Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
anorche1
őstag
válasz
Teasüti #28978 üzenetére
Nem szukiti be. Vagyis nem tudom. Lerirom mit tapasztalok a 12-32 kitobival:
Manual mod, constant preview bekapcsolva. Ha rekeszt mondjuk 8-ra allittom es elkezdem lassan 12mm -rol 32-re tekerni, akkor 14, 18, 25 es 32mm hallok valami mozgast a rekesztol. De ahogy nezem, ilyenkor nem osszeszukul, hanem pont ellenkezoleg, egy nagyon picit kinyilik.
Ha viszont f3.5 -tol kezdek, tehat teljesen nyitott allasbol, akkor hangtalanul jar 12 es 32mm kozott, nem allit semmit a rekeszen.Ellenben az olympus 40-150 obinal akar teljesen nyitott a rekesz, akar szukebbre van zarva, zoomolaskor teljesen nema, nem allit semmit a rekeszen.
Mar csak azt nem ertem, hogy sorozat kep eseten miert nyijta-zarja folyamatosan a rekeszt mind2 obi eseten.
Mert emiatt sokkal kevesebb kep/mp keszul, mint teljesen nyitott rekesszel.
Egyszeri es folyamatos fokusszal is ezt csinalja, es az osszes modban. -
anorche1
őstag
Eszembe jutott meg egy kerdes:
Mi az oka annak, hogy az olcsobb zoom obik f erteke nem allando? Miert zarja szukebbre a rekeszt az automatika zoomolasnal? Mit latnank a kepen, ha ezt nem tenne? -
anorche1
őstag
Hogy hivjak azt a tulajdonsagot egy objektivnel, hogy gyujtotavolsag allitasa kozben nem megy el a fokusz?
Gx80 -nal mind a kitobit mind az olcso 40-150-es olympus obit hasznalva fennall a problema, hogy egy kozeledo dolog (kutya, auto, stb) videozasanal, ahogy tekerem az obit, ugy veszti el a fokuszt afc eseten is. Meg kell allni egy pillanatra, hagyni idot h ujra fokuszaljon.Azt tudom, hogy ez a gep es ezek az obik nem sport fotozasra/videozasra valok, es amik valoban alkalmasak erre azok sokszor ennyibe kerulnek.
Tenyleg csak a tulajdonsag neve erdeklene. Rally videokon lehet jol latni, hogy mire gondolok: [link][ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
Nezegetem az olcsobb halszem objektiveket, es ratalaltam erre:
RISESPRAY 7.5mm f2.8 fisheye lens 180 APS-C Manual Fixed Lens for Olympus Panasonic Micro 4/3 M4/3 Mount E-M1 E-M1Mark II E-M5Leiras szerint aps-c szenzorra tervezett, es ott 180 fokot tud. De kalkulatorba beirtam az adatait, es horizontalisan csak 112 fokot ir, ami nem 180.
A velemenyek kozott pont van egy magyar, aki azt irja, hogy mft -n csak 120 fokos obi. Ha a kalkulatorban atallitom a szenzort mft -re, akkor 98 fokot kapok.
Szoval tobb kerdesem is lenne, bar az egyiket mar korabban feltettem, es szegyellem, de nem sikerult megertenem.
Az egyik, hogy a halszem objektiv azon kivul, hogy kicsi gyujtotavolsagu, kulonbozik meg valamiben mas objektivektol? A nagylatoszoguk az a kicsi gyujtotavolsagbol ered, nem?
A masik az X szenorra tervezett obi hasznalata Y szenzoron. Ez az obi pl. f2.8 -as, de mft -n is? A gyujtotavja mennyi? Mert en 6mm -nek szamolom (7.5*1.6=12(ezzel megkaptam a fullframet, es 12/2=6, amivel az mft -t kaptam meg). De ha tenyleg 6mm -nek kell venni, akkor a kalkulaotr szerint 111fokot kapok.Ha tudasom, logikam nem csal, akkor objektiv a szenzor melle is iranyit fenyt, olyan helyre, ahol mar nincs szenzor. De amiatt csak a fenyero csokken? Vagy a latoszog is kisebb lesz?
Bocsanat, ha hulye kerdeseket teszek fel
[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
Szerintetek egy gx80 12-32kit obival hasznalhato fejpanttal kvazi akciokamerakent?
Vagy tul nehez hozza?
Esetleg melkaspanttal? -
anorche1
őstag
válasz
total90 #28774 üzenetére
Koszi
A mosadik link egy fuvoka lett volna, de az biztos jo, meg is vettem.Miskolcon nem talaltam mediamarkt -ban nekem tetszo fotos taskat, itt eleg kicsi a kinalat
Holnap viszont megyek pestre szetnezni. Hol van fotos taskabol nagy valasztek, ahol kezbe tudom oket venni?
-
anorche1
őstag
Objektivek tisztitasara jo ez a 2 termek, amit kineztem?
Lenspen Original optikatisztító[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
Ismet egy darktable -lel kapcsolatos kerdesem lenne.
Egy picit csokkenteni szeretnem egy kepen az ilyen "szines zajt":
A gep a jpg -bol ezt szepen kiszurte, belenagyitva sem latszik, hogy ott egykor szines "szemcsek" voltak.De darktable -ben a raw fajllal nem birok. 4 fele zajszures is van, de mindegyik csak elmossa a kepet, a szines pixelek ugyanugy ott maradnak, csak kevesbe eles formaban.
denoise (non-local means)
denoise (bilateral filter)
denoise (profiled)
raw denoiseMivel tudnam a gx80 algoritmusahoz hasonloan kiszurni? Lightroom kepes ra?
-
anorche1
őstag
válasz
t72killer #28534 üzenetére
Az a baj, hogy linuxot hasznalok, arra pedig sem adobe sem dxo program nincs
Majd talan nyaron atallok macre, meg elofizetek a lightroomra. Ha jol tudom van egyetemista kedvezmeny.Mas:
Milc -en van barmilyen hatranya az elektronikus zarnak azon kivul, hogy nincs az a kellemes mechanikus hang (aminek hangja kb. ugyanolyan kellemes mint egy mechanikus billentyuzete. Egyszeruen jo hallgatni).
Meg nem lehet hosszu zaridot beallitani. Egyeb dolog? -
anorche1
őstag
Hasznalja valaki a darktable nevu programot raw szerkesztesre?
Eddig csak jpg -ben fotoztam, most viszont szerettem volna kirpobalni raw -ban is. A problemam viszont az, hogy darktable -lel megnyitva a kepet csunya. A legnagyobb problemam vele az a kromatikus aberracio, ami nagyon-nagyon jelen van.
A jpg keppel nincs gond. Sot, ha lightroomban nyitom meg a raw kepet, akkor ott is jo.
Ennyire bene lenne a darktable a lightroomhoz kepest? Ez igy gyakorlatilag hasznalhatatlan raw szerkeszteshez, csak jpg -hez lehet. -
anorche1
őstag
Koszonom szepen a valszokat!
-
anorche1
őstag
A rekeszerteket ti hogyan valasztjatok ki? Hogy dontitek el, hogy most X -re allitom Y helyett?
Kezdo fotos vagyok, de az elmelettel (szerintem) valamennyire tisztaban vagyok. Tudom, hogy zaridonel torekedni kell az alacsonyabb ertekre, hogy elkeruljem a bemozdulast. Iso -nal is az alacsony ertek a jo, mert kevesebb lesz a zaj.
Tudom, hogy nagy rekesz kicsi melysegelleseget jelent, a kicsi meg nagyot. Meg ugye a szukebb rekeszen kevesebb feny is jut be.
De pl. hogy tudom eldonteni, hogy most 5.6 -ra allitsam, vagy 8? Vagy 11 -re?
Azt mar megtapasztaltam, hogy a kutyusomat nem jo 3.5 rekeszertekkel fotozni, mert nem lesz a teljes feje megfeleloen eles. De honnan tudom, hogy akkor menyire allitsam? Csak probalkozzak, es egy ido utan mar erzesre megy, vagy valami trukk, szabaly? -
anorche1
őstag
Sziasztok!
El szeretnek kezdeni hobbi szinten fotozni es fototszerkeszteni.
Pontosabban jelenleg csak ki szeretnem probalni, hogy alkalmas vagyok e erre, vagy feleslegesen koltenek el nagy osszeget gepre, monitorra. Ezert i8+ kamerajaval, egy lg 29wk500 monitorral, es az ingyenes gimppel probalkozom.Googleyoutube a baratom a gimp hasznalataban, de pl. arra hogy lehet raerezni, hogy fenyekkel milyen iranyba kell jatszadozni? Csuszkak tologatasaval latom h tortenik valami, de nem egyertelmu, hogy ezzel most jobb lenne a kep, vagy rosszabb.
Ez tanulhato kepesseg?Mindenestre a szemelyek, targyak kivagasaval, masik kepre athelyezesevel jol elszorakozok
Esetleg tudtok ajanlani valami irodalmat, amibol megszerezhetnem az elmeleti tudast. Nem a gimp hasznalatara gondolok, hanem magara a fenykepezes es utomunka elmeletre.
Illetve van valahol osszegyujtve tanitasi celzattal osszegyujtve par szerkesztes elott es utan kep?
De szivesen kovetnek kezdo-felprofi fotosok altalal keszitett es retusalt kepeket valahol. Flickr?