Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
Sziasztok!
Mi okozhatja, hogy az őrlő (Mahlkönig Vario Home v2) egyik napról a másikra elkezdte előrébb szórni az őrleményt? Vagyis ha teljesen betolom alá a szűrőtartó kart, akkor már nem középen, hanem kifelé szóródik. A kalibrálást elvégeztem (előtte egy saját, elég világos pörkölés volt bent, most egy friss bolti), az őrlemény megfelelő, csak a szóródás iránya változott.
Üdv
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz Toobee #122646 üzenetére
Köszi, ez megnyugtató, illetve nem, ezt azért lekezelhetné egy ilyen középkategóriás őrlő :-)
Néha visszasírom az Iberitalt, első őrlőm, finomhangolható a végtelenségig, sohasem volt baj vele. Egy szimpatikus török fiatalember vitte el 25 darab ezresért. Erre a Vario-ra meg már ráment plusz 8e a Cady-nél, mert lerázta a tartály magát a biztonsági kapcsolóról és akkor leáll ugye az őrlés. Pedig állatira tetszik, a 200 fokozat is meg hogy ilyen kis kompakt. Na mindegy, ez már örökké jó lesz egy darabig :-))Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz Toobee #122640 üzenetére
Őszintén szólva ez most egy Segafredo Passione Crema, 2024.09.28 lejárattal, ez már a vége. Elég vegyes a színe, van benne jó pár törött szem. Tudom, a legaljának tartjátok, de nekem eléggé bejön. Szép lefolyás, hatalmas crema, valódi égett gumin füstölt kakaóbab íz. A lényeg, a végén járok, de az elmúlt 50-60 húzásból most kezdte el ezt csinálni. Nem lehet az őrlő problémája?
(#122642) luksa: nagyon sajnálom az eseted, még akár hasonló is lehetne, de itt már túl vagyok a csomag nagy részén és eddig nem volt gond. Sőt, az előző kávékkal sem, szintén alsókategóriás, de friss darabokkal.
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
Sziasztok! Ha az őrlő szép körívben szétszórja az őrleményt - tehát nem csak egyenesen lefelé (a szűrőbe) szóródik - akkor mivel lehet a gond? Pár százalék csak, tele lesz a szűrő, de egy finom őrleményréteg keletkezik az őrlő (Vario Home) körül. Találkoztatok már ilyesmivel?
-
looser
addikt
válasz zolnagy #115711 üzenetére
Nem, ezek rajta maradtak. Őszintén szólva régebben ezeket egy másik tablettával hagytam egy fél órát egy bögre forró vízben, de most rajta volt. Később szedtem le, de nem volt rajtuk semmi, a kis elszineződésen meg a felsőszűrőtarón 1-2 vízkő darabkán kívül. Közben átfolyattam több leállás-indítással egy liter vizet (egy részét szintén vakszűrőzve, tisztán) és most jó :-)
Egyébként le kellett volna venni őket?
-
looser
addikt
Ha zsíroldózás után csálé a lefolyás, míg előtte szép szabályos volt (kb. félévente csinálom, de az új felsőszűrővel és tartóval még nem csináltam, annak mi lehet az oka?
Gaggia Baby, Tersonet 1 tabletta vakszűrőbe, 10mp bekapcs, 20-30mp várakozás.
Üdv
-
looser
addikt
Sziasztok!
Valakinek nincsen elfelkvőben egy Gaggia New Baby víztartály tető? Nem ingyen kérem természetesen. Így néz ki, mint itt linken. Fekete kellene elsősorban, de szürke vagy fehér is jó.
Üdv
-
looser
addikt
Ma lekaptam a Vario hátlapját és készítettem egy felvételt, milyen hangja van bekapcsolva, legtágabb fokozaton, kávé nélkül. Egyébként még itt az elektronikánál is volt kávé, ami gondolom nem természetes. Kisöprögettem és kiporszívóztam. Most egyébként jobb a hangja, de nem olyan éles, mint amire emlékszem, vagy amilyennek egy üresen hajtott őrlőt elképzelek. Ha valaki lát, sejt, érez, tud valamit ezzel kapcsolatban, kérem ossza meg :-)
-
looser
addikt
válasz Cathfaern #110694 üzenetére
Szerintem csak azzal lehet befolyásolni. A hatalomban lévő emberek kevesebben vannak, mint a lakosság, egyszerűbb meggyőzni őket (oké, megvásárolni), de több millió civillel mit kezdesz? Ha nem veszik meg a termékedet, nem kényszerítheted rá őket. Persze van, ahol nincs választás mást venni, de azért - szerencsére - nem ez a jellemző.
-
looser
addikt
válasz sLINKy #110691 üzenetére
Egyszerűen csak azt gondolom, ha az ember eleve (nyilván nem egy emberről van szó, csak tömegeknek van hatása) nem vásárol palackozott vizet, akkor rákényszeríthető a gyártó is akár a palackozással kapcsolatban, de tágabban egyéb gyártástechnológiai változtatásokra. Ha nincs törvényi szabályozás, ott a civil kontroll: nem veszem meg a terméket, amíg így működik a cég.
Gyerekmunkások által előállított ruhát forgalmaz (C&A), ahogy bánik a dolgozóival (túlmunka, kevés szabadidő, kényszerítő eszközök (Foxconn), környezetkárosító anyagot használ a gyártás folyamán (bányászati cégek cianidos aranylúgozása; itt csak az első ilyen élményem jut eszembe, egy film, amit a romániai Rosa Montana kapcsán készítettek (és pár napja, talán a Telexen egy cikk a perui aranybányászatról), de ott sokkal több paraméter volt (falvakat vásároltak ki, kényszerítések voltak a cég részéről))...ezer oka lehet és működik.
De nem csak cégekkel, hanem a hatalmi rendszerrel szemben is (MO: négyigenes népszavazástól a nolimpiáig). Ez utóbbit az akkor még civil Momentum csinálta és mindössze negyedmillió aláírás elég volt a kétharmados rendszernek, hogy visszavonja a jelentkezést, szóval igen erős kényszerítő ereje lehet akár ekkora tömegnek is :-)
A példák azok, amelyek elsőre beugrottak, ennél jóval több cég van, amelyik a fenti problémákban érintett és még ennél is több probléma van, csak kiragadott példák, de ez a topic nem erre van, csak az érveléshez kellett, hogy az alulról jövő nyomás nem lebecsülendő és ráadásul erőszakmentesen kivitelezhető.
Inkább vitának veszem (ez az érveléses beszélgetés) és nem vitatkozásnak[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
válasz Parci #110688 üzenetére
Nem merem :-) Számítógépet bármikor összerakok, notebooktól kicsit fázom (főképp ha rövid szalagkábeleket kell lehúzni), mobilt párat kitakarítottam de az őrlőhöz nem merek nyúlni, legalábbis a takarításon kívül.
(#110690) Parci: rendben :-)
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
Valaki esetleg Budapesten nem tudna ránézni a Vario-ra? Rendben őröl, de búgó hangot ad és közben mozog az őrlő. Nem ingyen kérném természetesen.
-
looser
addikt
válasz sLINKy #110683 üzenetére
"Az a termék le van gyártva az a műanyag meg lesz vásárolva. Ha nem általad akkor valaki más által. Az a termék már le lett palackozva."
Az a termék már valóban le lett palackozva, de ettől nem áll le a folyamat. Pont ettől leszel része az újragyártásnak. Annál kevesebb kerül gyártásra, minél kisebb a kereslet.
-
looser
addikt
Helló! Lehet, kicsit elsiettem ezt a Mahlkönig Vario-t. Őrlés közben hangosan búg, annyira rázza az őrlőt, hogy az araszol hátrafelé, fogni kell, hogy ne másszon el. Az őrleményfinomsággal nincs gond, sikerült állítani is (van hozzá videó, pdf, 2Q beállításnál érnek éppen össze a kések), de akkor is ilyen hangja van, ha nem érnek össze a kések; mintha máshol lenne a gond. Remélem nem motorikus, mert garancia nincsen rá. Kissé elhamarkodott döntés volt...
-
looser
addikt
Jó, hogy szóba került a tisztítás. Kiszedem a felsőszűrőt és a tartót is (Tersonetes vakszűrőzés után) és mind citromsavban, mind külön újabb tablettával áztatom; illetve most még szódabikarbónával is próbáltam, mert a Totalcaron egy ramaty karburátorral is csodát tett, de ez sem hozott eredményt. A felsőszűrőtartót lecseréltem rézre és kapott egy IMS felsőszűrőt is a Baby, de a kazánalsót az istennek sem tudom ***mentesíteni. Arctisztító vattakorongot tettem rá; ha kivesszük a víztartályt, akkor hátradönthető pár fokkal. Egyik sem segített. Kapirgálni csak óvatosan próbáltam, nehogy sérüljön. Nem vagyok különösebben elégedett a végeredménnyel. Ti hogyan tisztítjátok a kazánalsót?
***=fogalmam sincs milyen fehér és szürke lerakódás.
-
looser
addikt
válasz qvik27 #109898 üzenetére
Igen, az megvan, sőt, a Baratza Vaio-hoz adják is ezt a fent linkelt eszközt, csak a Mahlkönig egy matricával lezárja és warranty void, ha felnyitom; ez persze lényegtelen, mert hozzá szeretnék férni :-) Szóval ha van ennek az eszköznek valami hétköznapi megfelelője (vagyis tudni lehet, mekkora méretű lyukhoz kell hozzáférni), akkor közelebb lennék, szóval ez is kérdés, hogy létezik-e komplementer hangoló a Vario-hoz, vagy csak az eredeti Baratza stuff jó hozzá.
szerk.: értő olvasás hiányzik részemről :-) Szóval imbusz kulcs kell hozzá?... Nem tudom úgy megvilágítani, hogy pontosan lássam....
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
Őszintén szólva csak az Iberitallal van tapasztalatom és ott olyan gyönyörű púdert őrölt 1-1 új kávéból, hogy volt, hogy 2-3 fordulatot is vissza kellett venni. Ez, hogy a lehető legkisebb fokozatnál is átrohan a víz, szerintem nagyon nem jó. Nem bonyolult egyébként a kalibrálás, de ez annál problémásabbnak tűnik, nem egyszerűen csak olyan dolog, hogy most kicsit vastagabb az "egérfarok" :-) Ezt a kifejezést már nem emlékszem, kitől olvastam először, de jópofa :-) És az elején gyönyörűeket húztam pár hónapos kávéból is, a mostani is májusi és szép volt egy hete, most két napja kezdett el vastagodni és spriccelni a lefolyás. Szóval tuti nem jó. Tapintásra is durva az őrlemény.
(#109895) Parci: igen, ez megvolt és itt a hc topicban is elolvastam mindent, ennek ellenére vállaltam be, mert ha akár csak havonta egyszer is kell kalibrálni, az nem gond, csak ez tűnik túl nagy ugrásnak a lefolyást tekintve.
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
Sziasztok!
3 hete tulaja lettem egy Mahlkönig Vario-nak, sajnos egy olyan dologba futottam bele, hogy ugyanannál a kávénál egyszer csak elkezdett átrohanni a víz, jelenleg az 1/A (ez a legfinomabb beállítás, lényegében púdernek kellene lennie) fokozaton sem jó már. A lényeg: az eszköz kalibrálható, remélem tényleg ennyi a gondja. Nem tudjátok, Magyarországon kapható-e ez az eszköz, esetleg helyettesíthető valamivel?
Üdv
-
looser
addikt
Apropó, pörkölés. Otthonra, játszadozni mivel érdemes? Tudom, kényes kérdés Szóval csak úgy lábosban, popcorn készítővel... Rendeltem egy kiló Guatemala Huehuetenango nevű zöldet, innen.
-
looser
addikt
válasz qvik27 #109443 üzenetére
Köszönöm a megerősítést :-) Azt hiszem, ~100€-ért nem cserélek késeket, egyelőre szuper így is. Az állítgatás nekem őszintén szólva teljesen átlátható :-) IC-nél tudtam, hogy kb. 5 fordulat vissza és mehet a kotyogósba és visszafelé sem volt gond. Az a finomság az állításban azért nem lenne rossz itt sem, de ez a 200+ lehetőség végül is elegendő :-))
-
looser
addikt
válasz paljoc #109418 üzenetére
Esetleg azt nem tudod, hogy a v2 vagy v3?
szerk.: Már nem törlöm ki, de közben meglett... Google Translate-tel pedig igazán csúcs, hátha mást is érdekel :-)
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
válasz Parci #109408 üzenetére
Őszintén szólva nem nagyon aggódom, speciality-t nem iszom (nagyon ritkán esik be 10e/kg feletti kávé, az is Kapuczíner szokott lenni egy győri kollégától), de a májusi pöri Molinari és Pacific is szebb lett. Remélem ez az általad (is) említett gond nem fog előjönni; máshol írták, hogy tisztítás után, amikor visszarakja a késeket, akkor elcsúsznak az értékek. Ezzel mondjuk úgy vagyok, hogy akkor elindulok fel-le és kiderül, hol jó :-) Ez a szabad időállítás is nagyon tetszik, bár legjobban az tetszene, hogy addig jön, ameddig nyomom; már nem tudom, melyik őrlőnél láttam ilyet. A fent ajánlott Mazzerek bazi nagyok (vagy legalábbis annak tűnnek) és amelyik már jó árban lenne, az elég régi darab. Ez meg kicsi, kompakt, csendes. Ez a filteres kés min segít, ha csak presszót iszok?
-
looser
addikt
válasz sz.zs. #109404 üzenetére
Igen, azok tényleg tartósabbnak tűnő gépek és végigolvastam itt is mindent (csak a "vario" szóra kerestem) és ennek ellenére úgy éreztem, nem lesz gond. A tajvani tesót is sokan használják és ahogy olvastam, vannak rossz tapasztalatok, de úgy általában elégedettek vele a tulajok. Az alábbi kép alapján lehet tudni, melyik kiadás?
-
looser
addikt
-
looser
addikt
válasz bl4ze #109379 üzenetére
Rendes vagy, köszönöm, de már bejelentkeztem a Mahlkönig Vario-ra :-)
-
looser
addikt
válasz Toobee #109375 üzenetére
Keresgéltem, újonnan nem nagyon kapni, de szerinted itt, a hirdetésben jelzett gép tényleg ugyanez lehet csak más címke alatt?
-
-
looser
addikt
válasz Silent77 #109255 üzenetére
Köszönöm a válaszod, 58.5-ös lesz, azzal nem nagyon lőhetek mellé...
(#109263) WarLock07222: igen, erről van szó, de ezt már egy ideje így csinálom :-) Általában olcsóbb decaf megy bele (Lavazza, Dallmayr a Coolcaffe-től), de nagyon szeretem a Molinariét is. Jelenleg viszont pont az ő egyik kávéjukat használom koffeinesnek, mellé pedig a Pacific decaf van keverve. őszinte leszek, egyszer évekkel ezelőtt feladtam, de állandóan visszavonz. Persze nem nagyon játszom, de ha új kávé esik be, izgalommal állítgatom az őrlőt, de a hőfokhoz már egy ideje nem nyúlok (92 fok mindig). Egyébként 60ml körül csapolok a 15g kávéból. Szóval a koffein rendben van és elég nagy adag a kávé is :-)
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
válasz Silent77 #109248 üzenetére
Alább a képek :-) A kisebbik a gyári, ami nekem bőven megfelel a maga 14-15 grammos töltésével, a nagy a nakedhez volt. Sokáig használtam, de már csak a kisebbik duplát, azt is fele-fele decaf és normál kávé, mert szimplával (akár a gyári, akár az IMS Single 8.5) még nem tudtam megfelelőt húzni. A jelenlegi felállás az első képen van :-)
(#109249) Bazsee71: köszönöm szépen, őszintén ezt venném inkább, remélem nem lesz gond. Szegedről szeretném, ott most az 58.4-es baromi jó árban van (5db 10e Ft, lehetne másnak is, ha kellene) de persze nekem csak egy kell és abból is a jobban passzoló. Még mindig "bannolva" vannak itt?
-
looser
addikt
A Gaggia gyári dupla szűrőjéhez 58.4 vagy 58.5-ös tamper lenne megfelelőbb? Szeretném lecserélni a sima 58-ast. Tudom, rosszul hangzik, de ami megmarad a szűrő falán, azon "körbe szoktam menni" és rátamperelem, hogy ne maradjon semmi. Na ezt szeretném kiküszöbölni.
-
looser
addikt
válasz Toobee #109012 üzenetére
Pont ugyanezt néztem pár napja és elég jópofa, hogy a kínaiak mindenféle paramétert beleírnak a címsorba (arról nem is szólva, hogy a legolcsóbb cucc árát listázza kereséskor, szóval hogy ha te pl. tamperre keresel és opcionálisan ilyen karika is van a választékban, akkor a 15+$-os tamper képe alatt az adott termékcsoport legalacsonyabb ára jelenik meg) de engem pont ez zavart, hogy a megnevezésben "stainless steel" van, míg a jellemzőknél "aluminium". Van nekik acél is egyébként valamivel drágábban.
(#109003) paljoc: szívemből örülök, hogy nincs baja :-) Első bécsi utam Daciaval volt 1991-ben, utasként és gyűlöltem, alig fértem el a 187 centimmel hátul...
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
válasz lszlfrng #108996 üzenetére
A Dacia-ról eszembe jut mindig Pallyotz sztorija
-
looser
addikt
válasz RetepNyaraB #108934 üzenetére
Épp most nézegettem ilyesmit; én egy műanyag hústűvel védétézek, az nem karcolja össze a szűrőt, de azért úgy fél gramm veszteség van ilyenkor. Amiket alin nézegettem, azok pici mágnessel maradnak a szűrőn, az is ötletes megoldás.
Apropó, annak az izének, amin három "hullám" van az alján és elméletileg egyengetés a célja, olyat használsz, használtok? Van értelme?Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Sziasztok, valaki Budapesten át tudna nézni egy Gaggia Babyt? A kazán alsó részén oldalról folyott ki ma némi víz amikor megdöntöttem és a sajnos nem emlékszem, hogy a hangja eredetileg milyen volt, de az is mintha fura lenne. Régebben egy forrasztás lepattant, amikor a begyógyult kartömítő gumit próbáltam kiszedni, de csere után tökéletes volt. A jósnőm szerint egy macska rohant át az árnyékomon, de a főzővel kapcsolatban nem tudott segíteni. Ha nincs is gondja, örülnék, ha egy mester átnézné. Természetesen nem ingyen. Pides, rézkígyós darab.
ÜdvMindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Helló!
Baby, REX C100 piddel, az Out led lassan villog rajta (lehet, edig is volt, csak egy ideje nem kapcsoltam be) és picit túlfűt (88fok->91, 92fokra). Mi lehet az oka?
Üdv
-
looser
addikt
válasz Narakh #93233 üzenetére
16g-ot raktam bele és jobb lett a kihozatal, pici víz maradt csak lent, a pogi sem esett össze. 3 fordulatot vettem vissza az őrlőn, kíváncsi vagyok, mi lesz a következő eredmény, de már alakul, csak bátrabban kellett volna a mennyiséggel és őrleményfinomsággal kísérletezni :-)
Pár hete tisztítottam a Babyt és megsérülhetett a pid, mert nem működik a panel. Már amikor visszakaptam a tuningból, azután nem sokkal később volt egy kis mozgása, de évek óta működött. A rajta lévő ragasztott felület (nem tudom, mi a pontos neve, amin a gombok feliratai és ábrák vannak) kezdett elengedni, ez gondolom a hő miatt, felteszem mivel a készülék tetejébe lett szerelve, nem úgy, mint többeknél a készülék oldalán jobbra egy acéltokba, de így még praktikusabb is szerintem, de ezzel számolni kell. Szóval működik a gép, lefő szépen a kávé, csak a pid nem megy, ezért kezdtem el brikkázni :-)Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
konzumpro, Narakh: köszönöm a válaszaitokat! Ma ismét állítottam két fokozatot, több lett az őrlemény és szintén összesik a főzés végére, illetve visszamosódik a víztartályba. Még arra gondoltam, hogy lehet, hogy tényleg kevés az őrlemény. Lemérem és próbálkozom 14 grammal. Szerintem kevesebb, amit beleteszek, így amikor már elkezd felfelé távozni az első gőzből vízzé visszavált előnedv, az a kávén feltehetőleg valamiféle előáztatást csinál és a levegős őrlemény - mivel koherensebbé válik - lesüllyed. Több őrleménnyel fogok próbálkozni és beszámolok :-)
-
looser
addikt
Helló!
Évek óta nem szedtem elő a (2 személyes, román) Brikkát, de most kedvet kaptam hozzá. Presszóhoz képest (Iberital) visszavettem két fordulatot elsőnek, azóta meg még durvult vagy 8 fokozatot az őrlemény, az eredmény mégis fura. Nincs előnedv, ami ráéghetne, amikor elindul a kávé, hallásra kijön az egész, bár kicsit szuszog még. A víz a jelzésig van töltve, kávé a peremig, kicsit kocogtatva, hogy szétterüljön. A kávépogi összetöpped felére, a főző aljában pedig elég sok víz marad, mintha visszafolyna, vagyis keveredik a kávéval és visszafolyik a víztartályba. Van ötletetek, mi lehet a gond?
Üdv
-
looser
addikt
válasz RetepNyaraB #92816 üzenetére
Bennem gyakran felmerül egyébként, hogy kávé esetén, főképp egy sötét olasz pörinél, hogy az vajon nem rákkeltő? A szép zöld gyömölcsből (magból) egy sült izé lesz.
-
looser
addikt
-
looser
addikt
Nem tudjátok, mi lehet az oka annak, hogy két különféle méretű felsőszűrőtartót is árulnak, elméletileg ugyanahhoz a típush(ok)oz? Valamit benézek? Ennek is 58mm-esnek kell lennie, ugye? Gondolkodom a cserén, réz vagy inox, inkább utóbbi tetszene, de ez 20£ körül (~8000 Ft) láttam, a réz 4200 lenne.
-
looser
addikt
-
looser
addikt
Takarítom a bébit, de sehogy sem tudom leszedni a felsőszűrő-tartót. Van esetleg bevált tipp? Citromsavas vakszűrőztem párat, de nem hatotta meg. Évente 2-3 alkalommal tersonetezek, nem szokott truttyós lenni; főzés után szoktam takarítani kicsit, ráengedni párszor a vizet, így elég tiszta marad. Citromsavazni viszont nem szoktam, hogy kíméljem a bojlert (2x 4 év alatt), ezért gondoltam a fenti módszerre. Ha valaki járt már hasonlóképp és megosztaná, mit kéne tenni, az jó lenne :-) Nem akarom feszegetni. Csavarok már kint vannak természetesen.
-
looser
addikt
(#92368) kzoltann: ez igazán nagylelkű ajánlat, köszönöm! Lassan 5. hete, hogy itthon vagyok, a párszáz méterre lévő közértig mentem el háromszor, egyelőre nem merem elhagyni a lakást. Őszintén hálás vagyok a felajánlásodért, ha a járvány elvonultával is még birtokodban lesz, egy nagy tábla csokival felkeresnélek
(#92370) bluesfan: ennyit semmiképpen sem adnék ki az eszközért, nem tudom, javítana-e bármennyit, ezért gondoltam elsőnek egy olcsóbb eszközre.
(#92373) vicces1: köszönöm a válaszod! Így van, a 20e már túlzás lenne. 50e volt a Baby + kb. 30e a tuning, ezt sokallom.
(#92378) 72lakiluk: csak tesztképp, igazából a műanyagpohár + fogpiszkáló kombót ha kiváltaná, az jó lenne. A darálóm nem egy csúcs, így mindig szét kell piszkálni a darálmányt.
Nem tudom, jól gondolom-e, de a "mélyben" nem bontja szét a rögöket (Iberitalt használok), csak a tömörítéshez készíti elő a felületet, ugye?
-
looser
addikt
Sziasztok!
Ha valaki használ kávéegyengetőket, meg tudná mondani, melyiket érdemes megvenni? Milyen kialakítású a legjobb és hogy ez kiváltja-e a fogpiszkálós wdt-zést. Ezeket nézegettem, van jelentősége annak, hogy 3-4 ágú vagy barázdás az alja?
szerk: még ebbe a hsz-be belefér: gyári Gaggia nyitott szűrőkart haználok a vele adott dupla szűrővel, jelenleg sima 58-as tamperrel, több helyütt olvastam, hogy 58,4 lenne a tökéletes, a fenti webshop 58,35-öst kínál. Ez is megfelelő?
Köszi & üdv
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
@mindenki: köszi a választ! Akkor várok egy hetet velük, bár reggel pont elfogyott egy bolti, már nagyon várom :-) Kapuczíner Velencei gondolások és Brazil Santos (250-250g).
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
Friss pörinél mennyi idő után lehet fogyasztani? Az egyikük 09.18 a másik 09.20.
-
looser
addikt
-
looser
addikt
Szerintem sem, az elején még én is vettem, a fahordóba lehetett kinder játékot, bizsut, akármiket rakni és egész jópofa, a kávé meg friss volt és szép, csillogó, olajos, nekem ízlett. A Pennyben eleve 1500-ról indult és 1000 Ft volt a leárazott ár.
Nézegettem az említett pörkölőt, a FIKA nevű kávéjuk megragadta a fantáziám :-))(#74045) Bazsee71: még fejlődnie kell az ízlésednek :-D
-
looser
addikt
Csak ez lehet az oka :-)
Az mondjuk meglepi volt tavaly, hogy hónapokig ott állt a 3 fajta fadobozos szemes, leárazták 2000-ről 1500-ra, úgy sem fogyott (egy boltba járok többnyire, lehet, hogy máshol másképp volt), azután bevonták, majd pár hónap múlva újra megjelent 2000-ért...Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Hétfőtől lesz 1000Ft-ért a LIDL-ben a szokásos félkilós szemes biokávé. Ha valaki szeretné az új késeit bejáratni az őrlőjén és nem akarja robusztával "szennyezni", annak ajánlott :-)
(persze a fenti sznob dumával nem értek egyet, én inni fogom, de hátha valaki más is lát benne fantáziát)
-
looser
addikt
Az elmúlt napokban volt róla szó épp és többen más véleményen voltak. Én 3 evőkanállal teszek egy liter vízbe, ez elegendőnek tűnik. Tersonetezéskor pedig kapd ki a felsőszűrőt+tartót és azokat is tedd külön tesonetes vízbe ázni.
(#73808) Johnny70: nem volt komoly :-)
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
válasz looser #73804 üzenetére
Emlékeim szerint egy wholelattelove vidiben láttam, hogy így csinálták. Azzal viszont megfogtál, hogy csak a vízkőoldós löttyöt vagy a zsíroldósat is rákente. Reményeim szerint nem szivárog be, vagy legalábbis eddig nem tapasztaltam. Amikor múltkor a rágyógyult kartömítést leszedtem, alatta is elég retkes volt, akkor csináltam ezt. A citromsavas és a zsíroldós lötty is állt kicsit a fejreállított gépen. Nem sokat ért, de tisztább lett.
-
looser
addikt
Nem, már eleve a víztartályba teszek citromsavat és zsíroldót, így mindig minden tiszta marad. Az alubojlert így ugyan havonta kell cserélni és a kávé sem az igazi így, de a sterilitás miatt megéri, még rendszeres gyomormosás mellett is.
-
looser
addikt
A Tersonet létezik tabletta és por formában is. Én tablettát használok. Ez jó arra is, hogy a kiszerelt alkatrészeket beleáztasd (forró vízbe tedd, abban oldódik jól), illetve be a karba a vakszűrőt és ráindítasz párszor. 10mp bekapcs, utána hagyod 20 mp-ig dolgozni. Ezt addig ismétled, amíg a csepptálcában lévő víz tiszta nem lesz. Az alkatrészeket áttörölgeted, a felsőszűrő mögött (kazán alsó része) pedig fogkefével szépen ki lehet tisztogatni. Én fejre szoktam állítani a gépet és úgy töltök bele citromsavas/zsíroldós vizet, ez nem tudom, okoz-e gondot, nekem eddig nem volt probléma. Hajrá :-)
-
looser
addikt
M3aN: EC155-öm volt és ott viszonylag egyszerű volt kikapni a nyomásfokozót.
von toth: itt van egy eléggé kihalt topic.
-
looser
addikt
Csak érdekességképp :-)
-
looser
addikt
válasz handrash #73488 üzenetére
Fotózás után lepottyant, most azon izgulok, hova eshetett. Remélem nem fogok belelépni, mert az lego a négyzeten üvöltés lesz :-)
Egyébként szuper lett, jobb a kávé (utoljára januárban tersoneteztem + vízköveztem), a lefolyás. Ja és működik, nem tudom, honnan eshetett le. Valaki írta, hogy úgy öblíti el a kar alatt, hogy nem teljesen csavarja rá a kart és oldalt kifolyva a víz tisztítja a tömítésnél is. Na ilyen praktikákat imádok :-)Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz soldier2 #73454 üzenetére
Baby és lejött, bár körbe kellett nyomorgatni a régi tömítést, mert kőkeményen tartotta. Végül egyébként így sikerült. A felsőszűrőtartó alatt is nagy a dzsuva, ott nem sikerült 100%-osan kitisztítani. Most azon aggódok, hogy egy leesett forrasztás volt a házban. Nem merem így bekapcsolni...
-
looser
addikt
Kartömítést cserélnék és a felsőszűrőtartó nem akar lejönni... Ha valaki találkozott már ilyennel, hol, hogyan, merre kell feszegetni? Esetleg zsíroldóval ecsetelgessem körbe?
Köszi
-
looser
addikt
válasz zoknee #73328 üzenetére
Köszi szépen, akkor ez lesz az :-)
-
looser
addikt
Sziasztok!
Ha csapoláskor a kar mellett csordogál a kávé, akkor az kartömítés cserés lesz? Ha igen, látok több méretet (6,5-8,5-9), egy GB-hez melyik lenne megfelelő?
Üdv
-
looser
addikt
Ebben a boltban kapható. Kecskemétiek, de elhozzák Pestre neked.
(#71128) Daneeka: létezik ilyen öszög alapú standard bitfej? Vagy reszelgettél a tengelyen?
(#71132) zarew: sok sikert, egész használható gép lesz belőle A "hario mini mill mod" kifejezésre keress rá, képekkel leírják, mit kell csinálni.
-
looser
addikt
Itt írtam arról, hogy miért szerencsétlen kicsit a dolog, de ha van a közelben akkus csavarbehajtó, akkor már csak egy esztergás haver kell, aki meg kifaragja neked a bitfejet hozzá. Vagy a tekerőkart kell legyártatni vele magasabb végződéssel, ahol a tengellyel találkozik, hogy ne kezdje körbe reszelni. Plusz a tengelyre tekert széles ragasztószalag is fontos, a kotyogást csökkenti, vagyis stabilabb lesz a szerkezet, homogénebb a szemcseméret. Nem rossz gép egyébként :-)
-
looser
addikt
Szerintem ha a méret és tápellátás nem lényeges, akkor csapj hozzá 20e Ft-ot és végy egy kis Graefet. Hario Minim van, legkisebb fokozaton befulladt a főző, eggyel felette nem volt tökéletes. Van hozzá egyébként fokozatmentes mod (is), akkor valószínűleg sokkal precízebb az eredmény.
-
looser
addikt
válasz Bazsee71 #70914 üzenetére
Nézd, sajnálom, nem bántásból írtam, visszakerestem egy hsz-em, ahol erről a zavarról írtam, ami bennem keletkezett, ahogy egyre több paraméter kezd a képletbe kerülni. Ha elejétől olvasod a topicot (én nem, elkezdtem valamikor, de abbahagytam) láthatod, hogy pl. ezek a tuningok sem voltak mindig, csak egyre jönnek az újabb, a végeredményt befolyásoló paraméterek. Ami egyáltalán nem baj, mindenkinek van valami "őrülete", sokaknak ez, ezt tiszteletben tartom, csak ott volt Parci aláírása és pont illett (legalábbis azt hittem) ebbe a témába :-)
Gép esetén: elsőnek jött a réz vízterítő, majd a pid, azután a rézkígyó, ezt követte a nyomásszabályozás.
Kávé esetén: max. 3 hónapos kofi fagyasztóba téve, pontos adagokra porciózva, rögök - ha vannak - fogpiszkálóval szétszedve, lesimítva, 58.xxx mm-es rugós tamperrel tömörítve a szabályos lyukakkal ellátott szűrőbe. Különböző lyukméretű sziták használata.
Őrlő esetén: kis fordulatszámú (hogy ne égjen meg a kávé) és lehetőleg fokozatmentesen szabályozható eszköz, amelynél az őrlőtácsa-kúp nem kotyog, tökéletesen illeszkedik.
De még biztosan kihagytam sokmindent és talán nem is pontos, nem néztem utána :-)
Ismétlem, nem azért írtam, hogy beszóljak, magam is igyekszem a legtöbbet kihozni, de csak bizonyos keretek közt, nem veszek extra vizet, sem kávét, ami kijön, az legtöbbször jó, nekem ennyi elég. Jó olvasni ezeket, ezért is járok ideMindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz Bazsee71 #70906 üzenetére
És mindez még sehol sincs ahhoz, ha mind a kávéfőző, mind az őrlő egy energikus, jó felbontású és dinamikájú kábellel van meghajtva!
adp: az mondjuk (37e-es) nem mai darab, de nem sokkal többért vannak újabbak is. Emlékszem, két éve, maikor vettem, kapkodni kellett értük; Fragola kitette a felújított gépet a fb oldalra és negyed óra múlva már elvitték. Szerintem lesz még reneszánsza ezeknek a gépeknek, érdemes lehet betárazni :-)
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
válasz soldier2 #70869 üzenetére
Igen, bár a duplába 10g körül tettem (fél év kihagyás után nemrégiben kezdtem újra kávézni), ebbe pedig 9g körül. Összekeverem, lesimítgatom és tamperelek. Amikor lenyomom, a duplánál nem tudom elmozgatni, itt meg kint van a tamper kb. 1/3-a és könnyen elmozdul, ha nem pont függőleges a nyomás.
-
looser
addikt
Szerinted az ugyanilyen tuningos (szintén Fragola) Baby-t (ez a típus) érdemes lenne a Te készülékedre lecserélni? Mástól is érdekelne a válasz :-)
Más. Szórakozok a 8.5g-os IMS The single-el; leginkább az zavar, hogy tamperelésnél könnyen dől erre arra a tamper. Duplánál (gyári a nakedhez (14g?)) szép egyenletes. Mondjuk ízre határozottabban jobbnak érzem és száraz a pogi is, míg a duplánál mindig elázott.
-
looser
addikt
válasz Rush77 #70734 üzenetére
A maradék jó lesz madártejnek :-D
(#70749) M3aN: tedd dzsezvába és főzd meg török kávénak. Komolyan :-) Egyszer egy nagyon robis keveréket próbáltam belőni és az első két adagnál csak a homlokomon jelentek meg cseppek, a szűrő alján semmi, ez mind ment a törökbe (2x14g), de csak háromszorra mertem meginni :-)
-
looser
addikt
válasz Rush77 #70727 üzenetére
Itt régebben ajánlották Dritan Alsela-t, érdemes megnézni a videóit. Nekem az a döbbenet, hogy éveken át hogy megy ez a napi ezer tejes cumó, mosolyogva, fáradtság nélkül és mindegyik tökéletes.
-
looser
addikt
Mint a legyen szép, okos, kedves, türelmes, jó az ágyban és csak engem szeressen :-D
(#70622) 2007ath: köszi szépen, beszerzek egy ilyet kíváncsiságból, már egy éve nem költöttem a gépre :-))) Jókat írt a korzós review is, nekem ez probléma, hogy tocsog a pogi teteje. Holnap teszt :-)
-
looser
addikt
Hahó!
Létezik GB-hez 10g körüli szűrő (ennyi kb. az IC-n beállított legmagasabb időintervallumra leőrőlt kávé mennyisége), amihez jó az 58-as standard tamper? Friss a kávé (Go Decaff), megfelelő a lefolyás és mégsem az igazi. Jelenleg a naked karban lévő eredeti szűrővel használom, ami felett mindig elég sok víz marad és elég "saras" az eredmény. Érzésem szerint lehetne sokkal jobb is. Szóval ne kelljen hozzá kisebb tamper és a kioldódás legyen jobb, ennyi lenne az igény :-)
Üdv
-
looser
addikt
Én is hústűzök, de ilyen vudukat még nem láttam kávézóban :-)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest