-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
n.gab
aktív tag
válasz hoffman_ #91902 üzenetére
Igen. EC685.
Portafilter nem rakom fel. Egy pohárba "lefőzők" egy dublát és maghőmérővel megmérem a lejött víz hőmérsékletét.Közben meg lett a többi is.
Középes szint.
1. ~70°C
2. ~76,5°C
3. ~78,5°CMagas szint.
1. ~73°C
2. ~78°C
3. ~79,5°CEgetrengető nagy különbséget nem mérek. Annyi talán biztos, hogy egyet érdemes csak úgy kiengedni kávé nélkül.
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #91901 üzenetére
kösz! a vizesek után konkrétan összes kiállítást újra kellett csinálnom , szóval loctite, az van...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mézespálinka
senior tag
Köszi, @fragola neked is köszi!
Ilyen gyűrűt hol lehet venni? (google nem igazán segített) -
veterán
Aki esetleg venne mérleget, annak egy kis kupon:
[link] $3.12/24.92 (országot ukránra állítani)
Kupon megszerzés után visszaállítani.
Mérleg: [link]
így is érték felett van tehát elképzelhető, hogy fenn akad a vámon, ezzel számoljon mindenki!
Én tegnap megvettem.Legfrissebb Banggood, Geekb, Ali kuponok: https://t.me/kinabolrendelek
-
Kávé Kálmán
tag
válasz freaghill #91900 üzenetére
Ha nem számít az ár, akkor Robot. Ha szereted az vintage cuccokat, akkor a Baby Faema a best buy. DE! kell hozzá egy egyedi dugattyú, hogy ugyanazt tudja, mint a Robot. Bizonyos verziókat (pl 70-es evek) sajnos alu szurovel gyartottak, de 0 problemo, mert a Roboté pünkt ugyanaz, annál csak pöttyet kell a szűrő pereméből lecsapni. Szóval 100 Euro környékén már faszákat kapni és 15-20 e Ft-ért már ugyanazt tudja, mint a Robot. A Flair-ről itt már bőségesen van info. A HB-n pedig konkrétan eposz hosszúságú thread szól róla. A Baby-n nem egyszerű a nyomásmérő integrálása. Lehet, hogy meg fogjuk próbálni...
[ Szerkesztve ]
-
Csabszin
csendes újonc
Kávépörkölő szakértők figyelem; Segítenétek az alábbiak értelmezésében(egy cikk a kávépörkölésről-Kávékorzó)? Szeretnék már egyszer tudatos műveleteket a kávéserpenyőmben, ihatóbb eredménnyel, mint eddig, úgy érzem jó lenne megértenem, de eddig nem világos.
" Az első reccsenés folyamatban 10:00 - 213°C
Az első reccsenés alatt a kávé színe még tarka, egyenetlen, a babok nagyobbodása folytatódik a középső vájat megrepedésével. Nedvesség szabadul fel a kávé belsejéből és a vékony hártya maradéka is távozik pelyva formájában. Mivel az első reccsenés exotermikus, ezért a babok ilyenkor hőt adnak le, de nekünk gyorsan vissza kell állítanunk endotermikusba. Azoknál a pörkölőknél, melyek nem tudnak elég hőt leadni, a pörkölés folyamata könnyen leállhat ezen a ponton, ami nem jó. Sült ízű lesz az eredmény, ha a pörkölmény a karamellizáció folyamata (149-205 °C-os belső babhőmérséklet) alatt hőt veszít.Mi az hogy hőt veszít a pörkölmény exoterm folyamatnál?
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
bbuffy
senior tag
Urak!
rendelném Tadamm tampert. Két kérdés. A vastagabb talp súlyaránya milyen? Nem zavaróan sok?
Illetve ez az égetett tölgy szép élőben?...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Csabszin #91913 üzenetére
A kávébab megreped, ezáltal hőt veszít. Ezért exoterm. Kimegy belőle a meleg. Ha nem repedne meg, akkor endoterm folyamat lenne, vagyis zárt, belső hőtermelődésű. Fontos, hogy minél hamarabb visszaálljon a belső hőmérséklet a repedés előttire.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Csabszin
csendes újonc
válasz RetepNyaraB #91915 üzenetére
Engem az zavarhatott meg, hogy ..a pörkölők nem tudnak elég hőt leadni" részt úgy vettem, hogy elvezetni az exoterm folyamat hőjét, nehogy túlhevülés jöjjön létre a zárt térben, de hát ez ugye nem zárt tér...
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
general
addikt
Üdv az uraknak!
Az imént kikapcsoláskor pukkant egy nagyot a Lelit Annám, és ki is vágta a teljes lakás biztosítékát.. Kihúztam, kicsit hagytam hűlni, majd óvatosan kezelve megpróbáltam visszakapcsolni, működik, pontosabban világít a készenléti lámpa és a PID is. Tovább nem mertem menni, tehát nem indítottam el.Nem vagyok villany témában szaki, így inkább előbb írtam ide, van a hozzáértőknek ötlete, mi lehet a gond, mi szállt el esetleg? Vagy kapcsoljam be, indítsam el, hogy kiderüljön?
Komolyan legjobbkor, karantén idején, kész vagyok...
(egyébként előtte ment egy jó ideig, mert vízkőtlenítettem, kb egy óra alatt ment le a folyamat, kb liter folyadékot szakaszosan átengedtem, majd még egy adag tiszta víz öblítésként, majd csináltam egy hosszabb kávét, azt kiöntöttem, ebéd, és utána készítettem egy rendes presszót, gőzölő nem ment ekkor, és amikor végül kikapcsoltam, akkor pukkanás és csá...)
-
hoffman_
nagyúr
hm, köszi szépen a többi értéket is. tekintsünk el a mérési hibáktól - én is meglepődtem, azt hittem, hogy ennél azért nagyobb lesz a diffi a három fokozat között. érdekes, mert volt mégis annyira számottevő, hogy most ne égjen meg a Getup. ráadásul tegnap nulladik főzésnél, elvileg hidegebb körből lett égett, most pedig második főzésekkel sincs ilyen gond.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
hoffman_
nagyúr
válasz kzoltann #91923 üzenetére
a második méréssort vettem alapul 75 - 76,5 -78. ez alapján összesen megvan a 3 fok a három lépcső között, de felmerül bennem hogy akkor a 1,5°C lépcső hatékony-e. biztos, hogy van különbség, nem akadékoskodom, csak próbálok informálódni
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
general
addikt
válasz bluesfan #91924 üzenetére
+ bluesfan, konzumpro
leszedtem a tetejét, átnéztem, végigtapogattam az illesztéseket, ahol a víz folyik bármerre, de a világon semmi hibát nem látok, minden épnek tűnik.
sztem várok reggelig, ma már úgysem iszom több kávét, aztán kiderül, addigra csak kiszárad, ha valahol beázott esetleg. hátulról alulról jött a hang egyébként, ahol a 220 bemegy, ott van a bekapcs gomb is, amikor azt lekapcsoltam, akkor durrant. -
vicces1
aktív tag
válasz yazoo1 #91885 üzenetére
Én is "beleszaladtam"
Csak egy próbát talán megért, de nagy csodák nincsenek, 1800Ft/kg- ért.
Amit én láttam rajta, a bontás után hogy nem olyanok a szemek mint amit adp megosztott képen. Az egyenetlenebb, világosabb pörkölés volt.
Ez sötétebb pörkölés, de nagyon nem egyenletes, illatról nem is kell beszélni és több szemen kemény gyantás kicsapódás van, nem olajos gyantás. Szóval ez abszolút nem egyenletes, a bontásnál érezhető volt, hogy ez növényfeldolgozási hulladék.
Teljesen még nincsen ledögölve, csak 90%-ra. Meg se közelíti még csak egy Lavazza Qualitá Oro szintet sem.
Elképzelhető, hogy amit adp bontott, pont egy eltalált pörkölés volt. ehhez képest mindenképp.Annyit tudtam vele csinálni, hogy levittem 90fok alá és 2tizeddel finomabbra vettem a Jollyt. Így azért van crema és nem ihatatlan, de így is "nem ezért szerettem bele a presszóba" íz van benne.
Megnézem még a vst-vel talán az kiszed még némi tré ízt belőle. Vagy valami vendéglátó mennyiségű kávés süti alapja lehetne 1:1 arányú cukorralXiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
yazoo1
tag
válasz vicces1 #91930 üzenetére
Hát igen a Kinuval lementem 2-1-8- ra- én így írom, tudom nem így kellene,- ..általában a sötét porik jók szoktak lenni kb.2-3-0- ason..
Lassan kezd folyni,majd tódul, és hamar szőkul..
Crema nem tartja meg a cukrot -mert cukorral iszom..úgy hamarabb el fog fogyni...
Se Sava se borsa...
Ja,én a 500 grammot vettem 1.299 ért..de lehet rosszul emlékszem...[ Szerkesztve ]
-
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Visszaolvasva elég sok hsz., vélemény volt a felbontott kávék tárolásáról, de mi a helyzet a még bontatlan csomagolásúak tárolhatóságával? Szelepes fémgőzölt papír/műanyag tasakban lévő frissen pörkölt (általában 0-2 hete pörkölteket szoktam rendelni) kávéról lenne szó: mennyi ideig tárolhatóak komolyabb minőségromlás nélkül az eredeti, bontatlan csomagolásukban?Köszönöm!
-
vicces1
aktív tag
válasz yazoo1 #91932 üzenetére
900ft/500gr-ra volt leárazva, ez már ciki ár, de legalább ennyit is ér.
iatti: igaz, 2 jó Paulaner ki is jön belőle
nzozz : fajta és pörkölési szint függő, sötétebb klasszik hónapokat is kibír, sőt.
Világos specialty jóval kevesebbet és gyorsan változik.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
Csabszin
csendes újonc
válasz jana86 #91895 üzenetére
A Monolith-ra gonolsz, mint high-end daráló?
Egyszer SoundON Eurékájával volt párhuzamban és fej fej mellett voltak?
Csak azért kérdezem, hogy tanuljak, mik a tapasztalatok.
(Ráadásul, ha nem pont a mai helyzet volna, szemezgettem már a Lelit Bianca-val)Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
general
addikt
Írtam tegnap, hogy kikapcsoláskor nagyot pukkant a Lelit Anna gépem, és kiverte a biztosítékot is a lakásban. Nos most reggel tudtam vele kávét készíteni, minden rendben lévőnek tűnik hálistennek. Valszeg tényleg beázott valahol a vízkőtlenítés alatt, mostanra kiszáradt. De nem maradtam kávé nélkül a karanténban. NA AZ tragédia lenne...
Ti mit csinálnátok, ha szokásos kávégép hirtelen beadná a kulcsot? (nem ér azt mondani, hogy elővennéd a másikat... )
-
Flashback
addikt
[ ROK Espressomaschine]-al van tapasztalat?
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
jana86
csendes tag
válasz Csabszin #91938 üzenetére
Igen, a Monolith-ra gondolok. A Flat-et hasonlítottuk a Mahlkönig EK43-asával. Nem Eurekával. Azóta a Flat-ről MAX-ra upgrade-eltem, majd ezt is összemérjük az EK-val, ha megérjük, hogy vége legyen a Corona-helyzetnek.
És bocs, tényleg nem hencegésnek vagy sznob megnyilvánulásnak szánom ezeket a bejegyzéseket! Tudom, otthoni kávézásra ez már az elmebetegség kategória! De a korábban említett őrlőkhöz képest tényleg jelentős a különbség, nem jelenthető ki, hogy a high-end felszerelés csak nüansznyi javulást hoz.
-
Csabszin
csendes újonc
válasz jana86 #91945 üzenetére
Igen, rosszul emlékeztem, így érthető, hogy pariban van a két őrlő.
Én is úgy vagyok, hogy "túlzásba" vinném a dolgokat, mert nem vagyok kibékülve az amatőr dolgaimmal pörkölés-kivonatolás tekintetében, "szerencsére" a realitást még megtartom magamhoz képest(ezért még pá Lelit Bianca).
Most pl az SJ-vel próbálnám ki, hogy hogyan lehet az adagonkénti őrlést variálni pl az adagolás keresztmetszet változásával, hátha találok jó irányt.Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
jana86
csendes tag
válasz Csabszin #91947 üzenetére
A Biancát használom bő másfél éve és nagyon szeretem. A tűszeleppel tényleg pontosan lehet szabályozni a lefolyást egy kis gyakorlás után.
Innen feljebb az lenne, ha szaturált fejes dual bojleres gép létezne ilyen jól kontrollálható tűszeleppel, de az jelenleg nem létezik. Vagy egy Strada EP illetve annak a gőz nélküli SB EP változata, vagy egy Rocket R91. De ezek már tényleg csillagászati árú gépek.
Amióta a P800 nálam volt pár hétig, azóta egy jó karos-rugós is bekerült a kívánságlistámra. Majd valamikor....
[ Szerkesztve ]