Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz MrChris #22346 üzenetére

    Igazából nem azt szerettem volna írni, hogy ISO640-ig használható. Addig számomra kvázi kifogástalan. Felette is bőven használható, sőt auto ISO-val 3200-ig engedem.

    Viszont magasabb ISO-n pl. látható a részletvesztés (és a színek sem az igaziak már). A JPG-nél természetesen jobb eredményt lehet elérni RAW-ból, tökéletes persze ez sem lesz. Pl. ISO1250-en RAW-ból sem sikerült annyit visszahozni amit szerettem volna (jó nagy crop után, azaz pixel szinten nézve).

    Azért ha megnézed a linkelt fotókat a többség alacsony ISO tipikusan természetes fénynél. Magas ISO-n mindjárt nem annyira élénkek (rikítóak) a színek...és gondolom volt némi utófeldolgozás is.

    Ahogy Parci meg a többiek is írták az újabb Sony szenzor jobb. Adott fényviszonyoknál magas ISO-n kb. 1/3 Fé-el (1 dB-el) kevesebb zajt mért a DxOMark.
    A tényleges min ISO meg 160 helyett 100 ami 2/3 Fé. Ebből ugye rögtön jön az 1 Fé dinamika előnye min ISO-n az új szenzornak. Ezek a különbségek adott esetben nem elhanyagolhatóak, de ez nem az a szenzorméret ahol mindenáron maximalista szeretnék lenni azaz számomra minimálisan érne többet az E-M5 a GH2-nél ilyen szempontból. A tényleges árkülönbség meg ennél jóval nagyobb. A videóra is használható szenzorstabit személy szerint többre tartom (próbálni nem próbáltam).

    Az újabb vázak JPG motorja is biztos jobb lett, viszont adott esetben, ha ez kritikus lenne PC-n megoldom.

    E510-el nem tudok hasonlítani. Canon 550D-m van, ahhoz elég közel van. Az 550D fázis AF-ét jobbnak tartom (középső AF pont, fókusz indítása * gombra téve hátra) kevesebb szabadsággal, viszont vakuval nagyobb szabadságom van fény terén. 550D-t elsősorban külső vakuval szeretem használni (és ezt az összeállítást preferálom, ha biztosra akarok menni). GH2-t inkább külső vaku nélkül (bár van külső vakum hozzá). Mindkét vázzal születtek nagyon jó fotók, ha mégsem leginkább magam hibáztathattam (vagy túlbecsültem a lehetőségeket). Ilyen esetben vsz. a másik rendszerrel sem lettek volna lényegesebben jobb fotók.

    Valahogy úgy érzem most is csak azt tudtam mondani amit korábban. Sorry.

    Számomra nem meghatározó a színek telítettsége mert utólag erre RAW-ból van némi játéktér módosításra. Viszont nem szinezőfóliázott vakuval jó kis kevert fényeket lehet létrehozni amit utólag még soha sem sikerült olyanra hozni amivel igazán elégedett lettem volna. Ez sokkal gázabb lehet mint bárminemű telítettség eltérés.

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák