-
GAMEPOD.hu
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
válasz Reggie0 #124511 üzenetére
Én sokáig Debianos voltam, próbáltam én is a gentoot (ami elég fun, míg meg nem unod a folytonos fordítgatást ha pl. jön egy frissítés vagy csak ki szeretnél próbálni valamit), Archot stb. de mindig visszatértem Debianhoz. Hasonlóképp mint te, meguntam a hülyeségeit, míg végül voidra váltottam, és most már több mint 4 éve ezt használom, nem mentem azóta se debianra vissza. Bár nem kezdőknek való, Arch-csal ellentétben van installátora, de utána egy elég minimál rendszert kapsz. Még a hangot is neked kell csiholni, systemd helyett runit van. De Thinkpad barát. Egyébként meg ha Debian akkor inkább Devuan.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz FoxiestFox #122660 üzenetére
A minap Louis Rossmann beszélt erről: [link]
A linken az látható, hogy a Levono a saját weboldalán azt terjeszti, hogy ne vegyél használt gépet (se laptopot, se PC-t), mert az rossz, tele van vírussal, és egyébként is csak lehúzás stb.. Amikor a s#ar mondja, hogy büdös vagyok...
Szóval nem csak rombolják a thinkpad márkanevet, de már a FAQ-ban is agymosó propagandát terjesztenek.
[ Szerkesztve ]
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz vargas0502 #121332 üzenetére
Úgy rémlik az Intel az, aki már nem gyárt többé cserélhető CPU-s tokozást mobil gépekbe, szóval ez kivételesen nem a levono hibája.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Single rank azt jelenti, hogy a memóriamodulon egy oldalon vannak a chipek. A dual rank-esen két oldalon vannak. [link] A dual rankes gyorsabb, a RAM topik szerint kb. 0,3 %-kal. Tehát igazából lényegtelen, pláne laptopban.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Dr. Akula #120508 üzenetére
Korábban is volt itt téma, hogy nem belőlünk, a roncsvadász kultúrából jön a pénz, hanem a céges rendelésekből. Sajnos már régóta igaz, hogy ha szerelhető és szerethető gépet akarsz, akkor a Thinkpad felejtős.
-
Apollyon
Korrektor
válasz vicze #120315 üzenetére
Ugyanitt megemlítem az általam korábban favorizált TP X13s-t, ami ARM alapú, de zárt firmware, és a Lenovo hivatalosan nem támogat rajta Linuxot. Pl. hogy a webkamera nem működik, számomra még előny is, de hogy videógyorsítás sincs, az dealbreaker. Mondjuk így adnék érte 200 fontot, de még mindig legalább 2x ennyi szállítás nélkül... Arról nem beszélve, hogy lehet fel se menne rá a void linux, pedig az is támogat arm-et, Ubuntu meg arch kösz nem kell.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Tim82 #119537 üzenetére
Sosem használtam, csak thinkpöcköt, a többieké milyen? OK, szarabb, de hogyan nyilvánul ez meg? Végülis nem kellene bonyolultnak lennie, mert csak egy apró joystick az egérhez, azt gondolnám, meg tudná oldani egy Dell vagy HP szintű márka.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Tikakukac #119179 üzenetére
El lehet lenni 8 GB-on is valóban, csak minek.
Szeretnék pártatlan maradni a vitában, azonban megjegyezném, hogy azért a 8 giga igenis ki tud fogyni enduserként is, nálam már sikerült túllépni (még jó, hogy több van).
Nem éppen Thinkpad specifikus, de ott is meg asztali gépen is ugyanaz a full minimál, asztali környezet nélküli void linuxom van, induláskor párszáz MB a RAM használat. Nem ördögtől való steamet, meg discordot használni enduser gépen, plusz 2 böngésző, egyikben ez, másikban az. Ezeken kívül amúgy bolhafingnyi erőforrást használó terminálos programok, és azért a grafikus progik bizony igencsak fel tudják zabálni a RAM-ot. Nem kell 5 gigás weblap, elég csak pár youtube fület nyitni, plusz hasonló oldalakat. Nem tudom észrevetted-e, de akár csak pár évvel ezelőtthöz képest is eléggé bloatware lett az internet. Már egy csökött wikipediának is sokszor van valami kínja, nem véletlen van arra is instance: [link] És akkor én nem is használok faxbúkot meg ilyen szarokat. Így is pikk-pakk tele lesz az a 8 giga. Mi van, ha Mancika is megnyit 10-20 új fület faxbúkon az épp szembe jövő leghelyesebb pasikról? Bár nem tudom, a lányok taboznak-e, kéne erről is statisztika.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Celithrandi #118631 üzenetére
Ha a gépe elég arra, amire használja, és a RAM bővítéssel kitolta a gép használati idejét, akkor eggyel kevesebb működő gép ment a kukába => nem keletkezett szemét. Ez abszolút üdvözlendő, és 8K-ból megoldja, nem pedig tízszer annyiból kell vegyen egy komplett gépet (roncsvadász Thinkpad berkekben maradva).
A probléma inkább azzal van, amikor nem tudod bővíteni a RAM-ot, és egyébként egy jól működő gépet kukáznod kell. Nem beszélve a bedöglött forrasztott RAM-os komplett alaplapokról.
-
Apollyon
Korrektor
válasz FoxiestFox #118009 üzenetére
Ezt amúgy hogy? Valahol ráakadtak egy raktárra ahol tizenéve' bontatlan gépek vannak?
-
Apollyon
Korrektor
válasz Narxis #117956 üzenetére
Nem ismerem ezt a játékot, de steam alapján ez egy 2006-os game? Mert akkor biztos, hogy jól kell futnia.
A T480s jó ötlet. Mindenképpen az s legyen, ne a sima T480-at vedd.
-
Apollyon
Korrektor
válasz FoxiestFox #116759 üzenetére
Bocs, ha nem helyénvaló, de szabad tudni kb. mit csináltok ennyire régi gépeken? Mármint, hogy még képes vagy rá pénzt költeni (no offense, gondolom jegyzetelés ilyesmi). Játék oké, de akkuról?
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz fatpingvin #116362 üzenetére
A kérdésedre nem tudok válaszolni, de valahol redditen van egy szétmodolt X230, raktak bele 13-as kijelzőt stb. stb., meg macbook air-es hangszórót ami jobban szól a tp-énél.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Dalares #115968 üzenetére
Te most komolyan két külön laptop kategória kapcsán előhúztad a náci kártyát?
Van két külön ideapad topik is te nagyon szerencsés:
Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
Lenovo Legion és IdeaPad Y széria#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz z123456789 #115687 üzenetére
Az Intel vs AMD háború még minidg zajlik? Mármint vannak akik ezt preferálják, és vannak akik a másikat. Bevallom sosem olvastam utána, hogy melyik jobb a másiknál. Ez manapság már nem olyan, minthogy Adidas, vagy Nike?
Remélhetőleg sosem lesz vége, mert akkor lesz verseny és fejlődés.
Jelen pillanatban amúgy az AMD a jobb, mivel ugyanazt a teljesítményt kevesebb energiából megoldja. Ami elég kritikus laptop terén akkumulátoros üzemidő szempontjából, ha ez fontos persze.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz FoxiestFox #115515 üzenetére
Sokkal inkább probléma, hogy teljesen értelmetlen dizájn szempontból egy téglalap alakba van nyomorítva a billentyűzet, így túl kicsik a gombok, és rengeteg feleslegesen üres hely van kihasználatlanul a keyboard és touchpad körül.
-
Apollyon
Korrektor
válasz totron #115409 üzenetére
Nekem sosem volt T60-am, én T500-zal kezdtem az ipart, de állítólag amikor megjelent az 500-400 stb. széria, már akkor is ment a vernyogás, hogy csökkent a minőség, mint amit én szoktam manapság levágni minden egyes új TP teszt után.
Az biztos, hogy már az X230-am jóval gyengébb minőség mint a korábbiak, de még mindig jobb, mint amit venni tervezek a helyébe. Viszont abban bíznék, hogy a low power cuccok (15 W >) már nem mennek annyira szét, kevésbé melegszenek is emiatt stb. A köv. hónapban érkező X13 állítólag fanless lesz, aminek én vagyok a fanja.[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Ryzenes Thinkpad X13-ról itt vélemény? Ami van, azt már olvastam, de egész jó áron vannak ebayen, elgondolkodtam rajta. Avagy felejtős? Nem számítanék T60 szintre nyilván, de esetleg egy *30-as széria szint?
-
Apollyon
Korrektor
válasz FoxiestFox #115357 üzenetére
Ah oké, akkor majd beszámolok.
Érdekes lesz, mert még sose szedtem ennyire szét laptopot. Remélem össze fogom tudni rakni.Ha már, melyik a legeslegjobbabb wifi amit lehet beléjük rakni ivy-zás után, ez? [link]
Volt még egy ALFA márkájú is, de arról nem lehet sokat olvasni...
-
Apollyon
Korrektor
Honnan lehet tudni, hogy a heatsink "meghalódott"?
Továbbra is X230, idle 60 fok körül van, terhelésnél felmegy 70-80-90-re is.
De ha visszahűl idle 60 fok körülre, akkor gondolom nincs gond a heatsinkkel, csak a paszta száradt már szénné, ugye?Illetve ha már paszta, MX-5-tel gondolom jó leszek, ha megérkezik.
Még egy jelenség, korábban nagyon darált a hűtő ebben az X230-ban, most már nem csinálja, lehet hogy a venti nem úgy működik ahogy kéne? Windows 10...
A másik X230 linuxos, azalatt 50 fokok vannak, terhelésnél 60, és sose volt hangos a hűtője.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz barnam_ #115337 üzenetére
Bocsánat, nem célom borzolni senkinek sem az idegeit, legfőképp Tikáét nem.
Csak X230-hoz szeretnék egy jó megoldást. Van egy 9 cellásom, kb. 3 órát bír 0-100 között wifivel. Totál egyszerű feledatra, táblázatkezelés meg sima text input. Szal nincsenek nagy igények.
Illetve vannak, mert szeretnék nagy üzemidőt, vállalható ips kijelzőt (x230 szintet vegyük annak plz), nem horror billzetet és ne essen szét. Ha kizárom a roncsvadász kultúrát és új cucc felé megyek és nem 2000 angol font, semmi sincs 😂#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
Tudom már ezerszer volt téma, de egy ilyen aksi ebay-ről mennyire legit? [link]
UK-ből küldenék, szal arra számítanék, hogy kevésbé átverés.
Vagy esetleg ez, ugyanennyiért közel, de ez csak 6 cellás, és Lenovo: [link]
Vagy hagyjam a rákba, és vegyek inkább egy új laptopot jó üzemidővel?
-
Apollyon
Korrektor
válasz S_x96x_S #114443 üzenetére
Az X1 nano király, azonban az a Z13 eléggé ízléstelen. Úgy néz ki, mint egy bőrfödős giccs megbug lenovo felirattal. De már a fényes kijelzőtől is felsikoltottam belül.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Penguin95 #113540 üzenetére
Őszintén szólva nekem már a Skylake arch. desktop gépem után is fájdalmas néha az X230-amon böngészni, pedig mindkettőn linux is van és ssd meg csillió ram. Legalábbis érezhetően több mp-be telik neki betölteni 1-1 oldalt a desktophoz képest, pedig szénné van blokkolva minden nem kellő tartalom.
Én mindenképpen már egy újabb architektúrás gépre mennék, a mostani 10 éves gépek is már egyre kevésbé alkalmasak, hát még az IBM érásak...
-
Apollyon
Korrektor
válasz Picco #112764 üzenetére
+1
Még ehhez hozzátehető az is, hogy nagyon tud fájni, amikor nem azt hallja/olvassa az ember amit hallani akar.))
De én is úgy vagyok már a notebook témával, hogy bármit is veszek, így vagy úgy, de csalódás lesz a vége.) Ha meg nem, akkor kellemes meglepetés. Egyébként a korábban említett moduláris laptop jó alternatíva lehet, illetve ott vannak a system76 gépei is, azok legalább nem a már halál unalmas megbúg eldobósokat majmolják.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Kalandor #112180 üzenetére
Nálunk van IPS-es és TN-es X230 is. Azt kell mondjam, akármennyire tré is papíron az IPS, a TN hozzá képest nézhetetlen. A TN után az IPS-t nézni egy mennyország a szemnek. Szóval ha kicseréled, a ghosting nem lesz annyival rosszabb, mint amennyivel sokkal jobb lesz, hogy azt a kicserélt TN-t nem kell többé nézni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz S_x96x_S #112158 üzenetére
Elsőre megtévesztő, mert 7-8 éve kb. tényleg így nézett ki fb., hirtelen én is annak néztem. Annak aki manapság már nem használja, valszeg nem az outlook jut eszébe elsőre a kék-fehérről. Ami itt igen, lila, de a mára már mindenhol túlerőltetett corporate flat design nem segít benne azonnal megkülönböztetni az egyes eltérő programok totál egymásra ütö GUI-ját.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Tikakukac #112121 üzenetére
Nekem win10 alatt működik, legalább azzal nincs gond. Legalábbis arra, amire használom, még régi nyomtató is működik. De laptopot én csak hobbira használok szerencsére.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Tikakukac #112119 üzenetére
Pont az x230-ammal szenvedek most void linux alatt, hogy elinduljon a steam. Meg amúgy tearingel is, mert elég régi már az a fránya intel videokártya.
Amúgy meg mindenki már a telefonját nyomkodja, senkit nem érdekelnek a laptopok, biztos azért nem is érdekes, hogy probléma van velük itt-ott...#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Gaben92 #111385 üzenetére
Néha be szoktam ide nézni némi horrorért, sosem csalódok.
Azért komoly, hogy az egyik "legfelsőbb" TP-vel ilyen gondok vannak, így már érthető Tim82 kolléga lemondása is. Viccet félretéve, én is még reménykedem egy T470 25th szerű variánsra 30. évforduló alkalmából, de kb. 2% esélyt látok a dologra hogy ha lesz jó is lesz, ezeket olvasva. Mindegy, nem kell erre a kommentre reagálni, csak leírtam amit gondolok.,)
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz S_x96x_S #110683 üzenetére
Minek kellene rá pöcökegér, ha ott a brutális nagy érintőkijelző?
Ha meg már csatlakoztatsz rá billzetet, akkor egeret is tudsz.
Persze hogy azt mondják, hogy jól fogy, ha nem így lenne, nyilván akkor sem mondanák azt, hogy jajj, nem fogy. Amúgy meg nevetséges termék. Bár lehet megvan a helye valahol a tablet szegmensben, de aki sokat gépel és mégis ez kell neki, az vagy igénytelen, vagy nem találkozott még rendes billentyűzet élrményével. De azért remélhetőleg nem erre a borzalomra akarják majd cserélni a komplett notebook platformot.
-
Apollyon
Korrektor
válasz RAiN91 #109982 üzenetére
Dobd a utorrentet amint lehet. Most már más mint régen, konkrétan bloat-, spy- és riskware, hosszú évek óta, ez is foghatja a TP-det.
Ajánlott helyette a qbitorrent, ugyanúgy funkciógazdag, open source és cross-platform.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Ganz-[HUN] #109736 üzenetére
* Boomer akkor lenne, ha a hdd-ket támogatná, akkor így már inkább zoomer.
-
Apollyon
Korrektor
válasz adalbert1 #109646 üzenetére
Most már én se vennék X-et, elég volt az elmúlt 5 évben. T4**-es sorozat ok, sokkal könnyebben szerelhető, népszerűbb is, nagyobb a választék is, csak kicsit nagyobb de funkcionálisabb.
-
Apollyon
Korrektor
válasz darvinya #108707 üzenetére
Situations to Avoid:
[...] Too much reduces the efficacy of the paste, due to the metal surfaces being too far apart, and also risks spilling out onto the motherboard during installation.
It might be tempting to spread the thermal paste onto the CPU yourself. We recommend letting the pressure from the base-plate or waterblock being installed do it for you. Incorrect manual application can cause air bubbles to form in the paste, which can negatively impact the thermal conductivity.Szóval a képen látható method elég fail.
-
Apollyon
Korrektor
Lenne pár noob kérdés.
Két X230-at használunk aktívan otthon, még nem szedtem szét őket (diszken kívül, eddig nem kellett).
Ennél a modellnél ÉS úgy általánosságban a hardware wifi/radio switch csúszka hogyan kapcsolja ki a rádiót?
Tehát megszakít egy áramkört, és más módon pl. szoftveresen lehetetlen visszakapcsolni, vagy csak olyan mintha egy gombot nyomnánk meg, és megkerülhető?
---
Amikor anno kiszedtem a gépekből a diszkeket, szomorúan tapasztaltam hogy nem ilyen disk caddy/rail-be van rakva, hanem konkrétan rá van ragasztva a diszkre a kihúzó szalag.
De ilyen kellene. Ez mindenképp beletehető az X230-ba is? (Tudom ott írja ebay, de bennetek jobban bízom)Nos épp Magyarországon vagyok, hardveraprón nem találtam, esetleg van valakinek ilyenje aki meg tudna ilyennel szánni nem feltétlen ingyen, esetleg tippet adni, hogy kit kéne ezzel keresni? Most kéne pár napon belül, nincs időm kivárni míg az ebayes verzió megérkezik.
[ Szerkesztve ]
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz donjohnson #108576 üzenetére
Ezt úgy nemár. Meg ezt (#108577) se. Persze mindenki azt csinál amit akar, de azért ne terjesszük a hülyeséget.
Windowsra legalább a biztonsági frissítéseket tessék felrakni, a fícsör update valóban nem kell, én is rollbackeltem (2004=>1909), miután full szürke lett tőle a kijelző (desktop gépen).De az nem igaz, hogy csak warezoldalakon lehet vírust bekapni, csak egy gyors gúgli.
Főleg a mai ransomware-es időkben be lehet szívni azt a mély, torkos borzot.Plusz a win defendert tessék még bekapcsolva hagyni, nem bánt az senkit, de ha csak 1 valamitől megvédett, már akkor is megérte. Nem mondom azt se, hogy tessék venni durva pénzekért ESET licenszet, de legalább ne tartsa oda senki se az arcát pofonért.
Ha pedig annyira gáz a windows, lehet válogatni a kétezer tonna linux disztróból, oda nem kell vírusirtó tutira.
Bár szerintem is "jobban megéri" már lassan az Android/ IOS usereket támadni, tekintve hogy már többen böngésznek ezeken mint bármi máson.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Tikakukac #108421 üzenetére
Mondjuk ez pont nem vízálló táffbúk, le is lett oltva a tag a gyártó által, hogy ne hagyja kint az esőben.
Viszont nekem tetszik ez a gép, TP óta először van ilyen hogy meg vagyok győzve egy laptopról. De mondjuk a ~2500 fontos ár nekem már több mint húzós és nem nagyon akar lejjebb menni.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz peti_s #107910 üzenetére
Ezzel a van ~100k-m laptopra, de mindenképpen új legyen mentalitással van szerintem a baj, de mint látszik van rá igény.
Azért a 100K-s laptop dobozára sincs ráírva, hogy vigyázat, alacsony minőség, rossz hűtés, throttling.
Vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy a vásárlóktól nem elvárható, hogy tech guruk legyenek, és inkább nagyobb probléma, hogy a szétmarketingelt 100K-s laptop sunyi módon többet ígér mint amennyit kínál.
-
Apollyon
Korrektor
Akárhogy csűrjük-csarvarjuk, csúsztatunk stb., mindannyian tudjuk, hogy lehetne jobban csinálni (pl. vastagabb gép = rendes hűtés), de nem csináljuk, azért mert - hát a szép autó menőbb...
A végeredmény pedig egyrészt ez a vita, ahol két oldal van, az elégedetlenkedők meg az ellenoldal, akik túl sok kompromisszumot vállalnak be, és meggyőzik magukat, hogy a rossz az valójában jó.
Másrészt, ami fontosabb, hogy korábban tudtak valamit, ami ma már nem tudnak.Tehát pár gondolat:
- Lehetne jobb hűtéssel ellátni az új TP-ket is? - Lehetne, és igen, a P szérián kívül is.
- Akkor miért nem teszik meg? -#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
Amit irsz, az azzal ekvivalens, hogy 'szeretnek olyan autot, ami max teljesitmenyen 4 litert fogyaszt 100 km-en'. Lehet ilyen autot csinalni, csak valoszinuleg nem 800 loeros lesz, hanem 30.
Régi TP-kben simán működőképes volt a 25 és 35W TDP-s CPU tartós terhelésen is, throttling nélkül, ma valahogy nem sikerül.
A hasonlatodat inkább így mondanám: 'szeretnék csilli-villi autót, az nem számít hogy félúton lerohad, de legalább szép.'#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz FoxiestFox #107449 üzenetére
Ez a téma már többször feljött más topikokban is... Szigetes billzet azért lett, hogy minden gép jobban hasonlítson az apple cuccokhoz. A beleérve a nem lenovo, konzumer kategóriát is.
A randa (szubjektív), kényelmetlen stb. bill mellett még ott van az esztelen vékonyítás is, illetve az a forma, ami hátulról előre felé (a kijelzőtől a user felőli irányba) vékonyodik a gép. Ez a design az apple gépekre jellemző.Az a bizonyos T470 meg kb. csak presztízs, de nem gondolták túl komolyan, hanem még jól le is húzták vele utoljára az arra áhítókat, amúgy meg szénné keresik magukat az anyagból és funkcionalitásból kispórolt, mégis ugyanannyiért árult gépekből.
-
Apollyon
Korrektor
válasz FoxiestFox #107442 üzenetére
Szerintem törődjetek bele, és vegyen mindenki desktop gépet.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Tikakukac #107299 üzenetére
Az persze nyilván fizetett. De egy tizenéves gép esetében nyilván nem így van.
(#107300) darvinya: El sem tudod képzelni még mi mindenen spórolnak. "Főző csatornák" lol.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Tikakukac #107293 üzenetére
Sajnos erre valószínűleg elég kiábrándító a válasz.
Mint ahogy a legtöbb helyen, a filmiparban is az a cél, hogy a végterméket a lehető legkevesebb költségbefektetéssel hozzuk létre. Így van ez a filmek kellékeinek esetében is, pl. sokszor van, hogy a színészek elé rakott kaja valójában nem is kaja, legalábbis sokszor nem ehető, hanem csak valami látvány izé, hogy arra az időre amíg a forgatás zajlik, jól mutasson a kamerának.Így volt valszeg a tp-vel is, valakit megkértek, hogy szerezzen már be valami laptopnak kinéző valamit, amiért nem kár...
Tádá...#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Tikakukac #106117 üzenetére
Mondjuk a netbook koncepció jó is lehetett volna, ha tényleg erős gépek lettek volna (legalább CPU szinten), meg nem lenne azóta se bloatware a komplett internet.
De ez a maximum 2 GB RAM-os korlát (intel atom) és társai hamar odatették a dolog végére a pontot.
Én itt a topikban olvasott szörnyűségek után már "ki is szerettem" nem csak a TP-kből, hanem úgy a komplett notebook vonalból.
Érdekes mód a desktop gépeket nem butítják, legalábbis ha már leraksz vaskos pénzkötegeket az asztalra akkor garantáltan minőségi alkatrészeket kapsz csillió év garanciával (meg némi RGB-vel, de az most mindegy).#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz sztikac #106050 üzenetére
Ez TP topik, szóval TP tippet kapsz.
A 100e nem olcsóbb annyival mint amennyivel rosszabb, jobban járnátok egy X-es TP-vel. Nem kerül sokkal többe, de garantáltan hordozhatóságra van.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Tikakukac #105315 üzenetére
"Az otthoni szerelgetésnek meg bővítgetésnek vége van."
Bár tudat alatt már tisztában voltam ezzel, mégis, olvasva ezt a mondatodat, összerándult a gyomrom.
Azért remélem lesz majd valami trendek ellen lázadó gyártó és nem lesz kötelező 10 év múlva mindenkinek átbrandelt macbookokat használnia.10-15 év múlva pedig a librebootnak is több értelme lesz (lenne) majd, aminek a hiánya szintén egy érvágás már ma is.
-
Apollyon
Korrektor
válasz ro_bert17 #103479 üzenetére
Lehet jobban járnál magyar helyett EU-s (svéd, német stb.) világítós billentyűzettel, és valószínűleg még olcsóbb is. A kiosztás ugyanaz, csak a felirat más...
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Nvidia gpu-s T530 mennyire számít jó választásnak?
Nem lenne hordozva, asztalon használnám.
Hullanak nagyon, vagy igazából nincs különbség a többi *30-as tesóihoz képest?#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Tim82 #103030 üzenetére
Bocs, ha nagyon hülyeséget kérdezek, de ha egy nagyobb modult rakunk bele, mint amit lekezel, azt egyáltalán nem is látja (mintha benne sem lenne), vagy mondjuk csak 8 GB helyett 4 lát belőle?
-
Apollyon
Korrektor
Ahh, ebbe a gépbe szerelmes lettem :
-
Apollyon
Korrektor
válasz vicze #102577 üzenetére
A roncsvadász kultúra szerintem ki fog halni idővel, mondjuk egy olyan 10 év múlva elég valószínű, ha minden forrasztva lesz, és nem lesz már mit szerelni a gépeken.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Frawly #102412 üzenetére
Ahogy láttam, ott angolságban nem az van, hogy 1 $ = 1 €, hanem ott egy dolcsi = egy font. Szóval ahogy néztem maguk az új hw árak nem éppen rózsásak. Használt TP-k milyen áron mennek?
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Egy kis chill: [link]
2007-es cucc, most röhögtök, de ez full komoly. Hw olyan, amilyen, oktatási céllal készült 200 dollár indulóárral, ami 2010-re 50-re csökkent, oké, hw is elavult közben.
Nekem az az érdekes, hogy még ennyi pénzért is víz meg ütésálló, és oké nincs benne videokimenet, meg a gépelési élmény se lehetett nagy, meg nyilván nem biznissz klassz, de a mai, akár többezer dolláros TP-k hol lesznek 12 év múlva?Ja és a kijelző... transreflective, vagy mi. Ha már kijelzőről megy a vita
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz Tikakukac #102029 üzenetére
Ja értem. Majd megpróbálom azért előidézni.
De biztos, hogy nem lehet akkora gond, mint amilyen ocsmány egy laptopos TN. Bár ami a T500-amban van TN az nem annyira szörnyű.)#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Tikakukac #102024 üzenetére
Nekem gyári ips van az X230-ban, egy korábbi hsz-ed szerint az rosszabb (?), és nálam sokat van nyitva linux terminál egy bizonyos helyen, illetve a "tálca" is fix, és nem tapasztaltam ilyen problémát.
Nem csak az OLED meg barátai égnek be?#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz Silεncε #101755 üzenetére
"Egyébként én nem tudom, miért van lesajnálva a 30+ billzet, lehet, hogy csak nincs összehasonlítási alapom, de nekem ez a legjobb billzet, amit eddig életemben használtam."
Nem jó rajta gépelni. Nekem nem olyan hatékony, mint egy nem szigetes. Kisebb úton jár 1-1 leütés, a végén nagyot koppan, kényelmetlen. A másik, hogy abszolút logikátlan az elrendezés. Vissza-előre gombok száműzése stb., újra kell tanulnom a billentyűzetet. Sajnos megjavították ami jól működött.
Ráadásul nekem világítós billzetem van. Szép, meg minden, de csak sötétben, és ott hasznos is a világítás, tényleg. A gombok viszont fényesek, "csúszósak". Sajnos nem jön be. Ha már cserélni fogom, X220-aséra cserélem, thinklight arra is tud világítani.))(#101756) FoxiestFox: nekem okostelóm volt csak, p1 személyében. Az rezisztív kijelzős volt, utána mentem is vissza nem érintősre.))) (E52)
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Használd egészséggel.) Én abból is az X-eset venném, amíg még lehet.) Abban az igp már rendben van. (A *60-as szériában)
(#101753) FoxiestFox: Kell nekik abból az erős vásárlóerőből, akik az apple gépeket veszik. Meg milyen "ciki" lenne már, ha a többi gyártó mellett a lenovo nem állt volna be a kópia sorba.
Gombok nélküli, tapicskolós kijelzős okostelefont is az apple óta használunk. Szigetes billzetet is...[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
"Mókás, hogy írod, mennyire nem számít a méret és súly, amikor egy X230-at használsz. Valami miatt mégsem T430-at vagy T530-at vettél"
Nono, itt félreértés lakozik. Azért van X-es TP-m, mert elég az a méret. Az, hogy a régi vaskos házzal rendelkezik, pont, hogy jobban tetszik. A tömege sem zavar, sőt pont jó, ha nem fújja le a szél az asztalról. Nekem nem jön be a macbook air.
-
Apollyon
Korrektor
Nincs lovam.
De én simán elhurcolászok egész nap egy T500 szintű gépet is akár, oldaltáskával a vállamon.)Jelenleg viszont X230-at használok. Nézegettem az újabbakat is, hátnemár. A *80-as szérián már nincs rj45, az gáz. A *90-es szériában meg nincs már 12 colos méret...
-
Apollyon
Korrektor
"Nem teljesen értem ezt a macbook utánzatozást"
A mekbúk majmolás a 30-as szériánál kezdődött, amikor likvidálták a rendes billentyűzetet, és bevezették a szigetes verziót.
Amit azzal magyaráztak, hogy azért kellett, mert hogy a bill világítás, meg a vékony kialakításhoz kellett szigetesre cserélni.
Csak az a ciki, hogy akkoriban volt már a Dellnek is világítós billentyűzete, nem szigetes verzióban.
Aztán jééééé, még a Lenovo is meg tudta oldani a klasszik billzetet vékony kivitelben évekkel később: [link]Akkor ezekszerint mégsem volt igaz amit mondtak? Csak nem hazudtak?
Igazából ez is csak azt bizonyítja, hogy megbúg majmolás megy. A szigetes billzet macben volt először, jól összenyomorítva, kompaktra - dizájnosra; nagy, gombok nélküli tapipaddal, direkt olyan minimalistára tervezve, hogy még az se baj, ha akár csak egy csatlakozó van a gépen... Milyen érdekes, hogy az új TP szériákban is megfogyatkoztak a csatlakozók...
Ne haragudjon meg senki, arra amiket most írok, de nem látok semmilyen racionális érvet a vékonyításban, azon kívül, hogy dizájnhajhászás. Felnőtt emberek vagyunk, miért probléma, ha egy kilóval nehezebb a gép? Annyira kényelmes életet élünk, hogy már nem tudunk magunkkal mit kezdeni, és megy a hiszti a 2 kilós gépeken. Azért mégsem szénbányában kell dolgozunk... Berakjuk a kocsiba a gépet, onnan be a melóhelyre, az autó és az iroda/terep között azért nem kell órákat cipelni a gépet. Ha meg igen, akkor mivan, nem bírod el?
Mondjuk nem zavarna ez a trend, ha nem húzná magával a korábbi, "volt benne anyag" megoldásokat. Engem aztán nem izgat, ha 3 kiló a gép, plusz még egy kiló a töltő / aksi, de ne throttlingoljon, mert az nagyon béna.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Chaser #101714 üzenetére
Ha a levono kitalálna egy új techet, azt minimum egy intergalaktikus konferencián kampányolná, majd jövőre kiadna egy gépet vele, törtrészére butítva benne a tech-et, hogy a következő X évben is kiadhassa ugyanazt, de évről-évre az előzőhöz képest csak egy hajszállal hatékonyabb verzióban.
Btw egy új megoldásnak általában sokkal nagyobb marketinghíre van, mint valós haszna, egy valóban hasznos technológia feltalálásának meg hatalma.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz MineFox54 #101701 üzenetére
Köszönöm, este amint géphez jutok kipróbálom.
–––––––––––––––––––––––
Más:
Ezt biztos láttátok [link]Na ez már szinte 1:1 mekbúk. Gondolom a tp mérnököknek ehhez közük nincs, csak valami marketing/menedzser izé ráparancsolta a tp feliratot meg a trackpointot. Gondolom a többi TP-nek is hasonló lesz a sorsa idővel.
P szériából, ami még valóban mondható thinkpadnek, lesz vajon 12 colos verziója?
-
Apollyon
Korrektor
Frawly, megoldottad valahogy sway alatt a multimédia gombokat vagy out-of-the-box működött?
Engem igazából csak fényerő állítás érdekelne, mert a default konfigok nem mennek i3wm alól. Illetve próbáltam ezt, de nem működik csak ha terminálból állítgatom manuálisan, de az milyen már...#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Penguin95 #101682 üzenetére
A weboldalon elérhető steam telepítő nem csoda, hogy a fél világot hiányolja, ugyanis már ezeréve elavult csomagokra referál. Ami egy dolog, de az még egy réges-régi ubuntu verzióhoz készült, és csakis kizárólagosan ahhoz. Érthetetlen, hogy miért nem távolítják el. Linuxon egyébként mindent az adott disztró tárolójából illik telepíteni, beleértve a steamet is.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Tikakukac #101678 üzenetére
Nem azért, csak bankügyeket már nem intéznék rajta, de simán fő rendszernek sem használnám. Linuxból sem használnánk tíz évest, még akkor sem ha frissítve lenne.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Dhampir #101675 üzenetére
10 éves, elavult rendszer amit már senkinek sem szabadna online kapcsolódva használni. Ne is törjön ki semmi érte.
(#101672) Tikakukac: Én ezt értem, csak azért jegyeztem meg, mert azt hittem hogy a T500/T400 volt a két utolsó mohikán, ahol el lehetett érni passzív működést.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Tikakukac #101667 üzenetére
Igen, pontosan ahogy mondod, épp tolta ezerrel a frissítéseket. Volna.
Csak kissé hangos volt és meleg, linux alatt meg full néma és hűvös, és nagy a kettő között a kontraszt.(#101668) Tim82: az lm-sensors jól működik, ez betonbiztos.
[ Szerkesztve ]
-
-
Apollyon
Korrektor
Az normális, hogy i5-ös X230-on futó Debian alatt nem pörög éppen a venti? lm-sensors szerint 43 fok a chipset, 46 fok a prockó, fan1: 0 RPM és amúgy épp hogy langyos a gép. Még nem kínoztam meg, mert alig van rajta program, csak terminálos cuccok vannak még, csak úgy fura volt, a már letörölt win10 alatt úgy süvített mint a veszedelem.
-
Apollyon
Korrektor
válasz Ogard #101576 üzenetére
MacGyver jeligére, azaz a fából vaskarikát kategória? Akkor építsd át az X220-at X250-re, ott és afölött a bioszt már nem lehet kiütni állítólag.
Illetve ha nagyon véded az adataid, használj linuxot titkosított partícióval (LUKS), azt garantáltan nem töri fel az űristen sem jelszó híján.
-
Apollyon
Korrektor
válasz S_x96x_S #101560 üzenetére
lol, ha más nem, ez már erőteljesen jelzi, hogy gáz van inteléknél: AMD-s TP-k
Btw elég gagyi, hogy még mindig a 16:9-es fullhd panelekkel erőlködnek. Most már a 3:2 a király. A webkam retesz viszont extra jó (tudom volt már korábbi genben is), telefonok elő/hátlapjára is kéne.
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
válasz FoxiestFox #101412 üzenetére
A 10-es Debianban még nincs benne a synaptic, mert valami gond van vele. Egyébként sincs még kész a 10-es. Ha ezt tudom, tényleg nem ajánlom, de ott volt a live rendszer kipróbálni... Feltéve hogy a testing debiant raktad fel. A 9-esben jól működik, ott próbáltam még korábban, az más kérdés, hogy ha synapticra szorulsz, neked nem a debian való. Hacsak nem a synaptics touchpadre gondoltál Thinkpad esetén.
"egy XP "túl régi" az aktuális GRUB-nak. Bocs de mivan? Hány millió retrós gépen lehet még XP?"
Ez csak tipp volt, nem biztos hogy így is van, de én kérek elnézést, hogy nem támogat minden szoftver egy 18 éves oprendszert. Ráadásul egy zsírúj mellett. A csomagkezelő összeomlása az viszont abszolút fixen user error. De tök mindegy, felejtsd el a linuxot, nem neked való, csak felszabod magad rajta. Max. akkor fogsz tudni benne eligazodni, ha már windowsként tudod használni, olyan viszont soha nem lesz. Ha meg igen, akkor én menekülök BSD-re, alap dolgokra már az is jó.
-
Apollyon
Korrektor
válasz MineFox54 #101410 üzenetére
Attól függ telepítésnél mit adott meg. Ha nem engedélyezte a logint root alól, akkor a sima user korlátlan sudo jogot kap. Ha viszont van root is, akkor a usert hozzá kell adni a sudoers filehoz. Nálam sehol nincs sudo, én utálom. Bustert nem telepítettem még egyébként, csak simán átfrissíttettem 9-ről 10-re.
-
Apollyon
Korrektor
válasz FoxiestFox #101402 üzenetére
A maemo linux már halott, és igen, köze nincs ezeknek már a desktop rendszerekhez.
apt-get még ugyan van, de érdemes helyette simán az apt -t használni, sokkal több információt ír ki 1-1 folyamat közben. De ezt is lehet még vagy 5 lépcsőt felfelé fokozni.
Nyitsz egy terminált, "sudo update-grub" ezt beírod idézőjelek nélkül, majd a jelszavadat. Jelszó pötyögés közben nem látszik semmi, csillag sem, ne lepődj meg.
az update-grub parancs ellenőrzi a fellelhető os-eket az elérhető diskeken majd a grubba rakja. A grub amúgy az os választó ami a bios után jön. Egy próbát megér, de szerintem már annyira régi az XP, hogy nincs támogatva a grubban. Ezenkívül egy gúglizást megér a dolog.#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
válasz donjohnson #101399 üzenetére
A linux nem nyúlkál bele a windowsba. Viszont ha lehúzod a windowsos winyót a linux telepítés alatt, akkor a grub értelemszerűen nem fogja tudni, hogy van egy másik OS is telepítve egy másik lemezen, így cserélgetni kellene minden OS átváltáskor.
De amúgy elég kemény, XP-t már nem láttam 10 éve, TP-n meg még soha, csak képekről. Arra tippelnék, hogy GRUB-ból azért nem indul már az windows, mert az XP már annyira elavult.
Esetleg egy update-grub parancsot meg kéne próbálni a debian alól, hátha úgy működik.
(#101398)
"a Linux még mindig az galaxis távolságra van a userfriendlytől" #pebkac
Desktopon és TP-n is van windowsom a linux mellett, igaz nem XP, hanem 10 és semmi gondjuk egymással.
Windows only tudással nem is fogsz tudni linuxot használni, fordítva viszont igen. De ha ezt tudom, akkor nem ajánlom a Debiant, rakj fel egy Linux Mintet inkább, ahhoz elég egy next-next-finish tapasztalat is.
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
válasz FoxiestFox #101380 üzenetére
Ha Debiant raksz fel, akkor inkább a testingből tedd, mert az már frissebb. Vagyis a 10-es verziót, abból is van már live edition, ki tudod próbálni.
LXDE már szerintem halott, én inkább az XFCE-t ajánlom, nem eszik sokkal többet, szénné lehet konfigurálni, és jól tud kinézni, sokat tud, és raktam már fel gyengébb gépre is. Innen ezt ajánlom: debian-live-testing-amd64-xfce.isoVagy ha nem jön be, akkor legfrissebb Linux Mint, azt is xfce-vel.
-------
Az én kérdésemre meg köszi a választ mindenkinek.
-
Apollyon
Korrektor
X230-nál és afölött milyen billentyűzetet érdemes használni, világítósat, vagy nem világítósat?
Az anyagminőség miatt kérdezem. A világítós szerintem jól néz ki, és bár tudok vakon gépelni, ha sötétben kell a monitort bámulni (ami az egyetlen fényforrás) az annyira nem jó a szememnek.Így tippre, tapasztalat nélkül azt mondnám, hogy a világítós tejfölösdoboz műanyag, és kevésbé jó hosszútávon, hamarabb kopik. Ezzel szemben a valóság pedig?
[ Szerkesztve ]
-
Apollyon
Korrektor
Nope, Arch az Arch alapú. Fedora a bleeding edge rpm vonalon, CentOS meg a "stabil" verzió rpm vonalon a Red Hat "égisz" alatt.
Debian meg a másik nagy "égisz", arra alapul az Ubuntu. A Mate meg nem OS, hanem egy asztali kezelőfelület, ami majdnem minden disztróra felrakható.)Szóval Arch kell neked, vagy ha túl nagy falat a konzolban telepíteni akkor ott van a Manjaro ami Arch alapú, csak sokkal egyszerűbb feltelepíteni és működik out of the box.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz mobal #101160 üzenetére
Plusz 1 az Arhcra. Olyan új architektúra mint ami az X280-ban van, még nem forrt ki eléggé hogy Debianon minden gond nélkül menjen, persze ki lehet próbálni a 10-es, még testing Debiannal, de szerintem legyen ott talonban az Arch is, azon mindenből a legfrissebb csomagok vannak, 5-ös kernellel, azzal tutira nem lesz gond.
Új hozzászólás Aktív témák
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- ASUS ROG Zephyrus G14 -14" WUXGA IPS 144Hz -Ryzen 7 6800HS - 16GB - 512GB - RX 6700S 8GB - 1 év gari
- HP Elitebook x360 G6 2in1 Prémium laptop 14" FULL HD IPS Érintőkijelző / Intel I7 / 16GB RAM
- HP Elitebook x360 G7 2in1 Prémium laptop 14" FULL HD IPS Érintőkijelző / Intel I7 / 16GB RAM
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest