Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
anorche1
őstag
Sziasztok!
El szeretnek kezdeni hobbi szinten fotozni es fototszerkeszteni.
Pontosabban jelenleg csak ki szeretnem probalni, hogy alkalmas vagyok e erre, vagy feleslegesen koltenek el nagy osszeget gepre, monitorra. Ezert i8+ kamerajaval, egy lg 29wk500 monitorral, es az ingyenes gimppel probalkozom.Googleyoutube a baratom a gimp hasznalataban, de pl. arra hogy lehet raerezni, hogy fenyekkel milyen iranyba kell jatszadozni? Csuszkak tologatasaval latom h tortenik valami, de nem egyertelmu, hogy ezzel most jobb lenne a kep, vagy rosszabb.
Ez tanulhato kepesseg?Mindenestre a szemelyek, targyak kivagasaval, masik kepre athelyezesevel jol elszorakozok
Esetleg tudtok ajanlani valami irodalmat, amibol megszerezhetnem az elmeleti tudast. Nem a gimp hasznalatara gondolok, hanem magara a fenykepezes es utomunka elmeletre.
Illetve van valahol osszegyujtve tanitasi celzattal osszegyujtve par szerkesztes elott es utan kep?
De szivesen kovetnek kezdo-felprofi fotosok altalal keszitett es retusalt kepeket valahol. Flickr?
"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
A rekeszerteket ti hogyan valasztjatok ki? Hogy dontitek el, hogy most X -re allitom Y helyett?
Kezdo fotos vagyok, de az elmelettel (szerintem) valamennyire tisztaban vagyok. Tudom, hogy zaridonel torekedni kell az alacsonyabb ertekre, hogy elkeruljem a bemozdulast. Iso -nal is az alacsony ertek a jo, mert kevesebb lesz a zaj.
Tudom, hogy nagy rekesz kicsi melysegelleseget jelent, a kicsi meg nagyot. Meg ugye a szukebb rekeszen kevesebb feny is jut be.
De pl. hogy tudom eldonteni, hogy most 5.6 -ra allitsam, vagy 8? Vagy 11 -re?
Azt mar megtapasztaltam, hogy a kutyusomat nem jo 3.5 rekeszertekkel fotozni, mert nem lesz a teljes feje megfeleloen eles. De honnan tudom, hogy akkor menyire allitsam? Csak probalkozzak, es egy ido utan mar erzesre megy, vagy valami trukk, szabaly?"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Koszonom szepen a valszokat!
-
anorche1
őstag
Hasznalja valaki a darktable nevu programot raw szerkesztesre?
Eddig csak jpg -ben fotoztam, most viszont szerettem volna kirpobalni raw -ban is. A problemam viszont az, hogy darktable -lel megnyitva a kepet csunya. A legnagyobb problemam vele az a kromatikus aberracio, ami nagyon-nagyon jelen van.
A jpg keppel nincs gond. Sot, ha lightroomban nyitom meg a raw kepet, akkor ott is jo.
Ennyire bene lenne a darktable a lightroomhoz kepest? Ez igy gyakorlatilag hasznalhatatlan raw szerkeszteshez, csak jpg -hez lehet."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
válasz t72killer #28534 üzenetére
Az a baj, hogy linuxot hasznalok, arra pedig sem adobe sem dxo program nincs
Majd talan nyaron atallok macre, meg elofizetek a lightroomra. Ha jol tudom van egyetemista kedvezmeny.Mas:
Milc -en van barmilyen hatranya az elektronikus zarnak azon kivul, hogy nincs az a kellemes mechanikus hang (aminek hangja kb. ugyanolyan kellemes mint egy mechanikus billentyuzete. Egyszeruen jo hallgatni ).
Meg nem lehet hosszu zaridot beallitani. Egyeb dolog?"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Ismet egy darktable -lel kapcsolatos kerdesem lenne.
Egy picit csokkenteni szeretnem egy kepen az ilyen "szines zajt":
A gep a jpg -bol ezt szepen kiszurte, belenagyitva sem latszik, hogy ott egykor szines "szemcsek" voltak.De darktable -ben a raw fajllal nem birok. 4 fele zajszures is van, de mindegyik csak elmossa a kepet, a szines pixelek ugyanugy ott maradnak, csak kevesbe eles formaban.
denoise (non-local means)
denoise (bilateral filter)
denoise (profiled)
raw denoiseMivel tudnam a gx80 algoritmusahoz hasonloan kiszurni? Lightroom kepes ra?
-
anorche1
őstag
Objektivek tisztitasara jo ez a 2 termek, amit kineztem?
Lenspen Original optikatisztító[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
válasz total90 #28774 üzenetére
Koszi
A mosadik link egy fuvoka lett volna, de az biztos jo, meg is vettem.Miskolcon nem talaltam mediamarkt -ban nekem tetszo fotos taskat, itt eleg kicsi a kinalat Holnap viszont megyek pestre szetnezni. Hol van fotos taskabol nagy valasztek, ahol kezbe tudom oket venni?
-
anorche1
őstag
-
anorche1
őstag
Szerintetek egy gx80 12-32kit obival hasznalhato fejpanttal kvazi akciokamerakent?
Vagy tul nehez hozza?
Esetleg melkaspanttal?"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Nezegetem az olcsobb halszem objektiveket, es ratalaltam erre:
RISESPRAY 7.5mm f2.8 fisheye lens 180 APS-C Manual Fixed Lens for Olympus Panasonic Micro 4/3 M4/3 Mount E-M1 E-M1Mark II E-M5Leiras szerint aps-c szenzorra tervezett, es ott 180 fokot tud. De kalkulatorba beirtam az adatait, es horizontalisan csak 112 fokot ir, ami nem 180.
A velemenyek kozott pont van egy magyar, aki azt irja, hogy mft -n csak 120 fokos obi. Ha a kalkulatorban atallitom a szenzort mft -re, akkor 98 fokot kapok.
Szoval tobb kerdesem is lenne, bar az egyiket mar korabban feltettem, es szegyellem, de nem sikerult megertenem.
Az egyik, hogy a halszem objektiv azon kivul, hogy kicsi gyujtotavolsagu, kulonbozik meg valamiben mas objektivektol? A nagylatoszoguk az a kicsi gyujtotavolsagbol ered, nem?
A masik az X szenorra tervezett obi hasznalata Y szenzoron. Ez az obi pl. f2.8 -as, de mft -n is? A gyujtotavja mennyi? Mert en 6mm -nek szamolom (7.5*1.6=12(ezzel megkaptam a fullframet, es 12/2=6, amivel az mft -t kaptam meg). De ha tenyleg 6mm -nek kell venni, akkor a kalkulaotr szerint 111fokot kapok.Ha tudasom, logikam nem csal, akkor objektiv a szenzor melle is iranyit fenyt, olyan helyre, ahol mar nincs szenzor. De amiatt csak a fenyero csokken? Vagy a latoszog is kisebb lesz?
Bocsanat, ha hulye kerdeseket teszek fel
[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
Hogy hivjak azt a tulajdonsagot egy objektivnel, hogy gyujtotavolsag allitasa kozben nem megy el a fokusz?
Gx80 -nal mind a kitobit mind az olcso 40-150-es olympus obit hasznalva fennall a problema, hogy egy kozeledo dolog (kutya, auto, stb) videozasanal, ahogy tekerem az obit, ugy veszti el a fokuszt afc eseten is. Meg kell allni egy pillanatra, hagyni idot h ujra fokuszaljon.Azt tudom, hogy ez a gep es ezek az obik nem sport fotozasra/videozasra valok, es amik valoban alkalmasak erre azok sokszor ennyibe kerulnek.
Tenyleg csak a tulajdonsag neve erdeklene. Rally videokon lehet jol latni, hogy mire gondolok: [link][ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
Eszembe jutott meg egy kerdes:
Mi az oka annak, hogy az olcsobb zoom obik f erteke nem allando? Miert zarja szukebbre a rekeszt az automatika zoomolasnal? Mit latnank a kepen, ha ezt nem tenne?"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
válasz Teasüti #28978 üzenetére
Nem szukiti be. Vagyis nem tudom. Lerirom mit tapasztalok a 12-32 kitobival:
Manual mod, constant preview bekapcsolva. Ha rekeszt mondjuk 8-ra allittom es elkezdem lassan 12mm -rol 32-re tekerni, akkor 14, 18, 25 es 32mm hallok valami mozgast a rekesztol. De ahogy nezem, ilyenkor nem osszeszukul, hanem pont ellenkezoleg, egy nagyon picit kinyilik.
Ha viszont f3.5 -tol kezdek, tehat teljesen nyitott allasbol, akkor hangtalanul jar 12 es 32mm kozott, nem allit semmit a rekeszen.Ellenben az olympus 40-150 obinal akar teljesen nyitott a rekesz, akar szukebbre van zarva, zoomolaskor teljesen nema, nem allit semmit a rekeszen.
Mar csak azt nem ertem, hogy sorozat kep eseten miert nyijta-zarja folyamatosan a rekeszt mind2 obi eseten.
Mert emiatt sokkal kevesebb kep/mp keszul, mint teljesen nyitott rekesszel.
Egyszeri es folyamatos fokusszal is ezt csinalja, es az osszes modban."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest