Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    válasz Elemental #21586 üzenetére

    Nehéz elhinni, hogy a bűnbocsánatért nem kell fizetni, mikor Jézus is fizetett az életével. Ehhez jön hozzá, hogy a fájdalmat fel lehet ajánlani bűnbocsánatra. (Itt most nem az ostorozás fájdalmára gondolok, hanem ha pl fáj a fogad.)
    Tovább megyek, az ember hajlamos azt gondolni, hogyha valamit el kell érnie, akkor azt csak nagyobb erőfeszítéssel érheti el. Szóval, hogy a hegyre csakis a meredek ormon lehet felmenni, a lankáson nem, és ha a lankáson megyünk fel, akkor onnan kevésbé jó lenézni a tájra. A helikopteres túrát meg hagyjuk is.
    Ezek az emberek azok, akik elmennek Indiába megvilágosodást keresni, aztán ott rájönnek, hogy azt magukban érik el, amit otthon is megtehettek volna.

    Ezért az ember könnyebben elhiszi, hogy bűnbocsánatot kapott, ha az áldozattal jár. Esetleg magának okoz áldozatot.
    Mondjuk van egy olyan dolog is, hogy a bűnbocsánat nem automatikus. Ha nulla áldozatot társítunk hozzá, akkor könnyen eshetünk ebbe a csapdába. Nagyon nem mindegy hogy egy lövés temetés után mikor mondom azt, hogy bocs, tudom nem kellett volna. Mikor a lövészárokban vagyok, vagy a háztetőn civilekre vadászok.

    Tér közepére kiállni magadat verni akkor van értelme, ha te úgy hiszed, hogy a vezekléshez fájdalmat kell okoznod, és a többieket szereted annyira, hogy fájdalmat okozol magadnak, csakhogy ők kevesebbet szenvedjenek. Magadat többre értékeled, illetve felhívod mások figyelmét, hogy talán valamit nem jól tettek.
    Tény, jobb megoldás, ha verés helyett segítesz pl fát cipelni. Tanulmányok vannak rá, ha az emberek jó példát látnak, akkor azt másolják, míg ha nem, akkor hiába tudják, hogy mi lenne helyes nem teszik meg. (Csoportpszichológia: Rakj ki egy széket és várd meg ki fogja arrébb rakni és nem kikerülni, illetve hamarább arrébb rakják, ha már láttak ilyen cselekvést. A kedvencem pedig az a New Yorki történet, mikor egy egész lépcsőház hallotta, hogy egy nőt halálra kínoznak, és jajgatott, de senki se telefonált be, mert mindenki úgy volt vele, hogy nem kéne belefolyni, más úgy is majd telefonál. Az eset után szintén az jött le, hogy akik tisztában vannak az egyének ilyen viselkedésével, azok betelefonálnak)

Új hozzászólás Aktív témák