Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #72253 üzenetére
Hirtelen az jutott eszembe, hogy tulajdonképpen lehetne mágnesekkel lebegtetni.
Igen, ahogyan micafighter is említette, voltak ilyen próbálkozások, hiszen elvileg megvalósítható a tökéletes isolation mount, ahol egyáltalán nincsen a kapcsolók-plate-PCB és a ház között fizikai kontaktus a billentyű lenyomásakor. Még rugalmas sem, mint gasket mountnál, hanem semmilyen. A próbálkozások egy része alul-felül mágneseket használt, a Lodestone hibrid volt, alul mágnesekkel, felül gaskettel, azaz a lenyomásnál teljes volt az izoláció, a felengedésnél pedig puha gasket tompította a hangot.Aztán a gyakorlatban kijött az, hogy a mágnes ugyan az alkalmas két sík felület egymástól távol tartására, de azok el tudnak csúszni egymáson, azaz a plate-et valamilyen módon a helyén kell tartani, különben jobbra-balra-fel-le el fog csúszni. És onnantól kezdve, hogy valamilyen pozícionáló tüskét, sínt, bármit beveszel, legyen az extrém jól csúszó PTFE vagy UHMWPE, lesz kontaktus, és folyamatosan lesz kontaktus.
A Lodestone-ról tudok többet, annál erősebb mágnest használva a gépelési élmény megegyezett egy top mount billentyűzetével, azaz a mágnes sok és drága hűhó volt semmiért, mert olyan erősen nyomta fel a gasketbe a plate-et, hogy nem volt bounce. Gyengébb mágnest használva már egy teljesen új, mindentől eltérő gépelési érzetet nyújtott, aminek velejárója volt egy halk súrlódó hang, és erre akkor nem sikerült több prototípus alatt sem jó megoldást találni, Flex konstans időhiánya miatt pedig a projekt azóta is parkolópályán van.
Billentyűzetben mágnest eddig sikeresen még csak badge rögzítésére használtak csavar helyett, a házcsavarok helyettesítésénél már inkább csak felemásnak nevezhető a végeredmény.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Ferenc874 #72255 üzenetére
FPS-re elvileg a könnyű, nagyon rövid úton járó lineáris kapcsoló jó, ebből a választékban egy típus van, a TTC Speed Silver. Halk igazán csak a halkított kapcsoló lesz, ebből is egy van a választékban, Cherry MX Silent Red. Gépelésre a hosszabb úton járó, nehezebb kapcsolók jobbak taktilitással, Talán a silent red a legjobb kompromisszum, de rendelés előtt nyomogass meg valahol egy piros kapcsolós billentyűzetet, ha még nem tetted.
A stabilizátor teljesen mindegy, csak a szín tér el, ami egy ilyen felépítésű billentyűzetnél nem számít, mert csak akkor látod, ha leveszed a kupakokat.
-
dqdb
nagyúr
Amikor ezek a félmondatos ajánlások megszülettek, akkor már és egyúttal még csak Cherry kapcsolók voltak a piacon, de már akkor is túlegyszerűsítések voltak. Olyan téren igazna knevezném, hogy a Cherry MX Blue a hiszterézisével kevésbé jó gyors billentyűspammelést igénylő játékokra, mint más kapcsoló (persze egy rakás SC2 játékos nyomta ezek ellenére kék Cherryvel), vagy mint más clicky kapcsoló, mint a többi gyártó kékje, vagy például az általad is használt Box Navy.
-
dqdb
nagyúr
válasz
stellaz #72198 üzenetére
A képen nem a helyes kéztartás van, és a billentyűzet lábának kinyitása is ellenjavallott, mert a billentyűzet szögét növeli, és ha nem tudsz helyes kéztartással gépelni, akkor jobban terheled a csuklódat így még csuklótámaszt használva is.
Akkor a gyári csuklótámaszra nem is igazán van szükségem?
Figyeld meg, hogy hogyan gépelsz. Ha a csuklód az asztallapon pihen, akkor emeld fel, és kényszerítsd magad, hogy a kézfejed az alkarod folytatása legyen törés nélkül, a csuklódat a levegőben tartva gépelj. Ha ez sikerül, akkor gratulálok, nem kell csuklótámasz. Ha nem, akkor kell. Bár a Keychron K sorozat eléggé (és feleslegesen) magasnak számít, de bármelyik csuklótámasz jó lesz hozzá, amelyek tipikusan 2 cm magasak a billentyűzet oldalán. 60%-os méretű elég lesz, kicsit keskenyebb, mint a 65%-os billentyűzeted, de TKL a következő mérete és a szélesebb rosszabb, mint a keskenyebb.Én sokáig használtam csuklótámaszt, aztán egy eléggé kompakt-alacsony 60%-os szoktatott le róla, mert túl magas volt hozzá a csuklótámasz és zavaró volt gépelés közben. Akkor elpakoltam, és azóta sem vettem elő egyetlen billentyűzetemhez sem.
Molydeus: Gyárilag progresszív, felkeményedő rugóval szerelt kapcsolókra valószínűleg kapsz majd ajánlást
Marshmallow. De ahogyan javasoltad, szerintem is először meg kellene nyomkodni valahol alap barnát és pirosat érzetre, aztán utána gondolkozni.benyovszki4Nekem a gaming az elsődleges, azért rendeltem lineárisat
Jók ezek a beskatulyázásokSosem játszom, rengeteget gépelek, mégis lineáris kapcsolós szinte az összes épített billentyűzetem. Az az össznépi tapasztalat, hogy minél mélyebbre ásod a gödröt magad körül billentyűzetek terén, annál inkább lineáris kapcsolókra állsz át, és mutatóba marad csak legfeljebb 1-1 clicky és taktilis build.
-
dqdb
nagyúr
válasz
stellaz #72188 üzenetére
Mondjuk a nulla/ESC kombó azért véleményes, de ha hosszabb távon zavar a zavar a dolog, akkor veszek egy numpadot.
Nálam az Escape kerül rétegre emiatt. Vagy a javasolt QMK firmware lehet megoldás, vagy egy egyszerű AutoHotkey script, ami megcseréli a két billentyűt, így az Escape lesz Fn+0 és nem fordítva.Az alt gr gombot megtaláltam, de melyik a sima alt?
PC-n alatt Ctrl-Win-Alt a billentyűk sorrendje, Macen Ctrl-Option-Command, ez utóbbi keycode-ok alapján a Ctrl-Alt-Win sorrendnek felel meg., a kapcsolóról már kaptál infót. Az AltGr lényegében Ctrl+Alt páros, és a Space jobb oldalán van.Használtan szabad venni kapcsolókat?
Igen, sőt a bekoptatott kapcsoló jobb, mint a vadonatúj. Kiforrasztott kapcsolót ellenben ne vegyél, csak olyat, ami hotswap billentyűzetben volt, mert a socketeknek túl vastag lehet az ónozott kapcsolóláb.Illetve ez jó magas kis billentyűzet, lehet, hogy kéne egy kéztámasz hozzá, mert az alkarom így azért jobban fárad. Van valami ajánlott, a gyárin kívül?
A legjobb csuklótámasz a helyes kéztartás, amikor a csuklód a levegőben lebeg, a legrosszabb csuklótámasz az asztallapon pihentetett csuklóval és hátrafeszített kézfejjel gépelni. 60%-os csuklótámaszt keress, gyári vagy nem gyári, memóriahabos vagy fa, választék van bőven.A kapcsolók gyártóit lehet keverni? Mármint kompatibilisek egymással? Pl a cherry viloa nekem nagyon tetszett a crosair K60-ban és az elég halk is.
Cherry MX kompatibilis kapcsolót bel tudsz tenni. A Viola vonal nem kompatibilis vele egyáltalán, és olyat még sehol sem láttam külön árusítva.arcitec: nem én vagyok a megfelelő ember a kérdésed megválaszolására.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72185 üzenetére
Mennyire utálod magad?
Plateless esetében még az 5 pines is néha macerás lehet, ha nem tökéletesen illeszkedik a kapcsoló (jellemzően túl kicsi a két oldalsó pin a kapcsolón), és igazgatni kell.
A forrasztás menete:
1. készülj fel arra, hogy a nyák maga nem tartja meg a kapcsolókat, ezért dobáld be az összes kapcsolót, aztán keményfedeles könyv ezek tetejére, és óvatosan fordítsd fejre az egészet úgy, hogy a kapcsolók a helyükön maradjanak
2. első körben a kapcsolóknak kizárólag a távolabbi lábát forraszd be, a másikat ne
3. most már a kapcsolók megmaradnak a helyükön, így a nyákot állítsd függőlegesbe, pákával olvaszd meg az ónt, miközben a másik kezeddel a kapcsolót a helyére nyomod, hogy függőlegesen jók legyenek
4. tegyél kupakokat a kapcsolókra, és szörnyedj el a vízszintes vonalak hiányán
5. a csálén álló kapcsolóknál ón megolvasztása, közben másik kézzel igazítás, mindezt újra és újra, amíg jó nem lesz
6. jöhet a kapcsolók másik lábaVonalzó segíthet az igazításban, Geon ilyet ad a plateless W1-AT-hez.
-
dqdb
nagyúr
Keychron Q10
Arisu + F-sorAz alsó sor jobb oldalán azt a hatalmas ürességet nem igazán értem, legalább egy Ctrl odafért volna.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Franklin #72182 üzenetére
kapcsolótávolság = kupak felső részének szélessége + kupakok felső része közti rés
Az első elem Cherry MX vonalat követő billentyűzeteknél fix, 19,05 mm. A másodikat a harmadik kárára lehet növelni, azonban minél kisebb a rés, annál könnyebb félreütni. A másodikat lehet érzetre növelni ívelt felület alkalmazásával, ezzel a Cherry billentyűzeteden éltek is.
Itt lehet összehasonlítani a profilokat stack mode-ban, a G20 kihalt profil, az XDA-nál legkisebb a rés (de amit AliExpressen XDA néven árulnak, az DSA-hoz közeli XDAS).
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #72178 üzenetére
Gombok távolsága általában fix 3/4" (19,25mm), ettől nem szoktak eltérni a billentyűzet gyártók.
19,05 mm(Max akkor, ha nem olvasták el a memót, hogy nem metrikus a ~40 éve kialakult kváziszabvány, aztán kerekítenek 19mm-re)
Például a Plancknál és Preonicnál tértek el ettől, ott szándékosan történt ez azzal a felkiáltással, hogy a törtrész nem számít (van olyan kupakprofil, ahol igen), és egyszerűbb tervezni úgy (mármint nekik), míg mások nem tértek el a szokásoktól/ajánlástól. Ennek az lett az eredménye, hogy 12×4 és 12×5 kiosztásoknál kell ügyelni arra, hogy metrikus vagy nem metrikus a ház/plate/nyák, mert lehet vele jó nagyot szívni.Staggered kiosztásban a The Raine ilyen, TKL-ben erről tudok, mindegyik tudatos döntés miatt ennyi.
Legtöbb mechanikus billzetre vehető kupakszett ugyanígy 6mm körüli réssel bír, talán egy-két nem túl elterjedt kupakprofil van, ami ennél nagyobb felületű gombokat takar.
Nagyobb rés előfordul, ahol a felület csökkenését a kupakfelület agresszívebb ívelésével ellensúlyozzák, hogy az ujjaddal körülbelül ugyanakkora terület érintkezzen. -
dqdb
nagyúr
válasz
KaqXar19 #72164 üzenetére
Olyanra, ahol én konfiguráltam be a konkrét kiosztást (logikai és lehetőleg fizikai is), nem nehéz, mert a kiosztást a saját megszokásaimhoz/logikámhoz/elvárásomhoz igazítom.
Olyanra, ahol a gyártó kitalált valamit, és nem tudom testre szabni, arra nem igazán bírok áttérni úgy, hogy hatékony is maradjak. Használni tudom, de nagyon nem áll kézre.
-
dqdb
nagyúr
válasz
stellaz #72159 üzenetére
csak az a kérdés, hogy a család (vagy a kollégák) mennyire fognak utálni a hangja miatt
Gateron Blue → nagyonAz egyik leghangosabb kék kapcsoló a piacon.
Tegnap próbáltam egy cherry viola -val szerelt billentyűzetet, annak tetszett a gépelési érzete.
A Viola a Cherrynek egy eléggé gyorsan elhalt próbálkozása volt olcsón gyártható kapcsolókra, amelyek csak felülről kompatibilisek az MX vonallal és olcsóra sem sikeredtek. A K60-on kívül nem láttam még ezeket másik billentyűzetben, ami az olcsótól eléggé messze áll.-------
[link]
bár nem billentyűzet és nem kupakkészlet, de egy eléggé jó összefoglaló a termékfejlesztés és fröccsöntés világának dolgairól -
dqdb
nagyúr
válasz
stellaz #72152 üzenetére
Itt írtam róla hosszabban.
Két pontosítás hozzá:
Kailh/2: a kétféle Caps Lock támogatása megoldható egyszerre, de az R3 miatt Cherry profilos kupakokkal lehet probléma, ha sűrűbben használt billentyűt köt rá az ember. Az ISO/ANSI támogatás is megoldható, de ez azzal jár, hogy mind ISO, mind ANSI esetében az Enterhez tartozó kapcsoló 90 fokkal el lesz forgatva, ami nem szerencsés bizonyos kapcsoló-kupak párosoknál (az MX kereszt két szára eltérő méretű)
Mill-Max/5: a 7305, 3305/0 és 3305/1 mindegyike rövidebb, mint a kapcsoló lába, így azoknál ez nem jön elő.
Kezdőként forrasztópáka és/vagy forrasztási tapasztalat nélkül nagy előnynek tűnik, és az első lépésekhez az is (én is így éreztem), de helyből korlátoz is egyben.
Én az utóbbi 2 évben egyszer választottam a hotswap nyákot vásárláskor úgy, hogy volt forrasztható változat is, mert pontosan ugyanazt a kiosztás támogatta, mint a hotswap változat. Persze ettől függetlenül még van hotswap nyákom (mind Kailh, mind Mill-Max), de alapvetően kapcsolótesztelésre/bejáratásra.
micafighter: Nekem a QK65 hotswap PCB-ben pl annyira szorosak a kapcsolók, hogy a Wuque titán kiszedovel sem tudom egyszerűen a kapcsolókat kiszedni úgy, hogy ne menjenek szét.
Ez inkább plate problémának tűnik nekem. Túl szoros plate és dagadtabb kapcsolók együttesen tudnak ilyet okozni. -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #72131 üzenetére
Háromféle Gateron Pro kapható jelenleg:
Gateron Yellow Pro (KS-3, néha milky néven fut)
Gateron G Pro Yellow
Gateron G Pro 2.0 YellowKeychronnál az utolsó kettő érhető el, én az elsőt szoktam linkelni a Smoother Store-ból. Mindhárom gyárilag kenve van.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72124 üzenetére
JLCPCB vagy PCBWay, 5 darabos MOQ alatt hozzád sem fognak szólni sehol sem.
KiCadet tegyél fel, nem árt, a BOM legyártása a legnehezebb feladat (nem rendeltem még, csak végigvittem az utolsó pillanatig egy nyákot kíváncsiságból).
A CCD60 (aka Prophet PCB) is jó alternatíva lehet.
-
-
dqdb
nagyúr
válasz
Domonkos #72116 üzenetére
Tőlük is tudsz venni Choc kompatibilis kupakokat, ez sem a hagyományos profil, hanem a saját fejlesztésük.
micafighter: igen, a konzisztencia jó kérdés a nagy mennyiségben gyártott kapcsolóknál, ahol egyszerre sok öntőforma van használatban (valószínűleg inkább ezt érzed, mint a kenés eltérését). Ezért vettem sokat a Yellow Pro megjelenésekor, hogy ebbe lehetőleg ne fussak bele.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72111 üzenetére
Ezért vettem jó sok Gateron Yellow Prót, mert abban csak rugót kell kenni/megkentre cserélni, ami kevés meló
A konzisztens kenés megy, csak utálom csinálni.
A V1 Ink hírhedten nem volt sima a későbbi batchekben, de megkenve sokkal jobb lett és a hangja akkoriban a legjobbak között volt. Ma már nem vennék Inket, van nála jobb olcsóbban.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mephike #72104 üzenetére
A Black Inknek sem árt a bejáratás (bár a Cherykkel ellentétben ez opcionális), de utána a kenés "kötelező". A V1-nél legalábbis így volt, V2 nem volt a kezeim között, de ilyesmit hallottam arról is.
A Cream a legkényesebb kapcsoló ilyen téren, annál a bejáratás elengedhetetlen kenés előtt, még a Cherryknél is fontosabb.
-
dqdb
nagyúr
válasz
zsoltyyy #72098 üzenetére
Cherry mx silent red kapcsolók elég "karcosan" mozognak.
Ez a Cherrynél featureVannak előnyei a kapcsolóiknak, a beépített homok az nem az, és kenés után is megmarad az érzésből valamennyi.
Szerintetek érdemes?
Ez a módszer - bár még mindig jobb, mint a teflonspray befújása - tökéletesen alkalmas arra, hogy túlkend és/vagy inkonzisztensre kend a kapcsolókat, mert nem tudod jól szabályozni a felvitt mennyiséget. A szétszedést nem lehet megúszni, ha jól megkent kapcsolót szeretnél. -
dqdb
nagyúr
válasz
Hegyirabló #72078 üzenetére
-
dqdb
nagyúr
válasz
hackeeeee #72074 üzenetére
Ha magyar és világítós készlet kell, akkor a Gloriousnak van külön kapható kupakkészlete, de az ugyanúgy kopni fog.
Ha nem magyar és világítós készlet kell, akkor a legolcsóbb a Razer külön kapható PBT kupakkészlete, ami sokkal tartósabb lesz.
Ha nem világítós és magyar, akkor innen az utolsó négy valamelyike, amikor elérhető lesz.
Ha nem világítós és nem magyar, akkor innen bármelyik Shenpo, amihez van ISO támogatás, minőségre a legjobb ez lesz a felsorolásból.
A világos kupakkészletek előnye, hogy a monitor fényénél is látható a felirat.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Keychron V460%, tray mount, műanyag ház, QMK/VIA
-
dqdb
nagyúr
válasz
benyovszki4 #72068 üzenetére
Jó kérdés, hogy a garancia úgy is élni fog-e rá, hogy nem tudod a gyári állapotot visszaállítani, mert eladtad azokat a kapcsolókat. Szerintem kellene, de a bolt hozzáállásán múlik, hogy mennyire nehezíti meg a dolgodat.
-
dqdb
nagyúr
[link]
az elmúlt pár hétben valaki ilyesmi öszvér kiosztást keresett itt, de már nem rémlik, hogy ki volt azA megoldás szerintem egyszerre ötletes és borzalmas
totron: szerintem nem, de majd kifejti, ha nem jól értettük. A piros Cherry MX van annyira könnyű, hogy véletlen lenyomásokat lehet összehozni úgy, hogy az ujjaid csak a billentyűkön vannak, és nem akarod lenyomni (ahogyan másnál pedig az ellenkezője fordul elő játék közben, annyira kicsi az erőhatás, hogy nem veszi észre, hogy véletlenül felengedi a lenyomva tartott billentyűt)
-
dqdb
nagyúr
[link]
amikor az összes fotont látni akarod -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72015 üzenetére
úgy látom most nem is kapni sehol
Bár 2021Q4-re volt ígérve, még szállításra vár, Salvun szokásához híven szép nagy késést összehozott gyártóként, mint az összes eddig általa gyártott group buy-nál.A tray mount lyukak a HE60-on esetleg kompatibilisek lehetnek a Blade60-al?
Ennek nulla értelme lenne a teljesen felesleges pénzégetésen túl. A HE60 egy műanyag tray mount házzal jön, ehhez képest egy másik tray mount ház csak akkor előrelépés általában (az esztétikától eltekintve), ha a két középső rögzítési pont eltávolítható, mint a Klippe T esetében, így kialakulhat némi flex. Azonban jelen esetben éppen a flex elkerülése a lényeg és amúgy is egy nagyon merev plate-PCB szendvicsről van szó, így másik tray mount házra cserélni nem éri meg.Néztem a D60 Lite-ot, ott van WK alsó sor de nem kapható hozzá külön leaf-spring-es plate, vagy vágatni kéne platet
Ahogyan említettem (és a képen is látszik), a HE60 plate mount stabilizátorokkal jön, így a felsorolt billentyűzetek egyikénél sem lenne jó a plate akkor sem, ha találnál belőle 6.25u alsó sorral.A HE60-at vagy gyári állapotában kell használni, és ekkor kemény bottom outot kapsz, vagy egy olyan házba kell betenni, aminél a bounce rugalmasabb bottom outot eredményez. Ehhez vagy olyan ház kell (Salvation), aminek a belső felépítése eleve nyújtja ezt és elég a belsőt beletenni, vagy egyedi plate-et vágatni kemény anyagból (acél, CF) egy gasket mount vagy leaf spring mount házhoz.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72022 üzenetére
Gateron G Pro Yellow ≠ Gateron Yellow Pro, az előbbiből van 2.0 változat
Azt nem tudom, hogy ebből a háromból melyik a legjobb, a középsőt próbáltam csak. A másik kettő simább lehet, de a PC felsőrész helyett a milky szimpatikusabb és hangban jobb lehet.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #72020 üzenetére
Az a baj, hogy egy rakat rugó, kapcsolóárus helyen azt actuation forceot szokták megadni
Kapcsolónál megy a keverés, de külön árusított rugónál tiszta a helyzet, ott mindig a bottom outot adják meg, és mellé a rugó hosszát (short/medium/long).hol van most jó minőségű, nem nyikorgó rugó
TX vagy Sprit, de ha ezek árához hozzáadjuk a szállítási költség és a switch opener árát, valamint azt, hogy az eredeti kapcsoló módosítása érintheti a garanciát, akkor szerintem gazdaságilag nem megéri rugót cserélni ebben az esetben, komplett kapcsolót kell nézni, vagy taktilis irányba elmenni. -
dqdb
nagyúr
válasz
Hegyirabló #72016 üzenetére
A Cherry kínálatának nagy hátránya, hogy a piros és a fekete között félúton a többi gyártóval ellentétben nincsen lineáris kapcsolójuk (sárga néven fut). Az előbbi túl könnyű sokaknak és véletlen lenyomás eredményez, az utóbbi túl nehéz sokaknak és kényelmetlen a gépelés rajta.
A barna körülbelül félúton van, de taktilis.
A visszaküldés mellett ebből a 110 darabos 5-pines milky yellow pro is megoldás lehet akár.
-
dqdb
nagyúr
[link]
hajrá a 100 wpm-ért -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72011 üzenetére
Szerintem a HE60 pcb-n nincs gyárilag kivágás az o-ring mounthoz, kérdés, hogy az áramkör nem lesz-e útban, de mivel csak a nyák szélén kell kicsit vagdosni, így abban reménykedek ott nem lesz útban az áramkör.
Útban lesz. Pocsék fotó a tükröződő nyák és a fényviszonyok miatt, és lusta voltam újabb képet készíteni, de a lényeg azért látszik: alul bal oldalon szinte teljesen végig tele van trace-szel, jobb oldalon kevésbé, de ott is akad.a gyári HE60 plate nem lesz jó mert nincsenek rajta a pin felfüggesztések
Ez a terv rengeteg ponton elbukik:
1. a HE60 plate kisebb, mint a Prophethez szükséges plate, így a gyári plate-et nem tudod használni
2. a pin mount merev plate-ekkel borzalmas és nem igazán működik, így a gyári plate-et nem tudod használni
3. a gyári Prophet plate 7u space-hez készült, ahogyan említed, így a Prophet plate-et nem tudod használni
4. a HE60 plate mount stabilizátorokat használ, a Prophet PCB mountot, így a Prophet plate-et nem tudod használni
5. a rugalmas plate vs érzékelési távolság dolgot te is említetted, látszik, hogy 8 csavar rögzíti a nyákot a plate-hez a merevséget növelendő (a kettő között van valamilyen szivacs)Az én tervem egy tesztkör egy Salvationben lesz gyári állapotban, és ha ott tetszik, akkor CF plate-et vágatok egy 60%-os gasket mount billentyűzethez, ha nem, akkor pedig HA.
Maga a Lekker kapcsoló olyan, hogy alulról nyitott és a stem végén van a mágnes. A nyákon nincsen ott a megszokott középső lyuk (az egyszerűbb belső miatt kompaktabbra meg tudták csinálni a kapcsoló belsejét), és a túloldalra került a kapcsoló alá, a nem létező lyuk helyére maga a Hall-effect szenzor.
-
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #72009 üzenetére
Friss, mint a custom piacra friss belépő, akitől az SP-hez hasonlóan à la carte módon lehetett rendelni nem ipari mennyiségben egyedi dolgokat, hajlandó volt kiszolgálni ezeket a megrendeléseket, ha azok elérték a megszabott minimumot. A Devlin például elhajtotta a fenébe a próbálkozókat 1-2 kör után, ők
nyugitcsak nagy ügyfeleket akartak. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #72006 üzenetére
Mondjuk már kitaláltam hogy fogom a Wooting HE60 PCB-t a bakenekoba pakolni
Még nem szedtem szét, de kicsi az esélye, hogy a nyákon megvannak a gummy O-ring mounthoz szükséges bevágások. Ha otthon akarod megvágni a nyákot, akkor kizárólag védőfelszerelésben és jól szellőző helyen tedd meg.Más: ABS és PBT kupakok között ugyanolyan profilnák van különbség a hangzásban? Vagy az max csak az anyagvastagságból adódik?
Azonos anyagvastagság mellett is van, de egyúttal túl is van értékelve szerintem.Azon gondolkodok, miért látok szinte minden tartalomgyártónál méregdrága GMK kupakokat a sznobságon kívül
A GMK-n kívül mástól nem nagyon kaptál Cherry profilban jó minőségű doubleshot ABS-t hosszú ideig, és több száz GMK készlet jelent meg eddig, így a változatosság is adott. A JTK most is tetű lassú alacsony volumen mellett, a DMK állítólag jó, de új szerepelő a piacon (maga a Domikey nem, de a profiljuk igen), EPBT ABS csapnivalóan rossz, a noname gyártóknál pedig még ennél is kérdésesebb a minőség.PBT-ben nem kapod meg ugyanezt a választékot, színek terén is korlátozva leszel az alapanyag miatt, színkombináció terén is korlátozva leszel a dyesub sajátosságai miatt (a reverse dyesubbal pedig senki sem tud jó minőségben gyártani).
Anno SP volt "a" gyártó és SA "a" profil, de annyira lassú (18+ hónap) volt egy GB átfutása náluk már 5-6 évvel ezelőtt, hogy a GMK friss belépőként letarolta a piacot (anno 4-5 hónapos átfutási idővel indultak), és manapság sokan el sem jutnak addig, hogy más gyártót megnézzenek, nemhogy másik profilt.
A kupak felületéből esetleg meg lehet állapítani, mennyi a PBT abban a blendben?
Nem. A PBT lehet gyárilag nagyon sima (KAT, MDA), sőt gyárilag nagyon sima és csillogós is (KAM glossy), és az ABS is lehet nagyon durva és rücskös (DSS). Acetont neki, és kiderül, mennyire oldja a keverékben lévő ABS-t.A Monokei Series 1 tiszta doubleshot PBT lesz.
-
dqdb
nagyúr
Ez a billentyűzet a felét sem éri, mint amit kérnek érte, a Keychron K8 egy 20-25 dolláros TKL táskával kerül 106 dollárba, ugyanúgy hotswap, BT, tray mount.
Emellett pedig különösen vicces ára van a Discord billentyűzetnek, ahol megvan a hotswap és BT, csak cserébe jobb belső felépítést kapsz jobb minőségű kupakokkal.
Vagy BT nélkül, de alumíniumból egy ANSI nem barebone Q3 is ennyibe kerül.
-
dqdb
nagyúr
válasz
AcHanGE4 #71996 üzenetére
Lineárisban egyetlen hagyományos kapcsoló sem tud olyan simán járni, mint egy optikai vagy mágneses, ahol lenyomáskor nincsen fémlemezen súrlódás, ezért cserébe kompromisszumot kell vállalni az utólagos szervizelhetőség terén. Ha kapsz pár pótkapcsolót és fontos neked ez a simaság, akkor én a helyedben nem vetném el ilyen gyorsan.
-
dqdb
nagyúr
válasz
AcHanGE4 #71994 üzenetére
A helyzet változatlan. Gateronét úgy-ahogy be lehet szerezni, de ötletem sincsen, hogy a Redragon kinek a kapcsolóját címkézi át.
A másik probléma a bonyolultabb nyák kapcsolónként egy egyszerű dióda helyett bonyolultabb elektronikával, ha ott van valami baj, akkor azt nem javítod (azt is hozzá kell tennem, hogy nem tudom, hogy a gyakorlatban ez mennyire létező probléma).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71985 üzenetére
Igen, alaposan meg kell nézni, hogy pontosan milyen kupakokat kapsz, mielőtt megy a megrendelés. A hagyományos IC-GC rendszerben ezt megteszi helyetted pár elhivatott a Geekhacken még IC fázisban (és van ajánlás gyártófüggő vagy gyártó+MOQ függő kittingre is), azonban a noname kínai gyártóknál jön a saját kútfő vagy a másikról másolás, és ennek eredményeképpen, a majdnem jó, csak ez meg ez hiányzik (mint az alattad eggyel linkelt készlet, amiben ugyan van ISO Enter, csak éppen NUBS és NUHS hiányzik a fizikai kompatibilitáshoz).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN] #71979 üzenetére
Logi wireless billentyűzetet keresek ... és ne legyen katasztrófa a keyfeel ala' Dell és HP ipari hulladékok
Nem lesz egyszerű küldetés, mert a kínálatból éppen az ilyenek vannak magyarítva.Molydeus: pont a kék Space kit - már el is fogyott
Az extrákból tipikusan a spacebar kitek szoktak legelőször elfogyni, mert hamar rájönnek a saját kárukon az emberek, hogy miért mondogatják azt nekik a tapasztaltabbak, hogy mindig vedd meg a spacebar kitet. -
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #71972 üzenetére
Teljesen szubjektív, de az accent spacebar szerintem is ronda. Vagy accent Escape és Enter szigorúan csak együtt, de inkább semmi sem. Monokróm készletnél pedig semmi sem.
Az RGBY, CMYK és hasonló módosítók ellenben bejönnek, persze ott sem mindegy a hogyan, fekete-sötétszürke készlet esetében esetében szigorúan színes feliratként , fehér-bézs készlet esetében szigorúan színes kupak formájában.
-
dqdb
nagyúr
ha már WoB
[link]
olcsón SA-szerű, de annál alacsonyabb doubleshot ABS WoB kupakkészlet helyes 1-1-2-3-4-3 profillal[link]
MyKeyboardnál még nem élesedett, érdemes megvárni ott. Megerősítetten doubleshot PBT (és nem doubleshot "PBT") kupakkészlet ISO támogatással és eléggé jó támogatással raktárkészletrőlés a végére némi szürke, de még mindig monokróm:
[link]
doubleshot ABS SP SA (azaz "eredeti" SA) kupakkészlet eléggé jó áron raktárkészletrőlATI: A múltkori szegényember ThinkCaps szett után most egy szegényember Nuphy air75 színséma klónozásán gondolkodom.
A végén 200+ dollárba kerülő kupakkészletet én nem nevezném szegényember megoldásának -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71955 üzenetére
TL;DR tőlük inkább semmit se
Részletek privátban, mert eddig is elitista köcsögnek tűntünk a kívülálló számára, de szintet azért nem akarok lépni
-
dqdb
nagyúr
[link]
ha valaki bátor és meglehetősen áttetsző doubleshot kupakokra vágyik ISO támogatással nagyon olcsón -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71926 üzenetére
ez a DIY logitech-es megoldás érdekesen hangzik
Annyira nem az, többen is próbálkoztak ezzel. Fogták az adott Logitech billentyűzetből a nyákot, mint donort, és a membrános rész helyett saját mátrixot gyártottak mögé. A legextrémebb egy split billentyűzet volt, ahol a saját vevő valójában belül egy két portos USB hub volt, amibe a két oldalhoz tartozó két Unifying vevőt kellett bedugni (és sosem sikerült jóra megcsinálniuk).Most olvastam a Qwertykeys discordján, hogy a QK65 wireless PCB tudni fog BT mellett 2.4GHz-t is
A billentyűzet oldalán ugyanaz a hardver jó BT-re is, mint saját vevőre, csak a saját protokollhoz kell megírni a szoftvert, aztán aztán kapcsolódáskor adott esetben a BLE connect helyett azt használni. A másik oldalon kell persze a vevő miatt plusz hardver, és ott az MCU-ba a másik oldali szoftver.Határozottan tetszetős lépés, és remélem, hogy sikerül kialakítani egy unified daughterboard után (amitől páran eltérnek, ami nem jó, de nem is baj, ha érdemi okkal történik) egy unified protokoll+vevő párosát, és nem mindenki külön találja majd fel a spanyolviaszt.
-
dqdb
nagyúr
Ha valaki 1000 Hz-es Keychron Q vagy egyéb QMK billentyűzetet szeretne, akkor ez alapján kell fordítani új firmware-t (ha VIA keymapből indulsz ki, akkor a fordított firmware is VIA kompatibilis marad). A QMK forrását böngészve néhány billentyűzetnél látni az 1000 Hz bekapcsolását, de a Keychronnál és a legtöbbnél nem.
Úgy nézem, hogy 100 Hz a gyári érték, és ezt lehet 1000 Hz-re feltolni a
#define USB_POLLING_INTERVAL_MS 1
beállítással. A másik#define QMK_KEYS_PER_SCAN 12
sorra akkor van alapvetően szükség, ha használsz chordingot és gyorsan gépelsz, vagyis ha nem tudod, hogy mi az, akkor valószínűleg nem kell -
dqdb
nagyúr
válasz
nyunyu #71915 üzenetére
Cherry G80-1800-at nem, csak a kiosztásán alapuló mini 1800-at használtam/ok. A Windows gomb nélküli modelleknél hülyét kapnék az 1u távolságra lévő funkciógomboktól (0.5u-ra is messze lenne és egy ideje már a 0.25u esetében is az FRL használatot preferálom), a Windows gombosoknál pluszban a csupa 1u alsó sortól is
A váltás az én esetemben probléma nélküli és azonnali 60%-ergo TKL-mini 1800-Alice között, az izommemória működik és magától megtalálja a kissé eltérő helyen lévő billentyűket is.
Nálam így néz ki a layout, 6.25u alsó sorral van megépítve (ha megtalálom végre a 6u drótot, akkor a második nyákot az eredeti terveknek megfelelően az ábrán is szereplő 6u alsó sorral fogom megépíteni). Azon különcök egyike vagyok, aki mindig kikapcsolt numlock mellett használja a numpad részt, így a hatos blokk közvetlenül elérhető, aztán ha mégis számokat kell bevinni tömegesen, akkor az Fn1 rétegen egykezes kombinációval elérhető mindegyik, akár többféleképpen is (ezek egy része a 60%-os layoutomból jön, elfért, így ide is beállítottam például az Fn1+P-re is az Insertet, csak sosem használom azt a kombinációt ezen a billentyűzeten).
Ha már az eredeti 1800-ra elég macerás.
Izé, linkeltem neked korábban custom PCB-t, amivel ezt pillanatok alatt fel lehetne oldani és egyúttal QMK/VIA képessé tenni a billentyűzetet. 6u space-t könnyű találni, de a Windows gombos G80-1800-ra az off center 6u miatt nehezebb, mert sok gyártó csak centered változatot kínál. -
dqdb
nagyúr
[link]
ez büntetEz a billzetemmel működő sorrend
Erre nincsen szabvány, dugo_ módszere a jó, mielőtt még véletlenül megsütné az MCU-t. -
dqdb
nagyúr
válasz
snake1977 #71903 üzenetére
Ha Outemu hotswap megoldását használó nyákról van szó, akkor abba csak Outemu, Outemu által gyártott (Gazzew például) vagy Outemut másoló (Content például) kapcsoló megy bele, mert vékonyabb a kapcsolók lába, mint az MX kváziszabványt betartó többi gyártó esetében.
Nálad forrasztott kapcsolók vannak, így jó kérdés, le kellene mérni a nyákon a lyuk átmérőjét a legközelebbi kiforrasztáskor. Ha az legalább 1,5 mm, akkor belemegy másik gyártó kapcsolója is, ha kisebb, akkor ugyanaz van, mint az előző bekezdésben.
Kupak oldaláról teljes a kompatibilitás, a dustproof kivitel az O-gyűrű használatát blokkolhatja, ha olyannal élnél.
-
dqdb
nagyúr
válasz
snake1977 #71899 üzenetére
Itthon esélytelen, és a szokásos európai beszerzési helyeken sem látom, mert azok alapvetően az építőket szolgálják ki, és Outemu tipikusan nem az a gyártó, ami ők választanak (hacsak nem Gazzew kapcsoló).
AliExpress, és ott az ismertebb boltok, mint KPrepublic, YMDK vagy MKzealots, és lehetőleg AliExpress Standard Shipping szállítási móddal rendelve.
-
dqdb
nagyúr
Arctic kedvelőknek: MKEU-nál elérhetőek a KAT Arctic extrái.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71895 üzenetére
Ugyanaz a belső felépítés és ugyanaz a dizájnnyelv. A fekete színben van különbség, az a Prophet esetében anodizálás, míg az Angelnél e-black. Kicsit hülyén jött ki, hogy az MKEU hetekkel előbb dobta fel az oldalára az Angel extrákat, mint az előtte több, mint 1 évvel futó Prophet extrákat, ezért nincsen az előbbiből plate és van az utóbbiból. Itt van egy build stream a prototípussal.
Közben jött válasz, tudok PP-t vágatni (és POM-ot is ugyanott), de csak hetek múlva fog megtörténni. Majd írok privátot, ha aktuális lesz a dolog.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71893 üzenetére
Nem emlékszem már, hogy az ISO PP half elérhető volt-e egyáltalán a group buy alatt, de az biztos, hogy extrákban nem és a group buy-ban sem rendeltem ilyet, csak full PP-t, mert reménykedtem, hogy összejön egy kisebb nylon plate group buy, és onnan lesz majd half plate-em.
Plate fájlok elérhetőek, de 1,5 mm-es PP vágására nem tudok jelenleg egyetlen helyet sem (a P3D vág, de a Prophet/Angel párosra nemet mondanak, mert nem eléggé pontosak hozzá). Talán akad egy lehetőség, de ott sok hét az átfutási idő, majd visszajelzek, hogy mi a helyzet, mert nekem is kellene plate.
A full plate + szike opció a másik lehetőség, a POM egy harmadik, mert azt vágatni sokkal egyszerűbb.
-
dqdb
nagyúr
Ha valaki a Microsoft Natural Keyboard modern, mechanikus változatára vágyik és nagyon mély a zsebe, akkor ez a group buy nemsokára fut majd. Igen, rettenetesen drága és még annál is drágább, de nem, nincsen túlárazva, egy ekkora behemót azzal a gyártási minőséggel, amivel érkezni fog, ennyibe kerül ilyen kis gyártási volumen mellett. Cserébe egy szinte tökéletes billentyűzetet kapsz staggered műfajban olyan jól működő gasket mount megoldással, amire az összes poron csíkos implementáció csak vágyik (miközben már azok legtöbbször is nagyon jók).
-
dqdb
nagyúr
válasz
KaqXar19 #71875 üzenetére
Az a piac, ahol a világítás fontos, az északra néző kapcsolókat erőlteti a kupakok miatt. Az a piac, ahol délre néznek a kapcsolók, pedig magasról tesz a billentyűnkénti háttérvilágításra, mert annak a kihasználásához rosszabb minőségű kupakokat kellene használni. Így aztán a felsorolt listát elnézve sem véletlen, hogy a legkevésbé jónak nevezhető KBD67 Lite éppen az, ahol van RGB.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71872 üzenetére
Fejemben volt a 65%-os nyák + plate + tray mount ház hármasa is, de ezek egyszerűen többre jönnek ki, mint a felsorolt darabok, mert 65%-osban nincsen olcsó műanyag ház, a 100+ dollárért a Tofu65 a legolcsóbb opció és billentyűzetként a vége rosszabb lesz.
Még a Q2 megemlítésén gondolkoztam, aztán kihagytam, mert költségkeret híján inkább a 150 USD alatti lehetőségeket próbáltam számba venni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
KaqXar19 #71862 üzenetére
Akkor a legegyszerűbb és legolcsóbb lehetőség az általad talált DeepCool
Készen kapható billentyűzetben nem tudom, hogy akad-e azonkívül más is, kicsi az esélye (talán kisebb kínai márkánál igen, de ott pedig az ISO nem lesz opció), így az ajánlottabb belépő kategóriás és beszerezhető épített/barebone billentyűzeteket néztem, de itt az egyre növekvő választék jelentős része kiesett: IKKI68 Aurora esetében vagy ISO van, vagy világítás, de ISO és világítás egyszerre nincsen, a NK65-ből és Keychron V1-ből nincsen ISO, a Command 65-ből egyáltalán nincsen világítós (de van ISO+BT), QK65-ből és Zoom65-ből nincsen világítós, és így egyedüliként maradt a KBD67 Lite, de ebből pedig elfogyott minden és hónapokat kell rá várni.
-
dqdb
nagyúr
Ebből csapj le majd egy extrára.
A Falbatech numpadja finoman szólva is túl van árazva, azért az árért nem egy alap tray mount házat várna el az ember, amit a Keychronnak sikerült közel feleannyiért kihoznia alumíniumból kupakokkal és kapcsolókkal együtt.
Vagy ha ritkán használnád, de időnként mégis jól jönne, akkor ~3e forintért tele van a piac membrános numpaddal.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71759 üzenetére
Tiger 80 Lite review-t továbbra sem néztem meg
de itt van egy Monokei Standard bemutató és egészen jónak néz ki. A belső felépítése határozottan érdekes.
-
dqdb
nagyúr
válasz
copass #71816 üzenetére
Az ilyen anekdotákban az a jó, hogy mindig akad az ellenkezőjére is példa
Év eleji céges beszerzés két fejlesztői izomlaptopra, ár megegyezik. Én 5800H mellett döntöttem, munkatárs a tesztek ellenére 11900H mellett. A gyakorlatban az 5800H csúnyán elveri a szokásos load alatt a 11900H-t úgy, hogy az első 3-4 percben passzívban is képes menni (a tipikus load 1-2 perc, szóval szinte állandóan kussban van), míg a másiknál folyamatosan megy a ventilátor és instabilitással + időszakos belassulással küzd a kezdetek óta.
Horvi: Igazából ultrahangos mosó nélkül is egész jó eredményt lehet elérni csak sokáig tart és macerás.
Ha nem Krytox, akkor le lehet törölni a felületről, ha Krytox, akkor esélytelen teljesen letakarítani kézzel. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71800 üzenetére
Durock v2 stabilizátorokat használsz továbbra is?
V1-eket főleg, abból vásároltam be régebben, és van még pár darab itthon.Stabilizátor stem alá a PCB-re se szoktál tenni bandaidet?
Nem. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71797 üzenetére
Sosem próbáltam még a holee modot és szándékomban sem áll, ahogyan a bandaid is kimaradt az életemből, mert nem éreztem hiányát.
A kenés és annyi. Vagy 1,2 mm-es nyáknál és 1,6 mm-es nyákra tervezett stabilizátoroknál kenés és shim.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71779 üzenetére
Az eltérő hang egy dolog, de a gépelési érzet teszteléséhez sem elég egyetlen kapcsoló.
én 10es pakkokat szoktam rendelni tesztre is
Nyuszi, én 70 vagy 90 darabban indítok, aztán legfeljebb mellényúlokBár egy ideje már kevésbé vagyok kísérletező hangulatban, és inkább a jól bevált darabokból rendelek többet.
-
dqdb
nagyúr
válasz
br4adam #71776 üzenetére
MechBoxnál össze lehet állítani ilyen csomagot, de nem lesz olcsó. MKEU-nak van 36 kapcsolós csomagja, de éppen elfogyott.
Egyesével eléggé macera a kapcsolókat kezelni a boltoknak, ezért nem találsz ilyet. Ahol egy darabot eladnak, ott is csak nagy felárral teszik ezt.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Hegyirabló #71756 üzenetére
Mechanikus billentyűzeteknek nagy előnye a hagyományoshoz képest a jövőbeli javíthatóság, kopik vagy törik rajta kupak, akkor lecseréled a kupakkészletet, ha kapcsoló romlik el, akkor kicseréled, ha a forrasztásnak van nyűgje, az is javítható házilag. Mármint akkor, ha nem sikerül besétálni a vendor lock-inbe.
Az optikai és mágnese kapcsolók helyből rontanak a szervizelhetőségen, mert nehezebb beszerezni ezeket, de az optikai ASUS ilyen téren duplán hozza a vendor lock-int: saját, sehol sem kapható kapcsolót használnak saját felfüggesztési módszert használó kupakokkal, így a két kopóalkatrész terén meg vagy lőve, ha a garanciaidő után történik valami, és az ASUS nem segít ki.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71750 üzenetére
Tiger 80 Lite tesztet nem néztem, a KBDfans és a Monokei előélete alapján látatlanban a Monokei Standardet elkönyveltem jobb vételnek
Néztem például a Class65-öt, de az a vastag keret annyira nem bejövős.
Ezzel a billentyűzettel főleg bounce lesz, és csak mellé némi flex, mert az erőhatások jelentős részét a leaf spring rögzítés fogja tompítani (és emiatt a rögzítés miatt nagy a keret alul és a felül), és a plateless megoldás miatt lesz flex is, de nem olyan sok. Hasonló rögzítéssel jön tőlük a Class80 is, annál a szolenoid is eléggé kecsegtető, de ...... már a második kör fut a Class65-ből
Az első kör érdekelt, tetszett a belső, azonban amit az MM Studio művelt a GB előtt/alatt/után, az elriasztott a jövőben is mindentől, amihez közük van vagy lesz. 270 dollár lesz, bocsi 290 dollár lesz, bocsi 350 dollár lesz, bocsi, átterveztük a belsejét futó group buy közben, biztosan szállítunk LNY előtt, tényleg, bocsi, mégsem, mert bezárt minden, és itt léptem ki a szerverükről is.
Ha bounce kell, akkor Owlab Link65, most indul a GB (kár, hogy vendorokon keresztül árusítanak, drágábbak lettek és az EU vendor sem túl kívánatos). Vagy TKL-ben Vertex Angle extrái közül valami hamarosan.
Ha kimondottan flex kell és nem bounce, akkor ott vannak az Angel extrák az MKEU-nál (bár kissé drágán mérik a GB árhoz képest, érdemes lehet használtan nézni, jó áron megy ez is és a 60%-os változata is). Pin mount, azaz a plate négy sarkában van egy-egy lyuk, ezek tartják a helyén és feszítik rá a kizárólag műanyagból készült plate-et a ház alsó részére. Könnyű és nagyon kompakt maga a billentyűzet, rugalmas gépelési élmény, half plate-tel még nagyobb flex.
bár nem hiszem, hogy szuper flexibilis lesz, ahhoz több horizontális flex-cut kéne szerintem a PCB-re
Az 1,2 mm-es nyák már eleve sokkal flexibilisebb vágás nélkül is, vágással könnyen rövidzár lehet a vége. -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71748 üzenetére
összesen 6 csavar fogja össze a PCB-t és a Plate-et
Van olyan billentyűzetem, amiben összesen ennyi csavar van, és a ház két részből állEzt akartam is kérdezni, hogy ilyen rugalmas felfüggesztésnél hogyan érdemes a switcheket cserélni, de meg is kaptam a választ.
Ha rugalmas plate-tel építenél, és nem kerül szivacs a plate és a nyák közé, akkor azt pedig úgy érdemes, hogy először a nyák négy sarkába teszel kapcsolót, aztán a billentyűzet közepéről indítva minden irányban kifelé haladva teszed be sorban a kapcsolókat.Vagy nyomtatsz/veszel plate forkot, és akkor haladhatsz sorban.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Hegyirabló #71744 üzenetére
Még is szeretik itt sokan, és látod, ajánlják is.
Ha ez az én hozzászólásomra született reakcióként, akkor eléggé félrement, mert az az ajánlás úgy nézne ki, hogy igen, nem rossz a az az optikai kapcsolós Razer, de inkább vegyél helyette Wooting HE-t. Szóval úgy ajánlás, hogy valójában nem ajánlás.A maradékra pedig még mindig igaz ez az ábra
-
dqdb
nagyúr
válasz
Csandi #71740 üzenetére
A Razer a még tényleg jó 2013-as Blackwidow után a költségcsökkentés állatorvosi lova volt 6-7 évig. A Huntsmanekben az optikai kapcsolókkal szépen visszajöttek az ajánlható darabok közé ~1 évvel ezelőtt, csak aztán jött a Wooting a HE modellekkel.
copass: az utóbbi időben szabvány alsó sort használnak végre és a Corsair is változott ezen a téren.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71720 üzenetére
A PCB és a Plate lehelet finoman van csak összefogva, azonnal indult a csavar. Valaki írta korábban, hogy a FR4-en amúgy is érdemes óvatosan csavarozni. Ez itt vagy példás... vagy nagyon hanyag szerelőkkel dolgozik szerencsére a gyártó.
Ezek a csavarok és távtartók szoktak a zacskóban maradni nálamNa jó, amikor először találkoztam vele, akkor használni akartam, de azzal a plate-tel nem voltak kompatibilisek, amelyet használni szerettem volna. A csavarok merevítő hatásúak, szóval ha flex a cél, akkor érdemes kihagyni ezeket (ha bounce, akkor persze maradhatnak).
Ha nem hotswap a nyák, akkor eleve feleslegesek, és hotswap esetében is csak akkor van értelmük, ha a billentyűzet szétszedése nélkül úgy cserélsz kapcsolókat, hogy mindet/legtöbbet kiszeded, és ekkor nincsen, ami megtartaná/stabilan tartaná a nyákot (én úgy szoktam, hogy egyszerre 3-4 kapcsolót cserélek ki a billentyűzet 3-4 egymástól távoli pontján, így mindig marad elég stabilan tarani a nyákot).
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71717 üzenetére
a hozzászólásaidból, hogy alapvetően nagyon szivacs-ellenes vagy
Nem vagyok teljes mértékben szivacsellenes, van több olyan billentyűzetem, ahol nem járt hozzá és mégis használtam, mert az adott célhoz/esetnél kellett. A nyák és ház közé kerülőnek szerintem sokszor van/lehet értelme, de amikor az ötödik réteget számolom meg a robbantott ábrán, akkor azért adja magát a kérdés, hogy tényleg kell ennyi (nem) vagy csak éppen kimaxolják a divatot (igen).Abban igazad van, alapvetően nem szeretem a trendet*, hogy libának kell nézni a billentyűzetet és tömni kell, mert csak, és ezt szoktam hangoztatni
Így alapvetően olyan billentyűzetek között válogatok, amelyek még a mai divat ellenére is az egyszerűségre törekednek ezen a téren. Persze akadnak olyan darabok, amelyek a sok szivacs ellenére tetszettek meg valami más miatt (van billentyűzetem az Owlabtól, akikre többször hallottam a Foamlab elnevezést
), akkor azokat a szivacsokat igyekszem kihagyni, amelyek szerintem nem tesznek hozzá a végeredményhez nekem tetsző módon.
Az emberek észre sem veszik, hogy egyes billentyűzeteknél a 4-5 féle szivacs és egyéb téritöltő felhelyezése-igazítása viszi el egy építés idejének legalább a felét.
* nemrég megkérdeztem egy tervezőt, hogy miért ad szivacsot az egyik billentyűzetéhez, amikor köztudott róla, hogy nem szereti, az adott billentyűzetnek sincsen szüksége rá, és az volt a válasza, hogy eléggé magas MOQ-ra lő, mert úgy tudja az amúgy designból eredően eléggé drága billentyűzet árát értelmes szinten tartani, és megéri billentyűzetenként 5 dollár költséget beáldozni a szivacsra azért, hogy a szivacsot nem igénylő célközönség mellett további embereket vonzzon be.
Gondolom akiket követsz a témában, ők is hasonlóan naturalisták.
Nem, ez saját vélemény. Úgy vettem észre, hogy egy eléggé nagy törés van a régebben és újabban belépők között, akiknél az első group buy-ok még szivacsmentesek voltak, azok inkább szivacsellenesek, és akik később, azok már inkább szivacspártiak, ezt a váltást olyan 2,5 évvel ezelőttre tenném. Abban igazad van, hogy nem én vagyok Keybored célközönségePéldául a Bakeneko nem tudom mennyire számít jónak, nyilván nagyon olcsó a custom billentyűzetek világában.
Egy billentyűzet nem attól jó, hogy drága, és nem attól rossz, hogy olcsó. A három legjobb gépelési élményt nyújtó billentyűzet listámon az egyik egy 3D nyomtatott házas billentyűzet, míg ment a háztól drága alumínium darab az építést követő 20-30 percnyi próbálgatás után. -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71712 üzenetére
A thocky néven futó hangzáshoz csak egyetlen dolog kell: szivacsból és hasonló anyagból minél több az összes helyet kitölteni, mert a thocky hang az nem a billentyűzet hangja hanem a szivacsé.
Ha csak simán egy mélyebb tónusú muted hangzás kell, akkor az nulla szivaccsal is elérhető: kell egy megfelelően megtervezett ház*, aminek megvan a súlya, jól működő isolation mount, PP, POM vagy esetleg FR4 plate, nylon házas kapcsolók és magas-vastag kupakok. Semmi szivacs, semmi tape mod, semmi egyéb. A Q8-ban a súly megvan ehhez, én először megépíteném gyári állapotában, aztán utána gondolkoznék, ha nem tetszik, és akkor is a PCB alatti területet tölteném ki következő kísérletre, nem pedig a PCB és plate közöttit.
Gondolom költség csökkentés miatt a Keychron nem ad hozzá hangtompító szivacsokat se a Plate és a PCB közé, se az aljába.
Alapvetően a szivacs a legtöbb esetben maga a költségcsökkentés, általában több környi prototípust és hónapokig húzódó tervezést-tesztelést-finomhangolást lehet megúszni vele, valamint gyártás során is sokat lehet spórolni, aztán legfeljebb a vevők kísérleteznek majd (a force break mod vagy a tape mod például nem létező dolgok voltak a GMMK Pro előtt). Ha kellene a szivacs, mert nem csinálta meg a gyártó a házifeladatát vagy a ház adottságai egyéb okokból olyanok, hogy kell**, és úgy nem ad, akkor az már persze más kérdés.Csuklótámasz erősen ajánlott.
Tanulj meg helyesen gépelni, és nem fog kellene csuklótámasz. Amúgy tapasztalatom szerint a V forma segít a csukló helyesen tartásában (valószínűleg az Alice/Arisu ¯V¯ formája is), mert eleve nem enyhén kicsavarva tartod a csuklódat, így természetesebbnek adja magát a lebegő csuklóval gépelés is.1-2 hétnyi Q8 után válts vissza 1-2 napra egy hagyományos billentyűzetre. Elsőre furcsa lesz mindkét irányban a váltás, a Q8-on a távolságokat lesznek mások egy ideig és az alsó sorban fogsz melléütni, a hagyományoson az ujjaidnak lesz egy feszülős érzete pár percig, de pár hónap után bele lehet jönni, és úgy tudsz majd váltani a kettő között azonnal, hogy fel sem tűnik, mennyire más a kiosztás, mert az eltérő kéztartás triggerelte eltérő izommemória miatt mindkettő természetesnek tűnik majd.
* az ilyen ház onnan ismerszik meg, hogy silent kapcsolókat beletolva a műanyag plate-be beletolva egy ollós szintjét hozó vagy annál halkabb billentyűzetet kapsz bármiféle mod nélkül
** persze ilyen is akad, alapvetően maga a szivacs nem jelent egyértelműen rosszat. Az igen, ha a tervező már a prototípus megrendelése előtt szivacsokkal tervez, mert ez azt jelenti, hogy a prototípus arra kell neki, hogy a méreteket, "megépíthetőséget" tesztelje, a hangzás maga nem érdekli, úgy van vele, hogy azt majd a szivacs megoldja
-
dqdb
nagyúr
[link]
ki keresett macropadet? -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71679 üzenetére
a Q8 több, mint kétszer olyan nehéz, mint a 65%-os, pedig az is nehezebb érzésre, mint a TKL
Egy Alice vagy Microsoft Natural stílusú billentyűzetben sokkal több a fém, mint egy osztás nélküliben, mert az osztás miatt szélesebb és mélyebb a ház. A nagyobb mélység nagyobb magassággal is jár, a nagyobb magasság négyzetes több fémmel, valamint az osztást is plusz fém fedi,Egy közepes méretű réz súllyal szerelt kompaktabb TKL olyan 2,5 kiló környékén van*, ugyanez ergó változatban hasonló méretű kerettel 3,6 kiló. Ez utóbbinál a négy bumpon teljesen belesüllyed a deskmatbe, és két hüvelykujjal a billentyűzet elejét nyomva nem tudom eltolni, és felemelni is csak két kézzel
* teljesen rézből vagy acélból készült alsó résszel 4,5-5 kiló környékén van egy TKL, míg ha a felső rész is rézből van, akkor 8-9 kiló lesz a vége. Ez 23 kiló, ez alumíniumból 20 kiló, rézből pedig 60
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71675 üzenetére
azt viszont szerintem hamar kikezdené az, hogy állandóan tologatom a billentyűzetet
Dehogy kezdené ki, annyit nem tologatod a billentyűzetet. Meg eleve egy "rendes" billentyűzet olyan nehéz és csúszásgátló talpai vannak, hogy nem tologatod, hanem felemeled és arrébb rakodA másik megoldás meg az lenne, ha egy pont bill+csuklótámasz méretű deskmat-et raknék alájuk, de olyat, ami nem tapad az asztal felületéhez.
Van -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71666 üzenetére
A tiszta PBT és az ilyen doubleshot PBT-k esetében használt PBT-ABS keverék tartóssága között azért eléggé nagy különbség van, nem szerencsés az előbbi tulajdonságaival hirdetni az utóbbit. Az ilyen kupak kopni fog, de ahogyan írtad, a kopás ellenére legalább a felirat tökéletesen megmarad.
Valódi doubleshot PBT-t csak a Leopold kínál jelenleg, de ők nem árulnak külön kupakokat és ISO támogatásukat sincsen.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #71655 üzenetére
Nem is kell olyan nagyméretű szivacs, elég két kicsi porondarab a stabilizátordrót két vége alá.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #71645 üzenetére
Az lényegében egy Let's Split egyik fele, de ebből nem tudok sem gyárilag készen szállított hotswap verziót, sem EU-n belüli forrást (splitkb és 42keebs sem forgalmazza).
-
dqdb
nagyúr
Maga a slider tipikusan analóg, a keebwerk nanónál például 10 bites felbontással nyerik ki az értéket, amiből 7 bites felbontású adat lesz végül a számítógép felé MIDI eszközként tálalva (azaz adja magát Photoshopnál is az integráció). Aztán az már másik kérdés, hogy a Glorious hogyan oldja meg.
Nem mindenki fogja egymás mellé tenni akármivel is, így számomra az eltérő méret sem olyan elrettentő tényező, ha kéne plusz numpad ezt (is) kipróbálnám.
Én olyan mellett tettem le a voksomat, amit támogatja a balkezes módot is a hagyományos mellett, aztán majd kiderül, hogy ez mennyire jön be a gyakorlatban, amikor egyszer megjön.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest