Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bandus

veterán

válasz ngaba #14409 üzenetére

ennek egyéni befektetőként nem kell feltétlenül így lennie szerintem. a cégek feladata, hogy rohadt sok profitot termeljen a részvényesnek, aki azt majd oda teszi ahova akarja. a kormányok, szabályozó hatóságok feladata meg az, hogy a profittermelés közben igyekezzen az általuk/választók által helyesnek vélt irányba terelni a cégeket a játékszabályok irányításával, lásd pl. az esg reporting mániát.

szerintem teljesen rendben van, ha te egyéni befektetőként figyelembe veszel soft dolgokat, amik a saját értékrendedbe beleférnek. pl. nem ülsz rá a rheinmetall rallira, mert nem támogatod a fegyverkezést, vagy igen, mert szerinted európának meg kell tudnia védeni magát egy közepes csecsen hadsereg ellen. én pl. ezért vettem némi dax indexet, mert nem éreztem annyira jónak, hogy európában élek és szinte csak az usa-ba tolom - az egyébként jelentéktelen - tőkém. ha ez kevesebbet hoz, mint a vwce, azzal együtt tudok élni, de nyilván nem vettem volna bele, ha totálisan szar kilátásai lennének. a boltban is el tudod dönteni, hogy kell-e neked a termék. én pl. már egy ideje nem veszek semmi hétköznapi ruhát, ami nem természetes anyag, és azt is igyekszem használtan (pl. gyapjú, kasmír pulcsik). de ez csak a saját példám, a lényeg, hogy van a kezedben döntés, és attól még, hogy a cégeknek nincs szaglásuk (ami szintén nem teljesen igaz), neked még lehet :K ez egyéni döntés.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

Új hozzászólás Aktív témák