Hirdetés
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 7. nap: Control
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás 6. nap: Dredge
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Akciófigyelő - Epic Store ajándékozás Dark and Darker: Legendary Status
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
-
GAMEPOD.hu
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2024 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
Topikgazda
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék minden érdeklődő fórumozót megkérni, hogy hűtő választáshoz a Topik Összefoglaló elején lévő 6 pontos kérdéssorra igyekezzen minél pontosabb választ adni, hogy érdemben segíteni tudjunk.
A jelenlegi ár-érték arányban legjobbnak tartott hűtőkről az összefoglaló táblázatot árkategóriánkénti besorolásban itt találjátok: > > > Hűtő toplista. < < <
Egyéb, forgalomban még kapható és ajánlott hűtők: Aktív hűtők.
Forgalomban már nem kapható, leginkább használt piacon fellelhető hűtők: Kifutott hűtők.
Jó minőségű, ajánlott zsírok hűtő alá: Hővezető paszták.
A topikhoz nem, vagy csak részben kapcsolódó témák linkjei:
Hogyan javítsam a házam szellőzöttségét? - > Léghűtés topik
Ha nem szellőzik jól, akkor cseréljem? - > Milyen házat vegyek?
Kéne új venti! - > Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Csak a hűtő marad? - > Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Többet szeretnék tudni a hővezető pasztákról! - > Hővezető paszták
Hogyan feszeljem alul a procim? - > Az adott tokozás saját topikja
Hogyan delideljek? - > Tuning kezdőknek
AiO-t tudtok ajánlani? - > Még mindig nem! Kompakt vízhűtés
Kérek mindenkit, hogy a topik szakmaiságát őrizzük meg, így a témába nem vágó hozzászólásokat inkább privátban, vagy az adott téma saját topikjában beszéljük meg.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vezeralmos2
senior tag
Hali
Léghűtőből szinte mindegy milyet veszel, legyen legalább 120-as a venti. Egy Noctua U12S is elbír vele.
De itt ez a Forst Commander, elegáns és az árba is bele esik.
[link]
Viszont Thermalright Contact Framet tegyél a procira mindenképp, mert gyári cpu leszorító kerettel mindegy mit teszel rá nem fogod tudni hűteni, mert elgörbül a cpu.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
Való igaz minél kisebb, annál többet szoktak forogni.
Ha kb. 1900 rpm-nél lefogja biosban, akkor alig lesz hangja.
A 9900k-mat hűti 2 egyforma ID cooling venti, TR AK 90 hűtőn, push pull. 2500-ig tudnak forogni, de sosem mennek annyin.
A Noctua NF-A9 -től is kicsit jobb amit az én hűtőimhez adtak, ugyanolyan fordulaton kb. azonos zajszint, de a noctua csak 2000-ig forog max.
Be quiet ventim is van, a statikus nyomása messze ennek a legrosszabb. De néma csendesThats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
válasz elektrotank #99382 üzenetére
7 hőcsővel, két csúcs néma ventivel, és kimagasló eleganciával a Noctua NH-U12A is tökéletes választás lehet. Hűtési teljesítménye a D15 szintjén van, speciális aerodinamikája miatt.
Én eddig csak azért nem vettem mert tök felesleges még egy hatodik cpu hűtő is.
[NH-U12A Chromax Black]Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
válasz Ezustroka #99378 üzenetére
Én tennék egy próbát, igen!
A 2700k + 980ti konfigom olyan házban van hogy nincs benne venti, meg 400 wattot eszik, szóval azt csak úgy szoktam használni hogy nincs rajta oldallap és el van fektetve. Amúgy megsülne, az biztos.[ Szerkesztve ]
Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
válasz Ezustroka #99361 üzenetére
Szia.
A véleményem szerint nem a hűtővel van a baj, az 5700X-re bőven elég.
Ha veszel egy nagyobb hűtőt, azt a zárt gépházban ugyanolyan hőmérsékletre fogja fűteni a 3080, mint a mostanit, szóval nem lesz tőle hűvösebb a cpu.Szóval a házban kellene csökkenteni a levegő hőmérsékletét, azzal, hogy a 3080 által termelt brutális hőt kinyomjuk a házból, így az nem fűti fel a többi alkatrészt.
Ha ez nem opció, akkor esetleg szívó oldalra szerelt vízhűtő radiátor tudna csökkenteni a CPU hőmérsékleten.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
válasz ladasz #99201 üzenetére
A 8700k procit érdemes lenne deliddelni mert az még pasztázva van a kupak alatt, ami mostanra teljesen ki is száradt. Folyékony fémmel kenve egy aprócska kis hűtő is bőven elég lesz rá.
Keresd fel Pioneer kollégát, ő szakszerűen megcsinálja neked.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
válasz Attici #99151 üzenetére
Ha nem fűti fel a házat egy brutál VGA, és nem gyári leszorítóval van lefogatva a 13700k, akkor elég lesz rá.
Nekem Burst Assasin van rajta, fekvő ház+ blower kártya, így bőven elég rá. (Meg én nem használok e-magokat) Stressz tesztet leszámítva még nem láttam 70 fölött a cpu-t, de még a 60-at is ritkán lépi át. Meg nálam amúgy is gaming alatt kapja a terhelést maximum.
De gyári leszorítóval felejtsd el a léghűtést, buktál vele 8 fokot, és a hajlás miatt a forrasztás is megsérülhet. (Még az is 1000x jobb ha csak maga a hűtő szorítja le)[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
Noctua csapágy biztosan 10/10, de a ventikkel nekem vegyesek az érzéseim.
Ház ventinek tényleg nincs jobb meg halkabb, de vettem én NF-A9-et és A4-et is, és ezektől a termékektől is azt várná az ember hogy ennyi pénzért jobb legyen mint a gyári.
Ezzel szemben az NF-A9 semmilyen szempontból nem lett jobb mint a gyári PWM 90mm-es ID-Cooling ventilátorok, inkább rosszabb.(914-XT-hez járt)
Ugyanolyan fordulatszám mellett zajszintben nem jobb, staikus nyomásban és légszállításban ráadásul szépen lemarad az ID-Cooling ventikhez képest. Akkor hova a felár kérem szépen? A Noctua venti majdnem annyiba került magában, mint az ID-Cooling hűtővel együtt.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
Ez egy tök jól összevágott tesztvideó, bárcsak ilyen lenne az összes!
Ha szabad, megosztom az enyémmel készült 10 perces Cinebenchet is, ugyanez a proci+hűtő kombó megy most nálam.
Contact frame van nekem is, és TF-9 paszta. Annyi változás van, hogy egy P12 Max ventilátor van a hűtőn, és Auto.-n nekem 230 wattot kér a processzor, de cserébe tartotta a kb. 31 ezres pontszámot.
A másik képen pedig E-corek nélkül látható, szintén alap órajelen. Én egyébként így használom a cpu-t.
[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
válasz Barell #98827 üzenetére
A Burst Assasinon brutális a 6 hőcső, és a tükörsima, forrasztott kontaktfelület is magáért beszél. Viszont az Arctic hűtőnek nagyobb a felülete, és Direct Touch, nehéz így megmondani, hogy melyik bír többet. 5600X-nek bőven elég lesz az is.
Azt tudom, hogy 200 wattot az enyém le tud venni a 13700k-ról, 85 fok körül ugrálnak a P-magok ilyen fogyasztás mellett. Bár nem 30 fokban teszteltem, hanem inkább 22 körül, és nekem fekszik a gépház ami javítja a hőcsövek hatékonyságát.A Noctuának vannak még Chromax Black hűtői, viszont azok sokkal drágábbak.
Ez például már biztosan előrelépés lenne a Burst-höz képest, de sokkal drágább: [link]
Thermalrighttal nagyon nehéz árban felvenni a versenyt, én sem fogom lecserélni egy jó darabig, az biztos.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
válasz Barell #98822 üzenetére
Nekem is ilyen hűtőm van egy 13700k-n, én fekete színű Arctic P12 Max-ot tettem rá. Habár én nem a színe miatt cseréltem, de így sokkal feketébb is az egész hatás, szebb lett a hűtő vele. Venti csere nem opció nálad? Az egész hűtő fekete legyen?
[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
válasz Angie™ #98573 üzenetére
A fapados hűtővel sem volt régebben probléma, és most sem lenne, ha nem fejtene ki 10 kiló nyomást a cpu-ra.(Ezt tutira direkt csinálják sz**ra)
A két rögzítő fület visszább görbítettem azonnal, én e nélkül fel sem mertem rakni, mert akkora erő kellett volna hozzá.
Van egy SE-913-B hűtőm is, ezen még jobb minőségűek a lamellák(vastagok), és a gyári venti is jó PWM-es, de ez is 10 kiló nyomást rakott a CPU-ra, szóval ezt ilyen módon módosítottam:
Ez egyszerűbb is volt, mert csavaros, és alátétekkel meg lehetett oldani, de a 903-SD-nél görbíteni lehetett csak a fém karokat.
[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
válasz Angie™ #98537 üzenetére
Én haveromnak úgy tettem fel azt a hűtőt, hogy görbítettem a fülein, hogy kisebb nyomást rakjon a cpu-ra.(satuba befogtam sík acél lemezt, és azzal.
Deliddelt i7-3770-et szép hűvösen tartja neki.[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
Igen, azzal a hűtővel sajnos nekem rossz a tapasztalatom, de azóta volt alkalmam beszélni egy fórumtárssal, aki vett egy ilyet, és neki 100% valódi nikkelezett réz talppal érkezett, ezek szerint én nagyon póruljártam vele. Minden esetre elnézést a régebbi hülye posztomért a 226XT hűtővel kapcsolatban.
-
vezeralmos2
senior tag
Teljesen fals amit írsz.
5800X3D nekem egy 90mm-es 4 csöves kishűtőt még szinte csak meg sem tudott langyosítani azzal a lepkefing 105 wattal, csak akkor ha levettem róla a ventilátort.
8 magos ryzennél egy akkora felületen keletkezik a hő, mint a kisujjadon a köröm, szóval egy bizonyos méret felett hiába teszel rá nagyobb hűtőbordát, hidegebb nem lesz a processzorod.
A hűtőborda optimális felületét meg kell határozni a kb. 110 wattos fogyasztáshoz, ezen méret felett fizikailag felesleges normál léghűtés.
Ettől további hőcsökkenést chillerrel lehet elérni, meg persze jó dolog ha nem a házba fűt a 400 wattos kártya.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
válasz alemma #98343 üzenetére
Az 5800X olyan pici felületen termeli a hőt, mint a kisujjadon a köröm. (74mm²)
(A képen a letörött lapka termeli a hő nagy részét)
Azt a hatalmas hűtőbordát önmagában nem tudja még szinte meglangyosítani sem, még akkor se ha lángra kap, ez fizikailag lehetetlen.
Ott más lesz a hiba. (user error, túl magas feszültség)[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
Rendelkeztem itthon ID cooling ventilátorral, mégpedig olyannal ami az RGB-s verzión van, csak sima fekete. (226XT-hez adták).
Egészen addig nagyon fújja a levegőt amíg szabad levegőn van, ha ráteszed a hűtőbordára akkor már csak forog de a levegőt nem igazán mozgatja, szóval azzal szemben mindenképpen a másik ventilátort választanám.
És a hangerő adatát sem hinném hogy valós, mert a 226XT ventilátorát erősen hallottam ha felpörgött, míg a Thermalright BA120 ventilátora jóval halkabban megy és jóval több levegőt átnyom a bordán.A kisebb ID-cooling tornyok ventilátorai viszont nagyon jók.
Van itthon: SE-802, SE-913-B, SE-914-XT B V2, de volt a kezemben több más kisebb torony is. Az ezekhez adott ventilátorok sokkal könnyebben átnyomják a levegőt a bordán, nyilván a kisebb méret miatt már lehet hallani ha felpörög, de nem zavaróan hangos egyik sem.Fater gépébe az FX-8350-re egy Shadow Rock TF2 hűtő került, a gyári ventilátorával nem volt hajlandó elindulni az alaplap, CPU hibát jelzett a venti miatt.
Úgyhogy a TF2 kapott egy Noctua NF-P12 Redux PWM ventilátort, na az egy nagyon király ventilátor ha hűtőre akarod tenni, nem is nagyon van tőle jobb a piacon.
A Noctua ventilátorokat mindenkinek ajánlom mert nagyon királyak, feltéve ha olcsón hozzá tudtok jutni itt hardveraprón.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
válasz NdrewSunix #97465 üzenetére
A RING-es verzió ventilátora a jobb, a lapátok alakja nagyobb statikus légnyomásra és csendesebb működésre enged következtetni.
Meg nekem sokkal jobban is tetszik a RING-es ventilátor, elegánsabban mutat mint az RGB-s.
A borda ugyanaz egyébként.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
válasz Khaosz55 #97452 üzenetére
Igen, igen, ez igaz.
Van itthon vörösréz lemez, és tömb is. A lemezt némi határozott erőkifejtéssel kézzel meg lehet hajlítani, a vágáshoz azért már kell a flex. Videókártya memória chipekre már vágtam ki belőle.
De azért nem annyira puha, hogy egy processzorhűtőnyi nyomást ne tudna elviselni hosszútávon, főleg ha tömb-ből készül a kontaktfelület, amely közvetlenül érintkezik a processzorral. Nem is kaphat olyan extrém nyomást, előbb eltörne az alaplap, minthogy a réz deformálódna.A hőcsövek anyaga is nagyon fontos, hogy tiszta réz legyen, de a kontaktfelület még fontosabb, mivel egy relatív nagyon kis helyre koncentrált hőt kell gyorsan tovább vezetni. És ha szennyezéssel csökkentik a réz hővezetési tényezőjét, az nagyon nem jó, és elég gyorsan mérhetővé is válik.
Főleg a modern processzoroknál, mivel adott felületegységre vetített hőtermelésük extrém magas a régi processzorokhoz képest.Techpowerup-on javaslom ránézni, hogy egy FX-8350 hány négyzetmiliméteres, és ahhoz mekkora fogyasztás tartozik, ellenben hány négyzetmiliméteres egy 5800X, és akkora felületen mennyi hőt termel. Elég durva különbségek vannak.
A hűtőink egyre nagyobbra nőttek, és egyre hidegebbek lettekThats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
Hát, erre csak azt tudom mondani, hogy ha a Katana 3 15 év elteltével, rengeteg szerelés után sem deformálódott, és sokkal tisztább réz színe van, akkor ha akarták volna, le tudták volna gyártani ilyenre a TR hűtőket is.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz Tangerine #97443 üzenetére
Igen elég puha.
Amikor egyik haverom gépébe szereltem fel egy ID-Cooling se-903sd hűtőt, akkor sajnos az egyik DC heat pipet egy ponton sikerült kicsit benyomni, mivel ferdén hozzáért a sockethez. Elég könnyen be-süppedt, de szerencsére nem befolyásolja a működést. Pedig ez csak egy legolcsóbb toronyhűtő, akkor a drágábbakba is tehetnének tiszta rezet.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
válasz kromatika #97431 üzenetére
Szia!
A két hűtő között elméletileg nem szabadna semennyi hőmérséklet különbség keletkezzen, mivel mindkettő hatalmas a processzor fogyasztásához képest, de azt hiszem megtaláltam rá a magyarázatot.
A Thermalright Assasin King 90 hűtőmön lekapartam a nikkelezést, ahol nem okozok vele semmilyen kárt.
Elég mélyen lekapartam a nikkelezést, nem lett sötétebb.
A tiszta vörösréz hővezetési tényezője 386 W·m-1·K-1. A tiszta sárgarézé viszont csak 85 W·m-1·K-1.
A színéből ítélve nem tiszta vörösrézből készült a Themalright. Ez megindokolná a hőmérsékletkülönbséget a Te esetedben is. Ettől függetlenül a hűtési teljesítményével én meg vagyok elégedve, de a jelek szerint lehetne még egy hajszállal jobb, ha tiszta réz lenne.
De ennyi pénzért szerintem ezt elnézhetjük a gyártónak, így is remek teljesítményt nyújtanak.
Mellé tettem egy 2008-ból való Scythe Katana 3 hűtőt, aminek a hőcsövei még egész biztosan tiszta vörösrézből készültek, itt vannak a képek, szerintem a különbség magáért beszél. Kíváncsiságból azt is megkapargattam, a színe nem változott. Jó kis Scythe.
Bónuszként hoztam képet a SE-914-XT Basic V2 hűtőmről, még ennek is rezebb színe van, pedig csak 9500 ft ért vettem:
[kép] [kép] Mondjuk ez marha jól is hűt azt aláírom.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
És persze fel lehetne szerelni extrém módon a kisebb hűtőt, hogy kihűti overclockolva is:
Proci delid, kupak alá Conductonaut Extreme, és a kupak és a hűtő közé is.
Ha lesz sok felesleges pénzem meg időm, lehet megcsinálom.[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
A kisebb Assasin King 90 undervolt nélkül extrém szintetikus terheléssel már eléggé közel járt a limithez, 90 fok fölé ment, az egész borda felforrósodik közel 200 watt-tól, push-pull ventilátorok szépen tolták le ról a meleg levegőt.
Viszont 1.32 volton, 160 watt körüli max. fogyasztással semmi gondja nem volt vele, én így használom a processzort, minek zabáljon felesleges áramot.
És akkor még tehettem volna rá jobb pasztát meg ventilátort is.Szóval ilyen szempontból mondhatnám, hogy felesleges volt megvennem a Burst Assasint, de azért örülök neki. Így már szinte alig hallani a ventilátort, a 90mm-esnek volt egy kis hangja ha néha felpörgött.
Ezzel a nagyobbal játék alatt is nevetségesen alacsony hőfokok vannak, 50-60 fok maximum, mondjuk a kicsihez képest itt tényleg minimális az eltérés...**@97348 Rowon: A Burst Assasinra most nem tudok push-pullt tenni, mert nincs itthon felesleges ventilátor, meg nem is szükséges.
Viszont az AK90-nél a push-pull felállás nagyon sokat számít, egy ventilátorral nem bírja el a közel 200 wattot, kettővel viszont már éppen igen.
Van itthon Sanyo Denki DC Mini Ace, kipróbáltam egyszer, hogy azt rátettem szívó oldalra, és benchmark alatt, ha elé rakod a kézfejed érezni hogy okádja le a bordáról a forró levegőt a két ventilátor. Kicsi a bors, de erős.[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
Kiváncsiságból én is rendeltem egy Burst Asssasin 120-at,
Mivel már eleve egy Assasin King 90 volt a 9900k-n ezért még szerelni sem kellett, szépen felment a felfogatásra.
Habár a 90mm-es kistesója is elég meggyőzően hűtötte, ez még brutálisabb, nem semmi ez a 6 hőcsöves kialakítás.
200 watt meg se kottyan neki, hamar érezni is a hőt felül a hőcsöveken.
A hozzá adott TF-7 pasztát használtam, mivel tesztek alapján pár fokkal lejjebb marad mint MX-4-el.
Mellékeltem a Prime 95-ös tesztet is.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
-
vezeralmos2
senior tag
Dobd ki azt az alaplapot és vegyél egy Asus Prime B550 Plust, vagy használtan valami strix X470-et. Gigabyte lapok híresek arról hogy feleslegesen túl nagy feszültséget adnak a ryzen prociknak és a bios is hulladék szóval még le se tudod normálisan korlátozni a feszültséget.
Haveromnak ugyanez az 5600-as proci Asus Strix X370-F Gaming lapban R7 1700 gyári réz magos stock hűtőjével hidegebb mint neked a Peerlessel.
Mind amellett hogy a gyári teljes teljesítményét gyönyörűen hozza.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
Hűtési teljesítményben ugyannyira képes mint a Noctua NH-U9S, csak teszi ezt harmad annyi pénzért. A noctuában egyel több a hőcső, de nem DC contact.
Eme videó inspirált a vásárlásra: [link]
-
vezeralmos2
senior tag
Sztem tedd rá fel a hűtőt, akkor kiderül hogy elég-e vagy sem.
De az egy elég masszív torony szóval szinte biztos hogy elég lesz, 108 wattól nem fog felmelegedni egy ekkora hűtőborda.
Ennél a cpu-nál hőmérséklet künönbséggel hűtünk mert le vannak szigetelve a magok.(Tehát míg egy régi FX procin ha 60 fokosak a magok akkor valszeg maga a borda is forró, de az új ryzeneknél hiába marad hideg a borda, a magok annyira melegszenek hogy majdhogynem gyorsabban melegszik mint amilyen gyorsan képes a réz a hőt vezetni, X3D procira ez fokozottan érvényes)
[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
Elég nagy az, bőven elég lesz rá.
Nekem SE-914-XT van ezen az X3D procin és gyári ASUS biosos 108W TDP limittel gond nélkül kihűti, gaming alatt kb. 50 fokon mennek a magok.
4 direct contact heat-pipe-os.
De ahogy látom a tiéd is direct-contact, és 5 pipe. Ennél a procinál jól jön a DC heat pipe, mivel magát a hűtőt érdemes szobahőmérsékleten tartani.Az 5800X3D egyátalán nem fogyaszt sokat ha rendesen kezeli a lap biosa.
Ideális esetben 108 wattnál nem szabad feljebb engedni, mivel a 3D cache szó szerint szigetel, és nem tud belőle kijönni a hő, öregíti a szilíciumot.
Ha 108 helyett 115-öt engedtem meg neki akkor már kúszott is fel a 90 körüli értékekre, amellett hogy maga a hűtő csont hideg marad.ASUS biosok kíméletesen kezeli ezt a CPU-t azt tudom.
MSI-ről nem tudok nyilatkozni.
Ha Gigabyte biosod van akkor sz*rrá melegszik ez a cpu akármilyen hűtőt raksz rá.Üdv
Almos[ Szerkesztve ]
-
-
vezeralmos2
senior tag
Ezzel nem értek egyet, nekem egy Thermalright Assasin King 90 van, 180 wattot gond nélkül elbír. Méretre ugyanakkora mint a Freezer 13, csak 5 hőcsöves.
A három hűtő amit írtál olyan nagy hogy letakarja az egész alaplapot.Arra a cpu-ra egy itthon kapható [Burst Assasin 120] bőven elég.
[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
válasz Icamingo #96883 üzenetére
Nekem volt egy SE-226-XT Black.
A kontakt felület alumínium volt sajnos.
És a hőcsövek nem voltak benne valódiak, nem vezette ki a hűtő tetejéig a hőt.
Egyetlen előnye, hogy hatalmas.
Jelenleg egy Thermalright Assasin King 90 van a procin (9900k), és ez sokkal kisebb méretben hozza közel azt a hűtést amit a 226 hozott.Úgyhogy bátran merem állítani hogy a Burst Assasin 120 a jobb választás.
-
vezeralmos2
senior tag
Én azt mondom vegyetek Burst Assasin 120-at, 200 wattig az mindenre elég, főleg 2 ventilátorral.
-
vezeralmos2
senior tag
Tud nekem valaki mondani AM4/1151v2 -re FULL RÉZ torony hőcsöves hűtőt?
-
vezeralmos2
senior tag
Az ikertornyos kialakításhoz már 3 ventilátor kellene, hogy hasonlóan hatékony legyen mint egy szimpla torony két ventivel.
Az U12A ékes példája annak hogy felesleges lenne az ikertornyos kialakítás, valamiért mégis nagyon elterjedt.
Nekem is a kis Thermalright AK90 is két ventivel elég brutális hűtésteljesítményt tud hozni a méretéhez képest 5 hőcsővel.
Kár hogy magyarországon nem kapni, amúgy tervezek venni még egy ilyet, vagy egy Burst Assasin 120-at.
Kicsi, erős, és nem görbíti el az alaplapot.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
Csak szólok, hogy a D15 nem a legjobb Noctua.
Vertikális elhelyezéssel az NH-U12A lepipálja a D15-öt, fizikailag több hőt le tud adni.
Nézz meg róla pár videót ahol megküldik 13900k-val.
A D15 egyébként nekem nem tetszik, de az U12A annál inkább.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
Szia.
Ez is tökéletes választás a procidra, és nem húzza le annyira az alaplapot:
[link]
Szerintem nyugodtan rendeld meg, nekem is gyorsan kihozták, és múlt héten haverom is rendelt egy TR hűtőt, neki is gyorsan megjött.[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
Mondjuk 100%-on nem tartanám a ventit sokáig, mert ezekben az olcsó ventikben szerintem a csapágyak nem bírják olyan sokáig, a másik meg, hogy ezt én nem tudnám hallgatni egész nap.
Na igen, pusztán az árából következtetsz arra hogy rossz minőségű, mert teljesen elképzelhetetlennek tartod az ellenkezőjét.
A gyári ventilátor minőségébe nem tudok belekötni ami hozzá járt, kifejezetten nem olcsó érzete van, és négy sarkán gumis zajcsökkentők vannak rajta, nem rezeg, nem vibrál, és PWM-es. Nekem nem tűnt fel még, hogy hangos, mondjuk nekem nincs is igényem arra, hogy zajszigetelt szobában a géphez közel tartva a fülem se halljak semmit. (Ugyebár a Noctua nagyon halk)[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
Már küldtem be teszt képeket ide róla régebben.
Nem fogyaszt sokat ez a proci, csak nehezen jön ki belőle a hő, mert a 3D cache szigetel.
Semmi titok nincs benne, ezzel a cpu-val nem szabad 115-120 wattnál többet etetni, mert nem tud lehűlni a die.
Ha vízhűtéssel folyamatosan szobahőmérsékleten tudod tartani a CPU kupakot, akkor 130 wattnál már azonnal 95 fokra megy a maghőmérséklet, hiába lesz tőle pár %-al több benchmark pontod, nem teljesen normális a hőmérséklet. Vannak alaplapok amikben hűthetetlen emiatt ez a proci, a Gigabyte bios ráadásul nem is nagyon ad lehetőséget arra hogy csökkentsd a feszültséget.A lapom biosa (hála a jó égnek) gyárilag olyan, hogy 115 wattnál semmiképp nem engedi feljebb a fogyasztását, szóval ez a "titka" a hűtőnek.
De még ezzel a fogyasztással is 80-85 fokig tud menni, ha melegebb van a szobában, 20 fokos szobahőmérséklettel viszont nem igazán éri el a 80 fokot. (Ez stressz tesztre vonatkozik, gaming alatt 55 körül megy, töltéskor felugrik néha 70-re)
Magán a hűtőn még benchmarktól sem érezni igazából hogy meleg, mert 110 watt ennek szinte lóf*sz, főleg 2 ventilátorral.
Amúgy meg valóban nem nagy a hűtő, de nem is kicsi. Push-pull ventilátorokkal 160 wattot simán rá mernék bízni intel prociból.
Amúgy ez a videó inspirálta ennek a hűtőnek a megvásárlását:
[link] 6:16 -hoz tekerj oda, érdekes eredmény, főleg 1/3 pénzért még érdekesebb.[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
válasz kromatika #96675 üzenetére
Az 5800X3D egyátalán nem fűt, azon egy 914-XT van, előtte Katana 3 volt rajta, a 226 sosem volt rajta.
A 226-XT i9 9900k-n volt feltéve, akkor érte el a 90 fokot vele, mikor megküldtem undervolt nélkül.
Most a 9900k-n egy Thermalright AK90 van.[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
válasz kromatika #96661 üzenetére
Nekem volt egy SE-226-XT-Black hűtőm, újonnan vettem.
Hatalmas, van hova felvegye a hőt, de a méretéhez képest NEM hűtött jól.
A talpa alumíniumból volt, és a hőcsövek valószínűleg nem valódiak voltak benne/nem végig. A proci amikor már elérte a 90 fokot, a hőcsövek teteje hideg maradt, leszedtem a tetejéről a műanyag burkolatot.
Úgyhogy eladam olcsón, és lett helyette Thermalright AK90. Sokkal kisebb méretben hozza kb ugyanazt a hűtést(push-pull).Viszont a kis méretű ID-Cooling tornyokat tudom javasolni, azokkal jó tapasztalatom van.
Az 5800x3d procimat egy SE-914-XT V2 hűti, 4 valódi hőcső, jó felfogatás, kb. ugyanazt tudja mint a Noctua NH-U9S, csak harmadába került. Már nem is lehet kapni, árukeresőről én vettem meg az utolsó darabot.[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
Arctic ventilátork közül tényleg sok nem jó.
A Ryzent például push-pull ID-Cooling ventilátorok hűtik, 92mm-esek.
Egyik kéken világít, az SE-913-B gyári ventije. A másik a 914-XT gyárija,
Teljes fordulaton azért lehet kicsit hallani őket, de egyátalán nem zavaró, és nagyon sok levegőt visznek, főleg push-pull szerelve a 914-XT-re.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
A ventilátorokkal sem tudok teljesen egyetérteni, nekem van Noctua NF-P12, meg kisebb is, de mindegyiket olcsón jófogáson, vagy itt vettem.
Újonnan horror áruk van.
Arról nem is beszélve, hogy az Arctic P szériás ventilátorok is vannak közel ilyen jók, és töredékébe nem kerülnek mint a Noctua. (Legutóbb Arctic P8-akat vettem. Csendes, és tartja a légnyomást enyhe fojtás alatt is)
De ha nem lényeg, hogy totál csendes legyen, akkor máris sokkal jobb alternatívák vannak üzleti/szerver téren: Sunon, Sanyo, Delta...
A Sunon kifejezetten nagyon jó ventilátorokat gyárt, nem olcsók, de nem is drága.
Delta úgyszintén, csak az szinte egyátalán nem elérhető magánszemélyeknek, maximum bontott/használt.[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
válasz balasig #96614 üzenetére
Mielőtt véglegesíted a redelést, itt van a teljesítmény-teszt a Ryzenes gépemről:
[link]
Tudom, userbenchmark intel-propaganda, de egy alap képet csak ad.
Biosban a proci értékeihez egyátalán nem nyúltam.
Futtattam egy gyors CPU-benchmarkot, a hűtő egy SE-914-XT-v2.
A 1080ti pedig azért kapott csak ennyit, mivel Asus Turbo bloweres, alap órajelen megy, tehát referencia teljesítménye van.
[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
válasz balasig #96614 üzenetére
Ha meg M.2 -t aktívan akarod hűteni, nagyon olcón vannak már felragasztható M.2 hűtők.
De amúgy ha van B350-es tomahawkod, akkor minek veszel új lapot?
A Pci.e 3.0 foglalat híján bőven elég az X3D alá az is, bios frissítés kell rá és annyi.
De a pci.e 4.0 szerintem nem releváns, dupla sávszélességgel megy, de jelentős teljesítmény növekedés nincs a 3.0-hoz képest, 300 fps felett lesz vele +5fps-ed, nagy szám.[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
válasz kicsako #96609 üzenetére
Azért, mert 2013 óta drasztikus zuhanás tendencia figyelhető meg a Gigabyte termékek minőségén, főleg a videókártyáikból kispórolták a VRM-et, és rengeteg széria hibás Gigabyte videókártya keringett az interneten sz*rér-húgyért mert hibás, a másik probléma, hogy a létező leghulladékabb és leg-átláthatatlanabb biosokat rakják az alaplapokra, és ennek tetejébe még meg is főzik a processzort, szóval én ettől a márkától teljes mértékben elhatárolódok mert nem jó.
Van itthon Gigabyte Radeon HD 6950 blower referencia videókártyám, 2010-ből, akkor még jó cuccokat csinált a GB, hibátlan is a kártya.[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
válasz balasig #96605 üzenetére
Az akciós Asus Prime B550-Plus-al szerintem jobban jártál volna, rádásul pár ezerrel most olcsóbb is az Alza.hu-n, az Asus biosok a leg-kezesebbek, de remélem ezzel az MSI-vel sem lőttél mellé. Azért javasoltam azt mert AM4 foglalatnál az Asusnál nem tapasztaltam még olyat hogy hűthetetlen lenne bennük a proci.
Bár az MSI még mindig sokkal szimpatikusabb mint a Gigabyte.[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
válasz M3nt0R #96597 üzenetére
Egyrészt a Thermalright jó, másrészt amit fentebbi hozzászólásban írtam a Gigabyte lapról, a tiéd is valószínűleg túl nagy feszültséget ad neki, biosban próbáld meg beállítani a feszültséget, 1.3v-nál több semmiképpen nem szükséges annak a procinak, de szerintem 1.25v -al is lazán elmegy.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz balasig #96590 üzenetére
Ez az alaplap például ideális választás az 5800X3D alá, most akciós: [link]
De használtan is mernék alá nézni B450-es lapot, vagy X370-est, amennyiben nincs igény a pcie 4.0 foglalatra, én csak Asus lapot ajánlok.
(Amúgy nem tudom mennyi értelme van, a sávszélesség duplája, de +3fps kategória)[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
válasz balasig #96590 üzenetére
Szia.
Bőven elég lenne az a hűtő.
Az alaplapoddal van a probléma, már sokadik embernél látom hogy ugyanilyen alaplapban túlmelegszik a processzor, hűthetetlen.Egész egyszerűen szándékosan el van rontva a biosa, feleslegesen túl nagy feszültséget ad a processzornak.
Azzal a hűtővel az 5600X-nek kb. 60-65 fokban ki kéne maxoni normális feszültséggel Cinebench alatt.
Ismerősöm megvette ebbe a Gigabyte Aorous lapba az 5800X3D-t, 360-as vízhűtéssel is instant 90+ fok, biosban lehetetlen beállítani a feszt mert nem ad rá lehetőséget a gyártó, végül a windowsban tudta kitrükközni 3rd partys applikációval a feszültséget...Nekem egy Asus Prime B450-Plus lapban dolgozik az 5800X3D, és egy 4 hőcsöves ID-Cooling SE-914-XT kényelmesen lehűti, játékok alatt 55 fok körül dolgozik(töltés alatt felugrik 70-re nagyon ritkán), cinebench alatt is 85 fok fölé nem nagyon megy, ha 30 fok van a szobában akkor alulról súrolja a 90-et, de nem is nyáron dög melegben kell ezt tesztelni.
Egyébként ebben a lapban bőven hozza az elvárt teljesítményét a viszonylag jó hőmérsékletek mellett, egy 1080ti van nekem mellette.Haveromnak egy Rog Strix X370-es lapba szereltem be az 5600-at, a Ryzen 7 1700 gyári réz magos kis hűtője tökéletesen lehűti, hozza az elvárt teljesítményt és 50-60 fokos.
70 fok játék közben nem normális.
Szerintem cseréld le azt az alaplapot mert nem tesz jót az 5800X3D-nek.Üdv
Álmos[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
Komolyra fordítva a szót, nekem van egy i9-9900k, és egy Thermalright Assasin King 90 hűti.
155 wattot ez a hűtő a kisujjából kiráz, főleg ha két ventilátor(push-pull) van rajta.
Azt tapasztaltam, hogy az ígért 200 watt TDP-t olyan 20 fokos, vagy hűvösebb szobahőmérsékleten tudja, két ventilátorral. (Mivel én nem 200 watton használom az i9-et, ezért nekem édes mindegy)
Ezt még meg lehetne dobni azzal, ha vesz rá az ember két Noctua ventit.
De a méretéhez képest már így is túlteljesítette az elvárásaimat.
Ha nem zavar hogy MINIMÁLISAN hallható a két 90mm-es venti zúgása, akkor ajánlom.
De ha veszel rá két Noctuát akkor néma csendes lesz azt garantálom.
A dobozban csak egy darab jó minőségű PWM ventit adnak hozzá, de kapod a füleket is a másodikhoz.
Ja és írta fentebb valaki hogy olcsó érzetet kapott egy 120mm-es thermalright hűtőtől.
Ennél a 90mm-es darabnál teljesen az ellenkezőjét tapasztaltam.[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
Szia.
Ez a felállás például jó lehet:
ID-Cooling SE-802, és két darab Delta PFC0812DE ventilátor.
A kis torony hűtő postával együtt kb. 4500 ft, én a Delta ventiket itt hardveraprón vettem 300ft/db áron.
Csak nem árt ha van egy jó tápegységed, mert a két ventilátor 80 wattot fogyaszt.
De nagyon hűvös lesz vele a procid, ez alá még egy i7-et is be mernék tenni.
-
vezeralmos2
senior tag
válasz kicsako #96531 üzenetére
Szia.
Ryzen 5 3600-ra az a hűtő nagyon overkill, szerintem tesztelni is felesleges, nem fog melegedi.
De a 60 fok szerintem azzal a hűtővel sok, csökkentsd a feszültséget.
Nekem volt ilyen procim, 4.25GHz és 1.35V beállítással lepipálta a Ryzen 5 3600-ak 99%-át, Cinebench R23 alatt 100 pont híján 10 ezer pontot kapott. Sokkal kisebb hűtővel így felhúzva nem nagyon lépte át a 70 fokot nekem.
(Gyári beállításon hagyva túl nagy feszt ad neki a lap)
Maximális teljesítményre kihegyezve ennek a procinak a fogyasztása meg kell hogy álljon 85-90 wattban. Ha többet eszik, akkor túlfeszel a lapod.
Ha meg hűvösen akarod járatni, akkor 1.2V. és 3800MHz kényelmesen tudja, 50-60 watt fogyival.[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
válasz laci001 #96461 üzenetére
Az a Prime B450m-K ugyanazzal a 6 fázisos VRM-el van szerelve, mint az enyém(B450-Plus), csak az enyémen van hűtőborda.
Bírni fogja az 5800X3D-t, de ettől éhesebb procit nem mernék beletenni, ez eleve egy csökkentett fogyasztású 5800X.
Az én alaplapomban sokkal kevésbe melegszik ez a proci mint sok másik lapban, nekem egy ID-Cooling SE-914-XT-V2 tökéletesen elég rá, hasonló méretű hűtő neked is elég lesz, arra tippelnék hogy annak az alaplapnak a biosa sem ad ennek a procinak túl nagy feszt.[ Szerkesztve ]
-
vezeralmos2
senior tag
7700x-nek amúgy nem kéne ennyire melegedni.
Túlfeszeli az alaplapod, szándékosan csinálják ezt a gyártók hogy minél több pénzt szórjál ki hűtőre és minél gyorsabban tönkremenjen a proci.
Nekem egy ID-Cooling 914-XT v2 van egy 5800X3D-n és bőven elég rá.
90 fokot cinebench alatt se éri el.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
válasz Speedy007 #96407 üzenetére
Az enyémre nagyon könnyű volt feltenni, nem feszül, stabilan tart, elől hátul.
Lehet ebbe több anyagot raktak, mert sokkal kevesebben veszik meg, és viszonylag újabb modell.
De meg vagyok vele elégedve teljesen, gondolkodtam hogy vegyek-e még egyet.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
válasz Speedy007 #96403 üzenetére
Nekem a Thermalright Assasin King 90 egyátalán nem érzőik budget kategóriának, sőt, inkább teljesen az ellenkezője. A közel 200 wattos ígért TDP-t tudja, jó vastag és minőségien megmunkált lamellákkal, tükörsima a nikkelezett réz felfekvő felület is.
A ventilátorán is érződik, hogy nem egy olcsó vackot tart az ember a kezében.15 ezer forintért itt volt németországból.
-
vezeralmos2
senior tag
Így néz ki a torony, nekem nagyon bejön, eddig ez a legjobb ár/érték arányú hűtő amit valaha láttam.
9800ft+posta volt, 4 hőcső, 2 ventilátorral 160 wattot simán rá mernék bízni(nyilván nem 3D caches prociból).
Nagyjából egy szinten van a Noctua NH-U9 es hűtővel, majdnem egyharmad annyi pénzért.
Utolsó darabot vettem meg egyébként, több már nem lesz újonnan boltból, mondjuk nem csodálom, ez a cucc túl jó.Thats got to be the best Skylake I've ever seen 》i9-9900k《
-
vezeralmos2
senior tag
Az 5800X3D nem igazán fogyaszt sokat, akkor van probléma, ha az alaplap túlfeszeli.
Én közben leváltottam rajta a Katana 3-at egy ID-Cooling SE-914-XT-re, és untig elég rá.
Push-Pull két venti van a hűtőn, biztos ami biztos.
Maga a hűtő amúgy alig langyosodik ettől a procitól.
A felfogatás miatt lett leváltva a Katana, mivel a stock felfogatása túl nagy nyomást rak a CPU-ra.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt Nehézfém: Montech Metal DT24 Base hűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt IceGiant ProSiphon Elite: jéghideg szódával
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik
- iPhone topik
- Apple asztali gépek
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- További aktív témák...
- 0 km-es INTEL LGA1200-as gyári hűtő eladó - 2 db
- Jonsbo CR-2000GT Dual Tower 2x120mm PWM ARGB processzor hűtés (új, bontatlan, garancia)
- Be Quiet! Dark Rock TF (1gen)
- 0 perces RGB-s JONSBO CR-1200E processzorhűtők garanciával/számlával! (Intel+AMD!) 3999-4999 Ft/db!
- Cooler Master MA612 ARGB Proceszor hűtő
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest