Új hozzászólás Aktív témák

  • pethob

    aktív tag

    válasz b.vr #16855 üzenetére

    "meg lehet nézni amikor ott kardozik a monopoddal (X-T1 + 56/1.2) hogy alap iso-n tudjon maradni... "

    Ja, aztán két képpel később simán lövi az ISO 1600-at. Sőt, az általad linkelt irományban kifejti, hogy 1/125s és max ISO6400 beállítás mellett használja az auto ISO-t.

    Ha abból az alap állásból indulunk ki, hogy elhisszük hogy az IBIS hangyafaszányit se ront a képminőségen, de ISO 200-ról nem merjük ISO 400-ra tekerni a gépet mert jön a ZAJ, akkor nincs miről beszélgetni!

    A videóban linkelt konkrét fotózásról azt gondolom:

    1. Nem átlagos probléma, picit direkt kihegyezve arra, hogy kevés fényben kelljen megoldani valamit, lehetőleg a legnagyobb önszívatás mellett. (Mehetett volna végig ISO 1600-on 35mm F1.4-en 1/125-öd és felette, és akkor most nincs miről beszélgetni. A képek is kb. ugyanazok lennének...)
    2. Megoldható lett volna 1/125-ön ISO-ból mindegyik kép. Két videóban szereplő fotónál elment volna 6400-ig, ami már lehet véleményes, a többinél 1600 és alatta marad, ami tökéletesen megfelel a célnak.
    3. Nem láttuk hány fotó kuka azért, mert a model mozdult bele, és 1/30-nál ez ugye probléma, ami bármilyen stabilizálás mellett probléma marad. (És nem fér bele a "profi" munkába...)
    4. Ha ez egy "profi" photoshoot, akkor felteszel egy vakut az ablakon kívülre és kézben tartod a fényt. Azért is, mert akkor annyi fényed van amennyit akarsz, és olyan ISO-n, meg olyan rekesszel fotózol amivel szeretnél. És azért is, mert "profi" munkánál nem állhatsz meg fél órára, mert jött egy felhő...
    5. Mindezek mellet jól látható, hogy az öreg egy monopoddal megoldotta azt, amit a stabilizálás tudna, anélkül, hogy minden képe egy lutri lenne a tekintetben, hogy a stabi jókor, jó irányba mozdult-e, és a kép mennyire lett decenteres. Ami ugye pont nyitva jön elő leginkább...

    (Az egész IBIS olyan mint a TTL. Általában jó, csak sajnos nem konzisztens ami kijön rajta, és van az a környezet, ahol nem fér bele ez a bizonytalanság minden képbe...)

    Mindez tehát nem meggyőző érv arra, hogy IBIS mindenképpen szükséges a Fuji X rendszerbe. Nem kell alap ISO-n maradni. Az X-TRANS III-al szerintem simán elmehetsz 3200-ig. Mások szerint csak 1600-ig. Megint mások (pl. Lovegrove) szerint 6400-ig. Az X-TRANS IV majd rátesz még 1-2Fé-t. (Ahelyett, hogy inkább a base ISO-t vinné 50-re :-( ) És persze akkor is lesz valaki, aki feltekeri Samyang 300/f6.3 reflexet, és panaszkodik, hogy ISO 200-on nem tudja kézből megfogni a pincében.

    Ne érts félre. Én vevő vagyok az IBIS-re. Ha megcsinálják úgy, hogy nem romlik a képminőség, és nem kell minden objektívet cserélni és 1.5× ekkora gépet cigölni, akkor én szívtam be a jelenlegi marketing bullshit-et. Boldogan fogom használni az IBIS vázat, amikor kell!
    De ha csak azon az áron csinálható meg, hogy a jelenlegi objektíveket kukázni kell mert leromlanak, vagy a Fuji dobja az X rendszert és csinál egy Y-t, hogy IBIS-t tehessen bele, akkor nagyon szomorú leszek, hogy elmentek a populista irányba. Akkor nem kell IBIS egyetlen Fuji vázba se! Nem kizárt, hogy üzletileg az éri meg, csak akkor azok járnak majd nagyon szarul, akiknek a Fuji X fotó orientáltsága úgy jó, ahogy most van.

    (Szerintem a SONY egyébként elsősorban a videó miatt tette bele az IBIS-t az A7II-be. Kétség kívül nagyon jó kis rendszer az is...)

    https://www.flickr.com/photos/pethob

Új hozzászólás Aktív témák