Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Moleman
addikt
válasz
FockeWulf #63078 üzenetére
Valószínűleg a kezed pH-jára volt érzékeny az Ernie, nekem csak egy gitáromon van az, 9 éves elmúlt, igaz nagyon keveset használtam, jobbára csak a tokban pihen:
Kinézetre és hangra is közel olyan, mint újkorában.Ennek ellenére nem szeretem, valahogy kellemetlen érzés, mert a Fenderhez/Dáridóhoz szoktam évtizedeken keresztül.
Az viszont szuper, hogy mindenféle hülye méretben árulnak húrt, a tervezett drop C# gitáromhoz is be van tárazva két 10.5-52-es Ernie készlet plusz 56-os húrral.Nekem száraz a kezem, és ha esetleg elkezdenék izzadni, játék közben is kimegyek kezet mosni, így tényleg évekig újszerűek maradnak a húrok. Fast Fretet is használok játék előtt és/vagy után, mikor épp nem felejtem el.
-
Moleman
addikt
válasz
FockeWulf #62988 üzenetére
Nekem a hangszerbolti döntés mindig egyszerű, mert ha nem vagyok benne biztos, később visszamehetek és kipróbálhatom még egyszer. Ha valami biztosan tetszik, felkerül a listámra, és egyszer talán teljesül. Van legalább egy tucat gitár a listán, némelyik 20 éve várja a beteljesedést.
Hosszú távon mondjuk ez is kockázatos, a legtöbb cuccot már nem gyártják, és a használtpiacon sem gyakoriak, pl narancssárga Reverend Descent H90-et fogalmam sincs, honnan fogok tudni szerezni, a most kapható utódja sokkal drágább és nem narancssárga.A használt gitároknál nehezebb a helyzet, többször vettem már olyan gitárt, amiben először nem voltam biztos, de legalább olcsó volt, és ha már elmentem odáig, akkor nem mentem haza üres kézzel. Általában bejött, talán csak a HB SC450-et bántam meg egy kicsit. De legalább 3 alkalomra emlékszem, mikor elmentem a használt cuccért, de annyira rossz volt, hogy inkább otthagytam.
-
Moleman
addikt
válasz
FockeWulf #62953 üzenetére
Amplitube 5 "Comfortably Gilmour Solo" preset, semmit nem tekergettem rajta.
Mikor több hónap kihagyás után egyből ilyen nyújtogatós szólókat játszom, konkrétan vízhólyagok szoktak nőni az ujjaimon.
Ezen szerencsére csak 9-es húrok vannak, a 10-es még jobban meg szokott kínozni.
Az utóbbi időben csak a dobolást gyakoroltam, nem nagyon volt gitár a kezemben. -
Blindmouse_
aktív tag
válasz
FockeWulf #62924 üzenetére
Ja, az volt.. mondjuk mi valahol fentebb üldögéltünk haverral, szóval végignéztük, de nem voltunk aktív résztvevői.. a tufarokkerek felmásztak a védőhálóra háromszázan. Az meg oroszlánokra volt tervezve, nem rokkerekre oszt leszakadt.
Később amúgy már nem tudom hogyan, sikerült a két gitárolóemberükkel összepajtizni 94 körül, egyikhez jártam át az Aradi utcába akkoriban, mutogatott dolgokat hogy okosodjak gitárilag, meg 1-2x kölcsönkérte az akkori Jacksonomat tartaléknak ha valami történne buli alatt, húr szakad vagy valami.
Egyébként ügyes srácok voltak jó gitárosok voltak mindketten, nem tudom mi lehet velük. -
Blindmouse_
aktív tag
válasz
FockeWulf #62919 üzenetére
Próbálom pontosítani fejben mikor kezdhettem "elromlani", mert 1992 Májusban már ott voltam egyedül életem első koncertjén a Népstadionban a Genyarózsin... addigra már rogyásig tolták a jukuldbimájnt.
Akela.. lol. na a fenti élmény után jött egy haverom, hogy gyere menjünk koncertre, milyenre? hova? hát a nagycirkuszba... jó lesz.. és elkezdte mesélni hogy milyen szövegeik vannak, satöbbi.. Jó menjünk. Miért ne. Hát, érdekes élmény volt az az este.Utána meg már jött a többi.. '93 Metallica-Megadeth. meg akkoriban mentünk csomó magyarra is.
-
Blindmouse_
aktív tag
válasz
FockeWulf #62910 üzenetére
Hát ezaz.. a második dolog ami szembejön ha belelép valaki a rockba.. (szó szerint, anno amikor kezdtem elvadulni, akkor a parabolán át fogott MTV-n rotációban ment naponta 7x az enterszendmen, a jukuldbimájn, a symphony of disztráááksön, meg az ándördöbridzs.
)
szóval hogy tudott elmenni valaki Mr. M.F. mellett ennyire.
Persze nem volt kötelező anyag az iskolában, csak szimplán fura nekem hogy kimaradt valakinek.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf #62890 üzenetére
Jó lett.
Viharvert húrokról jut eszembe, tegnap késő este már rászántam magam a cseréjükre. 3/4 év után kapott új húrokat a stratocasterem, pedig főleg azt használom napi 1-2(-3) órában, mert a húrlenyakazó Ibanez S270-em még mindig nem hozattam rendbe. Pedig az a jobb gitárom, ez rögtön érződik. Amúgy rohadt kiábrándító volt, hogy ráköltök egy rakat pénzt egy elismerten jó floyd rose-ra és a szerelésre, és akkor valami tökamatőr méretezési hiba miatt (pedig aligha hamisítvány, hisz a hivatalos honlapjukról rendltem) nem tudom élvezni a használatát.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf #62641 üzenetére
Most kivételesen nem a felvétel minőségére gondoltam, hanem hogy stúdióeszközökkel érték el azt a hangzást.
A régi analóg felvételekkel meg az a baj, hogy gyakran akkor cseszték el, mikor digitalizálták, mert szarul csinálták. Találkoztam jó pár albummal a 60-as, 70-es évekből, ami hanglemezen (nem most kiadotton) még megszólalt. -
Blindmouse_
aktív tag
válasz
FockeWulf #62497 üzenetére
Esszenciálisan összefoglalva, azzal mented meg a bolygót szerintük, ha mindent kihajítasz az erdőszélre és minél több új villanyótót vásárolsz, évente kettőt..
Aztán ha megnézed a google képkeresőben hogy hogy néz ki egy lítiumbánya, vagy egy ülepítőmedence chilében, vagy mennyi a napi édesvízfelhasználása egy akkugyárnak, akkor elsírod magad.
Szóval ha hagyom járni a két 30+éves autómat és le se állítom, még akkor is kisebb lesz az ökológiai lábnyomom, mint bárkinek a fogyasztói társadalomból aki 5 évente új "környezetbarát" kocsit vesz..A nitrolakk kicsit más kávéház, próbált az autóipar átállni a vízbázisúra egy időben, de akkora használhatatlan szar volt, hogy visszaálltak a nitrora. Lemállott pár év után, vagy épp olyan baktérium volt benne ami elkezdte felzabálni a fémet.
-
válasz
FockeWulf #62477 üzenetére
Marha jó poén volt. Látom még mindig csak digitálisan gondolkodsz.
0 - 1
"bolygókapitányosdi" tehát az érdemi vita és törekvés valamire az bolygó kapitányosdi?
Gratulálok, itt szálltam ki a veled való diskurzusból.
Nyugodtan nézd meg az adatlapomat, hogy meglásd milyen eszközöket használok.arnyekxxx
Így van, mindennek két oldala van. Hidd el, nélkülem is van elég munkája annak a gyereknek.X2N
Mi a beleszólás? Az, hogy nem onnan vásárolok terméket, hanem helyileg közelebbről, vagy olyan helyről ami etikusabb és azzal esetleg olyan kultúrát támogatok ami közelebb áll hozzám, az még nem beleszólás. Mondhatni, hogy a négy fal között csinálom azt, hogy honnan rendelek -
Blindmouse_
aktív tag
válasz
FockeWulf #62482 üzenetére
Amúgy maximálisan egyetértek..
A komplett fogyasztói társadalom, a lítiumbányák gödrei, a több négyzetkilóméternyi ülepítőmedencék. az akkugyárak, a jóók.. meg az hogy komplex, műszaki termékek garmadáját dobod 1-2 évente szemétre és gyártanak neked újat az a jóóóó mert abból van PROFIT.
Az, hogy 35 éves autót tartok életben napira, amiből 35 éve nem lett szeméthalom, hanem működik, hibátlanul, meg a narratíva szerint maga a sátán műve.A legjobb példa az, az egészre úgy esszenciálisan, az olaj miatt tüntikéző retardáltak a kőolajból készült narancssárga műanyag mellénykéjükben.
-
Alexios
veterán
válasz
FockeWulf #62477 üzenetére
Gondolom a wish és temuról rendelted azokat is.
Felőlem mindenki azt csinál amúgy akar, mindenki magának mérlegel hogy mi fér bele, és játszhatja hogy az iphone ugyan az mint egy 10centes műanyagszemét temuról amit a világ másik feléről kell idehozni kínából ingyen postával(amit bezzeg a thomann nem csinál) -
válasz
FockeWulf #62473 üzenetére
Kivéve ha azon szerencsések közé tartozol akiknek ez a hobbijuk.
Ctrl+Alt~Del & X2N
Egyet értek veletek.Alexios
Pontosan. Ha tudod, hogy valami gyerekmunkával készül, esetleg hatalmas környezeti kárral akkor szerintem sem etikus azt vásárolni. Ha teheti az ember kerülje el. Ezt mindenkinek magának kell mérlegelnie, anyagi lehetőségei szerint is ugyebár.Ba cy lus
Ne nullákban és egyesekben gondolkozz, hanem próbálj súlyozni és ha tudod valamiről, hogy az valaki másnak konkrétan ártalmas, akkor nem azt választani ha mondjuk megengedheted magadnak, hogy a drágábbat, de etikusabb/kevésbé szennyezőt vásárold. Nem pedig arról van szó, hogy mivel semmi semmi 100% etikus és minden szennyez ezért tök mindegy mennyire etikátlan/szennyező nyugodtan válasszuk a legszarabb opciót ha az a legolcsóbb.consono
A határt mindenki maga szabja meg a maga szintjén és maga érték ítéletének megfelelően.Moleman
Diák munkát ne keverjük össze ezekkel az elvetemült dolgokkal amik ezekben az országokban nagyüzemben működik. -
Moleman
addikt
válasz
FockeWulf #62438 üzenetére
Amúgy igen, én nem vagyok túl testes, de 14 évesen dreadnought volt az első fémhúrosom, megszoktam.
Viszont a hang csalóka, az OM gitárom isten bizony hangosabb, mint a többi.De lehet csak azért, mert azon eredeti Elixir húrok vannak, a többin meg kínai hamisítványok.
-
szacsee
nagyúr
válasz
FockeWulf #62427 üzenetére
Köszönöm a választ neked és Moleman fórumtársnak is!
Redditen találtam egy témát, ahol a gibson nagytesónál fordult elő ilyen.
Azoknál a gyártási művelet hibáira fogták, holnap megyek a boltba vissza és rákérdezek, hogy mit tudnak erről és meglesem a többi epiphone gitárt is.Akusztikus gitárból mik jelenleg jó ár- értékkel rendelkező modellek? Stabil jó hangképpel rendelkező kiegyensúlyozott gityót keresek. j200 nagyon megtetszett hangban, fogásban is kényelmes, de a gyengeségeinek nem jártam utána.
Tömör fa fedlap mindenképp kell, fenyő előnyben, ha van elektronika nem baj.
Keret 200-220k max. -
cucka
addikt
válasz
FockeWulf #61729 üzenetére
Két dologról van szó.
Az egyik, hogy régen az A és C közötti mindkét félhangot B-nek hívták. Az egyiket lekerekítve írták, a másikat szögletesen. Ez az a része, hogy mindkettő logikus.Az egészből úgy lett H hang, hogy amikor elterjedt a nyomtatás, az egyszerűség miatt a szögletes B helyett H betűt nyomtattak. Ez a nem logikus része a dolognak. Helyileg ez a germánoknál volt, és hát a 19. század előtt az európai klasszikus zenét a germánok uralták, ezért ahol kulturális befolyásuk volt, ott az ő elnevezésük terjedt el.
-
Smiley
addikt
válasz
FockeWulf #61706 üzenetére
A karácsonyi dallal, vagy fél órát baszakodtam mire sikerült 3x eljátszani minimális hibával. Aztán utána még 1 órát mire össze is vagdostam. Aztán meg ott van a mastering, amit minimális szinten is meg kéne tanulni.
Most annyit fejlesztettem a karácsonyi lazsálás közben, hogy a logic-ban 1 klikk a gitár váltás és találtam egy nagyon jó open source app-ot amivel szét lehet szedni az eredeti dalt és ott lehet halkitani a gitár sávon így sokkal könnyebb gyakorolni rá. Megpróbálok én is felvenni egy videót a napokban.
-
Goose-T
veterán
válasz
FockeWulf #61431 üzenetére
Nincs a céljaim között, hogy tábortűz-gitáros legyek.
Ezt csak úgy felprüntyögtem, meg akartam mutatni, milyen élethű az akusztikus szimuláció. Amúgy meg csak a thrash metal!
Egyébként meg csak azért álltam meg néha, mert a szöveget néztem. Szégyen vagy nem, nem tudom kívülről.
Amúgy egész jól tudok már ritmusra gitározni, az elkövetkezendő kilenc napban két koncertünk is lesz a bandámmal.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
FockeWulf #61304 üzenetére
Gyerekkorom városszerte világhírű zenekara a Lady Macbeth anno megcsinálta az ORI vizsgát, játszottak valami saját maidenes dalt is, a bizottság egyik tagja osztotta őket a galoppozós ritmizálás miatt, hogy olyan márpedig a zenében nincs
-
X2N
őstag
válasz
FockeWulf #61278 üzenetére
Igen, ha akusztikuson jól szól elektromoson sokkal komolyabb lesz torzítással
Jó nagyon az elektromossal a cover, leszedted hallás alapján? Neten csak az akkordok vannak meg. Copyright miatt nem cseszeget a youtube?
Én meg elektronikát forrasztok, nem sok kedvvel, már kicsit unom hogy harmadjára forrasztom meg, és holnap is az lesz a program ha megjön az SH2/SH4 szett a Les Paul-ba. -
Ba cy lus
addikt
-
Blindmouse_
aktív tag
válasz
FockeWulf #60934 üzenetére
Az a baj manapság hogy végletek vannak..
Anno 1994-ben mondjuk 65 ezer forintért meg tudtál venni vattaújan egy lowcost jacksont a concept sorozatból.. összehasonlításként meg kéne találni az akkori Proline árlistát modellre lebontva, de ilyen 100-150 ezer körül lehettek akkor a pro szériás modellek.. összehasonlításként. első hangszerbolti emlékeim hogy én 25 ezerért vettem, 1993-vban az első gitáromat. és tisztán emlékszem hogy az oroszlánbarlangban ott volt kitéve egy fekete Rhoads, cápauszony... binding a nyak körül.. 100 ezerért...
viszont a low end szériás gitár is rendesen össze volt rakva.. volt benne anyag, mondhatni minőségi volt. csak mondjuk nem volt gyöngyház cápauszony, meg nem volt binding a nyak körül, ilyenek.. itt vették le a költséget.. nem pedig a faanyagból, meg a gyártási minőségből..
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz
FockeWulf #60923 üzenetére
Egész biztos, hogy nem. Ha lehetne egy olyan másfél millás Jackson-ja pl., mint amit a héten láttunk, biztos nem a farostlemez gitárját szorongatná a hasán a koncerteken.
Azt azért mindehol tapasztalhatjuk, hogy az emberek döntő többsége nem úgy reagál valamire, ha nincs rá pénze, hogy bakker, klassz lenne, ha ezt meg tudnám venni, hanem úgy, hogy nincs is értelme olyat venni, mert ugyanazt tudja, ugyanúgy A-ból B-be visz, ugyanolyan jó az alis is.
Mert a saját szarunkat meg kell ideologizálni, egyszerűen így működik az emberi agy. -
Blindmouse_
aktív tag
-
arnyekxxx
veterán
-
arnyekxxx
veterán
-
arnyekxxx
veterán
válasz
FockeWulf #60705 üzenetére
Pl semmi értelme nem lenne hogy a fentebb érdeklődö kollega ahelyett, hogy kidobná a tanulófendert mert görbe a nyaka, be tudná állítani 3 mozdulattal.
az 1,8millásba is csak azért teszik, hogy legyen valami ami eladja a hangszert
-
arnyekxxx
veterán
válasz
FockeWulf #60696 üzenetére
akkor csak a poén kedvéért teszik bele
-
Blindmouse_
aktív tag
válasz
FockeWulf #60551 üzenetére
Pontosan. mondjuk tömegmodelleket kerültem azóta.. 1995-ben nem nagyon volt felsőbb kategóriás japán Kelly itthon, csak úgy lett hogy ismerős túladott az endorsement cuccon, a DR3 is olyan volt hogy vagy egy évig vártam mire valaki úgy döntött eladja az övét, és engem keresett meg vele.. mert valami fórumból tudta hogy régóta bele vagyok szeretve a purpleburst dinky reverse-be.. röhej de még a Kellyben lévó JBJ is úgy lett meg hogy le volt adva hangszerboltosoknak hogy ilyen pickup kell.. aztán 2-3 hónappal később egyszercsak hívott az egyik srác hogy szereztem!!!
-
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf #60488 üzenetére
Szerintem itt az agyműködést kéne értenünk, hogy erre tudjuk a választ. Az biztos, hogy pl. a barokkig eljutni az egy hosszú folyamat volt. A semmiből nem lehetett volna. Ahhoz, hogy valamilyen stílusban alkossunk, kell a hallott tapasztalat azzal a stílussal vagy legalábbis valami közelivel.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Nem egy titkos szabály van. Ezeket a szabályokat kezded el tanulni amikor beülsz szolfézsra másodikos korodban és tanulod amig elvégzel valami zeneművészeti egyetemet. Ha valaki nem tudja alkalmazni ezeket a szabályokat akkor irja a hallgató pl azt, hogy "Fhú, mocsok leszek, de én pánikszerűen csaptam le amint megszólalt benne az emberi hang." ahelyett, hogy "WOW, micsoda művészet"
-
consono
nagyúr
válasz
Nem titkos szabály, csak nehéz lenne mindent összeszedni. Nem véletlenül írnak könyveket a zeneelméletről
De van gyakorlati példám is: ha nem lenne szabály a zeneszerzésben, nem tudná pl. a Suno.ai leutánozni teljes hitelességgel a különböző zenei stílusokat... Annak nincs lelke, meg érzelmei.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
FockeWulf #60459 üzenetére
Ehhez még annyit, hogy itt jön képbe, mi is a random definíciója. Nézzük meg, mi az ellentéte:
törvényszerű, meghatározott, szabályszerű
Szóval nem lehet egyszerre azt mondani, hogy nem random, de nincs is mögötte rendszer. Ha valami nem random, akkor amögött rendszer van, és pont. Hogy intuitíve jutunk arra az eredményre, az nem azt jelenti, hogy rendszertelen. Csak azt jelenti, hogy nem ismerjük a működését, az alkotási folyamatot, hanem egy ismeretlen algoritmus, ami a háttérben lefut, és kiköhögi az eredményt. -
consono
nagyúr
válasz
FockeWulf #60459 üzenetére
Hupsz, ezen átsiklottam
Nem, nem veszem egy kalap alá, de szerintem rendszer nélkül nincs zene. Mindegy, hogy a rendszer egy hangnem, vagy "csak" egy motívum ismétlődése (akár órákkal, vagy hetekkel később), de valami kell, hogy összehozza a hangokat, amiket használok. Lehet ez érzés is, de akár matek is. Egy időben elég sok generatív elektronikus zenét csináltam, de igazán ott is, ma is azt szeretem igazán, ahogy különböző, egymástól eltérő hosszúságú motívumok "összeérnek" és mindig más, de mégis mindig ismétlődőtéma lesz belőle... Jó, én eléggé analitikus típus vagyok....
Hogy ne csak duma legyen, itt egy saját "gyártású" példa, hogy mire gondoltam: [link]
-
consono
nagyúr
válasz
FockeWulf #60451 üzenetére
Nem attól művészet, hogy nem használ szabályokat. A festésben is van szín teória, meg perspektíva, meg ezer más "szabály" (így, idézőjelben), mint ahogy a zenében is kialakult, hogy mi az, ami az embereknek tetszik. Attól nem gépies és sablonos még valami. Itt van pl. a 12 bar blues. Sablonos, definiált, pontosan körülírt, mégin mennyi minden született belőle. Vagy a jazz "alapja" a 2-5-1. Ugyan az.
-
Ba cy lus
addikt
-
arnyekxxx
veterán
válasz
FockeWulf #60444 üzenetére
A zenei szabályoknak megfelelő sorrenben szólaltatod meg a hangokat az improvizációban, ezért nehéz műfaj, nem elég lefogni bármit amit kidob a véletleszámgenerátor egymás után.
Itt elnézést kérek azoktól akiknek zenei élményt nyújt ha rádobják a macskát a zongora billentyűzetére.
-
Goose-T
veterán
válasz
FockeWulf #60435 üzenetére
Ha ennyire egyszerű, akkor zenét is írathatunk majmokkal úgy, ahogy Shakespeare összes művét le tudják gépelni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Független Xiaomi 14 512 GB fehér telefon még 25 hónap garanciával
- X1 Carbon 9th 27% 14" FHD+ IPS i5-1135G7 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 5 3600-5600X + RTX 3060 Ti / 3070 / 3080 + Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- HP 15s-eq1036nh - 15,6"FullHD IPS - Ryzen 5 4500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Roborock S8 White, 2 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest