Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
Számból vetted ki a szót Én múltkor majdnem kimentem, aztán nem lett rá idő, de előbb-utóbb kimegyek, már csakazértis
Tartiattila: valóban más a rugós karos, de azzal már lehet egy stabil minőséget hozni. Megvan a varázsa persze a sima karos gépeknek is, de attól tartok, az már egy kicsit sok lesz nekem. Ami miatt még ódzkodok egy kicsit ezektől a gépektől, hogy gőzöm nincs mennyire finoman állítható a csapoláshoz a hőmérséklet a nyomáskapcsolóval. Ugyanis az eddig több órányi angol fórum olvasgatás miatt az jön le, hogy a hőstabilitás nem gond ezeknél a gépeknél, 2-3 shot simán húzható egymás után (nálam ennél több kávémániás még nem gyűlt össze LOL), és hosszú bekapcsolási idő után is hozzák a beállított szintet stabilan (nem kell hűtőcsapolni mint az E61 HX-en). Ebből a szempontból hozzák azt a stabilitást, mint egy pid-es gép. A kérdés, hogy mennyire pontosan állítható ez a hőfok a nyomáskapcsolóval, amivel ezek a gépek dolgoznak.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
na, friss tapasztalat, hogy egy pofont adjunk az e61-hx-nek is: reggel és délután is 85 fokon főztem a kofit, de reggel 89-ről kellett lehúzni hozzá a gépet, délután 93-ról. a reggeli pazar lett, a délutáni megégett rendesen. lehet magyarázni, de ez már mínusz pont nálam... (legközelebb még ezt is figyelembe veszem, nyilván, de azért azt gondolnám, hogy 85=85)
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
bbuffy
senior tag
-
Ábi
tag
Mindenki a saját gépét szereti, és ilyen szinten jobban is kötődünk hozzá, mint pl. a mobilomhoz.
Aki ilyen kávébuzi, nem tud érzelemmentes reagálni egy szerencsétlen megjegyzésre.
Pedig jellemzően egy hajóban evezünk. Elbeszélünk egymás mellett, meg vannak felesleges sértődések, de mindenki igyon egy korsó sört (0,5 l !!! ), és örüljünk a másikkal! -
Peti...(16v)
tag
Ugyanez a bajom nekem is. Már azt hiszem hogy megfejtettem a titkot, amikor sikerül 95 fokon csapolni egymás után 2-3x, aztán a következő próbálkozásra elmászik... Biztos bele lehet ebbe jönni, ha sokat gyakorol az ember, úgyhogy nem adom fel, mert évezem. Sokszor csak azért iszom még egy kávét, hogy tesztelhessem, meg tapizhassam a gépet. Olyan unalmas lenne egy minden szempontból tökéletesen megalkotott gépen megnyomni a gombot, miután az adott kávé zacskójáról leolvasott qr kód alapján beállt a csapolási hőfok és nyomásprofil...
-
Keresztapper
senior tag
Akkor még kevésbé bánom, hogy csak HX lett végül. De meg kell hagyni, hogy a magamfajta geeknek megdobogtassa a kis szívét az E61 látványa, viszont ugyanígy érzek az enyémhez hasonló ipari kinézetűekével is már. Szóval örülés van.
Közben meglett a sufnituning popcorn masina is, majd beszámolok, hogy mire jutok vele.
Hagyományos, ha úgy tetszik olasz blend-ekhez milyen tipusú zöldkávékat tudnátok ajánlani. Most egy Brazil Santos, meg egy India Robusta Kappi Royal keverékkel kísérletezem. Ígéretesnek tűnik, de nyilván nem a legminőségibb alapanyagok, már csak az árukat nézve sem. Az eredmény azért így is kecsegtető, de persze messze nem tökéletes.
Szóval szívesen fogadnék ötleteket, javaslatokat.
http://palscoffeetech.com/
-
Peti...(16v)
tag
Meddig mész le a hővel, ha 85 fokon akarod indítani? Gondolom valamivel alá, és amikor újra felment 85-re, akkor indítasz, nem? Ilyenkor mennyit mászik el a csapolás alatt?
Nálam most 1,1 baron 98 fokra áll be a fej, csapoláskor felmegy 101-ig, majd 2-3 deci után megy le 95-96 fokra (nem E61). Nagyjából erre álltam be, mert itt utána stabil is, és 1-2 fokon belül marad csapolás közben. Ha többet hűtőcsapolok és jobban lemegyek (mondjuk 92-ig), akkor csapolás közben elmászik a hő. Ebből én azt gondoltam, hogy minden hőfokhoz tartozik egy ideális kazánnyomás, tehát ha sokkal lejjebb akarok csapolni, akkor eleve alacsonyabb hőről kell indulnom. Vagy rosszul gondolom? Persze nem csak hozzád szól a kérdés. Sok leírást elolvastam már a témával kapcsolatban, de még mindig nagy a homály -
Keresztapper
senior tag
Én azért a Rancilio-val sokkal konstansabb minőséget tudok produkálni mint a Gaggia-val előtte, de ez is lehetett simán user error. Annyi változó van ezekben a képletekben, hogy már semmiben sem vagyok biztos, csak abban hogy élvezem a kávékat, amiket csinálok a HX-szel.
Az tény, hogy nem erre találták ki, bár ennél a konkrét darabnál azt sem igen értem, hogy ipari felhsaználásra hogyan lehet alkalmas ilyen kicsi csepptálcával és víztartállyal. Viszont pont nem is érdekel, mert minél jobban kiismerem, annál jobban szeretem.
http://palscoffeetech.com/
-
Ábi
tag
Ne csúsztassunk!
Ezt írta:
"egy dolgot simán ki merek jelenteni. otthonra az e-61 NEM, azaz NEM ajánlott kategória."
Ez a kijelentés ezen a fórumon főleg Tőle elég meredek.
Joggal kiverte a biztit pár embernél, akinek ez egy álom.
Nem pusztán azt mondta, hogy ő nem venne többet, hanem a többi nem ajánlottba vetette, kb. minden 20.000 alatti kategória.
A lényeg, mindenki azzal, úgy és annyiért issza a kávéját, amiből akarja, amíg ízlik, de mások álmát ne romboljuk le! -
ronin s8
senior tag
Valamiért úgy érzem, sokat kapok tőled... Persze lehet, hogy rászolgáltam, de mi lenne, ha nem én lennék mindig a negatív példa, ráadásul sokszor olyat tulajdonítasz nekem, amiről nem is tehetek, pl. soha nem mondtam, hogy a HX otthonra való. Én munkahelyen használom (egész nap be van kapcsolva), mert oda találták ki.
Szóval, kössünk fegyverszünetet, és mindenki használjon, és teszteljen olyan gépet, amilyet akar![ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
lagoon79
tag
egy dolgot simán ki merek jelenteni. otthonra az e-61 NEM, azaz NEM ajánlott kategória. én már DB kialakítással sem venném. A Paljoc által említett Catlerhez hasonló felépítés (vagy pl. fejkazános DC) viszont tökéletesen működik.
persze ehhez az kell, h megtapasztalja vki egy teljes rendszerben kontrollált (gőz, kávékazán illetve fej) gép előnyei, ahonnan már csak lefelé van.
-
ronin s8
senior tag
Nem én mondtam, hogy "semmi értelme" ezeknek.
Felőlem jöhet mindenféle, csak helyén kell kezelni ezeket az összehasonlításokat, és továbbra is tartom, hogy annak van értelme, ha lényegében egy változót vizsgálunk.[ Szerkesztve ]
-
paljoc
tag
En sem merem leirni, de harmadik napja parhuzamosan inditva a reggelt a stella/catler duoval, ez utobbi erosen gyalazza a kedvenc e61 gepemet szinte minden teren...
Kiiktattam a Catler eloaztatasat, igy lehet oket uazzal az orlemennyel etetni, grammra kimerve 10,5-bol mennek a szimplak.[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
1 hét múlva szívesen várok bárki, nálam jártasabb személyt, aki kíváncsi lenne az eltérésekre a roto-rezgő közt. + megpróbálkozhat a pörköléssel a Gene-n.( Van több mint egy tucat zöldem, lehet válogatni. A Brando Sidamoja osztatlan siker volt eddig )
Mert nem a szórakoztatás a célom.[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
Nem merném már most kimondani hogy a rotos jobb. 😉
Az összes paraméter azonos a gépen, kivéve szivattyút. Értelem szerűen duplát darálok a két szimplához, az azonos őrleményhez. A tamperelés már más kérdés. És természetesen nem fog megjelenni a médiában ez a teszt...
Ez egy fórum, ebbe belefér. -
ronin s8
senior tag
Komolyra fordítva a szót, ezeknek az összehasonlításoknak - azon túl, hogy szórakoztatóak, és kitöltik a fórumot - sok értelme nincs. Legtöbbször rejtett user errort látunk, és udvariasan elhisszük, hogy tényleg objektív a dolog.
Bármi következtetést kb. abban az esetben lehetne levonni, minél kevesebb változót figyelünk, mint jelen esetben a szivattyút."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
De honnan látszik...? A nagy Faemák és társaik megfelelő fogyasztás hiányában szénné égetik a kávékat, a szűkítő is csak annyit tesz, mint ezeknél a mi kis HX-einknél.
Szerintem ezek nem hibátlan konstrukciók, de a korabeli (2000-es évekig bezárólag) technikai mgoldások közül az egyik legjobb, ha nem a legjobb gépek."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Ebben igazad van, hogy eredetileg nagy kávéházi gépekre rakta a Faema, de azt hiszem, mindketten a kis HX-ekre gondoltunk. Nyílván a bojler mérete (a kapacitás) fogja első sorban meghatározni a felhasználási területet.
A fő probléma ugye az, hogy egy melegebb közegből kell a vizet átjuttatni egy hidegebb közegbe úgy, hogy közben a közeghatáron (ahol a kávéval érintkezik) ne változzon jelentősen a hőmérséklet, és erre a problémára szerintem egy szép megoldási kísérlet maga a HX, abból az időből, amikor még nem tudtak, és nem is próbáltak mindent elektronikával megoldani. Egyébként én a PID-es Gaggiát sem csak egy gombnyomással használom, ott is trükközni kell, de a végső érvem az, hogy a PID-es kisgépeknél általában még trükközés nélkül is jobb kávét főz az E61/HX.A különbséget mondjuk egy Pavoni használata és a HX között úgy mondanám, hogy a Pavoninál nem tudsz, itt meg nem érdemes trükközni.
(Hétvégén megint kipróbáltuk a Pavonit, és egyértelműen ő vezet mindenféle feeling, olajosság, olaszosság tekintetében! )[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
Látom, kezded érteni, mitől döglik a légy ! Igazság szerint, még egyszerűbb a kezelése, mert általában elég csak az első csapolás előtt öblíteni, utána már csinálja szépen magától. Maga az öblítés nem egy probléma, egyszerűen kivitelezhető, szóra sem érdemes rutin, tudok olyanról, aki leszitálja a kávét, mielőtt lefőzi.
Az meg, hogy szép, szerintem elvárható egy drága géptől.Egyébként tipikusan NEM kávéházakba tervezték, azt a használatot nem bírja. Ez egy dekoratív, tökéletesen kezelhető OTTHONI, ill. kis létszámú munkahelyi gép. A gyakorlatban ezeket a legegyszerűbb használni. Igaz, hogy a trükközést kívánó kávéknál ki kell gondolni, mennyit és hogyan csapoljon az ember, de mint azt már korábban említettem, az a kávé, melyiket nem lehet a szokásos módon lefőzni, nem jó kávé.
Ha megéri nálad azt a darabszámot, ami kell a statisztikához, rájöhetsz, hogy ezekkel a gépekkel a legegyszerűbb bánni: a kávék túlnyomó többségét egyszerűen csak le kell főzni vele, és jó lesz...[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Eléggé macerásan hangzik így leírva, de ha már reflex szinten tolja az ember, annyira lehet nem macerás. Minden esetre ha gondolkodtam volna eddig hx-es gépen, akkor most tuti visszavetettél volna, de már megtették mások régen. Amit írsz az leginkább a hx hátulütője és nem az E61-é nem? Egyy pid vezérelt dual boiler e61 (pl r58) nem küzd ezekkel a nyűgökkel. Azzal ugyanúgy csapolsz mint bármely más pid vezérelt géppel nem?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
And06
aktív tag
igy van! nagyon egyetértek. ez már nem a napi kávézásról szól minél jobb, reprodukálható minőségben, hanem a folyamatról. 1kg kávé lehúzása után jön egy olyan shot, hogy minden kávéguru csettint, de utána meg jön a következő fajta. én maradok a kávézásnál, és nem megyek át ilyen hobbiba vele.
-
eXtguy
csendes tag
Ez természetesen a fejből kilépő víz hőfoka. A nagy gyártók már sok éve a csapolás alatti kis(1 fokon belüli) hőingás fontosságát szajkózzák, ehhez képest... Én úgy látom, hogy ez roppantul leegyszerűsíti a dolgokat, hiszen egészen új trendek jöttek az újhullámos pörköléssel, és valszeg nem lehet kijelenteni, hogy minden kávénak ugyanaz az intrashot profil "áll jól". Mint ahogy a nyomásprofilozás is igen divatos lett mostanság, nem véletlenül...
[ Szerkesztve ]
Rocket for everyone!
-
vendingo
veterán
Én csak a saját tapasztalatomról nyilatkoztam. Most GB üzemel nálam, előtte meg volt egy lelit 2 hétig. Ha új gépet keresnék, akkor tuti lelitet vennék. A másik fórumon írtam is, hogy lehet ilyet veszek, ha nem találok hasznàlt iparit 200 alatt. Nem reklámnak írtam, meg hogy védjem a márkát. Új GC nem a legjobb, a lelit viszont sokkal jobb tőle.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
zolnagy
őstag
Így vagyok most én is a Palermo aranyával. Múltkor vettem, finom csokis keverék volt. Most meg olyan lapos. Pedig hőfok ua, gépek ua. Egy különbség, hogy akkor a jokertől meglepően durvábbra kellett állítani, mert jokernél befulladt, most meg kb joker. Lehet az frissebb volt...
-
zolnagy
őstag
Na bravo!
Tehát ilyen súlyú gépeknél akkor a daráló itt már többet számít ízben, mint maga a gép (mert az új késekkel kvázi új darálód van)
A semleges az most pozitívan, vagy negatívan értelmezendő?@mester6, pedig tényleg nem akarok. ...max, ha lenne egy mazzer mini-e kihagyhatatlan áron...
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
Erre kíváncsi vagyok én is, Na nem, mintha most darálót szeretnék venni, csak érdekel.
Most takarítottam ki először a [Bezzerát]. Hát belülről tényleg kicsit Nemox Lux feeling, csak mindenből jobb minőségben. Azért itt is marad nem kevés őrlemény a darálóban. Ja és a képeken látható a mérőszalagos mod az örleményfinomság beállítására.[ Szerkesztve ]
-
-
ronin s8
senior tag
Nem aggódjuk túl.
Koszos, mint a fene, belül - gondolom, kívül csillog-villog. Amatőrök villogtak vele, amíg meg nem únták (mint az enyémet), aztán kidobták. Megtalálták aztán a cigányok, így került hozzád.
Ha mégis elektronikai hibája van, megadom az egyetlen srác elérhetőségét, aki az enyémet is megcsinálta.[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
Júliusban, amikor felhívtam őket, hogy érdekel a gép és adnak e kedvezményt az árból (290 volt ), azt mondták kedvezmény nincs, de ki lehet próbálni a gépet, főznek kávét vele...
Képzelem milyen kávét főztek vele.Ne kapkodd el a géppark eladását, mert nem tudhatod meddig tart a csoda.
-
mester6
tag
Nekem La Scala Butterfly A1 gépnél két esetben villognak az adagoló gombok melletti ledek:
- ha kevés a tartályban a víz
-ha a ✶ gomb tartós nyomása után aktiválódik az adag programozás (Azt már biztos tudod, hogy kell adagot programozni.?)Még egy est előfordult a villogásra , amikor is a Gicar átfolyásmérőről lecsúszott a csatlakozó kábel.
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
Fingom nincs ehhez a géphez, de a mai piaci-ipari logika alapján pont 10 év az a határ, amikor egy prémium kategóriás octopus-hydra elektronikája megadja magát, miközben mechanikusan nem tud baja lenni, kivéve, ha fel-le dobálták a pisai ferde toronyból.
Ha tényleg akkora deal volt, belefér kb. 200 juro egy elektronika cserére... (Hasraütés!)"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
fragola.6035
aktív tag
Én mindig a szívóágba kötöm vissza az opv-t, szerintem a BFC-nél is úgy van, de nem gondolnám, hogy nagy különbség lenne a tartályba ürítéshez képest.
A Fluid-O-Tech pumpát pl. a tartályos ipari gépekhez szoktam használni, pl. a Rancilio S24hez.https://caffe35.webnode.hu/
-
zolnagy
őstag
-
paljoc
tag
En nem hulyultem, tuti megtartanam mindet hacsak nem kell vmire nagyon az ara, max akkor adnam el. Az ilyen tipusu kavefozok azon keves muszaki cikkek koze tartoznak amik ertekalloak!:-)
Es meg is neznem egyszer oket, mert silvano-t sem lattam még, meg ilyen dalla cortet sem. Sot a Catlerhez kepest is erdekes lenne mit tud az uj szerzemeny! Na majd eccer...!:-) -
bl4ze
veterán
na grat, akkor látom nem bírtál a véreddel és megvetted
gecc, a BFC elkészült 2 év alatt és most mennie kell, nem semmi firma vagy Te
DC-ről meg majd regélj milyen, ki fogja PID-elni ? Megfűzted SiD-et? Egyébként úgy rémlik Tóth Sanyinak volt/van egy ilyen DC Mini-je talán....
ronin : Én nem kapok guraütést, annyiért presszózol amennyiért akarsz, de ez végre nem Sega
.:. bl4ze .:.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest