Új hozzászólás Aktív témák

  • HSM

    félisten

    válasz Apollyon #107691 üzenetére

    "Régi TP-kben simán működőképes volt a 25 és 35W TDP-s CPU tartós terhelésen is, throttling nélkül"
    A maiakban is működőképes a megfelelő TDP-n. Pl. a 15W-ra méretezett hűtéssel remekül meghűti 15W-ig akár még az extra vékony T460s, akár a T480s is (azért ezeket írom, mert ezekkel van személyes, hosszútávú használati tapasztalatom).
    Ezt kell megérteni és elfogadni, hogy főleg U-s prociknál a 15W a szigorú korlát, és a CPU normális működésének a része, hogy az alapórajel (pl. i5-8250U esetén 1,6Ghz) és a maximális turbó órajel (i5-8250U esetén 3,4Ghz) között olyan órajelen üzemeljen, ami az éppen aktuális terhelés mellett a lehető legmagasabb úgy, hogy közben ne lépje át a 15W-os TDP limitet. Ez szigorúan nézve throttling, ugyanakkor ennek így kell működnie.

    A régi CPU-k esetén mindig nagyon alacsony órajel volt csak engedélyezve, magas TDP-vel, így részterhelésen is lassú maradt. A mai CPU-k viszont képesek részterhelésen nagyon magas teljesítményre, és teljes terhelésen valamivel lassabb órajelen működnek, alkalmazkodva a hűtés vagy a TDP korlátaihoz. Tehát összességében egy jóval gyorsabb processzorod van, mint korábban, főleg részterhelésen, csak ennek nyilván az az ára, hogy általában magas terhelésen nem tudja hozni a CPU azt a kevésbé hatékony, magas órajelet, amit részterhelésen.

Új hozzászólás Aktív témák