Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
elfelejtette
veterán
Én gyerekként csak a Hajnal bolygó robotjait olvastam, és igazából nem is nagyon értettem a történetet.
Aztán meg az Alapítvány peremét, és furcsának is találtam, hogy annyit emlegeti Hari Seldont, meg a pszichohistóriát, arra gondoltam, talán meg kellett volna írni az ő történetét is egy önálló könyvben...
Aztán 20 év elteltével olvastam végig az összeset, és helyére kerültek a dolgok. -
Dinomano
őstag
válasz
tibaimp #7996 üzenetére
Én mindent is: novellákat, tudományos esszéket, ismeretterjesztő könyveit...
Nagyon rá voltam pusztulva régen, meg A. C. Clarke-ra is. Nekem ők A SCI-FI örök nagy nevei.
Persze, rakat más sci-fit olvastam/olvasok, de ők azok, akik a képzeletbeli polcon külön vannak... (Ha a ténylegesen nem is.) -
tibaimp
nagyúr
válasz
Dinomano #7994 üzenetére
Én is olvastam, és az volt az érdekes, hogy a Szukits féle "A" jelű könyv, vagyis az Enciklopédia Galactica Addenda könyvgyűjteményben szereplő regények, akár még jobban is tetszettek, mint az eredeti Asimov féle regények.
szerk:
Igen az a lista az, amit fentebb csemege86 ír![ Szerkesztve ]
-
csemege86
tag
-
Dinomano
őstag
Daniel bent van még "gyerekfejjel", az igaz. Végül is az Asimovi univerzumhoz tartozik. Valamint a Hajnal bolygó robotjait se hagyjuk ki. Emlékszem, egy nap alatt daráltam le a könyvet. Abban már volt olyan, hogy egy bolygó gazdaságát, társadalmát, stb. elemezgette az öreg 100 oldalakon át.
-
válasz
Dinomano #7989 üzenetére
Az A sötétség balkezét csak ajánlani tudom, bár ez is egy olyan sci-fi, amiben nem a cselekmény dominál...
Acélbarlangok/A mezítelen nap: Régen volt, de ha jól emlékszem, ugyanazok a főszereplők, azaz a kapcsolódás nem annyira laza, viszont pont az benne a lényeg, hogy a cselekmény egy teljesen más miliőben játszódik, azaz két külön világ. (Szó szerint is, mert másik bolygó.
) Amúgy valóban mindkettő a "telepes világok" korában játszódik, azaz egy olyan környezetben, a teljesen más, mint a "Galaktikus Birodalom", ami évezredekkel később jött (az egyesített kánon szerint). És szintén kb. annyi közük van egy máshoz, mint mondjuk az ókori Egyiptomnak a XIX. századi Angliához.
[ Szerkesztve ]
-
Dinomano
őstag
Ursula K. Le Guin-t olvasni akartam pont, meg is van otthon a Sötétség balkeze, hamar ledarálható terjedelmű mű...
Acélbarlangok és Mezítelen nap.. Én úgy vettem, hogy az Alapítvány előtt játszódnak, ugyanabban az univerzumban; de laza kapcsolódás is csak akkor van, ha az ember ezt akarja belelátni. -
Szerintem "világépítés" minden fikciós írásműben van -- és még csak nem is kizárólag az SF&F műfajban, bár kétségkívül ebben szokott szélsőségesebb formát ölteni.
És nem kell hozzá életmű, vagy regényciklus. Például az A sötétség balkeze (The Left Hand of Darkness) egy (mai léptékkel) nyúlfarknyi regény, de mégis felvázol egy a miénktől eléggé eltérő világot.
Hogy egy szerző visszatér-e ugyanahhoz a világhoz, az szerintem attól függ, hogy mit akar elmesélni: ha belefér egy már létező világ kereteibe, akkor elmesélheti abban is, ha nem, akkor új világot teremt. Amúgy még ha bele is fér, akkor gyakran ez csak tág keretek között van így. Vegyük pl. Asimovtól az Acélbarlangok (The Caves of Steel) és az A mezítelen nap (The Naked Sun) című regényt: ha úgy veszem, akkor ugyanabban a "világban" játszódnak, de nézhetem úgy is, hogy egy drasztikusan különbözőben.
-
válasz
Dinomano #7986 üzenetére
A Játékmester annyiban nem tipikus Banks, hogy feszesebb, cselekményesebb, a többi Kultúra-könyv terebélyesebb és több bennük a világ- és karakterépítés. Nekem nem a kedvencem tőle, de belépőnek az a legkönnyebb a Kultúra-világba, a többi regény "nehezebb" olvasmány.
Vagy lehet próbálkozni a szórakoztató szófosás királyával, Peter F Hamiltonnal -
Dinomano
őstag
Nagyon nagyra értékelem én is az öreget. De sajnos úgy jártam, hogy nekiálltam pár éve olvasni tőle (talán valamelyik alapítványt). 10 oldal után le kellett tennem. Ami tinédzserként, a '90-es években hú, meg há volt; idősebb fejjel ifjúsági irodalomnak hatott/hat.
Banks-től a játékmestert olvastam. Egynek jó volt, de nem húzott be.
(1979-es vagyok.)[ Szerkesztve ]
-
válasz
Dinomano #7984 üzenetére
Hasonló korúak lehetünk (1975-ös vagyok), de nekem teljesen más a világképem. A korai Asimovokat nagyon nagyra tartom az úttörés miatt, és bennük van a "space bug", ami miatt minden hibájuk ellenére szeretem őket olvasni, de mai szemmel nézve rémületesen naivak. Amiket a 80-as években írt, azok meg szimplán nem túl jók.
Az univerzumegyesítés nekem inkább marketing-húzásnak tűnik - ránézésre ütős, de valódi értéket nem sokat teremt. Arra mondjuk jó volt, hogy az egyébként gyenge közepes Alapítvány és Földnek Shit happens...egy váratlanul epic befejezést adjon - amit az író azon nyomban elszúrt egy rettenetes cliffhangerrel, amiből aztán nem is tudott továbblépni.
Ha kicsit beleásnék az eddigi olvasmányaimba, egészen jól fel lehetne rajzolni az evolúciós vonalat, markáns szintlépésekkel. Asimov < Niven < Pohl < Banks, csak túlegyszerűsített példának, a teljesség igénye nélkül. És természetesen: szerintem -
Dinomano
őstag
Igen, elhiszem, de én már megmaradok a régi SF-nél. '80-as, '90-es években voltam gyerek/fiatal. Valahogy az akkor (vagy korábban) íródottak jönnek be.
(Az öreg Asimov volt zseniális, hogy egy huszárvágással egybeszőtte szinte az összes regényét, pedig ő nem gondolkodott akkor még külön asimovi univerzumban.)
-
Cs1csó
titán
válasz
Dinomano #7977 üzenetére
Szerintem a "külön, saját, teljes, új" univerzum építésének akkor mindenképpen van létjogosultsága, ha a szerző egy nagyívű több regényből álló sorozatban gondolkodik, vagy ha nem is extrém sok könyvből áll csak mondjuk 2-3 kötetetből de azok "vaskos" darabok.
A Banks féle Kultúra jó példa a "jogosultságra" -
Anonymusxx
senior tag
Torrentről lehet letölteni egy Greg Egan válogatást, amiben megvannak a magyarul megjelent novellák összesítve. ..
Tizenévesen nagyon tetszettek, mert olyan hangulatuk volt mint a Végtelen Határoknak, kíváncsi vagyok most hogy adná, csak elromlott a tabletem amivel az e-cuccokat olvasnám... -
csemege86
tag
30%-nál járok, és azért már van valami cselekmény. Nekem már ez is elég. A legeleje ijesztett meg nagyon, amikor hosszú oldalakon keresztül háromszögekről, tetraéderekről, fraktálgörbékről értekezett, meg felsorolt egy rakat tudóst.
Felírom a bakancslistámra a többit, köszi a tippeket.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
csemege86 #7976 üzenetére
(Diaszpóra) Ilyen marad. Olvasd el a Karantént, ha könnyebben emészthetőre vágysz. Plusz olvasható tőle egy csomó novella magyarul. (Nekem úgy rémlett, hogy egy teljes novellás kötetet is olvastam tőle (magyarul), de most a neten képtelen vagyok a nyomára bukkanni. (Ilyesmik rémlenek, mint a Bizonytalan pályák a hazugságok terében (Unstable Orbits in the Space of Lies), vagy az A végtelen gyilkos (The Infinite Assassin).) Szóval valószínűleg csak megcsal az emlékezetem, és valójában antológiákban találkoztam velük.
-
doc
nagyúr
válasz
Dick valóban lutri, gondolom attól függött nála hogy az LSD trip melyik fázisában irt eppen
A Diaszpóra TÉNYLEG hard sci-fi, a Haromtest probléma ahhoz képest limonádé ponyva
viszont szerintem kb a világ legjobb scifije, elképesztő tudományos mindfuck, imádom
[ Szerkesztve ]
-
Dinomano
őstag
válasz
Lutri sajnos, igen. Vannak zseniális könyvei, viszont nem kevés szemetet is írt.
Új Sci-fi szerzőkkel úgy vagyok, hogy olvastam párat, és nekem nem tetszik az, hogy mindenki külön univerzumot épít. Amúgy is, nekem ezek az új SF-ek olyanok érzetre, mintha egy nagy szürke massza lenne az egész. Hasonló stílus, kevés ötlet, túlírtaknak érzem őket, (tisztelet a kivételnek, de )1-2 ráadásul bután hatásvadász.
Jobban elvagyok a régebbi, '60-70-80-as évekbeli SF-ekkel: Silverberg, Anderson.
(Újak közül R. C. Wilson: Bioszféra tetszett, Martintól az Éjvadászok sem volt rossz.)
Még Alien, Pred. és AvP könyveket szeretem. -
csemege86
tag
válasz
Dinomano #7975 üzenetére
Szinte mindent olvastam is tőle, és hatalmas lutri az ember. Voltak brilliáns művei, de akadtak nagyon elborultak is, amit kínszenvedés volt olvasni. Csak hát én olyan vagyok, aki ha elkezd egy könyvet, azt be is fejezi mindenáron.
Erről jut eszembe, tegnap elkezdtem a Diaszpórát (Greg Egan), és hát egyenlőre az utóbbi az olvasási élmény. Mintha valami matematika adjunktus doktoriját olvasnám. Értem én, hogy hard sci-fi meg mély sci-fi, de na. Cixin Liu Háromtest-problémája is az, és mégis élveztem az első oldaltól az utolsóig, még ha nagy kihívás is volt. De itt... hát nem élvezem egyenlőre. Nagyon remélem, hogy beindul, és találok benne valami értékelhetőt, mert ha ilyen marad végig, akkor ezt a szerzőt elengedem.
-
csemege86
tag
válasz
Anonymusxx #7970 üzenetére
Ezek szerint David Brin Uplift sorozata eddig nem is jelent meg magyarul?
-
csemege86
tag
válasz
Anonymusxx #7968 üzenetére
Én nem találom sehol...
-
-igu-
addikt
válasz
Anonymusxx #7963 üzenetére
A rendes lanyokat ajanlom, bar gyomor kell hozza.
-
Anonymusxx
senior tag
válasz
csemege86 #7961 üzenetére
Esetleg:
Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak (Felvidék)
Czibere Attila: Hidegre vagy hűvösreNem tudom mennyire jó, vagy mennyire hasonlítanak, mert nem olvastam se ezt ,se amit írtál..
-
csemege86
tag
válasz
csemege86 #7961 üzenetére
Valamint olyan hazai írókat keresek, akik hasonló stílusban hasonló témákról írnak, mint Kötter Tamás. Nekem személy szerint nagyon betalált, sok a hasonlóság Bret Easton Ellis-szel, aki szintén nagy kedvencem. A Dögkeselyűk meg a Rablóhalak olvasóélménye nekem olyan volt, mintha egy
AmerikaiMagyar Pszichót olvasnék.[ Szerkesztve ]
-
csemege86
tag
80'-as, '90-es években játszódó magyar "retró" krimit vagy oknyomozó dokumentum sztorit keresek. Kortárs, mai íróktól, tehát nem akkoriban íródott műveket.
Példa az elsőre: Zajácz Zoltán (Balaton-sorozat)
Példa a másodikra: Dezső András (magyar alvilág)Ezekhez hasonlót tudtok ajánlani?
-
aujjobba
addikt
válasz
Apollyon #7945 üzenetére
Igen, a sorozatszereplők hangján szólalnak meg a hősök ahogy a könyvet olvasom.
Most fejeztem be a negyedik kötetet, élvezetes olvasmány, mindenesetre az én ízlésemnek már túl terjedelmes, de kiváncsi vagyok mi lesz a nagy finálé.
Ami még további öt kötet, darabja 500 oldal körül, elleszek vele még egy ideig. -
niof
veterán
válasz
Dinomano #7952 üzenetére
Magamnak lenne, úgyhogy nem ifjúsági, de nem is "mély" szakkönyv. Inkább az lenne a fontos, ha olyanom van, szívesen a kezembe vegyem, és ha felütöm valahol, bárhol bele lehessen olvasni, tehát a részek ne függjenek egymástól. Mint ahogy a fent említett két könyvben is volt/van. Ha egy-egy részt el akarok olvasni, ne kelljen hozzá a Pallas, meg a Révai nagylexikon, hogy tudjam, mit olvasok... Ha ez így érthető...
@tibaimp
Az enyém sajnos nincs meg. Gondoltam, hogy nosztalgiából beszerzem, de nem emlékszem már rá, és nem tudom, hogy a benne lévő információk mennyire relevánsak/meghaladottak manapság. -
Dinomano
őstag
Inkább ifjúsági ismeretterjesztő érdekel, vagy komolyabb? Én a Talentum Tudományos Könyvtár sorozatot nagyon szeretem, de az inkább sok szöveg kevés képpel, és változatos témákkal.
Egy-két éve jelent meg a NASA történetéről egy bookazine, az ugrik be most így hirtelen... (Úgy látom, L*br*ben forgalmazzák).
Tim Peake: Csillagközi kérdezz-felelek c. könyve esetleg... -
niof
veterán
Sziasztok!
Keresek valami olyan, újabb könyvet, ami általános csillagászati témával foglalkozik. Gyerekkoromban imádtam az "Ég és Föld" nevű ismeretterjesztő könyvet, meg a "Rejtelmes Világ" című társát.
Szóval, valami ilyesmi, lapozgatható, vizuális ismeretterjesztő könyv jelent meg manapság? Főként csillagászat témakör érdekelne, de a fizika is érdekes lehet.
Az ajánlásokat köszönöm. -
Dinomano
őstag
válasz
sherlock82 #7926 üzenetére
Nagykanizsa. De tuti, hogy más könyvtárban is van képregény szekció. Olyan lehet, hogy nincs különválogatva, de érdemes rákérdezni.
-
Dinomano
őstag
-
válasz
Apollyon #7945 üzenetére
"Te esetedben legalább már tudsz konkrét arcokat párosítani a könyv karaktereihez."
(Olvastam a könyveket, de nem láttam a sorozatot.) Nekem a sorozat promó fotóin egyáltalán nem sikerült beazonosítani a karaktereket a könyvbeli leírásuk alapján, szóval szerintem ez egy kétes előny... -
Apollyon
Korrektor
válasz
aujjobba #7942 üzenetére
Általában véve a film- és sorozatadaptációkból nagyon sok minden kimarad, és messze nem olyan élmény mint a könyvek. Persze akad kivétel, de terjedelemre a könyvek mindig dominálni fognak.
Te esetedben legalább már tudsz konkrét arcokat párosítani a könyv karaktereihez. Én a helyedben elolvasnám az összes könyvet, mert adnak hozzá egy csomó mindent a sztorihoz, a sorozatot meg elraknám egy másik élménynek... -
aujjobba
addikt
válasz
elfelejtette #7941 üzenetére
Végignéztem a sorozat 6 évadát es lezáratlan maradt egy halom dolog.
Ha most vegigolvasom a maradek 6 könyvet es azok se zárnak le mindent, minimum frusztrált leszek es morcos
(Abaddon kapuja vegefele járok)
-
sherlock82
senior tag
Tematikus könyv de szerintem mindkettő nagyon jó.
Karácsonyi ajándékok és jó döntések voltak :200 fokon - Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet ( Rácz-Gyuricza Dóra)
illetve
A disznót'Ortól a Bocuse d'Orig! - Magyar konyha pimaszul ( Bíró Lajos ) -
Cs1csó
titán
mert még épp, hogy elszakadt pl. a Grimm mesék vagy a népmesék világától.
Gemmel azért lett jobb mert tudott építkezni az elődökre.Ismered a Meshuggah nevű metál bandát? Irgalmatlanul gyors és kemény a hangzása de az, hogy ők a 90-es évek végére eljutottak erre a "kemény" hangzás szintjére kellett a Black Sabbath a Metallica stb. akik folyamatosan "emelték" a szintet.
-
Egon
nagyúr
-
-
aujjobba
addikt
A Terseg sorozat elso harom konyvet olvastam, aztan rakattantam a sorozatra, amit vegig is neztem.
Viszont eleg kurtan, lezaratlanul ert vegig az Expanse, a legerdekesebb szalak nem lettek lezarva.Melyik konyvvel erdemes folytatni?
A Perszepolisz felemelkedese? -
-igu-
addikt
Arto Paasilinna - A nyúl éve
Meglepetes volt ez a konyv, igazabol valami mely dramara szamitottam(*) , epp ezert nem is nagyon kapkodtam elovenni, bar regota a listamon van.
Kellemes koritesben mutatja be a konyv a termeszetkozeli szabad eletet, felerositve azzal, hogy a fohos a varosi letbol szakad ki, es sajat dontese okan valtozik meg az elete. Egy nehezebb, de boldogabb eletet valaszt, es ehhez mindossze egy vadnyulkolyok kellett.
*A XX. szazadi finn irodalom sok olyan dramat mutatott fel, ami alapjan eloiteletek vannak bennem, am azokat is jo szivvel merem ajanlani.
Peldaul Mika Waltari - Az asszony és az idegen, vagy Minna Canth muvei. -
Dinomano
őstag
-
V.Stryker
nagyúr
Tommy Orange : Sehonnai
Vegyes érzéseim vannak a könyv után. Alapvetően nem volt szórakoztató. Egy kormű az amerikai indiánok jelenlegi keserűnek látszatott helyzetéről. Nem tetsztett. Ez a személyekről való ide oda ugrálás még időben is, lineáris cselekmény nélkül, nálam nem talált be.
Szinte biztos vagyok benne, hogy maga a téma miatt lett ez New York Time Bestseller. Hasonlóan a Sorstalansághoz, ami szerintem szintén egy téma miatt túltolt könyv volt annó. -
Traxx
őstag
Sziasztok!
12 éves fiúnak keresnék könyvet, és most jön a kis nehezítés, hogy angolul
Nem Geronimo Stilton szint érdekelné, hanem kicsit komolyabb (témában is, és nyelvezetben is, szépen beszél angolul). Olyat keresnék, ami az ő korosztályához képest fogyasztható, mozgalmas, és nem teszi le az első 20 oldal uitán, hogy "dögunalom". Mit tudnátok ajánlani, elsősorban hazai beszerésből?
Köszönöm
-
Dinomano
őstag
Űrháború 2063 egész jó! Már pár részt ledaráltam belőle... Látvány is nagyjából rendben van.
-
Vitee
aktív tag
Tegnap jelent meg vegre!
Nagyon Kivancsi leszek, hogyan fejezodik be a Stormlight Archive era 1.
A Sunlit Man fele meg hatra van, addig csucsul a polcon -
Dinomano
őstag
Dűne Atreides-Házat olvasom, képregényben. Anno nekiálltam a könyvnek is, de pár oldal után eluntam. Mivel érdekel a sztori, ezért a képregény formátumot nyomom, gyorsan darálható. Első kötetet lassan kivégzem.
-
Dinomano
őstag
válasz
Rigormortiis #7900 üzenetére
Igen, az elég brutális volt...
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Rigormortiis #7900 üzenetére
Még nem olvastam, így nem tudom összehasonlítani, de nekem "tetszett", pontosabban brutális volt a vége.
Új hozzászólás Aktív témák
- Megvan, mekkora akksi kerül a vékonyított S25-be
- Előrendelhető a Nothing Phone (3a) Pro
- Ez nem futótűz, inkább csak égés
- Fotók, videók mobillal
- Ingatlanos topic!
- Google Pixel topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- OLED monitor topic
- Mindenkinek elérhetővé teszi a képgenerálást a Lossless Scaling
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- További aktív témák...
- Yongnuo 85mm 1.8 (legújabb modell) - Sony E
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Yoga Gen1 - i7-10G I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Meike 55mm 1.8 Pro objektív - Sony E
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i7-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 Gen2 - i7-1165G7 I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I W11 I Cam I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest