Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszyka
senior tag
válasz DrojDtroll #4874 üzenetére
Szia
Szerintem ezt nem nekem akartad cimezni fogalmam sincs, egyáltalán nem tudok programozni sajnosLenovo Thinkpad X220 :D
-
szaszyka
senior tag
válasz Janos250 #4835 üzenetére
Szia. Szoftver alatt a letöltött DHT könyvtárat érted, vagy maga a program, amit az arduinon futtatok? Érdmees lenne többfajta könyvtárral próbálkozni? Bocsánat a láma kérdésért, de egyáltalán nem értek a programozáshoz. A program most csak annyi, hogy olvassa bea mért eredményt, ésaz jelenjen meg a serial monitoron.
Lenovo Thinkpad X220 :D
-
szaszyka
senior tag
válasz stopperos #4780 üzenetére
Szia. Köszönöma linket, ezt bugásztam át én isutólag,az alapján jutottam a BME280-ra. Még a DHT is tűrhető lenne valamennyire,csak ne füstöltek volna el, ésle tudtam volna tesztelni őket a dunsztosüveges-sósvizes teszttel pár napon át. De ha ennyire kényes a DHT,akkor inkábba BME280... Szép teszt egyébként, jól összerakta az illető. Én biztos nem tököltem volna ezekkel ennyit! Vagy ki tudja
-
szaszyka
senior tag
válasz fpeter84 #4761 üzenetére
Szia. Köszönömaz összehasonlítást. Most képzeldel, hogy milyenképet vághattam,amikor megérkezett a 3.DHT22, és egyszerre teszteltem mindhármat, ésserial monitoron megjelentek a mért értékek. Mindhárom hőmérséklet +- 0,4C eltéréssel jelentek meg,a páratartalmak pedig 19-20% eltéréssel egymástól. Az egyik mért 18%-ot, a másik 38-at, a harmadikpedig szépen beállt 57%-ra. Ebből találd ki melyik a jó érték
Végülis nem olyan nagy tételek, valószínűleg veszek 2-t valamelyikből, éskipróbálom hogyan működnek.De ha i2c-vel kell foglalatoskodni,buszokkal, és hasonlókkal,akkor hagyom inkább. Annyit nem ér ez a projekt, hogy így túlbonyolítsam, talán elég lesz a DHT verzió is,max bekalibrálom mindet, éskorrigálom az egyenletben az értékeket.
Köszönöm még egyszer a tesztetLenovo Thinkpad X220 :D
-
szaszyka
senior tag
A távolság 2,maximum 3 méter lenne. Szerencsére a 3 helyiség egymás mellett van, így egy köztes helyre felrakható a mega2560,és onnan 3 irányba húzom ki a kábeleket,max 3 méter távolságra,de lehet 3. helyiség nem is kell, akkor viszont elég2 szenzor. Megpróbálom akkor BME280-al,aztán ha nem megy, vagy kell a 3, maradnak a DHT-k, maximum jobban szemmel lesznek tartva.Köszönöm a segítséget, tippeket mindenesetre, további szép estét.
-
szaszyka
senior tag
válasz fpeter84 #4744 üzenetére
BME280. Arra gondoltam, bocsánat a két típus összekeverése miatt. BME, BMP szenzorokkal nem találkoztam eddig. Ha szakmám, vagy hobbim lenne az elektronika, és az arduino, akkor nem lennék "butuska". Bocs, hogy egyetlen projekt miatt nem msc-zek le a témakörből...
Szóval a dht22-k mennének a levesbe, helyükre mennének bme280-ak. Érdemes cserélni, jobbak, megbízhatóbbak, stabilabbak?Lenovo Thinkpad X220 :D
-
szaszyka
senior tag
válasz Tankblock #4742 üzenetére
Oksa, akkor módosítok majd rajta. Ha esetleg megpusztultak a dht-k, lecserélném bmp280-ra. Ezek jobbak a dht-nál, megbizhatóbban működnek? Tudnál írni róla, vagy a 180-ról valami tapasztalatot? Ebből is lehet 3-at egyszerre rákötni az arduinora? Csak páratartalmat mérnék vele, semmi mást. Ha jobb, mint a dht22, akkor lehet váltok arra inkább, mert a 3 dht22 20-20%-os eltérések kicsit kiakasztottak
-
szaszyka
senior tag
válasz Tankblock #4740 üzenetére
Nem mertem rákötni egyszerre a szenzort, mert nem akartam esetleg túlterhelni az arduino tápellátását, hátha a 3 szenzort nem bírná egyszerre ellátni. Illetve nem is találtam rajta, csak 2db 5V-os csatlakozót, nem akartam egy csatira 2 szenzort rákötni. A biztonság elég fontos, minimalizálni akartam a kockázatot a meghibásodással kapcsolatban, azért van külön körön a szenzorok, és az arduino. Lehet amúgy sikerült kisütni mindhárom szenzort, mert arduinora kötve, egyenként próbálgatva sem szolgáltatnak mérési eredményt
-
szaszyka
senior tag
válasz Tankblock #4738 üzenetére
Kapcsolási rajzom nincs konkrét, csak egy ákombákom kép. Így volt bekötve a 3 szenzor
Egy külön tápra vannak kötve a szenzorok, külön az arduino. A földelés sem az arduinora ment, hanem külön. A ventik most nem játszanak.
Elvileg a nyákra szerelt szenzor elvileg gyárilag tartalmazza az ellenállást, pont azért vettem ilyet, hogy azzal se kelljen külön foglalkozni. A rajz annyit hibádzik, hogy analóg lábhoz rajzoltam véletlen a szenzorokat, de a valóságban a 40-42-44 digitális lábakra vannak kötve[ Szerkesztve ]
-
szaszyka
senior tag
válasz Tankblock #4731 üzenetére
Szia. Azért raktam fel a képet, mert az az elszineződés nekem gyanús. Furcsa a forrasztások mellett a nyák, nem lehet, hogy elégett? A mai napon egyik sem adott mérési eredményt mára legelső másodperctől kezdve sem. Lehetségesaz egyáltalán,hogy ezek a szenzorok "megsülnek" 5,5-6V-tól is akár? Azért akkora áramot nem hiszem, hogy felvesznek. A forrasztásoklátszólag épek, csak a környékük, na az aggaszt kicsit...
-
szaszyka
senior tag
Sziasztok.
Először is az elcsépelt BUÉK
Van 3 DHT22 típusú szenzorom, amikkel ma jutottam el odáig, hogy van időm foglalkozni velük egyszerre történő használattal kapcsolatban. Az elmúlt hetekben a szekrényben pihentek, érkezési sorrendben teszteltem mindet, ahogy jöttek. Külön-külön a hőmérsékletek jók voltak, viszont a páratartalom mindnél eltért 20-20%-nyi mértékben. Pl: egymás mellett mértek egyszerre 25-44-65% páratartalmat, Ma akartam csinálni egy konyhasós-oldatos "kalibrációt", hogy megtudjam mi a helyzet velük. Összeraktam a "rendszert", és szépen megkaptam soros monitoron mindhárom szenzortól, hogy "Failed to read from DHT #"
A szenzorok ígynéznek ki, lefotóztam őket:A kérdés:Ezek most kiégtek, azért vannak elszineződve a lábak körül a nyákok, vagy mi? Ha leszedem a nyákról magát a szenzort, az még működhet, vagy valszeg az is kuka?
5,5-5V-al voltak megetetve külső tápról, nem az arduino-ról, párhuzamosan voltak bekötve, és1 kivételével nem is melegedtek. Ahogy az egyik melegedett, már húztam is le a tápról őket.
Ilyen tápról kapta az áramot:
A véleményt,segítséget, előre is köszönömLenovo Thinkpad X220 :D
-
szaszyka
senior tag
Lehet hülyeség,és nem is arduinoval csinálták, de most találtam youtube-on egy videót, ahol valamilyen lézeres szenzort használnak pedálnak. Lehet, hogy nehéz megvalósítani, de elég pofásnak tűnik. Csak amolyan érdekességként
[link][ Szerkesztve ]
-
szaszyka
senior tag
-
szaszyka
senior tag
válasz Tankblock #4322 üzenetére
Szia. Az a 3. szenzor "értékei"miatt van. 3szenzor lesz használva, de még csak2 jött meg. Nem láttamértelmét erre a pár napra átírnia programot 2 szenzorosra, ha mindjárt jön a harmadik. Ez a hibaüzenet a 3 szenzor mérési eredményei helyett van. Amit írtál,az jobb páratartalom mérő? A hőmérséklet nekem nem számít, csak a páratartalom, gondoltam a dht22 jó lesz hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
szaszyka
senior tag
Sziasztok. Most tesztelek egyszerre 2db, ránézésre azonos DHT22 szenzort. Létezik, hogy szenzorhiba miatt van a 2 ekkora eltérésa szenzorok közt? Ezt a program nem okozhatja, ugye? A hőmérsékletek nagyjából jók, de a páratartalmak nagyon eltérőek. Lehet az egyik érzékelő alapból rossz?
Humidity 1: 59.10 % Temperature 1: 27.40 *C
Humidity 2: 26.00 % Temperature 2: 27.90 *C
Failed to read from DHT #2Humidity 1: 59.70 % Temperature 1: 27.40 *C
Humidity 2: 26.10 % Temperature 2: 27.90 *C
Failed to read from DHT #2Humidity 1: 60.10 % Temperature 1: 27.30 *C
Humidity 2: 26.90 % Temperature 2: 27.90 *C
Failed to read from DHT #2Humidity 1: 60.20 % Temperature 1: 27.30 *C
Humidity 2: 27.10 % Temperature 2: 27.90 *C
Failed to read from DHT #2Humidity 1: 60.20 % Temperature 1: 27.30 *C
Humidity 2: 27.00 % Temperature 2: 28.00 *C
Failed to read from DHT #2Humidity 1: 60.60 % Temperature 1: 27.30 *C
Humidity 2: 26.90 % Temperature 2: 28.00 *C
Failed to read from DHT #2Lenovo Thinkpad X220 :D
-
szaszyka
senior tag
Sziasztok. Gyors tippet szeretnék kérni így késő este,ha nem gond.
Ma jött meg egy DHT22 szenzorom, és most próbálgattam gyorsan, hogy működik-e egyáltalán. A programot összeollóztam gyorsan, ellenőriztem, minden jó az Arduino IDE szerint, sikeresen fel is töltöttema MEGA-ra. Megy a program,viszont a serial monitoron adatok helyett ezt kapom:
"Humidity: nan %, Temp: nan Celsius
Humidity: nan %, Temp: nan Celsius
"
Én cseszhetettem el valamit, vagy esetleg maga a szenzor nem jó? Ez az első DHT használatom, és nem tudom hirtelenjében, mire véljem ezt a "non"részt. A programban a mért értékeket "float"-ban határoztam meg, mindenhol úgy láttam eddig.
Ha esetleg valakinek van valami tippje, hálás lennék, köszönömLenovo Thinkpad X220 :D
-
szaszyka
senior tag
Az sz. P csak nekem jelzés, az csak egy tört lesz (1023-dht1 mérési eredmény). Nem feltétlenül akarom külön elnevezni. Abszolút járatlan vagyok a programozásban, ez lesz az első, és talán utolsó ilyen projektem. Folyamatábrát még tudok csinálni esetleg, illetve logikailag megvalósítani a programot, hogyan működhetne, de a kódolásról azt sem tudom eszik-e, vagy isszák. De azért igyekszem. Deklarálás alatt a definiálást érted?. Azt hittem a pwm is 0-1023, mint az analóg jel, de akkor 255-ig számolok majd. Köszönöm a tájékoztatást
[ Szerkesztve ]
-
szaszyka
senior tag
Ne bassz. Hülyéskedsz? Ennyi az egész? A programban beirom ezt a képletet a pwm száma helyére, és kész? Semmi tömbözés, hókusz pókusz, csak berakom, és le is kezeli? azt hittem sokkal bonyolultabb, mindenféle parancsok kellenek majd. Köszönöm a segítséget
-
szaszyka
senior tag
Közben érdeklődnék én is. Adott a képen egy képlet. A dht1, és dht2 azok mért értékek, a pwm 1 pedig előre definiált. Egy ilyen viszonylag bonyolultabb képletet /számolást le lehet - e programozni arduinora, esetleg milyen paranccsal próbálkozzak, illetve az arduino mega képes ilyen számítási kapacitásra úgy, hogy kétszer lenne a képlet a programban. Nem bonyolult ez már neki? A mérések 2db páramérővel történik, 1db pwm jel meghatározása miatt. A segítséget előre is köszönöm, ha valakinek van tippje, milyen parancsot használjakLenovo Thinkpad X220 :D
-
szaszyka
senior tag
-
szaszyka
senior tag
válasz zsolti_20 #3795 üzenetére
Azt értem, csak arra gondoltam, hogy telepítesz 1, vagy 2 arduinot fixre mindegyik helyiségben, amolyan routernek, összekötni őket vezetékkel, és ezekre csatlakozni rádióval megint 1-1 arduinoval. Így nyernél 10-20 métert, amit nem kell rádiózni. Az sem járható, hogy raksz egy routert valahová, és az antennákat húzod szét? Vannak 9méteres antennavezetékek, azzal is lehetne spórolni 10-15 métert. Tilos fix eszközt telepíteni, szerelni?
-
-
szaszyka
senior tag
válasz Janos250 #3688 üzenetére
Szia. Okés, akkor majd kihagyom a delay-t, aztán mehet a program körbe-körbe. Igen, pont azvolt az elképzelés, hogy ne járjon feleslegesen, illetve tennékbele egy biztonsági, 20-22 Celsius Fok-os beállítást, hogy ha annyi a hőmérséklet, vagy az alá esik, akkor álljanak le a ventik,és ne áramoljon be több hideg levegő télen a lakásba. Amint megjönnek a hozzávalók neki is állok majd.
-
szaszyka
senior tag
válasz MasterMark #3686 üzenetére
Ez az, hogy én sem értem . Excelben megcsináltam mire gondolok. Ha a képlet megvan, a referencia mértéke, és a konyhai / fürdős érték változhat, ami alapján a képlet automatikusan változtatja a pwm értékeket.Lenovo Thinkpad X220 :D
-
szaszyka
senior tag
válasz FireKeeper #3684 üzenetére
Jól belekeveredtünk . Minden egyes programújraindulásnál mérjen egy páratartalmat a hálóban, az határozza meg a pwm 30%-os jelét. Ha ez 40% páratartalom, vagy 50, vagy 80, az lényegtelen. Az efölötti "maradék" 100%-ig tartó részt ossze el a pwm-ből megmaradt 70%-nyi résszel, olvassa mérjen egyet a fürdőben, illetve a konyhában lévő szenzorral, és úgy állítsa be a ventit. Kicsit bonyolult az elképzelés, és sajnos nem erősségem nekem sem a magyarázás, de remélem érthető. A lényeg, hogy minden ciklusban mérjen, és a friss mérés alapján határozza meg a pwm értékeket
-
szaszyka
senior tag
válasz MasterMark #3681 üzenetére
Na ez zsír, ezt nem tudtam, de köszönöm az infót
-
szaszyka
senior tag
válasz FireKeeper #3680 üzenetére
A referenciaérték azért kell, mert ez egy kislakás szellőzőrendszere lesz, a fürdőszobából, és a konyhából történő elszívással, a friss levegő pedig a hálószobánál lép be a lakásba résszellőzőn át. A fürdőszobai kemény nélküli gázbojler, és a konyhai tevékenység miatt fontos a páramérés a hőméréssel szemben. A 20fok minimum csak télen lényeg, hogy ne hűljön ki a lakás a sok friss levegő miatt. Esős időben magasabb a páratartalom, és fix értékek mellett nem tudna alkalmazkodni a rendszer a kinti levegő páratartalmához.
Igen, ezek PC-s ventik, vagyis a noctua 140mm-es ippc, ip67-es ventik, amik az elszívást végzik majd. Az elhasznált, párás levegő áramoltatása miatt jobb, ha "vízálló" a cucc.Lenovo Thinkpad X220 :D
-
szaszyka
senior tag
válasz FireKeeper #3678 üzenetére
Szia. Köszönöm a válaszod. Addig eljutottam a "tanulmányozásban, hogy van a setup, és a loop, illetve hogy egy időben nincs két szál a programban, egymás után adja ki a parancsokat, de olyan példát nem találtam a neten, hogy egyszerre 2-3 ugyanolyan szenzort használjon. De ezek szerint csak Úgy kell cimezni. A program annyi lenne, hogy legyen egy kontroll mérés, ami adja a referenciaértéket, az legyen a ventik számára a fix 20% pwm érték, onnan 100%-ig viszont a hozzátartozó szenzor alapján álljon be, illetve adott hőmérséklet, Pl 20foknál álljon le a venti. Ha a program végére tennék egy 2mp-es delayt, és úgy indul újra, akkor a ventik nem fognak ugrálva forogni? Vagy amíg van delay, ugyanúgy kapják a meghatározott pwm jelet? Nem akarok tömböt, átlagot számítani, semmi bonyolultság, minél egyszerűbben, megbízhatóbban akarom kivitelezni ezt a rendszert.
-
szaszyka
senior tag
Sziasztok. Ezt az "automata" szellőztető rendszert szeretném megépíteni, ahol az 1.DHT22 páratartalom alapján "vezérli" az 1.ventit,a 2. DHT22 szintén páratatalom alapján "vezérli" a 2. ventit. A 3. DHT22 amolyan "koontroll" lenne, amihez kellene viszonyulni a másik 2-nek. 2külön, párás helyiséget kellene szellőztetni egy 3., "száraz" helyiség páratartalma alapján. A legfontosabb kérdésem az lenne, hogy az arduino-val megoldható-e egyszerre 3 ugyanolyan szenzo használata, illetve hogyan. Láttam, hogy a DHT.h könyvtárat kell "definiálni", de ezt hányszor? Illetve definiáláskor hogyan lehet elnevezni a szenzorokat? Pl.: DHTPIN1, DHTPIN2, DHTPIN3. Nem hülyülhet meg a rendszer egyszerre ennyi szenzortól, illetve mindegyik szenzorhoz külön-külön kell definiálnim a DHT.h-t? Illetve ami még édekel, hogy hogyan, milyen paranccsal lehetne megoldani,hogy a két folyamat egyszerre fusson egymás mellett? Jól gondolom, hogy arra a missile() való? Ebben szeretnék segítséget kéni, előre is köszönöm[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
- GIGABYTE Nvidia Geforce GTX 1080 TI Aorus
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest