Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
válasz tibbike01 #90085 üzenetére
Ha kevésbé ezoterikus kell akkor FBS is megfogja úgy, hogy többet nem jön le.
Zsírtalanítani kell előtte mindenképp, bármivel ragasztod.Most zsinórban harmadjára írom az FBS-t, becsszó nem szponzorálnak
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
Nemtom volt-e már: Parkside gyárlátogató videó (német)
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz Inhouse #89961 üzenetére
A wago az egyetlen ami rugós kötésű azaz az idő elteltével nem lazul a kötés még ha a vezeték benne deformálódik vagy mozog is. A sorkapocs bár vastagabb anyagból van alkalmatlan sodort vezetékekhez érvéghüvely nélkül és a csavarkötés a vezeték deformálódásával lazulhat és szikrázhat. Így gyullad ki a legtöbb biztosítéktábla, valahol egy csavarkötés laza.
Az összesodortról nem is nyilatkozokA lényeg annyi, hogy a wago a legbiztonságosabb. Nem azért, mert a legtöbb áramot képes átvinni, hanem mert kivédi az emberi hibákat. A kismegszakító pedig le kell oldjon mielőtt bármi kigyullad / elolvad az elektromos hálózatban. Ha a wago meggyullad (szerintem égni nem tud egyébként csak elolvad meg füstöl), akkor ott rég nagyobb gondok vannak.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz enginev3.0 #89959 üzenetére
Én csicska voltam és megvettem a hörmann-t szóval nem tudok nyilatkozni
-
daninet
veterán
válasz enginev3.0 #89956 üzenetére
ha a nyitóerő, kar hossza stb. ugyanaz, akkor a szokásos dolgokban fognak eltérni: tartósság, alkatrész utánpótlás, elérhető dokumentáció, szerviz hálózat, garanciális ügyintézés menete stb.
-
daninet
veterán
válasz Barret001 #89939 üzenetére
ez ilyen körbef@szverés az interneten melyik a legjobb villásdugó. A G típusút (angolszász) mondják mindig mert:
- Legvastagabb kontaktok, legnagyobb áramot viszi át melegedés nélkül.
-A lapos kontaktok nagy felületen érintkeznek míg a kör keresztmetszet gyakran csak egy ponton.
-Biztosíték van benne
-Nem lehet fordítva bedugni, így a fázis mindig ugyanazon az oldalon van
-Földelés ér hozzá először mikor bedugod (ezt a schüco is tudja amit mi használunk)A hátránya, hogy nagy.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz j.bravo #89934 üzenetére
"Villanyszerelők valószínűleg ellenjavallják"
Az elosztókkal és hosszabbítókkal semmi gond, ha nem terheled meg jobban őket mint ami rá van írva. Sajnos elég sok közülül nem bír ki 16A terhelést ahol az átlagos kismegszakító leold, így tűzveszélyesek.
Szinte biztos vagyok, hogy az ikeás az nem ilyen. Az ő termékeiknek van tanusítványa és többnyire EU-ban készülnek. Az ikeás olvasólámpám magyar gyártmány.Szerintem bármelyik villanyszerelési boltban tudsz falra szerelhető dugaljat venni. Nem lesz ilyen csinos sorolós acsatlakozó rajta, de van kettes, négyes minden féle. Vezetéknek 3x1.5mm2 sodort és akkor az még a sütőt is elbírja ha olyanod van. Ha csak egy lámpa vagy hasonló lenne beledugva és tudatos vagy a dologgal akkor lehet 3x0.75 is, az max 6A. Annyi, hogy komfortos kell legyél alap villanyszereléssel ami egy villásdugó felcsavarozását jelenti.
btw érdekesség: Angliában az iskolában hagyományosan tanítanak alap villanyszerelést mint egy villásdugó cseréje. A legtöbb supermarketben lehet villásdugót és bele való biztosítékokat venni.
[ Szerkesztve ]
-
-
daninet
veterán
válasz Barret001 #89844 üzenetére
én piszkosul félek ezektől a gépektől. A kicsi kínaitól nem, de egy ilyen nagytól nagyon.
De talán jó is mert ha használni kellene mindent 100x ellenőriznék.
Van egy textil korongom egy asztali köszörű egyik felén amivel fémet polírozok, attól úgy félek mint a tűztől. Nevetséges de a műhelyemből folyik ki a szerszám és ezt tartom legveszélyesebbnek Egyszer már elkapott egy vasat amit políroztam és visszahajította felém, teljes rémálomMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz imibogyo #89831 üzenetére
van egy videó amit minden esztergályosnak megmutatnak amikor tanulni kezd, valami faszit felteker a ruhájánál fogva és húspéppé tekeri. Ez ilyen alapmű és mindenkibe beleég, hogy laza ruházatba nem megy a gép közelébe
-
daninet
veterán
válasz imibogyo #89824 üzenetére
Fú de menő. Nekem ez csak álom marad mert 5x5 a műhelyem. Szuper. Ahogy a második képet nézem valszeg el kell költeni a gép árát még egyszer szerszámokra
Gondolom az esztergás oktatóvideót már megnézted és nyilván tudod melyikről beszélek[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Stylewars_kp #89797 üzenetére
keress rá himalájai nyírfára. Alacsonyabb növésű (max 8m) és kevesebbet szemetel. Hófehér a törzse. Nekünk van 3 is
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz ahenobarbus #89744 üzenetére
Redditen van egy electric skateboard sub ahol építgenek ilyeneket az emberek az lesz a legjobb hely ezt megkérdezni. Az ESC drága lesz (max teljesítményt figyelembe véve), a többi valszeg vállalható.
VESC 4 vagy VESC 6 szokott tipikus ESC választás lenniMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
A távirányítókat nagyon nem ismerem, ez egy hexadecimális kódot ad vissza ami gondolom valami táblázatból kinézhető hogyan etethető meg a távirányítóval. Amugy az univerzál távirányítónak nincs olyan módja amikor egymás felé fordítod őket és az egyik tanul a másiktól? Az erősítőmé ilyen, áttanítottam az összes gombot.
-
daninet
veterán
Egy arduinoval és egy IR szenzorral ki lehet olvasni a kódot. kell egy ilyen vevő meg valami olcsó ardu alaplap
Van arduinohoz ez IRremote nevű library ami pont ezt fordítja.#include <IRremote.h>
const int receiverPin = 11; // Pin connected to the output pin of IR receiver
IRrecv irrecv(receiverPin); // Create IR receiver object
decode_results results; // Create a structure to store the results
void setup() {
Serial.begin(9600); // Start the serial communication
irrecv.enableIRIn(); // Start the receiver
}
void loop() {
if (irrecv.decode(&results)) { // If a code is received
Serial.print("Received code: ");
Serial.println(results.value, HEX); // Print the code in hexadecimal
irrecv.resume(); // Receive the next value
}
}
Serial monitorban látod majd a kódot
-
daninet
veterán
én B&D Workmate 301-et használok megelégedéssel. Van egy nagyobb darab konyhából bontott munkalapom, mikor plusz felület kell rádobom a bakokra. De önmagában is jó egy csomó dologra.
-
daninet
veterán
válasz Reggie0 #89608 üzenetére
csak egy poén volt nem fog ezzel mászkálni az utcán
13 centis. Az egész onnan indult, hogy csináltam nemrég magamnak egyet, aztán ette a kefét mert ő az ikeás kést használja vacsorához.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
Kész lett asszonynak a kés, nincs rajta zőccsárga ezért elnézést kérek.
Kb így nézett ki a megrendelés:
A: Csinálsz nekem egy kést?
ÉN: Persze. Milyet?
A: Hát.. néha furán fogom meg a kést legyen mindkét oldalán éle.
ÉN: Tehát egy tőr?
A: Igen.. de nem embereket szúrni hanem kajáláshoz.
...
A: Tokot tudsz hozzá készíteni?
ÉN: Tokot?
A: Igen, lehet a táskámba is beleraknám.
ÉN: Önvédelemből?
A: Ha este sétálok és megtámadnak legyen nálam kés.
ÉN: Tehát embereket szúrni?
A: Hát.. most hogy így mondod, igen.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Tangerine #89569 üzenetére
Egyetértek. Új házat építettünk, minden háztartási gépünk új. Két whirlpool dolgot vettünk, mindkettő szar két éven belül. A mosogatógép gari idő alatt kétszer romlott el. Főzőlapon gyárilag szarok a gombok és ha nem nyalod meg az ujjad nem érzékeli Ezt nem voltak hajlandóak cserélni sem.
Barátom vett egy új whirlpool sütőt, a gőzölős programban valami rossz tömítés miatt az oldalán nyomta ki a gőzt a bútorlapra, az új konyhájukban egy elem teljesen kuka. Most polgári pereskedik velük de elég reménytelen.
Most legjobban az Electrolux cuccokkal vagyok háztartásiban megelégedve. Persze kicsi a mintavétel mert 3 gépünk van, de mind kiváló minőség és hibátlanok (még).Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz RandomName #89581 üzenetére
Amig nem láttam a második képet azt gondoltam valahogy fogazottan levágtad a PVC cső végét.
-
daninet
veterán
válasz Barret001 #89533 üzenetére
Az IP védelem nem vízállóságot jelent. Fokozatai vannak, az egyik szám a nedvességgel való ellenállást a másik a porral szembeni ellenállást jelenti. Minden terméknek amit letesztelnek van IP védettségi száma, még annak is ami azonnal tönkremegy a legkevesebb víztől.
Egy laptop töltő jellemzően IP30 védettségű ami azt jelenti, hogy nem tűri a nedvességet semennyire, de 2.5mm méretű tárgyak nem tudnak behatolni[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Dinomano #89513 üzenetére
Ha megfúrod jó eséllyel megfúrsz valami alkatrészt rajta. Ez ilyen, megy ameddig megy, ha meghal akkor legtöbb esetben az a kis 8 lábú chip hal meg ami az alján van. Nem tudsz vele sokat tenni és roncsolás nélkül nem is javítható.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz mindenes24 #89494 üzenetére
1. Onshape, Fusion360, FreeCAD (kb ebben a sorrendben). Egyik sem móricka rajzokhoz van, ezek rendes CAD programok és némi tanulást igényelnek. Cserébe bármit megmodellezhetsz, lesz 3D is.
2. Dmax alapján méretezik a szűrőket ahol D egy gömb átmérője ami átfér a szita lyukon. Rendesen méretezett szitákat csak labor körülményekhez gyártva tudsz venni, a különféle liszt és porcukor sziták azok "valamekkorák".
3. Mehetnek a vezetékek egymás mellett. Az ethernet az csavart érpár és jó eséllyel árnyékolt, az USB pedig árnyékolt. Viszont USB-vel 5m felett már csak saját tápos USB hub-al tudod használni. USB érzékeny lehet AC motorok által generált elektromágneses impulzusokra. Ha ilyen van a közelében akkor lehet gond.
4. A frekvencia általában fel van tűntetve a játékon, azt nem kell tippelni, de a kód az vagy interneten keresgélve, vagy tippeléssel (pl valami arduino alapú eszközzel végigfuttatni az összes lehetséges kódot és nézni melyikre történik valami). Az olcsó játékok 27Mhz-en mennek, a jobbak 2.4Ghz.
Ha minden kötél szakad vannak távirányító/vezérlő kombók de ehhez kellenek középszintű elektronikai ismeretek, hogy a játékban levő alaplapról visszakeresd hova kell forrasztani.5. 4m cső felfelé, tehát valami antenna szerű? 1cm ilyen hosszan eléggé flexibilis hajlik minden felé. Kicsit még írd körbe ez mi akar lenni meg hogy néz ki
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz macilaci78 #89491 üzenetére
Ezek így igazak, de kontakt ragasztó azért van 100g alatti kiszerelésben. (Palma, Gorilla stb.) Persze fajlagosan drága de így is max 2000ft egy tubus, ping pong ütőhöz meg elég lesz jópár alkalomra az is.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz lemmy71 #89483 üzenetére
Túlmelegszik a vezeték, a hőtől leég a zománc, ahol összeér két rézvezeték még nagyobb áram megy át rajta és szétég az egész.
Ha a tekercselés száma megfelelt akkor a vezeték átmérőjével volt gond vagy eleve sérült volt.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz modflow #89477 üzenetére
Itt két utat tudsz bejárni:
A) Vagy a meglévő könyöklőhöz rögzítesz valamit (csavar, ragasztás stb)
B) Saját lábakon állFeltételezem a könyöklő fából esetleg műanyagból van és minden évben eljátszod majd ezt a dolgot. Ha veszel egy polcot ikeában (van akár 30cm mély is), akkor az 3 helyen oda tudod csavarozni a meglévő könyöklőhöz. Feltételezve, hogy az megfelelően van rögzítve. Lyukakat előfúrod vékonyabbal, csavarfejet süllyeszted. Ha tetszik otthagyod permanens fícsörnek, ha nem tetszik leveszed és valamit odaraksz a könyöklőre nyárra, hogy a lyukakat eltakard.
A roncsolásmentes opció ha ugyanilyen polcot veszel, de nem csavarozod oda, hanem raksz neki két lábat ami letámaszkodik a radiátor előtt. Ez lehet két gyalult léc fehérre festve, nem kell túlgondolni.
Kétoldalú ragasztószalaggal ideiglenesen rögzíted a polcot a könyöklőhöz, nyáron a ragasztót némi alkohol társaságában/segítségével (megfelelő rész aláhúzandó) eltávolítod.[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Essejó #89441 üzenetére
internetes rendelés volt egy győri cégtől, ráadásul 2-3 hétig ki sem bontottam a dobozt, mert sokszor rendeltem már tőlük és mindig oké volt.
Megreklamáltam emailben, de azért nem voltam túl erőszakos, mert az is lehet, hogy ez választható csak én nem tudtam róla. Majd meglátom mit szólnak.
Most találtam helyben kecskeméten egy céget akik csinálnak szalagot ami nekem megfelel.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
Ezeket én mind csináltatom megrendelésre. Az én gépem colos amerikai méret szóval sehonnan nem tudok szalagot venni hozzá. Mérges lettem és csináltattam egy adagot a egy másik céggel, 430Ft/darab volt, VSM márka. Ők az illesztést is jól csinálják.
Ha gondolod adok kontaktot és kérj árajánlatot.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
Mielőtt vérbe mártom a billentyűzetem és mérges leveleket írok, okoskodjátok már meg a csiszoló szalagom.
Egy helyről veszem évek óta a végtelenített szalagot az asztali szalagcsiszolómhoz.
Most a legutóbbi adag máshogy lett összeragasztva, lecsupasztják a csiszolóanyagot és összemelegítik a két végét. Ott keletkezik egy lyuk ami a csiszolófelülettől mélyebb.
Korábban ferdén elvágták és üvegszálas ragasztószalaggal hátulról megragasztották.Az a bajom, hogy precíziós csiszoláshoz teljesen alkalmatlan mert folyamatosan üt. Odanyomok egy késpengét és zakatol mint a vonat. Szerintem teljesen használhatatlan.
Értem, hogy egy parketta csiszolónál ez oké lehet, de ez egy annál finomabb művelet.Igazam van, vagy nincs igazam?
Felül az új szalag illesztése, alul a régié alig látszik.
Felül a régi szalag összeragasztva, alul az új módszerrel készítve[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz lemmy71 #89424 üzenetére
tervben van, de azért annyira nem olcsó. 300g üvegszál gyanta 20k körül van szállítva, kell még gyanta pigment, 1-2 méter érdekes szövet (ha nem szétvagdosott farmerból akarod).
Alkalmanként egy 10esért katalógusból azért egyszerűbb berendelni, kényelmes vagyokMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz spleenszuru #89413 üzenetére
Ekkora extrudált műanyag táblák nem olcsók. Ha egy olcsó verziót nézek 6mm tömör PVC tábla (tábla mérete 1x2m amit meg kell venned) 44k huf
PE, PP és a többi még drágább ennél.Kivágott 5mm plexi:
Először azt hittem, hogy valami vizes helyre kell de látom hogy PC házat akarsz rátenni.
Tömör MDF 12mm vastag az már nem hajlik és egy tizesből meglesz levágatva. Az MDF anyaga pedig olyan, hogy ha lefested kb bármi lehet.[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Top cat #89207 üzenetére
igen, pontosan az. covid alatt építettem.
Csinálok néha késeket és abban hevítem az acélt. Még eléggé amatőr vagyok a dologban de ez most az elektronika mellett az első dolog ami egy évnél tovább megmaradt. A kívánság lista következő darabja egy szalagcsiszoló ami 2m szalaggal megy pontosan ehhez.
[kép] [kép] [kép][ Szerkesztve ]
-
-
daninet
veterán
Én is megosztom a hétvégi maszekolást. Rendszeresen rendelek 20-30m drótokat hestore-ról amit zacskóban küldenek el. Ez pontosan annyira gabajodik össze mint amennyire elképzelitek. Ebből elegem lett és gyártottam egy ilyen alkalmatosságot
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Keef_Lee #89175 üzenetére
sok eladó hibás parkside kompresszort látok jófogáson, akatrész nincs hozzájuk.
Az egyetlen előnye, hogy olcsó. Persze ha a nincs kompresszor vagy az olcsó kompresszor az opció az olcsó is jó. 24L festésre határeset, de a festőpisztolytól is függ.
Azt tudom, hogy ahol festenek ott 100L alatti kompresszort nem vesznek.
Illetve festéshez vízleválasztó is kell pluszban[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Krisztianby #89168 üzenetére
háát.. ugye itt van A, B és C opció
A) opció hogy megfúrod a burkolatot és akkor át lehet kötegelőzni. Ez eggyel jobb mint a "ződsárga" de funkcionális, erősen tart és bontható.
B) opció hogy átfúrod a burkolatot és hosszabb csavar + anyával ráhúzod
C) ragasztás, de én nem ragasztanámMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
rajta van a karácsonyi listán, várom, hogy valaki megvegye egy régi kindle 3-al tolom.
3 éve a házunkban lakunk és nem volt megegyezés asszonnyal a lámpák tekintetében a hálószobában, még mindig egy dróton lóg egy villanykörte De erre a hónapra ki lett tűzve. Megpróbálom ezt a 10 fokos izzót aztán ha nem jó majd cserélem.
most kerítést építünk, meg akarok egy 2kw-os szalagcsiszolót is késeket jobban tudjam csiszolni. PrioritásokMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
áhh asszony hiper érzékeny a ha csak 1 foton a retináját éri miközben próbál elaludni én meg olvasok akkor már nem jó. OIyan kell legyen mint a repülőn, hogy csak oda világít ahova kell sehova máshova.
-
daninet
veterán
válasz macilaci78 #89137 üzenetére
olvasólámpának kell fej fölé, koncentrált kell. Most találtam egy 10 fokosat némi keresgéléssel, de 7k darabja, kicsit drága
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
GU10-ből létezik olyan spot ami tényleg spot? Tehát nem csak a köznyelv hívja spot-nak hanem egy fókuszált kört világít?
-
daninet
veterán
Bár nem vagyok fűtés szerelő szakember, de ilyenkor mindig az a kérdés, hogy mekkora nyomás alakulhat ki a rendszerben? Ha csak egy kicsi keringtető szivattyú van akkor valszeg majdnem mindegy.
-
daninet
veterán
a csónak kivételével mindnek ki kell jönnie vihar esetén
Nem mondom, hogy a rendőrök jogszerűen szedték ki hacsak nem volt viharjelzés.
Szvsz én hagynék bárkit a saját hülyeségéből megfulladni, hülyék ellen nincs elég nagy költségvetés. Persze az is érthető, hogy a strand üzemeltetők nem akarnak teljes szezon napokat elveszíteni rendőri helyszínelés miatt. Igazából mindenkit megértek[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Barret001 #89046 üzenetére
balaton egy fura tó, mert bele lehet fulladni úgy is, hogy jó úszó vagy és a fejed a víz felett van végig. Ennek egyik oka, hogy az északi parton található dombok miatt egy egyedi széljárás alakul ki ami elég nagy hullámokat gerjeszt a tó egész felületén szeles időben.
Ez az egyik oka a villogóknak a parton és annak, hogy kiparancsolják az embereket a strandokon a vízből.
Ugye a különféle csónakokat nem küldi ki senki az első viharjelzésnél így ha egy ilyen tákolmány bennmarad és az utasai beleesnek a vízbe, akkor viharos időben nagy eséllyel már csak kihalászni lehet őket.
Azzal lehet vitatkozni, hogy meg kell-e menteni az embereket a saját hülyeségüktől.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz imibogyo #89025 üzenetére
nekem ez van a kívánság listán már egy ideje, de a fene kölykök mellett nem lehet szerszámokat halmozni tisztességesen
-
daninet
veterán
válasz Archttila #89015 üzenetére
nem rossz ötlet a beton. Nem fogja eldeformálni, de kötést sem alakít majd ki nagyon a műanyaggal. Most azon agyaltam mit tennék bele, hogy ne essen ki a beton. Valamit belülre hozzá kéne ragasztani ami meggátolná, hogy később a beton kiessen.
Illetve kell majd valami az aljára, egy darab filc vagy hasonló, ne csessze össze a padlót.Betonnál van egy Dmax szám ami a kavics max méretét jelenti a keverékben. Most vagy veszel előrekevert zsákos betont és kiszeded belőle a nagyobb kavicsokat, vagy cementből, homokból és apró kavicsból csinálsz klasszik 1:2:3 arány keveréket. (cement:homok:kavics), víz hidratáció 60%
Ütögetéssel tömöríted, vársz legalább 3-4 napot terhelés előtt.[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz FoxiestFox #88878 üzenetére
egyébként volt egy első generációs Harman Kardon Onyx hangfalam aminek az egész hátulja soft touch gumi volt, persze 3 év után elkezdett taknyosodni.
Vettem plastidip-et ami egy gumi szerű fújós festék, megtakarítottam alkohollal és ráfújtam. Olyan lett mint az új és nem ragadt többet
Eladtam azóta az új gazdáját boldogítja. Nem tudom ragad-eMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz FoxiestFox #88871 üzenetére
vegyél higítót, lesétálsz a lépcsőház elé vagy kimész az erkélyre és levakarod róla a gumit. áztatni és kaparni kell, nem fogja ledobni. Szintetikus higító jobb lesz. Mikor lejött a nagyja akkor csiszolópapír legalább 2 finomságú aztán pedig lehet fújni alapozóval. Nem kell, hogy szép legyen csak síma legyen a felület a festéshez.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz draco31 #88809 üzenetére
a nagyon olcsó pajzsoktól azért óvakodj. Én parkside-os automata pajzzsal kezdtem, és 99%-ban jó, de sajnos van, hogy késleltetve kapcsolt ha nem tökéletesen az ívbe nézel hanem picit oldalra és belenéztem párszor pedig érzékenységet mindig tökik csavarom, a sarokcsiszoló szikrájától is bekapcsol olyan érzékeny. Plusz az olcsóknak mindig valami színes filtere van és zölden/pirosan látsz benne mindent.
A jobb pajzsok valós színt adnak vissza.
Egy pár szemem van, ezen nem spóroltam. Ajánlom te se az olcsót keresd hanem a jót.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
-
daninet
veterán
nem kell linux hozzá, WSL elég, windows alól is megcsinálhatod. ChatGPT pedig le tudja neked írni mit kell lépésről lépésre beszúrnod.
De nem foglak linuxxal hittéríteni, viszont ezek a cuccok mind linux alapúak, úgyhogy szoftveresen ez az opciód ami működni fog.
Forrasztópáka sem rossz, csak ki kell várnod a gari végétMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
A NUT (network UPS tool) le tudja permanens tiltani a beepert. Az eaton szoftvere valszeg beeper.mute parancsot adja ki, de te a nut segítségével konzolból el tudod küldeni neki a beeper.disable parancsot.
WSL vagy linux kell hozzá[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
Az a gond, hogy a toronyfúrók csapágyazása más mint a maróké, ez a fő oka, hogy nem bírja a marást. Illetve a klasszikus Jacobs tokmány a fúróhoz nem támasztja meg elég irányból a marószárat. A maró tokmány kúposan összeszorítja a marószárat. Puha anyagokhoz oké lehet.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Stylewars_kp #88694 üzenetére
szerintem lassan kimaxoltátok a témát ramen tészta még nem volt javaslatként de akkor bedobom
-
daninet
veterán
válasz Essejó #88676 üzenetére
kicsit nehezen érthető (számomra) pontosan mi van a képen, ez erkély lenne? A követ csak elhúztad vagy az ott van fixen? Mi az a piros és sárga vonal?
Egy új követ esetleg levágatni sírkövesnél? Kb egy 20as lenneMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz TheProb #88671 üzenetére
A leggyakoribb beton keverési arány a 1:2:3, ami azt jelenti, hogy 1 rész cementre 2 rész homok és 3 rész kavics jut.
A beton hidratációját a Víz/Cement arányában mérik. A szárazbetonban ugye benne van az adalékanyag (homok, kavics stb.) így ez némileg változhat. De alapvetően a legnagyobb szilárdásgot 0.4 V/C-nél éred el, de itt még nagyon nehezen keverhető, kézi bedolgozásnál inkább 0.6 V/C szokott lenni.
Ha apró dolgokat akarsz kiönteni szerintem jobban jársz ha nem szárazbetont veszel hanem magad kevered ki. Én így csinálnám:
1 rész cement
1 rész üvegszál
2 rész homok
folyasztó szer előírás szerint
0.5 rész vízfolyasztószert és üvegszálat is tudsz venni webshopban de mintha praktikerben láttam volna. Próbálj minél közelebb kerülni a 0.4 V/C-hez a folyasztószerrel
-
daninet
veterán
Le tudod szerelni a csődarabot?
Ha igen akkor citromsavas vízbe áztasd be egy éjszakára aztán pedig enyhe súrolásra is lejön majd a rozsda. Bármilyen fakanálra, botra ráerősítesz egy konyhai fém súrolót és azzal le tudod belül tisztítani utána.
Kerüld a rozsdamaró szereket mert azok tönkretehetik a menetet.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz Leone743 #88494 üzenetére
Ezt borzalmasan fogom megfogalmazni mert építész vagyok de értni fogod
A motor egy réz tekercs valamekkora ellenállással. Lényegében olyan mint egy darab vezeték. Amennyiben egy darab vezetéket rövidre zársz és nem veszi fel rövid időn belül a teljesítményt valami, leold a biztosíték. Amikor egy AC motor elindul egy pillanatig gyakorlatilag rövidzár amíg nem forog a mágnes.
Namost: két féle AC terhelés létezik. Induktív és kapacitív. Az induktív terhelést a réz tekercsek pl motorok okozzák amik (időben) előre tolják a szinusz feszültséget a hálózaton érkezőhöz képest, a kondenzátorok pedig késleltetik azt.
Amikor egy AC motor indul, valamelyik pillanatban rákapcsolod a hálózatra. Ez a szinusz hullám bármely pontján történhet. Ha úgy esik, hogy a csúcson teszed amikor valamely irányba maximális a feszültség, elképzelhető, hogy a pillanatnyi áramfelvétel túl nagy lesz (nagyobb motorok esetén) és leold a kismegszakító.
Ha kisebb motorod van, akkor simán elindul majd kondi nélkül, de elképzelhető majd pár eset amikor nem jön neki össze és leold a biztosíték.
A kondenzátor biztosítja, hogy legyen egy "késleltetett" löket ahhoz, hogy beinduljon a motor stabilan.[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz Barret001 #88486 üzenetére
Kiszámoltam Felére csökkentette volna a rendelkezésre álló légteret ami több kompromisszummal járt volna és mindkét oldalra 2x hosszabb reflex csövet kellett volna raknom. Nem elég nagy ez a külön légtérhez.
-
daninet
veterán
megosztom utolsó projektem:
3D nyomtatott boombox. WinSDI-ben megtervezett hangszóró doboz. Nagyon kevés belső párhuzamos felülettel, hogy minél kevesebb állóhullám alakuljon ki.
A doboz a legkönyebb 3d nyomtatáshoz lett tervezve amit a nagy nyomtatómon 30 óra alatt letudtam.
Sony házimoziból bontott mélyközepek, selyemdóm magasak. 2X50W környéki erősítő illetve van benne egy hangszínszabályzós preamp is.
Annyira sok lett a basszusa hogy ha ráteszem egy asztalra amin étkészletek vannak akkor lerázza azokat
Azért építettem mert a JBL partybox drága volt A fülét már kinyomtattam de várom még hozzá a bandázst aliról.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
mint írtam a kosztól függ. Pl izopropil alkohol zsíros szennyezősések, szerves anyagok, sókirakódások stb ellen nem jó. Nem viszi le az oxid réteget az ékszereidről sem.
Ami kifényesíti az ékszered nem fogja a zsírt levinni ésatöbbi. Én sokszor benzint vagy higítót teszek bele, de raktam már bele alkoholt, acetont vagy csak sima mosószeres vizet is.
Szituációtól függ. Én leggyakrabban zsíros szennyeződésekhez használom gép alkatrészen szóval a legkézenfekvőbb a jó 100as benya.
Használtam már rozsda eltávolításra is akkor víz+citromsav volt benne[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz macilaci78 #88443 üzenetére
ez attól függ mit tisztítasz. Azt kell belerakni ami az oldószere a kosznak. Lehet az alkohol de sima mosószeres víz is.
Egyébként adok egy tuti tippet:
Ne az egész tisztítót töltsd fel drága folyadékokkal főleg ha apró dolgokat kell tisztítani.
Apró dolgok esetén rakd őket egy befőttes üvegbe és azt töltsd fel az oldószerrel. Belerakod az ultrahangos tisztítóba és azt meg sima csapvízzel feltöltöd. Könnyebb kivenni belőle a dolgokat, kevesebb drágább tisztítószert használsz és nem kell kimosni az egész teknőt.[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz PROTRON #88123 üzenetére
Nekem itthon ez a helyzet. 15m HDMI kábelt vettem és akkora csövet rakattam a falba hogy szerelés nélkül át lehet húzni.
Igaz, nekem a projektorom csak 1080p 60hz, nem tudom mi a maximum ami átmenne rajta.
Rengeteg dolgot kellene a 4k-hoz upgradelnem, projektor (300k), új szerver valami értelmes videokártyával (200k), normális 4k képes TV eszköz (nvidia shield vagy hasonló kaliber) 40k
Szóval nem fogom neked tudni kipróbálni a hétvégénMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz Dani_kp #88075 üzenetére
Gyík melegítő
Növény gyökereztetőVagy ha van kedved barkácsolni akkor 3d nyomtatóhoz szilikon fűtőbetét, kell hozzá egy szilárdtest relé meg egy arduino még.
-
daninet
veterán
válasz Stylewars_kp #88052 üzenetére
100k volt a szakadt kék járgány és még 200k ment rá anyagban és munkadíjban. A homokfúvás, kárpitozás és a krómozás volt külsős. Fényezést én csináltam. Elég drága mulatság. Aztán majd a gyerek belehajtja a falba és leveri a dukkót de ez már csak ilyen
macilaci78 : lecseréltem az izzót a villogóban ledekre elég gyenge, nem zavaró élőben sem
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz TESCO-Zsömle #88047 üzenetére
igen, nem eredeti de közel van. Gyereknek így tetszik szóval így is fél évembe telt mire egy ilyet levadásztam egy antikváriumban.
Még egy 5.5 centis lada logót kell levadásznom de az elég nehéz mert csak nagyobb van. Ha más nincs azt is 3d nyomtatom. Kulcstartókat nézegettem
-
daninet
veterán
Megosztok én is egy projektet ami most lett kész
-
daninet
veterán
válasz 7Sony7 #87848 üzenetére
Erre azt tudom mondani, hogy ez olyan mint a Harry Potter. Az emberek elmúlnak 30 évesek és besorolják magukat egy házba (piros/sárga/türkiz/kék).
Én a sárgát választottam igaz megcsúsztam 34 vagyok. Innentől sárga cuccaim lesznek. Pont az akku miatt van ez. Mondjuk fűnyíróra ez pont nem igaz, obisat vettem, 100k körül voltMiért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz Essejó #87846 üzenetére
Te is megteheted ha értesz a mikrokontrollerekhez (arduino, esp stb) mert van már visszafejtették és valszeg egy legolcsóbb ATmega chippel ki lehet neki adni a comm jelet.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
válasz 7Sony7 #87840 üzenetére
A butább akkuk amik csak 3 érintkezőt használnak jellemzően adapterezhetőek. A 3 érintkező jellemzően a 18V +/- és egy TH thermisztor ami egy 10k ellenállású hőmérséklet szenzor. Makita 20V, Dewalt 18V, Parkside 18V, Metabo 18V ilyen.
Viszont most elég sok gyártó keres alternatív akku megoldásokat, ebben DeWalt jár az élen, elhagyták a 18650 cellákat és helyette a mobilokból ismert szürke téglalapok kerülnek az akkuba (Powerstack néven fut), illetve olyan akkukat csinálnak amiben többféle feszültség kinyerhető, ilyen az 54V akku ahol a 10 cellát 5S2P és 10S1P kombinációban is lehet csatlakoztatni nagyobb teljesítményű gépekhez.
Milwaukee soros kommunikációt használ az akkuknál ahol az akku minden tizedmásodpercben jelent a szerszámnak, hogy minden oké. Természetesen nem adapterezhető, mert csak megfelelő kommunikációval rendelkező gépekkel megy.Egyébként szerény véleményem szerint a basic 18V akkuk elég standardok mert mindben 5/10/15 darab 18650 cella van. Ha tönkre megy cserélhetőek a cellák, ha veszel 15k-ért egy ponthegesztőt aliexpressről akkor pedig építhetsz saját akkupakkokat. Én a sárga csapatba álltam be, de 30k/akku elég meredek. Magamnak építem az akku pakkokat, egy 3Ah 10 cellás pakk megvan 15ezer forintból.
Illetve hozzátennék még egy-két dolgot a Parkside / egyéb márka dilemmához:
Makita és Dewalt gépek is nagyon jól javíthatóak és az alkatrész aprópénzért elérhető aliexpressen. Most vettem két hibás dewalt fúró/csavarozót jófogáson 5e/darab volt az áruk. Szétnyitottam, láthatóan el volt égve a vezeték a motor armatúrán. 10ezer volt hozzá az armatúra. Egy csavarhúzó kellett a cseréjéhez.
Most ott tartok hogy 6 különféle hibásan vásárolt dewalt gépem van már, összesen nem járok 100e forintnál a 6 géppel javítással alkatrésszel együtt.
Építettem még 3 akkut hozzájuk az összesen 45e volt még. Megvagyok az akkus szerszámokkal és tudom, hogy javíthatóak végtelenségig.
Az a helyzet, hogy parkside esetén az alkatrész ellátás eléggé kérdőjeles. Vannak amihez van, de sok dologhoz semmi. Viszont ott a 3 év gari, bár amikor már a harmadik szúrófűrészt küldtem vissza gari időn belül elgondolkoztam szükségem van-e erre.A másik amit macilaci írt, hogy a kolléga most akkus fúrót akar venni. Tudod mi nincs pont most az újságban? Akkus fúró 2 hét mulva valszeg lesz, de lehet csak a fekete. Akkor megint két hetet kell várni. Ha szükségem van egy flexre akkor meg várjak 2 hónapot mert az ritkábban van. Persze ha ad-hoc mindent megvesz az ember amit lát amikor nem is kell neki akkor ez a gond nem áll fent. De engem ez az utóbbi idegesít legjobban.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest