Új hozzászólás Aktív témák

  • Csabszin

    csendes újonc

    Kávépörkölő szakértők figyelem; Segítenétek az alábbiak értelmezésében(egy cikk a kávépörkölésről-Kávékorzó)? Szeretnék már egyszer tudatos műveleteket a kávéserpenyőmben, ihatóbb eredménnyel, mint eddig, úgy érzem jó lenne megértenem, de eddig nem világos.

    " Az első reccsenés folyamatban 10:00 - 213°C
    Az első reccsenés alatt a kávé színe még tarka, egyenetlen, a babok nagyobbodása folytatódik a középső vájat megrepedésével. Nedvesség szabadul fel a kávé belsejéből és a vékony hártya maradéka is távozik pelyva formájában. Mivel az első reccsenés exotermikus, ezért a babok ilyenkor hőt adnak le, de nekünk gyorsan vissza kell állítanunk endotermikusba. Azoknál a pörkölőknél, melyek nem tudnak elég hőt leadni, a pörkölés folyamata könnyen leállhat ezen a ponton, ami nem jó. Sült ízű lesz az eredmény, ha a pörkölmény a karamellizáció folyamata (149-205 °C-os belső babhőmérséklet) alatt hőt veszít.

    Mi az hogy hőt veszít a pörkölmény exoterm folyamatnál?

    Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó

Új hozzászólás Aktív témák