Új hozzászólás Aktív témák

  • kolosanyi

    veterán

    Olvasgatok (ahelyett, hogy a holnapi zh-ra tanulnék). A helyes ismétlésszám megválasztás a kitűzött cél érdekében a téma, ezt az érdekes cikket találtam:

    "Maximális erő fejlesztése izomtömeg növekedés mellett
    A maximális erőedzés dogmája azt tartja, hogy az ehhez szükséges alacsony ismétlésszámmal és nagyon nagy súllyal végrehajtott edzés minimális, vagy zéró izomtömeget hoz. Ez a bizonyos körülmények között helyes megfigyelés azon alapul, hogy az ilyen típusú edzést végzők szinte mindig lecsökkentik a volument. Magyarul, kevés össz-ismétlést hajtanak végre nagy súlyokkal. Miért? A tradicionális nyugati periodizáció okolható ezért, amely előírja a volumen csökkentését az intenzitás (súly) növelésével párhuzamosan.

    Aki eltöltött már egy kis időt a súlyzózás "lövészárkaiban", az tudhatja, hogy a lineáris periodizáció nem a legjobb módszer. Fogadjuk el tehát, hogy az érvelése sem kielégítő, kezdjünk el a hagyományos kereteken kívül gondolkodni és a hagyományos paramétereket megváltoztatva emeljük meg a volument is a súlyok mellett. Miért szükséges ez? Azért, mert amint elérsz egy megfelelő szett/ismétlés volument (össz-ismétlésszámot), akkor izomnövekedés mindenképpen fel fog lépni.

    ...

    Az erőre rágyúrók leginkább 3x3, 3x5 sémában dolgoznak, ami nem elégséges tömegre, mert a kumulatív 9-15 ismétlésszám volumen nagyon alacsony! Ha viszont a 3x3-at egyszerűen 8x3-ra változtatod, akkor máris a hipertrófia is bekopogtat az ajtón! A terheléssel kapcsolatban annyit, hogy minimálisan 80% 1 RM kell a gyors izomrostok munkába kapcsolásához, és a 90% 1 RM látszik a terhelés józan felső határának, mert a fölött már a minimálisan szükséges 24 össz-ismétlés túl megterhelőnek bizonyulhat.

    Az olyan paraméterek, mint a:

    8x3
    10x3
    12x3
    7x4
    8x4
    9x4

    és a hasonlók mind jól működnek a maximális erő és izomtömeg érdekében.

    ...

    A volumen, mint említettem, edzésenként vonatkozik egy-egy testrészre, amely végrehajtható egy, vagy több gyakorlat bevonásával is. 10x3 lehet akár csak guggolás, vagy 5x3 guggolás plusz 5x3 lábtolás is.

    A súly megválasztásának egyébként úgy kell működnie, hogy a gyakorlat utolsó szériájában juss el a bukás közelébe. Mint megfigyelhető, ez az írás az ősrégi/legmodernebb edzéstervezést veszi figyelembe, ahol minimális a bukásig való edzés és egy héten többször kerül megdolgozásra egy izom."

    link

Új hozzászólás Aktív témák