Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cog777
senior tag
válasz V.Stryker #38992 üzenetére
Akkor mit mond, ha parancssorbol inditod a csatlakozast? link a leirashoz
(Esetleg torold ki az 5GHz-nek a configjat a config fajlbol, vagy lemasolod a konfig fajlt valahova es atadod annak az utvonalat)sudo wpa_supplicant -c /etc/wpa_supplicant.conf -i wlan0
Ez ki kell hogy irja miert van valami baja... ha megszakitod a futasat vagy bezarod a konzolt, akkor megszakad a WiFi kapcsolat.HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
cog777
senior tag
válasz V.Stryker #38995 üzenetére
Ahogy irta stopperos, git hasznalata az egyik legjobb - de van egy kis tanulasi gorbeje. Amugy van valami kliens program, ha erdekel tanulmanyozhatod: rclone tobb tucat felhoszolgaltatot tamogat
[ Szerkesztve ]
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
cog777
senior tag
Meglepodtem hogy out of box lehet telepiteni es mukodik a Veracrypt armhf deb csomag.
[link]
El vagyunk kenyeztetve.HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
-
-
őstag
válasz body007 #39007 üzenetére
Nem vagyok tisztában a PiHole Docker megoldásával, de ha úgy működik, mint sok-sok más program, akkor a bent végzett frissítés a gép újraindítás, vagy konténer leállítás után el fog veszni és visszaáll az image verziójára. Ezért kell ilyenkor az image-et frissíteni, nem pedig a konténerben futó programot. Ha jól van felparaméterezve, márpedig miért ne lenne, akkor konténer leállít, töröl, image frissít, majd konténer újra létrehoz/elindít.
A vi számomra is túl nagy feladat.
-
-
atesss
addikt
válasz stopperos #38999 üzenetére
Nemrég valaki ajánlotta a git-et, és pont én is kerestem volna hozzá egy leírást.
De akkor már meg is van, köszi.Ez valamilyen kiegészítővel tud esetleg automatizált mentést is csinálni. Pl. megadott mappákban lévő adott kiterjesztésű fájlokról - pl .py ?
És ezt esetleg nem csak idő alapon, hanem egyéb algoritmussal ?
Mondjuk ha változott több mint 20%-ban a kód, akkor az eredeti - annó be"cache"-elt - kódot kimenti egy külön verzióként.[ Szerkesztve ]
-
stopperos
senior tag
válasz atesss #39016 üzenetére
Írhattak hozzá kiegészítőt, de ezt egy max 10 soros kóddal is meg lehet csinálni:
Az időalapút részét meg tudod csinálni cron-nal, hogy minden nap mondjuk reggel 8-kor fusson le egy parancs. Csak állítsd a saját felhasználódra, de kb ennek kell lennie:
1) bash-ben csinálsz ellenőrzést a git diff | wc -l parancs kimenetére, hogy hány sort ad ki, ha 10 felet van, akkor az teljesül az if, else eset pedig hogy nem történik semmi.
2) az if-ben:git add *.py; git commit -m "Commited on $(date +"%Y%m%d")"; git push
A részleteket rád bízom, hogy mit, hogy, de kb ez a lényege. A "*.py" csak a git mappa gyökerében keres.
GitHub-on meglesz az összes korábbi verzió, és lokálisan is tudsz az egy
git log
parancsot futtatva visszanézni, hogy mi történt.[ Szerkesztve ]
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
cog777
senior tag
Kozben kiprobaltam az rclone-t, remekul mukodik a One Drive-val.
Lehet telepiteni GUI-t is, szoval rclone-browser-rel feltolteni a cuccot.[ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
Van valami egyszerű módja az ubuntu futtatásának ssd-ről? NÉzegettem a leírásokat, de egy idő után , mind kínai.
-
-
V.Stryker
nagyúr
válasz UberMutant #39022 üzenetére
Jó tudni. Köszönöm a választ.
Ha a saját Raspbian 64 bitet próbálnám ki, akkor még az sem tudja, először sd kártyára kell tennem és átmásolnom?-
-
V.Stryker
nagyúr
Amikor megvettem a Pi 4-et, akkor sd kártyára rádobtam a raspbiant és még ide is beírtam,hogy milyen gyors és smooth a működése. De valami történt vagy nem tudom, azóta már ssd-vel használom, de egy szűz rendszer sem smooth, hanem van benne egy kis döccenés vagy nem tudom megmagyarázni.
Hogy lehetne lecsekkolni, hogy valós-e a megérzésem vagy csak beszimulálom?
-
-
t72killer
titán
válasz Tav-Csoves #39025 üzenetére
Egyébként beindul a Pi? (melegszik a proci, led világít) Ha használtan vetted, kérdezz rá az eladónál, hogy nem headless módban használta-e a tulaj és nem tiltotta-e le a HDMI-t. Más monitorral+kábellel próbáltad?
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
azbest
félisten
válasz Tav-Csoves #39025 üzenetére
van benne sd kártya? Van az sd kártyán a pi4-hez való operációs rendszer?
Van bedugva a jack aljzatba valami?[ Szerkesztve ]
-
Tav-Csoves
őstag
válasz t72killer #39026 üzenetére
és azbest
Köszönöm a kérdéseket, ez egy kínából vett Pi 8Gb rammal. Új.
A led világít, a proci nem tudom hogy melegszik e, mert már az első bekapcsolás előtt rátettem egy hatalmas hűtőt pasztával, szóval azt nem szedném le.
A LED-ek világítanak, az egyik villog egy darabig, majd kialszik.
Más monitorral, és 2 féle TV-vel próbáltam, de sikertelenül.
Egy 16GB MicroSD kártya van benne.
A legfrissebb Raspberry Pi OS van rajta, amit először imgFlasher-el, majd újra egy Rufus-al tettem fel rá.
Eddig semmit nem tudtam kiszedni a masinából...
Köszönöm a további segítséget! -
őstag
válasz Tav-Csoves #39028 üzenetére
Kábeles hálózaton kér/kap IP címet?
SD kártya elkészítése után tegyél egy SSH fájlt kiterjesztés nélkül a FAT32-es partícióra, így el tudod majd távolról érni. -
V.Stryker
nagyúr
Megprobalnad a Raspberry imagerrel feltenni a kartyara a rendszert? A rufus szerintem nem csinal boot partíciót.
-
-
stopperos
senior tag
Próbáld meg az ubuntu képet is.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
A led villogás elmondja mi a gondja:
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
-
betyarr
veterán
külföldről melyik a legajánlottabb case hűtés szempontjából rpi 4 b modellre?természetesen passzív hűtéssel.kinézet,szín és egyéb apróbb részletek nem szempontok.max,ha jól bírja a port,az jó pont.
-
t72killer
titán
válasz betyarr #39034 üzenetére
Én innen vettem a venti nélküli 4b verziót, nagyon masszív kis darab és teljesen jó eredményeket produkál a kánikulában.
-
Tav-Csoves
őstag
válasz V.Stryker #39030 üzenetére
stopperos és body007
Megpróbáltam, sajnos semmi változás.
A piros led folyamatosan világít, a zöld pedig kiszámíthatatlanul villog, vagy épp világít. Gondolom az a CPU-é, ahogyan elkezdi a live-ot bootolni, de aztán kitudja... Jelenségről videó
Próbáltam átírni a config filet:
hdmi_force_hotplug=1
próbáltam sima kis 7" LCD-vel is, ami USB-ről kap áramot, és 1024*600p, de semmi.
Ehhez még a conf-ba is átírtam erre a filet, de semmi.
Hálás köszönet a segítségért![ Szerkesztve ]
-
_q
addikt
válasz Tav-Csoves #39037 üzenetére
Próbálj meg feltenni egy lite verziót SD kártyával, illetve egy ssh fájlt másolni az SD kártyára és ssh-n keresztül elérni. Használd a rasberry image-t a rendszer SD-re tételéhez.
[ Szerkesztve ]
-
betyarr
veterán
tegnap este nekem is sikerült leamortizálni a rendszert.nem csinált semmit a málna.kivettem az sd karit,akkor már írta,h nincs os.így újrahúztam a rendszert és már működik.
kipróbáltam a piholet és az adguard homeot is.elég nagy csalódás,mert nem látom,hogy eltűnnének a reklámok,illetve,próbáltam a beépített felügyeletet is: yt,face,insta stb. letiltása.fura,mert az egyik asztali pc-n simán ugyanúgy megnyitottam a letiltott oldalakat.a raspin meg telefonon viszont működött a blokkolás.ezt nem igazán értem.
amúgy jóféle kis gép,igaz egy újrahúzás és az azzal járó update elég időigényes sajnos.
-
-
_q
addikt
válasz Tav-Csoves #39040 üzenetére
A lite a legbiztosabb megoldás kideríteni megy-e szerintem. SSH-hoz nem kell más csak egy kiterjesztés nélküli üres ssh nevű fájlt rátenned az SD kártyára (ha ezt nem teszed meg, akkor nem is fog menni az SSH). Utána megnézni mi az IP címe a rapsberrynek és putty-val rácsatlakozni.
64 biteset egyelőre hanyagolnám a helyedben, mert még nagyon alfa vagy még az előtti állapotban van, nem stabil, tele hibákkal. Persze ha végre sikerül beüzemelned, akkor utána tesztelheted a 64 biteset is, de szerintem először törekedj a biztosra és onnan építkezz tovább.[ Szerkesztve ]
-
BB9360
aktív tag
Elnézést, ha nem jó helyen járok, de van egy Rapsberry Pi3-mam, amihez nem értek, csak média lejátszónak használom, Libreelec (9.2.1) - Kodi (18.6) párossal.
Nem csatlakozik fel a hálózatra, ezt a képet látom (ezek alapján persze nem csodálkozom):
Mi lehet a probléma, illetve hogyan lehet megoldani? Előre is köszönöm a segítséget! -
Tav-Csoves
őstag
nos ez alapján megcsináltam.
Jelen állás szerint a RaspiOS 64bit-en nem működik, - ahogyan mondtad - én is hanyagolom, de ami jó hír, hogy a 8GB ram-ot a 32bit-es rendszer is látja.
Köszönöm szépen mindenkinek![ Szerkesztve ]
-
cog777
senior tag
válasz Tav-Csoves #39040 üzenetére
De jo hogy emlitetted az AnyDesk-et... mar egy ideje probalok kulonbozo tavoli elerest hasznalni es mindegyik elegge laggos. RealVNC, ennek a proba es fizetos valtozata, TeamViewer, RDP ami mindig uj session-t nyit.
Kiprobaltam az AnyDesk-et es jobbnak talalom...
-
_q
addikt
válasz Tav-Csoves #39043 üzenetére
Szuper, akkor a panel működik, csak a 64 bites stabil verzióra kell várni. A 8GB ram úgy emlészek a 32 bites esetén minimálisan limit csak, tehát ahogy írod látja, de egy alkalmazás ha szeretné kihasználni egy az egyben nem tudja. Viszont hány alkalmazás van ami egyben igényli a közel 8 GB ramot?
(#39044) cog777
Én is Anydesket használtam még a lite verzió előtt és teljesen jó, stabil. Érdemes beállítani, hogy engedje az automatikus csatlakozást jelszó megjegyzéssel, illetve induljon a rendszer újraindításnál automatikusan. -
t72killer
titán
Ssh-zott pi mobilról történő kezelésére mit érdemes használni? Találtam pl egy RaspController nevű okosságot.
-
cog777
senior tag
-
rosejbli
senior tag
válasz t72killer #39046 üzenetére
Szerintem a Raspicontroller sokkal jobb, mint a juiceSSH, részben, mivel ez kimondottan a raspberryhez van, részben azért, mert itt ingyen is benne van egy rakás olyan funkció, amiért amott fizetni kellene.
SSH miatt pedig a legjobb dolog, hogy el lehet menteni a gyakran használt parancsokat, így egy gombnyomásra végzi a dolgát pl a reboot vagy a kikapcsolás.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest