-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mano66
senior tag
válasz vicces1 #122494 üzenetére
Én sem vagyok híve a szemét gyártásnak. Ikea aromazáros zacsiban van duplán elrakva. Ahol lehet nem a kilós kiszerelést részesítem előnyben. De itt a gyártót is meglehet érteni miért csak nagy csomagos a kiszerelés. Egy nagy pacsi nekik, hogy olcsóbban kapjuk a teszt pörkölést. A Honduras kávé elsőre úgy hogy vakon repültem a beállításokkal. Elsőre is elég jól sikerült.
[ Szerkesztve ]
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
rastacsz
tag
válasz ribarszki #122502 üzenetére
Én csóró vagyok, nekem nem süt be a Nap a fagyasztóba és világítás sincs benne.
Szerk: viszont nagyjából "végtelen" mennyiségű ~250-es kávés zacsi van a korábbi kávék után, amik alapból nem engedik át a fényt.
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
ribarszki
őstag
válasz rastacsz #122503 üzenetére
Ki beszélt fagyasztóról? Szerinted én azt írtam? Fagyasztós tárolás csak kicsi üvegekkel jött be, az ilyen zacskóssal semennyire. Azt írtam, hogy száraz, sötét, hűvösebb helyre menjen így a becsomagolt kávé. A végén én leszek a hülye, mert adtam egy tippet.
[ Szerkesztve ]
-
rastacsz
tag
-
billyjoe
csendes tag
Robot tulajok. Ha esetleg valaki kipróbálná a pogácsa alatti filter papírozást, ez a lyukasztó pont jó méret (tesztelve):
-
Krajcsi
csendes tag
válasz sz.zs. #122488 üzenetére
Amennyire oda voltam az etióp kávékért, most annyira örülök neki ha előfizetésben nem azt kapom. Szinte mindig etióp az egyik a kettőből, volt, hogy 2 fajta etióp is jött az egyik alkalommal.
Nekem mostanában a kenyai és a kolumbiai vonal jön be nagyon, illetve a guatemalaiak is nagyon jók voltak idén. -
rastacsz
tag
Látom, idén a kenyai kávék mentek, viszont nekem nem állt össze. Akinek bejött, milyen módon készítette?
Nálam V60, 22g kávé, 330g víz. A víz kevert, 162GH, 14KH.
Forrás után egyből öntve 66-70g, 30mp blooming.
Utána vagy 2 részletben felöntve, vagy egyben, de volt a 4 részletben is. Körbe forgatva, kavarva a V60-at, de próbáltam kanállal keverve is. 3:40-4:néha tovább is tartott az össz lefolyás. Ízben nem volt "semmi extra", de inkább a zöldséges vonal, sok sav(nem bántó) , de nem annyira gyümölcsös jelleg. Biztos vagyok benne, hogy nem a pörkölés volt a hibás.
Espressonak próbáltam kétszer, de különböző tételeket. A pearless ami elvileg csak sl28 és sl31, egészen jó lett filter pörkölésű espressohoz képest. De egy korábbi, ami ruiru 11-et is tartalmazott, az durván savas volt. (a fenti, alig pufferelt vízzel, ami érthető is)There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
brumi1024
veterán
válasz rastacsz #122511 üzenetére
Presszó pörkölésű Awaken Kenya Kagumo, Barista Hustle #4 víz, 18->39g, sima egyszerű "flat 9 bar" profil (a standard eséssel ami a pogácsa eróziójával jön). Eleinte szilvás-kicsit ribizlis íz, édesség és a test miatt a dzsemes jelleg teljesen kijött, végén kicsit narancsos-narancshéjas utóíz.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #122511 üzenetére
162 GH? Én 50-60 GH-val szoktam tolni, Rao/Perger/Gagné-féle ajánlás is csak 90 GH filterre.
Mondjuk annyiból egyetértek, hogy szerintem a Kenyaiak annyira nem érdekesek, legalábbis amiket eddig ittam. Nagyon sav hangsúlyos, nekem hiányzik egy kis komplexitás belőlük.
De attól még nem kéne, hogy "zöldséges" legyen. -
bbuffy
senior tag
CM tesztpörkölés on!!!
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
hoffman_
nagyúr
válasz bbuffy #122515 üzenetére
hogy legyen még más finomság karácsony előtt is. nagyon rá voltam pörögve a kerámiákra pár hónapja - azóta se vettem, de még tervben van. az Etele plázában, talán a földszint vagy elsőn találtam egy szuper magyar design / kézműves boltot (egy építész barátom szerint csak ebben az időszakban van nyitva, nem tudom valós-e) és beleszaladtam pár kincsbe, hátha valakinek érdekes:
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
-
bbuffy
senior tag
válasz ribarszki #122518 üzenetére
Télen is jól ellehet brúvolgatni ezekkel. Jó csöpögós fél napos kávékra. Aztan bele a meleg XO ba😁
Vendingo: ezek annyira nem classic line kávék. Bár a Hondurasi ami ma jött bőven iható.
Árra meg közelíti az Alza alap kvját ami vicc[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
GAthersw
csendes tag
Sziasztok,
A véleményeteket szeretném kérni.
Röviden: Lehet e 15 bar nyomással finom kávét főzni közepes és világos kávékból?
Hosszabban:
Egyszerűen a világosabb kávék a leggondosabb előkészítés ellenére is a csapolás vége felé csatornásodásodnak, most éppen egy közepes kolumbiaival küzdök. A végeredmény néha bántóan savanyú néha pedig fanyar grapefruitos keserű. Sötétebb braziloknál, malabarnál, kubainál nem igazán tapasztalom és ízben is jön aminek kell, de izgatnak a gyümisebb jegyek. Hozzá kell tenni, hogy a gép egy pid nélküli thermoblockos szegedi csoda, könnyen lehet, hogy több körös melegítés ellenére is hőhiányos ezekhez a világosabb kávékhoz. Próbálköztam csapolás közben a gőzcsappal csökkenteni a pogira zúduló nyomást és ha jól kaptam el, határozott javulás volt ízben. Érdemes lehet egy rendes opvt bedobnom, vagy engedjem el és keressek valami pides gépet? -
rastacsz
tag
válasz hoffman_ #122516 üzenetére
Ez nem az ajándék terminál? Ott most roastopus is kapható.
@Cathfaern ja 162, bár az üres, lapos, a puffer hiánya is lehet. Franc se tudja, elfelejtettem meghinteni szódabikarbónával, pedig tök könnyen tesztelhettem volna.
@vendingo Úgy rémlik, hogy klasszikusabb roastopus is van , ami inkább a belépő a spec világba. Vagy a bányai csokis kuglóf.
@GAthersw ha a tibire gondolsz, akkor a rossz hírem, hogy nagyon az importőr, névadó sem javasolja nem "sötétebb" pörkölésekhez
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
vendingo
veterán
válasz ribarszki #122522 üzenetére
Éveken át magamnak pörköltem, ezért is nem vagyok képben a pörkölőkkel és portékájukkal. Alapból sötét, 2. reccs kezdetéig pörköltem elnyújtott véggel. Egy gyümibombának szánt etiópot is képes voltam ihatóra "égetni". :)
Pár hete találtam itthon ~5 kiló maradék zöldet, tavasszal megy a komposztálóba.public NMY: alap brazil nagyon bejött, brazil columbiai is egészen jó. Most rendeltem brazil india kombót is, arra is kíváncsi vagyok.
rasztás:az említett kávék nem az én árszabásom. Próbálok 10k alatt maradni, ott is elég jó választék van.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
válasz ribarszki #122526 üzenetére
Nagyon öreg min. 7-8 éves zöldek. Van minden féle, de tuti rosszak már, mert dohos szaguk van.
Emlékeim szerint amint jött a 2 reccs, egyből ment hűtésre a bab. Többnyire brazilokat pörköltem, most is az a favorit nálam.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Sped
aktív tag
Nem tudom érdemes-e vennem szűrős kancsót, ha presszózok is, féltem a gépet.
Nem találtam meg hogy a Dedica E685 milyen anyagból van belül, ahol a tapasztalatok szerint roncsolást okoz a szűrt víz, ha az nem réz, vagy rozsdamentes acél (ha jól emlékszem).
Ha viszont nem kancsós szűrt víz, akkor valaki tud linkelni egy recepetet vízhez? Kipróbálom ha nem túl bonyolult. Készen nem lehet venni dm, rossmanba amúgy?(Vagy presszónál nincs is akkora jelentősége, mint filernél? )
IndyCar Series - Real Racing, Real Sport
-
RetepNyaraB
veterán
Figyeljetek fejek!
Jövő áprilisban lejár valami retek életbiztosításom és egy részét szívesen eltapsolnám egy Biankára. Igen, olyanra is (csak a nejem meg ne tudja), de előbb egy kv gépre gondoltam.
Van-e valaki pesti (budai) - nem Battonya, Záhony, Nyíregy, Moson, Zalaszántó, Békéscsaba, Makó illetőségű Bianca tulaj fórumlakó, aki meghívna egy duplára és demonstrálná nekem a gépezetet?
Nem lennék hálátlan. Illetve dehogynem, viszont sűrű köszönetem övezné örökkön."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
MODERÁTOR
válasz RetepNyaraB #122533 üzenetére
Mikor gondoltad?
-
bbuffy
senior tag
Urak!
Mi a különbség a K4-K6 között. Azt látom mit írnak de ettől függetlenül kérdezem, mert ez az all brewing methods elég szűkszavú leírás. Piszkálja a csőröm a legnagyobb
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
#98690560
törölt tag
Szerintem a kancsós víz legnagyobb átka (azon kívül, hogy árthat a gépnek, ami szerintem sehol nincs egyértelműen kijelentve, csak írják itt-ott), hogy a szűrő használódásával változik a víz minősége is, ami nem igazán jó konzisztens ízek eléréséhez a kávéban.
Víz keveréséshez a Barista Hustle írt egy szuper és alapos cikket, leírásokkal, receptekkel, minden benne van, ami felmertülhet a kutyulás során: [link]
Én a Hendon receptet használom presszóra közülük, az itteni leírások alapján szerintem többen is ezzel mennek, ahhoz például ez a recept:
5 liter DM desztilált vízbe 0,299 gramm szódabikarbóna és 1,409 gramm keserűsó kell és kész is. -
weinmaker
őstag
Sziasztok! Űrgaggiától valaki nem akar megválni? Ha igen dobjon rám egy privátot! Köszi!
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz weinmaker #122541 üzenetére
Űrgaggia=rézkazános. Sztem olyan nem nagyon van égen-földön...
Koxx @ bármikor. Mingyá szülhet a asszony, utána rohamosan mennek pocsékba a lehetőségek. :) Mert Neked olyanod-e van-e?
Sped@ egyrészt minden szokás kérdése, másrészt talán a zabtejek íze legkevésbé zavaró.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #122543 üzenetére
Én 2-3 hónapja adtam el...
-
MODERÁTOR
válasz RetepNyaraB #122543 üzenetére
Március óta használom a V2 Biát igen
-
Sped
aktív tag
válasz RetepNyaraB #122543 üzenetére
Tudom, csak most próbáltam ki először... btw a kókusztej - nekem - még rosszabb ízt produkált. Pusztán a kíváncsiság vezérelt. Ja meg az is érdekelt, hogyan tudom őket habosítani... és amellett, hogy amatőr vagyok meg a rendelkezésemre álló eszköz lehetőségei is korlátozottak, a 2,8-as tej után a kókusz és a mandulatej is totálisan értékelhetetlen eredményt hozott. De rendkívül szórakoztató ezekkel kísérletezgetni.
IndyCar Series - Real Racing, Real Sport
-
vicces1
aktív tag
R Coffee & Roastery
Ismeri valaki, kóstolta?
Spanom ott van, esetleg hozatok vele, ha nem gáz?Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
RetepNyaraB
veterán
válasz vicces1 #122547 üzenetére
Írtam róla itt többször, keress rá bátran.
Röviden nem voltam hasraesve tőlük, az árulni való zacsik konkrétan több hónaposak is lehetnek, ami kispörkölőnél vállalhatatlan. Viszont nehezített pályán vannak, az is biztos. Ember nem ivott Rétságon (Rétsàgott) szpesöltit előttük, az fix.Zolnagy @ na akkor a tied volt az országban lévő pár darab egyike
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
zolnagy
őstag
válasz RetepNyaraB #122549 üzenetére
Igen, nem sok volt. Anno lemaradtam a rézbojlerről, de utána pár nappal Fragola írta, hogy az egyik vevő visszalépett és gyorsan lecsaptam a bojlerre. Eddig 3x adtam el a gépet, mert mindig visszavettem, amikor a vevőm is el akarta adni. Lehet nem is kellett volna eladni most sem...
Ha lenne rézbojlere Fragolának, valószínűleg most is vennék tőle (de persze tudom, hogy nem tőle függ..)@vicces 1,
R Coffee & Roastery, nekem az első tapasztalatom, mikor rendeltem, hogy nem volt rossz, de nem is jó. Aztán a nyáron mikor ott voltam személyesen, akkor egy tényleg finoman elkészített kávét kaptam és a polcon elég friss volt a szemes kávé, vettem is (valami etiop volt). Na az itthon is jó volt.