-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peti...(16v)
tag
válasz hoffman_ #122249 üzenetére
Köszönöm! A sima kis tálca 24 fontért nem lenne vészes, de rájön még a szállítási költségen (10£) kívül a vám+áfa is, úgy már elég húzós. Esetleg lehetne többet rendelni, hogy eloszoljon a száll. ktg. Ha valaki rendel, beszállnék! 🙂
icm: kösz neked is! A 3d-stől félek, mert többen is írtátok, hogy szivárog. Én ajándékba szánom, uh ciki lenne, ha szivárogna.
-
hoffman_
nagyúr
válasz Peti...(16v) #122252 üzenetére
ez elég rétegportéka, az itteni csapat már kimaxolta szerintem a GC-t otthon. ha mégis összejönnénk többen, én is benne vagyok egy groupbuyban 3-5 fővel még értelme is lehet.
ui.: mondjuk szállításon javíthat, vámáfán tuti nem, annyit lehet nem is nyerünk sajnos.
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
bbuffy
senior tag
válasz Nixon18 #122241 üzenetére
Az nincs, de az Agora nagyon jó kis étterem, néha még foglalás nélkül is van asztal. Fine dining meze vonal, bomba ízek. Természetesen nem a parti angol túristarabló vonal.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
vicces1
aktív tag
válasz DrDante666 #122247 üzenetére
Remélem nincs tapasztalata itt senkinek vele és ez így is marad.
Ha egy Graef 702 sok neked, akkor ez nem fog menni.
Az egész kávézás a jó és friss alapanyagon aztán az őrlőn múlik, a többi elrontható, de az első kettő nélkül véget is ért.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
#98690560
törölt tag
A Reneka kosárban, az alján kifeszített háló tulajdonképpen ugyanazt a szerepet játsza, mint a szűrőkosár aljára tett filterpapír, és ezért felesleges tenni külön papírt is az aljába?
Próbálgatom a kosarakat a napokban és az a tapasztalatom, hogy valóban jobbak az extrakciók a pogácsa alatt levő papírral, de ez a Reneka úgy tűnik, hogy nekem sehogy sem válik be. -
weinmaker
őstag
Sziasztok! Ha van egy percetek, akkor légyszi szavazzatok, hogy nektek ki a favorit.
[link]
Köszönöm a nevezettek nevében is!Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
beleriand72
tag
BlueBird Ethióp.... Azt nem értem miért kísérletezem folytos, amikor pontosan tudom hol kapok kiváló k@vét. Lassan remélem elfogy, mind picit más beállítás, de eddig csak fakéreg íz, az etióp gyümölcsízt nyomokban sem tartalmazza.
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
-
Balus
tag
válasz #98690560 #122257 üzenetére
Ránéztem most, hogy a Commandante mit javasol, mert nekem 28-30 körül nagyon gyorsan átzubog a víz az kávéágyon. Gyárilag 22-32-t írnak. Én volt már, hogy 20 alá is benéztem a Hoffmann féle recepttel. Az sem mindegy a V60-nál, hogy 01 vagy 02 a kávé mennyiség miatt (15 vs 30 g). Én javaslok egy rápróbálást kicsit finomabb őrleménnyel.
-
#98690560
törölt tag
válasz bbuffy #122265 üzenetére
Van egy szuper Lance Hedrick- Jonathan Gagné videó, ahol nagyon alaposan levezetik, hogy miért jár komoly előnyökkel a pogácsa alá tett papír, sőt úgy rémlik, hogy Gagné egy komoly előadást is szentelt a témának Milanoban idén, sajnos most linkelni nem tudom, de érdemes rászánni az időt, nagyon hasznos infókat ad. Érdekes, hogy szerintük pont a felső papír nem ad érdemi eredményt a kivonatolásnál.
