-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pbalint
csendes tag
Az általad linkelt webshopon is van 8e Ft/kg ársávban kávé. Én biztos ezzel próbálkoznék, minthogy spóroljak pár száz (netán ezer) forintot, hogy részben irreleváns tapasztalatot szerezzek, és gyártsam a lefolyónak a shotokat. Főleg miután elkölt valaki több tízezer forintot örlőre és egyéb kiegészítőre.
-
Serpenthelm
csendes tag
Azt ugyan írtad, hogy jön egy őrlő, de mivel főzöl kávét? Ha később úgyis innen rendelnél kávét, fölösleges "gyakorlóra" külön kávét venni, mert néhány előkészítés után úgyis meglesz a beállítás, ráadásul (nálam legalábbis) egy új kávénál az első 1-2 húzás amúgy is tapogatózó-próbálkozó kávé. Nem beszélve arról, hogy egy nagyon bolti, túlpörkölt kávénál (amiket -lássuk be- leginkább kotyogós-szarvasi-automata felhasználásra szánnak) mennyire lehet hasznos infót szerezni, nekem pl teljesen máshol jönnek ezek a kávék, nem beszélve a döglődés miatti változásokról.
Egy 250g-os, brazil, Ház kávé vsz. bőven elég lesz arra, hogy kitapasztald, és simán lehet, hogy 3-4 után teljesen jó kávékat kapsz majd.
-
Süvi
őstag
válasz Serpenthelm #122453 üzenetére
# Serpenthelm Köszönöm, Dedica Ec685
#pbálint; #icm
Köszönöm szépen. Valószínű a helyi pörkölő lesz, 10%-os kupon is van, úgy már elég jó az ár (ha esetleg még SZép kártyára is tudnám venni ..... )De arra jutottam, hogy úgyis kell vennem valamilyen olcsóbb kávét is, mert a következő hetekben jönnek olyan vendégek is, akik a "kávét" 2-3 cukorral isszák.
[ Szerkesztve ]
-
Jhonny06
veterán
Sziasztok!
Kezdő szettnek vettem egy Gaggia Classic-ot (2019-es) és egy Graef CM702-t. A Gaggia gyári, nem találtam épp moddoltat, ami bejött volna. Eddig bárhogy próbáltam, baromi vizes a végeredmény, nagyjából 5 másodperc alatt kapok 40g-ot. Az őrlőn 5-ös fokozatot használok, gondolom ennél finomabban már nem kell. Próbáltam az ezen a videón említett temperature surfing és pre-infusion megoldásokat. Az előbbi semmit nem ér, az utóbbival tudtam csak látható eredményt elérni azzal, hogy a pull megkezdésekor megnyitom a gőzcsövet, így jóval kisebb nyomást kap, de a videó alapján ezt sem végig kéne csinálni, csak kb. 10 másodpercig. Utána ha elzárom, ugyanúgy begyorsul és másodpercek alatt meglesz a 40g.
Ennyire használhatatlan ez a gép moddolás nélkül, vagy én rontok el valamit?A tamperem most elég gyenge, jövő héten jön egy normális, de gondolom nem ezen múlik, illetve az őrlőt se lehet már ennél sokkal finomabbra állítani, konkrétan legutóbb már 1-es fokozaton is próbáltam. A kávé a SixLetter-ből van, 10.20-ás pörkölés (lehetne frissebb, de feltételezem, hogy nem emiatt rossz teljesen a végeredmény). Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz Jhonny06 #122455 üzenetére
Nálam a Graef CM702 ha friss (2-3 hetes) kávéval 4-5 között jó volt, egy hónapossal már le kellett mennem 2-3 körüli finomságra. Boltival meg 2 alá is akár, de akkor már ment inkább automatába. Így aztán nem alátéteztem jobban, nem erőlködtem döglött kávéval.
[ Szerkesztve ]
-
hoffman_
nagyúr
válasz Jhonny06 #122455 üzenetére
ide feldobtam neked, ezt anno még asszem mellékelte nekem a Graef.
más:
GC tulajokat kérdezném, hogy vízkőteleníteni hogy szoktak? fragola féle rézcső+tágulási modos gépem van, gyári alu bojlerrel. DM víz + rao recept megy bele, az elején látott pár üveg Norda-t, de még nem néztem meg vízkő szempontból mióta nálam van.
kinek mi a best know-how?ma, mikor leengedtem a tágulásit, akkor ilyen szemcséket is kaptam ez volt az első alkalom, hogy láttam ilyet, eddig mindig tiszta volt. illetve még egy kérdés, az IMS felsőszűrőt se néztem mostanában. ma lekaptam, kipucoltam alatta és így terít most. szerintem ez elég gyenge, mi lehet vajon emögött?
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
stereofan
tag
válasz Jhonny06 #122455 üzenetére
a gépen az opv-t érdemes módosítani, vagy cserélni.
illetve egy szűkítőt beépíteni.
de az őrlő, az előkészítés, tamperelés is fontos.minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
-
Gery0505
tag
válasz hoffman_ #122458 üzenetére
Anno citromsavas vízzel csináltam a gép vízkőtelenítését, bár sosem jött belőle semmi. Kicsit aggasztó, hogy ilyen szemcsék jöttek ki a tágulásiból, lehet bele kéne pillantani a bojlerbe, hogy milyen állapotok uralkodnak ott? Az IMS felsőszűrő nem fekszik fel rendesen a gyári állapotú vízterítőre, ezért egy kicsit meg kellett süllyesztenem a tartó csavarjánál egy 14-es fúróval, hogy a felsőszűrő kúpos rögzítését kompenzáljam egy picit. Próbáld meg a csavart egy kicsit kilazítani, és a felsőszűrő forgatásával beállítani a vízterítést. Ha nincs jól beállítva, akkor ahol fújja a vizet, a lyukakon, akkor ott kiássa a pogit, és csatornásít. De a felsőszűrőt be lehet úgy állítani, hogy ne lyuk legyen felette.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
tag
válasz hoffman_ #122458 üzenetére
Sehogy Marcius vegen rezcsoveztem a gepet es csereltem a bojert, azota egy nagyon alap rpavlis vizet hasznalok, 1liter RO vizhez megy 0.1g szodabikarbona. Keserusoval es kalcium-kloriddal kevernek osszetettebb recepteket, de nem volt meg idom, szoval inkabb nem adtam hozza semmi vizkokepzo anyagot...
A korroziot nehany havonta nezem, kloridokat es pH-t szoktam merni a vizben es a gozszelep nyilasan kukkantok be endoszkopos kameraval, eddig minden rendben. A tagulasit mondjuk egy ideje nem szedtem ki; a teritesem pedig nekem is hasonlo volt, kicsit jatszani kellett vele, hogy a felso vizterito 4 furata ne legyen fedesben a felsoszuro furataival. -
icm
tag
válasz Gery0505 #122460 üzenetére
Az ipari olcsó rácsos felsőszűrőt be tudod forgatni ezeket sajnos nem, más a kiosztása / elosztása a lyukaknak. egyik furathoz mindig kerül majd olyan része a felsőszűrőnek ahol lyuk van és ott átfolyik a víz terítés nélkül.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
Gery0505
tag
-
icm
tag
válasz Gery0505 #122465 üzenetére
Ez nem egy olyan rossz gondolat. Egy próbát megérhet.
Persze a tuti az volna ha olyan átmérőjű lenne mint a felsőszűrő…Amúgy a gyári felsőszűrővel baromi jó volt a vízterítésem, csak nem volt puck screen és sokszor feltapadt a pogácsa (többször tapadt fel mint nem, mennyiséggel is játszottam végül a puck screen hozta el a mindent üdvözítő megoldást), kipróbáltam a 35 mikronos hálót (itt is kedvezőtlen a furatok elhelyezése) aztán maradt az olcsó ipari felsőszűrő.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
vendingo
veterán
Impressoról tudni valamit? Egy ideje elérhetetlen az oldaluk.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Mano66
senior tag
Ma megjött a CM tesztpörkölés. Walichu (Etiópia) és egy La Lesquinada (Honduras). Eddig csak kis kiszerelésben vettem kávét (250g). Ezek 1 kg-sak. Ki hogy tárolja? Kb 3 hét alatt fogy el az 1 kg. Mindig vegyek ki belőle 125 g-ot és zárjam vissza vagy rögtön osszam szét? A 250 g-ost is bontás után kétfelé osztom. 11.21 és 11.24.-i pörkölés.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
hogyaza
csendes tag
És Gery:
Én már túl vagyok rajta.Ahogy megjelent a puck screen,rögtön így használtam.Én a kosárba csak 1x próbáltam.Nem jött be.
Gaggiához csak úgy tudod feltenni,ha a gyári jellegű felsőszűrő helyett valami petemest teszel.Pl rancillio,la marzocco,simonelli stb.Különben oldalra spriccel a víz a lyukakon.
53.5 mm-es lehet berakni,az átmérő különbözetet O gyűrűvel hézagolni kell.Gyakran kell tersonetezni,de jól kipucolja.
Fúrni nehéz,könnyen félre megy.Elő kell fúrni kis lépcsőkben.Gaggiára elég könnyű megcsinálni a la marzocco gyári üreges csavarjával a teljesen azonos vízterítést.Két ünnep közt csinálok,csak kéne egy gaggia kipróbálni.
[ Szerkesztve ]
-
Serpenthelm
csendes tag
CasMo Giraldo volt/van most esetleg valakinél?
BF-napján rendeltem, szombaton és ma próbáltam rá, többször is, és sehogy sem jön. Sem gyors lefolyásnál (25 s/40g) sem lassúnál (45 s/40g), sem kevesebb kimenőnél (33 g), csak (a szerintem) nem jó savasság. 93-95 °C szintén nem változtatott semmit.
Más CasMo ilyen lefolyásoknál jó szokott lenni. -
gyuri860213
tag
Sziasztok.
Gaggia classic -ba keresek háromjáratút. Ez még egy ősrégi gold kivitel kb 20 éves. Expoligon messze van és nekem megteszi a használt is ha van valakinek jó áron!?
Köszi. -
#98690560
törölt tag
válasz Serpenthelm #122471 üzenetére
Nekem volt két alkalommal is, de úgy emlékszem, hogy az nem az a fajta kávé volt, amiben savasságot lehetett keresni. 18 ment a renekába, 36 jött ki, 30-32 sec alatt, 93 fokon és a családban mindenkinek rögtön a kedvence lett a meggyes, édeskés ízvilágával.
-
CsiguszMaxim
senior tag
Na, meg volt az első kísérlet a K4+Flair classic párossal, nulla tudással. Siralmas is lett a végeredmény. Valószínűleg túl finom lett az örlemény, mert konkrétan cseppenként jött át a víz és abból is csak minimális mennyiség.
Egy valamit nem értek. A képen látható álláson őröltem másodjára, ami már 10 klikkel több volt mint az első kör. A használati utasítás alapján a presso 30 klikk és 1 kör között kéne lennie, de vagy valami mást rontok el nagyon, vagy sokkal durvábbra kéne őrölnöm.
A pogácsa szétszedés után, amúgy nem is pogácsa volt, hanem egy ilyen nedves homokos massza.
Ha lesz még időm próbálok újra sokkal durvább őrléssel, ha van meglátás jöhet nyugodtan.
[ Szerkesztve ]
Best teaparty evaaaaaaaaa!
-
#98690560
törölt tag
válasz CsiguszMaxim #122478 üzenetére
A gyártói ajánlást ne vedd szent írásnak, minden kávé más és más beállítást fog kérni, ezt pedig neked kell megtalálnod. Ha csak csepeg, nyiss rajta bátran. Bár ezt az őrlőt nem ismerem, az én 1ZPresso őrlőm is jóval a presszóra ajánlott szám felett működik most pl egy Roastopus kávéval.
-
icm
tag
válasz CsiguszMaxim #122478 üzenetére
Én is az ajánlás szerinti 40es kattanásnál kezdtem. Majd nyitottam 73 kattanásig (1 kör és még 13 kattanás). Oké én szimplázok (11g). El kell pazarolj pár adagot sajnos...
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
vendingo
veterán
válasz CsiguszMaxim #122478 üzenetére
60-70 kattanás a presso. Nekem elsőre tökéletes lett.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Jhonny06
veterán
válasz Antonious #122457 üzenetére
Szétszedtem és gyárilag 2 alátét volt benne, erre még tettem 2-t és nem lehet használni, eldugul 10-es fokozaton. Megnéztem többször is, tuti, hogy jól raktam össze. Most kivettem belőle 2-t és a gyári állapottal megint tökéletesen működik. Ennyire nem szereti a 4 alátétet, vagy ha gyárilag 2 volt már benne, akkor nem kéne bele többet rakni? 3 plusz alátétet adnak hozzá, tehát feltételezem, hogy a 4-nek nem kéne soknak lennie, egy videóban is láttam, hogy 4-gyel használja valaki.
hoffman_: Köszi!
-
Ludovicus
aktív tag
-
őstag
válasz Jhonny06 #122482 üzenetére
hát, ha a kettő kevés a négy sok, menj rá hárommal és 99% hogy jó lesz
A fokozatok (5-ös vagy 10-es) nem nagyon jelentenek pont emiatt semmit, de három alátéttel szerintem meg fogod találni az ideális tartományt
Annyit tudok még mondani, hogy nálam az espresso tartomány az kb 5-6 fokozat tartomány volt (sötét és világos kávét is beleértve), szóval nem túl széles (de azt nem tudom hány alátét van az enyémben)."... and I hope you have a great day!"
-
senior tag
-
Jhonny06
veterán
válasz pető bá' #122487 üzenetére
Nekem is ez jutott eszembe, hogy akkor 3-mal jónak kéne lennie és valóban! 7-8 kávé után lefőztem az első értékelhető darabot 5-ös fokozaton elakad, 10-essel egész szép lett, de lehet, hogy még megyek egy kicsit lejjebb, innentől már legalább lehet próbálkozni. Thx mindenkinek!
-
vicces1
aktív tag
válasz Mano66 #122468 üzenetére
Azt az alufóliás, stb. plusz szemétgyártást nem javaslom. Helyette ott a sok üres kávészacsi + 1 aromazáró tasak, pl az IKEA - s. Vagy ha van, akkor olyan zárható kis vödör amiben pl. az ömlesztett nápolyit meg ilyesmit szokták árulni. Ezek légmentesen zárnak.
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
bbuffy
senior tag
kell venni 25 dkg-s üres kávéstasakokat, azokat többször fel lehet használni. Ezekben fagyasztani. Nem kell ötféle bugyolálás. Max egy ikeás tasak, ami szintén sokszor jó rá. Minden egyéb esztelen pazarlás. BTW elég lenne kevesebb kávét venni egyszerre és akkor ilyen gond nincs.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
ribarszki
őstag
Annyira jó ez a fórum. Eddig az volt a trend hogy ikeas zacsi, alufólia, megint ikeás zacsi. Most meg esztelen pazarlás, hülyeség, felsleges.. sőt, vegyünk kevesebb kávét... ahhh, mimdenki csinál amit akar..
-
rastacsz
tag
válasz ribarszki #122496 üzenetére
Egy találat jött az alufólia szóra, ami kb a kávé szétcsomagolásra vonatkozott és nem kés hézagolással kapcsolatos. Az az emberke nejlon, folpack, alufólia, rosseb tudja milyen tetrapack imitációt hozott össze, de inkább gyros elvitelre kinézete volt... De kiadagolásra kb mindig az volt itt és nemzetközi fórumokon is a konszenzus, hogy a korábbi kávék szelepes, visszazárható zacsijaiba szétdobni, simítózáras ikeás zacsiba be és úgy fagyóba, vagy a szelepet még le is lehet ragasztani.
Az alufólia nem tudom, hogy mit adna hozzá bármihez is
Egyedül az alfa-sugárzás ellen véd kb. De a csirkeszárny hegye simán átmegy rajta, ahogy az ikeás és a kávés zacsin is. Az ellen kellene valami védelem (ha nincs hely egy dedikált kávés fióknak a fagyasztóban)A full profi a levákuumozott, hegesztett zacsi és a labor fagyó. Ebben egy emberöltő alatt sem öregszik a kávé. Ha a vákuumos zacsi nagyobb, akkor később újra felhasználható.
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kínai cégek segítik ezentúl a Teslát, a Renault-t, a Hyundait és a Toyotát
- Házimozi, és Hifi kábelezés!
- LEGO klub
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hálózati / IP kamera
- Mindenki AI-t akar, már 2025-re is eladták a HBM chipeket
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Vallás
- További aktív témák...