Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
tusi74
őstag
Amikor egy formról írunk, akkor ugye le kell írni a paramétereit.
Van ugye a neve, a Name propertyben megadott.
De hogy mondjuk a unit nevet.
Jó az a megfogalmazás, hogy ''a form által képviselt unit neve.''? -
yksz
aktív tag
? Hogy lehet egy saját(magam tervezett) gombot betenni a fom-ba?
Fly away my precious knowledge fly far away
-
lao ce
aktív tag
ha minden fazisat megrajzoltad egy gombnak es negyszog alaku csak azt hitted viccbol kerdezem, akkor tedd ra egy image-re, es nevezd ki, hogy marpedig ez matol kezdve gomb. az onclick, mousemove stb eventeket lehet hasznalni izles szerint, hogy valtogasd a gomb kepet ahogy az egeret huzzak felette ill hogy megird a lenyomas esemeny programjat.
ha haromszog alaku akkor maskent kell csinalni. azt javaslom hasznalj negyszog alaku gombot, mert legalabbis szerintem nem egyszeru rendesen megirni egy tetszoleges alaku gomb kezeleset. persze nem is lehetetlen, de nem biztos hogy megeri vacakolni vele. esetleg keress egy ilyen komponenst a weben es hasznald azt.nicht kompot
-
yksz
aktív tag
? Hogyan lehet azt megcsinálni, hogy a gép bekapcsolásakor a programom automatikusn induljon el, valamint tegyen ki egy ikont( egy nagy jaj. Fogalmam nincs hogy van magyarul, de arra a részre ahol van az óra, a hálózati kapcsolat meg egyéb)<-ide?
-
lao ce
aktív tag
felig vicces volt. hat, van mondjuk 4 allapotod (nem tudom mennyi) megrajzolva kepben. felteszel egy image komponenst a formra, beleteszed az elso kepet, es elnevezed az imagedet btnSajatGomb-nak mondjuk. aztan a kepeket cserelgeted mikor a mosue fele megy vagy megnyomjak vagy valami.
erdemes persze altalanos eljarasokat kesziteni amik nem csak erre az egy gombra mukodnek (hatha tobb gombod is van vagy lesz)
erdemes megfontolni hogy imagelist-et is hasznalj az image-ek melle, abban tobb kepet el lehet tarolni, ami nem rossz dolog.nicht kompot
-
Alan
aktív tag
yksz, nem akarsz elolvasni előbb egy könyvet az objektumorientált fejlesztésről? Dicséretes, hogy próbálkozol, de hiányzik pár fogalom ismerete, ezek nélkül nagyon-nagyon sokáig kudarcra leszel ítélve. Először egy általános OOP könyvet javaslok, aztán hozzáfoghatsz pl. a ''Delphi 7 mesteri szinten'' című könyvhöz Marco Cantú-tól, és közben gyakorold a fejlesztést.
Természetesen mind így kezdtük, de azt meg te hidd el, hogy erőfeszítés, időbefektetés nélkül semmi sem fog menni. Olyan, hogy ma fogalmam sincs, holnap meg már értelmeset tudok alkotni, nem létezik.
[Szerkesztve] -
<Adamsky>
nagyúr
...megoldottam
[Szerkesztve] -
<Adamsky>
nagyúr
válasz <Adamsky> #367 üzenetére
Na újabb probléma:
Futás közben hozok létre egy Interbase adabázist és benne három táblát.
Ha az adatbázis kapcsolatot megszüntetem (IBDataBase.Connected := false) majd később újra csatlakozni szeretnék, akkor ezt a hibaüzenetet kapom:
''Your user name and password are not defined'' -- pedig igen! Nem értem.
A forráskód Bővebben: link
Alulról a 10 & 11 sor aktívvá tételével jön elő a hiba. -
tusi74
őstag
Lenne még pár apró kérdésem.
Mivel nekem csak angol op. rendszerem van, és már nincs időm telepítgetni, aki használ Rave Reports-ot, meg tudná mondani, az alábbi kép magyarul jelenne meg egy magyar op.rendszeren?
A másik, amit már régebben kérdeztem, hogy lehet megcsinálni, hogy a Report-nál ha valakinek a nevét ''fejlécnek'' teszem akkor ne annyiszor jelenjen meg, mint ahányszor a lekérdezésben szerepel? -
yksz
aktív tag
? Van egy .zip suritett fajlom, amiben van egy .txt fajl, ami le van kodolva(ki akarom nyitni, elolvasni, de keri a kodot). Hogyan tudnám ezt a kódot kiolvasni, vagy úgy kicsomagolni és beolvasni egy editbe vagy valamibe, hogy a kódot ne kérje és olvasható is legyen?
-
Alan
aktív tag
Rossz hírem van, szerintem az OK és Cancel gombokat kivéve maradna angolul, mert ez egyedi párbeszédablak. Ha borzalmasan sok időd lenne, azt mondanám, Resource DLL Wizard (azaz Project -> Languages -> Add, majd Hungarian 0x40e) és fordíts le mindent magyarra, de ettől most szerintem te is eltekintesz
A másik Rave Reports-os kérdést passzolom, nem használtam sosem.
Szurkolok neked, ismeretlenül is
[Szerkesztve] -
tusi74
őstag
Hát köszi a szurkolást, a végső beadás (hosszabítást kaptam), 2005. január 7.
Most screenshoton már mindent lefordítottam, és azt szúrtam be.
Sokkal nagyobb gáz ez a fejléc, de majd azt csinálom a védésnél, hogy ''véletlenül''
egy olyan embert mutatok be, akit direkt úgy viszek be előre, hogy egyszer szerepeljen. -
tusi74
őstag
Ja és még nagyobb gáz, elveszett 2 hete a témavezetőm'' . Sem e-mailre nem válaszol, sem a telefonját nem veszi fel. 1 hónapja még abban állapodtam meg vele, hogy majd legalább egyszer elolvassa a beadás előtt, úgy hogy a hibákat legyen időm kijavítani. Nem mintha eddig hejde segített volna. Holott előre közöltem vele a játékszabályokat, hogy nem vagyok rutinos programozó. Még Ő mondta, hogy egy kihívás lesz neki velem dolgoznia, mert még nem volt tanítványa, aki abszolút kezdőként bevállalt volna ilyet. Ehhez képest, ha nincs ez a fórum, akkor még sehol sem lennék. De legalább kipanaszkodtam magam.
-
tusi74
őstag
Nem kerülte el, a 345-ösben volt, csak azokat a dolgokat a Rave-ben nem találtam meg. Azon a képen, amit beillesztettem pár hozzászólással korábban, azon mi az a Duplex? Az a nyomtatásra vonatkozik, nem a Duplex supress, amit írtál.
Általában ahogy olvasom, hogy valaki valamit javasolt, rögtön csinálom.
Egyébként is napi 14 órát foglalkozom ezzel, már vagy 2 hete fizu nélküli szabin vagyok.
[Szerkesztve] -
-
tusi74
őstag
A Rave terveztemnek képét itt lehet megnézni:
Bővebben: link (jobb oldalt lehet látni, milyen mezők vannak a Direct DataView-ban).
És az eredmény:
Bővebben: link
A lekérdezés, amiből a Rave készül:
select d.nev, o.osztnev, t.tantnev, tf.oraszam
from elek.ttantfeloszt tf, elek.tdolg d, elek.tosztaly o, elek.ttantargy t
where (tf.dkod=d.dkod) and (o.osztkod=tf.osztkod) and (t.tantkod=tf.tantkod)
and (d.nev=:nev)
Egyébként biztos valami egyszerű megoldása van, csak valami elkerüli a figyelmemet. -
lao ce
aktív tag
otlet:
hat, ha a nev parameterkent jon (azaz ismert), akkor esetleg vedd ki az adatbazis fieldet teljesen, es ugy ahogy az 'orabeosztasa' szoveget kiirod, tegyel statikus textet, DE, azzal a kulonbseggel hogy a riport formjanak oncreate eventjeben egyszeruen tedd egyenlove egy valtozoval ami a tanar nevet tartalmazza. csak lehet olyat hogy TanarStatTextField.caption := NevString; nem? ez ugyan nem javitana ki a hibat, de megoldana a problemat.nicht kompot
-
tusi74
őstag
Na ezt most elsőre megértettem. Ilyen sem volt még.
Elvileg ezeknek a statikus text mezőknek text propertyjük van.
Arra nem jövök rá, hogy lehetne rá hivatkozni, mert a gyorssegítség (Leírom, hogy rvPorject2. és lenyílik, miből választhatok), nem ajánl fel ilyen opciót.
Még legjobban a SetParam hasonlítana.
Most addig eljutottam, hogy kivettem a nevet, mint Databand, helyette tettem egy Text5 nevezetű statikus text-et.
Azt nem engedi, hogy RvProject2.Text5:=Query18['nev'[/]
Most így néz ki a rave-t meghívó buttonClick:
Query18.ParamByName('nev').AsString:=nev.Text;
Query18.Open;
RvProject2.SetParam('text5',query18['nev');
RvProject2.Execute;
Query18.Close;
Ezt ha futtatom, akkor így lesz a fejléc: text5 megtartott órái.
Innen kellene valahogy folytatni, szerintem ez jó irány lesz, ez olyan megérzés.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
lao ce
aktív tag
RvProject2.Text5:=Query18...
hat, ezt nem is fogja. nem tudom milyen tipusu mezo a statikus. Label lenne (mint quickreportban)? mert akkor van captionje (ezert irtam en is hogy caption az elobb). esetleg valami rave report altal keszitett sajat text tipus? nincs olyan hogy Text5.text, Text5.value, Text5.caption vagy esetleg Text5.azanyjat?
eloszor probald hogy Text5.Valami := 'alma';
ha az almaval megy akkor Query blabla is menni fog.nicht kompot
-
lao ce
aktív tag
es a text nem jo? gondolom van olyan hogy Name az a neve a Text meg a szoveg ami benne van. nem ertem mit nem ertesz. vagy nem ertem en mit nem ertek.
szerk: basszus nevezd mar at azt a komponenst txtTanarNeve-re jo? kerlek. Name propertybe irdd be hogy txtTanarNeve. hat meg ilyet. irgum-burgum mar.
[Szerkesztve]nicht kompot
-
tusi74
őstag
RvProject2.text5.text:=valamit, már a Compile sem fogadja el.- Ezzel kezdtem a próbálkozást, amikor kitaláltad, ezt, hogy sima szövegként tegyem fel a nevet.
Nekem minden az eredeti nevén van a szakdoliban. Szerinted az a védésnél cikis lesz? Az egyik formon több mint 50 query van. szeép sorban query1, query2, stb...
De ezt most a kedvedért átnevezem.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
tusi74
őstag
Undeclared identifier txtnev (átneveztem a text5-t ).
A dataview1-be a lekérdezés 4 oszlopa van betöltve.
annak nem része a szövegmező. (legalábbis szerintem).
Csináltam sreenshotokat, hogy az rvProject2. mögé.
Nem baj, hogy csípős a kedved, marha rendes vagy, hogy így próbálsz segíteni. -
lao ce
aktív tag
ok.
1) allj a reportformra. nyomjal alt+f12 -ot. a report formod atvalt text-re.
2) ctrl+f, ird be a keresobe hogy txtnev.
3) keresd meg hol van. a sor ilyen lesz object txtnev: Tvalami (talan TText).
4) scrolloz felfele amig nem talalod meg hogy melyik masik objektumon belul talalhato a txtnev objektum. azaz, az elso olyan object.... sor lesz ami balrabb van rendezve a txtnev-nel
object form : Tform
...tulajdonsagok, objektumok sok soron keresztul...
...object valami : Tvalami <- ezt keressuk
......tulajdonsagok, objektumok sok soron keresztul......
......object txtnev : TValami
5) jegyezd meg a szulo nevet, ezt kell hasznalni.
6) alt+f12 (valts vissza)nicht kompot
-
yksz
aktív tag
Miért nem is én kérdezem a legtobbet(ha jól számoltam). Az igaz hogy a kérdés kicsit hulyeség volt és a legtobb hulyeséget én kérdezem, de ez most csak úgy kippattant a fejembol, pontosabban máséból. De a kérdés még mindig áll.
-
Hani
aktív tag
Vagyis ha jól értem, akkor van egy lekódolt szöveges file-od?
Kérdések hozzá:
- Az egész .zip kódolt, vagy csak az az egy file?
- Ha az egész, akkor hány file van a .zipben? Hülye kérdésnek látszik, de ha van 6-8 db., akkor meg lehet kerülni a titkosítást kódhossztól függetlenül.
- Ha nem, akkor próbálj meg visszaemlékezni a kódra.
Ha nem jut eszedbe a kód, akkor az Advanced ZIP Password Recovery, vagy az Ultimate ZIP Cracker segíthet az emlékezésben.
Gép, szerencse, kód, stb. kérdése.
Lao-ce-nek igaza van, legközelebb légyszi az ilyet az ''azonnali kérdések órája''-ba nyugodtan beteheted, oda simán illik.
Sok szerencsét. -
tusi74
őstag
Most jövök rá, itt nincs olyan, hogy report from, az a Quick Reportnál van.
Itt úgy van, hogy fellteszel 3 komponenst a fromra, rvSystem, RvProject, RvQueryConnection. Ezeket összecsatlakoztatod, beállítod a megfelelő query-t, amit használjon, majd a Rave Reports nevű programban elkészíted a *.rav fájlt.
És ezt a *.rav-ot buttonClick esemény alatt futtatod.
Tehát ezt a szöveges mezőt nem látja a Delphi. -
Alan
aktív tag
...ugyan a kutyát nem érdekli, de off-ban megjegyzem, hogy többek között az ilyenek miatt nem használom, sőt fel sem telepítem a Rave Reports-ot.
Mindenki szidja a QuickReports-ot, csakúgy, mint a BDE-t, de én mind a kettővel jól elvagyok. Tudni kell persze, mik a határok, de azok abszolút nem olyan szűkek, hogy ne lehetne megoldani velük a valódi problémák jó részét. A QuickReports nekem sokkal jobban tetszik, és szerintem te is, tusi74, sokkal jobban tudnád (majd a jövőben) használni.
Na megyek vissza robotolni ;)
[Szerkesztve] -
tusi74
őstag
MEGY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Köszi a linket. Be kellett állítani a Rave-en belül is a paramétert.
Minden megy a programban.
Mindenkinek nagyon köszönöm.
Én soha életemben nem ittam alkoholt, csak szilveszterkor, de most olyan szívesen berúgnék. Ma pl. még nem ettem. Reggel 8 óta csak WC-re álltam fel, és benyakaltam 4 liter PepsiMax-ot. És ez már nov. eleje óta így megy.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest