Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen RAM-ot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atimester
aktív tag
válasz
h0o2a7j6 #12224 üzenetére
Beírtam a keresőbe, hogy: 2133MHz CL9 1.5V és egy jó pár találatot kaptam.
Főleg CORSAIR RAM-ok.Corsair - 8192MB 2133MHz CL9 DDR3 Dominator Platinum - CMD8GX3M2A2133C9
Corsair 4x4GB (16GB) 2133MHz DDR3, CL9, 1.5V, DOMINATOR GT
CORSAIR Corsair Vengeance Low Profile Blue
Nekem pl: KingSton HyperX Beast RAM-om van. Pontos típusa: KHX16C9T3K4/16X
(2X4GB 1600MHz DDR3 CL9 1,5V), és ez nálam 2133MHz 11-12-11-27 1T 1,45V-on is stabilan üzemel! -
Atimester
aktív tag
Általános felhasználásra 2GB elég.
Játékra már kellhet a 4GB is.
(A legtöbb gépbe ez az optimális. Ezért is árulják így a gépek túlnyomó részét.)
Tervező, szerkesztő programok igényelnek ennél többet (8-16GB), de aki ilyet használ, az tisztában is van vele, és eleve komoly erős gépet vesz vagy épít.Aki meg azért vesz több RAM-ot, mert 5-6 évre előre tervez, és akkor majd jól jön, az nem ért hozzá. Ugyanis addigra már több új proci család is meg fog születni, talán már kijönnek újabb memória szabványok is, és olyanba fektetett, amit talán sosem fog kihasználni.
-
Atimester
aktív tag
válasz
koháry #12106 üzenetére
Szia!
Ez szerintem alaplap függő. Ha épp kompatibilisek, akkor egy-egy RAM széles spektrumban állítgatható, és akár alacsonyabb feszültségen is stabilan elketyeg.
Nekem pl: Kingston HyperX Beast 1600mhz Cl9 RAM-ok vannak az Asus p8p67 alaplapomban. (KHX16C9T3K4/16X 2X4GB 1600MHz DDR3 CL9 1,5-1,65V), és mégis stabilan üzemelnek 1,35V-on!!! (1600MHz 9-9-9-24 1T 1,35V -stabil- ) És ezek egy kis fesz emeléssel akár 2133MHz-ig is húzható.
De itt most mások épp a Patriot RAM-okat favorizálják. Az is jó vétel! -
Atimester
aktív tag
válasz
Rendo84 #11939 üzenetére
A legtöbb 1,65V-os RAM alacsonyabb feszültségen is stabilan elketyeg, ha kompatibilis a procival és az alaplappal. Korábban volt pl: 1,55-1,75V-os ADATA Gaming Series 2000 RAM-om, amit 1,5V-on használtam. Most meg Kingston HyperX Beast (2X4GB 1600MHz DDR3 CL9 1,5V) RAM-okat használok
1600MHz 9-9-9-24 1T 1,35V-on, ahol gond nélkül stabilan üzemelnek!!! -
Atimester
aktív tag
válasz
AkosAkos #11940 üzenetére
Jobb a két 4GB-os, mint az egy 8GB-os!
Némi lassulás lesz, hisz nem használod ki ezentúl a dual channel lehetőségét, ha csak egy memóriát használsz. De ez a programok futásakor nem érezhető. Ellenben kicsi a valószínűsége, hogy évek múlva találsz majd pont ugyan olyan típusú 8GB-os RAM-ot, mint amiből most csak egyet vennél.
Mindenki párban használja a RAM-okat, és a gyártók is többnyire 2-esével vagy 4-esével árulják a KIT-eket, amióta létezik a Dual Channel. -
Atimester
aktív tag
válasz
neduddgi8456 #11929 üzenetére
Szia!
Kérdezz rá az alaplapod topikjában, hogy a többiek mit használnak.
Nekem most pl: KingSton HyperX Beast RAM-om van (i7-2600 mellett), és az is bevált.
(Az 1600MHz-es RAM-ok 2133MHz-en is stabilan üzemelnek gyári feszültség alatt 1,45V-on.) -
Atimester
aktív tag
válasz
somasz #11882 üzenetére
Szia!
Kíváncsi vagyok, hányan használnak a tiédhez hasonló alaplapot. Nem egy hétköznapi darab!
Szerintem próbálkozni lehet, mert az alaplapokhoz megadott támogatott memóriák listájáról általánosan kijelenthető, hogy messze nem teljes körű. Nincs is rá lehetőség, hogy a gyártó az összes kapható típust végigtesztelje. Gondolom a Supermicro is kapcsolatban van a legtöbb neves gyártóval, akik rendelkezésére bocsájtanak néhány típust, ami a kívánt paramétereknek megfelel. (Ez a RAM gyártójának is egy jó reklám.) Majd ezekből közöl egy listát az alaplap gyártója, és ezt később már nem frissítik. Így könnyen előfordulhat, (és ezt más esetben is tapasztaltam), hogy egy-egy a támogatott memóriák listáján nem szereplő RAM is ugyan úgy tökéletesen üzemel, mint a felsoroltak bármelyike.
-
Atimester
aktív tag
válasz
maflame #11844 üzenetére
Szia!
Nekem Asus P8P67-es alaplapom van. (LGA-1155)
Volt Corsair Vengeance 2x8GB RAM-om is, de nem jött be. Elég nehézkes volt a beállítása. AMD-s lapokban hibátlanul fut, de nálam időnként fagyogatott. Most Kingstone HyperX 2x8GB van, és az most hibátlanul fut, akár a gyári paramétereknél gyorsabban is…
Én ezek közül a Kingston-ra szavazok! -
Atimester
aktív tag
válasz
gyulaglonczi #11827 üzenetére
A RAM (gyártója által megadott) sebessége, késleltetése és feszültsége azok az értékek, amelyeken garantáltam képes stabilan működni. Ennél lassabban vagy lazább késleltetéssel pedig minden további nélkül üzemeltethető.
Ez olyan, mint pl: ha a Trabira jó drága Michelin gumikat rakunk. Gyorsabb nem lesz, max. stabilabban jár. -
Atimester
aktív tag
válasz
andrasko #11788 üzenetére
Ahogy visszaolvastam, már látom. Egy másik topicban én is ezt javasoltam. Szerintem a gépe ezt a RAM-ot épp nem szereti. (Miközben valószínűleg egy másik alaplapban tökéletesen futna.) Érdemes lenne az ASRock Z68 alaplap topicjában másokra rákérdezni, hogy ki milyen RAM-ot használ, és választani egy olyan típust, ami már másoknál is bevált.
-
Atimester
aktív tag
válasz
Bogyó bá' #11692 üzenetére
Szia!
Majd írd meg, hogy mit tud az új Patriot quad-kited! A Corsair-ben én is csalódtam. Bár nem írnám le teljesen, de amit utoljára én használtam, az nálam állandóan instabil volt az intel procim mellett, aztán egy AMD-s alaplapban meg most teljesen jól muzsikál.
Most én is Kingston-ra cseréltem, és az meglepően jól passzol az alaplapomhoz. (1,5-1,65V-os gyári feszültségű 2x4GB-os RAM-ok stabilan futnak 1,35V-on, 1600MHz-en!)
Az a tapasztalatom, hogy egy-egy RAM stabil működése nagyban függ az alaplap és a proci típusától. -
-
Atimester
aktív tag
-
Atimester
aktív tag
válasz
werszomjas #6144 üzenetére
Nekem a Corsair RAM-ok váltak be. 1333-asokat használok, és meglepetésemre még 1866-on is stabilan futnak fesz emelés nélkül. (Persze ez alaplap és RAM függő.)
/Nálam pl: ASUS P8P67 alaplap, és CORSAIR XMS3 2x2GB (CM3X2048-1333C9DHX) RAM-ok vannak./ -
Atimester
aktív tag
válasz
werszomjas #6137 üzenetére
Szia!
Teszt programok mérésével azt tapasztaltam, hogy a RAM 10%-os órajel emelése 1% pont- növekedést okozott, míg a Processzor 10%-os órajel emelése közel 10%-os pontszám növekedést eredményezett. Tehát inkább a procit érdemes húzni, vagy gyorsabbra cserélni, mert átlag felhasználás során semmilyen érezhető eredménye nincs egy gyorsabb RAM-nak. -
Atimester
aktív tag
válasz
werszomjas #6135 üzenetére
Ha árban kb. ugyan úgy jössz ki, akkor érdemesebb eladni a jelenlegi 2*2GB-ot, és venni 2*4GB-ot helyette. Két modul kevésbé terheli az alaplapot, több a hely közöttük, emiatt jobban szellőzik (nem mintha melegedne) és a jövőben is könnyebb továbbadni két nagyobb modult, mint négy kisebbet.
-
Atimester
aktív tag
válasz
Buster17 #6029 üzenetére
De nem ám! Sőt, még az akciót is visszamondhatja, ha kellően nagy érdeklődét gerjeszt. A kereskedő mindig gond nélkül elállhat az eladástól különböző ürügyökkel. Viszont senki nem ellenőrzi, hogy mekkora haszonkulccsal értékesít. Ez gyakran több száz százalékos haszon, tehát már a cseregaranciás darabot is sokszor kifizeti a vevő. (Extrém esetekben meg 10-20 vagy akár 50-szeres áron is értékesítenek, pl: fegyver, gyógyszer.)
-
Atimester
aktív tag
válasz
Manus01 #5958 üzenetére
Dehogy nem! A fórum lényege, hogy megosszuk a tapasztalatainkat és a véleményünket. Így segítve egymásnak, hisz mindannyian egy gályában evezünk. És ha sikeresebb a szomszédom vagy az ismerősöm, vagy akár egy vad idegen honfitársam, attól én nem leszek szegényebb, sőt, inkább gazdagabb. Persze az átlag magyar gyakran irigy, vagy rest és inkább elfordítja a fejét, ezért is tart itt ez a nemzet.
-
Atimester
aktív tag
válasz
Manus01 #5955 üzenetére
Ősember-ről már hallottam.
Pedig most is van fent több hirdetése: Link
És külön weblapja is van: Rambatár
Nem értem az ilyen embereket, bár lehet, hogy megtalálta az Apeh, mert számla és garipapirok nélkül kereskedett hosszú ideje, és nem kis mennyiségben. Már nyáron is több helyen felvetődött a neve itt a fórumon.
Végül mi lett vele?
(Mert ismert volt a címe is. Nem csak postával küldött árut. Az egyik barátom azt hiszem még személyesen is vásárolt nála.)
Felvette az utalási pénzt, és nem küldte az árut?
Az alapján akár fel is lehet jelenteni.
Közben elköltözött vagy leültették??? -
Atimester
aktív tag
válasz
Kolondrum #5951 üzenetére
Hányszor fordult már elő, hogy itt a PH-n vettél valamit egy régebbi tagtól, és az hibás volt?
Mert én már évek óta adok és veszek itt a hardveraprón is, de még sosem vertek át. (Persze nem is üzletelek újoncokkal, és megnézem előtte az eladó minősítését!) Amikor pedig én adok el valamit, mindig vállalok rá garanciát is, mert tudom, hogy csak kifogástalan eszközöket adok el, és azok nem mennek tönkre maguktól. -
Atimester
aktív tag
Várjuk meg Qru kolléga véleményét is. Szerintem ő is megerősít.
Én azt olvastam és tapasztaltam, hogy szinte semmi különbség sincs az átlag felhasználás során!
Teszt programokkal vizsgálva arra az eredményre jutottam, hogy a proci órajelének növelése közel arányosan növelte a tesztprogram által adott pontszámot. A RAM-ok órajel emelése már csak tized részben emelte a pontszámokat, míg a késleltetések csökkentése még kisebb mértékű pontszám növekedést, azaz teljesítmény javulást okozott. Tehát inkább a proci órajelét érdemes babrálni, mintsem a RAM-okra költeni.
-
Atimester
aktív tag
válasz
zoleeno1 #5870 üzenetére
Jövőre meglátjuk!
Akkor még idén gyorsan vásároljatok! Én tapasztalatból írtam, mert én és a baráti köröm is sok mindennel foglalkozik (kereskedelem, marketing, pénzügy, sajtó és politika…), de nem akarok senkit meggyőzni!
Mi pl: januárban, sőt inkább februárban szoktunk vásárolni, amikor üresek a plázák, rogyásig vannak a nagykerek, pangnak az üzletek és a web áruházak sorra versenyeznek a kevés megmaradt vevőért. (A kereskedelem olyankor a túlélésért küzd. Ki kell termelni legalább a rezsi költségeket.)
Gondoltam megosztom az információt és a véleményemet, hisz erről szól egy fórum. És ezt igen is lehet higgadtan és kulturált módon megtenni, még ha különböznek is az álláspontok. Pont ez a lényeg, hogy megosszuk az információkat, amiből mindenki profitál, hisz mindnyájan egy gályában evezünk! De mindenki maga dönt az életéről, és viseli annak a következményeit!Szóval majd jövőre meglátjuk!!! Kellemes ünnepeket!
-
Atimester
aktív tag
Rohanjunk, mert karácsony után mindenki veszett vásárlásba kezd, és felmennek az árak!!!
Dehogyis!
Szerintem ha eddig nem vette meg, akkor ráér várni pár hetet. Jövőre lesz egy általános 10%-os áremelés a benzin árakból adódóan. Ez főleg az élelmiszert érinti (Tesco, Auchan, Interspar, CBA kartell.) A műszaki cikkek ára inkább esni fog. (Csökken a kereslet, szinte megszűnik és az Euró/Forint is mérséklődik a januári IMF tárgyalások folytatása után. Ott főleg ez mozgatja az árakat!)
-
Atimester
aktív tag
válasz
olymind1 #5856 üzenetére
A Samsung RAM-okról vegyes a tapasztalat. Próbáltál már Corsair RAM-okat? Én meg vagyok velük elégedve.( A DDR2-es és DDR3-as változataik is nagyon jók.)
Nekem most épp Sandy Bridge alaplapban (Asus P8P67) futnak 1,5V-on a RAM-jaim. 2*2GB 1333MHz-es CORSAIR RAM-ok mennek 1866MH-en, CL9-en stabilan. (Fesz. emeléssel 2000MHz fölé is lehetett tornászni, de teljesen felesleges.)
-
Atimester
aktív tag
válasz
ígyvanferi #5777 üzenetére
Csatlakozom. Nem érdemes keverni!
Egyforma modulokat párban könnyebb eladni és venni is. Én használtan vennék itt a PH-n valamit egy régebben regisztrált fórumtárstól. Azok mind megbízhatóak. És olyan túlkínálat van (és lesz is), hogy nyugodtan válogathatsz… -
Atimester
aktív tag
Szia!
Érdemes rákeresni az alaplap topikjára, és ott rákérdezni, hogy ki mit használ. (Itt vagy akár más fórumon is.) De szinte az összes 1,5V-os RAM jó lesz, függetlenül attól, hogy épp fenn van a "Memory Support List"-en, vagy sem. (Mert az csak egy pillanatképet mutat, hogy amikor készítették, épp milyen típusok voltak hozzáférhetőek a gyárban a tesztelők számára. Nem frissül, nem foglalkozik vele a gyártó, inkább csak iránymutatás…) -
Atimester
aktív tag
Igaza van Qru kollégának!
Sandy Bridge alaplapokban 1,5V-os DDR3-as RAM-ot kell használni. (Max 1,57V-ig érdemes emelni a feszt. Persze 1,65V-on is elmegy, csak ki tudja meddig..., és mikor száll el a processzorod.
A linkelt RAM lehet, hogy stabilan elfut alacsonyabb feszen is, de az csak akkor derül ki, ha már megvetted. Nem is beszélve arról, hogy nem a linkelt eBolt a legolcsóbb webáruház…
Szóval én is mást vennék! -
Atimester
aktív tag
válasz
Spenike #5679 üzenetére
Szia!
Több RAM-ra (4 helyett 8GB-ra) akkor érdemes váltani, ha rendszeresen olyan kép- és videó szerkesztő vagy tervező programokat használsz, amik ezt igénylik.
Teszt progikkal azt tapasztaltam, hogy míg a proci órajelének 10% emelése a teszteredmények pontszámát is megemelte 10%-kal, addig a RAM 10%-os órajel emelése csupán 1%-os pontszám növekedést okozott.
Így valóban inkább a procik órajelét érdemes növelni, mert a RAM-ok sebesség növekedése semmilyen érezhető változást nem okoz! -
Atimester
aktív tag
Szia!
Milyen szoftvereket használsz, amihez kell i5 2500K mellett 4,5Ghz?
Mert szerintem a programok 99%-a egy alap órajelen futó proci teljesítményét sem használja ki teljes mértékben. A RAM-ok órajelének meg a 10%-os növelése kb. 1% teljesítmény növekedést okoz!
(A teszt programok 1%-kal adnak több pontot 10% órajel emelés után, amit ráadásul csak a tesztprogramok tudnak mérni, mert nincs az a felhasználói program, amin éreznéd a különbséget...) -
Atimester
aktív tag
válasz
gabesz.1986 #5466 üzenetére
Szia!
Ha magasabb órajelen XP alatt hibázik a RAM, akkor Win7 alatt is ugyan ezt csinálná.
Biztos hogy a gond az operációs rendszertől független.... -
Atimester
aktív tag
Vagy DDR2, vagy DDR3! Párhuzamosan nem tud mindkét rendszer működni!
És hiába teszel bele DDR3-as RAM-okat, nem fogsz semmilyen változást tapasztalni.
Inkább már csak az ár a mérvadó, hogy miből jösz ki jobban.
(eladod a DDR2-t és veszel nagyobb DDR3-at, vagy bővíted a mostanit...) -
Atimester
aktív tag
Valóban! Délután jobban felpörög a topik. Biztos akadnak olyanok is, akik H67-es lapot használnak. Érdemes meghallgatni több véleményt is...
A P67-esekhez is a Gskill-t ajánják, pedig a Corsair is nagyon jó (ha nem jobb). Az enyém pl 1333MHz-es, és stabilan fut 1866MHz-en is (gyári 1,5V-on) már lassan fél éve... -
Atimester
aktív tag
Én pl. Corsair-t használok. Szinte mindegy, hogy melyik 1,5V-os RAM-ot választod. Az alaplap topikjában (Asus P8P67) az 1832-es hozzászólástól kezdve jó páran leírták, hogy mit használnak. Érdemes rákeresni…
-
Atimester
aktív tag
válasz
Bubu0074 #5012 üzenetére
Szia!
Az ASUS P8P67 alaplapnak külön topikja is van. Érdemes ott visszaolvasni, hogy ki mit használ. Én is Corsair RAM-okkal használom, és remekül futnak együtt!
Én jobbnak tartom a páros modulokat, hogy dual channel-ben fussanak. (egy db 4GB-os helyett két db 2GB-ost.) -
Atimester
aktív tag
A GeIL RAM-ok DDR2 korszakban kiemelkedően jó darabok voltak. Nekem volt egy pár típus, szerettem őket. Jól húzható, megbízható minőségi RAM-ok voltak.
DDR3-asokhoz még nem volt szerencsém, csak itt olvastam az aggályokról. Nehéz elhinni, hogy nem sikerültek jól… Örülnék, ha valaki megosztaná a személyes tapasztalatait a DDR3-as GeIL RAM-okról is, mert jó áron lehet hozzájutni, és ha ugyan olyan jók, mint az előző DDR2-es generáció, akkor én is szívesen használnám őket újra.
(Jelenleg ASUS P8P67-es lapban Corsair RAM-okat használok…)
-
Atimester
aktív tag
válasz
Balazuz #4978 üzenetére
Teszteld ki!
A legtöbb 1,65V-os RAM-ok elmennek 1,5V-on is stabilan. Ezt pl. Prime95-tel tudod tesztelni.
Az Intel ajánlása Sandy Bridge esetén az 1,5V +/-5% feszültség. Tehát 1,57V-ig hivatalosan is húzható egy DDR3-as RAM, proci károsodás nélkül. De legtöbben 1,6V-ig is felhúzzák a feszültséget, és gond nélkül fut.
Ha 1,5V-on is stabil (Prime95-tel tesztelve), akkor járasd ott. Ha több kell neki, akkor húzd fel 1,57V-ra, és használd azon. (Ha 1,6V-on is hibázna, akkor add el, és vegyél 1,5V-osat.) -
Atimester
aktív tag
Szia!
Szerintem is KIT-ben érdemes vásárolni két darab RAM-ot, hogy biztos egyformák legyenek, és Dual Channelben üzemeljenek. Ellenben ha nem használsz konvertáló vagy video- esetleg 3D szerkesztő progikat, akkor nem hogy nem lesz látható vagy érezhető különbség, de ki sem fogja használni a gép a 8GB RAM felét. Ugyanis általános használatra (net, office, film, játék) már 2*1GB is elégséges, 2*2GB már épp optimális, 2*4GB meg már túl biztosított.
Persze elég olcsók lettek a RAM-ok, így nem túl nagy beruházás 2*4GB-ra váltani. Ha megtetted, kérlek írd meg, hogy tapasztalsz e bármilyen érezhető javulást!!! Szerintem nem fogsz!
Ja és szerintem nem kell félni, hogy ugrásszerűen felmennek a RAM árak, ugyanis nem lábalt ki a világ a válságból, telített a piac, rogyásig vannak a raktárak… Mitől mennének fel az árak? Esetleg karácsonyra kicsit felnyomják a kereskedők az árakat, hogy az ostobákon kaszáljanak (általános felhasználok, játékfüggők), de januárban további áresés várható!
-
Atimester
aktív tag
Az elmúlt hozzászólások jól mutatják, hogy túl lihegett történet a RAM-ok gondos kiválasztása és tuningolása. Persze érdemes beállítani a konfigurációban az órajeleket és a szorzókat minél magasabb értékre, de tuningnál első sorban a processzor órajele és a magok száma a mérvadó. Érdemesebb inkább egy magasabb órajelű, vagy jobban húzható (Core 2 Duo vagy Quad) procira költeni plusz pár ezer forintot, mint egy nagyobb órajelű vagy kisebb késleltetésű RAM-ra.
Tesztelő-mérő programok össz. pontszámainál azt tapasztaltam, hogy míg a RAM-ok 10%-os órajel emelkedése csupán + 1-2 % pont növekedést hozott, addig a processzor 10%-os órajel növekedése bizony a pontszámoknak is arányosan a 10%-os növekedését hozta.
Tehát csupán az alaplap ás RAM kompatibilitására érdemes ügyelni, ezen kívül szinte mindegy, hogy milyen RAM-ot választunk. Azt inkább csak a pénztárcánk szabja meg, hogy mennyit vagyunk hajlandóak áldozni az érzésért, hogy egy drága és magas órajelű RAM-ot birtoklunk, mert gyakorlati haszna nincs egy drága tuning RAM-nak egy átlagoshoz képest!
-
Atimester
aktív tag
válasz
Petya2900XT #4947 üzenetére
Így van, szerintem is megfelelő választás.
Mellesleg szerintem nem találsz olyan lassú RAM-ot, ami korlátozó tényező lehetne! Egy ilyen konfigurációban a szűk keresztmetszet maximum a videokártya vagy a winchester lehet… -
Atimester
aktív tag
válasz
osszaki #4931 üzenetére
A CORSAIR RAM-ok nagyon jók. Én ASUS P8P67 alaplapban használom, i7-2600 mellett. Ahogy Qru kolléga írta, 1,5V-osat vegyél, méretben meg olyan típust, ami befér a proci hűtő alá, ha nem gyárit használsz.
2*2GB vagy 2*4GB-os modul általában elég mindenre, de olvass utána még az alaplapod topikjában is! -
Atimester
aktív tag
válasz
Bjørgersson #4911 üzenetére
Szia!
A 2x4GB előnyösebb, mint a 4x2GB RAM. Az 1333MHz és az 1600MHz között nem fogsz tapasztalni különbséget. (Általában az 1333-asokat fel lehet húzni 1600-ra is, és stabilan futnak, de nincs köztük nagy ár differencia sem.)
-
Atimester
aktív tag
válasz
Giovanny #4890 üzenetére
Ti milyen programokat használtok, amihez kevés az i7-2600K, illetve a DDR3 (1600 vagy 1866MHz-en)? Az ember átépítheti a gépét újra meg újra, de a gyakorlatban változik valami, vagy csak az érzés?
(pl. én Q9550-ről váltottam i7-2600-ra. Kevesebbet fogyaszt, de másban nem találtam különbséget. DDR2 1066MHz-ről DDR3 1333MHz-re majd 1866MHz-re. Semmi változás.) -
Atimester
aktív tag
válasz
-Rahan- #4814 üzenetére
CL9 vagy CL10: a gyakorlatban semmi jelentősége sincs.
4 vagy 8 GB: a 4 GB szinte mindenhez elég.Most olcsók a RAM-ok. Szerintem jövőre is azok maradnak!!! A piac telített, vevők nincsenek, a cégek és irodák (mint legnagyobb vevők) számára bőven elegendő a korábbi platform (Core 2 Duo és DDR2 RAM) ami az irodai felhasználáshoz kell. (Win XP, Win7, Office, internet…) Így azok sem fognak őrült fejlesztésbe fogni, közben lassan jönne már a DDR4 és a még újabb proci családok, csak épp minek? A szoftver fejlesztés már több lépéssel le van maradva! Szinte alig akad program, ami az i7-es platformot ki tudná használni…
-
Atimester
aktív tag
válasz
hepibáb #4810 üzenetére
Szia!
Egyrészt tényleg nagyon leestek az árak, mert erős az eladói nyomás, másrészt itt a PH-n mindig nyomottabb áron lehet értékesíteni bármit, mint más apróhirdetésekben.
(Ilyen RAM-okat pl. karácsonykor még 20 ezerért adtam el itt a PH-n, és 25 ezer körül volt boltban. Mostani ára már kevesebb mint a fele…)Szerintem nem adod drágán, de ez Magyarország. Ha a feléért adnád, akkor is alkudnának belőle…
(Ja és legyen új, meg 100 év gari, meg számla és persze vidd is házhoz…)Nézd meg mások hirdetéseit, átlagolj és állj be te is azon az áron. Ha nem viszik, hetente csökkentsd 10%-kal, vagy cseréld el valami számodra is hasznos dologra…
-
Atimester
aktív tag
Szerintem jó kis RAM-ok. Én ebből a típuscsaládból a 2000MHz-est próbáltam P67-es chipset alatt.
(ADATA 4GB/2000MHz DDR-3 Gaming Series Kit 2x2GB (AX3U2000GB2G9-2G))1,55V-on 1866MHz-en futott CL9-ben.
1,57V-on 2133MHz-en futott CL10-ben.Pedig az van ráírva, hogy 1,55-1,75V
Olvastam, hogy volt aki 1600Mhz-n tudta őket hajtani, CL7-en, 1,61V-on.
-
Atimester
aktív tag
válasz
banderasz77 #4614 üzenetére
Ez nekem elég fura. Már többször olvastam a fórumtársaktól, hogy most olcsók a RAM-ok, futok is a boltba, bár még nem tudom, hogy milyen alaplapom és procim lesz…
Szerintem nem kell parázni, mitől mennének fel a RAM árak???
Jövő héttől beindul a gazdaság?
Minden cég vesz az alkalmazottjának még egy gépet?
Vagy leértékelik a forintot, mert tönkre ment a gazdaságunk, mert az MSZP azt mondja? -
Atimester
aktív tag
Szia!
Az ASUS P8P67 alaplap topikban elkezdtük összegyűjteni a tapasztalatokat RAM ügyben is.
A 1834-es indító hozzászólásomtól kezdve jó páran leírták, hogy milyen RAM-ot használnak az alaplapjukban, hogy másoknak is támpontul szolgáljon. Érdemes átolvasni a hozzászólásokat!Üdv:
-
-
Atimester
aktív tag
Nekem a P8P67-es lapomban eddig csak Corsair és A-DATA RAM-ok voltak. Ezért kíváncsiságból az alaplap topikjában rá is kérdeztem, és elkezdtük összeírni a tapasztalatokat, hogy ki mit használ. Ahogy látom, ott is megfordulsz.
Ahogy visszaolvasom, a felsoroltak közül a F3-14900CL9D-8GBSR - Sniper SR típust javasolják. Én is azt venném a három közül! Bár az első jobban passzol színben, de csak a hülye gyerekek nézegetik a gépüket állandóan belülrő! Kérdés, hogy azt meddig lehet húzni. Lehet, hogy az lazább késleltetéssel utol éri a Snipert…
-
Atimester
aktív tag
Szia!
Nálam ezek a RAM-ok futnak a ASUS P8P67-es lapomban 1866MHz-en CL9-ben 1,5V-on.
CORSAIR XMS3 2x2GB (CM3X2048-1333C9DHX)
(Korábbi hozzászólásban már írtam róla.)
Gyárilag csak 1333MHz-es, de tapasztalatból tudom, hogy a lassabb RAM-ok mindig nagyobb mértékben húzhatóak, mint az eleve magasabb órajelűek, így alaposan kiteszteltem. Meglepődve tapasztaltam, hogy akár 2133MHz-en is elindult. Itt már lazítani kellett a késleltetésén és emelni is kellet a feszültségén, hogy stabilan fusson. Végül 1866MHz-en CL9-ben 1,5V-on használom, hogy melegedés nélkül, és erőlködés nélkül is stabilan évekig kiszolgáljon.
(ASUS P8P67-es alaplap, CORSAIR XMS3 2x2GB RAM, i7-2600 proci)
(Nem ritka, hogy azonos típusú hardverek között is nagyon eltérő tuning potenciál van. Lehet, hogy épp kiemelkedő RAM-ot fogtam ki, vagy épp az alaplapom átlag feletti. Ez csak akkor derülne ki, ha más fórumtársak is hasonló hardver összeállítást használnak, és megosztják a tapasztalatukat. Most épp egy ilyen adat gyűjtést indítottam el az alaplapom topikjában 1836-1844.)
-
Atimester
aktív tag
A memóriavezérlő korábban a számítógép alaplapján (északi híd) volt. Ez a Sandy Bridge családnál már bele került a processzorba. És mivel a processzorok alacsonyabb feszültségen üzemelnek, az Intel a RAM-ok feszültségét 1,5V +/- 5% ban javasolja! Az ajánlott (kompatibilis) RAM-ok így vagy eleve 1,5V-osak, vagy ha magasabb a névleges üzemi feszültségük, akkor is legtöbbször elmennek 1,5V-on is egy Sandy Bridge alaplapban.
-
Atimester
aktív tag
válasz
szamoki #4555 üzenetére
Attól függ, hogy milyen RAM-okról beszélünk! (DDR2, DDR3…)
A melegedésük a feszültségüktől és a sebességüktől függ. 2 slotban kényelmesebben szellőznek, de ha 4 darab van egymás mellett és hajtva is van, akkor sem lehet megfőzni őket. Ha nagyon melegek (kézzel már nem érinthetőek) akkor érdemes rá egy ventillátort rakni.
Természetesen (feszültség emelés melletti) túlhajtáshoz hűtőbordás tuning RAM-okat használ az ember, de aki már sok mindent kipróbált, az tudja, hogy teljesen felesleges. Vannak vízhűtéses tuning RAM-ok is (a rövid péniszű embereknek), de szinte sehol sem jelentkezik a különbség. Nekem Sandy Bridge alaplapban 2133MHz-en is éppen langyosak voltak a RAM-jaim. 1866MHz-en meg szoba hőmérsékletűek. -
Atimester
aktív tag
Én is kíváncsi lennék valakinek a személyes tapasztalatára, aki tényleg próbált mostanában kapható új DDR3-as GeIL RAM-ot. Mert már olvastam itt jó pár hozzászólást, de legtöbben csak ugyan azt ismételgetik, miközben nincs is ilyen RAM-juk.
Én sok DDR2-es RAM-ot teszteltem már, és ott a GeIL kiemelkedően jó volt. DDR3-asból csak korábbi gyártású 1333MHz-es Cl7-est és Cl6-ost használtam, még LGA775-ös lapban. És arról is jók a tapasztalataim!
Az új alacsony feszültségű DDR3-asokat még nem ismerem, de kíváncsi lennék rá! -
Atimester
aktív tag
Karácsony óta a felére estek a memória árak. Az SSD-k ára is folyamatosan csúszik lefelé, de még mindig indokolatlanul magas. A mai gépek (i3, i5, i7) az átlag irodai felhasználáshoz már annyira gyorsak, hogy jó darabig nem fognak tovább fejleszteni cégek és az irodaházak. Szűkül a felvevő piac! Nincs aki igényli és megvenné az újabb és újabb számítógépeket!!!
Mitől mennének fel az árak???
A játék őrület is kicsit alább hagyott, illetve módosult a konzolok óriásit fejlődésével. És már minden családban van egy vagy két vagy akár még több számítógép…
Mitől mennének fel a számítógép árak???
-
Atimester
aktív tag
válasz
Balee_boy #4493 üzenetére
A RAM-ok ára folyamatosan csökken. Ezen én is ámulok, és persze örülök neki. Látszik, hogy a gyártók ontják a termékeket, csak a vevők fogytak el a piacról. És a kereskedők már nem tudnak pofátlanul magas árrésekkel dolgozni.
Ha valakinek elég a 4 GB (ami a felhasználók 90%-ra igaz), akkor érdemes minél alacsonyabb időzítéssel minél gyorsabb RAM-ot venni. Persze minimális a különbség, de a tudat, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az ember a gépből, jó érzést okoz. Ezért gyártanak alacsonyabb időzítésű RAM-okat, lényeges felárért.
(Nekem is 4 GB van, és mindenre elég.) Ha valaki olyan konvertáló, tervező vagy szerkesztő programokat használ, ahol érezhető gyorsulást okoz a 8 GB, az meg nem gondolkozik rajta, hogy mit vegyen…
Ár/érték arányban jobb a nagyobb memória gyengébb időzítéssel, ez vitathatatlan. De a tudat zavarna, hogy bár nagyobb szekérrel járok, viszont lassabb egy kicsit és sosem rakom teli…
-
Atimester
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #4389 üzenetére
Én az első variációt választanám (Corsair 2x2GB DHX 800MHz CL5 1,8V).
Szerintem jó áron kapnál minőségi RAM-ot garival. Egyébként futólag ismerem is az eladót. Már vettem tőle alaplapot, procit és RAM-ot is. Korrekt partner és tesztelt hibátlan cuccokat árul… -
Atimester
aktív tag
válasz
Giovanny #4387 üzenetére
Azért én kíváncsi lennék néhány személyes tapasztalatra is. DDR2-ből nekem több féle GeIL is megfordult a gépeimben, és nagyon szerettem őket...
(Jól tuningolható gyors és erős RAM-ok voltak. Jól bírták a fesz. emelést, tűz forrón is stabilan jártak és elég szélsőséges értékekig lehetett húzni öket….)
DDR3-ból eddig csak egy Corsair-t és egy A-DATA RAM-ot teszteltem…
-
Atimester
aktív tag
Én is így gondolom! 2GB még épp elégséges. 4GB már optimális egy átlag felhasználáshoz még Win7 mellett is.
( 8GB vagy 16GB már csak speciális szerkesztő és konvertáló programokhoz szükséges, bár azok is elfutnak 4GB-tal…)P35, P45, X38, X48 chipset alá (ha mindkét RAM típust támogatja, akkor) tök felesleges DDR3-at venni. Semmivel sem lesz gyorsabb a gép!
-
Atimester
aktív tag
válasz
szamoki #4352 üzenetére
Szia!
Nekem is Sandy Bridge alaplapban (Asus P8P67) futnak 1,5V-on a RAM-jaim. 2*2GB 1333MHz-es CORSAIR RAM-ok 1866MH-en, CL9-en stabilan.
Fura, hogy az 1600-as GSKILL RIPJAWS nem akar menni.
Nekem is pont NINJA 3 hűtőm van. Nekem be sem fér alá a RAM…És milyen alaplapod van?
-
Atimester
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #4311 üzenetére
DDR2-nél ha jól emlékszem, össze vissza pároztattam különböző típusú RAM-okat is, és egy kis állítgatás után sikerült belőni őket. De jobb, ha 2db 2GB-os fut, mint 4db 1GB-os.
(Ha négy RAM van, akkor négyen melegednek, kevesebb a hely, jobban terhelik az alaplapot, ha nem tök egyformák, előfordulhat stabilitási probléma …stb.)
Én eladnám a mostani 2*1GB-ost. Vennék valami márkás használt 1066MHz-es CL5-ös 2*2GB-ost. (Ez utólag is bővíthető 8GB-ra.) Aztán ha lesz még egy kis + pénz, akkor jöhet a proci csere. És egy pár évig csak a videokártya lesz a leggyengébb láncszem, de az is csak játéknál.
-
Atimester
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #4309 üzenetére
Igen, ahogy olvastad az alaplapod leírásában:
2 x 1.8V DDR2 DIMM foglalat, legfeljebb 8 GB rendszermemória
2 x 1,5V DDR3 DIMM foglalat, legfeljebb 4 GB memória8 GB csak DDR2-ből rakható bele!
DDR2 és DDR3 egyszerre nem megy benne!
Egy alacsonyabb késleltetésű DDR2-essel gyorsabban is fut, mint egy alap DDR3-assal. Ha 2GB-ról váltasz 4GB-ra, érezhető gyorsulás lesz több program egyidejű futása közben. Ha 4-ről 8-ra váltasz, már szinte semmilyen változást nem tapasztalsz az átlagos felhasználás során. (Gondolom nem videó szerkesztéssel, vagy komolyabb tervező programok használatával foglalkozol. Így bőven elég lesz a 4 GB)Ha tényleg érezhető gyorsulást szeretnél, akkor cseréld le a procid egy jobbra, tegyél rá egy rendes hűtőt, és húzd meg 20-30%-kal.
-
Atimester
aktív tag
válasz
Narandil #4304 üzenetére
Szia!
Ez egy jó kis RAM. 1,5V-os változatot vegyél!
Asus P8P67 alaplapnak külön topikja is van. Itt is utána kérdezhetsz. -
Atimester
aktív tag
válasz
Giovanny #4160 üzenetére
Szia!
Nekem SB alaplapom van. (ASUS P8P76) A bios-ában be lehet állítani a RAM frekvenciáját, amit automatikusan felkínál: 1066, 1333, 1600, 1866, 2133…..azt hiszem még egy van….
A legtöbb RAM eggyel magasabb szinten is elmegy, sokszor fesz emelés nélkül is. Ha 1,5V-os RAM-ot veszel, akkor még a feszültségével is játszhatsz (1,5-1,6V között), hogy ha többet akarsz kihozni belőle. -
Atimester
aktív tag
válasz
viperabácsi #4145 üzenetére
Írjál neki privátot. Hátha arra reagál. Lehet, hogy már nem látogatja a topikot. A linkelt RAM-ról jókat hallottam. Majd később én is váltok 2*4GB-ra, ha így esnek tovább az árak.
-
Atimester
aktív tag
válasz
viperabácsi #4137 üzenetére
1.Csatlakozom Qru kollégához. Én 2*4GB-ot vennék, mert alaplap topikban már olvastam, hogy a 4 RAM modul stabilitási problémát okozott. Míg a 2-2 modul külön-külön hibátlanul ment. Ez persze erősen alaplap és RAM függő!
2.A linkelt Corsair Vengeance biztos nagyon jó RAM. Még nem próbáltam, csak olvastam róla. Egyébként az CL8-as, tehát gyorsabb, mint az enyém. Hogy meddig húzható, azt egy olyan fórumtárs tudná megmondani, aki éppen ilyet használ. (Függ az alaplaptól is!) Én csak arról tudok érdemben nyilatkozni, amit már próbáltam. Volt 2000MHz-es A-DATA RAM-om, az is jól ment. Általában leszögezhető, hogy a lassabb RAM-ok (1333MHz) arányait tekintve jobban húzhatóak, és gyakran utol érik a drágább és gyorsabb társaikat. A leggyorsabbak (2000MHz felett) meg aránytalanul drágábbak, a teljesítményükhöz képest. De ha valaki maximalista, akkor kifizeti a jelentős felárat, csak hogy az érzés meglegyen...
3.Érdemes az alaplapod topikjában is szétnézni, mert elvileg ott kapnád meg a leghasznosabb infókat. Sajnos az én alaplapomnál (P8P67) ez nem így van….
-
Atimester
aktív tag
válasz
viperabácsi #4128 üzenetére
Szia!
Általában Sandy Bridge alaplaphoz a G.Skill Ripjaws-ot javasolják.
Nekem pl: az ASUS P8P67 alaplapban 2*2 GB Corsair XMS3 (TW3X4G1333C9DHX) RAM fut 1,5V-on, 1333MHz helyett 1866MHz-en stabilan! Ez egy kifejezetten jól húzható olcsó RAM. Ár/érték arányban eddig ez vált be nálam leginkább. 2133MHz-en is ment CL10-ben, de ott már feszt kellett emelni. Na meg persze ez egy 1333MHz-es RAM! Ott el sem kéne indulnia. Így biztonság képen 1866MHz-en járatom stabilan 1,5V-on. -
Atimester
aktív tag
válasz
viperabácsi #4118 üzenetére
Szia!
Esetleg olvass utána az ADATA RAM-oknak. PL: Link
Én Sandy-ben is próbáltam 4GB-os Kit-et, ami tök jól ment.
Annak alacsony a profilja, és elég jó az ára. -
Atimester
aktív tag
válasz
baleee89 #4033 üzenetére
Szerintem nálad pont jó lesz!
Nekem Sandy Bridge alaplapom van, amiben a RAM-okat nem tanácsos 1,6V felett túlfeszelni, és ez bizonyos mértékig bekorlátozza. De 1,6V-on is stabilan futott 2000MHz felett is. A te lapodban meg úgy tudom, hogy több feszt is adhatsz neki, így szépen kell mennie 2100-2200MHz-et is. -
Atimester
aktív tag
válasz
baleee89 #4027 üzenetére
Szia!
Nekem volt ADATA 4GB/2000MHz DDR-3 Gaming Series Kit 2db 2GB (AX3U2000GB2G9-2G)
Jó kis RAM. Bár attól függ, hogy mibe akarod járatni. Nálam:
1,55V-on 1915MHz-en futott CL9-ben.
1,57V-on 2188MHz-en futott CL10-ben.(Procim: i7-2600, Órajel: 39x102,6=4001,6MHz. A procin a 4GHz volt a cél. Ehhez állítja be az alaplap ezeket a RAM frekvenciákat. Ezt persze még lehet finom hangolni. Fesz emeléssel talán többet is bír, de nekem Sandy Bridge lapom van, és most inkább egy alacsonyabb feszültségű RAM párt használok.)
-
Atimester
aktív tag
válasz
kovimre #3993 üzenetére
Szia!
Sandy Bridge esetén Intel a RAM-okhoz 1,5V-ot (+/-5%) javasol. Ezért írják sok helyen az 1,57V-os limitet. (De 1,6V-ig egészségesen lehet feszt emelni.)
A CL7, CL8, CL9 értékek késleltetést jelentenek. Minél alacsonyabb, annál kevesebb a RAM-od válaszideje, tehát annál gyorsabb lesz a RAM-od.
1333MHz-en bármelyik típus lazán elmegy. 1600MHz felett már elő fordulhat, hogy egy-egy alaplap és RAM nem szereti egymást. Érdemes az alaplapod topikjában utána nézni, kérdezni.
Átlag felhasználás mellett 1600-2200MHz között már nem veszel észre különbséget. Sőt egy 1333MHz-es is lazán kiszolgál, de alacsonyabb frekvenciák között nincs nagy árkülönbség. Legtöbben 1600-ast vesznek, és felhúzzák 1866-ra.
Választásnál érdemes ezeket a szempontokat is figyelembe venni!
-
Atimester
aktív tag
Persze hogy jó. Sőt, ha jobban utána jársz, még olcsóbban is megveheted!
Pl. Árgép: 13.600,- Ft.Egyébként egy fél éve még 4 GB DDR3 RAM került ennyibe!!!
Itt is látszik, hogy korábban mennyire lehúzták a gyártók és a kereskedők az embereket, mert néhány hónap alatt nem fejlődött ennyit a gyártástechnológia, hogy fél áron is árulhassák a termékeiket, csupán a pénz hiány miatt visszaesett a kereslet, és kénytelenek mérsékelni az áraikat! -
Atimester
aktív tag
válasz
ProEvoFan #3942 üzenetére
Szia!
A linkelt adatlapokon nem láttam a RAM-ok feszültségét. Arra típus alapján külön rá kell keresni. Sandy Bridge esetén Intel a RAM-okhoz 1,5V-ot (+/-5%) javasol. Ezért írják sok helyen az 1,57V-os limitet. (De 1,6V-ig egészségesen lehet feszt emelni. Sőt olvastam már 1,7V-ot is, de ezt az egészet el lehet kerülni, és nem kell a határokat feszegetned, ha majd gyárilag 1,5V-os RAM-okat veszel!)
Választásnál érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni! -
Atimester
aktív tag
Szia!
Ha már választani kell, akkor a memória mérete a fontosabb. Legalább 1GB, de inkább 2GB memória kell egy XP alá is, hogy kellően gyors legyen a gép használat közben.
(Pl: 512MB még egy böngészőhöz is kevés.) A sebességnél pedig sokkal mérvadóbb a proci sebessége a RAM-éval szemben. -
Atimester
aktív tag
válasz
barni210 #3874 üzenetére
Az alaplap gyártók honlapján csak egy szűk lista van a RAM-okról. Általában az akkor forgalomban lévő aktuális RAM-okat jegyezték le, aztán nem frissül. Csak referenciának használható. Ezért érdemes ezt inkább az alaplapok fórumon megkérdezni, hogy ki milyen RAM-mal használja az ugyan ilyen típusúalaplapját, és mik a tapasztalataik…..
-
Atimester
aktív tag
válasz
abyssc2 #3868 üzenetére
Akinek tényleg volt is már DDR2-es és DDR3-as lapja és abban RAM-ja is, miközben azonos procit és beállításokat használt, az bizton állíthatja, hogy semmilyen érezhető különbség nincs! Még tesztekben is allig kimutatható az eltérés.
Esetleg már a DDR2/800/CL5 és a DDR3/1600/CL7 között található némi gyorsulás, de azt sem érzed a programok futása alatt!
-
Atimester
aktív tag
válasz
Tomix24 #3864 üzenetére
Szia!
Szerintem egyértelműen a: CORSAIR CMZ4GX3M2A1600C8
Az AMD amúgy is az alacsonyabb időzítést részesíti előnyben, míg az Intel a magasabb órajelet. És egy 1600-as Corsair RAM simán megy 1800 vagy akár 2000MHz-et is, ha passzol a lapodhoz.Nekem pl: egy 1333-as CL9-es Corsair fut a gépemben 1915MHz-en CL9-ben!
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z390 AORUS ULTRA alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Asus ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO Alaplap!
- Asus P5KC alaplap, Xeon procik fogadására felkészítve.
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.SKILL Trident Z5 RG 8000MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- G.SKILL Trident Z5 RGB 32GB (2x16GB) DDR5 7200MHz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest