Új hozzászólás Aktív témák

  • addikt

    Jobb / bal oldalt nem akarom belekeverni, csak önmagában az adózást nézve miért mondja bárki, hogy a több kulcsos igazságosabb? :D

    Már az 1 kulcsos adóval is, aki 3x annyit keres, az 3x annyit adózik, pedig vélhetően nem használ 3x annyit az állami infrastruktúrából. Már az 1 kulcsos is méltányos.

    Az igazságos az lenne, ha elosztanánk a költségvetést a lakosok számával és mindenki bedobna ugyanannyit.
    A még igazságosabb pedig, hogy nem lenne ingyen oktatás, úthálózat, egészségügy stb, hanem mindenki fizetne azért és annyit, amit igénybe vesz.
    Ez lenne a legigazságosabb, csak az emberek 80%-nak nem tetszene. Mivel jelenleg kb ennyien vesznek el többet a fazékból, mint amennyit beleadnak. Miért akarjátok ezt az arányt kitolni még magasabbra?

    Ne értsetek félre, nem azt mondom, hogy legyen ez, csak tegyük helyre, hogy mi a különbség az igazságos és a méltányos között.

    A nyugati államokkal jöttök, de ott létezik az erős középosztály, amire lehet támaszkodni. Magyarországon ez jelenleg nincs jelen. Ennek a kiépülését kéne támogatni, nem pedig még jobban lefjotani a több kulccsal.

    De mondok pár érvet is a több kulcs ellen.
    1. Sajnos pontos számokat nem tudok, de érzésem szerint a jelenlegi gazdasági helyzet nem igényel adóemelést, illetve 1-2 magasabb kulcs bevezetése minimális hatással lenne a költségvetésre. Innentől a bevezetése nem gazdasági racionalitás, hanem szimpla szavazatszerző populizmus lenne. Eleve nem támogatunk semmit, aminek ez a fő hajtóereje. (ez a fő baj a jelenlegi kormánnyal is amúgy, de ebbe nem akarok belemenni)

    2. Ha be is vezetnék ez kb egyedül a multinál dolgozó jól kereső és rendesen adózó középosztályt érintené a legdurvábban, akik jelenleg is kb a legnagyobb teherviselők. A gazdagok nem fizetnek jövedelemadót, ahogy a jól menő vállalkozók sem. Ha nagyon rá akarunk menni a gazdagokra, akkor a vagyonadó lenne a megoldás. Bár az is kijátszható.

    3. Ha nagyon támogatni akarják az alsó osztályt, akkor nekik célzottan lehet adni adókedvezményt / egyéb támogatást. Ehhez nem kell a kulcsokat buzerálni. Bár ez sem szerencsés lásd előző pont, illetve a sok minimálbéres vállalkozó példája a 2000-es évek elejéről.

    4. Eleve bizalmatlan vagyok a több kulcsos rendszerrel, történelmi okok miatt, mivel utoljára, amikor ez volt Magyarországon, akkor olyan dilettáns módon voltak belőve a kulcsok, hogy már kb átlagjövedelemmel is a felső sávba tartoztál. Innentől értelmét veszítette az egész. Mi a garancia, hogy másodjára nem ez lesz? Még ha most 1 millió is lenne a határ (ami egyébként nem túl magas, messze van a gazdag szinttől), mivan ha utána kényelmesen elfelejtik módosítani a következő 10 évben (rejtett adóemelés).

    5. Magyarországon így is nagyon nagy az állami elvonás / újraelosztás mértéke. Ezt inkább csökkenteni kéne, nem tovább növelni. Ha rosszul lövik be a sávokat, simán fokozhatja az adóelkerülést is.

    Mellette mi szól? Mármint a szavazatszerő populizmoson túl?

    ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

Új hozzászólás Aktív témák