Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen RAM-ot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
denesm
csendes tag
Sziasztok!
Hosszas fórum olvasással, mérlegeléssel és tesztek böngészésével töltök napok után végre sikerült megálmodnom, hogy mit szeretnék az első gépembe tenni. Az egyetlen fekete folt a RAM maradt, nem igazán sikerült megnyugtató választ találni a kompatibilitási kérdésre. Megnéztem a qvl-t és mások által összerakott vasakat, és néhány pl. nem is szerepelt benne. Titeket kérdezlek tehát, mit ajánlanátok? (A büdzsém végefelé járok, szóval lehetőleg kedvező árúra lenne szükségem.)
ASRock AM4 AB350M Pro4
AMD Ryzen 5 1500X
ASUS GeForce GTX1050 Ti Strix 4GB GDDR5
WD Blue 1TB WD10EZEX (+ ssd-t is választok hamarosan)
FSP Hyper 500W
AeroCool Aero-500
TP-Link AC600 Archer T2UHBármi más véleményt, észrevételt szívesen fogadok! Előre is köszönöm a válasz(oka)t!
-
Qadron
tag
válasz
jokeph #30192 üzenetére
Jelenleg a World of Tanks kezdett el akadozni (most adtak ki egy naaaagy újítást) és ha együtt használom bármi mással (akár TS, discord, vagy csak youtube) akkor már eléggé be-be szaggat, amúgy az fps stabilan 80-90 fölött (néha 120), de néha meg-meg akad.
FHD-n használom, de igazából szinte mind1 hogy ultrán, vagy közepesen, ultrán hamarabb akad, ennyit vettem észre, de akár a legalacsonyabban is meg-meg akad, csak sokkal ritkábban.
A szabad RAM-ról: megcsinálta azt a gép, hogy az "elérhető" 1200-ra ment le, a "szabad" meg 200 volt.
Videokártyát, nem vennék (ha csak egy 100 fölötti hozna érdemi javulást), akkor majd inkább új magot veszek a gépbe (alaplap + proci + VGA + RAM)
Akkor ezek alapján lehet, hogy javulna csak RAM bővítéssel?
-
válasz
Qadron #30191 üzenetére
Üdv !
Lássuk, sorrendben:
(I)Első kérdés: Ez a gép érezhető javulást tudna-e produkálni, ha tennék bele másik 8 giga ramot.
Második kérdés: Ha igen, akkor figyelni kell-e, hogy a jelenlegi 1,5 voltos CL9-es időzítéssel, gyártóval stb azonos legyen?
Harmadik: Ha van értelme, akkor milyen (2*4 GB) ramot tegyek bele?Elsőre ezt találtam:
Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz HX316C9SRK2/8 (1,5 voltos)(/I)1.-2. kérdésre: Igen, amennyiben használsz olyan alkalmazást, ami ki is használja a + ramot (figyeld meg, hogy a jelenlegi 8 GB-ból mennyi a nem használt szabad ram, ha beesik 1 GB alá, akkor sanszos, hogy használna még ramot).
Lehetőleg, egyforma paraméterűek legyenek a ramok (időzités CL, frekvencia és modulméret valamint üzemi feszültség). Egyébként az 1,65 Volt üzemi feszültség akkor kell a kinézett modulnak, ha XMP-ből be van töltve neki az 1600 MHZ-hez tartozó értékhalmaz.3. kérdésre: Amit találtál, jónak tűnik (dolog hogy nincs benne a lapod 2 évvel ezelőtti QVL listájában, nekem teljesen különböző modulok is dolgoztak/dolgoznak S775-ös és S1150-es lapokban is).
VGA: A meglévő VGA nem rossz darab, ennek most durván a GTX 1050 Ti felel meg, csak annak fele (se) a fogyasztása.
Nem irtad, hogy mivel és mekkora felbontáson használod a meglévő VGA-d.Ha FHD-n, és játszol nagyobb, újabb cimekkel, a 2 GB Vram igen kevés tud lenni, rendesen vissza kell venni a beállitásokból.
Érdemi előrelépés (és még mindig kevesebbet fogyaszt) egy GTX 1060 3 GB/6 GB lenne nVidia vonalon.
A CPU elég erős darab, szerintem megbirna egy GTX 1060-as VGA-val.
-
Qadron
tag
Sziasztok!
Bemásolok ide egy 2013-as kérdésemet, így egyszerűbb a mostani kérdésem:
Sziasztok!
Asus H87-Pro alaplapom mellé kell vegyek ramot.
Azt már tudom, hogy 1,5 voltos verzió kell ki is néztem kingstonból és corsairból egyet-egyet:
Kingston HyperX 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz KHX1600C9D3P1K2/8G
ez benne van a lap ajánlott ramjai közt az utolsó karakterig egyezikCorsair 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CMZ8GX3M2A1600C9
ez is, csak c7-es időzítéssel, magyarán a vége c7, de olyat egyáltalán nem találokmindkettő 1,5V-os.
Három kérdés:
Számít az valamit, hogy 2X4 gigásat teszek bele és dualban működtetem, vagy beleteszek 1 db 8 gigásat? Gyorsabb lesz a két kisebb, mint az egy nagyobb?
Mennyire kell komolyan venni ezt az ajánlott memóriaszállítók listáját?
Miért van az, hogy az új inteles lapoknál 1,57V után károsodhat a memóriavezérlő, de akkor ebbe az ajánlott ramok között ott virít az 1,65V-os működés? Itt a gyártó úgy gondolja, hogy a ramok jók bele és majd leveszi a bios a feszkót, vagy úgy gondolja, hogy azt az 1,65V-ot mégiscsak elbírja?
A kettő közül melyiket vegyem?
Végül a kingstont javasoltátok és az lett.
Ezek alapján a mostani kérdés:
Ez a bizonyos 2013-ban vásárolt gép kezd értelem szerűen öregedni, ezért fejlesztésen gondolkodok - ha van értelme - a végső konfig a következő lett:
Proci: Intel I5 4670
Alaplap: Asus H87 Pro
Ram: a fent kérdezett Kingston lett végül
VGA: ASUS GTX 760 2 gigásElső kérdés: Ez a gép érezhető javulást tudna-e produkálni, ha tennék bele másik 8 giga ramot.
Második kérdés: Ha igen, akkor figyelni kell-e, hogy a jelenlegi 1,5 voltos CL9-es időzítéssel, gyártóval stb azonos legyen?
Harmadik: Ha van értelme, akkor milyen (2*4 GB) ramot tegyek bele?Elsőre ezt találtam:
Kingston 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz HX316C9SRK2/8 (1,5 voltos)Ha van értelme, akkor megvenném, ha nincs, akkor hanyagolnám.
Csak RAM bővítés lenne, de ha önmagában kevés, akkor VGA cserével is kíváncsi lennék, hogy van-e értelme fejleszteni ezt a gépet (prociban alaplapban nem tudom mennyi tartalék van ezért kérdezem), vagy gondolkozzak inkább teljes cserében pár év múlva.
Előre is köszönök minden segítséget.
-
PeL
addikt
Üdv. Memória bővítés / csere előtt állok. A jelenlegi memóriám egy 2*4GB HyperX Savage DDR4-2133 CL13-as kit, az alaplapomban csak két memória foglalat van de nem lehet már kapni ugyanezt a memóriát 2*8-as kiszerelésben sem. Egy ASUS B150M-K alaplapról, egy i5-6500 -as prociról lenne szó ami mellé mennének, tuning nem nagyon számít ill. sztem nem is nagyon jöhet szóba ezzel a konfiggal. Kérdésem hogy milyen memót vegyek? Amikkel eddig szemeztem:
HyperX 16GB FURY DDR4 2400MHz CL15 KIT HX424C15FB2K2/16 54990 HUF (Ez nyilván csak 2133-on menne a chipset limit miatt)
HyperX 16GB FURY DDR4 2133MHz CL14 KIT HX421C14FB2K2/16 55890 HUF
CORSAIR 16GB Vengeance LPX DDR4 2133MHz CL13 KIT CMK16GX4M2A2133C13 56890 HUF
CL13 megéri a +2000 forintot?
Továbbá ismerősöm rá szeretne nagyon beszélni erre a memóriára mert olcsó, viszont gőzöm nincs hogy ez milyen RAM, illetve hogyan működne az én configomban: G.Skill DDR4 3000 16GB Aegis CL16 ~51000 HUF
Főleg játékra van használva a gép, hébe-hóba streamelek is.
-
Gamer21
tag
Üdvözletem !
Elsőnek is ha nem ide kellene feltennem ezt a kérdést , akkor elnézést előre is !
Retrózás végett szeretem újra beindítani a régi 775 rendszerem ! Az alaplap ASRock P43Twins1600 , hajdanán 4 GB memóriával használtam ! és ezt szeretném kibővíteni 8GB , és mivel elég régi ASRock alaplapról van szó , memória kompatibilitás miatt bizonytalan vagyok hogy milyen 2X4GB kitett kellene választani !
Néztem ki egyet , ő szerintetek működne az alaplappal ? -
Mydgard
tag
válasz
bluemirage #30182 üzenetére
Ja meg látom, le is van írva, bár már olvastam is...
És mi újság az XMP 2.0 támogatással? Ha a memória képes rá, akkor hol lehet kideríteni, hogy kompatibilis-e az eszközzel, a BIOS-ban? Ez egyfajta memória gyorsítás?
-
-
Mydgard
tag
Csáó!
A RAM-oknál a CL ( CAS latency) érték mit takar? Mi számít jónak és miért? A felhasználás célja lényeges?
DDR4 So-Dimm memóriával kapcsolatban érdekelne.
-
koko52
nagyúr
Ryzen mellé csak qvl listás ramot! Téma tudnivalóknál oldalt találsz listát működő lap-ram párosokról! Vigyázz mert még direkt amd-re gyártott ramok se mindig hozzák a gyári értékeket, számos példa volt itt már rá, hogy csak alap órajelen mentek vagy 3200 helyett csak 2666-al stb...
-
t.imi
addikt
Sziasztok!
Relatíve sürgősen össze kellene raknom egy gépet ismerősnek. Sajnos Corsair lpx 3200 nincs raktáron, csak Kingston hyperx 3200.
Meg tudnátok szakérteni? Itt írtam róla, lap, cpu, rám:
[link]Köszönöm!
-
Polemius
senior tag
Sziasztok!
Lap/processzor/ram vásárlás előtt állok.
I3-8100 lesz a proci,
a lap az B360-as chipsetes, valószínűleg Gigabyte B360M DS3H / Gigabyte B360M D3H / ASRock B360M Pro4 trióból lesz valamelyik.A rammal kicsit tanácstalan vagyok, nagyjából hasraütésszerűen ezeket néztem:
2400MHz DDR4 RAM Crucial Ballistix Sport CL16 - kb 49e Ft
2666MHz DDR4 RAM Crucial CL19 - 56e Ft
2400MHz DDR4 RAM Kingston HyperX Fury Black CL15 - 56e Ft
Az első nem tudom miért ennyivel olcsóbb, a másik kettőnél pedig nem tudom, a magasabb frekvencia vagy a jobb időzítés jelent többet?
Melyikkel járok jobban?Esetleg más típusra ötlet, hasonló vagy alacsonyabb ár mellett?
-
Mr.Mercury
aktív tag
válasz
bluemirage #30174 üzenetére
Értem, ennek tudatában akkor körül fogok nézni a 3200-as modulok között. Köszi az infókat!
-
válasz
Mr.Mercury #30172 üzenetére
Az 1600x-hez 3200-as ramokat szoktak venni és ki is használja a rendszer. Szereti és érdemes.
Ahhoz képest 2400 durva visszalépés és nem ajánlott. Ha csak 2666-ra van keret, akkor inkább az legyen.
Az egyik viszonylag jól bevált a: Corsair LPX 2x4GB DDR4 3200MHz CL16A Giga által tesztelt memók itt vannak
Ez pedig a felhasználói visszajelzéses táblázat.Ha csak néhány hsz-t visszaolvasol, akkor látod, hogy előtted pont valaki 3200-on használ egy Kingston modult ugyanilyen procival.
-
Segal
veterán
Sziasztok
Még tervezési fázisban jár az új gép de már nagyjából tisztul a kép. Elolvastam az összefoglalót de lenne pár kérdésem. Előre is köszönöm szépen a válaszokat
Még nincs teljesen eldöntve hogy a sima vagy az rgb változat lenne e de az igen hogy G.skill.
Alaplapot pontosan nem tudok írni mert Z390-re váltanék majd ivy-ről de alapesetben Asus-ra voksolnék tehát vegyük alapul a ROG STRIX Z370-E GAMING alaplapot. Processzor hűtőből meg nagy valószínűséggel olyan toronyhűtő lesz ami rálógna a ramra. A lényeg hogy erős
Kérdések
1: Úgy tájékozódtam xmp-vel 4000mhz körülire lehet beállítani a ramokat. Tehát a 3200-at röhögve bírnia kéne?
2: Olvastam az időzítés részt is az összefoglalóba de melyik lehetne mindennapos használatra!! (játék/ki-becsomagolás/videóvágás/netezés stb) a jobb egy 3200 cl14 vagy egy 3600 cl16? Mert árban kb ugyanott vannak.
3: Főleg 3600 esetén mennyi plusz hőmérsékletet lehet várni a procitól? Az azért már durva tuningnak minősül nálam.
4: Tudom ezt első sorba nem ide kéne feltenni hanem a hűtős témába (bocsi) de hátha itt is meg tudják válaszolni mert nekem nem egyértelmű. A kiszemelt ram az low profilos vagy rálógna a proci hűtő?
Még egyszer köszönöm szépen a válaszokat!! -
Mr.Mercury
aktív tag
válasz
bluemirage #30171 üzenetére
Igaz, csak az alaplap oldalán volt a support list, azért mentem félre...
Ryzen 1600x a CPU, egy Gigabyte ga-x370-gaming k3 az alaplap. A memória pedig Crucial Ballistix Sport LT 8GB DDR4 2666MHz vagy Crucial Ballistix Sport 8GB DDR4 2400MHz. Külön VGA-val. -
válasz
Mr.Mercury #30170 üzenetére
A proci "támogatja", nem az alaplap. A prociban van a memóriavezérlő.
De ha írnál infókat, akkor könnyebb lenne válaszolni.
Milyen proci, milyen alaplapban és pontosan milyen memória?
Van külön videókártya a gépben, vagy a prociban lévő VGA, azaz az IGP van használva? -
Mr.Mercury
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy van-e értelme így feltenni a kérdést, de adott esetben azonos gyártó 2400-as és 2666-os sebességű moduljából megéri 4-5000.-Ft-ért többért megvenni a gyorsabb modult, amennyiben az alaplapom leírása alapján támogatja?
-
Gplexy
csendes tag
Sziasztok,
Szeretném megtudni, hogyha veszek két darab CRUCIAL 4GB 2133 mhz ddr4-es ramot, akkor az dual channel-ben fog-e működni vagy jobban járnék egy darab SAMSUNG 8GB 2133 mhz-cel?
Válaszokat előre köszönöm -
válasz
csemiubi #30160 üzenetére
A cpu-z vagy más hasonló progi azért kell, mert kellene a modul típusa is, hogy utána lehessen nézni:
hx432c.....Kingston Predator akármi, ez így semmit sem mond.
Ebben felhasználói visszajelzéses táblában pl. a második oszlopban van a ram kódszáma. Na ez kell tiedéből is. -
koko52
nagyúr
válasz
hibavissza #30157 üzenetére
Igen, ez a ramok sebessége függetlenül a többi hardvertől.
-
koko52
nagyúr
válasz
hibavissza #30154 üzenetére
Ez a táblázat csak a ram-ra vonatkozik, vram-ra nem. Valamelyik vga topikban kérdezz rá.
-
hibavissza
veterán
Üdv, az összefoglalóban lévő frekvencia-időzítés összefüggést taglaló táblázat akkor is érvényes, ha APU-ról beszélünk? Általában VRAM-ként a frekvencia és sávszél szokott a meghatározó lenni videokártyák esetében. Valahogy nem találkoztam még a VRAM késleltetés témakörrel ezért kérdezem.
-
csemiubi
tag
Sziasztok!
BIOS szerint 2400-on fut ez a RAM:
HyperX Predator Series 8GB KIT DDR4 3200MHz CL16
ASUS PRIME A320M-K
AMD Ryzen 3 2200GKellene nekem ezen állítani valamit, vagy hagyhatom így?
-
stefi1969
tag
válasz
bluemirage #30150 üzenetére
Köszönöm a választ. Mit javasolsz, milyen frekvenciát és késleltetést válasszak?
-
válasz
stefi1969 #30149 üzenetére
IGP-s gép esetén, tehát ahol a prociban van a VGA, mint a 2200G esetén... na szóval ott fontosabb a dual chanel. Tehát 2 passzoló RAM használata, én 2 x 4GB-ot venném.
Ha lenne külön VGA a gépben, akkor nem olyan fontos a dual chanel... csak ajánlott... és valóban csak memóriaintenzív felhasználás esetén van érdemi különbség... hétköznapi felhasználásnál nem.
A dupla memória akkor is jó, ha RAM hibás lesz a gép... Azok akik éltek már át ilyet, azok tudják, hogy ilyenkor áldás a 2 modul...
-
stefi1969
tag
Üdv,
memóriát keresek a következő processzorhoz és alaplaphoz:
AMD Ryzen 3 2200G
MSI B350 PC Mate
Nézegettem a téma összefoglalót de jó lenne hozzáértő vélemény is.
8 GB RAM elég lenne de azt se tudom, hogy lenne jobb egy vagy két modulban. Ahogy láttam dual channel nem sokat javít a helyzeten. HA jól láttam az alaplap a 2400-as frekvenciát támogatja, nagyobbat csak OC formában. Szóval jó volna egy kis útbaigazítás. -
choco01
addikt
válasz
bluemirage #30147 üzenetére
Végül ddr3l rendeltem csak 1600mhzen, majd akkor megy 1333on..
-
Devas
őstag
Hali!
Mi történik, ha coffe lake proci mellé (i5-8400) 2133mhz-es DDR4-es RAM-ot raknék dual-channelbe?
Elindul, csak picit lassabb lesz?
Láttam 2x8 GB-os KIT-et 40-ért újat, azért az elég olcsó és elgondolkodtatott.
Köszi! -
3800+
őstag
válasz
koko52 #30138 üzenetére
Köszönöm!
Annyiban módosulna konfig, hogy most egy MSI Z370-A PRO-val szemezek. Ennek viszont nincs benne a támogatási listájában a BLS8G4D240FSB modell számú RAM. Ettől még azért működne a rendszer nem? Mármint régen sosem nézegettem ezeket a támogatási listákat és sose volt gond....
-
-
koko52
nagyúr
válasz
Papabear195 #30135 üzenetére
Én úgy látom, h a K-s az egyoldalas a sima két oldalas. A kétoldalasokat jobban szeretik a lapok. Kétoldalas és egyoldalas nem fog menni dualban az biztos.
-
3800+
őstag
Sziasztok!
Gigabyte Z370-HD4 és i5-8400 mellé gondoltam egy Crucial 8GB DDR4 2400MHz Ballistix Sport RAM-ra, ami elvileg a támogatási listában szerepel is. 2400Mhz-es de a proci 2666Mhzet is támogat. Fel lehetne addig tornászni a RAM-ot? Mert akkor az ára miatt ezt venném nem pedig egy drágább 2666Mhz-es memóriát.
A másik kérdésem, ha későbbiekben vennék még egy ilyen modult akkor menne dualban igaz?
Köszi előre is!
-
Papabear195
tag
Üdv.!
Memóriát szeretnék bővíteni és jelenleg egy Crucia Ballistix Sport LT Gray 8GB DDR4-2666 modul van a gépemben, amelynek cikkszáma: BLS8G4D26BFSBK, találtam ugyanilyen memóriát, amely annyiban tér el, hogy a cikkszáma: BLS8G4D26BFSB (K nélkül). Kérdésem az lenne, hogy szerintetek, megvehetem-e az utóbbi modult, hogy menjenek duálban, vagy keressek inkább olyat amelynek a cikkszáma teljesen megegyezik?
-
válasz
vjacintka #30129 üzenetére
Szerepel az ASUS QVL listáján, ami jó hír. De a Ryzen elég kényes. Biztosat csak gyakorlati tapasztalat alapján lehet mondani. Én a helyedben a Ryzen topikban kérdezném meg, illetve ott kell a RAM-od cikkszámára rákeresni, hogy mit írtak róla.
Corsair LPX 3200 CL16 egy viszonylag bevált párosítás Ryzen alá. A CL15 ugyanebből már kevésbé stb... stb...
-
Peddy789
őstag
Hello, tervezem ujitani a gepemet, es szomoruan latom hogy a ram arak meg mindig nem nagyon akarnak lefele csordogalni.
i5-8400 es valami h370 esetleg B-s alaplaphoz (majd kiderul mlylik mennyiert kezd) keresek 2x8GB ot, foleg jatekos gep, meg hobby videovagas.
Ami erdekelne hogy az arakat nezve szembejott velem ez a memoria:
G.Skill Trident Z F4-3600C17D-16GTZSWAhogy nezem a sebesseg meg cl is jo ertek, DDR4 stb, igy nemigazan ertem hogylehet ez 146 euro amikor a corsairek 170 -180 euro korul mozognak? Megeri ezt venni vagy van valami hiba amit en nem latok?
-
koko52
nagyúr
válasz
tdhenry #30124 üzenetére
Dual chanel ha párban mennek a ramok és a sávszélességed 64-ről 128 bit-re változik. Nálad kb 1- 5% gyorsulást eredményezne, ami szinte semmi észre sem vennéd. Nézd meg mekkora ramot képes kezelni a laptopod, bár a 4gb-os modult biztos viszi. Ha igen akkor vegyél egy 4gb-os modult. Nézd meg max mekkora mhz-et támogat és olyat vegyél. 2133-2400 közt nem sok a különbség, főleg ha cl érték is nő a mhz-el. 2133 cl14 = 2400 cl15
-
simon1993
újonc
Sziasztok.
Az alábbi konfigomban lévő Ram-omat szeretném lecserélni erre:
Kingston HyperX Savage 16GB (4x4GB) DDR4 2400MHz HX424C12SB2K4/16Zalman Z11 Plus
Gigabyte B250 HD3P Gigabyte Geforce Gtx 760 Oc
Intel Pentium G4560
Thermaltake London 550W Gold
Kingston 8GB (2x4GB) DDR4 2133MHZ HX421C14FBK2/8
250 GB Samsung Evo Basic 850 SSD
1 TB Wd Blue HDDÉrdemes lenne a "régit" eladni és megvenni ezt? Vagy csak a régi mellé szimplán vegyek 2 ugyan olyat?
Árban kb ugyan ot lennék mindkét variációval, csak a 4x4 quadchanel 2400MHZ CL12 a jelenlegi meg csak dualchanel 2133Mhz CL 14. (Tudom, hogy a quad-dual chanel nem igazán számít a jelenlegi konfigomba)Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv: Simon1993
-
tdhenry
tag
Sziasztok, van egy régi Samsung laptopom, van benne 2 GB ilyen: SO-DIMM DDR3L 1600(PC3L 12800) RAM. A kérdésem az hogy milyen tulajdonságoknak kell stimmelni hogy passzoljon bele amit veszek. 2 GB kellene még bele minimum. Nyílván a lehető leg olcsóbban akarom megúszni.
Előre is köszönöm a segítséget!Elolvasva az előző kommentet, lehet h jobbá tenni járok ha veszek bele 4 GB lassabb órajelűt a 2 GB gyorsabb helyett?
-
válasz
bluemirage #30118 üzenetére
Azt én se tudom. Ha mennek együtt, akkor természetesen a lassabbik ram tempója lesz a mérvadó.
Bár intel annyira nem finnyás a ramokra (nekem legalábbis a 775-ös gépeim nem voltak rá azok), sanszos hogy mennek együtt.
Filmvágásnál vajon annyira számit a ram sebessége ? vagy csak inkább a mennyisége ?
Játéknál, úgy tapasztaltam, hogy semmit nem határozott szinte, hogy DDR2 800/DDR3 1333 vagy DDR3 2133/DDR4 3000.
Az adott minimum mennyiség az annál fontosabb volt, ez nálam jelenleg a 8 GB, de úgy nézem hamarosan tolódni fog a min. 16 GB felé (persze játék, felbontás meg stb., függvényében).
-
-
válasz
bluemirage #30116 üzenetére
Üdv !
Mi a cél ?
2*8 GB ram, vagy csak elég a 2*4 GB, de gyors ram ?
Ugye 4 ram slot van ?
A Q87-es chipset (meg a géped is a supportja szerint) támogatja a normál DDR3-as 1,5 V-os ram-ot is, max. 4*8 GB-ot, 1600 MHZ -ig.
-
Adott egy Lenovo M93-as asztali gép (i7-4790, Q87-es chipset), amiben gyárilag egy 8GB-os modul van. Ami a lenovo kedvenc OEM szállítójától rmr5040me68faf-1600 , azaz egy Ramaxel DDR3L, 1,35V, CL11-es 1600-as RAM.
A Lenovo a laptopos üzletága miatt előszerettel használta a DDR3L-et asztaliban is... így persze azok jellemzően lassabbak voltak. Pl. CL11Verzió-1:
megtartom ezt a gyári elég lassú(!) modult és veszek hozzá egy Crucial vagy Kingston DDR3L CL 1600-as RAM-ot. Egyrészt egy +20 tHUF, másrészt semmi garancia rá, hogy egy mainstream mára mindhárom fontos paraméter egyezősége mellett (1,35V, CL11, 1600), együtt fog működni Dual-ban az exotikus kínai OEM szállító(Ramaxel) moduljával. És ha igen, akkor ugyanolyan lassú lesz, az egész az CL11 miatt. Ez az upgrade +20 tHUF.Verzió-2:
megpróbálom elpasszolni exotikus Ramaxel 8GB-os modulját idővel, de addig is veszek a gépbe egy használt kiskerben is jól ismert márkát pl. egy HyperX Fury-t. Ez esetben
hx316lc10fb-8 1,35V-s DDR3L modulokat vegyek ezek csak újan vannak és így persze 40 tHUF környékén van az upgrade.
...vagy vehetek sima 1,5V-os DDR3 KIT-et: HyperX Fury Black HX316C10FB/8 8GB DDR3 1600MHz Kit
1,5V-os is menni fog a Lenovo féle Q87-es lapon? Ez az upgrade: +28 tHUFA legolcsóbb megoldásnál (20 tHUF) az kérdés, hogy egy új, márkás DDR3L modul dolgozik-e együtt az OEM Ramaxel-el?
A kicsit drágább megoldásnál (26 tHUF) az a kérdés, hogy a Q87-es Lenovo lap a 1,5 V-os sima DDR3 márkás Kittel (Fury Black) működik-e
A legdrágább megoldást elvetném, mert bár az tuti működik (új DDR3L modulok), de nem fogom tudni elpasszolni a Ramexel modulját, így viszont +40 tHUF lesz és lesz egy Ramaxel-es kulcstartom -
kromatika
veterán
Sziasztok.HP PROBOOK 470 G5 [link]notimba szeretnék 2x8 gb ddr 4 ramot venni.Tudna valaki segíteni hogy mi a különbség a hynix 8gb pc4-2666v-sa1-11 és a hynix 8gb 1rx8 pc4-2440t-sa-11 között?Hiába keresem a neten nem találom.Talán a 2666v 2666Mhz megy?Melyik a jobb?Köszi előre is.
-
koko52
nagyúr
válasz
Viiktor1989 #30108 üzenetére
Intel mindenevő. Beütöd árukeresőbe és szabad a vásár. A kínait kerüld. 2400-3200 mhz-ig "jó" az ár-érték arány.
-
Jadro
veterán
Szeretnek segitséget kérni a következőben. Van a gépemben egy Kingston hyper blu 4GB modul ( KHX1600C9D3B1/4G ) ami mellé vennék egy hasonlót, ami nem teljesen egyező. (KHX1600C9D3B1K2/8GX). Sebesség és időzítés egyezik. Ezek menni fognak vajon együtt? (Az világos hogy nem lesz dual channel, elég ha lesz 8 GB)
-
Mydgard
tag
Hello!
Ebbe a laptopba szeretnek venni memoriat, mivel 2x4 Gb-t pakoltak bele. DDR4 2400 Mhz sodimm. 1x8 vagy 1x16 Gb-ot, most ADATA van benne. Mire figyeljek oda, hogy ne legyen utkozes?
https://www.acer.com/ac/hu/HU/content/predator-helios300-series
-
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok.
ASRock Z370 Extreme4 és i5 8600k processzor mellé,játékra,milyen 2*8 gb dual memóriát ajánlotok srácok?
Köszönöm szépen. -
Aconcagua
csendes tag
Sziasztok!
A Hynix-nek ez a típusa mennyire ajánlott?-Hynix
HMA81GS6MFR8N-UH
8gb sodimm ram
2400T
Vagy a Hynix ajánlott-e egyáltalán? Gamer laposba lenne, 2x8 gb. Érdemes megvennem, vagy gyűjtsek inkább valami jobb típusra még? Esteleg mi az amit ajánlanátok e helyett? -
Sage83
aktív tag
Hi
Annyiban változott a dolog,hogy Msi B250m mortar alaplap lesz...
Ahhoz is jó a 16GB 2400MHz DDR4 RAM Crucial Ballistix Sport CL16 (2x8B) (BLS2C8G4D240FSB) memó?
Válaszokat előre köszi!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Hővezető paszták
- Ukrajnai háború
- Milyen routert?
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Politika
- További aktív témák...
- 16GB / 32GB 5600MHz Laptop RAM!
- Kingston 8GB DDR4 3200MHz laptop memória, KVR32S22S8/8
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.SKILL Trident Z5 RG 8000MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- LGA 2011 v3, 16 Gb ram 2x intel xeon 2680v3 24 mag 48 száll!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z390 AORUS ULTRA alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest