Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz
NightGT #62184 üzenetére
Outemu Black / Gateron Black switch-et honnét rendeljek?
Gateron Black milky top, azaz a legjobbnak tartott az összes variáns közül. Német bolt, így drágább, mint Kínából, cserébe gyorsabb.
[link] [link] [link]
ugyanez Kínából olcsóbban, ezeken a helyeken Outemu is akadAzonban mivel nagy valószínűséggel a Redragonban Outemu hotswap megoldás lesz, az kizárólag Outemu kapcsolókkal kompatibilis, így a Gateronokat el is felejtheted.
tényleg azthittem, hogy a könnyű switch kell, kifejezetten
Attól, hogy egy könnyebb kapcsoló kevés, egyáltalán nem biztos, hogy egy nehéz kapcsoló lesz az ideális, talán nem véletlenül a kettő közötti terület a legnépszerűbb a 60-70 grammos kapcsolókkal. -
dqdb
nagyúr
Gyakorlati szinten errefelé valószínűleg senkinek sem lesz, mert a nyugati világban Geekark néven csak most jelentek meg, előző hónapban futott a Lancelot, most fut a Triangle group buy, valamint több helyen felbukkant a WoB is (ami szerintem az drága ennyiért, míg a másik két készlet jó áron volt/van), szóval csak hónapok múlva fog eljutni az emberekhez.
Mások tapasztalata alapján jó minőségű kupakot gyártanak jó minőségű dyesubbal/reverse dyesubbal, a kupakok felülete eléggé sima (ez számomra azért volt meglepő, mert ők gyártják az MT3 kupakokat a Drop számára, amely az egyik legrücskösebb PBT textúrával bír).
-
dqdb
nagyúr
válasz
copass #62148 üzenetére
1 dollárnál azért drágább az az encoder, persze ez az egész az overengineering jelenségről szól, és az ésszerűség teljes hiányáról. A két részből álló CNC-zett alumínium ház az, ami igazán megdobja az árát. A magas ár ellenére valószínűleg csak elenyésző árrés van az egészen, mert ez nem arról szól, hogy olcsón gyártható legyen, hanem arról, hogy megcsináltuk, mert meg lehetett és meg akartuk csinálni, a szellemi előd iS0 után szabadon
Bár ehhez képest még olcsónak is nevezhető.
-
dqdb
nagyúr
Mi ennek az oka? A kapcsoló? A Gateron ilyen? Vagy a billentyű?
A helyes válasz az és. A jelenség szép "magyar" neve a wobble, minden kapcsolónak van valamennyi északl-déli és a kelet-nyugati kilengése, ezek általában eltérnek (szerintem az oldalirányú kilengés zavaróbb). Egyes kapcsolóknál nagyobb, másoknál kisebb, de addig nem érdekes, amíg gépelés közben nem érzed. Ezt a kilengést kupak fokozni tudja, ha nem eléggé szorosan ül a stemen, és egy korábbi kísérletem alapján a kupak többet nyom a latban (két éve is ugyanezt írtam). Emellett a magasabb profil többet imbolyog elvileg.
iszonyat hangos a barna kapcsoló is
Nem a kapcsoló hangos, hanem egy ma divatos floating design mentén épített ház bármilyen kapcsolóval. A hiányzó oldalfal csökkenti a tömeget és nem áll semmi a hang útjába.csak is MX Blue-val
Az MX Blue az egyik legrosszabb clicky kapcsoló a piacon. A clicky Kailh Boxok mellett a többire rá sem érdemes nézni. -
dqdb
nagyúr
- max DSA magasságú profil, minél alacsonyabb, annál jobb
Tudomásom szerint kizárólag a Vortex szállít DSA kupakokkal billentyűzetet, de ők nem gyártanak teljes méretű billentyűzetet. DSA profilnál az MBK, G20 és az F10 profilok alacsonyabbak. G20 kihalt, MBK-ból csak 1u és 2u billentyűk léteznek, az F10 gépelésre alkalmatlan a teljesen lapos felületével és nem is igazán kapni. DSA-ból 60-70 eurónál kezdődik egy 100%-os billentyűzetnyi kupak.Low profile kapcsolókkal pedig nem igazán látni 100 euró alatt semmit sem. Nem mechanikus vonalon ott van mondjuk az MX Keys, az belefér az árba és lapos is.
- halk (MX Silent Red?)
Az említett kapcsolón kívül más halkított kapcsolóval nem fogsz találkozni készen kapható billentyűzetek között, a legolcsóbb sincsen 100 euró alatt.- lehetőleg ne világítson
Fog. Ami nem fog, az nem lesz 100 euró alatt. -
dqdb
nagyúr
A cylindrical vs spherical kialakításra gondoltam a hengeres jelzővel.
Egy megfordított Cherry profilos kupak (bár szerintem rettenetesen ocsmányul néz ki, de használatra) teljesen jó alsó sorban space-nek (én, ahogyan írtam, 2.25u+2.75u méretben teszteltem, mert olyan van a split billentyűzetemen), de egy megfordított MT3 profilos kupak a gömbfelületével és éles peremével nagyon nem volt jó (ezt ugyanúgy kipróbáltam 2.25u+2.75u felállásban is, valamint egy Preonicon 1u-t is), ahogyan a KAT profilos sem működött.
-
dqdb
nagyúr
Van erre egy pofonegyszerű megoldás: konvex space. Csak éppen amíg mindenki alkalmazza 6u-6.,25u-7u space-ek esetében és szerencsére sokan 2.25u-2.75u esetében is, addig az ortolineáris világban használt 1u-2u esetében fehér holló se a konvex space.
A 180 fokkal elforgatás csak hengeres profillal működik jól.
-
dqdb
nagyúr
Szabványos kiosztású az alsó sor a 6.25u Space-szel és 7×1.25u módosítóval, szóval minden ilyen kupakkészlet jó rá. Vagyis mehet rá a Glorious magyar kupakkészlete, CM Masterkeys Lite L-ről van MS110-ről kannibalizált kupakok. Nem jók rá Tesoróról szerzett kupakok, ahogyan a legtöbb ASUS-ról származó sem.
-
dqdb
nagyúr
Az nem lesz egyszerű. Az egyik probléma a Topre kapcsoló, mert azt külön nem kapni, billentyűzetből kell bontani. A másik a nyák, mert amíg az MX kompatibilis világhoz kánaán van és töméntelen tapasztalat, addig Topre/elektrokapacitív vonalon legfeljebb kísérletezés történt eddig.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #62064 üzenetére
360 euró környéke lehet a végösszeg, a kupakkészlet a drágábbak közül van (a készlet része a numpad, ami itt felesleges), kisebb készlettel vagy nem GMK-val 30-40 eurót lehet hozni minőségvesztés nélkül
Azaz nem többe, mint ~3 elhibázott, nem használt és szekrényben porosodó vásárlás.
-
dqdb
nagyúr
Raadasul muanyag hazas.
fem hazban
Az általad felsorolt billentyűzetek egyike sem fém házas, mindegyik háza műanyagból van. Aközött, amit műanyag házasnak nevezel és aközött, amit fém házasnak, annyi a különbség, hogy a műanyag házasnál a fémből készült (jellemzően acél) plate nem látszik és a billentyűzetnek magasabb az oldalfala, míg a "fém" házasnál az oldalfal jelentős részét lespórolták és a fém plate (jellemzően alumínium) kilátszik. Ezt a 1,5 mm vastag fémből készült borítást fém háznak nevezni zseniális marketinges trükk és a vevő megvezetése, ahol kisebb anyagfelhasználással gyártott házat állítanak be prémiumabb minőségnek.TKL méretben a ténylegesen fém házasnak nevezhető billentyűzetek ára, ahol az vázként is viselkedik (azaz 5+ mm vastag, fémből CNC-zett darabokról van szó), ára 300 euró + kapcsolók + stabilizátorok + kupakok környékén kezdődik.
A CK530 V2 nem Cherry switchekkel van szerelve és visszalépés a Gateron kapcsolós eredeti CK530-hoz képest, a kettő közül inkább az utóbbit vedd.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #62039 üzenetére
Ha szerzel magadnak egy műanyag házat + kupakokat és eljössz érte, akkor adok egy GH60-at alumínium plate-tel és Gateron Brownokkal. A space stabilizátora kiugrott, úgyhogy ki kell forrasztani egy rakás kapcsolót, hogy a helyére tudd tenni, és a stabilizátorokat is meg kell majd kenni (adok erre zsírt), mert a stab rattle kifejezés élő definíciója például az Enteré
Ha van választási lehetőséged, akkor én szigorúan QMK-sat vennék.
Ezzel a mondattal csak egyet tudok érteni, mert ha nem programozható a kiosztás, akkor a layeresdi sokkal kényelmetlenebb, mert nem a billentyűzet igazodik hozzád, hanem te a billentyűzethez (a GK61 sem ajánlott, mert az nem tud QMK-t). -
dqdb
nagyúr
Tudnátok olyan adaptert(dongle-t) ajánlani amivel tökéletesen működne az 5.1es BT kapcsolatával?
Bármi jó, ami 4.0 vagy feletti. Teljesen tökéletesen egyikkel sem fog működni, mert a BT csak az operációs rendszer betöltődése után él, szóval például BIOS-ban matatáshoz vagy telepítéshez továbbra is kell majd a vezeték. -
dqdb
nagyúr
válasz
hoffman_ #62003 üzenetére
Öööö, a gyári oldal szerint a Razer Orange taktilis kapcsoló
Egy készen kapható acél vagy alumínium plate-es billentyűzetben nekem lineáris kapcsolóknál a kemény bottom out nem tetszik, rosszul esik az ujjaimnak. Ezzel szemben a linkelt billentyűzet által használt műanyag plate és plate-rögzítés úgy teszi lággyá-kellemessé a bottom outot, hogy nincsen meg az O-gyűrűk gumis-nyúlós érzése.
nyilván ez gyerek lego kategória a te linkedhez képest
Ha egy billentyűzeten jól esik gépelni, akkor az egy jó billentyűzet számodra az árától függetlenül. -
dqdb
nagyúr
Viszont kezdek rájönni hogy miért is nem terjedtek el ezek a billek úgy mindenhol. Ha nem publikus fórum lenne, sorolnék pár nagy IT-s nevet kis hazánkból, és egyik sem használ párezer forintos billnél jobbat, mert minek. Pedig megtehetnék, sőt...
Ha munkáról van szó, akkor kétféle megközelítés van: az egyik szerint az csak egy billentyűzet, így a legolcsóbb valami is megteszi, a másik szerint az lényegében a te szerszámod, így olyan kell, ami bírja a gyűrődést, kényelmes és jó használni.Én az utóbbiban hiszek, jó minőségű perifériák a kezeid alá és a szemeid elé, jó minőségű szék, megfelelő asztal, ezek az igazán fontosak az egészséged és a minél komfortosabb munka miatt, a számítógép maga és a belsejében lévő alkatrészek csak ezután jönnek.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Ilyen házad van, sokkal olcsóbban vetted az egész billentyűzetet, mint amennyibe csak a ház kerülne, ha még gyártanák. A linkelt Tofu65 kitben ennél csak 20 dollárral drágább a ház, és úgy kerül 200 dollárba az a kit.De balkezes vagyok, jobb kézzel nyomtam eddig az összes os controlt, és nagyon hiányzik, de még küzdök pár hetet, hátha.
Szabványos 60%-os nyák megy bele, tartsd meg a házat és a szerintem borzalmasan rossz és elrontott lépcsős kurzorblokkos megoldás helyett tegyél bele egy másik belsőt (bár ez nem lesz olcsó, mert ha jól sejtem, kupakod sincsen, így nyák+plate+kupakok kellenek, a kapcsolókat és stabilizátorokat újra lehet hasznosítani). Nekem így éz ki a 60%-os kiosztásom, ahol a jobb oldali módosítók önmagukban nyomva kurzorok, mással együtt nyomva módosítók.copass: fa csuklótámaszon van a kezem, gépelés közben nem érintem a billentyűzet házát.
-
dqdb
nagyúr
két darabból álló CNC-zett alumínium ház + kiegészítők
Ha a legolcsóbb fémházas 65%-os opciót nézed, akkor egy Tofu65 kit + hordtáska 235 dollárra jön ki, és ez nettó ár EU-n kívülről. A linkelt Angel 360 euró és ez bruttó ár EU-n belülről, erre már csak a szállítási költség jön rá. Az euró és dollár eltérés jelenlegi 19-20%-os különbsége miatt a 235 dollár bruttóban körülbelül 235 euróra jön ki, így 125 euró az eltérés a két kit között.
Ezért kapsz egy jobb minőségben gyártott házat, ami egy helyett két darabból áll, így a kurzorok mellett van blocker, sokkal jobb minőségű anodizálást vagy e-bevonatot, szimpla tray mount helyett egy sokkal jobb plate-rögzítést, agyonlyuggatott univerzális plate helyett dedikált ISO-t vagy ANSI-t olyan anyagokból, amelyekkel ritkán lehet találkozni.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Ha valaki szeretné megtapasztalni, hogy az alapvetően jogos előítéletekkel ellenére milyen jó is tud lenni egy lineáris kapcsoló gépelésre, akkor ez az ideális billentyűzet hozzá. Kompakt, könnyű kialakítás, egyedi plate-rögzítés pin mounttal, többféle rugalmas műanyag plate és halfplate, és a 60%-os modell alapján kitűnő gyártási minőség várható. -
dqdb
nagyúr
válasz
imi3est #61983 üzenetére
Szerencsére szemmel nem látom, így ez nem zavar.
A szemedet ettől még zavarja, fokozottan fárasztja mind a látható frekvenciájú, mind az éppen már nem látható frekvenciájú villogás is.azért ezt nem bámulom úgy egész nap mint a monitort
Igen, ezt nem bámulod direktben, azonban a periferiális látómeződben van, ahol a szem még érzékenyebb erre a villogásra.Szerintem alacsonyabb 200 Hz-nél a frekvencia, a videóban több lépcsőben hullámzik a fényerő, ami kisebb értékre utal.
-
dqdb
nagyúr
válasz
imi3est #61974 üzenetére
Háttérvilágítás amúgy egész tűrhető, nem villog
Ebben én nem lennék olyan biztos. Attól, hogy szabad szemmel nem látod villogni, még bőven a 100-200 Hz-es tartományban villoghat, amit ugyan nem látsz, de a szemed nem szereti. Ééééééés villog is.Ez gondolom az összes blue/brown kapcsolóra jellemző, mert az érzékelés 1-2 mm-el lentebb van mint a kattanás/pukli
Nem az összesre, de a kék Cherryt másolókra igaz, de azoknál is csak 0,3-0,4 mm-ről van szó. A clickbaros Kailh-eknél egybeesik a két pont.Nem is értem miért nem adnak ki egy olyan billentyűzetet, ahol egy kis hangszóró adná ki a leütés hangját, ami kikapcsolható és akár állítható a hangereje.
Nem hangszóróval, de a szolenoid ugyanezt tette a Hall-effektes billentyűzetek korában, amelyek lineárisak voltak. De a hang csak az egyik elem a képletben, szerintem a taktilis visszajelzés az ujjaknak fontosabb, mint a hang. -
dqdb
nagyúr
válasz
hoffman_ #61969 üzenetére
cerakote, persze... így is átesek a ló túloldalára
Ha megvetted volna mondjuk a Keebstufftól a kábelt, akkor azonnal visszakérdeztem volna, hogy mikor veszel hozzáillő billentyűzetet, és azzal a lendülettel ajánlottam volna az MKEU-nál ma induló Angel group buy-thogy keresek valami szebb, hosszabb gyári kábelt itthon és megcsinálom én
Valamelyik kábelesnél komponensek is kaphatóak és úgy azért lényegesen olcsóbb, ha kell körbenézek (Tokas ad el komponenseket is, az biztos). A spirál kialakítása sem nehéz állítólag, bár némi gyakorlást azért igényel, hogy tényleg szép legyen.A spirálkábel, a Windows logós Win gomb (főleg a színes W95-öt használó pad printed design) imádata és az artisanok felpakolása a billentyűzetre az a három dolog, amit nem tudok megérteni a custom világban.
-
dqdb
nagyúr
válasz
hoffman_ #61966 üzenetére
A Lemo csatlakozónak őrült ára van. És ez csak a csatlakozás egyik fele, a másik kicsit olcsóbb, persze nagy tételben esik az ára, de akkor is. Amúgy tovább is lehet drágítani, ha a szebb végeredmény érdekében cerakote bevonat kerül rá egyedi színben
Láttam nemrég esztétikában hasonló, csak éppen olcsó csatlakozót AliExpressen, de most hirtelenjében nem találom.
-
dqdb
nagyúr
válasz
hoffman_ #61964 üzenetére
Az angolok a CoolCables mellett a Pexont szokták ajánlani, valamint ott van még Tokas is. EU-s vonalon a Keebstuff ajánl egyedi kábeleket, azonban mivel ők a bumszli aviator helyett Lemo connectort használnak, ezért ezeket aranyáron mérik még custom vonalon is, és főleg group buy-okhoz gyártják. MKEU-n akad pár előre gyártott kábelük is.
Ők németek, nincsen több infóm róluk.
Nekem egy 5 dolláros UGREEN megteszi, főleg azért, mert a billentyűzettől olyan 25 cm-re van a switch
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #61940 üzenetére
Persze, jött csomagom onnan pár hete. Az egyedüli nehézséget a tavaly futott, idén szállító group buy-ok okozzák billentyűzetes fronton, hogy az EU-s vevőknek, akik tavaly kifizették a 20%-os brit áfát, ne kelljen ajándékként kifizetni a helyi áfát is, és ezt nem egyszerű feloldani, sokszereplős dologról van szó.
Visszafelé ellenben cumi van akkor, ha 135 GBP alatt rendelne egy angol külföldről, mert az eladónak brit adószámmal kell rendelkeznie, amit megigényelni pénz, adminisztráció és főleg idő, hallomás alapján 60+ nap hozzájutni egy ilyenhez (és ugyebár a mai az év 64. napja), szóval sok EU-s és amerikai boltban nem lehet 135 GBP-nél kisebb rendelést leadni Angliából.
-
dqdb
nagyúr
válasz
DileRGorE #61937 üzenetére
Box Royal-al az a bajom hogy ott csak 3.6mm a billentyű út, nem tudom mennyire zavarna a 4mm-es alaphoz képest.
A taktilis kapcsolók éppen arról szólnak, hogy érzed az aktiválás helyét és nem kell tövig nyomni a billentyűt feleslegesen, szóval "helyesen" használva nem fogod észrevenni. Ha pedig "helytelenül" bottom outolsz állandóan, akkor rövidebb utat tesz meg az ujjad feleslegesen.Innen tudsz egyesével rendelni (persze jóval magasabb áron), relatíve közelről jön. Azonban Anglia, szóval ügyelj, hogy szállítási költséggel együtt 40 USD = 28,9 GBP alatt legyen a vége. Vagy innen, ez Németország, bár it kisebb a választék és drágállom kissé.
-
dqdb
nagyúr
válasz
DileRGorE #61931 üzenetére
Ha áttetsző a kapcsoló háza alul és felül is, akkor át tud rajta világítani az SMD LED.
Szerintem a Tactile Grey-ből szerintem nincsen RGB változat, és oké, hogy taktilisebbet szeretnél, de ez azért már a túlzás kategória a 85 grammos aktiválással és 110 grammos bottom outtal, rettenetesen fárasztó lesz rajta gépelni.
Ha ragaszkodsz a Cherryhez, akkor inkább az MX Clear az, amire vágysz, de ennél olcsóbban nem látom sehol sem, és drágállom kissé.
Kailh Box Royal, amit ajánlanék még, mint a klasszikus példát erős taktilitásra, de ennek nem áttetsző az alsó része, hanem fehér, szóval a fény egy részét blokkolja majd. És hasonló a helyzet az összes többi, Gateron/MX Brownnál nagyobb/kellemesebb taktilitással rendelkező kapcsolónál, ami hirtelenjében beugrik: a ház alsó része nem áttetsző és a legtöbbnél a felső rész sem az. Amiből pedig tudok alul-felül áttetsző házasat, az vagy közepesnél gyengébb taktilitással bír csak, vagy a Zealio aranyáron.
-
dqdb
nagyúr
válasz
totron #61915 üzenetére
Mosógép azért durva lenne, egyezzünk ki a mosogatógépben
The electronics are protected by a silicon coating (drainage holes on the underside of the keyboard)
Membrános billentyűzet, így a klasszikus elektronika eléggé kicsi területen elfér, amit aztán nyakon öntöttek valami szigetelő anyaggal (valószínűleg nem szilíciummal), valamint kifolyónyílások kerültek a billentyűzet aljára. -
dqdb
nagyúr
válasz
haxiboy #61913 üzenetére
A custom billentyűzet group buyok nagy részénél egy ideje már nem arról szól a történet, ha kifizetsz egy rakás pénzt és vársz sokáig, akkor lesz egy billentyűzeted, hanem arról, ha szerencséd van, akkor kifizethetsz egy rakás pénzt és várhatsz sokáig, hogy legyen egy billentyűzeted. Egyre többen állnak át a népszerűbb daraboknál az itt van a készlet, vegyétek, amíg el nem fogy FCFS-ről sorsolásra vagy ezek hibridjére, mert amikor a botok elleni védelem ellenére 30 másodperc alatt elfogy 400 darab billentyűzet, akkor az frusztráló a vevőknek, hiszen azt érzik, esélyük sem volt, és stressz a vendornak is, akinek az utóhatásokat kell kezelni.
Időnként előfordulnak persze nem limitált GB-k, ahol vagy kisebb a kereslet, vagy merészebb a vendor mögötte és bevállalja 50-100-200 darab helyett sok százra vagy ezer feletti mennyiségre is a QC-t.
-
dqdb
nagyúr
összegezve, a pár ezer forintos genuison tartósabb kupakok lehetnek mint egy 50-80k-s húdejómárkán?
Igen. Sőt, a fekete billentyűzetes korszak előttieken is tartósabbak voltak, mint a fekete nem világítós korszakbelieken.Tehát végső sörön soron ha veszel egy világítós ABS kupakos valamit, hozzá még 10 szett ABS kupakot, akkor örökélet+1 nap.
A mártogatós kupakot és a rendes doubleshot ABS kupakot nem kellene keverni. Mindkettő kopik, de teljesen másképpen, az előbbi a technológiából adódóan teszi ezt, az utóbbi az ABS fizikai jellemzői miatt. A kopás mértéke a felhasználó bőrétől függ.Létezik olyan kupak, ami nem feliratos, de átlátszó picit, tehát meg tudom világítani, akár színnel? Színkódokkal is tök jól el lehetne játszani..
Ha nem akarod a szemedet gyilkolni, akkor vagy marha magas frekvenciás PWM-et használj, vagy árammal szabályozd a fényerőt.POM Jelly, OEM profil, vastag kupakok, a POM miatt mélyebb tónusú hang, kopást elvileg jól bírja, most nincsen, de majd lesz belőle valamikor március-április folyamán pár extra, ha megjött az ISO-t is támogató kiegészítő kit hozzá. 109 gombos változatban AliExpressen is elérhető, a szivárványos verzió is (ISO támogatás ezeknél még nincsen, az öntőformák a GB keretében készülnek el).
-
dqdb
nagyúr
[link]
Már a VIA mellett is nehéz volt megindokolni a gyártói bloatware-ek szükségességét a billentyűzet konfigurálására, hiszen azok a VIA konfigurálhatóságánál sokkal kevesebbet nyújtanak és állandóan futva zabálják az erőforrásokat, de így, hogy egy open source firmware-hez elég egy böngészőben futó open source megoldás, végképp nehéz indokot találni arra, miért nem tudják ezt értelmesebben megoldani. -
dqdb
nagyúr
válasz
gaben88 #61862 üzenetére
A három EC ... V2 között mi a különbség?
[link]Imz: Egyik sem 'világítós. De mondom ilyen pár ezer forintos genius meg ilyenekről beszélünk, mégsem kopottak... itt meg látom hogy mindenki hónapokról beszél.
Azoknál tartósabb feliratozási módszereket használtak, azért. A másik pedig ahogyan dugo_ is írta: bőrfüggő. -
dqdb
nagyúr
Jelenleg két vonal van:
1. floating design kilátszó kapcsolókkal, ahol a kilátszó alumínium plate-et prémium alumínium borításként adják el, az ilyen designt, bár lehet halkítani, de a kialakításából eredően nem igazán alkalmas halk billentyűzet építésére
2. hagyományos design acél plate-tel, mert az olcsóbb, mint az alumínium és úgysem látszik. Ha belsőleg jól van összerakva a billentyűzet, akkor meg lehet tényleg halkra építeni, azonban (100%-ban személyes vélemény jön) a nagyon merev acél és a lineáris kapcsoló egy nagyon rossz párosítást ad gépelési élményben. Ha belsőleg rosszul van összerakva, akkor tud pengeni a plateVálassz
-
-
dqdb
nagyúr
Ha a Doddle60 alapján rajzolsz valamit, akkor megúszod az egyedi nyákot, mert bármilyen 60%-os tray mounthoz készített nyák jó lesz hozzá: WT60-D, Plain60-C, HS60 (ezek EU-ból is beszerezhető nyugati tervezések) vagy kínai vonalon DZ60, XD60 (ementálinak is dicséretére váló mennyiségű lyukkal, mert feleslegesen sok layoutot támogatnak).
Plate is kell, abból nem lesz egyszerű nem "anyaghiányosat" találni (DZ60 és XD60 számára készített túl univerzális darab), de nem lehetetlen (vagy gyártatni kell). A következő kérdés az anyag, mert az alap alumínium mellett sárgaréz, CF, FR4, POM és PC is elérhető.
A nyákot és plate-et előbb vedd meg, mert 1-2 milliméteres eltérés akadhat méretben (a csavarok helye fix), nehogy meglepetés legyen a vége.
-
dqdb
nagyúr
Clicky vonalon egyszerű: Kailh BOX Jade/Navy/White ízléstől függően, a clickbar minden más megoldásnál jobb, a kék Cherrynél pedig főleg.
Lineáris vonalon a milky top Gateron olcsóbban jobb, mint a Cherry Red/Black, ráadásul a sokak számára túl könnyű piros és túl nehéz fekete között ott van a középutat képviselő sárga. Ha a minél simábban járó kapcsoló a cél (a Cherry kapcsolói hírhedten a reszelősen járnak), akkor bármelyik JWK/Durock lineáris vagy ezek átszínezése, vagy az optikai vagy Hall-effektusra épülő kapcsolók is simán járnak. Ha a thock hang a fontos, akkor Gateron Ink, Novelkeys Cream vagy vintage Cherry MX Black, ami 15-20 évnyi használattól szépen simára kopott.
Halkított lineáris vonalon halkított JWK/Durock vagy ezek átszínezése.
Taktilis vonalon a kérdés a taktilitás mértéke és típusa.
Ha gyenge taktilitás kell, akkor a Cherry MX
SandBrown szerintem nem rossz, de egy Gateron Brown olcsóbban jobb nála. Még felsorolhatnék egy rakás kapcsolót, de ez az egyetlen terület, ahol a Cherry szerintem tényleg alternatíva.Ha erős taktilitás kell vagy speciális formájú taktilis hupli, akkor bővebb kifejtés nélkül: Kailh Box Royal, Zealio, Halo True, NK Blueberry, Holy Panda variánsok. Ebbe a kategóriába tartozik a Cherry MX Clear, ami a Cherry legjobb kapcsolója, mégis alig kerül billentyűzetbe.
Halkított taktilis vonalon a Cherry nem kínál semmit. Gyenge taktilitás esetében Aliaz, erős esetében Zilent, Kailh BOX Silent Brown.
-
dqdb
nagyúr
60%-osnál nagyobb nem jön ki belőle, mert ahhoz 284-286 mm széles nyák tartozik. Így is szűkös lehet, mert oldalanként 1-2 mm ráhagyással 10-14 mm marad a két oldalfalnak, azaz 5-7 mm-es falvastagság jön ki, ami nem tudom, hogy gránitból mennyire kivitelezhető.
Ha valakinek lenne esetleg rajza egy standard házhoz, kérem ne tartsa magában.
Egyetlen standardnak nevezhető ház létezik 60%-os méretben (meg úgy egyáltalán), az pedig a Pok3r alapján megrajzolt tray mount ház. Itt van egy open source tray mount 60%-os nyák a rögzítési pontokkal együtt, eköré rajzolj valamit, vagy itt van egy low profile 3D nyomtatható ház.Vagy itt van ez a ház+nyák projekt, gummy worm mount unified USB-C daughterboarddal. Ennél jó kérdés, hogy daughterboard miatt apró részleteket ki lehet-e vágni gránitból megfelelően.
Geekhacken érdemes körülnézni, többet terveztek gránitból/márványból házat (és csuklótámaszt), hogy ők hogyan oldották meg.
-
dqdb
nagyúr
Az összes low profile kapcsoló erőteljes kompromisszumnak nevezhető, legyen az Kailh, Cherry, TTC vagy ezek sajátmárkás átnevezése. A Cherry MX low profile elnevezés
átverésnek is tekinthetőcsak egy marketinges próbálkozás egy új modell felfuttatására, mert kompatibilitás terén köze nincsen a Cherry MX-hez, a Cherry LP találóbb lenne.Ha a teljes kapcsolópiacot nézzük, akkor a Cherry legfeljebb középkategóriás gyártónak nevezhető csak, ha a készen kapható billentyűzetek részhalmazát, akkor ott a legjobbak egyike.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #61807 üzenetére
Az a korábbi alumínium IKKI68 volt, ez a ma indult fröccsöntött PC házas IKKI68 Aurora.
Kaysa: tapasztalata szerint nehezen biztosítható az egyforma minőség
Enyhe bs-szagot érzek a levegőbenHa forged CF plate-ről van szó, akkor azt hagyd ki, szövött CF plate-et pedig lehet egyedileg is gyártatni (IKKI68 vendorként az is elképzelhető, hogy eleve kapható lesz itt).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Neil Watts #61796 üzenetére
Vedd le a kupakot, fordítsd meg, és látni fogod az okát.
-
dqdb
nagyúr
Switch tester esetleg valakinek?
Az illető rendelkezik az egyik (ha nem a legnagyobb) switchgyűjteménnyel.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Chaser #61773 üzenetére
nyártól elvileg minden tréfás lesz, akkor már legalább nem kell ezen aggódni ( : - ha jól tudom már most is, csak adtak némi türelmi időt az átállásra -
Az nagyon tréfás lesz, legalábbis az átállás időszakában. Az angolok az EU-val ellentétben nem tolták el ezt fél évvel, kisebb-közepes UK-n kívüli szereplőnél mostanában kezd javulni a helyzet. Azonban több EU-s és USA-beli online shop jobb híján úgy reagált, hogy 135 GBP alatti értékű rendeléseket egyszerűen nem vesz fel, mert akkor brit adószámot kell intézni, ami sok-sok hetes papírmunka (135 GBP alatt az eladó dolga az áfa intézése, felette vámkezelés során hajtják be a vevőtől). Ugyanígy pár helyen a UK→EU irányban is hetekig állt a csomagfeladás, ha pedig mindez még 2020-as megrendeléssel párosult, akkor könnyen belefuthattál abba, hogy tavaly kifizetted a brit áfát megrendeléskor, most pedig a magyart is rá beérkezéskor.nálam évekkel ezelőtt is így volt, örültem is neki, mire a csomag befutott a vámkezelés már megvolt
Úgy értettem, hogy az eladó csak a csomagszámot hozta létre, előbb toltam végig online a vámkezelési folyamatot, minthogy átvették volna a vevőtől a csomagot. A többiek is tudnak hasonlót, csak ők a horribilis kezelési költség nélkül/alacsonyabb költséggel (még 2019 végén volt Ausztráliából felvételtől átadásig 47 órás kézbesítésem). -
dqdb
nagyúr
válasz
copass #61771 üzenetére
DHL annyira biztosra megy, hogy még nem is volt náluk a csomag, amikor már kérték tőlem a papírokat a vámkezeléshez (múlt héten történt).
6000 forint + áfa a vámkezelés náluk ebben az értéktartományban, vagy lehet kísérletezni azzal az opcióval, hogy ne ők hitelezzék meg az áfát, hanem a NAV számlájára utalsz direktben, de ez (ha jól rémlik, akkor) 1600 forint + áfa naponta, és legutóbb, amikor ezt az opciót választottam a UPS-nél (náluk ingyenes), akkor 3-4 napot kellett várni, mire a NAV visszajelzett nekik, hogy mehet a csomag.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #61743 üzenetére
EnjoyPBT dyesubjait is alig látni már, pedig talán az volt az első modern PBT kupakszett ISO támogatással.
PBT vonalon minőségi szintet léptek, belevágtak a reverse dyesubba is, és átálltak group buy-ok kiszolgálására. Ebben a hónapban négy is fut belőle.Ki használ még Cherry profilt?
Ezeken kívül ott van a Hammer a CRP-vel, az Infinikey (Winmix nyugati néven) és a Geekark, ami hirtelen beugrik, valamint ott vannak még a Cherryvel megegyező CC és DCP profilok mögött álló gyártók (sem a Cannon Keys, sem a Drop nem nevesítette a gyártót, valószínűleg ismeretlen piaci szereplő lehet).Ja igen, és ott van még a Leopold és Varmilo kettőse az SS2 néven futó Cherry klónjaikkal, de ők nem igazán adnak el másnak.
Ez nem csak az átfűzős LEDes billzeteknél okoz gondot?
Emlékeim szerint nem a LED a probléma, hanem a kapcsolóház aszimmetrikus kialakítása, amihez a Cherry profil erősen alkalmazkodik. Sosem volt északra néző kapcsolós billentyűzetem (és nulla esélyét látom, hogy valaha lesz), így nem teszteltem még, és azt sem tudom, hogy a gyakorlatban ez mennyire lenne számomra zavaró. -
dqdb
nagyúr
Mindkét kupakkészlet egy-egy kedvelt kupakkészlet másolata.
Az első pad printed, ami ugyanúgy hajlamos a kopásra, cserébe tényleg olcsó, A második dyesub, de én noname kínai létére drágának tartom, ha ez fennakad a vámon, akkor becsúszik egy-egy ismert gyártó garantáltan jó minőségű készletének az ártartományába.
A Cherry profil neked a világítás miatt nem lesz optimális, mert a világítás miatt fordítva vannak beszerelve a kapcsolók, mint ahogyan a profilt tervezték, és emiatt valamelyik (lusta vagyok megkeresni, hogy pontosan melyik) sorban a bottom out előtt ütközik neki a kupak a kapcsoló házának. Más profilnál (OEM, SA, DSA, KAT, ...) esetében nem áll fenn ez a probléma.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Tibro5 #61712 üzenetére
Geekhacken nézz körül, hosszas irodalma van a különféle kenőanyaggal való kísérletezésnek és gyakorlati tapasztalatoknak. Ha saját kísérletezésbe kezdesz, akkor legyen tartalék kapcsolód vagy ultrahangos tisztítód arra az esetre, ha adott anyag vagy felvitt mennyiség nem jön be, mert a legtöbb PTFE alapú cucctól máshogyan nem tudsz megszabadulni.
A "divatos" kenőanyagok attól lettek divatosak, hogy egy rakás ember kipróbált egy rakás dolgot, és ezek működtek hosszútávon is, míg mások nem (amúgy a 205 és a 320x is PTFE alapú, csak a körítés is számít). A beszerezhetőségük határozottan javult az elmúlt 3-4 hónapban, korábban tényleg vadászni kellett, most ellenben egy rakás EU-s boltban is készleten van. A mennyiségeket úgy nézd, hogy 1 ml 205g0-lal 100-150 kapcsolót meg lehet kenni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #61658 üzenetére
élesebben+nagyobbat döccen, mint egy térben szélesebb, szétfolyósabb púp után
A púp alakját és méreteit (szélesség-magasság) én különválasztanám, mert akad kapcsoló rövidebb púppal lekerekített átmenettel (ebben az Alps volt nyerő), akad hosszabb púppal, de hirtelen átmenettel és lehet aszimmetrikus is.Emellett még érdemes megemlíteni a pretravel lineáris részét, mint jellegzetességet, azaz hogy milyen hosszan viselkedik a taktilis kapcsoló lineárisként. Némelyiknél ez közel 1 mm is lehet, némelyiknél egyszerűen nincsen.
Plusz még ott vannak a progresszív rugós lineárisok, amelyek a nevükkel ellentétben nem lineárisan, hanem exponenciálisan keményednek fel.
-
dqdb
nagyúr
válasz
haxiboy #61628 üzenetére
Olyan Logitech billentyűzetnél, ami támogat több eszközt, a három csatorna mindegyikét egy Bluetooth-os eszközzel vagy egy Unifying receiverrel párosíthatod, vagyis megoldható, hogy három gépet érj el Unifyingon keresztül.
Ha építesz, akkor a ZMK firmware-t támogató alap köré építs, abban van multidevice BLE támogatás.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Domonkos #61615 üzenetére
Lepcsos?
Miert akarnad tavolabb, mint amugy?
ABS shining alapján a teli Caps Lockot is a bal felén nyomtam le, szóval nem került távolabb, cserébe amikor le kell nyomni, akkor 100%-os biztonsággal eltalálom a lépcső miatt.Mappelnel valamit Fn+'a'-ra?
Mappeltem, sőt a Caps+Tab+A-ra is, és tökéletesen használható. És még a Caps+NUBS+A-ra is került valami, az is 100%-os biztonsággal lenyomható, bár a két előzővel ellentétben ezt már tényleg csak ritkán használom.Amugy vigyazz, mert ez antipattern!
Még mindig abból a tévedésből indulsz ki, hogy kizárólag "szabályosan" lehet csak kényelmesen és hatékonyan gépelni.7: a bal also sarokban tanyazo Fn-emet sokkal kenyelmesebb a tenyeremmel aktivalni
Nálam éppen ezért marad a Ctrl a helyén, mert az Fn-nél legalább egy nagyságrenddel többet használom és azt a billentyűt én is tenyérrel nyomom le (az élével kisujj alatt valamennyivel), így kényelmesebb megtartani az eredeti funkciót. -
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #61603 üzenetére
Ritkán kell kipótolni GB-t mostanában, hogy összejöjjön a MOQ (legfeljebb egyes kiteket), persze ettől függetlenül minden vendor vesz extrákat, csak éppen 20-30 helyett sokszor 200-300 darabot, vagy a legnépszerűbb készletek esetében ezres nagyságrendben. Nem dupla áron dobják ezeket piacra, hanem 20%-kal szokott az extrák ára magasabb lenni a GB árnál, ami figyelembe véve azt, hogy 12-15 hónapig van lekötve a tőke, nem extrém magas árrés.
-
dqdb
nagyúr
[link]
zFrontier "szerényen" tolja a demófalat -
dqdb
nagyúr
A MyKeyboardhoz hosszú várakozás után végre megérkezett egy Leopold szállítmány, szóval pár napig van árukészlet, aztán hónapokig ismét semmi
-
dqdb
nagyúr
válasz
stickermajom #61580 üzenetére
Az ezeréves membrán éppenséggel felkeményedni szokott. Fogj egy marék öt forintost (4,2 gramm egy érme tömege), és nézd meg a régi membránosodon, hány kell ahhoz, hogy lenyomódjon egy billentyű. Majd ugyanezt a mechanikusnál is, hogy hány kell ahhoz, hogy érzékeljen.
-
dqdb
nagyúr
válasz
copass #61578 üzenetére
Merev plate-tel/rögzítéssel egy reszelős lineáris szerintem bűnrossz gépelésre. Rugalmasabb plate-tel/rögzítéssel egy simán járó lineáris ellenben zseniális gépelésre is, progresszív rugóval főleg. Egy évvel ezelőtt el nem tudtam volna képzelni, hogy a lineáris kapcsoló ilyen jó is tud lenni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
#16820480 #61548 üzenetére
Mostanában Logitechnél ezt jelenti a US International, azaz ISO Enter, de hosszú bal Shift, US kiosztásnak megfelelő feliratozás (10 éve még teljes értékű ISO-t jelentett US feliratozással).
Ha teljes értékű ISO-t szeretnél, akkor UK kell neked, az van a legközelebb a US kiosztáshoz ISO-ban (kivéve 4 billentyű feliratát).
-
dqdb
nagyúr
válasz
jaffa 2843 #61536 üzenetére
Ezután ez biztosan jó lesz? 1,8 mm helyett 1,1 mm-nél kapcsol a Cherry, és 70 gramm helyett elég 45 gramm ehhez.
Körülbelül 2 hónapnyi ilyen után váltottam lineárisra, ami 2 mm-nél kapcsol 45 gramm környéki erővel és 62 gramm kell a bottom outhoz. Még 3-4 nap múlva is izomból csattanósan bottom outoltam, 1-2 hét után is még rendszeres volt a bottom out (de legalább már nem izomból), és csak olyan 1 hónap után jött vissza a touchtyping képességem.
Rövid úton járó kapcsolóval nem próbálkoztam még, majd ha megjön a Wooting two LE, akkor azon tervben van kísérletezés az érzékelési pont tologatásával.
-
dqdb
nagyúr
Ezekből UHMWPE és PLA nem jellemző igazán, az akril is csak speciális esetekben használható, PP-t és nylont venném hozzá, bár ezek is ritkák.
A CF alapvetően merev, de tud nagyon rugalmas is lenni (szövött CF esetében a száliránnyal és szövésmintával lehet játszani, forged CF az mindig merev lesz), ha olyan a plate kialakítása, lényegében a sárgaréznek feleltethető meg az éles fémes hang nélkül, ahogyan az FR4 az alumíniumhoz viszonyítható hasonlóan (mindkettő leegyszerűsítés persze).
A lágyabb műanyagok, mint PC, POM, PP és nylon annyira rugalmasak, hogy plate-et 180 fokban meg tudod hajlítani, de ez a rugalmasság a rögzítés miatt nem jön ki ennyire intenzíven. Ilyen plate-eknek a lineárisok jobban állnak.
A plate anyaga mellett a rögzítése is ugyanolyan fontos, mert az határozza meg, mennyire és hogyan tud mozogni a plate. Sima tray mount esetében például egy PC plate teljesen más élményt nyújt, mint top mount esetében. Az anyag és a rögzítés mellett a plate kialakítása is fontos, flexibilis bevágásokkal egy CF plate is tud meglepően rugalmas lenni, ahogyan top mount vagy gasket tab mount füleket is lehet megfelelően elhelyezett bevágással rugalmasabbá tenni.
Készen kapható billentyűzetben acél plate szokott lenni ott, ahol nem látszik és alumínium integrált plate, ahol látszik a floating design miatt.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #61507 üzenetére
Hogy olcsó legyen a posta, GB runner zacsiban ömlesztve küldte a kupakokat.
Az SP még mindig nem szokott le a zacskóról (egy sima átlátszó, bármiféle márkajelzés nélküli zacskóban kaptam meg fél éve egy SP kupakkészletet). A Drop nemrég meggyőzte őket, hogy az SA Godspeed legyen szépen dobozolva, most 3 hónapos késésnél tartanak a csomagolás miatt -
dqdb
nagyúr
Igen, csak doubleshot esetében van öntőforma a feliratoknak, cserébe a gyártás és a QC drágább PBT dyesubnál. Szóval az előbbinél van egy magas belépési költség, ha nem létező feliratot szeretnél, az utóbbinál pedig egy konstans magasabb ár.
a Doppelkaiser meg szerintem iszonyat ronda lett
Igen, szerintem is eléggé megosztó volt a design, említettem is (bár nekem tetszett). Azonban világszinten a számai hozták egy átlagosnál kicsit jobb KAT GB számait, szóval mégsem ezen múlott. -
dqdb
nagyúr
Egy 100%-os billentyűzetet lefedő SP kupakkészlet (legyen az SA vagy DSA) nem fog megállni 200 dolláros végfelhasználói ár alatt a 39 darab új öntőformával (nettó ár). Az árat a hasonlóak sok öntőformát igénylő SA Sail számai alapján írtam, minimális új öntőformával 150 dollár lenne (SA Godspeed számai alapján).
GMK-ból kihozható ezres darabszámban 130 eurós végfelhasználói árra (bruttó), amióta házon belül készítik az öntőformákat, azóta nem olyan drágán mérik az új formák árát, csak kevésbé drágán. Jelenleg 1 évnél hosszabb a queue és a GMK elhajt minden új vevőjelöltet, csak a mostani ügyfeleivel dolgozik, mert akkora a sor.
KAT-ból kihozható megfelelő kittel 110 eurós végfelhasználói árra egy magyar készlet (bruttó), aztán amikor futott GB magyar feliratos kupakkészlettel, akkor a kutyát sem érdekelte (itt a Doppelkaiser kit). A várakozási sor itt is 1 évnél hosszabb.
Varmilo, Infinikey, MT3, MDA még ennél is esélytelenebbek a nehézfejű gyártók miatt, a kisebb gyártóknál pedig a minőség lesz kérdéses. Talán még a Geekark jöhetne szóba, passz.
A KPrepublic kupakkészletét meg kell becsülni, nem tudom, hogy kinek sikerült elérnie, hogy legyen, de minden elismerésem az övé.
-
dqdb
nagyúr
válasz
copass #61408 üzenetére
Hamarosan elég lesz Norvégiáig elmenned hasonló élményért. A Mekanisk mögött álló LeandreN nemsokára "hagyományos" boltot nyit a saját termékeinek Oslóban, és raktárkészletről fogja árulni azokat (a norvég és a nemzetközi webshop már így is külön raktárkészlettel dolgozik, hogy a hazájában lehetőleg mindenből legyen készleten).
Kasya: Itthon nem tudna fennmaradni egy ilyen bolt sajnos, szvsz.
Valószínűleg Európában sehol sem. És az USA-ban is legfeljebb Seattle-ben és San Franciscóban. A példaként felhozott Mekanisk bolt is csak a különleges helyzete és LeandreN a téma iránti elkötelezettsége miatt fog megvalósulni, és nem azért, mert üzletileg nyerő lenne. -
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #61402 üzenetére
rendelnék hozzá kombinált kapcsolónyitót (~9$)
Ha már 9 dollárt elköltenél egy ismeretlen kapcsolónyitóra, akkor inkább költsél többet egy olyanra, ami bizonyított és sokak tapasztalata alapján jó. Vagy nyomtass filléres anyagköltséggel egyet, ha akad a közeledben 3D nyomtató.szétszedett kapcsolók rugóit+ház alsó felében lévő vezető síneket megkenve
Nem árt a stem lábait is megkenni, persze taktilis kapcsoló esetében a taktilitásért felelős púpot szigorúan elkerülve csak a két oldalát.fél nap melóból lenne
Alulbecsülöd a kapcsolókenés idejét, 3-4 perc simán elmegy egy kapcsolóra sajnos.10 Outemu Silent Whiteot vagy Greyt
Legyen inkább 120-130 darab, ha sosem kentél kapcsolót/nyitottál fel kapcsolót/a nyitó nem bánik kellően gyengéden a kapcsolóval, akkor nem árt, ha van több tartalék. Vagy hotswap cserekor is letörhet a kapcsoló lába. -
dqdb
nagyúr
válasz
Ereshkigal #61393 üzenetére
+ áfa + vámkezelési költség
A topikbeli tapasztalatok alapján átcsúszik várhatóan a vámon, de inkább készülj fel előre a teljes költségre és pozitív irányba lepődj meg.
-
dqdb
nagyúr
válasz
logineres #61366 üzenetére
A puha és taktilisebb feltételek ellentmondanak egymásnak. A puha azt jelenti, hogy kis erőkifejtéssel tudod lenyomni (és lehetőleg nem reszelősen jár ezalatt a kapcsoló). A taktilitás pedig azt, hogy van egy hupli az a lenyomás-erőkifejtés görbén, így egy taktilisebb kapcsolónál a hupli nagyobb, ami nagyobb erőkifejtést és egyúttal kevésbé puha lenyomást jelent.
Amúgy a választás könnyű: taktilisekből kizárólag barna karakterisztikájú kapcsoló fordul elő a készen kapható billentyűzetek piacán, ami egy, a pirosnál kicsit nehezebb, a feketénél jóval könnyebb kapcsolót jelent gyenge taktilitással.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Tocika #61356 üzenetére
Nem, teljesen más protokollról van szó, amit az egér nem támogat. És a kinézett MK270 egyik eleme sem támogatja a Unifyingot.
Unifying vevőt és Unifying perifériát tetszőlegesen lehet keverni, egy vevő több eszközt is támogat és sok eszközt egyszerre több vevőhöz (=géphez) is lehet csatlakoztatni, és a billentyűzeten/egéren tudsz váltani, hogy éppen melyiket használnád.
Lightspeed vevőt és Lightspeed perifériát tetszőlegesen lehet keverni, azonban egy vevő egyetlen eszközt tud csak kezelni.
A nem nevesített Logitech vezeték nélküli megoldásoknál csak azt a vevőt tudod biztosan használni, amit az eszközzel/eszközökkel együtt adtak, kivéve néhány szerencsés esetet, amikor megy a párosítás másik, hasonló vevővel (azaz nem Unifying, nem Lightspeed).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Tocika #61354 üzenetére
Nem.
A G305 a késleltetésre optimalizált Lightspeed vevőt használja, ami csak egyetlen periféria kapcsolódását támogatja. Billentyűzetben is előfordul a technológia, de csak a legdrágább darabokban, de azok sem közösködnének az egér vevőjével, Lightspeed setében szigorú 1:1 összerendelés van a vevő és periféria között.
Az MK270-hez egy alap Logitech vevő jár, ami csak azt az eszközt vagy eszközöket támogatja, amivel adták.
A Logitech harmadik vevője a Unifying, itt a vevő támogat bármilyen más Unifyingot használó eszközt és egyszerre többet is.
-
dqdb
nagyúr
válasz
jaffa 2843 #61347 üzenetére
A Romer-G egy átnevezett Omron B3K, fut még Gamma Zulu néven is, de mindegyiket az Omron gyártja, nem alakult ki rá klóngyártás (ahogyan a kupakokra sem).
A Romer-G sajnos tökéletes zsákutca, ha baja lesz a kapcsolónak (drágán kapható csak cseredarab) vagy a kupakoknak (szebbet-jobbat nem kapsz rá).
-
dqdb
nagyúr
válasz
jaffa 2843 #61345 üzenetére
Nem lehetséges, a nyák felől is eltérnek, máshol vannak a lábak. Plusz ahol egy Cherry MX kompatibilis kapcsolónál a stem alatti pöcök lenne, ott egy Romer-G-nél a LED van.
-
dqdb
nagyúr
Ollós billentyűzetről ne akard levenni a kupakokat, mert pillanatok alatt letörheted a mikroszkopikus méretű pöcköket, amelyek a kupakokat rögzítik az ollókra. Ezek a pöckök az ollós billentyűzetek legsérülékenyebb részei, egyes billentyűzetekben sokszor még a napi használattól is képesek eltörni sajnos a kupakok feszegetése nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Outemu Silent Peach V3 Switch Lubed Mute - 100 db
- SteelSeries Apex Pro TKL WL 2023 US
- Keychron PBT Dye-sub Cherry Profile Keycap Full Set MX-style - Iceberg
- Logitech G915 LIGHTSPEED Vezeték Nélküli Mechanikus Gaming Billentyűzet
- Mechanikus játékbillentyűzet ASUS ROG Strix Scope NX TKL Deluxe. RGB. ROG NX Red kapcsolók
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest