Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    válasz Kékes525 #22108 üzenetére

    Kvantumfizika azt mondja ki, hogy nem tudod egyszerre megmérni egy részecske helyét és impulzusát. (=Információ hiány) Illetve, hogy a méréssel kényszeríted ki, hogy felvegyen egy értéket. De ez nem jelenti azt, hogy neki ne lenne minden pillanatban helye és impulzusa, amit nem tudsz. (Erre mondják azt, hogy a világ akkor is ott van mikor nem nézünk oda és nem mérjük)
    Tehát az ok-okozati viszony fennáll. (Akkor is, ha a kvantumfizika megengedi, hogy ez térben és időben elkülönüljön) Ha pedig az ok-okozati viszony fennáll, akkor az ok-ok-....-ok-ok-okozat viszony is, amit bár nem tudsz kiszámolni, de létezik, s a kezdeti ok, meghatározza a végső okozatot.

    A vita most nem az én tudásomról, az én világképemről szól, hanem a keresztény vallásról.
    Nem teljesen. Te azt mondod, ha van Isten, akkor nincs szabad akarat.
    A világ úgy tekinti, hogy mindenkinek szabad akarata van, s tetteiért vállalnia kell a felelősséget.
    Kvantumfizikával akarsz érvelni, hogy azért vagy független az ok-okozati összefüggéstől, s ezért van szabad akaratod. Szerintem ez viszont nem igaz, s ha az ok-okozati összefüggést a szabad akarat megkötésének tekintjük, akkor se Istennel, se Isten nélkül nem vagyunk szabadok, a világ mégis annak tekint minket. Miért?
    Vagy ha elfogadom a kvantumfizikai érvelésed, akkor Isten bár látta mit fogsz tenni, a kvantumfizika Isten mellett is szabad akaratot adott neked. Vagy a kvantumfizika a bizonyíték arra, hogy Isten nem lehet mindentudó, mert nincs ok-okozati összefüggés, s hogy látthata volna Isten a dolgokat előre, ha a kvantumfizika, ami egy nem tökéletes elmélet kimondja, hogy ok-okozati összefüggés nem állhat fenn.

Új hozzászólás Aktív témák