Hirdetés
- EA Sports WRC '23
- PlayStation 5
- EAFC 25
- Path of Exile 2
- Call of Duty: Black Ops 6
- Akciófigyelő: PlayStation "Januári" leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Limitált ideig ingyen játszható a Diablo IV
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Elindult a Test Drive Unlimited Solar Crown második szezonja
Új hozzászólás Aktív témák
-
faki_
senior tag
válasz balazsovics #31596 üzenetére
-
faki_
senior tag
-
faki_
senior tag
Elég nagy irodalma van, bár a magyar nyelvűek régiek:
http://rawpedia.rawtherapee.com/RawPedia_Book
http://www.bykyny.hu/rawtherapee.shtml
http://users.atw.hu/digitalfotosuli/segedanyag/RawTmanual-hu.pdfMég két alternatíva a darktable és a LightZone:
https://www.darktable.org/,
https://lightzoneproject.org/. -
faki_
senior tag
-
faki_
senior tag
válasz galervin93 #28059 üzenetére
Pl.: OptiCam.
-
faki_
senior tag
válasz kelna91 #27382 üzenetére
Haida Slim ND1000, nem túl drága, de használható. Ha komolyabbra van igény, találni teszteket a neten...
-
faki_
senior tag
válasz kelna91 #27361 üzenetére
Az állványos topikban találsz pár véleményt a Weifeng WF-6662A állványról, bár ma már ez is 10e Ft felett van. Ha meg a hozzáadott fejet is cseréled pl. egy Beike BK-03-ra, akkor közelít a 20e Ft-hoz. Egyik sem Hama-kategória, a vázak, objektívek értékéhez képest szerintem még vállalható egy amatőrnek, akár csak ritka használathoz is. Kisebbekről is esett ott szó, egy típus több név alatt (Weifeng, Fancier, Beike, Zomei, QZSD, Andoer...) vagy márkanév nélkül, de képen, adatokban ugyanolyannak látszódóan is megtalálható sokszor.
-
faki_
senior tag
válasz acsati #27282 üzenetére
ND szűrő híján több expóból is összerakható hasonló, bizonyára nem lesz ugyanolyan minőség, de nem próbáltam.
Szerk.:
Ha van kéznél, fordított szirom napellenzőre egyszerűen felgumizható egy hegesztőüveg is próbának. Fehéregyensúly felejtős, de érdekes hatású vagy fekete-fehér képeknek megteszi.[ Szerkesztve ]
-
faki_
senior tag
válasz Hege1234 #27273 üzenetére
"90 től 105mm 2.8 amik egy
kezdőnek a legmegfelelőbbek
(Tamron 90, Canon EF 100, Sigma 105....stb)ez annyit tesz hogy van 9-10 cm a rovar
és az obi között hogy éles képet kapjak?"A legnagyobb, 1:1 leképezésnél kb. 12-14 cm a frontlencsétől mérve az élességi sík. Távolabbra is tudsz fókuszálni, de értelemszerűen kisebb lesz a nagyítás.
"külső vaku kell mindenképp?"
Akár egy párezerforintos manuálvakuval is sokkal előrébb leszel, csak a talpfeszültségre nem árt figyelni. Egy ilyennel meg már nem direktbe szórod a fényt, olcsó és egyszerűen használható.
-
faki_
senior tag
válasz stefi68 #27148 üzenetére
Igen, a mélységélességet kell növelned, vagyis a blendét szűkíteni (nagyobb F érték) és ha szükséges, plusz fényről gondoskodni vagy az érzékenységet, esetleg a záridőt növelni. Pl. itt kikalkulálhatod a szükséges rekeszértéket: Online Depth of Field Calculator.
-
faki_
senior tag
válasz Zoltán124 #26935 üzenetére
Erre vannak célirányosabb topikok: [link], [link].
Annyi homályos emlékem van, mintha az utána következő K-r vázat kifejezetten dicsérték volna a(z akkori szinten) nagyon jó zajszűrés miatt. Sima adatokból nem sok derül ki, jobb ha kérdezel a fentiekben vagy teszteket keresel. Az indexen pont most hirdetnek egy nagyon kevés expóst, ami még kis alkuval beleférhet a keretedbe: [link].
-
faki_
senior tag
válasz #89309696 #26725 üzenetére
A keresőből úgy tűnik, a Picture Control a gép JPEG beállításait változtatja (pl. szaturáció, kontraszt), szóval pont neked való, ha nem foglalkozol utómunkával.
Amit még megpróbálhatsz, hogy jobban oldalról fotózod a kutyákat. Így látványosabbak lehetnek az esetleges torzulások (pl. hosszabbnak tűnik az orruk rövidebb gyújtótávnál), de jó esetben az egész fej beleférhet a mélységélességbe és nincs zavaró átmenet az elmosott háttérig, jobban kiemelkedik a téma. APS-C példa 35mm F1.4-nél, itt elég kicsi a DOF: [link], [link].
Már kicsit feladtam a kutyák fényképezését, többek között az általad is írtak miatt, de itt van pár kép, a legtöbb manuális objektívnél is beírtam a használt rekeszértéket. Berni pásztorok többnyire, fejméreteik nem sokkal kisebbek a tieidnél, tudsz viszonyítani.
-
faki_
senior tag
válasz #89309696 #26721 üzenetére
Az utolsó képen, ha kissé előbbre esett volna a fókusz, akkor élesebb lett volna az orra és életlenebb a füle. Olyan nincs, hogy orrtól fülig éles legyen és a háttér meg maradjon ugyanilyen elmosott, ahhoz valaminek változni kell. A rekesz mellett lehet játszani pl. a gyújtótávolsággal (és a tárgytávval) is: [link].
Az alábbi oldalakon tudsz jobban belemélyedni és kitalálni, kb. mi is az ami neked kell a mélységélesség terén: [link], [link].
Ezeken megláthatod a kép alatti "Total" értéken, hogyan változik az éles tartomány, ha valamit változtatsz (a "Lock field of view"-et bepipálva marad a képkivágás): [link], [link], [link].
-
faki_
senior tag
válasz attiati #26602 üzenetére
Ilyet használok egy ideje, nincs vele problémám, megbízható eladótól, többnyire elég gyorsan ideér (10-15 nap): Transcend TS-RDF5. De ahogy nézem, már itthon se drágább, ha nem kell postát fizetni.
-
faki_
senior tag
válasz smallmer #26338 üzenetére
Asztalos csipesz barkácsboltból vagy sima ruhaszárító csipesz és esetleg alá valami puha, pl. gumidarab.
-
faki_
senior tag
válasz Speeedfire #25878 üzenetére
Raynox, közgyűrű nem jó ilyenre, azokkal nem lesz végtelen fókusz.
(#25879) benedekco
A profi a színhibát ajánlja segítségnek a képszélen ([link]), én ezt nem nagyon látom, csak belenagyítok egy fényesebb csillagot téve a fókuszmezőbe és amikor legkissebnek/legélesebbnek látom, ott hagyom a fókuszt (X-E1).
-
faki_
senior tag
-
faki_
senior tag
válasz Speeedfire #25684 üzenetére
-
faki_
senior tag
válasz gergo5991 #25655 üzenetére
Tőle vettem tavaly ND1000-est: best-4-you*2012.
-
faki_
senior tag
válasz Fandango #25520 üzenetére
Van amikor fillérbaßásból félórát túrom a netet, hogy ~200 Ft-ot megspóroljak, de ezen a 3-4e Ft-on nem mernék kockáztatni. Bennem van, hogy a sok tízezreket érő objektíveket tönkre is tehetem akár a hamisítványokkal. Egyik előzőekben linkeltet sem venném meg, túl olcsók.
-
faki_
senior tag
Mármint a belső menetre gondolsz, ami a szűrőt feltéve kívül van? Mert ilyen nélkül még nem láttam semmilyen szűrőt, szerintem ez alap, hogy van. A gyártói képen még a Slim Frame változaton is látszik valamennyire: [link], [link].
A pdf-ben ezt írják:
"• Very Thin Frame, Front thread to attach lens caps and other filters"[ Szerkesztve ]
-
faki_
senior tag
-
faki_
senior tag
Bár nem ingyenes, de ismert és az előző listából kimaradt: Zerene Stacker.
-
faki_
senior tag
válasz Attila., #25020 üzenetére
2. Ez két dologtól függ elsősorban, az objektív közelpontjától és a leképezésétől. Előbbi értéket általában a legkisebb munkatávként, a vázon is jelölt filmsíktól (ami tulajdonképpen a szenzor síkja) mérve adják meg (= filmsík és bajonett közötti rész + az objektív hossza + az obi eleje és a tárgy közötti távolság). Gyakorlatiasabb érték, hogy a frontlencsétől milyen messze van a fókuszsík a legközelebbi élességre álláskor. Ez egy 100 mm-es, 1:1 leképezést tudó makróobjektívnél 12-13 cm környéke, itt egy 1 cm-es akármit a szenzor 1 cm-ére vetít.
A makró fantázianevű, általában 70-300 mm-es, viszonylag olcsó telezoomok a tele végükön 1:2 vagy 1:3 leképezést tudnak. Itt ugyan az előző objektívhez képest (azonos leképezést nézve ott is) nagyobb munkatáv lesz a nagyobb gyujtótáv miatt, de azt is érdemes figyelembe venni, hogy gyengébb képminőséget kapsz. Felbontás, élesség tekintetében sem egy kategória a kettő.
+1. Makróobjektívet. A váz felépítése másodlagos ebből a szempontból, de MILC-nél nagy előny a valódi élőkép és az azon belüli belenagyíthatóság.
-
faki_
senior tag
válasz Balinov #24850 üzenetére
Haida Slim ND1000-et vettem Kínából ~22 USD-ért. Automatán a fehéregyensúly nem talál be és a fénymérést is korrigálni kell, de kézzel állítva nekem megfelel (Fuji X-E1, SOOC Astia): [link].
Bővebb tapasztalatom nincs vele, azóta nem használtam.A hegesztőüveg és az olcsó xcsource "márkájú" (=noname) ND1000 csak fekete-fehérre volt jó, RAW-ból se tudtam normális közeli színeket előhozni, mindig hibádzott valami.
-
faki_
senior tag
válasz Balinov #24818 üzenetére
RAW-hoz még a LightZone is van, elég rég próbáltam, nem boldogultam vele, nagyon erőforrásigényes volt.
A RawTherapee-hoz van egy nem túl friss magyar nyelvű segítség, nekem a darktable jobban tetszett.
A GIMP elég ismert, sok leírást találni hozzá magyarul is. Egyszerűbb dolgokra meg számtalan program van, pl. a képnézegetőnek sem utolsó XnViewMP.
-
faki_
senior tag
válasz Vtibike496 #24518 üzenetére
Koszos a mattüveg, csak fújkálni szabad, körtepumpa jó erre is. Mikrobarázdák vannak a felületén, könnyen sérül. Amelyik váznál cserélhető, ott van hozzá spéci csipesz, amivel ki lehet szedni.
-
faki_
senior tag
válasz Speeedfire #24157 üzenetére
Viszonylag drága mulatság egy minőségi darab, az olcsók elszínezik a képet, jó esetben RAW-ból helyrehozható vagy marad a fekete-fehér.
[ Szerkesztve ]
-
faki_
senior tag
Ha valaki erre várna: darktable for Windows.
-
faki_
senior tag
válasz Speeedfire #24021 üzenetére
Olcsó, de küzdelmes: Kovadri-féle nagy makrós teszt.
-
faki_
senior tag
válasz Zozzant #23890 üzenetére
A Live Photos őse.
-
faki_
senior tag
válasz TV Béla #23657 üzenetére
Van alternatíva: Luminance HDR.
-
faki_
senior tag
válasz pibácsi #23626 üzenetére
Ahogy elsőre leírtad, az Olyban kb. háromszor akkora előnézeti JPEG kép van beágyazva, mint a Panában (~12 vs ~2.7 megapixel). Már csak ebből simán adódhat a méretbeli különbség.
Több Pentaxnál is az Olympushoz hasonló megoldás volt, gyakorlatilag a legjobb minőségű JPEG kép volt a RAW-ba ágyazva, feleslegessé téve a RAW+JPEG opciót. Nagy előnye az ilyen megoldásnak, hogy csak RAW-ban fényképezve a visszanézéskor teljesen bele tudsz nagyítani, ha az élességet akarod ellenőrizni. Ilyen célból Fujinál a RAW mellé menteni kell a legnagyobb felbontású JPEG-et, valószínűleg a Panasonic is ilyen lehet.
[ Szerkesztve ]
-
faki_
senior tag
Nem kérdés, de nem tudok jobb topicot ilyesmire:
5 online könyv, nem csak fotós vizsgára készülőknek - Mai Manó Ház. -
faki_
senior tag
Akkor marad a Lidl/Aldi alacsony önkisülésű vagy az Eneloop. De mintha a Hardveraprón is árult volna valaki tesztelt, jobb fajtákat, az akkutöltősben biztos tudnak segíteni.
-
faki_
senior tag
IKEA fehér Ladda (=Eneloop).
-
faki_
senior tag
-
faki_
senior tag
válasz Foglalt név #23399 üzenetére
Nemrég kerestem olyan grafikus felületű programot Linuxra, amivel csoportosan kereshetek, módosíthatok Exifben, de nem találtam. XnView MP-t használok, elég sok minden testre szabható benne és beépül az ExifTool is, de mégsem tudja (vagy nem jöttem rá). Webes felületeken megoldott (ilyesmire gondolok), nem hiszem, hogy nagy kaland lehet megcsinálni, valószínűleg nincs rá igény.
Mentésre nincs ötletem, nekem megteszi az ingyenes felhő és egy másra nem használt HDD.
-
faki_
senior tag
válasz Foglalt név #23397 üzenetére
Csak ötlet, mert nem tudom, hogy pl. a keresésre vannak-e jól használható programok, de a pyExifToolGUI csoportosan is tudja módosítani a képek metaadatait. Az Exif részben van "User Comment" és "Description", az XMP részben van "Label" mező is, akár ezek is alkalmasak lehetnek címkézésre.
-
faki_
senior tag
-
faki_
senior tag
válasz DrojDtroll #23073 üzenetére
Ilyeneket találtam hirtelen:
https://atfrostedlens.com/covers/
http://www.kendrickastro.com/dew_cameracozy.html -
faki_
senior tag
válasz Astroboy #23068 üzenetére
Nem tudom, zsebekbe rakott tartalék akkukkal készülnék vagy valami külső tápellátással, ha egyáltalán rendesen fog működni a gép az előzmények tükrében. Legtöbbnél, az időjárásállóknál is 0 °C-ig írják a normál használatot, de biztosan valahogy fényképeznek extrém hidegben is...
-
faki_
senior tag
válasz Astroboy #23066 üzenetére
A Pentax K bajonett visszafelé kompatibilis a több évtizedes objektívekkel is, a Ricoh is gyártott ilyen csatlakozású filmes vázakat és hozzá objektíveket. Néhánynál volt probléma a "Ricoh pin" miatt digitálison használva. Ma a Pentax a Ricoh cég része.
Ha még vásárlás előtt vagy és a K bajonettes objektívparkodat akarod használni, akkor megfontolandó egy Pentax digitális gép vétele, az 1100D árában kb. kapsz egy K10D-t...
-
faki_
senior tag
válasz Astroboy #23064 üzenetére
Boltokat nem tudom, őt szokták ajánlani itthoni beszerzésre, de aprókban is elő szokott fordulni, jellemzően az eBay-es ár többszöröséért. Esetleg ha ki fogsz egy korrekt európai eladót, itt van legfeljebb egy hét alatt.
Körtepumpa sok helyen van, Lenspen Sensorkleart csak normális boltból vennék, egy hamisítvánnyal több kárt csinálsz, mint hasznot.
[ Szerkesztve ]
-
faki_
senior tag
Nem tudom, hol lenne jó helyen, hátha itt valaki késztetést érez rá:
Képes játék, ingyen munka -
-
faki_
senior tag
-
faki_
senior tag
Ha digitális, akkor őt keresheted, egy nagyon korrekt ember.
-
faki_
senior tag
válasz INTELligent #22616 üzenetére
A konkrét típussal nincs tapasztalatom, de más márkáknál a Patona és a Wasabi beváltak. Csak EU eBay-ről, elsősorban német eladótól rendelek ilyesmit.
-
faki_
senior tag
válasz KelemenUhr #22611 üzenetére
-
faki_
senior tag
Nekem a linuxos verzió pár egérkattintással, teljesen automatán még jpeg-ből is jó eredményt ad, csak a projekt mentését kéri összerakás előtt. Nem emlékszem, hogy bármi különlegeset állítottam volna benne: [link]
1. Képek betöltése...
2. Igazítás...
3. Panoráma létrehozása...
4. OK -
faki_
senior tag
válasz agent_k #22342 üzenetére
Itt segítenek beárazni, itt meg másikat választani, MILC lesz belőle...
-
faki_
senior tag
válasz Pulsar #22199 üzenetére
Filmszimulációk az első kettőhöz, ha érdekel az ilyesmi:
https://dtstyle.net/
https://dev.dtstyle.net/
http://50.87.144.65/~rt/w/index.php?title=Film_Simulation -
faki_
senior tag
válasz Pulsar #22195 üzenetére
darktable: régen nem tetszett, de egy kis időt rászánva megbarátkoztam vele. Időközben a magyar nyelv is belekerült. Nekem ez volt a legalacsonyabb erőforrás igényű és a legjobb a zajszűrése.
RawTherapee: sokáig ezt használtan, van részletes magyar nyelvű leírása egy régebbi verzióhoz.
LightZone: Kétszer nekifutottam, de nem boldogultam vele.
-
faki_
senior tag
válasz KelemenUhr #22030 üzenetére
Olcsó utánzat, jó eszköz arra, hogy a frontlencsén maradandó károsodást hozz létre. Itthon, normális boltban megvehető 3-4e Ft között az eredeti.
-
faki_
senior tag
válasz Pulsar #21931 üzenetére
Közgyűrű a neve, macerásabb a használata, de nincs plusz optikai elem ami rontaná a képminőséget. Érdemes figyelni rá, hogy a legolcsóbbakat csak olyan objektívekkel célszerű használni, ami manuálisan is rekeszelhető vagy a drágább, elektromos jeleket is átvivőt kell venni. A noname makrólencsék elég kétes minőségűek.
Érdemes még figyelembe venni, hogy közgyűrűvel nehezebb ugyanazt a leképezést elérni. Ha jól tudom, a gyújtótávval megegyező pl. egy 100mm-es (normál, nem makró) objektívnél 100mm közgyűrű kell az 1:1-hez. A Raynox DCR-250 telezoomon 100mm felett nem sokkal már 1:1-et ad és ez a gyujtótávval tovább nő.
-
faki_
senior tag
válasz KelemenUhr #21914 üzenetére
A "Hoya fake" szavakra keresve kapsz pár oldalt az ismertetőjegyekkel. A Kenko lehet, hogy kimaradt a nagyüzemből az alacsonyabb ára miatt.
-
faki_
senior tag
válasz bmwsan #21804 üzenetére
Van állványos topic, ott volt egy Cullmann Nanomax 460 vétel a közelmúltban. Ha rákérdezel, talán már tapasztalat is lesz, 24e Ft körül indul a webshopokban, az ismertebb helyeken is 30e Ft alatti árat látok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- DIGI Mobil
- Mikrotik routerek
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Digitális Állampolgárság Program
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EA Sports WRC '23
- Kertészet, mezőgazdaság topik