint egy néhány fejlesztős Mint esetében, akkor elmenne, hogy nincs mind a 20-30 ezer csomagra energiájuk, hogy minden féléves kiadáskor frissítgessék és teszteljék az összeset. De nem, az Ubuntu mögött komoly tőke, komplett techcég áll, és saját tárolókat használnak nagyrészt, gondolom saját buildszervereik is vannak. Ma már az Ubuntunál ez az egész Debian-alapúság felesleges, főleg, hogy egy nem Free disztró amúgy sem, más irányba is mennek, mint a Debian, utóbbi tényleg GNU Free, meg próbál nem felülni a bloat/hype vonatra, hanem megmaradni konzervatívnak. Még az elején elment, mikor az Ubuntu is kisebb disztró volt, hogy építettek egy nagyobbra, mint alapra, de ma már ez csak pótcselekvés náluk, kb. 8-10 éve kinőtték ezt a szintet. Még a csomagkezelő sem indokolja, mert saját csomagoknál is épp úgy használhatnak .deb csomagformátumot, meg apt csomagkezelőt, ez csak technikai részlet, hogy a lefordított csomagokat milyen formában csomagolják, és juttatják el a végfelhasználóhoz. A deb/apt FOSS, tehát bárki implementálhatja, bármelyik független disztró is, ahhoz nem kell semmilyen Debian-alap.

  • Rimuru

    veterán

    válasz Frawly #21997 üzenetére

    ne millió éves verzió legyen benne - tudsz peldakat is hozni? A htoprol ahonnan indultunk mar kiderult hogy nem az.
    Eggyel segitek ahol szamit is: youtube-dl, lts/stable ubuntu/debian alatt regi van - ezt erdemes testingbol/pip-pel felrakni.

    alap CLI csomagoknál - Ez is nagyon szubjektiv, nalam a kornyezet hozza az igenyt (pl server, desktop). Meg az aktualis preferenciaim.

    Vigyázat, csalok!

  • Frawly

    veterán

    válasz Rimuru #21998 üzenetére

    Na, a példád kiváló, a youtube-dl meg aztán tényleg olyan, hogy abból mindig a legfrissebb kell, mert a Google mindig variál valamit. Meg az szintén egy olyan program, hogy nem valami bonyolult, egy Python-script lényegében, semmit nem tör el a rendszeren, sőt, még forráskódból sem kell forgatni. És azt se vitatom, hogy fel lehet tenni frissebbet, PPA-ból, pip-pel, git clone-nal, stb., de ne a felhasználónak kelljen már ezzel köröket futni, meg interpolos nyomozást folytatni, ők állítólag felhasználóbarát disztó vagy mi akarnak lenni.

    A Gentoo stable profile-lal is konzervatív, nem a legfrissebb egy-két csomag, de ennyire még se veszik félvállról.

    Mint írtam, a Debian, Ubuntu régen sokkal rosszabb volt ilyen tekintetben, mostanra már kicsit felfejlődtek. De ezek szerint még mindig nem veszik ezt olyan komolyan, mint kéne. A legrosszabb ebből a szempontból a CentOS, de ott ígérve van az ultrahosszú támogatási idő, meg az megszűnik (talán nem véletlenül). A másik meg a Slackware, de ott meg tényleg indokolja az, hogy nagyon kevés fejlesztő van, egy kézen meg lehet számolni, és nagyon ritkán van kiadás, nincs kapacitás, hogy minden csomagot mindig aktuálisan tartsanak. Devuan szintén, nagyon kicsi fejlesztőgárda, meg ők ellenárral szemben mennek systemd nélkül, úgyhogy ott azt mondom, hogy van rá mentség.

  • válasz Rimuru #21998 üzenetére

    A youtube-dl nem a main repo része, hanem az universe-é. Ennek megfelelő a "támogatottsága".
    De ott van a pip, meg a snap, vagy más esetben a PPA.

    [ Szerkesztve ]

    Tegnap még működött...

Új hozzászólás Aktív témák