- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- 500 Hz-re képes, kvantumpontos OLED monitor érkezik a Samsung névjegyével
- Letisztult külsejű, "lopakodó" alaplapok a Gigabyte égisze alatt
-
PROHARDVER!
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
draco31
veterán
Azt jól látom, hogy neten nem igazán találni Gama Garden alkatrészt? 25km-re van tőlem a kereskedő-összeszerelő akármi, ott szoktam venni ami kell, vagyis pár km-re lévő kisgépes boltban, aki árulja a cuccaikat, csak gondoltam megnéznék ezt-azt neten. Alváz csere közeledik ugyanis, aztán hogy széken ülve telefonáljak, vagy lehet állva is?
-
válasz
feelurself #8913 üzenetére
Ha a légszűrőn folyt ki az olaj, akkor a karburátoron keresztül jött, így az is el lehet koszolódva - érdemes lenne leszedni és tiszta benzinben kimosni + kifújni. Ha garanciális, akkor előtte egyeztess a márkaszervizzel.
-
evilskati
aktív tag
Sziasztok!
Frissítettem az összefoglalóban található táblázatot a jelenlegi árakkal, illetve bekerült még pár másik márka, ami elérhető Magyarországon.
A Stihl-nél észrevettem, hogy azonos modelnév mellett történtek változások a például a motorban és a házban. Próbáltam a többi márkánál is ránézni, hogy történt-e ilyen, de futólag nem találtam. Kérlek ezért körültekintően járjatok el, és inkább ellenőrizzétek a specifikációkat a gyártó honlapján.
Vannak új modellek is és 1-2-höz pedig nem találtam árat, emiatt azt gondolom, hogy kivezetésre kerültek.
Szűrni úgy tudjátok, hogy az Adatok menüpontból kiválasztjátok a Szűrőnézet létrehozása opciót, ezután minden oszlop szabadon szűrhető. Javaslom, hogy a 2025.05 Ár nevű (AK) oszlopban vegyétek ki az "(Üresek)" mezőket, így a piacon jelenleg nem elérhető modellek kiesnek a táblázatból. Törölni nem gondoltam őket, archív célokat még így szolgálhatnak.
Meglepődtem, de sok esetben tapasztaltam árcsökkenést. Jelenleg a Stihl, Honda, Husqvarna is akciózik, de nem az akciós, hanem a listaárat írtam a táblázatba.
-
válasz
feelurself #8913 üzenetére
Lehet majd azért előtte pótolni kéne az olajat.
-
feelurself
aktív tag
Sziasztok!
Vettunk a Lidl-ben egy benzines funyirot es keselezes celjabol sikerult teljesen az oldalara donteni a legszurohaz fele, ahol kifolyt egy rakas olaj es jelenleg nem indul.
Olvasgattam a forumot es mar rajottem hogy nagy hiba volt oldalra donteni, viszont nem talaltam megoldast a problemara.
Probaltam gyertyat leszedni, kitakaritani, legszurohazat levenni kipucolni de semmi.
Ha valaki tud segiteni, megkoszonnem -
dik
őstag
Valaki esetleg tudja manapság a Stiga gépekben miféle motor van az Stiga bla bla néven tünteti fel? Amint látom egyre többe nem Honda, B&S, stb. nevesebb van...
Ja igen vagy esetleg valami tapasztalat azokról a Stiga nevű motorokról? Mennyire jó vagy mennyire bazár? -
zeus_2k14
senior tag
válasz
Stylewars_kp #8909 üzenetére
Nem, alapjáraton csak. Rendesen dolgozik, nincs gond. Mit csináljak, szedjem szét?
-
zeus_2k14
senior tag
Sziasztok
Briggs motor szépen jár, viszont durrog, csattog a kipufogónál. Karbi lehet esetleg? Vagy mi? Rotációs kapa, Agrimotor Quantum 720. Talán ha összesen ment 30 órát, inkább sokat állt. Üzemanyag friss, olaj, levegőszűrő cserélve.
-
haten
tag
válasz
Tsunami73 #8882 üzenetére
Köszönöm az ajánlást! Megnéztem a Makitát, valóban erősebb. Ennek ellenére maradok a Stihl-nél, ugyanis végre találtam olyan videót, ahol nem csak simogatják a füvet, hanem (mint nálam) beviszik a combig érő dzsindzsába is. Meggyőzött. És az ergonomia, plusz könnyű gép megerősített, hogy nekem ez lesz az ideális. Amúgy nem rossz az sem, de az általad felhozott előnyök nálam nem mérvadóak, nincs sövényem, de van motorfűrészem. Köszi.
-
a2d2
addikt
válasz
Stylewars_kp #8900 üzenetére
Nem kell hozzá engedély. De pl ortofotó alapján bármikor kijöhetnek ellenőrizni és nem szabad (még vészmegoldásként sem) hogy hálózatra kötve vagy köthető legyen.
Maga a napelem sokat bír (30+ év bőven), inverter kérdéses de az nem volt vészes (80e körül), LIFEPO4 akksi pakk az 2x140e Ft volt, az az amit cserélni kell 10 éven belül valószínűleg. -
Sefter
veterán
Sziasztok!
Fűnyíró vásárlás előtt állok, most adta meg magát a 20 éves Briggs motoros benzinesem...
400 nm területre mi a belépő elektomos/akksis , amivel már érdemes foglalkozni?
Vadfű/gaz a terep, kb 2 hetente lenne nyírva... -
pjen
félisten
válasz
Stylewars_kp #8900 üzenetére
Szerintem sziget napelem rendszert, olyat csinálsz amilyent akarsz. Kinek mi köze hozzá. Csak tényleg sziget legyen.
-
a2d2
addikt
válasz
Stylewars_kp #8896 üzenetére
Szia!
Nagy vonalakban:
2.7 kWp napelem, 3.2-es inverter, 5kWh 24V akksi.
Tavasztól őszig erről megy a teljes tógépészet + ki van vezetve pár dugalj egyéb dolgoknak a melléképületben napközbeni fogyasztóknak (Makita töltők, kis hűtőszekrény, olajsütő, sütő ha kell).
Télen pedig egy 800W-os infrapanel megy róla napi pár órát temperálás gyanánt.
Valahol 600-700e között állt meg a projekt úgy hogy én szereltem mindent. -
DeathAdder
veterán
válasz
ReFleXx #8897 üzenetére
nézz pár yt videót, ott is használják 8ah-val, szlovák lidl webshopban értékeléseknél is többen írják hogy 2 db 8ah-val használják
ha csak 4ah smart akku kompatibilis lenne megérteném, mert azok kisebbek már, de sima 4 ah fizikailag ugyanakkora mint a 8ah smart
performance eredetileg a fekete performance gépekhez van, ott van bt kapcsolat is, de nem muszáj használni. én 8ah performance akkut tegnap még a kézi ágvágágóval és teleszkópos sövényvágóval is használtam miután a 4 ah lemerítettem, és azokra csak 2 és 4 ah az ajánlott
csak akkor nem fog menni a gép x20v team akkuval ha fizikailag nem fér oda
-
ReFleXx
addikt
válasz
DeathAdder #8895 üzenetére
-
den89
tag
Nem vitaindítónak szántam a dolgot… sokaknak ideálisabb az akkus fűnyíró, mint a benzines. Nekem is benzinesem van 800-850 m2-re, nem rég költöttem rá 15 ezret, évente olajcsere 2-2,5k, benzin nekem egy évre olyan 7-8k. Ha semmi baja nincs a gépnek, akkor is rámegy évi 10k. Egy akkuval 4-5 évre biztosan lehet tervezni, ezalatt a benzinesre 40-50k-t költök (mai árak mellett), ha nincs semmi baja, még egyszer hangsúlyozom.
Nyilván neked és nekem sem opció ez a Parkside gép, már csak a területünk mérete miatt sem. De 3-400 m2-ig szerintem tökéletes lehet. Ekkora területre, ha most vennék fűnyírót, szinte biztos akkusat vennék, ha nem is konkrétan ezt a gépet.
Parkside cuccokat a Lidl-ből kell venni, neten sokkal drágább. Lidlben 10k egy 20V 4Ah akku, 2 akku kell ebbe a gépbe. A gariztatás is sokkal egyszerűbb. 3 év gari van az akkura is !!!
ReFleXx: [link] Amit te néztél az a Performance akku, az nem ebbe való. Alul a 9999 Ft-os, ami ebbe jó. Nem tudom működik-e nagyobb akkuval, van-e egyáltalán a sima akkuból (ami nem Performance) 8 Ah. Neten talán van.
-
pjen
félisten
-
den89
tag
Mármint gondolom úgy érted 2 akkupár (tehát 2x2 akku), mert az kerül 40k-ba (10k/akku)+10k töltő, tehát úgy összesen 100k a géppel együtt. Egy akkupár (tehát 2db 20V 4ah akku), én úgy gondolom olyan 200 m2-re simán elég. De persze sietve, ügyesen, ha nem túl nagy, nem túl sűrű a fű, akár 300 m2 is meglehet. Bár nincs ilyen gépem, de szüleimnek van egy MTD LM40, ami ugyanígy 40 cm vágószélesség 40V 4Ah, az a tapasztalatom, hogy kb 200-250 m2-t lehet vele lenyírni egy töltéssel. Nem túl nagy fű (max 8-10 cm), nem vizes, nem angol gyep minőségű, nem fél méteres gazos területre kell gondolni. Szóval amit te írtál, hogy 2 akkupár (2x2 akku), az szerintem egy bő 400 m2-re is jó lehet akár. De ha ír valaki tapasztalatot, az csak segít másoknak. Egyébként meg valószínűleg sokaknak van Parkside akkuja, nem is biztos, hogy kell hozzá vennie annak, aki ezt a fűnyírót venné.
-
a2d2
addikt
Ezt soha nem értettem miért számoljátok hozzá.
Az összes benzineshez oda lehetne írni hogy évi 20L benzin meg olaj meg szűrő közel lesz ehhez meg ahhoz.
Ráadásul az akksi valószínűleg több gépen osztozik.
Plusz nálam pl szigetüzemű napelemről megy a Makita töltő is szóval tényleg csak az akksi bekerülési költségével kell számolni ami gyakorlatilag megegyezik hosszú távon a benzinköltséggel. -
den89
tag
Csütörtöktől lesz a Lidl-ben a 2 akkus, 40 cm vágószélességű fűnyíró: [link] 300-400 m2-ig szerintem ideális lehet, mondhatni bestbuy.
-
IMGM6
tag
Alapvetően nem lenne gond, a kínai motorokkal, csak azért azt tudni kell, hogy ugyanazok a kínai motorok (alkatrészek) több minőségi kategóriában készülnek. Ugyanis pl. a mérettűrések növelésével, az anyag minőség csökkentésével, drasztikusan csökkenthetőek a gyártási költségek, nyilván a leggyengébb minőségű motorok általában a legolcsóbb gépekbe kerülnek. Ezzel még nem is lenne olyan nagy baj, (különösen, ha mindenki tudná, hogy mire számítson amikor megveszi pl. a Hecht, Riwall, Seppach. stb... gépeket). Az igazán nagy baj akkor kezdődik, amikor pl. a Husqvarna fűnyírókban is elkezdenek repedni, törni a pl. a Loncin motorok, pedig sajnos erre is elég sok példa van.
-
dsk976
csendes tag
Engem nem igazán zavar, hogy kínai motor van benne, nincs semmi bajom a kínai technikával, sokszor eléri a nyugati minőséget. Kínai autót is símán mernék vásárolni. Bármelyik tönkre tud menni gyártmánytól függetlenül, ha van hozzá alkatrész akkor javítható. Ha valaki profi és a megélhetéséhez kell az eszköz, akkor nyilván van tapasztalata és meg tudja ítélni, hogy számára mi az ami megfelelő. Nekem ez az első benzines gépem, nem egész nap használom, gondolom heti egyszer 1,5 óra használatból nem is fogok tudni messzemenő övetkeztetéseket levonni később sem.
-
tothjozsi96
addikt
Ja ott a Makita berkeken belül kicsit elvannak tévedve az emberek. Nekem a 4120-ba kiolvadt a szíj hajtásnál az a persely, szépen a műanyag dob is valahogy eltört ekkor.... Nem annyira, de azért eltört. És akkor elküldtem, összetaknyolták, az minden volt, csak javítás nem. És hát, felhívtam őket, mondták hogy örüljek hogy megjavították mert hogy ezt én tettem tönkre és nem garanciális blabla duma.. Ott elkattantam, írtam egy emailt a központi makita email címre, és másnap már jött is a futár és kicserélték az egész dobbetétet újra. Na szóval ennyit az ilyen okoskodó helyi kisfőnökökről vagy nem tudom kik ezek, de áhh, nem is értem. Vicc az a Makita szervizelés!!!
-
Tsunami73
tag
-
a2d2
addikt
válasz
tothjozsi96 #8857 üzenetére
Igen, már hétfőn megött, gyorsak voltak a srácok.
Viszont egy olyan kommenttel hogy nem garanciális a hiba és most méltányosságból megcsinálták!
Szóval írok a Makitának jövő héten hogy mi a fene, hogy kellene ezt az anyaghiányt/tervezési bakit kezelni (szerintdm visszahívással), és hogy mi tévő legyek a következő alkalommal (mert hogy ez újra le fof törni az tuti), hegeszthetem-e vagy akkor ugrik a maradék gari, ... -
a2d2
addikt
Nem fűnyíró, hanem kerti dolgok.
Scheppachból ilyen vízgyűjtő tartályba helyezhető szivattyú döglött meg pár használat után.
Most meg a güde 7 méteres szívótömlő repedt szét konkrétan vásárlás után másnapra. Úgy hogy az előző noname tömlő 14 évig bírta ugyanebben a szituációban. -
Cheesy
őstag
válasz
scott_free #8867 üzenetére
Nem semmi, hogy ugyanazt az utat járjuk be
Makita ELM 4121 fűnyíróval kezdtem, megszorult a tengely, padláson várja, hogy mikor szánok rá 30-40k-t a javítására. 1 éve vettem a Hecht 1640-et, azóta azt használom, erre a párszáz m2-re elég.
De közben vettünk a Zalában egy telket és ott kb. 2000m2-nyi füvet kellene nyírni.
A kérdésemre, hogy milyen fűnyírót kellene venni, én sem kaptam választ.Egyelőre egy MTD SMART 53 SPBS -en gondolkozok.
-
haten
tag
válasz
rendzso #8868 üzenetére
Három hete bogarászom az akksis fűkaszákat. Naponta változott a favorit, de végül a STIHL FSA60R, amit fizetés után meg fogok venni. Ez az arany középút, ami már nem annyira gyenge, viszont ár-érték arányban még elmegy. 20-as akksival, töltővel 114 ezer. Egy hátránya van, nem szarvkormányos, de van aki szerint ez jobb bokrok között bújkálni, van benne igazság. A 20-as akksival elmegy 20 percet. Nálam a 300 m2 rendszeres nyírásnál éppen belefér, de most, hogy derékig ér, egyszer rá kell töltenem. Nincs jelentősége, úgyis pihenni kell, mert ehhez nincs heveder, kézbe kell tartani, hiába könnyű gép. Jobb is a kisebb 20-as akksi, mert a 30-as még nehezebb. Csendes, megbízható, jó. Nem találtam jobbat. Ez még éppen belefér a költségvetésbe.
-
ömm, szerintem valami tévedés van, mert a linkelt PArkside nem Szoftveres alapon működik.
A nyírt terület nem szoftveresen van limitálva, hanem az akku határolja be a lehetőségeket, hogy mekkora terület nyírható egy töltéssel.
Vagy fejtsd ki , mire gondolsz limitálás alatt?
-
Morris
Topikgazda
válasz
DeathAdder #8873 üzenetére
Sajnos nem. Mondjuk nem értem a 8x-os ár különbözetet. Mert egy fűnyíró is kb ugyanazon elv szerint működik. Az meg, hogy a nyírt terület is limitálva van szoftveresen, egyenesen undorító a gyártók részéről.
-
válasz
DeathAdder #8873 üzenetére
A porszívó szintű cucc a Dreame A1/A2-ese , ezek az olcsó gépek nem tartanak ott.
Csak az 600-700 ezer körül mozog...
-
válasz
DeathAdder #8870 üzenetére
Ha leáskálós, márpedig az, akkor nagy macera a telepítése.
-
Na, bevásároltam a veresegyházi piacon. Vettem egy hámot 2000Ft-ért, mert a régi már elég gatya, fém karabinerrel van összefogva, stb., az álarcra rácsot 500Ft-ért, és 100 méter 3mm-es acélszálas damilt 1500Ft-ért, mert az előzőből már legfeljebb 1-2 töltésre való volt. [kép] [kép] Idénre már biztosan elég lesz.
-
dik
őstag
válasz
Zoli bácsi #8856 üzenetére
Én is kavartam már bár nem ennyit tettem rá másfajtát vagy lehet nem most volt, de a világon semmit nem vettem észre rajta. Nem panaszkodott így nem is érdekelt különösebben. Én Honda olajat és B&S szoktam használni esetek 99%-ban.
De ne nyírj sok füvet mert elveszi az időt a pecától az meg ugye szentségtörés és istenkáromlás... -
scott_free
senior tag
Üdv,
újra itt, miután 2-2 év működés után tönkrement először a Makita ELM3720-as, majd a Hecht 1640-es elektromos fűnyíró is. Mindkettő hiába volt garis még, "követ kapott" meg hasonló kifogásokkal nem javították.
Egy 5-600 nm-es gazos területről van szó, göröngyös talaj, fákkal, néha lehullott ágakkal (meg dióval vagy épp cseresznyemaggal).
Eddig még sose volt benzines gépem, vajon érdemes egy próbát tenni vele? Pláne az alsó kategóriával? (pl. Riwall PRO RPM 4032 P)
Vagy 100 ezer alatt úgysem lehet rendes gépet találni?Esetleg inkább fűkaszában gondolkodjak?
Pl. ennek egész jók az értékelései: Hecht 1445Köszi!
-
dsk976
csendes tag
Mivel nem érkezett válasz, így magamnak válaszolok.
Bementem a boltba és megnéztem/tologattam mindkét modellt. Az RM 248.3 nekem brutálisan nagy. A másik is nagy és nehéz a korábbi fűnyíróimhoz képest, de a kettő közül számomra az volt a könnyebben manőverezhető. Szóval végül azonos áron az egyszerűbbet választottam és megvetem a Stihl RM 2.2 R-t.
Ma nyírtam vele először füvet. Hát, éppen elférek vele a növényeink között. Nehezebb vele forgolódni, mint a régivel, de mégis másfél óra alatt lenyírtam a füvet a ház körül. Korábban inkább 3+ óra volt a szintidő. Olyan szépen mulcsozta a füvet, hogy nem is látszik. Utána még végigmentem a vezetékes szegélynyíróval is, ami még plusz 40 perc volt. Lehet, hogy a szegélynyírót is lecserélem egyszer majd egy aksis gépre, de azt ritkán szoktam használni, évente csak néhány alkalommal kínlódok vele, amikor már túl nagy a nehezen hozzáférhető részeken is a fű. -
zeus_2k14
senior tag
Sziasztok
Van egy MTD Je130 Briggs motoros trakim. Friss vásárlás használtan, esedékes az olajcsere. Husqvarna SAE30 4T olajat gondoltam bele rakni. Eddig Briggs 4T olaj ment bele, de az elfogyott, azért gondoltam erre.
Van egy új Villager VTR650 fűnyíró traki. Honda 10W-30 4T olajjal van jelenleg beüzemelve, hamarosan abban is olajcsere lesz. Ott viszont a Motul Garden 10W-30 4T olajra gondoltam, csak hát ugye, jelenleg itthon nem igen tudok kapni, max külföldről rendelek.
Van szintén egy új Scheppach MS200-51 fűnyíró. Beüzemelés alatt van, szintén Honda 10W-30 4T olajjal. Itt is Motul olaj menne bele.
Ha nem kapok Motul olajat, akkor ideiglenesen Honda vagy a Castrol Garden 4T 10W-30 olaj menne bele. Jó ötlet szerintetek? -
Wittmann107
csendes tag
válasz
Wittmann107 #8858 üzenetére
Azt hiszem a végén amiről írtam, az a regulátor rugó lesz.
-
Wittmann107
csendes tag
Sziasztok!
Múlt szombaton megvettem a [link] hozzászólásban említett Parkside fűnyírót és nem szereztem kellemes emlékeket.
Összerakni könnyű volt, feltöltöttem benzinnel és olajjal ami után persze, hogy nem indul.
Jó, ellenőriztem a légszűrőt, teljesen tiszta, mint az új. Gyertya ki, a helyére kis benzin és úgy sem indul. Néztem szikrát is a géptesten, de nem láttam semmit. Persze, lehet, hogy vak vagyok. Azért levettem a műanyag burkolatokat és ellenőriztem a lendkereket is amint vastag rozsda volt végig, csak a lendkerék ék dörzsölt re róla egy kis sávban valamennyit. Nem tudom, ez mennyire normális? Vagy mindig ilyen hosszabb állás után? Mindenesetre én letakarítottam körben amennyire tudtam. Ezután elsőre beindult, majd pár másodperc után le is állt. Szivatóval próbáltam, 3 próbálkozás után semmi, majd vagy 15 nyomkodás és akkor 4-5 rángatás után újra beindult, de csak rövid ideig ismét, Gondoltam a szivatóval bejuttatott benzint égette el. Akkor karburátor le, de ott minden tiszta, minden lyukon szépen átláttam a tűben, semmi kosz. Ellenben a karburátor tetején van egy rugós fém kar, ami a géptesthez van rögzítve és a karburátor tetején lévő fekete állítóhoz, de semmi nem mozgatja. Ha kézzel mozgatom, látom, hogy mozog a karburátor szelep. Ennek így kell lennie? Ez lenne a gázkar? Mert akkor nem tudok gázt adni. Valami ötlet, mi lehet még a hiba? -
Zoli bácsi
őstag
Üdv!
Fűnyíró traktorba cseréltem olajat, 10w30 kerti gép olaj ment bele, ez az előírás.
Maradt kb fél liter. A sima, önjárós fűnyíróból (Riwall) is kiöntöttem az olajat, persze miután bemelegítettem, majd felöntöttem a fél liter 10w-30 olajjal. Kicsit kevesellettem a szintet, ezért tavalyi maradék egyfokozatú 30-as olajjal maximumra öntöttem, másfél-két deci ment bele.
Szerintetek jóvanezígy, vagy öntsem ki a kevert olajat, és vegyek egy flakon (0,6L) 10W30-as olajat, és azzal öntsem fel?
A fűnyírónak elég lenne a 30-as egyfokozatú olaj. Igazából kerülne olajra, inkább csak el akartam használni a maradékokat, ezért kevertem. Utólag már nem vagyok biztos hogy jó ötlet. Nem használtam a gépet, szóval kárt nem tettem.
Ilyen olajakat kevertem: [link] [link]
Kiöntsem, vagy maradhat? Köszönöm! -
zsiz
őstag
Érdekelne, hogy milyen hibákat tapasztaltál. A Scheppach fűnyíróm most 4 éves, a Güde fűkaszám meg ki tudja, 15 éves körül. Lehet több is. Egyelőre még mindkettő kiszolgál engem. Pedig jut mindkettőre terület is bőven (kb. 1500-2000 négyzetméter gépenként, illetve a kaszára valószínűleg még több is jut ennél).
-
vasimnbt
tag
Kis terület.Elhasználtam 5 éven belül 2 db 100E Ft. körüli értékű önjárós nyírót.Csapágyak nem bírják a terepviszonyokat,berántó kötél elszakad,önjáró ékszíja kinyúlik,nagykerekek csapágyainak görgői beleesnek a hajtott kerekek áttételeibe,ezálltal megszorul a hajtás.Ha kő kerül a rendszerbe,elhajlítja a vágókést.....stb
-
vasimnbt
tag
Üdvözlet!
Dimbes-dombos,kb. 200 nnm-s,csak 2 hetente nyírandó /addig jó magasra megnövő gazos/, sok kerülgetős tereptárgyú területre milyen fűnyírót ajánlanátok megvételre?
Köszönettel. -
ReFleXx
addikt
Köszi a részletes választ.
Ez a Parkside szimpatikus, egyrészt van hozzá már asszem 20V-s akksi itthon, másrészt 3év gari szokott lenni rájuk és nem cseszekednek a gariztatással.
Egyébként a fű elég száraz, főleg a nyári hőségben, szal szerintem simán meg kell birkozzon vele.Egyébként nem tudjátok volt-e ez az akkus fűnyíró a LIDL kinálatában mostanában?
-
den89
tag
válasz
ReFleXx #8843 üzenetére
Szerintem azért próbáld meg nagyjából pontosan belőni, mekkora a füves részt. Nagyon nem mindegy, ha akkus gépet vennél.
Megértem, hogy akkusat szeretnél, az én szüleim is elégedetten használják. De ekkora területre nem kicsi akkukapacitás fog kelleni, és a rászánt összeg is kicsit karcsú. Itt egy példa: Makita DLM432Z (105k) Ehhez veszel mondjuk 2db 18V 5Ah akkut (25k/db), vagy 2db 18V 6Ah akkut (30k/db), és egy duplatöltőt (35k). Tehát ez összesen olyan 190-200 eFt-ban lenne, és a pláne, hogy valószínűleg nem értek vele végig, ha mondjuk az 1100 m2-nek tényleg a fele füves (~500-550 m2). Tapasztalat, fórum, stb. vélemények alapján 2db 5ah akkuval 250-350 m2 lehet meg, 2 db 6ah-val 300-400 m2. Ez mondjuk egy átlagos, max 8-10 cm-es száraz, nem túl sűrű fű. Nyilván 5 centis füvön 4 centire nyírva végig lehet rohanni 500 m2-en is, nem mondom, hogy nem. De mivel írtad, hogy 2 hetente van nyírva, és nem degradálva édesanyádat, valószínűleg nem a rohanva füvet nyírós fajta.
De van pl a Lidl-s Parkside PRMA 40 LI fűnyíró, ahhoz olcsók az akkuk és a töltő is. De most nem árulják. Az meglenne 4 db 20V 4Ah akkuval olyan 110-120-ból, talán végig is érnétek az 500 m2-es füvön. Azért anyukádat kérdezd meg, hogy akar-e, hajlandó-e bajlódni esetleg 4 db akku töltögetésével. Illetve jelzem még egyszer, nagyon nem mindegy, hogy 400 m2 a fű, vagy 600 m2. -
ReFleXx
addikt
1100m2-es telek, aminek a fele fuvesitett, sima lakossagi paraszt fű ket hetente vagva kb. Kb kozepes szelessegu gep kellene, de egyebkent mindegy.
Benzines biztos jobb lenne, mert sok a kerti elem, bokor amit kerulgetni kell, de annak karbantartasa csak extra nyűg lenne 70eves anyamnak, szal ezert gondolkodik akkusban, mert wireless.
-
-
rendzso
tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni. Addot egy relatíve tagolt, de kicsi terület:
Ház előtti rész: ~15nm - virágokkal
Kert: ~80nm - növényekkel
Hozzánk tartozó szorgalmi út: ~50nm <- ebbe beleértve már egy kicsi pataknak az egyik oldali partja, fákkalNem vetett fű, hanem egy ilyen utcai vegyes, pici virágok fű gaz keveréke. Elszórtan sűrűbb lehet.
Erre a területre szeretnék valamilyen fűnyírót. Balga módon a hétvégén nekimentem a legkisebb parksideos akksis szegélynyíróval, gondolvám elég lesz, kicsi a terület úgyis. 1.5-2 óra szenvedés lett belőle.
A terület adottságai miatt akkumulátoros gépre gondoltam, de egy erősebb fajtára. Tudnátok erre a felhasználásra javaslatokat adni? Köszi előre is!Én két gépet nézegettem eddig: Makita DUR189, illetve DUX18ZX1
-
den89
tag
válasz
Ramoskaa #8835 üzenetére
Nincsmit! Mindenképp önjárósat, és minél nagyobb vágószélességűt vegyél ekkora területre (ha jól láttam 1200 m2). Mondjuk most nézem, hogy a keret kicsit szűkös (120k). AL-KO-ban, és valószínűleg a legtöbb nevesebb márkánál szerintem ebbe nem fog beleférni Briggs motor. Olyan ~150-ig tornázd fel, ha tudod. Gondolom te sem 1-2 évre veszel fűnyírót, hanem minimum 10.
Egyébként a Stiga gépek is jók, bár azok nem Briggs motorosak, ha jól látom.
-
den89
tag
válasz
Ramoskaa #8831 üzenetére
Al-ko márkával és Briggs motorral szerintem nem lősz mellé. Ezen az oldalon le lehet szűrni motor alapján [link] Nekem Briggs 625e motoros Mcculloch fűnyíróm van, nincs vele gond, igaz csak 6 éves. Családban van egy kapálógép, ami bő 30 éves, szintén Briggs motoros. Ha karban van tartva, a mai napig pöccre indul. De ez csal egy példa. Én nem nagyon hallottam még embert Briggs motoros cuccot szidni.
-
Ramoskaa
senior tag
válasz
KunEmber #8830 üzenetére
ezt a Husqvarna -t is leszólták, al-ko-n gondolkozom meg az Obi-ba van Gama garden briggs motoros. De már hülyét kapok annyit bujom őket. Nagy csapágyozott kerék legyen hátul ,önjárós meg erős(lehetőleg briggs, de már ebbe se vagyok biztos) legyen.
mjani1172: Bár nekem egyik se volt, de nekem is a műanyag szimpibb. Talán jobban lehet takarítani, nem szakad ki?(Nyílván nem a fűtől.) -
KunEmber
senior tag
válasz
Ramoskaa #8803 üzenetére
Husqvarna LC140P-t vettem, most 126 ezer, kicsit több mint amit írtál. Nekem tetszik, mások szerint dög nehéz, én elégedett vagyok vele. Műanyagok szépek rajta, motor kidolgozása hányinger, de bármikor és akármikor pöccre indul, keveset fogyaszt, erős és a lényeg 1 szezon plusz 1 hónap után: újra megvenném. Bár lehet egy karos Stihlt vennék már inkább, az menőbben néz ki
ja, 1200 mn? Akkor felejtsd el, nem önjárós.
-
ReFleXx
addikt
150e forintert van megvetelre ajanlott akkus funyiro akkuval?
-
mjani1172
addikt
Miért jobb a műanyag kosaras fűgyűjtő? Nekem volt mindkettőből, több is, semmi pozitívat nem látok a műanyagban, nem is értem miért buknak rá páran.
-
dsk976
csendes tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata a következő két típussal?
- Stihl RM 2.2 R (a keresővel erről semmit sem találtam és a neten keresgélve is nagyon kevés az infó)
- Stihl RM 248.3 (erről olvastam jókat)Az áruk azonos, meg fogom nézn őket élőben is mielőtt döntök, de kíváncsi lennék más véleményére is. Szempontok (a tartósságon és a megbízhatóságon túl): mulcsozót szeretnék, minél kisebb és könnyeb legyen, hogy a szűk helyeken könnyen lehessen vele forgolódni. A kertben sok a fa/bokor/oszlop amiket kerülgetni kell, sok a szűk hely, csak néháynszor 10 nm-es egybefüggő területek vannak, a teljes terület olyan 300-400 nm között lehet. A talaj egyenetlen, nem egy golfpálya. A korábbi fűnyírót is a legmagasabb állásban használtam, nem szoktam rövidre nyírni a füvet. Az új gép egy Agrimotor FM3812-t váltana le. Előtte valami nagyobbacska fémházas elektromos volt, de az is széthullott, az előtt meg egy Gardena "kanyar-gó", mondanom se kell, hogy széthullott. Pedig akkor még nem is volt ennyi növény amit kerülgetni kellett volna. Mostmár szeretnék valami tartósat.
Nekem ránézésre az RM 2.2 R egy kompaktab, strapabíróbb szerkezetnek tűnik. A 248.3 komfort tolókarjától kicsit tartok, és úgy tűnik, hogy az műanyag házas, ráadásul a fűgyűjtőt szerintem soha nem is használnám. A régi fűnyíró műanyag házába állandóan belevágott a kés, ahogy a fák és betonoszlopok körül néha nagyobb lendülettel mozdítottam oldalra a gépet.
-
Na szűkült a kör részemről is.
Olyan tanácsot kérek, hátha valakinél lapul tipp mert elveszek.
- Loncin motoros gépet keresek, nem feltétlenül kell önjáró sőt felesleges a méreteket nézve és plusz hibaforrás.
- 46 cm vágószélesség ha kicsivel több se baj, fémházas konstrukció
- Fűgyűjtő inkább műanyag kosaras.
- Oldalkidobó nem lenne hátrány, mert néha hátsó külterületet is szoktam nyírni.100 körül.
Felmerült még az Iskra gépe is, ami BS500 motoros.
HG46SMH-BS500
-
dokee78
félisten
Ezek közül melyik a legjobb vétel.
Riwall REM 3310 i (1000W 33cm 28l)
Daewoo DLMJ1000E (1000W 32cm 25l)
Fieldmann FZR 2025-E (1300W 32cm 30l)
Black+Decker BEMW351-QS (1000W 32cm 35l)
HECHT 1000 (1000W 32cm 25l) -
Plebi
senior tag
válasz
exoduss #8819 üzenetére
Szia.
Én Stihlre váltottam Husqvarnáról. Az első tapasztalatokat itt írtam le.
Azóta két teljes nyírásom van meg vele. A füves terület valamivel nagyobb mint 1200 m2. Eddig nagyon elégedetten használom. A 248 és 448 között két nagy különbség van, az egyik a fém vs. kompozit váz és a nagyobb motor. A tolókar valóban furcsa elsőre, de használat közben kezes, ergonomikus. A husqvarna megoldásához képest sokkal masszívabb, hiába csak 1 kar, nagyon vastag csőből van, erős a rögzítése is, kotyogást nem tapasztaltam, de lehet a 248 és 448 azért másban is eltér, meg kell nézni egy kereskedésben, szerencsére sok helyen van és ez a kettő gép jellemzően van. A husi csavarja kézzel feszíthető igaz, de többször kellett újra húzni egy nyírás alatt, mert meglazult és a kar nagyon mozgott.
Az önjárás tetszik, de láttam külföldön van a 448T-ből variós változat, az egy kicsit gyorsabb lenne, de ezt is meg lehet tolni hajtás közben.
-
myk74
senior tag
válasz
exoduss #8792 üzenetére
Nekem stihl van.
Itt írtam róla röviden: [link]
Ha meg tudod nézni élőben az sokat számít,engem megvett elsőre ahogy megláttam.
Heti 2x nyírok vele,maximális elégedettséggel.
Magasság állítás baromi jó,és a szervíz állás is nagyon bejön.Az előző hecht fűnyírómnál mindenféleképpen jobb. -
Cheesy
őstag
A tanácsotokat kérem fűnyíró választásában.
Adott egy terület, amelyen akad némi szintkülönbség. Az idei év az első amikor már nekem kell füvet nyírni, az első fűnyírást múlt hét végén ejtettem meg. A füves terület mérete, amit nyírni kell kb. 2000m2. Egy kölcsön MTD SMART 46 SPB-vel nyírtam le, kb. 4 órányi meló volt. Alföldi gyerek vagyok, nem kellett küzdenem a lejtővel, ez meg itt a Zala
Ami biztos:
- erős benzines kell (a MTD amit használtam határeset volt)
- önjárós kell
- oldalkidobós kell (itt nem kell mulcsozni, meg fűgyűjteni, elég ha vágja-hányja)
- 150e Ft körül -
szizoka
csendes tag
válasz
Ramoskaa #8812 üzenetére
nekem most Oleo-mac GV 53 PK ALLROAD PLUS 4 -re esett a választásom, akciósan 143k volt.
Eddig csak teszt járatáson van túl, első rántásra indult. Még nem nyírtam vele, majd később megosztom a tapasztalataimat.
Nálam a keresési szempont az alábbi volt: ár: max 200k, ne önjáró, illetve legalább 3,5 LE. -
evilskati
aktív tag
Szomszédom most mondta, hogy kertészeti vállalkozásban használnak egy Husqvarna LC356 VP-t és rengeteg gondjuk van vele, sokat kell költeni rá, motorikusan azt mondta rendben van, de a körítés gyenge, most éppen a kerékcsapágyak deformálódtak úgy el, hogy kipotyogtak a golyók. Egy ALKO-juk van még, de a pontos típust nem tudom, azzal azt mondta teljesen elégedett, gondolom a két fűnyíró párhuzamosan megy, így azonos lehet a terhelés.
-
szizoka
csendes tag
-
-
Ramoskaa
senior tag
válasz
Graphics #8804 üzenetére
husqvarna Motor gyártó: Husqvarna HS 166A
Stihl Motortípus STIHL EVC 200Ezek vagy inkább briggs motoros (Mtd?)az ajánlott? Annak ellenére ,hogy már nem ugyanaz a cég gyártja a briggs-t és már nem olyan mind régen. Legalább is ezt olvastam és hallottam.
-
-
Ramoskaa
senior tag
Sziasztok! 120 ezerig tudnátok ajánlani benzines fűnyírót? Kb. 1200m2, nem túl egyenletes talaj, de rajta vagyok. Oldalkidobós vagy oldalkidobós is legyen és megbízható.
Először MTD-t akartam ,briggs motorost. Most már Husqvarna és Stihleket is nézegettem (ezek saját motorosak).Köszi
-
PS7A
tag
válasz
Darth_Revan #8768 üzenetére
Ha nem esik az eső, akkor ma kiderül, hogy mit tud
Direkt megkerdeztem az üzletvezetőt is, hogy ha mégsem válik be, akkor mennyire probléma, ha úgy viszem vissza, hogy nem totálisan tiszta. Azt mondta, hogy nem gáz, visszaveszik.
Szóval egy próbát simán megér.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- DJI topic
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Milyen autót vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Okos Otthon / Smart Home
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- További aktív témák...
- Fornetto Explorer DeLuxe gömbgrill/faszenes grill, pizzakemence feltét, pizzakő, elemes forgatónyárs
- Hiseeu vk10v 4hd405 hd nvr komplett szet
- Eladó Zenga Giulia gamer szék / Daccormax ergonomikus irodai szék
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Gree klíma AKCIÓS áron beszereléssel együtt!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest