-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kulbi
aktív tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni néhány dolog tisztázásában, így kezdőként. Már annyi mindent olvastam az eszpresszóról, hogy kezdek összezavarodni. A téma a "dial in" és a "brew ratio"... azaz beállítás és arányok.
A legtöbb helyen azt olvasni, hogy 14g kávéból, két 30 ml-es eszpresszót főzünk le, 5 másodperc után indul a lefolyás és 25 másodperc után lejött a kívánt mennyiség. Ha ez gyors vagy lassú akkor az örlőn állítunk.
Ehhez képest sokszor belefutok inkább a 17-18g, de akár a 20g-os kávémennyiségbe. Ettől függetlenül ugyanúgy kétszer 30 ml és 25-30 másodperc a célidő?
A videómegosztókon most a tömeg mérése a menő és az 1:2-es arány, azaz 18 g-ból 36 g-ot főzünk le ugyanúgy 30 másodperc alatt? Szerintem ez messze nem kétszer 30 ml, talán az 1:3-hoz arány esetén lenne az?
Van itt vmi ellentmondás vagy alapvetően különbőző dolgokról beszélünk vagy már én keverek valamit.
Köszönöm.
<Macbook Pro 13" 2015 Early> <iPhone SE> <iPad 4 Mini > <Synology DS216Play> <Himedia Q5> <Samsung UE50H6400> <SMSL Sanskrit> <Bkercso Inventory> <Takstar Pro80> <Xears XE200Pro> <SJ4000>
-
Toobee
veterán
-
#64275200
törölt tag
Ne aggódj nekem sincs kint minden a pulton. Elég a két HX a két síktárcsás őrlő, és a napi kellékek. A filteresek, Cold Brew, és egyéb cuccok már kisajátították a tálalószekrényt. A Hottop a dobozából ugrik kéthetente elő és a mostoha sorsú Europiccola vár a nagytakarításra.
"Tovább is van mondjam még...?" -
72lakiluk
tag
A 2x30ml felejtős szerintem, ott már a végén vmi ihatatlan lötty folyik. A 25-30mp idő megállja a helyét, főleg olaszos vonalon. De van, hogy akár 50mp az ideális. Nemigen indul meg a lefolyás nálam 7-8 mp - nél hamarabb, a 16.5-20g szemesből 35-40g ital a cél. Én így szeretem.
-
bajnokpityu
félisten
Van valakinek pides giaggiaja vagy silviaja, vagy hasonloja ajándéknak való esztetikai állapotban eladó? Írjon privit plz.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
bl4ze
veterán
A klasszikus vonalból új versenyző a házban :
Caffé Diemme : Aromatica (75/25)
Eddig igen kellemes: zölddiós, karamellás ízjegyek. Szép crema, jó test..:. bl4ze .:.
-
72lakiluk
tag
válasz gboszi #91162 üzenetére
Dehogy, nem beszélünk el, csak másképpen látjuk a dolgot. A wiki szerint az espresso valóban 25+-2.5 ml és a lefolyási időt is megadják hozzá. Létezik a dupla, mivel én is 12/18-as szűrővel dolgozok viszont ha netán a két kifolyóst teszem a karra és két csészébe engedem, akkor sem megyek az általam kedvelt, megszokott mennyiség fölé. ma pl. 10 óra körül a nejem akart inni még egy szimplát a reggeli kávéján túl, ezért kétfelé csapoltam a Diemme 75/25-ösét. 30mp- alatt jött le a 17g-ból 39g ital ( ez két csészében ). Kicsit laza is lett, le kellett volna nyomnom pár mp-cel hamarabb. Szóval nálam így megy kb. Kár is túlgondolni a témát
közben bl4ze pont kitette a Diemmét[ Szerkesztve ]
-
#43686656
törölt tag
Köszönöm a válaszokat! Úgy döntöttem, hogy visszaküldöm a gépet az áruháznak és inkább gyűjtök hozzá, hogy vehessek egy komolyabbat helyette.
-
Cyberbeni
addikt
Sziasztok, általában munkahelyen (vagy kávézóban, ha meguntam a munkahelyi szar kávét) szoktam kávézni, de szeretnék otthonra is valamit, hogyha otthonról kell dolgoznom, vagy vendégeket kínálnom, akkor is legyen valami kávé ízű italra lehetőség.
Mi lenne erre a célra a legmegfelelőbb? -
DanielK
addikt
Sziasztok!
Szeretem a jó espressot, így eljutottam odáig, hogy anyagilag meg tudok majd engedni magamnak egy viszonylag jó karos gépet. Kb nettó 160e Ft lenne amit erre tudnék fordítani (darálóval együtt).
Sokat nézelődtem. A Gaggia classicot kilőném, nagyon félrementek az újak. Rancilio Silvia, Lelit Anna, Anita, vagy netán Magister ES30? Graef CM702 darálóval mondjuk.
Illetve nagyon megtetszett a Sage Barista Pro. Erről mi a vélemény? Itthon nem nagyon találtam róla semmit. Külföldön nagyon meg vannak vele elégedve.
Ami tetszik benne: thermoblokk - így 3mp alatt felfűt, integrált sage smart pro daráló - amit pause is lehet darálás közben, tamper mindig kéznél a gépben, 4 szűrőt adnak hozzá (pressurized és non-pressurized is), van hozzá tejhabosító kancsó is, beépített vízszűrő, jó minőségű és ténlyeg jó tejhabosító kar, működése olyan, mintha két boileres lenne.
Ami nem: nem standard 58mm szűrőkar, félek, hogy esetleg nem lesz olyan a kávé, mint a szivattyúsaknál.
Vagy maradjak inkább a szivattyúsaknál és reggel legyek türelmes? Bár nagyon teszik a sage, mert sok mindent adnak hozzá és így nem kell szinte semmit venni pluszban.
Köszönöm!
-
konzumpro
senior tag
válasz DanielK #91177 üzenetére
Nekem a Magister tetszik de az 196e + postaköltség.
Pont a Sage Barista Pro-t nézegettem, mert hihetetlenül innovatív, adnak hozzá mindent, míg pl. a Magisternél kiszúrják az ember szemét egy műanyag tamperrel.
Aztán olvasgattam egy kicsit és kiderült, hogy az innovatív ThermoJet annyira nem dögös, a forró víz nem elég forró, ideális hőfokot akkor tud tartani, ha megfelelő az őrölt kávé állaga és tömörítése, magyarán ha jó a lefolyás, akkor éppen tudja tartani a megfelelő hőfokot, szóval vicces a hőstabilitása. Ahol ezzel nem törődtek, ott épp a túllövések miatt panaszkodtak, hogy 98 fokon ront rá a kávéra az elején, emiatt érdemes legalacsonyabbra állítani a PID-et. Ez is vicces, nem sok jóval kecsegtet, viszont amikor jól van beállítva, jól főz, tesztek szerint hozza a Barista Express színvonalát, de ha az bemelegszik akkor az a jobb, szóval nem tudom. Minden nap lebeszélem magam róla, minden másnap megesz a fene, hogy mégiscsak jó az. De valamiért mindig afelé billen a mérleg, hogy hiába ad mindent, őrlőt, tampert, tejkiöntőt a Sage, valahogy mégiscsak egy műanyag foshalmaz az egész ami öt év múlva a kukában végzi, ja igen, külföldön is panaszkodnak, hogy nincs alkatrész csak a Sage-en keresztül, az meg csak egész gépet cserél amíg van gari, utána meg nem nagyon van értelmes javítási lehetőség. Nem is javítanak. Szemetet gyártanak. Már csak ezért sem tetszik.Magisternél műanyag tampert adnak, és még egy gumira se futja a gőzcsőre. A videókon amiket láttam félbarmok használták, rettenetes lefolyásokkal, nem hozta meg a kedvem, az olaszpresszo.hu-n csak fényképek vannak és maga az elragadtatott cikk, itt a fórumon egyértelműen nem ajánlott, pedig ez a gicar doboz benne már majdnem PID.
Teljesen tanácstalan vagyok, elővettem a régi drip főzőnket és amerikai kávét iszom bánatomban.
U.i.: Volt már Bambino-m, abban is ThermoJet van, de a PID nem állítható, elég magas hőfokon főz, de elég korrekt módon, ha rendelsz hozzá szimplafalú kosarat. Viszont a szálcsiszolt burkolaton minden vízcsepp látszik. Nagyon kellett rá vigyázni.
Lehet hogy a matt fekete Barista Pro jobb, egy tizessel olcsóbb is. De még mindig van egy elméleti negatívum: a négylyukú újfajta tejgőzölővel nehezebb a megfelelő áramlást előidézni a tejkiöntőben, erős a gőze de vajon mennyire csinál latte arthoz jó gőzölt tejet?
[ Szerkesztve ]
-
DanielK
addikt
válasz konzumpro #91180 üzenetére
Köszi, én ezekre nem találtam rá. Pedig nekem is nagyon tetszik.
Lelit Anita PID-del és beépített darálóval? 190e Ft.Arról van valami infó? Azon kívül, hogy pont 1mm kisebb a szűrőtartója, így ugye ez sem standard.OK, erre jött válasz.Akkor mi marad kb 205-215e Ft bruttó összegért? Amiben már a daráló is benne van?
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz DanielK #91179 üzenetére
Gaggia Classicban soha sem volt rézbojler gyárilag!
Én pl. ezen [link] elgondolkodnék a helyedben, bár ha nettó - bruttó árakról írsz, lehet, hogy fontos Neked a számla?!
vilkrisz: egy cseppet sem akarom védeni a Lelitet, de nem vagyok benne biztos, hogy ott a géppel volt a baj!
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
konzumpro
senior tag
válasz DanielK #91184 üzenetére
A Lelit nyagda, bocsi ha valakinek az van. Jöhet ellenvélemény, nem mondom kategorikusan hogy nem jó, csak nem szimpatikus ha érezhető az anyagspórolás.
A Barista expressz ugyanúgy palifogó, mindent adnak hozzá, de a razort egyiknél sem értem, tömörítek egy pogácsát és lekaparom a tetejét, nem hiszem hogy ne törné meg ahogy hozzányomom, szerintem hülyeség.
De maga a Barista Express? Régebben ezen gondolkodtam de az őrlője nem olyan jó, a Dual Temp Pro-hoz hasonló a hőstabilitása, gőzölni kell vele egyet hogy elérje az üzemi hőfokot, utána stabil.
Jó lenne ha belinkelném ugye, ezeknek az állításoknak a forrását, hátha ott még van valami amit kifelejtettem...
https://kaffeemacher.ch/sage-barista-pro-espressomaschine/
- itt a videó is érdekes, plusz van egy Expresszel való összehasonlítás:
https://www.youtube.com/watch?v=lEx7NN7bNkQ
Meg ezen a fórumon sok téma: https://coffeeforums.co.uk/topic/49645-sage-barista-pro-mini-review/ -
konzumpro
senior tag
válasz DanielK #91184 üzenetére
Mi marad? Magister plusz Graef, aztán úgyis vesz az ember tampert meg egy gumit a gőzcsőre. Legalább nem pattog szét tíz év múlva mint a műanyagok. Max. csöveket kell benne cserélni meg kontrollert. Ha meg nem eszi a rozsda. Negyedmillióért.
Flair-en is gondolkodtam, de nem igazán jó cappuccinora, szinte nulla gőze van.
Egy külön tejgőzölő Wellhome néven 200e, lehet venni persze használtan döglött Graef-et vagy bármi ami tud gőzöni, de az meg milyen már?
Szóba jöhet még egy Europiccola ennyi pénzért, nem tudom milyet gőzöl, mennyire lehet vele sorozatban főzni, mennyire hőstabil, mennyire igaz az, hogy ha elszalasztja az ember a kellő időpontot a főzéshez akkor mehet kávézóba mert mire visszahűl az fél óra...
-
DanielK
addikt
válasz sz.zs. #91191 üzenetére
Nem tudom igazából. Nem találtam róla semmit nagyon itthon. Véleményeket sem. Lehet rossz helyen keresgéltem.
Plusz a podos szűrő nem alaptartozék. Feleségem koffeinmentest szokott inni, ahhoz podot vennék.
Talán ennél kell a legtöbbet várni, míg üzemi hőmérsékletre vált.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
válasz DanielK #91189 üzenetére
A Rancilio Silvia is jó lehet PID-elve, meg az Ascaso Steel Uno, dupla, hőszigetelt gőzcsővel, de az nettóban annyi mint a Magister bruttóban.
Bár beszélgettem itt valakivel akinek Magistere és Ascasoja is van, de a Magistert dicsérte jobban.
Automatával most jó cappuccinokat csinálok de sokat kellett vele szenvedni hogy jó legyen, őrlőcsere, nyomásfokozó tuning, de nem igazi espresso csak nyomásfokozós fajta. Ahhoz képest még drága is 100-120e egy ilyenért, hogy soha egy jó eszpresszót se főzzön.[ Szerkesztve ]
-
DanielK
addikt
válasz konzumpro #91193 üzenetére
Ó igen, ez az, nincs rajta PID. Ez is benne volt, hogy nem biztos, ilyet szeretnék.
Nagyon nem szívesen költenék már pluszban rá, ha lehet. Jó lenne kivenni a doboznból és használni. Tuningolgatni sem szeretném.
A Lelit Anita PID-del és darálóval milyen lehet? Még az tűnt talán elfogadhatónak.
Ha más nem marad, akkor lesz Magister. A Sagetól nagyon nem jöttem lázba ezek után. Pedig tetszik nagyon, hogy 3mp alatt már tudom is használni. Jól is néz ki, PID is van benne...
-
bluesfan
tag
válasz DanielK #91194 üzenetére
Ha csak simán a dobozból kivéve használni szeretnéd és túl sok tuningot nem tervezel, az Anna teljesen jó választás lehet. Tudomásul kell venni az 57-es szűrőkosár korlátait és valóban gyengébb a váza, mint a nagyobb testvéreinek, de ettől még abszolút jól használható.
-
Alg
veterán
válasz DanielK #91196 üzenetére
A Fred állítólag baromi hangos.
Nekünk Anna van+Graef CM800 (ezt se mondanám csendesnek...), szerintem a mi szintünkön, hogy csak finom kávét szerenénk inni naponta 2-3at és nem home baristáskodni, tökéletes.
Tamper kell hozzá mert csak ilyen műanyag szemetet adnak mellé.
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Mano66
senior tag
Egy kis infó víz ügyben.Voltam a Bor és Víz Kft-nél. VERA víz nincs és nem is lesz egy ideig.Milánóból jön és karantén alatt az a terület. A NORDA még jött és van is náluk, de véges a készlet,mert nincs kamion aki oda meg menne érte.Félnek,hogy pakolás közben éri őket a karantén. Aki még beakar tárazni NORDA-ból most tegye amíg van.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.