- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 12. nap: REDACTED
- 2025 - Melyik játékot várod a legjobban a következő évben?
- Call of Duty: Black Ops 6 - Napokon belül indul a Squid Game event
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 11. nap: Orc Must Die 3
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 10. nap: Kill Knight
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
válasz theporcupine #15275 üzenetére
Rétegigény vagy sem, szívemből szólsz!
Még 2002-ben írtam a diplomamunkámat "3D képszintézissel és képfeldolgozással támogatott hangtérszámítás" címmel. Írtam hozzá többféle programot is, amik egy 3D-s (animált VRML-ben, sőt, talán már 3DS fájlban tárolt) jelenetből, valamint a modellekhez rendelt hangeffektusokból egy többcsatornás WAV fájlt generáltak le. Arra még emlékszem, hogy nem minden média lejátszó szoftver volt hajlandó lejátszani ezt a WAV fájlt, de azt tudom, hogy a formátum támogatta a többcsatornás hangot, a videóhoz csatolás (AVI-ba kódolás) pedig külön kihívásnak számított. De a programo(ko)n be lehetett állítani azt, hogy a nézőhöz képest milyen irányban vannak a hangfalak, és az egyes csatornákat e szerint keverte. Maga a hang keverését pedig több eljárással is kipróbáltam: (1) egyszerűen a 3D modellek pozíciójából, (2) a hanghullámokat mint szóródó színes fényt OpenGL-ben kirenderelve és majd egyfajta cube map-ként feldolgozva... Csak ezért vettem anno egy akkor komoly újdonságnak számító Sound Blaster Live! 5.1 hangkártyát (25 ezer forint akkor óriási pénz volt egy csóró egyetemistának) és egy (máig használatban lévő) 5.1-es analóg Technics házimozi erősítőt.
Sajnos azóta nem foglalkoztam a témával ilyen mélységeiben, de annak nagyon örültem, hogy a szintén akkortájt megvásárolt Zoom H2 hangrögzítőm képes 4 irányból, 4 csatornában hangot rögzíteni, így ha akarnék, akár egy eszközzel megoldhatnám a térhatású nyersanyagok rögzítését.
A megoszthatóság hiánya nekem is fáj, de akkoriban még nem volt YouTube, a többcsatornás hangrendszer is nagyon gyerekcipőben járt még.
(#15280) Teasüti
A binaural hanggal az a baj, hogy a legapróbb fáziseltérések is megzavarhatják a térérzetet. Így ha nincs nézőnként (!) jó minőségű fülesen keresztüli rekonstrukcióra lehetőséged, egy nappaliban vagy mozi szobában csak a többcsatornás hang fog tudni teremteni több nézőnek egyszerre értékelhető eredményt.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest