Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
hibavissza
veterán
válasz
madgie #42642 üzenetére
Szóval értem én, hogy sokaknak fontos a minél több Hertz, az analógos ultra low motion blur, de a hétköznapi ember tökeéletesen elvan a 60 Hz-s LCD-n és egy kummányit nem vesz észre abból sem, ha kicserélnék 240 Hz-esre.
Ki írta ennek ellenkezőjét?
Pont ezt taglaltam, hogy mekkora szívás, ha rákattan a szemed erre, mert marad az OLED ami borsos még. Pedig talán ez számít legkevésbé egy monitor tulajdonságai között Egyébként akinek rossz a szeme az nem fogja még annyira sem kiszúrni. 120 Hz pedig elég messze van a CRT-től. Elméletileg 1000 Hz lenne hasonló. Hol van az még. Én személy szerint a 144 Hz-et tartom minimumnak. 240-nél már tényleg sokkal nyugodtabb a kép. 120 Hz-et én sem érzem akkora durranásnak monitorokon. Inkább telefonon látványos a 60 vs 120 Hz, de van akit ott sem zavar, hogy homályos a mozgás. A film 24p egy teljesen más történet. Ne keverjük ide.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
Akkor állítsd 144-re. Görgess le komótosan mondjuk ezen a fórumon vagy valami pdf-en. 144 Hz-en tudod olvasni a szöveget görgetés közben 60 Hz-en nem. Gyakorlatilag 60 Hz-en sokkal erősebb a motion blur. Ahogy mozdul a kép elmosódott lesz.
144 Hz egyébként mindig béna egy CRT-hez képest. 1000 Hz-en már majdnem jó, de tökéletes nem lesz soha, mert az egyik analóg a másik digitális. Az 1000 Hz olyan mint a 320 kbps MP3. A felhasználók 99%-nak megfelel, de tudjuk, hogy soha nem lesz olyan (nem jobb vagy rosszabb, OLYAN) mint egy bakelit lemez vagy mester szalag.
Szerk: mindeközben a világ túlnyomó része tökéletesen elvan a 128 kbps-sel. Azt sem tudja-érdekli miről beszélsz. Ez kb. jó analógia a képernyő frissítés témára.[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
MasterMark #42626 üzenetére
VA panelnél még mindig probléma a ghosting.
-
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #42601 üzenetére
Ha otthon 60 Hz-es monitorod van és soha nem volt gyorsabb, nem fogod megérteni. Az ember állapotot nem érzékel csak különbséget. Ahogy írtam korábban, nincs ezzel gond. Teljesen normális, ha a 60 Hz-nél nincs gyorsabbra igényed. Az is teljesen normális, ha egymás mellett van a boltban HRR és 60 Hz monitor és te az ár vagy egyéb tulajdonság miatt a 60 Hz-est választod. Tömegek játszanak 30 fps-sel, mert mondjuk inkább a kocsijukra költenek. A gond azzal van, mikor ismeretek nélkül kritizálsz.
-
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #42597 üzenetére
Pedig ott elég jól összefoglalták a tényeket:
I have an 1920x1440@80Hz 21" CRT sitting right next to my 144Hz VRR 27" LCD. They are completely apples and oranges. Better yet, analog and digital.
The CRT appears smoother due entirely to the phosphor excite/decay phase vs the LCD sample/hold phase and absolutely nothing to do with the input lag or system latency.
If we ever get 1,000Hz LCDs, then we'll have 1ms sample/hold times for the pixels that will match CRT phosphor glow, but it will still be a very "on-off" rather than the smoother excite/decay phase.
Mester Márk linkelt bejegyzései persze hosszabbak. -
-
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #42551 üzenetére
Igen. Állítólag 1000 Hz-nél éred el a katódsugárcső mozgás megjelenítésének minőségét. Azt tudom igazolni, hogy a 144 és 240 Hz között van különbség. Ez is egy olyan dolog, ha nem használtál huzamosabb ideig HRR monitort, nem is érted. Maradni kell 60 Hz-en és sokat spórolsz.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #42513 üzenetére
Visszaraktam fix 144 Hz-re. Nem jó az Adaptív Sync. Megfájdul a szemem tőle. Van itthon 240 Hz-es monitor + NVidia PC. G-synces. Ott semmi gondom nincs.
-
hibavissza
veterán
válasz
scdlsc #42539 üzenetére
Minél messzebb ülsz a monitortól, a szemednek annál jobb. 27-es 1440p 144 Hz monitort nézek 80-100 centiről. Pixeleket már nem látom, de az élsimítás még nem szép. Videóvágásnál közelebb kell ülnöm a GUI miatt. Olyan 60-80 centire. Ott már látom a pixeleket. 32-es 6K lenne ideális.
Viszont az 60p. Rászoktam arra, hogy görgetés közben átfutom a szöveget. Sokkal gyorsabban haladok. Ehhez viszont jobb lenne 480 Hz.
27' 4K OLED lesz a következő monitorom. 240 Hz is előrelépés lesz a 144 után.[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
galaktikus #42517 üzenetére
[link] Én ezt venném. Skálázásra pedig beállítod ami tetszik. M4 gpu bírni fogja.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
-Skylake- #42515 üzenetére
Apple monitorok elég érdekesek. Ha futnának 144 Hz-zel még azt mondanám indokolt, mert nincs a piacon párja. 32-est mondjuk bevállalnám, 60 Hz-zel együtt
Én is az 1440p HRR csapdában vergődöm. A mostani monitorom IPS, de viszonylag jó 1300-as kontraszttal. 4K HRR IPS monitoroknak még ennél is gyengébb a kontrasztja. Lg 900 körül van. Papíron az OLED lesz megoldás. Kérdés mikor lesz megfizethetőbb és mennyire fogja fárasztani a szemet, mennyire lesz probléma a beégés.
Ami érdekes, hogy munkahelyemen egy kimondottan hulladék Dell Ultra Sharp monitor van. 24 col, 60p. Windows 11. Valahogy mégsem hányok rajta a motion blurtól. Lehet, hogy az itthoni nagyobb képátló miatt?
-
hibavissza
veterán
válasz
MasterMark #42512 üzenetére
Adaptíven hagytam és magához tért, desktopon leviszi 48 Hz-re. Viszont filmnézés vagy YT teljes képernyős használata közben 48,96.144 között pörög folyamatosan. 30p YT-nál be kéne állnia 60 vagy 120 Hz-re. Vagy nem? Most, hogy ide gépelek elkezdett ugrálni az fps és érzem, hogy rossz a szememnek. Valami nem jó.
Alvó állapotban nem lehet azt beállítani, hogy csak a Magic Keyboard ujjlenyomat szenzora ébressze a gépet? Meglököm az asztal és a picit mozduló BT egér is felébreszti.
-
hibavissza
veterán
Adaptív sync miért nem megy Mac Mini M1-gyel freesync monitorral? TB3-DP kábelen megy 1440p 144 Hz-cel, de hiába állítom adaptívra, marad a fix 144 Hz a monitor fps kijelzője szerint.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
[link] kaccsoló
-
hibavissza
veterán
válasz
kleinguru #41787 üzenetére
Thunderbolt 3 - Display Port 2.0 vagy Thunderbolt 3 - HDMI 2.1 kábel kell neked. Ezekkel menni fog a 39 Gbps is. Azaz a 4K 144 Hz 10 biten. 120 Hz-et tuti átvisz. Nem kell semmilyen aktív átalakító. Thunderbolt 3 40 Gbps-t tud. Minek alakítgatnád? Csak a drót végének kell passzolni.
Én Aliról rendeltem TB3-DP2 kábelt.[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
M2 Pro Mac minit ki lehet próbálni Apple shopban vagy valahol máshol? Arra gondolok, hogy leülök elé egy fél órára és megszerkesztek egy videót rajta, hogy lássam a határait.
Ok van ez a 14 napos elállás, de csak végső soron nyúlnék ehhez.[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
scdlsc #41653 üzenetére
Mikor még nem volt meg a Magic Keyboard egy Logi billentyűzeten ezzel lett beállítva a Mac kompatibilis kiosztás. Netről töltöttem le. Akkor még nem ismertem az Ukulelét. El is feledkeztem róla, nem is töröltem volna le, mivel bármikor jöhet egy nem Apple billentyűzet és jó, ha át tudok váltani. Ám valami oknál fogva random időközönként ezzel a kiosztással indult a gép és megőrjítette a családot. Ezért gyomláltam.
-
hibavissza
veterán
Köszi nektek! A rendszer alatt volt én pedig csak felhasználónál kerestem.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #41646 üzenetére
Sajnos újraindításkor visszajön a HungarianMod-0Í. Merre lehet a mappája? Hogy lehetne eltüntetni?
-
hibavissza
veterán
HungarianMod-0Í billentyűzet kiosztást hogy lehet törölni? Merre van az OS-en belül?
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #40480 üzenetére
A többi dolog itt: [link]
-
hibavissza
veterán
válasz
balage25 #40479 üzenetére
Két egérhez tudom hasonlítani. Logitech G305, Magic Mouse 2.
Bénán működik a görgetés. Smooth Scroll app. segít rajta valamit. Lehet 60 Hz-es monitoron ez nem annyira tragikus. Nekem kifolyt tőle a szemem.
Másik, hogy nem elég reszponzív. Nyúlós az egérmozgás. 8K kikapcsolva és stickkel próbálva is. Erre rájátszik az egér nagy súlya és ótvar csúszótalpai is. Ezen elvileg lehet segíteni. Nyilván, ha előtte nem a piac legjobb gémer egerét használtad, akkor nem annyira zavaró ez a nyúlósság. Érdekes, hogy a Magic Mouse BT-on is képes azt a feelinget hozni mint a G305.
Ergonómiába ne menjünk bele. Mindenkinek más.
Magic Mouse-t is tudom ekézni bőven. Nekem a G305 az etalon. Lenne rajta oldalgörgetés+1 gomb, azt használnám.
Nem értem, hogy az MX egerek miért nem kaptak normális szenzort. Házon belül egy 13 ezer forintos egérbe belefér a HERO ebbe nem....[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
válasz
#31816946 #40473 üzenetére
Vezetékesben mindegy mit dugsz rá.
Magyar kiosztású BT billentyűzet csak Apple van.
Normálisan működő BT egér megint csak Apple van. Logitech azt hazudja, hogy támogatja, de nincs normális drivere Apple siliconra.
USB stickes egerekben már van választék, de az Apple silicon támogatást nem árt csekkolni.
USB stickes natív MacOS, magyar billentyűzetet cserélhető mechanikusban már láttam. Univerzális (Mac, Win matricás) van, Logitechnél biztosan.Összefoglalva:
Vezetékessel bármi.
Angol kiosztással: [link]
Szerintem olcsóbban ezt érdemes fontolóra venni (sajnos fekete nincs): [link] [link]
Drágábban pedig ezeket: [link] [link][ Szerkesztve ]
-
-
hibavissza
veterán
Na remélem rájöttem mi volt a gond. MacOS azt csinálja, hogy nem a bitmélységet csonkolja, hanem elkezdi tömöríteni a jelet. 4:4:4 helyett tolja a 4:2:0-át, de megtartja a bitmélységet és fps-t.
PS-ben kikapcsoltam minden ditheringet és kapcsolgattam a gradienesek alatt a bitmélységet. Ügye a monitornak adatott HDMI 2.0 nem tudja a 2K 10 bit 144 Hz-et, mégis smooth volt a gradiens. Pedig emlékeim szerint a Win az FRC-t lőtte le a 8 bit mellől elsőnek.
Nah, most átköltöztem TB3–DP1.4 kábelre. Az papíron már tudja a sávszélt és a monitornak megkegyelmeztek anno a marketingesek és 1.2 helyett 1.4 portot kapott.Így van tömörítetlen 10 bitem és freesyncem 48 és 144 Hz között. Lehet inkább fix 144-en hagyom, mert durván rángatja a frekit. Dolgozik rendesem a kis Macmini. Cserébe a második külső SSD-m leköltözött a TB3 portról — azon van ügye a monitor — az 5 Gbps USB A portra. Nem tudom miért nem fért már bele az USB 3.2 10 Gbps port. Vagy a HDMI helyett egy DP. Csak hogy érezzük, hogy olcsót vettünk....
Ez a gond nem a 8 GB RAM.
Szerintem megtartom ezt a monitort. Gondolkoztam egy 5K képes kijelzőn, de a fix 60 Hz-et nem bírnám már megszokni.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
Lehetséges, hogy a papíron 10 bites Acer monitort 8 bitesként kezeli az M1 mini? Rendszerjelentésnél nem nyilatkozik róla, hogy hány bites, pedig papíron kellene. A TB 3 portot üresnek mutatja, pedig oda van dugva a monitor.
-
hibavissza
veterán
Nem. Több ember használhatja akik meket ritkán használnak. Magic Keyboardon ott van a jele. Mikor Windows kiosztású bill volt rajta akkor nyilván más kiosztással futott (alt v). Ott a commanddal kellett bűvészkedni. Nem értem, ha Win billentyűzet kerül rá miért nem áll át automatikusan a rendszer a Windows kiosztásra. Apró figyelmesség lenne és sok felesleges fórumbejegyzéstől, szülőzéstől megkímélné magát az Apple. Mondjuk akkor senki nem venne 73 ezerért billentyűzetet
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
Win után (párhuzamosan élek a két oprendszerben) most megakadtam, egy ideje összeakad az ujjam a command-option felett, ha kukacot kell írni. Globálban át lehet tenni launchpadra ami ugyan úgy idegesítő. Végül is nem gáz. 3-4 alkalmazásban kell kukacot írni. Azokban átállítom a quitet shift-command-q-ra.
-
hibavissza
veterán
A kérdésem, hogy az option/command q találmányt tényleg nem lehet globálban átírni csak alkalmazásonként?
[ Szerkesztve ]
-
-
hibavissza
veterán
Írd le PM, mit mivel és hogy teszteljem. Papírjuk szerint az OWC TB3 to PCI E M2 szabványú. Az Ornico USB 3.2 (10 Gbps) to PCIE M2.
Sokat szülőztem mire rájöttem, hogy az OWC miért nem hozza a meghirdetett 1500 MBps-t, míg valami apróbetűsnél kiderült az Apple turpissága. M2-nél már nincs ez a csonkolás. Ott a 256-os belső SSD sávszél csonkolt. M1 mini üróm, hogy az USBA portok csak 5 Gbps-t tudnak....
Szerintem egyébként nincs túl nagy jelentősége ezeknek. Nem érzed a különbséget a valós felhasználásnál. Ahol meg akkora az az adattömeg ott már úgy is a RAM vagy Proci lesz a szűk keresztmetszet. Alkalmazásfüggő.[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
miresz #40344 üzenetére
Nekem ezek vannak: [link] Leteszteltem 4K videóvágás alatt a másik portba dugott [link] ilyennel és semmi különbséget nem vettem észre. Mindkettőben egy-egy 4TB-os Kingmax 2500 MBps körüli SSD van. Az OWC olyan 1400 körül fut ki az Ornico 1000 MBps. BM appal mértem.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
Parson #40305 üzenetére
Az a baj, hogy nincsenek érveid azon kívül, hogy ideírsz valamit valami mérnökségről ami a kutyát nem érdekli. Teljesen irreleváns érvelés. Betettem neked a két iparági szabvány számát ami tartalmazza az idevágó teljes dokumentációt. Levezettem, hogy a saját wikipédiás
érvedhez passzol a monitor kalibrációja. Mi kell még, hogy befejezd a nonszensz elméleted agresszív terjesztését egy szakmai fórumon ami ráadásul még offtopik is?
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
Parson #40305 üzenetére
Miután elmondod, hogy autóiparban ügyködsz, te mégis leírod a tutit mindenkinek monitor ügyben és szorgosan ki is oktatsz bárkit az elképzeléseidről. Vicces.
A monitort maximum sarokba "állítjuk" vagy magasságát "állítjuk" be. Mivel a monitort egy referencia értékhez próbáljuk közelíteni kalibrálás során, így ez a "beállítás" márpedig kalibrálás lesz, mivel a monitort tekinthetjük mérő műszernek. Igen az. Segítek: meghatározott kódot próbálja színekkel definiálni a felhasználó felé, ahogy a tolómérő a 8-as anya dimenzióit fordítja számokra az autóipari szalagmunkásnak. Nyilván te annak hívod a monitor kalibrálást aminek akarod. Legfeljebb kiröhögnek vagy nem értik mit akarsz. Szívesen. -
hibavissza
veterán
válasz
Parson #40264 üzenetére
Teljesen rendben van a kalibrálás szó használata. Nem a wikipédiából kell kiindulni, hanem abból, mit használ az ipar. Lásd német jövevényszavak. Másrészt a monitor színhelyességének beállítása klasszikus kalibrációs művelet. Nyilván ehhez el kell vonatkoztatni a satu-tolómérő dimenziótól. A monitort tekinthetjük mérőeszköznek, melynek van szabvány által kezelt eltérése. ISO 12647, ISO 3664 körül. Fejből nem megy, de ezek körül meg fogod találni.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
Szerintem egy hardveres kalibráció jobban megéri. 15 ezer körül szoktak helyszínen kalibrálni. Csináltatsz egy esti és egy nappali profilt. Casual felhasználásra évekig jó és biztosan fényévekkel jobb megoldás, mint szemre állíthatni. Ha már látókörbe került nálad ez a dolog, így van igényed erre. Nem érdemes ezen spórolni. Nyilván van az a helyzet, hogy egy ezres is sok....
-
hibavissza
veterán
válasz
-Skylake- #40170 üzenetére
Nvidia panelról nem csak kontrasztot tudsz állítani. Mivel ezzel nem vagy tisztában, nekem ez azt jelenti, hogy még nem használtad. Amennyiben használtad akkor miért gondolod, hogy csak kontraszt állításra jó? ("ez itt egy csuszka, ami szoftveresen kontrasztot allit PONT UGYAN UGY, ahogy az nvidia drivere") Az Apple megoldása nem hagyományos kontraszt állítás, másképp viselkedik. Az "olvashatóság" növelése a cél. Olvass utána, próbáld ki.
Még egy info: a hülyeség alpári stílusban is hülyeség marad csak extraként még nevetségessé is válsz -
hibavissza
veterán
válasz
-Skylake- #40167 üzenetére
"en ertem a kepet meg lattam mar vidia control panelt eleg sokat"
Te soha nem használtad még az nVidia panelt. Ezt itt látássérülteknek találták ki, nem megjelenítés finomhangolására. Mondjuk, ahogy nézem te aktívan használod, de nem mindenki gyengén látó. Nekik ez nem jó.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
[link] Itt vannak chartok a szemre kalibráláshoz. Vak sötét szobában érdemes kezdeni és utána egy lámpás majd nappali beállítást eszközölni. A külső fény alapján tudod betölteni a megfelelő kalibrálást később, mivel nincs kalibráló eszközöd ami mérje a környezetet. Nyilván, ha a monitor nem tudja mérni.
A monitor OSD-jét rendszerint lehet állítani. Ha a konkrét monitornak nem lehet akkor így jártál.
Egy ezresért van a storeban szemre kalibrálós szoftver. -
hibavissza
veterán
Én is küzdöttem vele. Végül sikerült a ColorMunkihoz letölteni egy Apple Silicon gyári drivert. CC Studio vagy i1Studio volt jó már nem emlékszem. Ha a kalibráló műszerhez nincs Apple Silicont támogatás akkor fújhatod. Ezzel a DisplayCal-lal érdemes futni egy kört, hátha támogatja a kalibrálód, de az én monitorommal nem volt jó eredményem még Win alatt sem. Az a gond, hogy az Xrite-ot eladták és a support elég érdekesen alakul.
Mi a kalibráló eszköz?[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #40116 üzenetére
Nem idéztelek. Ez az idézőjel: "_"
Most viszont idézlek:"Neked tetszhet az árazás, nekem nem"
"ha esetleg több memóriára lenne szükséged, meg vagy lőve"
"A 16/512-es gépnek kellene alapnak lenni"
"Néhány év alatt hogy megváltoztak a vélemények, ugye? A bővíthető gépeket fillérekért jól telepakoltuk, most pedig "8 GB mindenre elég".
"Apple-árazást óriási lehúzásnak tartom, a 8/256-os konfigurációkat pedig nevetségesnek."
"Chereiose: Nekem ezek alapján az alap modell is elég lenne, de kíváncsi lennék a véleményetekre, pro kontra. Az erősebb hardvert úgy sem használnám ki,
"8/256-ost biztosan nem vennék, inkább egy használt 16/512-est."
"Lassan ott tartunk, hogy a 8 GB memóriánál több egyenesen hülyeség"
"az előre eldöntendő, alaptól eltérő konfigurációk felárát pedig lehúzásnak"
"bővíthetetlenség miatt akár csőbehúzás is lehet"A csúcsterméked:
"alapkonfig a mézesmadzag, ami egy éppen használható kiépítés"Foglaljuk össze. Nem engedheted meg magadnak az Apple termékeket és nem tudod értelmezni a specifikációt úgy, hogy a várható igényeidnek megfelelő gépet vegyél. Tehát az Apple murva anyját. Valamint, ha valaki megemlíti, hogy az alap konfig is elég sok mindenre – a bővítéssel az esetek túlnyomó részében csak gördülékenységet veszel –, nos annak is....
Mindezek mellett egyetértek vele, hogy relatív drága az Apple ahogy minden más top notch cucc a magyar átlagfizunak. Erről viszont a magyar választópolgárok tehetnek.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
-Skylake- #40113 üzenetére
Miben vagyok eltévedve? Ide "kommentel" titi12, hogy az alap M1 szar, nem jó semmire, meg ne vegyed. Erre írom, hogy több ezer raw fotóból álló timelapseket és 4K videókat készítek vele. Több videós, fotós PH user is alap M1-es laposon heggeszt. Többen idekommentelték neki, hogy M1-en az a 8 GB csak egy szám. Az oprendszer és belső SSD kompenzál.
Miért vagyok én vak meg világtalan?[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
balage25 #40107 üzenetére
TB 3 portra ráakasztasz egy TB3 portos PCIE M2 SSD-t nyugodtan használhatod. Nem veszel észre semmit. M1 nél a TB3 port van csonkítva az M2-nél a 256 GB-os megy fél sévszéllel. Casual használat mellett nem ezek fognak korlátozni.
Ha papíron is tisztább-szárazabb érzést szeretnél akkor M2 512 a barátod. -
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #40105 üzenetére
Megint leírtál valamit ami azt bizonyítja, hogy nem vagy képben egyáltalán csak trollkodsz.
Használtál életedben bármilyen NLE alkalmazást? Teljesen irreleváns, hogy valamit 1 vagy 2 perc alatt renderel ki. A feladatot elvégzi. Bőven az általad megszakértett World-Excel szint fölött. Én próbáltam, úgy maradtál -
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #40102 üzenetére
Nyilván ki lehet hozni a különbséget, sőt biztos van olyan alkalmazás (ArchiCAD) amihez kell a 16 minimum. De itt megint csúsztatsz a trollkodás kedvéért. Onnan indultunk, hogy kijelentetted, az alap kiépítés csak alap dolgokra elég. Most meg már ott tartunk, hogy halálba terhelt alkalmazásokkal az alap kiépítés három századdal lassabban végez....
Vannak az Apple Siliconnak problémái, de azokat nem itt kell keresni. Ezért szembeötlő, hogy minek kezdesz el valamit ekézni, ha annyi ismereted van róla amennyit 2 db YT videóból megjegyeztél. -
hibavissza
veterán
válasz
CharlieDrop #40101 üzenetére
Alap mini.
-
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #40052 üzenetére
Az alapkonfig a mézesmadzag, ami egy éppen használható kiépítés, és a későbbi bővíthetetlenség miatt akár csőbehúzás is lehet.
Egyszer próbálj ki egy ilyen éppen használható kiépítést. Én egyszerre akár több ezer 24 megás raw képet szerkesztek vele, valamint 200 Mbps 4K videókat editálok. Pénzért.
Ezt azért nehézkes éppen használhatóként értelmezni. Az Apple saját chipes telefonjaiból kiindulva ami ma elfut rajta az még 6-8 év múlva is el fog futni. Nincs értelme fejlesztésről beszélni. Mikor már egy éve nem kap biztonsági frissítést akkor el kell gondolkozni a cserén. Használni kell.Nyilván blenderezni nem ezzel állok neki, de masszív tévedés amit írsz. Ezen nem Windows fut. Ami alá nem tudsz olyan vasat tenni, hogy ne akadjon. Próbáld ki egyszer.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #40049 üzenetére
Tárhely és memória. Valahonnan onnan indultál, hogy miért nem 16/512 az alap. Ami amúgy teljesen jogos elvárás.
Nem jó a fogalom amit használsz. A lehúzás átverés és itt nincs semmi átverés.
Te drágállod ennyiért. Ez egy tök jó érv, ha odarakod mellé, hogy mihez képest. Mert az, hogy személy szerint neked mi drága teljesen irreleváns. Szerintem kimondottan olcsó. Mikor vettem ez a teljesítmény itt volt a legolcsóbban elérhető. Abban az időben egy 3060-as kártya önmagában 300 ezer fölött volt én pedig megkaptam - az általam használt alkalmazásokra vetítve - egy i7+3060 teljesítményét ennyiért, töredék fogyasztással, zajjal és mérettel.Számomra értelmezhetetlen a lehúzás jelződ.
Nézd meg az új Airt. Ott már lehet hümmögni a 256 miatt 2023-ban ennyi pénzért, de ha kell a valós hordozhatóság, ennyiért nem kapsz hasonlót.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #40045 üzenetére
De miért lehúzás? Egy átlag felhasználónak miért nem elég 256 GB rendszer memória?
Ha komolyabb szoftvereket használsz, nagy tárhelyigénnyel akkor vegyél drágábbat vagy vegyél PC-t. Miért húz le az Apple? Nem kötelező megvenned a 256 GB-os termékét, nem titkolja, hogy 256 GB van bene. Hol a lehúzás?Még egyszer, szerintem is az 1TB lenne ma a minimum, de ez nem több egy vágynál. Valamint ne felejtsük el, hogy az Apple nem a legteszkósabb SSD lapkákat forrasztja fel, tehát nem érdemes abból kiindulni, hogy az Árukeresőn ennyiből hány terát veszel.....
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
titi12 #40041 üzenetére
Nem értem a problémád. Alap M1-es gépet használok. A Panasonic S5-ből kieső videókat fotókat minden gond nélkül szerkesztem ACR, Ps, DR szoftverekkel. Ami gond felmerül az mind szoftveres, nem a hardver gyenge, mivel idővel javítják.
Annyi a trükk, hogy rá van akasztva 4 tera PCIE SSD a TB3 portra és azon fut a cache+minden. Így a 256 belső SSD kb. 40%-a van használatban. Engem egyáltalán nem hatna meg az a plusz 256 GB. Akkor is rá lenne akasztva a 4 tera SSD.Utólag kiderült, hogy az M1-es minin ki van herélve a TB3 port és fele sávszélt tud. Leteszteltem és párhuzamosan használtam a belső SSD-t a külsővel. Valós felhasználásban nem veszed észre, hogy 2400 MBps vagy 1300 MBps.
Aki pedig annyira pro az nyilván nem az alapgépet veszi, mert úgy is megtermeli az árát.
Tehát a 256 GB önmagába nem probléma, inkább csak szánalmas és az Apple ostobaságának bizonyítéka. Ez a 256 többet ront a renoméján mint ami elköltene a plusz 256 GB-ra gépenként. Tele van a cég vén, befeszült idiótákkal. Ettől még a termék alapvetően jó és mindenre használható amit egy ÁTLAG user használni szokott. Nem a technikai adatlapokon lévő számokat kell mantrázni, hanem használni kell a gépet. Arra tervezték.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
Létezik mód az OS által érzékelt VRR képfrissítési értékek korlátozására? Pl. nekem 48-144 Hz, de én azt szeretném, hogy 48-tól 120 Hz-ig menjen.
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
Tudtok olyan boltot ajánlani Budapesten ahol rá van kötve/rákötnek Macet valami korszerű freesinces 4K-s 32/27-es monitorra és le lehet elé ülni pár percre kipróbálni?
Ezen a skálázás dolgon aggódom. Bár elvileg mindent be lehet állítani én mégis csak a saját szememnek hinnék.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
Ebben a táblázatban a 405 a 980 pro-val tetőzik 1500-on. Míg a pro chipes 2500. Nekem ez akkor valami Apple féle gerilla butításnak tűnik és az ő TB3 matricájuk ugyan úgy bajos. Nem teljesíti a szabványt. Mondjuk azt egyik se. Mivel az 5000 MBps.....
Nem hiszem, hogy egyik rack gyártó sem veszi meg a megfelelő Intel chipet. Itt valami nagyon nincs rendben.[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
Én a TBU 401-et néztem. Ez a 405 kevésbé "kompatibilis".
Lehet a 401-nél a táblázatban szereplő Mac Mini az Inteles? Így már lenne némi értelem a táblázatokban. A 405 eredményeiből tisztán látszik, hogy az M1-es Air TB3 kimenete butított. Ami elképzelhető, mivel nyilván ugyan azokat a kimeneti portokat kapta mint az M1 Macmini és ott is visszavesz a rákötött monitorral az elmélet szerint. Az Airen pedig alapból lóg egy monitor ügye.
Kérdés, hogy az M1 Macmini több sávszélt ad a TB3 (USB4) portokra, ha HDMI-n fut a monitor jel? Veszek 20 euroért egy kábelt, letesztelem, feltöltöm a jutúra oszt' meggazdagszom
Lényeg, hogy nálam HDMI-n fut a monitor és az OWC Envoy Express TB3 porton keresztül még egyedüliként és a ráhazudott 1500 MBps-t sem karcolja. Az USB A portban van egy másik SSD, de az ügye elvileg másik vezérlő. Az csak USB 3.2. Ráadásul a teszt alatt nyilván nem használtam.[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #38994 üzenetére
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
válasz
madgie #38991 üzenetére
Van egy olcsóbb 2 TB USB 3.2 nvme külső rack rákötve mentésnek. Az hozza ezt a 900+ MBps-t. Ami ugye elmarad a Mac Mini USB 3.2 port elméleti 1250 MBps értékétől....
Nyitott projektek alá kellett volna még egy 2 TB-os külső rack. Gondoltam lövök valami gyorsabbat az OWC 1300 MBps értékénél. Nem tudok.
A matricán kívül itt senkinek köze nincs a TB3 5000 MBps elméleti maximum értékéhez. Nagyon moslék módon van ez az egész összehozva. Olyan mintha a Toyotámra gyárilag Ferrari embléma kerülne, mert tud annyival és olyan úton menni mint egy Ferrari. Ami igaz. A Ferrari is tud 190-nel menni lejtős autópályán.
Anno leteszteltem és nem éreztem különbséget, hogy a 900-as vagy 1300-as SSD-n van a cache....csak gondoltam hátha tisztább-szárazabb érzés, ha jobbat veszek. Nincs. Ahhoz meg drágák és macerás a visszaküldés, hogy kísérletezgessek.
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #38989 üzenetére
Rack topikban mellékeltek szerint nagyon úgy néz ki nincs megfelelő választás. Számít a kábel, az SSD, a proci fajtája...nincs olyan konstelláció ami az elméleti maximum közelében lenne akár.
-
hibavissza
veterán
Van olyan ajánlott külső ház ami biztosan ki tudja használni a TB3 tempót egy M1 Macminin?
Van egy OWC Envoy Expressem az 1300 körül fut. Acasis TBU401 saját apróbetűsük szerint 2000/1000 max. tempót tud M1-en.
[link] Itt van egy teszt amiben jobb tempót hoz, de nincs az elméleti maximum közelében sem és a rack ismeretlen. -
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #38970 üzenetére
-
hibavissza
veterán
válasz
edgelaszlo #38960 üzenetére
Ha NAS-ban gondolkozol akkor kérheted 10 Gbps-os ethernet porttal némi felárért. UHD videovágásnál, nagyobb mennyiségű fotó feldolgozásánál már kellhet az 500-as SSD. Nálam külső SSD-n fut az összes editáló szoftver cache, mivel a 256-os belső kicsinek bizonyult. Sebességben nem érzem a különbséget. Mondjuk TB3/PCIE-es a rack. 16 GB RAM nagyon nem számít. Ártani biztos nem árt.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
MasterMark #38936 üzenetére
Màr mobilon sem viselem el a 60 Hz-et, pedig nem jàtszom semmivel. Teljesen hozzà lehet szokni a jóhoz. Persze akinek nincs, annak mókusvakítàs. Időbe tellik leküzdeni a kognitív disszonanciàt.
Szerintem pont jàtékban nincs értelme a hrr-nek. 60 fps mindenre elég. Inkàbb a vrr lényegesebb.[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
-
hibavissza
veterán
válasz
hibavissza #38929 üzenetére
Van 24-es 4K monitor is, de az is csak 60 Hz. Ki kellene próbálnod egy szakboltban egymás mellett. Látatlanban nem lehet eldönteni neked melyik a fontosabb. Nálam a monitor adott volt és én legalább 80 centiről nézem, így nem látom a csirkehálót.
Szerintem a Clear Type Windowson sokkal fejlettebb. Tehát, ha erre érzékeny vagy és ki is tudod adni a több mint dupla árat akkor jobb az Lg5K monitoron pepecseléshez. -
hibavissza
veterán
válasz
miresz #38928 üzenetére
[link] Nekem ez van. Bátran ajánlom. 120 Hz-en használom 10 biten. M1 Mac Minivel. Ha kell VRR akkor kell egy Thunderbolt 3/4 to Displaport 1,4 kábel a HDMI helyett.
Egér, billentyűzet vezetékesben mindegy (simán átkonfiguráltam a billentyűkiosztást). Rádiósban figyelj, hogy legyen hozzá Mac support vagy Apple legyen. (Logi K650/M650 egész jó ár-teljesítményt ad). Logi G305 van nekem, random megőrül.
M2 Macmininél figyelj, hogy 500 GB legyen a HDD. A 250 fele tempójú. Bár szerintem az is elég, de a 250 GB szűkös tud lenni nagyobb és több párhuzamosan futó projektnél. Akkor lehet bűvészkedni egy ilyennel: [link]
Lg 27-es 5K monitora is teljesen jó. Sajnos az csak 60 Hz. El kell dönteni, hogy 5K 60 Hz vagy 2K 120.
[ Szerkesztve ]
-
hibavissza
veterán
válasz
Krethx #38352 üzenetére
Köszi! Egy utolsó kérdés. Tesztvideót néztem róla és abban a csóka az egér ergonómiáján fanyalgott, amit én nem tudok értelmezni. De! Úgy hallottam a videóban, hogy hallhatóan recegett az egér görgő görgetéskor. Mint a régi, olcsó Logitechekben. Én azt szeretem, ha néma. A te egered görgője ad ki hangot görgetéskor?
-
hibavissza
veterán
Logi K650-en kívül van egyéb opció működő BT, numpades, szürke, magyar billentyűzetre? A 80 ezres gyári őrületen kívül.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Új 2K Gamer PC Intel i9-12900F/RTX 3070 Ti 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5 2-3 Év Gar (27% ÁFÁ-s)
- Olcsó PC , i5 6400 , 1050 Ti , 16GB DDR4 , 120GB SSD , 500GB HDD
- AMD Konfig - MSI X470, Ryzen 7 3800x, Vega 56, 32 GB RAM, 512 GB SSD
- Lenovo P500 - 1650 v3 6 mag/12 szál, 16-32GB DDR4 RAM, 490W 80+gold táp, számla, 6 hó gar
- Eladóak a képeken látható P2 P3 P4 C2D C2Q számítógépek gyűjteményből