-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
phranxinatra
aktív tag
CM, Roastopus közé odatenném a Cracker Jacket, rossz kávét még nem ittam tőlük. Impressóval nem sok tapasztalatom van, az etióp Arsosalájukból nem tudtam értékelhető eszpresszót húzni, a tegnap bontott brazil Detera Full Bloom viszont nagyon ízlik, pedig nem vagyok egy kimondott Latin-Amerikai kávé fan.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz phranxinatra #121304 üzenetére
Gyárilag ez a standard kiszerelés. kérheted flow controllal, de erősen feláras.
A fa kit minden gépet feldob, ocsmány műanyag szemetet nem is szabadna ezekre rakni.[ Szerkesztve ]
-
phranxinatra
aktív tag
30coffee-n néztem mindig a Synchronika árát, mielőtt megvettem, és akkor az akciós fc-s gép ugyanannyi volt, mint az alap. Most ránéztem megint és 200+ euró köztük a különbség. Én mondjuk flow control nélkül nem vennék, de aki sötétebb pörköléseket iszik, annak nincs nagyon rá szüksége.
Fa vagy műanyag csak ízlés kérdése, nekem az egyik ok, ami miatt nem vettem Biankát, a fa fogantyú-tekerentyűk. Niche-en sem szeretem, de azon nincs annyira szem előtt Mindenesetre de gustibus non est disputandum
-
MODERÁTOR
válasz phranxinatra #121306 üzenetére
Az úgy megérte persze, de amúgy elég vaskos felára van.
Persze ízlésről nem érdemes vitázni, de pl a MaraX gyári műanyag gombjai iszonyat bazáriak, amint lecseréltem fára egyből jobban nézett ki.[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
-
icm
tag
Jó, hogy újra kávékról van téma. Egy ideje már kikivánkozik belőlem de mindig elfelejtettem…
Volt alkalmam “nyaralás” címszó alatt (hágókat hágtam) Nagyszebenbe betérni a Lumosba. Ezt a CoffeeTrip alkalmazással lőttem (nem szponzorált tartalom). Na de a lényeg, hogy Bogdan papa kávéját ittam. Bogdan pörköli a Mabo-nak a kávét vagy az övé mindegy is, World Coffee Roasters Vice Chamipon. Ettől már a helyszínen is elaléltam. Szép köntös a második helynek. De jó nem leszek genyó. Nem is akarok mert az Etióp Ye Genet kávéja baromi jó lett.
azért 65lej… oké vásárfia, egyszer élünk. Jó volt. Ha van valakinek lehetősége venni / hozatni egyet Mabo-tól érdemes rápróbálni. Probaton lehet ilyet is pörkölni:
Idén majdnem az összes szumátrai Kerincit volt alkalmam
kóstolni, sajnos a CasMo tételről lecsúsztam de a CrackerJack, Impresso, Kávékalmár verziókat mind berántottam. Nehéz lenne megmondani melyik volt számomra a legjobb. Mindegyik máshogy volt nagyon jó. És ami az egyikben azt mondtam hú, jött a másik tétel és nem tudtam egyértelmű döntést hozni.
És a végére egy visszacsatolás a CrackerJack van valamilyen cseresznye ízviláguk ami nekem baromira bejön."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
kokoasd06
csendes tag
Sziasztok!
Utóbbi időben kezd változni a kávé ízlésem, a hagyományos helyett inkább az újvonalas irány felé fordulok, valamint az espresso mellett a filter kávé is teret nyer (aeropress, v60), ezért a jelenlegi eszközparkomat harmonizálni szeretném.
Jelenleg:
Rancilio Silvia v6 pidelve
Mazzer Mini E
1zpresso Q2
Aeropress
V60A Silviát terveim szerint Flair 58-ra cserélném, őrlő terén is konszolidálni szeretnék, de nem igazán tudom mi lenne a jó modern espressora és filterre is. Esetleg prémium kézi, pl: K-plus, vagy Commandante Red Clix-szel? Commandantében nem zavar, ha kicsit nehezebb vagy lassabb espresso tartományban tekerni, sok tesztben ízben a C40 a nyerő az alternatívákkal szemben.
Esetleg maradjon a Mazzer Mini, de monduk SSP Multipurpose késsel? Bár lehet bezavarna a pangó a filter-espresso közötti váltogatásokba, még söprögetéssel is.Mi lehet a jó megoldás?
-
Toobee
veterán
válasz phranxinatra #121303 üzenetére
Az az Arsosala pedig szerintem egy nagyon komoly tétel. De tényleg nem volt egyszerű jól elkészíteni.
https://barbieripnk.hu/
-
vendingo
veterán
Ígértem, hogy írok, ha megjött az avx féle brikka indukciós bojler.
Élesben még nem próbáltam, csak kávé nélküli tisztító főzés volt.
Román brikkára tettem, az olasz nincs itthon. Menet stimmel, tölcsér kicsit lötyögős, felsőszűrő lehetne egy picivel nagyobb is, szilikon tömítések frankók. Gyári tölcsér nem kompatibilis az avx kazánnal! Elviekben jónak tűnik, de majd reggel pár kávét ledurrantok vele.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
qvik27
tag
válasz phranxinatra #121319 üzenetére
Engem is érdekel!
Nekem ízlett, amit készíteni tudtam belőle, de "maradt még benne ígéret".10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Mano66
senior tag
Ha újat szeretnél akkor egyértelműen Niche Zero. Talán mindennel együtt belefér a 300 ezerbe (áfa+vám). Én is kezdőként ugyan ebben hittem, hogy csak új. Jött az első Fio F4 Nano nagy csalódás. Másodiknak Niche Zero. Az újak közül a legjobb otthonra. Szép mutatós. Kezelésben, beállításban verhetetlen. Nincs pangó, nincs semmi hókuszpók. Csalódás mentes. Aztán jött a nagy váltás. Az itt felkapott monstrum Mazzer Major 151C késsel használtan. Az NZ-hez képest nagy . Feleségem szerint a konyhában csúnya. De ez is szerethető. Más ízek jönnek elő a használatával. Ez miatt meg szereti a feleségem. Nagyon jó ízű kávék.
Konklúzió : Ne csak újban gondolkodj. Jó választás a használt Mazzer. A másik indok 150-250 ezer között kapsz elég jó állapotban lévőket (Super Jolly, Major). Vagy vegyél kézit. Csak azt meg tekergetni kell.Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
Bambula5
csendes tag
Sziasztok! Eddig egy Gaggia Classic Pro gépet használtam, viszont úgy érzem hogy eljött az ideje a váltásnak. Az esetek 90%-ában ketten kávézunk és nagy kedvencünk a cortado. Már régóta nézegetem, hogy milyen gépek vannak a piacon viszont nem tudok egyértelmű döntést hozni. Olyan gépet szeretnék, aminél nem érzem azt 2 év múlva, hogy szeretném lecserélni. A kiszemelt gép az ECM Technika V Profi PID. A különböző review-k alapján azt látom, hogy a dual boileres gépeket ajánlják azoknak, akik sok tejes kávét isznak, viszont a synchronika jóval magasabb ára nem tudom, hogy megéri-e különbséget a hétköznapokban. Segítségeteket előre is köszönöm!
-
vendingo
veterán
válasz vendingo #121317 üzenetére
Brikka indukció upgrade:
Első főzésnél a szokásos bolti téglát használtam ugyanazzal a kávé és víz mennyiséggel, mint az alu bojler esetében. Nem tudom mi történt, de ilyen égett keserű kávét még soha nem készítettem 10+ éves brikkás pályafutásom alatt. Se az íz, se a lefőtt mennyiség nem volt okés. Mi lehet a gond? Indukcióson még nem készítettem brikkával, lehet itt kéne megtalálni a jó hőfokot neki? Kerámialapon maxra tekerve szoktam kávét készíteni, gázon se szoktam spórolni a kempingben, indukcióson is magas, de nem max fokozaton csináltam. Időben a lefőzés annyi volt mint korábban, mégis kevés és égett sötétbarna lötty főtt le.
Lehet, hogy az alu vs. acél bojler hővezetése kavar be?
Amúgy a felsőszűrő mérete megegyezik a gyári mérettel, tegnap írtam, hogy kicsit lötyögős.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
MODERÁTOR
válasz Bambula5 #121326 üzenetére
Ha már sima HX-es gépet vennél akkor ne ECM legyen. Inkább egy MaraX. Kicsit kell költeni rá, fejhőmérő vagy opcionálisan fa kit és naked kar. Ha sötét pöriket isztok akkor én elengedném a sima HX gépet.
De a Bianca jobb vétel mert az "csak" 800k a Synchronika 1-1,1m forintos árához képest.[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz vendingo #121327 üzenetére
Korábban írtam itt egy kicsit az indukciós megoldásokkal kapcsolatban, szerintemérdemes megnézni.
Itt egyébként a rosszabb hővezetés kifejezetten előny volna, ha csak alulról kapná a hőt. De ez talán nem is annyira jelentős különbség az alués az acél között. Az viszont könnyen előfordulhat,hogy ezt az acéledényt az adott lap indukciója olyan helyeken melegíti, ami nem szerencsés.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz vendingo #121327 üzenetére
Biztosan bekavar. Más a hővezetése és valószínűleg a súlya is, és erre még rájön az is, hogy az indukcióstól más intenzitással kap(hat) energiát is.
Én is Brikkáztam, és nálam azt is be kellett lőni, amikor mini kempinges gázfőzőről áttértem sima elektromos főzőlapra.
A legbiztosabb az, ha megvan a bevált Brikka recepted víz-kávé mennyiség, szemcseméret oldalról, akkor ezeket változatlanul hagyva próbálod az indukciós különböző beállításait. Aztán megpróbálsz finomítani rajta. Sok hasznos infót nem írtam -
vendingo
veterán
válasz Serpenthelm #121330 üzenetére
Évek óta ugyanazt a téglát használom, vizet is ml pontosan kimértem, mert az új bojlernél nem tudtam meddig kell tölteni vízzel.
Ami viszont nagyon gáz, hogy elmosáskor vettem észre, hogy minimális zacc van a bojlerben, illetve a pogácsa fura volt, a szélén egy hatalmas kráter volt, pedig wdt-t alkalmazok.
Teszek majd még egy próbát, de annyira erős volt a reggeli főzet, hogy most is szédelgek.qvik27: indukciós témában amatőr vagyok, új, modern, nagy teljesítményű lapunk van.
Lehet, hogy ezért volt hatalmas kráter a pogácsa szélén, mert onnan nagyobb hőt kapott?Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz vendingo #121331 üzenetére
Elvileg a szűrőkosár alsó csövén nyomja fel a vizet a kialakuló gőznyomás-majdnem mindegy, hogy a víz hőmérséklet-eloszlása milyen az alsó részben, sőt, amikor az áramlás megindul, akkor keveredik is, tehát egyre inkább kiegyenlítődik, persze sosem lesz olyan "homogén" mint egy jó sokáig, adott hőmérsékleten tartott kazánnak.
Inkább ott keresném a kérdést, hogy miért kráteres a pogácsa: valószínűleg az áramlási viszonyok (iszonyok ) nem kiegyenlítettek, ez lehet az egyenetlen kávétöltésből (wdt esetén nem hiszem), vagy abból, hogy a kávépogácsa előtt vagy után valamilyen áramlási viszony más. A felsőszűrő (ami lötyög) alatt azt érted, ami a Brikka tetejében van, és gyárilag egy tömítőgyűrű szorítja a helyére? -
#64905664
törölt tag
válasz vendingo #121327 üzenetére
Szia.
Több mint fél éve indukciós főzőlapon készítem a kávém egy bialetti moka indukciós főzővel, szerintem nem sokban különbözik a brikkától ahogy elnézem a webboltokban. Én kb 2 hónapig a főzőlapon 2-es fokozattal főztem le a lét majd kipróbáltam az 1-esen. És azóta is itt maradt, itt a legjobb. Az aljába ugye felforralom a vizet (yutub és az itteni kv-s topikok után), majd ráteszem a megtöltött szűrőt, összecsavarom a felsőrésszel és egyesen lefőződik. Mivel forraltam igen hamar megindul a kávé és elég hamar lejön ahhoz, hogy ne égjen meg. Kb 25 sec alatt indul majd ettől kezdve kb 20-30 sec alatt jön le teljesen (megmérhetem ha szükséges mert mindíg elfelejtem ezeket az időket). Ha az itt olvasottak után csinálnám, hogy az első hörrenés után lekapni és kiönteni akkor hamarabb jönne le és kapnék kb 35-45 ml kávét, én kicsit tovább hagyom mert sosem ég meg a kávém és nem szeretem a felét a mosogatóba öntözni ezért kb 60 ml nedű lesz a végére. Ettől kevesebbet nem szeretnék inni egy adagra nézve. A graeffel őrölt kávéból 15-16 gramot teszek.Miután rám ragadt valami az itt töltött hónapok alatt, ezzel a főzővel már sosem használtam téglát így nem tudok arról véleményt mondani. Ja, a graef darálóm 15-20 között a legjobb, vagy szinte mindíg 16-os beosztáson, ha 15 alá megyek kilő a szelep.
[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
Köszi mindenkinek a segítséget. Visszaküldöm ezt a kínai fost. 10 értékelhetetlen kávé után beszart a biztonsági szelepe, eregeti a gőzt. Szimplán kávé nélkül, csak vizet zéró ellenállás mellett, csak a brikka súlyszelepét kéne megemelnie, de azzal se bírkózik meg, csak fütyül az oldalán. Ha megemelem a súlyszelepet, akkor csordogál valami.
Gyárira összeszerelve, gázon patent kávé készült.
Konklúzió: nem érdemes megvenni, én is inkább veszek helyette egy rezsót. Tervben volt mellé egy cg1 vagy cg5, de maradok inkább valami márkás őrlőnél.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
#98690560
törölt tag
válasz vendingo #121339 üzenetére
Huhh, Szegeden intézni egy termék visszaküldést? Egyszer próbaltam, leírtam a problémát, képekkel, videóval, kértem hogy adják vissza a pénzem. Olyan alázást kaptam válaszul levélben, majd telefonon, hogy azóta is megijeszt ez a stílus, ha eszembe jut. Kesőbb megtudtam hogy a fórumaira névvel, elerhetőséggel kiposztolta a panaszom es valami teljesen kamu sztorit írt hozzá. Teljesen le voltam döbbenve.
-
senior tag
Mazzer Omegával kapcsolatban presszóhoz végül mi lett a konklúzió ?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
vendingo
veterán
válasz #98690560 #121340 üzenetére
Ellenpélda:
Szerettem volna visszaküldeni, és visszakapni sz árát. Mondták, hogy csináljak egy videót a hibáról, és ha tényleg rossz, akkor nem kell visszaküldenem, simán visszautalják az árát. Mindezt szombaton pár óra alatt lezavartuk.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
DG790401
tag
Lehet lerágott csont..melyik vizszűrő kancsót ajánljátok?
Britta, Laica, BWT?
Gondolom nem árt ha magnéziumos -
#98690560
törölt tag
válasz DG790401 #121347 üzenetére
A keresőbe ha csak a "kancsó" szót beírod, ki fogja dobni néhány felhasználó rendkívül alapos leírásait, összehasonlításait a témában, ott le van vezetve szinte mindegyik márka, minden tulajdonsága pro és kontra.De úgy emlékszem, hogy mind filterre lett használva, a közös megegyezés az az, hogy kancsós vizet nem teszünk presszógépbe.
Én a BWT Mg2-t használom egyébként V60-hoz, a kevert vízzel ellentétben nagyon kerek, édes ízeket hoz ki a kávémból. (Kipróbáltam presszóra is egyébként 2 liter kancsós vizet, friss patronnal, életem legjobb presszóit húztam, egyáltalán nem azt a lapos, unalmas ízt adja mint a híres kevert víz, de mondom, nem ajánlott gépbe önteni a kancsóst)