Balus #122264
Jogos, amit írsz, én 02-es V60nal használom a recepteket, és nem a Hoffman módszert, hanem a bloom után 4 részre osztva a vizet, kisebb öntésekkel, időben változó, de semmi kiugróan gyors vagy lassú lefolyást nem tapasztalok. De csak Impresso kávék vannak nálam filteren, mással nem próbáltam.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz beleriand72 #122263 üzenetére
Eddig soha nem sikerült még Bluebird kávéból jót kifognom.
Szar a pörkölés és lehet, hogy az alapanyag is.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
DG790401
tag
Blind shakerrel kapcsolatban! Egy kört futottam már vele a fórumon, de csekèly eredmènnyel! Jó hasznos? Parasztvakîtás, csak? Kosarmagasîtó is egyben?
Summa summarum jó vagy sem? -
#98690560
törölt tag
Chelbesa etióp tesztpöri van valakinek? Már 200g elment, de nem áll össze, hogy értékelhetőt húzzak belőle. Olyan igazi szájszárító, kellemetlen ízű, hogy kell 2 deci vizet innom a dupla után, hogy elmúljon az íze.
17 van a renekában, 93 fok a víz, 1:2 arány 35 mp volt az utolsó, de azt már inkább kiöntöttem, olyan keserű. -
fm15
csendes tag
Sziasztok!
Szüleimnek szeretnék venni karácsonyra egy új kávéfőzőt, ehhez kérnék tanácsot tőletek. Most egy egyszerű Szarvasit használnak (DeLonghi darálóval), mindketten napi 2 kávét isznak. Nem nagy gourmet-k, nincsenek nagy igényeik. Ha a keret 60-70 körül mozog, mit érdemes szerintetek venni? Néztem automata gépeket is, de azok egyfelől drágábbak, illetve nem vagyok benne biztos, hogy megéri nekik.
Előre is köszönöm!
-
qvik27
tag
válasz #98690560 #122272 üzenetére
Nekem van, igen. Ki is próbáltam.
Nem volt keserű. Amit kiéreztem: étcsoki, kajszi, határozottan megjelenő savak, engem tán berkenyére emlékeztetett.
Setup: F64 EVO, VST 15g.
Csapolás: 93 °C, 27sec, 1:2,5 arány.Ha elfogadsz javaslatot: szerintem ejtsd a Renekát - tapasztalatom szerint az etióp kávékkal nincs jóban. Próbáld ki, hogy papírt teszel a pogi alá!
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz #98690560 #122272 üzenetére
Húzd rendesen rövidebbre. Ha szárít, túlkivonatolt. Vidd be 30mp alá! Reneka kosaram sose volt, nem ismerem a lelkét.
Ha a pided érzésre rendben van (90 fok felett a kifolyó rendesen éget a pohárban egy percig), én a hőfokhoz nyúlnék utoljára.[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Jó minőségű, friss kv, értelmezhető őrléssel. A gép másodlagos. Még egy szarvasival is lehet varázsolni (mondjuk én nem kínlódnék vele).
Több kísérleti alanyt ismerek, akik csúnyán "elromlottak" már egy hónapnyi normális kávézás után. De igény kell rá, anélkül nem megy."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
dozó
tag
válasz DrDante666 #122247 üzenetére
Szia!
Az Aldi Ambiano acél késes, kúpos őrlőjével van valakinek tapasztalata? (35 őrlési, 11 idő fokozat, 150W, 3 év gari, most 20k)
Hosszú távú tapasztalatom nincs vele, de van a tulajdonomban (nem használom), szerintem egy Bialetti Moka Express- t bőven kiszolgál, a kés szerintem ugyan az, mint a Greaf- ben, hogy egy ilyen őrlőnek milyen hosszú lehet az élettartama azt nem tudom.
nem tudom merre vagy helyileg, de pár napra szívesen kölcsönadom kipróbálni. -
fm15
csendes tag
válasz RetepNyaraB #122281 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat. Lehet, nem jól fogalmaztam azzal, hogy "nincsenek nagy igényeik". Szeretik a jó kávét, de nem ragaszkodnak semmilyen drágább géphez.
A kávéfőzőcsere sajnos nem kérdés, mert a jelenlegi Szarvasi erőteljesen halódik, szóval a helyére kéne valami. DeLonghi, Gaggia, AVX márkákat nézegettem. A megjelölt ártartományban ezekkel nem igazán lövök mellé, ugye? -
RetepNyaraB
veterán
Dehogynem tudsz mellé lőni. Dedica az egyetlen ajánlható, de az is minimálisan foglalkozós lesz, ha ízes italokra vágynak. Mert akkor ki kell venni belőle a nyomásfokozós kosarat és venni egy rendeset. Azzal pedig megtanulni kv-t készíteni, ami nem annyira egyértelmű egy low budget gépen sem. Vagy ott pláne nem.
Egyébként kis hangon hozzáteszem egy aldis karos presszógép jelentősen olcsóbb a Dedicánál és igazából ugyanazt hozza, esetleg a gőzölés bénább. Vagy nem is. Ráadásul az aldis ipari méretezésű szokott lenni (58mm kosár) ami megkönnyíti az alkatrész beszerzést.
AVX kis saját logójú (kínai) gépei itt nem túl ismertek és a disztribútoruk finoman szólva sem örvend jelentős népszerűségnek. Olcsó, műanyag Gaggiák pénzkidobás, a Classic Pro pedig nem ez az ársáv és az is foglalkozós."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
fm15
csendes tag
válasz RetepNyaraB #122284 üzenetére
Rendben, köszönöm! Olvasgatom még a topikot és próbálok tovább informálódni, szerencsére még van kis idő karácsonyig.
-
kk831228
addikt
Új Szarvasi vagy esetleg az az Aldis amit ajánlottak😬, az hogy szeretik a jó kávét nem jelenti azt hogy "kínlódni" is akarnak...A másik meg az hogy megszokták már gondolom a szarvasit, és ami itt jó kávé, az nekik nem biztos, hogy tetszene. Anyukám is kávézik legalább 30 éve de kb 3 éve mutattam meg neki, milyen lenne egy kávénak nevezhető dolog egy újhullámos kávézóba, és hát, nem nagyon tetszett neki.
Azt vettem észre, hogy itthon aki "nagy kávésnak" gondolja magát és nyomja a szarvasit meg a kotyeszt, megmutatsz neki egy igazi presszót és rájössz, hogy nem is szereti a kávét... Mert amit ő kávénak gondol az teljesen más.
Szerintem vegyél egy ugyanolyan újat mint ami most van, azt már megszokták, egyszerű, hidd el nem fognak bajlódni egy jobb géppel.
Nekem minden megvan itthon, és mégis van amikor lerakom egy félévre mert ott van a kotyogó, 3 perc alatt kész a bolti téglából, lelököm és megyek. Haveroknál Szarvasi ugyanez a szitu. Nem beszélve arról hogy én 5--6-7 "kávét" lenyomok és az frissen pörkölt kávéból 18g/db eléggé húzós árban is. Most éppen megint eszembe jutott vettem pár zacsit megy a grammolgatás egyengetés meg ilyen hülyeségek, de ha elfogy lehet jön a "tégla" megint.
Attól függetlenül, hogy én szeretem a jó kávét, de nem mindenáron, mindig. Van más hobbim is, ami fontosabb nekem, szerintem ők se akarnak tizedgrammokat méregetni, wdt - zni egyengetni, tamperolni lefolyást mérni, hőfokot állítgatni, meg venni a 16000ft /kg - os kávét bár lehet tévedek.
[ Szerkesztve ]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
qvik27
tag
válasz RetepNyaraB #122284 üzenetére
Annyit azért hozzátennék halkan, hogy a nyomásfokozós karokkal is lehet jelentősen jobb kávékat készíteni,mint a gőznyomásos szerkentyűk nagy részével. Noch dazu nem kell megtanulni pontosan minden egyes kávét. (Nagyon halkan azt is megemlítem, hogy a pogi alá tett szűrőpapír fine szűrést és nyomásfokozást valósít meg.)
Egyébként DeLonghi-ból pont vmi olyat vettem néhány éve Anyóskámnak, amihez van nyomásfokozós kar is, meg sima is.
Gyakran kap paci malabart, és ez így nagyon sokkal jobb, mint a klasszik bolti téglákból gőzgéppel kiprüszkölt kátránylé.
AVX-et én biztosan hanyagolnám.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
janos111x
csendes tag
válasz #75655680 #121868 üzenetére
Köszönöm jól vagyok! Most látom a kérdést, időnként szoktam olvasgatni a fórumot én is.
Jelenleg immár június óta Sydneyben tanulok marketinget és azóta jelentősen bővitem kávés ismereteimet is.
Ha kiváncsiak vagytok a kávés élményekre akkor itt szoktam posztolni róluk: www.facebook.com/groups/specialtyroaster/
Karácsonyra lesz új kávé, egy csúcs kenyai, ami "coop"-erációban készül Bikki Tomi Partisan/Doubleshot pörköli nekem az Arch&Beans Probatján, illetve hamarosan nagy durranásra készül egy olyan csúcspörkölővel, amiből nincsen még egy sem az országban, ill. a nagyvilágban is kevés. Figyeljétek a hireket!
Az olasz kávés vonal kedvelőinek kedvezve egy "jóárasitott" Trieszti kávé a Qubik márka is feltűnt a webáruházban: www.teesz.hu
+1 dolog: Év végig a fórum olvasóinak 30% kedvezmény jár a karácsonyi kenyai kávéra a pro30coop kód felhasználása esetén.
Jó kávézást mindenkinek!
[ Szerkesztve ]
-
-
bbuffy
senior tag
akkor is gáz közel négyezer egy foxpostért. Ezt nem tudom mire vélni. Főleg hogy a szállitási feltételeknél 990 van megadva. Skip ez az oldal így. Igazából fogy. védelmi törvénybe is ütközik. Tudom, legutolsó "doktorim" abból irtam.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
iatti
aktív tag
válasz konzumpro #122292 üzenetére
a qubik márkánál is a "világ proletárjai egyesüljetek" eszme dívik, csak kicsit máskébb ""Triesztben, egy európai és kozmopolita városban, amelyet mindenki a kávé igazi központjaként ismer el, különböző hátterű, de szakmailag az eszpresszó világához kötődő előadók kollektívája egyesül, hogy egy új doktrínát hozzanak létre, ahol a kultúra, az innováció és a design minden összeolvad, hogy életet adjon egy új és összetéveszthetetlen paradigmának."" már mindenhonnét ez a gender duma folyik. lehet nemsokára jön a szivárványos babszem
-
#98690560
törölt tag
Rászántam magam egy VST kosár vásárlásra, viszont nem tudom, hogy melyik méretet érdemes választanom, 15g vagy 18g. (99%-ban Roastopus-CasMo-Impresso kávékat használok) Mit javasoltok?
-
senior tag
válasz #98690560 #122297 üzenetére
Hát ezt csak Te tudhatod, hogy mekkora adagokat szeretnél készíteni?! Én már jóideje 15 g-ost használtam , mert a Mini Gaggia produktuma korlátos, 32-38 g. Viszont mióta screent használok, azóta vissza tértem a 18 g-oshoz de a 15 g-os töltetének a mennyiségével. Átlagban 16,5-19,5 g között megy bele amúgy a 15-ösbe ezekből az általad említett kávékból.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
#64905664
törölt tag
rontott
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xbox Series X|S
- Mindenki AI-t akar, már 2025-re is eladták a HBM chipeket
- plevips: Építkezünk 3. rész (2024)
- World of Tanks - MMO
- Proxmox VE
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Spórolós topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- ASUS ROG Ally
- További aktív témák...