-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szulita
tag
Amúgy egy makróobi igazából mitől makró?
Attól, h min. 1:1-es leképezést tud, azaz valódi nagyságban jelenik meg az érzékelőn a téma. Van kivétel is, pl. a Zuiko 50 f2, ami "csak" 1:2-őt tud (azaz feleakkora méretben jelenik meg).
A legtöbb makróobi amúgy fix gyutávú, és jellemzően f2.8-as legnagyobb rekeszű (kivételek persze vannak, pl. Tamron 60 f2, ill. a 180-200 mm körüli makrók, amik f3.5-f4 értékűek).
Sok - jó közelponttal bíró - zoom-ra is ráírják, h macro, de ezek nem "igazi" makróobik (pl. a Tamron 28-75 1:4 körüli, a Sigma 17-70 1:2.5 körüli). Ezek virágokra, nagyobb rovarokra jók lehetnek, rajzuk is szép; bogarászni ált. kell az 1:1 leképezés (de ez is csalóka kicsit, mert pl. a S. 105 1:1-et tud, de ez fullframe-nek megfelelő, APS-C-n még nagyobb a nagyítás, ugyanez Olympus vázon pedig 2:1-es nagyítást tud).
Amikor tekered manuális fókusznál egy ilyen obin a fókuszgyűrűt, és "nyújtja az ormányát" az obi, a kihuzaton látod, h épp mekkora leképezésnél jársz; rá van ált. írva a skála.
[ Szerkesztve ]
"Kellett nektek erre a kurv@ bolygóra leszállni és a f@sza gyereket játszani...és miért vagy ilyen rohadt büdös??" by Capt. Steven Hiller
-
ígyvanferi
addikt
Érdemes lehet a Raynox DCR-250-es makró előtétlencsét is megfontolni. Ha jól sejtem, egy kitobjektívvel is már szép eredményeket produkál, ha nem is ér egy 100E Ft feletti Sigma makróobjektív nyomába, a semminél jobb.
-
t_a_m_a_s
addikt
Nekem Nikonom van, és más márkával nincs is tapasztalatom, viszont a Nikonnal elégedett vagyok, így én a D3000-re voksolnék. Azt gondolom, hogy azonos árkategóriában nagyjából azonos tudású gépet kapsz, bármilyen márkájú legyen is. A különbség az adott márkához kapható objektívek, vakuk, egyebek árában és választékában lehet.
Konkrétan senki sem fogja azt mondani, hogy "ezt vedd, ez a tuti", mert ez egyénfüggő, hogy kinek mi. El kell menni boltba, megnézni, megtapizni, kipróbálni.A linkelt objektívről: ez a konkrét darab Olympus, így azt csak Oly-ra tudod felcsavarni, hisz azzal kompatibilis a bajonettje. Vannak olyan objektív gyártók (Sigma, Tamron stb), akik ugyanazt az objektívet többféle bajonettel is gyártják, ebből értelemszerűen az adott vázzal kompatibilis darabot kell megvenned.
A makróobival kapcsolatban majd a nálam sokkal szakavatottabbak segítenek, én nem tudom pontosan elmagyarázni. Viszont a 18 mm nem a közelpontra vonatkozik, hanem a gyújtótávolságra. A 18-55 azt jelenti, hogy az objektívnek 55/18=3-szoros a zoom átfogása.
Duplakitben, mondjuk 18-55+55-200 esetén a két objektívvel 200/18=10-szeres lesz a zoomátfogás.Javaslom, kicsit azért olvass utána az alapoknak, mielőtt elköltesz 100k-t egy dslr-re...
pl.: [link]
[link][ Szerkesztve ]
Holnap majd jól beletépünk...
-
Degeczi
nagyúr
nem, makróobi sosincsen kitben - hiszen az gyakran drágább, mint maga a váz...
duplakitben egy normál alapzoom (18-50 környéke) és egy tele (50-200) szokott lenni
(de ezek nem makróra valók, nincs olyan nagyításuk)markrónál előnyös a kompaktok nagy mélységélessége, de egyébként egy jó makróobival készült képeket nemigen tudják utolérni (viszont sokkal-sokkal olcsóbbak)
-
t_a_m_a_s
addikt
Szerintem arra a felhasználás(ok)ra amiket írtál, tükrös gépből tökéletesen elegendő egy belépő szintű, duplakitben. A kitobik közelpontja is 50-100 cm között van, ha nem kell ennél közelebbi, akkor nem kell makro.
Ha a terepi munka alatt koszosabb, strapásabb munkát értesz, talán egy bridge gép kevésbé érzékeny masina. Nagyobb a zoomátfogása és jobb a makro képessége is. Mondjuk egy ilyesminek: [link]Holnap majd jól beletépünk...
-
rgqjx
aktív tag
Igazából nem értem, hogy miért van feltétlen szükség dSLR-re, ha "az esetek nagy részében az auto üzemmód lesz használva". Lehet az a baj, hogy magamból indulok ki, mert ha végre hozzájutnék egy rendes tükrös géphez, akkor pont az auto üzemmód lenne legkevesebbet használva.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest