Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz DM-Fan #14515 üzenetére

    Én is olvasgattam már erről (illetve még egyetemen tanulgattam hobbiból a kognitív tanszéken mindenfélét az emberi érzékelésről), és hihetőnek tartom, hogy egy apró fényes pont folyamatos és rendszeres bámulása korom sötét közegben a kelleténél gyorsabban öregíti a szemben a fénynek kitett receptorokat, mert a pupillák nem szűkülnek össze eléggé, ha csak pontszerű fényt látnak a nagy feketeségben (az ezt szabályzó idegi mechanizmusok nem a legfényesebb ponthoz igazodnak, hanem valamennyire átlagolnak, még ha nem is kezelik egyenrangúan a teljes látómezőt). Ahogy azt sem fogod soha megszokni, ha egy zseblámpával világítanak a szemedbe este, pedig verőfényes napsütésben bele is tudnál bámulni abba a zseblámpába, mert jobban vakít a tűző nap fénye amit egy fehérre vakolt fal ver vissza az arcodba.

    De a nagy felbontásuk miatt elég közel ülünk a TV-khez, a széles képaránnyal együtt egész jól kitöltik a periférikus látómező egy jelentős részét is, így nem olyan rossz a helyzet, mint a zseblámpa példánál. Illetve nem is tekerjük olyan világosra a TV-t, mint a zseblámpák...

    De azt is elhiszem, hogy bárhogy nézed, jobban öregíti a szemet a TV képernyő bámulása, mint ha egész nap a szabadban sétálgatnál, amire a testünket kitalálták. (Én még az éjszakai vezetéstől szoktam parázni, mikor nem érzem biztonságosnak, hogy pislantsak egy hosszút, vagy végig csak jobbra nézzek, míg mások is járkálnak az ellenkező irányú sávban.)

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák